Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.151
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
odjavljen
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
ddarknessfairyy kaže...

Isto tako ne postoji žena(ili ako postoji onda je njena inteligencija upitna) koja 4 mjeseca za redom nema menstruaciju, ima simptome trudnoće i spolno je aktivna i ne padne joj na pamet posjetiti liječnika.

Iznenadila bi se što nedostatak edukacije + strah od konzervativnih roditelja (kod maloljetnica općenito, ali u manjim sredinama i kod punoljetnih cura) mogu napraviti po pitanju samozavaravanja i ignoriranja očitog.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
11 godina
MrBlc kaže...
ddarknessfairyy kaže...

Isto tako ne postoji žena(ili ako postoji onda je njena inteligencija upitna) koja 4 mjeseca za redom nema menstruaciju, ima simptome trudnoće i spolno je aktivna i ne padne joj na pamet posjetiti liječnika.

Iznenadila bi se što nedostatak edukacije + strah od konzervativnih roditelja (kod maloljetnica općenito, ali u manjim sredinama i kod punoljetnih cura) mogu napraviti po pitanju samozavaravanja i ignoriranja očitog.

Zašto bi se ona trebala "iznenaditi" kad ona upravo to i tvrdi, što možemo zaključiti iz njenog prethodnog navoda.

15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Ček, ti ne raspoznaješ situaciju od neželjenog djeteta gdje majka u ni kojem slučaju ne želi dijete, od situacije gdje ga student nije izvadio na vrijeme pa je došlo do neplanirane trudnoće dok ta osoba možda i želi roditi? (ima majčinski instikt, dok u prvoj situaciji nema).

Skraćuj citate.

Raspoznajem sve situacije, zato sam i rekao da se svakoj situaciji treba pristupiti drukčije, na prilagođen način. U prvoj situaciji je to lako riješivo. Osoba koja ne želi dijete će ga ili pobaciti ili će ga roditi i dati posvojiti. To što ne želi dijete ne znači da mu želi zlo. Ja ne želim djecu, ali mi nikakav problem nije igrati se s njima i zabavljati ih. Moji razlozi nemaju veze s time da ne želim mariti za dijete. 

Zašto imam osjećaj da ti misliš da su ljudi koji podržavaju pravo odabira na abortus "loši"?

matrix777 kaže...

Period o kojem govoriš isto nema smisla, neke žene nerijetko saznaju da su trudne tek u 3. ili 4.  mj trudnoće, tad je kasno za opciju odabira o kojem pričaš.

Neželjena djeca završe loše u životu. Ako se i rode, završavaju u nekoj korpi na autobusnoj stanici ili kraj kontenera. 

Kako je to, molim te, moguće? Mislim, kužim da ima žena čiji ciklus zna biti poremećen iz više razloga, no još uvijek postoje testovi za trudnoću (pogotovo ako student zna da ga nije izvadio na vrijeme, kako ti kažeš), te pregledi kod doktora. Svakoj seksualno aktivnoj curi će biti sumnjivo da preskoči ciklus, te će joj biti normalno koristiti testove i redovito ići na preglede kod ginekologa (što zbog sumnje u trudnoću, što zbog zdravlja). Ne postoji razlog zbog kojeg ne bi bilo moguće rano uočiti trudnoću. 

Pa baš zbog tih razloga bi abortus trebao biti dopušten. Isto tako bi se ljudi morali informirati o opcijama posvajanja, kao što sam gore naveo. Postoji puno neplodnih ljudi koji žele djecu. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 15:27 (footballer).
12 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Ne pričamo o prva tri mjeseca ili eventualno četvrtom. Pričamo o petom mjesecu. Da si ne znam koliko prestrašena ne možeš ignorirati trudnoću u petom mjesecu. Mislim možeš, ali postotak takvih je toliko mali da se uopće ne mogu uzimati kao primjer vrijedan rasprave. Najviše onih koje "ne skuže" da su trudne skuže oko 12-15 tjedna kad je prekasno. A ove koje tek u petom skuže su manje više one koje su znale da su trudne, ali idu linijom prekasno je za pobačaj pa ću šutjet do petog mjeseca.

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
15 godina
odjavljen
MrBlc kaže...

U teoriji se s ovim slažem, ali mislim da je u praksi neizvedivo. Recimo da kolegici na faksu napraviš dijete, ona želi pobaciti, a ti joj ponudiš da ćeš plaćati sve troškove, dodatnu godinu faksa i slično, te preuzeti skrb o djetetu, te ona na to pristane. To je super rješenje. Međutim, ako on na to ne pristane, takav sustav je ne bi više mogao zaštititi od zlostavljanja, javnog sramoćenja ili bilo kakvog drugog pritiska koji možeš na nju vršiti.

To je malo prespecifična situacija, i ovisi od osobe do osobe. Ja to osobno ne bih mogao obećati, pošto sam student i imam masu troškova. Ponudio bih to možda, no stvarno jako ovisi o situaciji i razlozima zbog kojeg ona želi pobaciti. 

Slažem se s tobom što se tiče ovog, no po mom viđenju, to je stvarno specifična situacija. Može se koristiti kao primjer ali ne može služiti kao svakidašnja situacija. 

11 godina
footballer kaže...

To je malo prespecifična situacija, i ovisi od osobe do osobe. Ja to osobno ne bih mogao obećati, pošto sam student i imam masu troškova. Ponudio bih to možda, no stvarno jako ovisi o situaciji i razlozima zbog kojeg ona želi pobaciti

Mislim da bi joj sam "ti" bio dovoljan razlog :D

Ne glumi admina, citat je skraćen više od polovice te je ostavljeno ono na što sam ti odgovorio.

15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Mislim da bi joj sam "ti" bio dovoljan razlog :D

Oh, kako slatko. Matrix misli da me može uvrijediti riječima.  Reci mi, kako je biti toliko slab da te riječi bole? 

No evo, odgovoriti ću. Ne poznaješ me, te ne znaš što moji poznanici i sudionice eventualnih "vrućih noći" misle o meni, tako da se smiri ;)

I nemojmo offtopičariti, koliko god primamljivo nekada bilo 

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Zašto bi se ona trebala "iznenaditi" kad ona upravo to i tvrdi, što možemo zaključiti iz njenog prethodnog navoda.

ddarknessfairyy kaže...

Ne pričamo o prva tri mjeseca ili eventualno četvrtom. Pričamo o petom mjesecu.  

Bio je prije koju godinu slučaj u kojem se radilo o 8. mjesecu. Slažem se da se tu radi o statistički zanemarivom broju slučaja, samo sam htio istaknuti da neobrazovanje i strah mogu napraviti više štete od čistog nedostatka inteligencije.

footballer kaže...

Slažem se s tobom što se tiče ovog, no po mom viđenju, to je stvarno specifična situacija. Može se koristiti kao primjer ali ne može služiti kao svakidašnja situacija. 

Gledaj to je specifična situacija, ali i najbenignija koja može postojati. Upravo sam tražio primjer u kojem to može biti pozitivno, ali realno, daleko više je suprotnih primjera. Zamisli samo koje bi to oružje dalo u ruke mužu zlostavljaču.

Stvar je u tome da cura tu mogućnost ima i bez zakonske osnove. Ako smatra da ima posla s ljudskim bićem s kojim može razgovarati o tome, i u stanju je razgovarati o tome, mogu se dogovoriti. Ako je ona odlučna u nakani da pobaci, taj razgovor neće promijeniti odluku, samo će je staviti u neugodnu situaciju, a ako ima posla s govnom od čovjeka, onda je realno, prisilom na takav razgovor, ugrožavaš i psihički i fizički.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
18 godina
footballer kaže...
Iako je odabir najviše na trudnici, smatram da bi očevi trebali imati neki manji utjecaj na završnu odluku. 

Pa manji utjecaj na završnu odluku i imamo:

- Trudna sam.

- Vaaau, super, imat ćemo dijete zajedno i bit će pametno i lijepo i naučit ćemo ga svemu što znamo da bude sretno! Kao ti i ja, do kraja života...  :))))))))

- Pobacit ću, ne pričaj gluposti.

- Ali razmisli, to je jako stresna situacija, a siguran sam da ćeš biti sretna jednom kada ugledaš to malo lice koje te gleda onim velkim okicama i sve si mu na svijetu :-(

- Pobacit ću, ne pričaj gluposti.

- Ali, ali... OK.  :-|

Mislim da manji utjecaj od toga ne postoji.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
footballer kaže...
Veliki Brat kaže...

Nedavno sam o ovome ponderao i u taj pravni framework vec postoji - prenuptial agreement. Nemoj napumpati krivu osobu (tj. pazi s kime ides u krevet i kako) i nadji onu pravu, ili se posluzi prenuptial agreementom, pa se zakonski dogovorite sto, kako, koliko djece imati, kada, kakvu posluku porati, kome, onima sto cuju a vide, ne cuju a ne vide, etc...

"Poslije ka*anja nema kajanja."

- Gadafi

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
9 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
Nedavno sam o ovome ponderao i u taj pravni framework vec postoji - prenuptial agreement. Nemoj napumpati krivu osobu (tj. pazi s kime ides u krevet i kako) i nadji onu pravu, ili se posluzi prenuptial agreementom, pa se zakonski dogovorite sto, kako, koliko djece imati, kada, kakvu posluku porati, kome, onima sto cuju a vide, ne cuju a ne vide, etc...

"Poslije ka*anja nema kajanja."

- Gadafi

To je za brak. Ako takav dogovor napraviš da nemaš djece, pa imaš ona te može ganajt bez obzira.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 18:02 (AMD_IT).
17 godina
neaktivan
AMD_IT kaže...

To je za brak. Ako takav dogovor napraviš da nemaš djece, pa imaš ona te može ganajt bez obzira.

Ne, nema. Ako ste napravili legalan odgovor po kojem je razlog za razvod - trudnoca, i da te ona ne moze "ganjati", onda ne moze. Zato i postoji taj framework, tako da se ljudi koji ulaze u brak mogu precizno dogovoriti sto ce se dogoditi jednom kad brak/veza prestane.

Ako te plasi ideja da te osoba s kojom trenutno spavas tako "izda" i onda "ganja", onda se makni iz te veze i nadji neku koja te ne plasi. Ako te sve zene odreda plase, onda pripremi ugovor prije zapocinjanja veze i zatrazi da ga potpisu prije seksualnih odnosa. Vjeruj mi, 100% tih zena ce ti biti zahvalne sto si im unaprijed jasno pokazao da si psihopat i odjuriti u suprotnom smjeru naci normalnog partnera.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
9 godina
protjeran
Nikakav "legalni" dogovor u tom kontekstu ne nadvisuje prava djeteta. Dakle, otac je obvezan izvršavati svoje obveze prema djetetu.
17 godina
neaktivan
AMD_IT kaže...
Nikakav "legalni" dogovor u tom kontekstu ne nadvisuje prava djeteta. Dakle, otac je obvezan izvršavati svoje obveze prema djetetu.

Ha, vidi stvarno! Bio sam uvjeren da je i to dio ugovora, ali nije.

Dakle, onda jedino sto ti preostaje jest vazektomija ;-)

9 godina
protjeran
Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Drago mi je da sam pomogao.
11 godina
footballer kaže... 

Kako je to, molim te, moguće? Mislim, kužim da ima žena čiji ciklus zna biti poremećen iz više razloga, no još uvijek postoje testovi za trudnoću (pogotovo ako student zna da ga nije izvadio na vrijeme, kako ti kažeš), te pregledi kod doktora. Svakoj seksualno aktivnoj curi će biti sumnjivo da preskoči ciklus, te će joj biti normalno koristiti testove i redovito ići na preglede kod ginekologa (što zbog sumnje u trudnoću, što zbog zdravlja). Ne postoji razlog zbog kojeg ne bi bilo moguće rano uočiti trudnoću. 

Radi se o tome da student ili bilo tko drugi ne zna da ga nije izvadio na vrijeme. Valjda znaš da u samo jednoj "kapi" imaš milijune spermija. Pogotovo je rizično prilikom "drugogo puta" (seks nakon seksa), ako se ne koristi bilo kakva zaštita

footballer kaže...

No evo, odgovoriti ću. Ne poznaješ me, te ne znaš što moji poznanici i sudionice eventualnih "vrućih noći" misle o meni, tako da se smiri ;)

I nemojmo offtopičariti, koliko god primamljivo nekada bilo 

"Eventualnih" je ključna riječ :D 

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
Radi se o tome da student ili bilo tko drugi ne zna da ga nije izvadio na vrijeme. Valjda znaš da u samo jednoj "kapi" imaš milijune spermija. Pogotovo je rizično prilikom "drugogo puta" (seks nakon seksa), ako se ne koristi bilo kakva zaštita

A zašto ne zna? Zbog guranja crkvene doktrine u obrazovni sustav, zbog zadiranja u sekularnost države i obrazovnog sustava.

11 godina
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

A zašto ne zna? Zbog guranja crkvene doktrine u obrazovni sustav, zbog zadiranja u sekularnost države i obrazovnog sustava.

Jesi ti fulao citat/temu? Ne kužim o čemu pričaš, a vjerujem ni drugi. 

Tvoj odgovor s obzirom na citirani tekst, kao da je pao sa Plutona.

P.S. Ne zna jer mu se vjerojatno "omaklo" u zadnjem trenutku. Evo ipak sam napisao, iako smatram da si valjda znao o čemu se govori.

EDIT: Ne znam da li si upućen, no crkvena "doktrina" jako puno pomaže po tim pitanjima, i mnogim više. Da li si čuo kad za zaručnički tečaj/priprema za brak? Bez kojega se ne možeš vjenčati u crkvi. Da li znaš koje su teme na tom tečaju, radionice, rad u grupama? I ne, to nisu propovijedi. To su predavanja doktora medicine (određeni dan za određenu temu: "Prirodno planiranje obitelji i Tajni život nerođenog djeteta medicinski vid").

Mogu ti reći da je vrlo korisno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 20:33 (matrix777).
17 godina
odjavljen
Deus ex machina kaže...

Ne, nema. Ako ste napravili legalan odgovor po kojem je razlog za razvod - trudnoca, i da te ona ne moze "ganjati", onda ne moze. Zato i postoji taj framework, tako da se ljudi koji ulaze u brak mogu precizno dogovoriti sto ce se dogoditi jednom kad brak/veza prestane.

AMD_IT je po tom pitnaju u pravu. Recimo, po takvom dogovoru se žena može odreći alimentacije ako je zanemarila karijeru zbog veze, međutim, uzdržavanje djeteta je odnos između roditelja i djeteta, te se jedan roditelj ne može odreći prava djeteta u korist drugog roditelja, pogotvo ne unaprijed.

Dogovor može biti da ćete to rješavati bez uplitanja države, na povjerenja, ali čak i u tom slučaju, ako socijalna služba zaključi da skrbnik ne radi u interesu djeteta, takav dogovor može poništititi.

18 godina
moderator
matrix777 kaže...
mbaksa kaže...
matrix777 kaže...

Jesi ti fulao citat/temu? Ne kužim o čemu pričaš, a vjerujem ni drugi.

Naravno da ne kužiš kad ograničeno razmišljaš. Student ili bilo tko drugi bi trebao znati da je "vađenje na vrijeme" vrlo nepouzdana metoda kontracepcije. To bi naučio u školi i toga bi bio svjestan da se crkva ne gura u obrazovni sustav pa da su djeca educirana o seksu. I onda imaš apsurdnu situaciju - s jedne strane su protiv pobačaja, a s druge strane su protiv edukacije koja bi spriječila gomilu neželjenih trudnoća pa ni ne bi imalo potrebe za pobačajima.

matrix777 kaže...
Tvoj odgovor s obzirom na citirani tekst, kao da je pao sa Plutona.

Pa tebi tako je kad ne razmišljaš "out of the box". Student je trebao biti dovoljno educiran pa da se ne dovodi u situaciju da mu je "vađenje na vrijeme" jedina metoda kontracepcije.

matrix777 kaže...
EDIT: Ne znam da li si upućen, no crkvena "doktrina" jako puno pomaže po tim pitanjima, i mnogim više. Da li si čuo kad za zaručnički tečaj/priprema za brak? Bez kojega se ne možeš vjenčati u crkvi. Da li znaš koje su teme na tom tečaju, radionice, rad u grupama? I ne, to nisu propovijedi. To su predavanja doktora medicine (određeni dan za određenu temu: "Prirodno planiranje obitelji i Tajni život nerođenog djeteta medicinski vid").

Da, pripreme za brak su jako korisne studentima koji se žele ševiti, a ne vjenčati jer su još premladi za to. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 20:36 (mbaksa).
18 godina

LOL, pa ti fakat nisi u stanju prepoznat uzrok i posljedicu! :D

Nema potrebe za vađenjem uz kondome, što u svemiru rimokatoličke crkve ne smije postojati, koliko god to debilno zvučalo (uopće ne kužim ideju iza toga, ako se već ljudi žele prepustiti Božjoj volji slobodni su to raditi 24/7, a ne ić kod doktora, gledat dolazi li auto pri prelasku ceste i tak...).

Kao niti seks iz užitka, uostalom, ali to bi još mogao progutati iako je poprilično u suprotnosti s Biblijom koja tvrdi kako je čovjek stvoren na sliku i priliku Božju.

Gledam te!
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Znam par koji su bili na tim tečajevima, kažu da ono što su korisno čuli su znali i prije, a ostalo je bila dogmatska indoktrinacija koju su odslušali samo zato što im je to bio uvjet za vjenčanje u crkvi (nekima je to bio neki oblik prisile, a nekima doslovna prisila jer nisu vjernici, već su odlučili boljoj polovici napraviti ustupak, pa im onda još Crkva to ide i otežavati).

Pravo za reći, zadnji koji su bili na toj pripremi su mi rekli da u njihovoj grupi više od pola parova nije znalo za taj korisni dio, što je bilo očito po veličini trbuha. Rekao bih da je to onda već malo kasno.

Može Crkva propovijedati što hoće, ali mladi se seksaju prije braka i jedino ih edukacija kroz obrazovni sustav može pravovremeno pripremiti.

18 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
I onda imaš apsurdnu situaciju - s jedne strane su protiv pobačaja, a s druge strane su protiv edukacije koja bi spriječila gomilu neželjenih trudnoća pa ni ne bi imalo potrebe za pobačajima.

Nimalo apsurdno, već vrlo promišljeno. Crkvi je brojnost pastve na prvom mjestu, a te dvije odredbe služe upravo tome. Ljudske sudbine su pri tome potpuno nevažne, bitan je 'božji plan', koji se iz nekog razloga ne može realizirati kroz kondom. Toliko o svemoćnosti.

Da, pripreme za brak su jako korisne studentima koji se žele ševiti, a ne vjenčati jer su još premladi za to. 

Uz strah od smrti još jedno veliko licemjerje 'vjernika'. Čak i najveći vjernici koje poznam nisu ušli nevini u brak, svi znaju da se čak i svećenici troše, ali se i dalje ustraje na toj iluziji da je apstinencija realan način zaštite od trudnoće i spolnih bolesti. I naravno, ta religijska doktrina se gura u državne škole.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
11 godina

Mirišim ograničeno razmišljanje... 

Da, definitivno sam mislio na studente pod opaskom priprema za brak  

Edukacije o kojima govoriš nisu prioritet jer ionako se toga jako malo nas drži. Svi su oni educirani o tome, no tko još koristi kondome?!?!??! Možda s nekim s kim ćeš završiti istu večer.

Osobno ih ne koristim, zaručen sam, no nisam ni prije, jer se nisam upušta u koje kakve avanture sa nepoznatim ženama. Da jesam, koristio bi ih naravno. Isto tako, ne poznajem nijednog frenda koji ih koristi, a da je javno rekao. 

Stvar je u tome da su više mane svi svjesni rizika koje nosi ne prakticiranje zaštite, no pitanje je tko se toga zaista i pridržava?! Mislim da se kud i kamo više prakticira metoda "vadi na vrijeme" nego prezervativ.

Postoje edukacije i za cigarete, štetnost alkohola pa ljudi puše i piju. 

Ne kažem da nisu korisne, no veliki je upitnik koliko su zaista i učinkovite.

Mladom studentu, bio on trijezan ili pripit nakon pola boce Jack-a, koji zbari dobru studenticu, onaj još onako dooobra, u samostojećim, atraktivan... Misliš da razmišlja o kondomima? Upravo da je prošao sve edukacije što postoje? Jebe se njemu za sve side svijeta, a kamoli da će ova ostati trudna. Vjerojatno i njoj isto kad se tako upušta u odnos.

Tako je i onima koji su u dužim vezama, možda još ne razmišljaju o braku, ali se dogodi... Pa šta? Svako treba prihvatiti taj rizik i kasnije odgovornost. Uostalom, djeca i u pubertetu, danas uz internet i svašta nešta, znaju barem osnovne stvari po pitanju kako se ostaje trudan.

18 godina
moderator
Visak kaže...

ali se i dalje ustraje na toj iluziji da je apstinencija realan način zaštite od trudnoće i spolnih bolesti.

matrix777 kaže...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 21:28 (DrNasty).
18 godina
moderator
matrix777 kaže...

Edukacije o kojima govoriš nisu prioritet jer ionako se toga jako malo nas drži. Svi su oni educirani o tome, no tko još koristi kondome?!?!??! Možda s nekim s kim ćeš završiti istu večer.

Osobno ih ne koristim, zaručen sam, no nisam ni prije, jer se nisam upušta u koje kakve avanture sa nepoznatim ženama. Da jesam, koristio bi ih naravno. Isto tako, ne poznajem nijednog frenda koji ih koristi, a da je javno rekao. 

Stvar je u tome da su više mane svi svjesni rizika koje nosi ne prakticiranje zaštite, no pitanje je tko se toga zaista i pridržava?! Mislim da se kud i kamo više prakticira metoda "vadi na vrijeme" nego prezervativ.

...

Ovaj tvoj komentar jasan je znak da je edukacija nužna. 

17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Nimalo apsurdno, već vrlo promišljeno. Crkvi je brojnost pastve na prvom mjestu, a te dvije odredbe služe upravo tome. Ljudske sudbine su pri tome potpuno nevažne, bitan je 'božji plan', koji se iz nekog razloga ne može realizirati kroz kondom. Toliko o svemoćnosti.

Postoji još tu jedna stvar - neke religije, a među njima sve abrahamske, se temelje na osjećaju krivnje. Katoliča Crkva u tom ide toliko daleko da nije samo grijeh napraviti ili reći, već čak i pomisliti. Ljudska seksualnost im tu daje savršeno oružje jer ljude mogu lako izmanipulirati da osjećaju krivnju i sram zbog nečega što je rezultat čistih hormonalnih procesa.

matrix777 kaže...

Znaš koliki domet ima nos 

matrix777 kaže...

Ne kažem da nisu korisne, no veliki je upitnik koliko su zaista i učinkovite.

Mladom studentu, bio on trijezan ili pripit nakon pola boce Jack-a, koji zbari dobru studenticu, onaj još onako dooobra, u samostojećim, atraktivan... Misliš da razmišlja o kondomima? Upravo da je prošao sve edukacije što postoje? Jebe se njemu za sve side svijeta, a kamoli da će ova ostati trudna. Vjerojatno i njoj isto kad se tako upušta u odnos.

Zagorenih koji će napraviti glupost unatoč educiranosti imaš na pretek, ali svjetska statistika govori da ova tvoja logika generalno ne drži vodu. Upravo u zemljama koje o seksualnosti nastupaju najotvorenije i najliberalnije imaš najmanju stopu pobačaja, side i slično. Možda upravo suzdržavanje do zadnje zagorenosti i tabuiziranost seksa dovode do toga da mladi u takvoj situaciji gube kontrolu i ne razmišljaju svojom glavom, već svojom drugom glavom.

matrix777 kaže...

Tako je i onima koji su u dužim vezama, možda još ne razmišljaju o braku, ali se dogodi... Pa šta? Svako treba prihvatiti taj rizik i kasnije odgovornost.

Mislim da to dvoje ne možeš usporediti.

matrix777 kaže...

Uostalom, djeca i u pubertetu, danas uz internet i svašta nešta, znaju barem osnovne stvari po pitanju kako se ostaje trudan.

Pa zar nije bolje educirati ih provjerenim i točnim informacijama, nego da po netu nalaze sulude teorije o tome da žena ne može ostati trudna ako se popiša nakon seksa!?

11 godina
MrBlc kaže...

Znam par koji su bili na tim tečajevima, kažu da ono što su korisno čuli su znali i prije, a ostalo je bila dogmatska indoktrinacija koju su odslušali samo zato što im je to bio uvjet za vjenčanje u crkvi (nekima je to bio neki oblik prisile, a nekima doslovna prisila jer nisu vjernici, već su odlučili boljoj polovici napraviti ustupak, pa im onda još Crkva to ide i otežavati).

Pravo za reći, zadnji koji su bili na toj pripremi su mi rekli da u njihovoj grupi više od pola parova nije znalo za taj korisni dio, što je bilo očito po veličini trbuha. Rekao bih da je to onda već malo kasno.

Može Crkva propovijedati što hoće, ali mladi se seksaju prije braka i jedino ih edukacija kroz obrazovni sustav može pravovremeno pripremiti.

Onda nisi dobro/dovoljno informiran. Istina da je nekim to "propuh" za slušati. I sam sam doživio neke teme tako, gledajući u mob i čekajući da prođe 45min. 

Sve ovisi i u kojem se području odvija.

Kod nas je to trajalo 8 dana, 4 dana predavanja, 4 dana radionice. Negje to traje 4 dana ukupno.

Mogu reći da su mi samo 2 predavanja bila bezvezna, ona u teološkom smislu. Ne volim propovijedi. Dok sve ostalo je bilo full korisno i zanimljivo, pogotovo radionice. Predavači su bili vrlo profesionalni, bilo nas je oko 200tinjak u istoj dvorani, te se za radionice dijelili u 5 grupa.

U svakom slučaju, korisno.

Ja sam mislio da ti zagovaraš edukacije, opće korisne savjete, za život. Ali da, ovo crkva zagovara pa sigurno ništa ne valja?! Eh, mišiću... 

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Ja sam mislio da ti zagovaraš edukacije, opće korisne savjete, za život. Ali da, ovo crkva zagovara pa sigurno ništa ne valja?! Eh, mišiću... 

Ja zagovaram pravovremenu edukaciju bez indoktrinacije.

U konkretnom slučaju, problem je što je za praktički sve parove prekasno - ili su se već educirali ili su već pogriješili. Dodatni problem je što se ne provodi svugdje stručno i kvalitetno, negdje možeš čuti nebuloze koje nemaju veze s mozgom, a negdje može biti odrađeno kvalitetno.

11 godina

Niši dovršio misao... Da pomognem: "negdje možeš čuti nebuloze koje nemaju veze s mozgom, a negdje može biti odrađeno kvalitetno" dok su pripreme za brak dno dna?! Onaj prvi dio (nebuloze koje nemaju veze s mozgom)?

Nemaš nimalo intelektualnog poštenja, a druge upozoravaš na to.

Svaka čast tvom ateizmu, ali da ne možeš reći da su Prepreme za brak korisni, to mi govori o tebi. Dakle, ne trebaš pljeskati crkvi, ni ja to ne radim, ali ako govorimo o edukacijama, koje se ne svode samo na teološke propovjedi, onda tu trebaš biti pošten, a nisi. 

Sad sam te skužio kojim putem ideš, tako da rasprava s tobom nema smisla.

Edukacije su dobra stvar, ali ako su od crkve ne valjaju. LOL Jer nisu pravovremene. 

Svaka čast. 

Pogledaj na youtube koju radionicu pa sam sebi reci dali bi volio da tvoje dijete prisustvuje tako nečemu ili ne.

Kako god. Živio Hawking i njegove edukacije! 

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 21:50 (matrix777).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice