Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.142
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Diskusija je baš ugodna i sudionici su kvalitetni +(ima i jedan ginekolog).

Ja ću ponoviti onaj moj pojam od prije 10ak stranica.   "Imam osjećaj da smrdim".

Situacija na terenu je takva da imamu tu popriličnu većinu, koja ima svoj zacrtani pravac. Sačinjen je od normi koje su izbrušene do krajnosti... vjera-crkva, domoljublje, narodni folklor, tradicija, nacionalizam, antigay i sl derivacije sa srbima, strancima itd.

Sve dok si unutar gore navedenog....sve štima.

Ako si kojim slučajem sa ijednom stavkom van navedenih gabarita..polako smrduckaš. Ako je broj navedenih stavki poveći...jako zaudaraš.

TO JE STANJE NA TERENU, a ne moja fantazija..i tu se nema tko što slagat ili ne slagat.

Na post me ponukao detalj iz posta gdje se kaže (a toga je puno,znam ih gomilu)..išao je na crkovni tečaj za brak,kako bi družici napravio ustupak.

I hebeš sad nas starije, koji smo prodefilirali kroz većinu društvenih gadosti od početka 90-ih.

Što raditi nakon što Monty Pythonova pingalica napravi Ping..i stigne potomak? Ne radi se više o vama...radi se o njemu. Ako sam do sada moga svim gore navedenim "normama" reći u facu B.M.K., sada je stvar zafrkana.

- Nitko ne želi da mu potomak smrdi u društvu koje ima odličan njuh na različitost

- Nitko ne želi da mu potomak gricka čips u hodniku škole, dok su drugi u učionici i slušaju o grmu koji gori u pustinji

- Nitko ne želi da mu potomku dok izlaze iz škole dobacuju.."onome je ćaća ateist, podržava pedere i vjenčali su mu se u matičara...nisu ni barjak nosili"

..ima toga još gomilu..znate i sami koliko.

Opišite, kako se nosite sa sličnim situacijama ili ćete se nositi. Kako potomku olakšati da se nosi u društvu sa stavovima svojih roditelja, koji su u najmanju ruku Anti-društveno-hrvatski.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
17 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
matrix777 kaže...

Niši dovršio misao... Da pomognem: "negdje možeš čuti nebuloze koje nemaju veze s mozgom, a negdje može biti odrađeno kvalitetno" dok su pripreme za brak dno dna?! Onaj prvi dio (nebuloze koje nemaju veze s mozgom)?

Nemaš nimalo intelektualnog poštenja, a druge upozoravaš na to.

Misao sam dovršio, oprosti ako je ostala nejasna. Čitavi dio se odnosi na crkvenu edukaciju, a dio da su negdje odrađene kvalitetno, a negdje ne se odnosi na razliku tvog iskustva od iskustva nekih mojih poznanika, što si i sam napomenuo ("ovisi o lokaciji").

Zbog toga i zbog činjenica da je tad već kasno, kao i zbog činjenice da se ne vjenčavaju svi u crkvi, smatram da je svakako potrebna nepristrana i kontrolirana edukacije prema unaprijed zadanom programu, a Crkva svoju može provoditi kao i do sada. Ti si taj koji smatra da uz Crkvenu, te uz informacije dostupne na internetu, nije potrebna nikakva druga, za što još nisi dao kvalitetan argument.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
torrente kaže...

- Nitko ne želi da mu potomak gricka čips u hodniku škole, dok su drugi u učionici i slušaju o grmu koji gori u pustinji

- Nitko ne želi da mu potomku dok izlaze iz škole dobacuju.."onome je ćaća ateist, podržava pedere i vjenčali su mu se u matičara...nisu ni barjak nosili"

..ima toga još gomilu..znate i sami koliko.

Opišite, kako se nosite sa sličnim situacijama ili ćete se nositi. Kako potomku olakšati da se nosi u društvu sa stavovima svojih roditelja, koji su u najmanju ruku Anti-društveno-hrvatski.

Da se i ja uključim, sin mi kreće na jesen u školu, žena mi je vjernik, ja nisam. Nismo se ženili u crkvi, žena nije htjela. Razgovarali smo o vjeronaku i dogovorili smo se da ne ide. Jako puno roditelja iz vrtićke grupe su rekli da će i oni napraviti isto. Pa smo se pitali gdje će djeca biti za vrijeme vjeronakuka?

Pa tamo gdje raste znanje...u knjižnici...škola ima takav program da djeca mogu bez problema sjediti u knjižnici i čitati knjige...

Mislim da je ovaj oblik "potrošnje vremena" puno kvalitetniji od vjeronauka.

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 22:03 (Srednji).
11 godina
MrBlc kaže...
Ti si taj koji smatra da uz Crkvenu, te uz informacije dostupne na internetu, nije potrebna nikakva druga, za što još nisi dao kvalitetan argument.

Zajebavaš se? 

Za što ti tražiš argument frende?

Rekao sam šta si čuo, kao i drugi. Šta bi ti argumentirao? Koji su tvoji argumenti da bi te edukacije trebale se odvijati puno ranije? Kad i gdje i zašto tada? Daj argumente mišiću. 

Ponekad je bolje ne napisati takvu glupost kao ovo što sam te citirao. 

I pozdrav ekipi koja ti je TU dala na to, mišiću...

On bi argumentirao edukacije.... LMAO

Edukacija je edukacija, netko usvoji gradivo, netko propadne godinu. To je do učitelja ili učenika? Šta misliš?

Da, ja mislim da je edukacija koju sam pohađao, bila vrlo korisna i sasvim dovoljna po pitanju onoga čega smo se dotakli na zadnje 2, 3 stranice ove teme.  Ti tražiš da ti ja to argumentiram? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 22:13 (matrix777).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...
Da, ja mislim da je edukacija koju sam pohađao, bila vrlo korisna i sasvim dovoljna po pitanju onoga čega smo se dotakli na zadnje 2, 3 stranice ove teme.  Ti tražiš da ti ja to argumentiram? 

Jesu te tu educirali kako djeca nastaju, koje sve metode kontracepcije postoje, kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

I ključna stvar - jesi išao na to prije nego li si postao seksualno aktivan? I još - jesu te edukacije obavezne za sve ljude prije nego li postanu seksualno aktivni?

11 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

Jesu te tu educirali kako djeca nastaju, koje sve metode kontracepcije postoje, kako se zaštititi od spolno prenosivih bolesti?

I ključna stvar - jesi išao na to prije nego li si postao seksualno aktivan? I još - jesu te edukacije obavezne za sve ljude prije nego li postanu seksualno aktivni?

Da da i da, sve je bilo u edukaciji što si naveo. Ako ne vjeruješ, kažem, pogledaj youtube. U mom slučaju Riječka nadbiskupija, Teološki fakultet, mjesto održavanja. Ime teme samo naveo u pretprošlom postu.

Predavanje, digitalno predavanje, je trajalo 2x 1 i pol, na tu temu, ne znam kako je u drugim gradovima, općinama, i koliko je opširno.

http://www.mojaobitelj.net/hr/priprema_za_brak_za_zarucnike_i_mlade_bracne_parove/3/2

Kakve veze ima crkva s tim što druge institucije to ne nude našim grašđanima ili ako negdje i postoji, ljudi se ne odlučuju na takve stvari?

Crkva to ima kao pripremu za brak, na državi je ako će uvesti seksualni odgoj kao predmet u škole recimo.

Predavanja o Kršćanskom braku i sl sam preskočio, to mi se nije dalo slušati, ostalo je bilo ok, s obzirom na očekivanja.

18 godina
moderator

Koga briga za edukaciju o seksu onih koji ulaze u brak?!

Edukacija o seksu, kontracepciji i spolno prenosivim bolestima treba mladima prije nego stupe u spolne odnose! Takva edukacija se ne dobiva od crkve i, što je najgore, crkva i druge religijske udruge su blokirale uvođenje spolnog odgoja u škole. Nešto jest uvedeno u sklopu zdravstvenog odgoja, ali je broj sati puno premali.

14 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

Rekao sam da necu vise ovdje sudjelovati,ali pošto vidim da ima ovdje malo koji razmisljaju na nacin kao i ja i hrpetina ateista,moram se ubaciti!

Predbracni tecaj nije obavezan!Jeste li znali to?

Zasto vas onda to toliko smeta sta se tamo uci?

Obavezan je samo ako se planirate ozeniti/udati u crkvi,sve vi mozete obaviti kod maticara bez "popova" i bez crkve!Sta vas onda to toliko sekira?

Crkva ovim tecajevima uglavnom angazira doktore,iskusne bracne parove i svecenike koji usmjeravaju mlade parove ka ispravnom nacinu zivota(barem pokusavaju).

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
11 godina
mbaksa kaže...

Koga briga za edukaciju o seksu onih koji ulaze u brak?!

Edukacija o seksu, kontracepciji i spolno prenosivim bolestima treba mladima prije nego stupe u spolne odnose! Takva edukacija se ne dobiva od crkve i, što je najgore, crkva i druge religijske udruge su blokirale uvođenje spolnog odgoja u škole. Nešto jest uvedeno u sklopu zdravstvenog odgoja, ali je broj sati puno premali.

Dobro, i? Što želiš reći s time, pošto mene očito pokušavaš pobijati.

Rekoh gdje sam bio, čime se educirao i u koje svrhe. 

To što nitko ne educira prije nije moj problem.

Ali tvoja poanta je da opet ne valja jer je od crkve? 

Istina je da da od crkve dolazi, no većina tih predavanja nema veze sa crkvom niti religijom. Poput ovog o čemu govorimo. 

Nisi ništa kontrirao.

18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Rekao sam da necu vise ovdje sudjelovati,ali pošto vidim da ima ovdje malo koji razmisljaju na nacin kao i ja i hrpetina ateista,moram se ubaciti!

Pa bolje bi i bilo da se nisi više javljao jer si posve promašio poantu koju iznosim. Boli me briga za predbračni tečaj - jesi znao za to? Ne kužim zašto je kolega matrix uopće to gurao u raspravu, kad je bitno da mladi nauče o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima prije nego stupe u seksualne odnose, a ne netom prije nego ulaze u brak - tad je već prekasno (za veliku većinu njih).

matrix777 kaže...
Rekoh gdje sam bio, čime se educirao i u koje svrhe. 

To što nitko ne educira prije nije moj problem.

Ali tvoja poanta je da opet ne valja jer je od crkve? 

Istina je da da od crkve dolazi, no većina tih predavanja nema veze sa crkvom niti religijom. Poput ovog o čemu govorimo.

Poanta je u tome što se zbog crkve i srodnih udruga edukacija ne provodi u školama, barem ne propisno i u dovoljnoj mjeri. Edukacija se mora provoditi prije nego li mladi stupe u seksualne odnose.

Zbog čega si ti osjetio potrebu gurati predbračnu crkvenu edukaciju u raspravu - pa na tebi je da to objasniš, ne na meni.

11 godina
mbaksa kaže...

Zbog čega si ti osjetio potrebu gurati predbračnu crkvenu edukaciju u raspravu - pa na tebi je da to objasniš, ne na meni.

Možda jer je ON topic? 

Imaš argument gdje izričito crkva stopira takav projekt, spolni odgoj u školama? I da uzričito radi crkve taj projekt i dalje stoji?

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 23:45 (matrix777).
18 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Kakve veze ima crkva s tim što druge institucije to ne nude našim grašđanima ili ako negdje i postoji, ljudi se ne odlučuju na takve stvari?

Crkva to ima kao pripremu za brak, na državi je ako će uvesti seksualni odgoj kao predmet u škole recimo.

Crkva ima itekakve veze, jer pokušava potpuno ovladati obrazovnim sustavom. Uvođenje vjeronauka, povezivanje filozofskog i katoličkog fakulteta, blokiranje zdravstvenog odgoja...

No, iznenađeni su načinom uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole, njegovom obvezatnošću za sve učenike te sadržajem njegova četvrtoga modula, koji je s obzirom na stavove o spolnoj, odnosno tzv. rodnoj ravnopravnosti i o odgovornom spolnom ponašanju posve u suprotnosti s kršćanskim svjetonazorom učenika, njihovih roditelja, ali i mnogih nastavnika.

http://www.hbk.hr/?type=vijest&ID=408

Evo ti, biskupi koji ne žele da se djeca upoznaju sa znanstvenim spoznajama (čemu valjda škola i služi) o kontracepciji, zato jer se to protivi njihovom svjetonazoru. Ali bezgrešno začeče može biti dio školskog programa?!? Znači činjenice ne mogu, a bajke mogu, samo da je u skladu s crkvenim učenjem. I onda pitaš kakve veze ima Crkva.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
moderator
matrix777 kaže...
Imaš argument gdje izričito crkva stopira takav projekt, spolni odgoj u školama? I da uzričito radi crkve taj projekt i dalje stoji?

Pa đe si ti bio pred koju godinu kad su komunisti pokušali uvesti seksualni odgoj zakukuljen u zdravstveni odgoj u škole?

14 godina
mbaksa kaže...

Pa bolje bi i bilo da se nisi više javljao jer si posve promašio poantu koju iznosim. Boli me briga za predbračni tečaj - jesi znao za to? Ne kužim zašto je kolega matrix uopće to gurao u raspravu, kad je bitno da mladi nauče o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima prije nego stupe u seksualne odnose, a ne netom prije nego ulaze u brak - tad je već prekasno (za veliku većinu njih).

Zaboravio sam napomenuti da se moj post odnosi na vecinu,a ne samo na tebe.Tebe sam citirao zato sto znam da ces argumentirano odgovoriti,a ne recimo kao kolega Jakovp koji nema pojma,a zna lupati TD

Visak kaže...

Evo ti, biskupi koji ne žele da se djeca upoznaju sa znanstvenim spoznajama (čemu valjda škola i služi) o kontracepciji, zato jer se to protivi njihovom svjetonazoru. Ali bezgrešno začeče može biti dio školskog programa?!? Znači činjenice ne mogu, a bajke mogu, samo da je u skladu s crkvenim učenjem. I onda pitaš kakve veze ima Crkva.

Znanstvene cinjenice:

-Covjek nastao od majmuna,uz pomoc teleskopa je moguce na mjesecu vidjeti jednoroge i ljude,Pluto je planet/pa nije,drvo špageta,šišmiši su sljepi,covjek bio na mjesecu...

Uzmimo recimo ovo o majmunu,covjeku na Mjesecu i Plutonu.Desetljecima su se djeca u skolama ucila o tome kako je Louis Armstrong prvi covjek na mjesecu,kako je covjek nastao od majmuna i kako je Pluto planet!

Nista od toga se nije pokazalo tocnim(osim Pluta koji je natkon toga sto je "postao" plinoviti planet),ipak "vratio" u svoje prvobitno stanje.

To su ti cinjenice koje su se servirale djeci i koje se i dan danas serviraju!

Normalno da biskupi ne zele to,jer je kontradiktorno njihovom ucenju!

Isto tako vrlo vazno je napomenuti da vjeronauk,poput predbracnoga tecaja nije obavezan!

Ja se i dalje pitam,sto vas to smeta onda,kada vas nitko ne tjera na to?

Biblija je bajka,ako ju citas kao sto citas nekakav casopis,a itekako je realna i puna dokaza ako ju citas sa srcem i razumjevanjem.

18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Uzmimo recimo ovo o majmunu,covjeku na Mjesecu i Plutonu.Desetljecima su se djeca u skolama ucila o tome kako je Louis Armstrong prvi covjek na mjesecu,

Misliš valjda Neil Armstrong. Zar nije? I čak i da nije - kakve bi to veze imalo s ičim?

Milka30 kaže...
kako je covjek nastao od majmuna

O čem ti pričaš?

Milka30 kaže...
i kako je Pluto planet!

Planet - je ili nije. Stvar definicije riječi planet.

Milka30 kaže...
Nista od toga se nije pokazalo tocnim(osim Pluta koji je natkon toga sto je "postao" plinoviti planet),ipak "vratio" u svoje prvobitno stanje.

Ponovno - o čem ti pričaš?! Kakvo "pokazivanje točnim" te spopalo?

Milka30 kaže...

Koga briga što oni žele?

Milka30 kaže...
Isto tako vrlo vazno je napomenuti da vjeronauk,poput predbracnoga tecaja nije obavezan!

I? Nije obavezan, ali ima status normalnih predmeta. Religijska indoktrinacija u državnoj ustanovi sekularne države. Zar nismo to pred koji dan već prošli? Vjeronauk isto tako može neobavezan biti u crkvama.

Milka30 kaže...

Tebe kršenje Ustava ne smeta?

Milka30 kaže...
Biblija je bajka,ako ju citas kao sto citas nekakav casopis,a itekako je realna i puna dokaza ako ju citas sa srcem i razumjevanjem. 

Tko to čita Bibliju? Djecu se indoktrinira crkvenom doktrinom.

14 godina
mbaksa kaže...

Misliš valjda Neil Armstrong. Zar nije? I čak i da nije - kakve bi to veze imalo s ičim?

O čem ti pričaš?

Planet - je ili nije. Stvar definicije riječi planet.

Ponovno - o čem ti pričaš?! Kakvo "pokazivanje točnim" te spopalo?

Koga briga što oni žele?

I? Nije obavezan, ali ima status normalnih predmeta. Religijska indoktrinacija u državnoj ustanovi sekularne države. Zar nismo to pred koji dan već prošli? Vjeronauk isto tako može neobavezan biti u crkvama.

Tebe kršenje Ustava ne smeta?

Tko to čita Bibliju? Djecu se indoktrinira crkvenom doktrinom.

-Neil Armstrong-moj fail!

-Vi stalno navodite nekakve znanstvene dokaze o necemu,kao da su ti znanstveni dokazi pravilo da je to tako i tocka,time pljujete po nasim uvjerenjima!A ja ti navodim primjere gdije su znanstvenici pogresili iako su bili zadrti u uvjerenju da su u pravu!

-Vjernike itekako briga sto biskupi zele-no to ti ne mozes shvatiti!

-Zivimo u drzavi u kojoj su velika vecina stanovnistva Katolici,gospodo vi ste manjina,morate se pomiriti sa time!Glasali ste za one koji su ti to sve nametnuli!Budi sretan da imas izbor da ne pohađas vjeronauk!

-Ovo za ustav..mogu samo reci JBG ima puno gorih stvari u ovoj truloj drzavi!

-Bibliju citaju vecina Hrvata!

Opet ste manjina!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.3.2017 8:21 (Milka30).
18 godina
Milka30 kaže...

1. Bibliju citaju vecina Hrvata!

2. Opet ste manjina!

1. Hahaha. Ne.

2. U svijetu ima oko 30% kršćana (to je vaš share među svim ostalim religijama). Znači li to da su šanse 60% da si u krivoj religiji i da je neka druga ispravna? Rekao bih... da si u manjini... Pheeeeew...

Rvat katolik!
18 godina
moderator
Milka30 kaže...

Fail ti je i sve ostalo što si napisao.

Milka30 kaže...
-Vi stalno navodite nekakve znanstvene dokaze o necemu,kao da su ti znanstveni dokazi pravilo da je to tako i tocka,time pljujete po nasim uvjerenjima!A ja ti navodim primjere gdije su znanstvenici pogresili iako su bili zadrti u uvjerenju da su u pravu!

Nit su pogriješili, nit su bili zadrti. O čem ti pričaš?

Milka30 kaže...
-Vjernike itekako briga sto biskupi zele-no to ti ne mozes shvatiti!

Ma je.

Milka30 kaže...
-Zivimo u drzavi u kojoj su velika vecina stanovnistva Katolici,gospodo vi ste manjina,morate se pomiriti sa time!Glasali ste za one koji su ti to sve nametnuli!Budi sretan da imas izbor da ne pohađas vjeronauk!

A nismo glasali za biskupe, zar ne?

Milka30 kaže...
-Ovo za ustav..mogu samo reci JBG ima puno gorih stvari u ovoj truloj drzavi!

I? Uvijek ima gore stvari od ičeg (osim apsolutno najgoreg, ako se to uopće može definirati). Što bi sad, zbog toga što ima gorih stvari od nečeg, trebali od svega drugoga odustati?

Vjeronauk u školama je protuustavan. To je činjenica. I to uvijek treba napominjati dok netko spominje vjeronauk.

Milka30 kaže...
-Bibliju citaju vecina Hrvata!

Hahahhaa. Jea, right. Većina Hrvata je slušala crkvenu doktrinu na satovima vjeronauka imožda su pročitali koje dijelove Biblije i to je to. Dakle, em Bibliju nisu pročitali, em ju nisu sami tumačili i shvaćali, nego ih je katolička crkva putem vjeronauka usađivala svoje "shvaćanje".

9 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

Sad je gotovo, nakon ovoga sam se morao regati.

Zovite me Louis, Louis Pluto, Plinoviti majmun

16 godina
odjavljen
Ja ne znam argumentirati? Lol! Ovo tvoje je daleko od argumenata, moze u najbolju ruku biti pokusaj loseg trolanja.

Da mi budemo sretni? Ajme sta se sve rađa...
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Zajebavaš se? 

Za što ti tražiš argument frende?

Na moju tvrdnju da je edukacija prije samo stupanja u brak prekasna, ti si tvrdio da nema veze jer napaljenom studentu edukacija ionako ne bi ništa značila. Istina, nigdje nisi izričito napisao da nije potrebna, ali svojim postovima ukazuješ na takav stav. Oprosti ako sam te krivo shvatio, ali u tom slučaju ćeš se morati potruditi biti malo direktniji u iznošenju vlastitih stavova (kao što sam i ja u par navrata reagirao i dopunio svoje tvrdnje da budu jasne onima koji su ih pogrešno protumačili).

matrix777 kaže...

Možda jer je ON topic? 

Visak ti je već dao odgovor, ali za to ti i ne trebaju posebni argumenti pored zdravih očiju i ušiju.

Milka30 kaže...

-Covjek nastao od majmuna,uz pomoc teleskopa je moguce na mjesecu vidjeti jednoroge i ljude,Pluto je planet/pa nije,drvo špageta,šišmiši su sljepi,covjek bio na mjesecu...

Uzmimo recimo ovo o majmunu,covjeku na Mjesecu i Plutonu.Desetljecima su se djeca u skolama ucila o tome kako je Louis Armstrong prvi covjek na mjesecu,kako je covjek nastao od majmuna i kako je Pluto planet!

To su ti cinjenice koje su se servirale djeci i koje se i dan danas serviraju! 

Hvala što si nam ukazao koliko si znanstveno potkovan sudjelovati u bilo kojoj raspravi.

Čovjek nije nastao od majmuna, već od zajedničkog pretka.

Jednorog na mjesecu, možeš ga vidjeti ako dobiješ jak udarac u glavu ili si na acidu.

Ljude ne mjesecu ne možeš vidjeti jer sad tamo nema nikoga, ali uz jak teleskop možeš vidjeti tragove da su bili.

Plutu se mijenjala klasifikacija, ali to ne znači da je znanost u krivu (primjerice, ako danas banane do 15 cm smatramo malima, a sutra do 16 cm, da li će to značiti da se banana od 15,5 cm smanjila preko noći ili da danas nismo u stanju istu izmjeriti?).

Milka30 kaže...

A njihovo učenje je da postoji samo jedna istina koju se ne smije propitkivati!? Vidjeli smo u nekim mračnijim vremenima kako je to izgledalo.

Milka30 kaže...

Bračni tečaj nam ne smeta već nam smeta otpor edukaciji. a vjeronauk smo već pokazali da je neobavezan samo na papiru.

Milka30 kaže...

-Vi stalno navodite nekakve znanstvene dokaze o necemu,kao da su ti znanstveni dokazi pravilo da je to tako i tocka,time pljujete po nasim uvjerenjima!

Ako ti istina predstavlja pljuvanje po svojim uvjerenjima, onda to nešto govori o tvojim uvjerenjima.

Milka30 kaže...

A ja ti navodim primjere gdije su znanstvenici pogresili iako su bili zadrti u uvjerenju da su u pravu!

Koji su pokazali samo razinu neobrazovanosti kojom barataš...

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.3.2017 8:49 (MrBlc).
13 godina

Pozdrav,

Citam temu vec dugo i nikako mi nije jasno oko cega se vi tu svadate.

Biti ili ne biti vjernik (bilo koje religije) vlastiti je izbor.

Izbor vecine gradana RH je jasan kao dan, vecina se izjasnila kao katolici.

Kako zivimo u demokraciji, izbor vecine je vazan i samim time je vjeronauk predmet kao i svaki drugi u skoli (i Islamski vjeronauk je opcija u isto vrijeme odrzavanja sata katolickog).

Dakako uz sve to postoji i izbor da li ce vase dijete pohađati isti, koji vi radite za njih, sto za druge predmete nije opcija, cime se dakako vrsi jasna i nedvojbena separacija vjeronauka kao izbornog predmeta.

Ja iskreno ne vidim taj vas problem oko ustroja nase drzave i vezanosti sa Katolicanstvom u istoj. Ako je to problem, pokrenite referendum, i ako je vecina protiv biti ce uskladeno sa voljom vecine (ali opet vidimo sto vecina misli po referendumu o braku).

12 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Možda jer je ON topic? 

Pa zar se nije crkva protivila uvođenju zdravstvenog odgoja tj bili su protiv četvrtog modula?

Digla se bura oko toga što se uvodi spolni odgoj u više razrede osnovne i u srednju školu.

Baksa ti govori da nije dovoljno edukaciju svesti na fakultetskih 2 tjedna nastave i misliti da je time riješen problem spolnog odgoja(u braku ili van njega) i onda tražiti zabranu spolnog odgoja u školama zato što se protivi crkvenim pravilima o spolnosti.

Evo ti banalan primjer. U mojoj srednjoj kad sam krenula u prvi razred imali smo na 300 učenika 8 djevojaka koje su imale djecu ili bile trudne, tj koje se nisu odlučile na pobačaj. Broj onih koje su pobacile je vjerojatno bio i veći, ali se o tome nije previše govorilo. U četvrtim razredima su bile djevojke koje su imale djecu od 2 ili 3 godine. Nastala je panika tek kad je ustanovljeno da je u jednom razrednom odjeljenju curi dijagnosticiran triper. Par dana kasnije pola tog razreda je bilo na antibioticima(što dovoljno govori da se pucao svatko sa svakim).

Onda su u školi sazvali sastanak, vijeće, roditelji se složili i iduće godine smo svi u sklopu nastave imali obavezna predavanja u klinici za spolne bolesti, 14 dana po dva sata. Svako malo smo imali mlade iz raznih udruga koji su na ulazu u školu djelili kondome i letke. Dolazili su i iz jedne kompanije koja proizvodi uloške i davali uloške i letke o zdravlju žene. Čak smo imali spojenu nastavu etike i vjeronauka i diskusije na temu spolnosti.

Kad sam maturirala imali smo u dva razreda maturanata samo jednu curu koja je bila trudna. U nižim razredima nije bila ni jedna.

U isto vrijeme moja prijateljica iz druge škole je samo u svom razredu na maturi imala 5 djevojaka koje su imale djecu a ona je ostala trudna par mjeseci nakon mature. Čak su se tokom školske godine zezale koja će biti iduća.

Tak da nije dovoljno samo okretati glavu nad problemom spolnosti mladih jer se mladi budimo realni pucaju ko kokice. Prošla su vremena kada su se djevojke udavale sa 16 pa ako je rodila nema veze jer je u braku. Danas je ta granica debelo pomaknuta(a ona za prvi sex je tu negdje ostala) i treba ići u korak s vremenom i omogućiti pravovremen odgoj. Oni koji se žele držati "ne sex prije braka" držat će se i nakon edukacije a ostali će barem malo biti pametniji.

A što se tiče "vadi ga van" metode to je odprilike kao da igraš ruski rulet. I u predejakulatu može biti spermića, pogotovo ako je muškarac nabacio drkicu par sati prije sexa. Zapravo je najveća zabluda to što ljudi misle da žena nije ostala trudna zato jer ga je on izvadio. Nije, žena nije ostala trudna jer joj nisu bili plodni dani. Ako su joj plodni dani dovoljan je jedan plivač da napravi belaj. 

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.3.2017 9:00 (ddarknessfairyy).
18 godina
moderator
Randy Marsh kaže...

Kako zivimo u demokraciji, izbor vecine je vazan i samim time je vjeronauk predmet kao i svaki drugi u skoli (i Islamski vjeronauk je opcija u isto vrijeme odrzavanja sata katolickog).

Znaš čemu služi ustav? Da spriječi većinu da krši prava manjine. Većina bi se isto tako mogla sjetiti da su određen dio populacije vještice pa ih spaljivati na lomači. Ali naš Ustav tako nešto ne dozvoljava.

Demokracija ne znači da narod može odlučiti što god želi.

13 godina

Pozdrav,

Ja dobro znam cemu sluzi Ustav, necemo ici u temu koliko je toga krivo sa Ustavom RH jer bi tek bila prava komedija od diskusije.

Nazalost se dogada da je cjelokupan sustav izvrnut naopacke zbog svog ovog liberalizma kojeg se sustavno provodi u cijelom zapadnom svijetu - zbog cega i imamo sve trenutne probleme koje imamo.

Nesto drugo sto je veci problem od samog vjeronauka se uporno izostavlja, jer uporno bacamo katolike i pravoslavce na kriz umjesto da se okrenemo pravom problemu u drustvu, a to je cjelokupni pad morala i popustanje uzrokovano apstinencijom svih gradana od odgovornosti za svoj zivot i zivot svoje djece.

Najlakse se okrenuti na katolike, ali isto tako moras shvatiti da se okreces na vecinu drzavljana ove drzave.

Jedno pitanje samo za tebe, da li ti smatras da je tebi ateizam dao odredeni doprinos kvaliteti zivota, te da li je katolicizam ljudi kojima si okruzen degradirao istu?

18 godina
moderator
Randy Marsh kaže...

Jedno pitanje samo za tebe, da li ti smatras da je tebi ateizam dao odredeni doprinos kvaliteti zivota, te da li je katolicizam ljudi kojima si okruzen degradirao istu?

Što ti misliš da je ateizam, da bi mi imao što davati? Još uvijek nisi usvojio što je, a što nije ateizam?

14 godina
MrBlc kaže...

Čovjek nije nastao od majmuna, već od zajedničkog pretka.

Jednorog na mjesecu, možeš ga vidjeti ako dobiješ jak udarac u glavu ili si na acidu.

Ljude ne mjesecu ne možeš vidjeti jer sad tamo nema nikoga, ali uz jak teleskop možeš vidjeti tragove da su bili.

Plutu se mijenjala klasifikacija, ali to ne znači da je znanost u krivu (primjerice, ako danas banane do 15 cm smatramo malima, a sutra do 16 cm, da li će to značiti da se banana od 15,5 cm smanjila preko noći ili da danas nismo u stanju istu izmjeriti?).

Ja kada sam išao u školu,itekako su nas ucili da je covjek nastao od majmuna i mnoge generacije prije/nakon mene!Zato ne baljezgaj!

OH DA itekako mozes vidjeti ljude i jednoroge na mjesecu ako imas dovoljno jaki teleskop-tu tvrdnju su izneli "znanstvenici" i objavili studij.Kasnije se ispostavilo da je sve samo laž!

Pluto je jedno vrijeme bio ukinut kao planet suncevoga sustava!

Isto tako objavljena je studija kako postoji drvo špageta i cijeli niz "dokaza"da je Niel Amstrong bio na mjesecu-a sve je samo bila laž!

Toliko o znanstvenicima!

Vjerovali ili ne Hrvati su se zaista izjasnili da su Katolici i da zele vjeronauk u skolama!

Vjerovali ili ne vi ste zaista manjina i morate zivjeti sa time!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.3.2017 9:40 (Milka30).
18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Ja kada sam išao u školu,itekako su nas ucili da je covjek nastao od majmuna i mnoge generacije prije/nakon mene!

To su te mogli učiti samo na vjeronauku!  Zar si sjedio na ušima na satovima biologije?

13 godina

Ja shvacam sto je i sto nije ateizam.

Ali isto tako znam da se niti jedan od nas ovdje nije rodio kao ateist te bio ateist cijeli zivot, jer je to u ovj drzavi iznimno tesko za postici zbog okruzenja u kojem zivimo.

Te kako si postao ateist?

Jos jedno pitanje:

Da li postoji objektivni moral?

16 godina
odjavljen
Ja sam se rodio kao ateist i bio cijeli zivot. Di si sada?
http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice