Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 421.256
|
moderatori: pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Leibniz uopće ne uzima u obzir mogućnost da nešto ne znamo. Ateist tu uvijek nešto tvrdi a ako to nije točno, onda je druga strana u pravu i bog postoji. Ne dozvoljava se da ateist kaže 'to ne znamo', jer onda je na teistima da dokazuju svoje. Ovako su okrenuli pilu naopako, pa ako je naše objašnjenje pogrešno, njihovo mora biti točno.

To je kao da u staroj Grčkoj dokazuješ postojanje bogova preko munja. Ako ateisti ne mogu dokazati odakle munje (a ne mogu, jer ne znaju za elektricitet), to je dokaz da munje stvaraju bogovi.

Pošto ne znamo ništa o svijetu izvan našeg svemira, mi trenutno ne možemo dati dobre modele kako je on nastao, no neznanje nikad nije bilo valjana potvrda za postojanje bogova.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
11 godina
Visak kaže...
Pošto ne znamo ništa o svijetu izvan našeg svemira, mi trenutno ne možemo dati dobre modele kako je on nastao, no neznanje nikad nije bilo valjana potvrda za postojanje bogova.

S obzirom na ovu tvrdnju i tvoje općenito "opredjeljenje" za ateizam, odnosno na "neteizam" možeš li reći za sebe, da bi bez problema stavio ruku u vatru da nikakav Bog ne postoji, bilo teistički ili deistički?

Po tvojoj priči, te priči ostalih kolega Mrblc, Baksa... vaši "argumenti" ne samo da negiraju bilo kakvo bozanstvo nego cak "pokazuju" da se sam taj nekakav Bog ni ne moze dokazazi jer ga nema.

Dakle, smatraš li da imaš/imate argument, koji ni za 100god ne može biti pobijen, ako bi se bilo kakav Bog "dokazao" ili bi postojala nova saznanja o postojanju kreatora?

Argument, koji je po svojoj prirodi jednostavno nepobojiv, ikada?

11 godina
Visak kaže...
Leibniz uopće ne uzima u obzir mogućnost da nešto ne znamo.

Uzimaš li ti isto u obzir da možda nešto ne znamo, kad se govori o evoluciji i drugim faktorima po kojima "pobijate" postojanje Boga?

11 godina
MrBlc kaže...

Šalu na stranu, ali Leibnizov argument se bavi logičkim dokazom boga (deističkog), a ne Boga (teističkog), na što smo Baksa, Drago i ja već više puta upozoravali. Deist je po definiticiju ujedno i ateist (vjerovanjem u deističkog boga, zapravo ne vjeruješ u teističkog, što se te čini ateistom).

Ovo je promašena teza. Naime, deisti se ne slažu sa vjerovanjima ateista da Bog ne postoji. Ateisti ne samo da negiraju religijske Bogove, nego bilo kakve Bogove, uključujući i deističkog Boga.

Vjerujem da je to tvoja definicija a ne općepoznata, jer ja onda mogu reći da svi vi ovdje koji ste se izjasnili kao ateisti, vjerujete u deističkog Boga i ujedno ste i deisti, ako je to isto.

18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...
Visak kaže...
Leibniz uopće ne uzima u obzir mogućnost da nešto ne znamo.

Uzimaš li ti isto u obzir da možda nešto ne znamo, kad se govori o evoluciji i drugim faktorima po kojima "pobijate" postojanje Boga?

Opet miješaš kruške i jabuke. Znanost se temelji na činjenici da nešto ne znamo i pokušavamo doznati. O evoluciji se govori na osnovu onoga što znamo, dok Leibniz svoj argument temelji na tome da nema drugog objašnjenja. Međutim, praksa je pokazala da znanost za one pojave za koje nije bilo objašnjenja uspije naći objašnjenje potkrijepljeno dokazima. 

matrix777 kaže...

Ovo je promašena teza. Naime, deisti se ne slažu sa vjerovanjima ateista da Bog ne postoji. Ateisti ne samo da negiraju religijske Bogove, nego bilo kakve Bogove, uključujući i deističkog Boga.

O tome smo razglabali nadugo i naširoko. Ateist je onaj koji nije teist. Deist nije teist. Sve drugo je ideološko silovanje semantike.

matrix777 kaže...

Vjerujem da je to tvoja definicija a ne općepoznata, jer ja onda mogu reći da svi vi ovdje koji ste se izjasnili kao ateisti, vjerujete u deističkog Boga i ujedno ste i deisti, ako je to isto.

Niti sam napisao da je isto niti to možeš tvrditi. Tvrdnja da je voda bezbojna nije isto što i tvrdnja da je sve što je bezbojno voda.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2017 22:10 (MrBlc).
11 godina
MrBlc kaže...

O tome smo razglabali nadugo i naširoko. Ateist je onaj koji nije teist. Deist nije teist. Sve drugo je ideološko silovanje semantike.

Slažem se, samo si ti onu tezu krenuo s "po definiciji", a to nije točno, da definicija deista ili deizma ima  ikakve veze ili dodirnu točku sa ateistima ili ateizmom, barem ne po definiciji.

Deist također nije ateist.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2017 22:17 (matrix777).
18 godina
odjavljen
matrix777 kaže... 

Slažem se, samo si ti onu tezu krenuo s "po definiciji", a to nije točno, da definicija deista ili deizma ima  ikakve veze ili dodirnu točku sa ateistima ili ateizmom, barem ne po definiciji.

Deist također nije ateist.

Deist vjeruje u boga koji je stvorio svijet i od onda se ne miješa u njega, dok teist vjeruje u Boga koji vrši interakciju s našim svijetom. Ateist je suprotno od teista, što znači osoba koja ne vjeruje u teističkog Boga, u što se definicija deista uklapa.

Onda se netko pametan sjetio silovati definiciju i proglasiti da teizam u širem smislu vjerovanje u bilo kakvog boga, pa bi onda po tom ateizam uključio i adeizam. Slično se dogodilo i s uključivanjem antiteizma pod pojam ateizma. S obzirom na to da teisti često pokušavaju dokazati teističkog Boga dokazivanjem deističkog boga, nije teško pretpostaviti kome paše takva terminološka zbrka.

P.S. Ja sam gnostički ateist, agnostički adeist. Prije nego sam detaljnije analizirao propuste u Leibnizovom argumentu bih se čak bio deklarirao kao gnostički ateist, agnostički deist.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
11 godina

Ovo sad postaje silovanje.

Ja govorim o definiciji na koju si se pozvao kao takvu. Ako istu tu definiciju možemo porediti sa wikipedijom (bilo hrvatska ili ona na engleskom) vjerujem da nebi našao podatak koji bi potvrdio tvoju tvrdnju da je deist ujedno i ateist, jer to nije točno.

Ateist ne vjeruje ni ubteističkog niti u desitičkog Boga, deist vjeruje u deističkog Boga. Deist priznaje Boga kao deističkog ali negira teističkog Boga, ateist negira bilo kakvog Boga. Ovo su ispravne tvrdnje.

Ne znam kako uopće možeš stavljati deizam i ateizam u isti koš.

18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Deist priznaje Boga kao deističkog ali negira teističkog Boga

A kako se zove negiranje teističkog Boga? Koji ono grčki prefiks označava negaciju?

11 godina
MrBlc kaže...
matrix777 kaže...

Deist priznaje Boga kao deističkog ali negira teističkog Boga

A kako se zove negiranje teističkog Boga? Koji ono grčki prefiks označava negaciju?

Musliman negira/ne vjeruje u kršćanskog Boga, ali vjeruje u islamskog. Zajedničko im je da su religije. 

Ako deist vjeruje u deističkog Boga, a ateist ne vjeruje/negira deističkog Boga, kako to može biti isto?

Nikako.

Shvatio sam da bi ti želio da možeš povezati ta dva različita pojma, no ne ide.

18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Musliman negira/ne vjeruje u kršćanskog Boga, ali vjeruje u islamskog. Zajedničko im je da su religije. 

Ako deist vjeruje u deističkog Boga, a ateist ne vjeruje/negira deističkog Boga, kako to može biti isto?

I Alah i Kršćanski Bog spadaju u definiciju testičkog Boga. Deistički bog ne spada u tu definiciju. Deist po definiciji ne vjeruje u teističkog Boga, dok osoba koja nije teist može, a ne mora vjerovati u deističkog boga. Doslovno značenje riječi ateist je "onaj koji nije teist".  Ono o čemu ti pričaš je općeprihvaćeno značenje riječi, a ono o čemu ja pričam je doslovno značenje riječi.

11 godina

Možemo li se složiti da ateizam nije suprotnost samo teizmu već i deizmu? Mislim, to ne možeš negirati, to je i općeprihvaćeno i doslovno značenje.

Ti si našao "dodirnu" točku da i jedni i drugi ne vjeruju u teističkog Boga i odmah bi pripojio jedne drugima. 

Ključna tvrdnja je ta, da ateizam nije vezan samo sa teističke Bogove, nego za bilo koje Bogove ili božanstva, uključujući i deističke.

Deisti i ateisti ne vjeruju u teističkog Boga, dok ateisti ujedno ne vjeruju ni u deističkog. 

Rekao si ovako: "Deist je po definiticiju ujedno i ateist (vjerovanjem u deističkog boga, zapravo ne vjeruješ u teističkog, što se te čini ateistom). He he, kako te vjerovanje u deističkog Boga čini ateistom ako ateist ne vjeruje u deističkog Boga? 

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.6.2017 23:42 (matrix777).
13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

I Alah i Kršćanski Bog spadaju u definiciju testičkog Boga. Deistički bog ne spada u tu definiciju. Deist po definiciji ne vjeruje u teističkog Boga, dok osoba koja nije teist može, a ne mora vjerovati u deističkog boga. Doslovno značenje riječi ateist je "onaj koji nije teist".  Ono o čemu ti pričaš je općeprihvaćeno značenje riječi, a ono o čemu ja pričam je doslovno značenje riječi.

Prtljaš. Deizam je oblik teizma jer PRIHVAĆA božje postojanje, ali odbija "osobnog Boga".

MrBlc kaže...

Prije nego sam detaljnije analizirao propuste u Leibnizovom argumentu...

Tvoja detaljna analiza Leibnizovih "propusta" je promašila ceo fudbal. Nisi uopće shvatio misaonu nit tako jednostavnog silogizma. Nije tu pitanje uzroka, već nužnosti i kontingencije. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
18 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Samo da pojasnim da je ovo netačno. U Islamu nema židovskog, kršćanskog ili islamskog Boga. To je isti Bog koji je slao poslanike narodima. Evo ti dokaz da pišeš pogrešno.

Ako se referiraš na Isusa kao Boga ili božijeg sina (mada to nisi napisao) onda je tačno da muslimani ne podržavaju koncept trojstva. Pročitaj 116

IMHO obje religije imaju više sličnosti nego što možeš zamisliti.

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
18 godina
neaktivan
matrix777 kaže...
Visak kaže...

S obzirom na ovu tvrdnju i tvoje općenito "opredjeljenje" za ateizam, odnosno na "neteizam" možeš li reći za sebe, da bi bez problema stavio ruku u vatru da nikakav Bog ne postoji, bilo teistički ili deistički?

Po tvojoj priči, te priči ostalih kolega Mrblc, Baksa... vaši "argumenti" ne samo da negiraju bilo kakvo bozanstvo nego cak "pokazuju" da se sam taj nekakav Bog ni ne moze dokazazi jer ga nema.

Dakle, smatraš li da imaš/imate argument, koji ni za 100god ne može biti pobijen, ako bi se bilo kakav Bog "dokazao" ili bi postojala nova saznanja o postojanju kreatora?

Argument, koji je po svojoj prirodi jednostavno nepobojiv, ikada?

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da bog ne postoji, kao što ne mogu tvrditi da ne postoje u nekoj šumi bakica koja živi u kući od čokolade, ili sedam patuljaka i snjeguljica. Teško je sa sigurnošću tvrditi da nešto ne postoji, ali može se reći da neke stvari ne zvuče baš vjerojatno i da svakako ne treba osobni život i cijelo društvo podrediti nekim idejama koje su vrlo nevjerojatne.

Edit:

Treba još reći da je ogromna razlika između deističkog i teističkog boga. Deističkog ne mogu opovrgnuti, jer ne znamo dovoljno o 'prostoru izvan' i 'vremenu prije' našeg svemira, dok je teističkog lako pobiti, jer su mu opisi nekonzistentni i kontradiktorni. Kao što tebi Zeus i Manitu ne zvuče uvjerljivo, tako je i meni s njima, ali i s Jahvom. Dakle od stotina bogova nas dvojica se razlikujemo samo za jednoga.

Probaj shvatiti da mi ne pobijamo tu ideju zato jer eto baš želimo živjeti u uvjerenju da bog ne postoji, nego pobijamo vaše neuvjerljive argumente za njegovo postojanje. Da imaš dobre argumente, ja bi ih prihvatio, ali nemaš. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2017 10:22 (Visak).
18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Možemo li se složiti da ateizam nije suprotnost samo teizmu već i deizmu? Mislim, to ne možeš negirati, to je i općeprihvaćeno i doslovno značenje.

U prošlom postu sam ti napisao da je to što ti tvrdiš općeprihvaćeno značenje i tu se slažemo. Međutim, to nije i ne može biti doslovno značenje jer je doslovno značenje "onaj koji nije teist".

Međutim, čak i to općeprihvaćeno mišljenje varira, pa prema nečijim kriterijima se ateizam izjednačava s antiteizmom, dok se na nekim mjestima može vidjeti i impliciranje da je ateizam = sotonizam.

eywa33 kaže...

Prtljaš. Deizam je oblik teizma jer PRIHVAĆA božje postojanje, ali odbija "osobnog Boga".

Ako ćemo prihvatiti pojmove teizam u užem smislu koji prihvaća "osobnog Boga" i teizam u širem smislu koj uključuje i deizam, samo radimo dodatan nered u terminologiji, a to opet ne mijenja ništa na stvari kad pričamo o činjenici da Leibnizov argument, kad bismo ga prihvatili kao ispravnog, dokazuje potrebu za postojanjem deističkog boga, ali ne govori ništa o "osobnom Bogu".

eywa33 kaže...

Tvoja detaljna analiza Leibnizovih "propusta" je promašila ceo fudbal. Nisi uopće shvatio misaonu nit tako jednostavnog silogizma. Nije tu pitanje uzroka, već nužnosti i kontingencije. 

I evo nam natrag "mister pametniji od svih". Misaona nit je jasna, ali premise su problematične. Već si par puta popio karton jer ti je bilo draže ljude proglašavati glupima nego napisati nešto pametno. Ako ćeš tako nastaviti, onda nemamo o čemu pričati jer ćeš opet popiti karton, pa ćeš mi nedostajati....

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

Ako ćemo prihvatiti pojmove teizam u užem smislu koji prihvaća "osobnog Boga" i teizam u širem smislu koj uključuje i deizam, samo radimo dodatan nered u terminologiji, a to opet ne mijenja ništa na stvari kad pričamo o činjenici da Leibnizov argument, kad bismo ga prihvatili kao ispravnog, dokazuje potrebu za postojanjem deističkog boga, ali ne govori ništa o "osobnom Bogu".

Ovdje si jedino ti koji radiš nered u terminologiji koja je ustaljena i općeprihvaćena. Sam sebe pobijaš drugim dijelom rečenice. 

MrBlc kaže... 

I evo nam natrag "mister pametniji od svih". Misaona nit je jasna, ali premise su problematične. Već si par puta popio karton jer ti je bilo draže ljude proglašavati glupima nego napisati nešto pametno. Ako ćeš tako nastaviti, onda nemamo o čemu pričati jer ćeš opet popiti karton, pa ćeš mi nedostajati....

Pročitat nešto knjiga na temu o kojoj drugi prtlja ne znači da sam "mister pametniji od svih" već da pričam o nečemu što sam apsorbirao, za razliku od nekolicine koji prtljaju umišljajući da razbijaju filozofske mitove, a manjka im logika. A shodno tome, glupoća je, između ostalog, i manjak logike koju nerijetko ovdje uočavam.

Visak kaže...

Probaj shvatiti da mi ne pobijamo tu ideju zato jer eto baš želimo živjeti u uvjerenju da bog ne postoji, nego pobijamo vaše neuvjerljive argumente za njegovo postojanje. Da imaš dobre argumente, ja bi ih prihvatio, ali nemaš. 

Leibnizov argument, odn. kalamov argument nema kozmološki odgovor. Jedini odgovor bi bio neznanstven i neprovjerljiv, a tad se onda nalaziš u istoj poziciji kao i teist - u nemogućnosti dokazati svoj odgovor.

Reci što bi po tebi bio dokaz za Boga? Što bi ti promijenilo mišljenje? Ja bih sada, i prije nego odgovoriš, rekao da će ti odgovor na ovo biti manjkav i pogrešan. A onda, usput možeš i pobit "neuvjerljivi Leibnizov argument", jer mrblc je promašio naširoko, napisao ep o prostor-vremenskoj uzročnosti, kada argument jasno govori o dvije vrste bića; nužnim i mogućim odn. kontingentnim. Da ti pojednostavim, jer bi vrlo lako mogao otić i ti u krivom smjeru: objasni da je svmir nužno biće. Imaš dvije opcije: pokazati dosljednom znanstvenom metodologijom (što je nemoguće, jer konkluzija nadilazi znanstveni doseg) ili u nemogućnosti tog odgovora (što je slučaj) reći na tragu Bertranda R. "svemir jednostavno jest". Dakle kako god okreneš, "neuvjerljivi" argument ne možeš pobit, možeš samo pobjeć od odgovora ili ići u prtljanje poput kolege.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
12 godina
neaktivan
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

došli teisti po novu rundu   :

18 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Ovdje si jedino ti koji radiš nered u terminologiji koja je ustaljena i općeprihvaćena. Sam sebe pobijaš drugim dijelom rečenice. 

Ustaljeno i općeprihvaćeno je da je pasta za zube kalodont, a kalkulator digitron, iako je i jedno i drugo pogrešno. Ali, ok, mogu prihvatiti činjenicu da se tu nećemo složiti. 

eywa33 kaže...

Pročitat nešto knjiga na temu o kojoj drugi prtlja ne znači da sam "mister pametniji od svih" već da pričam o nečemu što sam apsorbirao, za razliku od nekolicine koji prtljaju umišljajući da razbijaju filozofske mitove, a manjka im logika. A shodno tome, glupoća je, između ostalog, i manjak logike koju nerijetko ovdje uočavam.

Već smo o tome raspravljali. Logika je dobar alat za dvije stvari:

- razvijati mozak

- doći do zaključka o vjerojatnom rješenju kad nemamo mogućnost doći do sigurnog rješenja zbog nedostatka podataka

U Leibnizovo vrijeme je njegov argument bio logički opravdan jer su pretpostavke na kojima je temeljio svoje premise bile u skladu s tadašnjim poznavanjem svemira. Danas nam znanost daje nove spoznaje koje bacaju drugačije svijetlo na te premise, a ignoriranje tih spoznaja se može napraviti iz dva razloga (prvi je opravdan, drugi nije):

- u svrhu misaone vježbe i razumijevanja Leibnizovog argumenta s filozofske strane

- zbog ideoloških razloga

11 godina
MrBlc kaže...
matrix777 kaže...

U prošlom postu sam ti napisao da je to što ti tvrdiš općeprihvaćeno značenje i tu se slažemo. Međutim, to nije i ne može biti doslovno značenje jer je doslovno značenje "onaj koji nije teist".

Međutim, čak i to općeprihvaćeno mišljenje varira, pa prema nečijim kriterijima se ateizam izjednačava s antiteizmom, dok se na nekim mjestima može vidjeti i impliciranje da je ateizam = sozonizam.

Opet promašaj.

Boldano:

Malo barataš definicijama malo nečijim kriterijima. Nečije kriterije, mogu okaraktezirati kao "osobno mišljenje" što se uveliko kosi sa definicijama na koju si se prvi pozvao.

Dakle, ili vodiš argumentiranu raspravu ili vodiš raspravu "osobnog dojma". Nije nijedno "pogrešno", samo bi se trebao odlučiti za smjer u kojem ideš jer je očito da ideš u oba, što naprosto ne ide.

Na veći dio posta se nisi osvrnuo, gdje sam rekao da ateist ne vjeruje u deističkog Boga, stoga ni ne možemo izjednačavati ta dva pojma. 

Koristiti sintagme poput "definicija" i "nečiji kriteriji" u istom kontekstu je promašaj.

Osobno i sam imam svoja uvjerenja i mišljenja, no to ne

izjednačavam sa definicijama i argumentima. 

EDIT: Nije smak svijeta ako priznaš da si se krivo izrazio kad si spominjao definiciju, umjesto osobnog mišljenja. 

Jer to što si ti sve napisao, može se reći na 100 načina, 100 različitih osobnih mišljenja, no definicija nema stotinu, definicija je samo jedna, o kojoj ja govorim cijelo vrijeme.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2017 12:15 (matrix777).
11 godina
Visak kaže...

Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da bog ne postoji, kao što ne mogu tvrditi da ne postoje u nekoj šumi bakica koja živi u kući od čokolade, ili sedam patuljaka i snjeguljica. Teško je sa sigurnošću tvrditi da nešto ne postoji, ali može se reći da neke stvari ne zvuče baš vjerojatno i da svakako ne treba osobni život i cijelo društvo podrediti nekim idejama koje su vrlo nevjerojatne.

Edit:

Treba još reći da je ogromna razlika između deističkog i teističkog boga. Deističkog ne mogu opovrgnuti, jer ne znamo dovoljno o 'prostoru izvan' i 'vremenu prije' našeg svemira, dok je teističkog lako pobiti, jer su mu opisi nekonzistentni i kontradiktorni. Kao što tebi Zeus i Manitu ne zvuče uvjerljivo, tako je i meni s njima, ali i s Jahvom. Dakle od stotina bogova nas dvojica se razlikujemo samo za jednoga.

Ček malo, ispravi me ako griješim: Ranije si se izjasnio kao ateist/antiteist?

Ako je tako, po ovom tvom postu bi ja zaključio da si agnostik.

Pošto, kako kažeš, ne možeš sa sigurnošću reći da Boga nema, bilo teističkog ili deističkog, ja zaključujem da onda zasigurno nemaš ni čvrst argument da Boga zaista nema. Dakle, nisi siguran ni u jedno, zašto se onda izjašnjavaš kao ateist ili antiteist?

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

U Leibnizovo vrijeme je njegov argument bio logički opravdan jer su pretpostavke na kojima je temeljio svoje premise bile u skladu s tadašnjim poznavanjem svemira. Danas nam znanost daje nove spoznaje koje bacaju drugačije svijetlo na te premise, a ignoriranje tih spoznaja se može napraviti iz dva razloga (prvi je opravdan, drugi nije):

- u svrhu misaone vježbe i razumijevanja Leibnizovog argumenta s filozofske strane

- zbog ideoloških razloga

Deder reci ti nama koje su to spoznaje o svemiru da ga svrstavaju u kategoriju "nužnog bića". Pulsirajući svemir? Čuvena nula? Odbijaš shvatiti argument po sebi, već ga interpretiraš na neki novi nesuvisli i promašen način, i onda se usudiš konstatirat prokazivanje nedostataka argumentu. 

Da, došli teisti na novu rundu... smijurije.

18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Malo barataš definicijama malo nečijim kriterijima. Nečije kriterije, mogu okaraktezirati kao "osobno mišljenje" što se uveliko kosi sa definicijama na koju si se prvi pozvao.

Dakle, ili vodiš argumentiranu raspravu ili vodiš raspravu "osobnog dojma". Nije nijedno "pogrešno", samo bi se trebao odlučiti za smjer u kojem ideš jer je očito da ideš u oba, što naprosto ne ide.

Na veći dio posta se nisi osvrnuo, gdje sam rekao da ateist ne vjeruje u deističkog Boga, stoga ni ne možemo izjednačavati ta dva pojma. 

Koristiti sintagme poput "definicija" i "nečiji kriteriji" u istom kontekstu je promašaj.

Osobno i sam imam svoja uvjerenja i mišljenja, no to ne izjednačavam sa definicijama i argumentima. 

Imaš pravo, pogriješio sam. Ispravak:

MrBlc kaže...

Deist je po definiciji ujedno i ateist po doslovnom značenju riječi ateist u kontekstu teista u užem smislu riječi.

Možemo li sad dalje?

Što se tiče definicije i nečijeg kriterija, kod internacionalnih riječi, definicija može varirati ovisno o lokalnom poimanju pojma, te se definicija pojma može s vremenom mijenjati, pri čemu se često kao kriterij uzima korištenje pojma u svakodnevnom govoru, pa se može reći da dugoročno kriteriji većine kroje definiciju. Sorry što to nisam ranije jasno izrazio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.6.2017 12:32 (MrBlc).
18 godina
odjavljen
eywa33 kaže...

Deder reci ti nama koje su to spoznaje o svemiru da ga svrstavaju u kategoriju "nužnog bića". Pulsirajući svemir? Čuvena nula? Odbijaš shvatiti argument po sebi, već ga interpretiraš na neki novi nesuvisli i promašen način, i onda se usudiš konstatirat prokazivanje nedostataka argumentu. 

A odakle uopće proizlazi ideja "nužnog bića"?

11 godina
MrBlc kaže...

Imaš pravo, pogriješio sam. Ispravak:

MrBlc kaže...

Deist je po definiciji ujedno i ateist po doslovnom značenju riječi ateist u kontekstu teista u užem smislu riječi.

Možemo li sad dalje?

Što se tiče definicije i nečijeg kriterija, kod internacionalnih riječi, definicija može varirati ovisno o lokalnom poimanju pojma, te se definicija pojma može s vremenom mijenjati, pri čemu se često kao kriterij uzima korištenje pojma u svakodnevnom govoru, pa se može reći da dugoročno kriteriji većine kroje definiciju. Sorry što to nisam ranije jasno izrazio.

I dalje se ne mogu složiti (boldano), jer tvrdim da ateist ne vjeruje u deističkog Boga. Kod deizma postoji Bog, kod ateizma ne postoji. Tu je razvidna suprotnost. Ima li ti smisla da se netko izjašnjava: Ja sam deist i ateist? Za deista se zna, da ne prihvaća religijskog Boga, kao što se zna da ateist ne prihvaća deističkog. Jednostavno ne postoji ateist koji vjeruje u deističkog Boga.

Što se tiče drugog dijela, ovdje to nije slučaj. 

13 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

A odakle uopće proizlazi ideja "nužnog bića"?

Iz glave, kad mućkaš njome.

13 godina
odjavljen
matrix777 kaže...
...

Ne znam šta se prepireš više kad je situacija prosta ko pasulj: kolega izvrće definicije i značenje, izmišlja novu semantiku i proturiječi sebi u jednoj rečenici. Ateist ne vjeruje, deist vjeruje, sve ostalo je prtljanje.

18 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Ček malo, ispravi me ako griješim: Ranije si se izjasnio kao ateist/antiteist?

Ako je tako, po ovom tvom postu bi ja zaključio da si agnostik.

Pošto, kako kažeš, ne možeš sa sigurnošću reći da Boga nema, bilo teističkog ili deističkog, ja zaključujem da onda zasigurno nemaš ni čvrst argument da Boga zaista nema. Dakle, nisi siguran ni u jedno, zašto se onda izjašnjavaš kao ateist ili antiteist?

Rekao bih da sam ateist i agnostik, mada su uglavnom svi ljudi agnostici, osim onih par što direktno razgovaraju s bogom No za njih postoji drugi naziv, pa bi umjesto agnostik bilo ispravnije reći ashizofreničar.

Neobično mi je da se nakon sto stranica ponovo bavimo osnovama. Ti tvrdiš nešto spektakularno i nemaš za to nikakav dokaz, ja samo kažem da bez dokaza ne vidim razloga vjerovati u tu tvoju maštariju. Dokaz je isključivo na tebi.

18 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

I dalje se ne mogu složiti (boldano), jer tvrdim da ateist ne vjeruje u deističkog Boga. Kod deizma postoji Bog, kod ateizma ne postoji. Tu je razvidna suprotnost. Ima li ti smisla da se netko izjašnjava: Ja sam deist i ateist? Za deista se zna, da ne prihvaća religijskog Boga, kao što se zna da ateist ne prihvaća deističkog. Jednostavno ne postoji ateist koji vjeruje u deističkog Boga.

Kod deizma ne postoji Bog nego bog. Deist vjeruje u nekog općenitog, neshvatljivog boga koje se ne miješa u naše postojanje. Stvorio je svijet i prepustio ga samom sebi i svojim zakonima.

Teistički Bog je aktivan Bog koji se ukazuje, objavljuje, vrši interakciju s našim svijetom, a deist to ne prihvaća.

Ateist po značenju riječi nije teist. Riječ ateist ne govori što netko jest, već što netko nije. Možda sam jezični purist, pa mi zato smeta kad se riječima pripisuje značenje koje lingvistički nije ispravno.

Uglavnom, osoba koja vjeruje u deističkog Boga ne vjeruje u Boga koji se "objavljuje" i vrši interakciju s našim svijetom. Kako ćemo to nazvati ne mijenja tu činjenicu. Ok?

eywa33 kaže...

Iz glave, kad mućkaš njome.

Možda, ako je glava napunjena religijom....

18 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Reci što bi po tebi bio dokaz za Boga? Što bi ti promijenilo mišljenje? Ja bih sada, i prije nego odgovoriš, rekao da će ti odgovor na ovo biti manjkav i pogrešan. A onda, usput možeš i pobit "neuvjerljivi Leibnizov argument", jer mrblc je promašio naširoko, napisao ep o prostor-vremenskoj uzročnosti, kada argument jasno govori o dvije vrste bića; nužnim i mogućim odn. kontingentnim. Da ti pojednostavim, jer bi vrlo lako mogao otić i ti u krivom smjeru: objasni da je svmir nužno biće. Imaš dvije opcije: pokazati dosljednom znanstvenom metodologijom (što je nemoguće, jer konkluzija nadilazi znanstveni doseg) ili u nemogućnosti tog odgovora (što je slučaj) reći na tragu Bertranda R. "svemir jednostavno jest". Dakle kako god okreneš, "neuvjerljivi" argument ne možeš pobit, možeš samo pobjeć od odgovora ili ići u prtljanje poput kolege.

Što bi ti netko prije 3000 godina mogao odgovoriti na pitanje 'što bi tebi bio dokaz da je munja prirodna pojava'? Ako čovjek nema predodžbu o nečemu, ne može postaviti uvjete za dokaze, ali kad se dokazi pojave, jasno je što dokazuju.

Dokaza za sada definitivno nema, a ako prikupite nešto što se čini dokazom, javite se, pa ćemo pogledati. No sama činjenica da kroz tisuće godina nije ništa konkretno izašlo na vidjelo, dok smo neke nevjerojatne stvari o prirodi u međuvremenu otktili, sugerira da vam je trud uzaludan. Tim više što prihologija i neuroznanost polako nude objašnjenja za religiozne doživljaje, pa se čini da će bog uskoro biti dokazan, ali isključivo kao misaoni proces. Njegovo postojanje je 'nužno', na isti način kao i postojanje brojeva, dapače dijele isti prostor, onaj u našem umu, bez ikakvog utjecaja na stvaran svijet, osim kroz djelovanje ljudi dok o njima razmišljaju.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice