Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.227
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Milka30 kaže...

U tome i je problem,sto svi ateisti djete nazivaju produktom,plodom...valjda na taj nacin je lakse ubiti,

Ja sam ti više realist. Zatim ima ti puno istine u onome što često spominju...dubok prodor u dječiji netaknuti hard disk (indoktrinacija).  Meni nisu u boot sektor ubacili nikakav pach dok je disk bio prazan.

Nadalje drugi bitan faktor je sredina. Nisam bio u manjoj zajednici gdje je prisutan folklor i tradicija.

I ti i takvi ljudi nisu ničem krivi. Oni samo percipiraju svijet sa svojim osjetilima u realnom obliku, bez primjese imaginarnog. Nisu ubojice. Dapače, puno je tu poštenih i moralnih ljudi.

Da ne bi sad ispalo da seruckam...ali navest ću ti moj primjer  jednog običnog dana u kojem  se osjećam baš sretno.

Nakon Buga i par sličnih portala, povirim 24sata i tamo jedna tragična priča.  Djevojčica treba pomoć. Majka poginula, otac invalid.

Srknem kavu, zapalim...na mobu upalim bankarstvo i uplatim 70kn. 

Smatram da sam za taj tjedan uspio ispuniti normu u protuvrijednosti 3 odlaska na misu tog tjedna.  Sljedeći tjedan ću nešto drugo izvesti.

Jedino što ljudima treba je vjera u Čovjeka, ma kakve bile njegove duhovne aktivnosti ili neaktivnosti.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
18 godina
torrente kaže...
Ovdje ja i pratnerica odlučujemo o našem produktu. Ne odlučujemo o državnom vlasništvu, o nekom nerođenom djetetu iz Norveške ili Nikaragve.Tko smo mi da odlučujemo...Mi smo Tvorci i Stvoritelji. Religiozni ljudi imaju drugo mišljenje, da je stvoritelj Svevišnji. 

Ugledah slucajno temu i kontam moze li gora budalastina biti pokrenuta na bug forumu, ali eto...kad je vec tu, zape mi za oko ova tvoja industrijska logika.

Iskljucimo na trenutak religiju... do kada tacno bi vi kao proizvodjaci trebalo da imate pravo te odluke, do rodjenja, punoljetnosti ili bilo kada? Mislim, do kada bi trebalo da imate pravo terminirati svoj produkt / odbaciti u otpad ili sta vec? I zasto bas do tada? (Ne pitam kako je regulirano zakonom, jer je i to razlicito...vec do kada ti smatras).

Ne kanim raspravljati, ali me cisto zanima odgovor.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.3.2017 11:03 (knight).
18 godina
knight kaže...

Ugledah slucajno temu i kontam moze li gora budalastina biti pokrenuta na bug forumu, ali eto...kad je vec tu, zape mi za oko ova tvoja industrijska logika.

Iskljucimo na trenutak religiju... do kada tacno bi vi kao proizvodjaci trebalo da imate pravo te odluke, do rodjenja, punoljetnosti ili bilo kada? Mislim, do kada bi trebalo da imate pravo terminirati svoj produkt / odbaciti u otpad ili sta vec? (ne pitam kako je regulirano zakonom, jer je i to razlicito...vec do kada ti smatras).

Ne kanim raspravljati, ali me cisto zanima odgovor.

Znaš kad ćaći napuniš onu stvar, pa ti kaže..."ja sam te napravio, ja ću te i ....."spektar radnji".

Šalu na stranu.

Upravo ste svjedočili koliko je ljude uznemirio hladan pojam produkt, kojeg sam naravno namjerno instalirao.

Toliko je hladan da ga je korisnik uspješno proglasio industrijskim.

Dočim plod predstavlja nešto živo...plod kajsije, blod trešnje, plod bračnih drugova...ne postoji plod Galaxy Note7. Premda Samsung ima porodiljne muke i plod je abortiran.

Nevjerojatno je kako ste se obojica zaljepili za produkt i u meni vidjeli spartanca koji sa litice u provaliju baca novorođenčad.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
18 godina
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Da se razumijemo, uopste ne vjerujem da stvari posmatras na takav nacin (bez obzira sto si upotrijebio rijec produkt), niti vidim "spartanca koji baca novorodjencad"). Ali kad se "važu" i donose moralne odluke ovakve vrste onda sve strane pokusavaju pojednostaviti i banalizovati logiku, kako bi "matematicki" bilo sve OK i argumenti na njihovoj strani. Zato sam hladno nastavio s takvom logikom ili postavio jednako brutalno ali logicno pitanje.

Kako god...ne moras ni odgovarati, bjezim s ove teme glavom bez obzira. :)

17 godina
odjavljen
knight kaže...

do kada tacno bi vi kao proizvodjaci trebalo da imate pravo te odluke, do rodjenja, punoljetnosti ili bilo kada?

Dok proizvod ne izbace na tržište, a onda su obavezni dati 18-o godišnju garanciju.

Šalu na stranu, zakon daje dobar kostur za kojeg je samo pitanje treba li ga dodatno uštimati. Ako dijete nema šansu preživjeti porod ili je izvjesna smrt neposredno nakon poroda, taj period bi trebao biti do onog trenutka kad plod razvije moždanu aktivnost, a ako pri tom takav porod ugrožava život majke, onda ograničenja ne bi trebalo ni biti. Sve ovisi od slučaja do slučaja Normalno, ulaskom u 9. mjesec se više ne može govoriti o pobačaju jer to već spada u rani porod.

Zakon propisuje da se pobačaj u takvim situacijama odobrava na temelju mišljenja komisije jer je i zakonodavcu bilo jasno da jedna osoba teško može donijeti takvu odluku samostalno u konkretnom slučaju, a ti tu tražiš da osoba nemedicinske struke da generalne kriterije....

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina
Jakovp kaže...

SVAKA ĆAST KRALJE NAJJAĆI SI!!!.!!,?!!

DA, ZBILJA JE TEŠKO ZAMISLITI BILO ŠTA DRUGO!?? ŽIVIJO!!!!

Po tvome nacinu pisanja,zakljucujem da o meni mislis da sam priglupa seljacina,koja nema pojma o icemu!Ok,postujem tvoje misljenje,to je tvoje pravo,ali te molim samo jednu stvar:

Objasni mi molim te kako je covjek nastao,uopce,kako je sve nastalo!

ddarknessfairyy kaže...

Nije problem u ateistima ni u nazivu plod jer to je plod(fetus) koliko god vi frfljali drugačije. Dijete je ljudsko biće u periodu od rođenja do puberteta. Već sam napisala AMD-u. Izvoli porodi "dijete" od 20 tjedana pa vidi kako će preživjeti ili porodi nedonošće pa ga ostavi na životu bez pomoći medicine.

Tvoj problem i problem većine Abrahamskih religija je taj što ste uvjereni da ste baš vi i vaša vjera odabrani da tvrdite što je u redu a što nije i što se smije a što ne. Uzimate si za pravo tvrditi da su samo vaša učenja pravilna i sve ostale smatrate manje vrijednima. Još je veći problem kad ste većina.

Prije par godina je jedan svećenik iz Bosne na TV-u rekao kako je za katoličku vjeru najveća nevolja to što su u nekoj zemlji većina. Kada su manjinska vjera onda su tolerantniji i shvaćaju kako je onima drugima, te ne gaze tuđe izbore. Kada su većina onda maltretiraju sve koji su drugačiji jer se osjećaju dovoljno sigurno da si to mogu dozvoliti. I to je istina. 

Jel imamo zakone o pobačaju? Jel postoje zakonski okviri doba kada je pobačaj legalan? Jel RH sekularna država slobodna od vjerskih uplitanja u zakone? Odkud onda tebi ili bilo kome drugome pravo osuđivati nekog drugog teista ili ateista na temelju tvojih vjerskih osjećaja i učenja?

Ne mozes poroditi djete od 20 tjedana isto tako kao sto ne mozes baciti malo pile u zrak i ocekivati da ono poleti!To pile jos nema letno perje,tako i to djete jos nema organe dovoljno razvijene da bi samostalno zivjelo.To pile iako nema još letno perje-ono je i dalje ptica/to djete iako nema razvijene organe i dalje je covjek!

Ja,kao jedan Katolik,nikako nisam u uvjerenju da je moja religija u pravu i da svi ostali nemaju pojma!

Bio bih idiot kada bi tako vjerovao!Jednostavno-koliko samo religija na svijetu postoji i isto tako koliko samo dobrih ljudi postoji,a da nisu Katolici?I šta sada,oni jesu dobri,ali nisu Katolici-odmah idu u pakao!Samo debil moze na taj nacin razmisljati.Bog ne moze kazniti nekoga tko ne zna-ja to tako nekako gledam!

Katolicizam je jako miroljubiva vjera i ne znam sta je to lose u tome da ga netko "prakticira"?-Zlobnici ce sada napomenuti Krizarske ratove,ali  pitam vas dali je Islam loš zbog ISL-a?Ili je ipak rijec o necemu trecem?

Ako želiš pobijediti,ne smiješ izgubiti!
16 godina
odjavljen

Zašto bih ti ja to objašnjavao, znanstvena zajednica se izjasnila tako da imaš puno štiva za čitanje.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
18 godina
Milka30 kaže...
.Bog ne moze kazniti nekoga tko ne zna-ja to tako nekako gledam!

Meni se masu sviđa tvrdnja da Bog voli sve ljude.  I Franćesko svako malo to ponovi.

Ali to mi je onda kontradiktorno kada dođe naplata i konačna ocjena. Zasigurno produkt-industrijalci ne mogu biti na istim proplancima i travnjacima kao i ekipa što je uložila dosta truda, pa makar bile to i same lignje petkom.

18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Ne mozes poroditi djete od 20 tjedana isto tako kao sto ne mozes baciti malo pile u zrak i ocekivati da ono poleti!To pile jos nema letno perje,tako i to djete jos nema organe dovoljno razvijene da bi samostalno zivjelo.To pile iako nema još letno perje-ono je i dalje ptica/to djete iako nema razvijene organe i dalje je covjek!

S jedne strane se krećemo u dobrom smjeru - tamo prije si napisao da se abortusima ubijaju djeca. Sad iz ovog što si napisao bi ti trebalo biti jasno da u osnovi nije riječ o ubijanju, nego se fetusu onemogući da tijelo trudnice koristi kao inkubator. Ako braindead čovjeku isključe aparate za održavanje života, jesu li ga/ju time ubili?

Drugi moment je to ono na što te se već upozorilo, a to je da fetus nije dijete. Možeš ga ti eventualno zvati nerođeno dijete, no tu bi riječ dijete trebala ići pod navodnike.

Treći moment je tu još jedna igra riječima - kažeš da je dijete čovjek. Da, dijete je čovjek. No nije pitanje je li dijete čovjek, nego je pitanje je li fetus čovjek. Ili zapravo još bolje pitanje - je li fetus osoba, da ne ispada da čovjekom smatraš bilo kakav organizam s ljudskom DNA, poput recimo oplođene jajne stanice. Je li fetus osoba?

12 godina
neaktivan
MrBlc kaže... 

Normalno, ulaskom u 9. mjesec se više ne može govoriti o pobačaju jer to već spada u rani porod.

Zakon propisuje da se pobačaj u takvim situacijama odobrava na temelju mišljenja komisije jer je i zakonodavcu bilo jasno da jedna osoba teško može donijeti takvu odluku samostalno u konkretnom slučaju, a ti tu tražiš da osoba nemedicinske struke da generalne kriterije....

I taj zakon nakon 10 tjedna i povjerenstvo je lakrdija samo takva. Žena od 10 do 12 tjedna još može pobaciti uz dozvolu liječnika. Nakon 12 tjedna je potrebna dozvola komisije koja traži biopsiju korionskih resica, nalaz koji se čeka 3 tjedna(10 dana ako je jako hitno). Znači da žena tri tjedna nosi dijete za koje zna da mora pobaciti. Ukoliko se malformacija otrkrije nakon 20 tjedna ide se na inducirani porod. 

Što je u svemu najgore je to da se rani spontani pobačaji događaju do 16. tjedna trudnoće i u više od 70% slučajeva prolaze bez da uopće žena zna da je bila trudna ili ima simptome kao kod bolnije menstruacije a oni žene kojima su pratili trudnoću od početka *ebu sa čekanjem nalaza tako da im trudnoće prođu 16 tjedan kad je pobačaj opasnost za samu majku.

Milka30 kaže...

Ja,kao jedan Katolik,nikako nisam u uvjerenju da je moja religija u pravu i da svi ostali nemaju pojma!

Bio bih idiot kada bi tako vjerovao!Jednostavno-koliko samo religija na svijetu postoji i isto tako koliko samo dobrih ljudi postoji,a da nisu Katolici?I šta sada,oni jesu dobri,ali nisu Katolici-odmah idu u pakao!Samo debil moze na taj nacin razmisljati.Bog ne moze kazniti nekoga tko ne zna-ja to tako nekako gledam!

Katolicizam je jako miroljubiva vjera i ne znam sta je to lose u tome da ga netko "prakticira"?-Zlobnici ce sada napomenuti Krizarske ratove,ali  pitam vas dali je Islam loš zbog ISL-a?Ili je ipak rijec o necemu trecem?

Tvoja usporedba nema nikakvog smisla. Ako si htio uspoređivati ptice bez perja to si mogao uspoređivati sa djecom koja još ne znaju hodati a ne sa plodom od 20 tjedana. 

Nisi uvjeren kako je tvoja religija u pravu ali uredno osuđuješ one koji plod ne nazivaju djetetom, pričaš o ateistima i nazivaš pobačaj ubojstvom.

Nema apsolutno ništa loše da prakticiraš svoju vjeru, loše je to što drugima guraš tu svoju vjeru i svoja uvjerenja pod nos i ne poštuješ njihove izbore na što nemaš nikakvo pravo(naravno ukoliko ta osoba poštuje sve zakone svoje zemlje).

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.3.2017 11:57 (ddarknessfairyy).
14 godina
Jakovp kaže...

Zašto bih ti ja to objašnjavao, znanstvena zajednica se izjasnila tako da imaš puno štiva za čitanje.

Zaista oprosti ako te uvredim,ali samo debili odgovaraju na takav nacin!

Pogledaj kako mbaksa odgovara!Iako se ne slazemo sa tvrdnjama,covjek replicira logicno i pametno,a ne kao ti koji nema pojma da mi objasni svojim rijecima!

mbaksa kaže...

S jedne strane se krećemo u dobrom smjeru - tamo prije si napisao da se abortusima ubijaju djeca. Sad iz ovog što si napisao bi ti trebalo biti jasno da u osnovi nije riječ o ubijanju, nego se fetusu onemogući da tijelo trudnice koristi kao inkubator. Ako braindead čovjeku isključe aparate za održavanje života, jesu li ga/ju time ubili?

Drugi moment je to ono na što te se već upozorilo, a to je da fetus nije dijete. Možeš ga ti eventualno zvati nerođeno dijete, no tu bi riječ dijete trebala ići pod navodnike.

Treći moment je tu još jedna igra riječima - kažeš da je dijete čovjek. Da, dijete je čovjek. No nije pitanje je li dijete čovjek, nego je pitanje je li fetus čovjek. Ili zapravo još bolje pitanje - je li fetus osoba, da ne ispada da čovjekom smatraš bilo kakav organizam s ljudskom DNA, poput recimo oplođene jajne stanice. Je li fetus osoba?

Opet ponavljam,lakse je djete nazvati plodom,fetusom,zigotom,jer ga je tako lakse i ubiti-isto je tako Hitleru bilo lakse pobiti onoliko Zidova jer ih jednostavno nije smatrao ljudima!

Kada zivot pocinje?Zacecem ili rođenjem ili mozda negdje u sredini?

Zivot je zivot,osobnost nastaje onoga trenutka kada se mozak dovoljno razvije da ima tu sposobnost-vracam se na pile koje jos nije razvilo letno perje(post prije).

17 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

I taj zakon nakon 10 tjedna i povjerenstvo je lakrdija samo takva...

Zato sam i napisao da je kostur dobar, ali da nisam siguran da li je zakon "uštiman.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Opet ponavljam,lakse je djete nazvati plodom,fetusom,zigotom,

Jesi ti pismen? Ti znaš da riječi imaju svoja značenja? Uzmi rječnik u ruke i pogledaj što znače riječi koje koristiš. Namjerno korištenje riječi u pogrešnom značenju je intelektualno nepošteno.

Milka30 kaže...
jer ga je tako lakse i ubiti-isto je tako Hitleru bilo lakse pobiti onoliko Zidova jer ih jednostavno nije smatrao ljudima!

A ovo što si sad napisao je ujedno i zloćudno i pokvareno.

14 godina
ddarknessfairyy kaže...rijec o necemu trecem? 

Tvoja usporedba nema nikakvog smisla. Ako si htio uspoređivati ptice bez perja to si mogao uspoređivati sa djecom koja još ne znaju hodati a ne sa plodom od 20 tjedana. 

Nisi uvjeren kako je tvoja religija u pravu ali uredno osuđuješ one koji plod ne nazivaju djetetom, pričaš o ateistima i nazivaš pobačaj ubojstvom.

Nema apsolutno ništa loše da prakticiraš svoju vjeru, loše je to što drugima guraš tu svoju vjeru i svoja uvjerenja pod nos i ne poštuješ njihove izbore na što nemaš nikakvo pravo(naravno ukoliko ta osoba poštuje sve zakone svoje zemlje).

Ta usporedba tebi nema smisla jer ti djete nazivas plodom,a svima nama za koje je ono ipak djete-ima smisla!

Naravno da osudujem,jer niste u pravu,to je ubistvo!

-Molim te odgovori mi na pitanje o Hitleru:Ti mislis da je to plod i da nije ubistvo!Hitler je mislio da Zidovi nisu ljudi-Dali je Hitler ubica?

Nikome ja ne guram svoju vjeru pod nos,tesko je nekoga uvjeriti tko ne zeli!

Svakako postujem vase odgovore,pogotovo ako su razumni poput tvoga i od mbakse-samo sto ne djelim TU jer se jednostavno ne slazem sa time!

18 godina
moderator
Milka30 kaže...
Ta usporedba tebi nema smisla jer ti djete nazivas plodom,a svima nama za koje je ono ipak djete-ima smisla!

Nema smisla ovo što ti pišeš. Dijete je ljudsko biće od rođenja do puberteta. Dakle, plod nije dijete. A ako ti plod nazivaš djetetom - radiš krivo.

Milka30 kaže...

Po istoj logici je ubistvo i kad braindead osobi isključe aparate. A to ne osuđuješ, zar ne? I to ne smatraš ubistvom. Kontradiktoran si samome sebi.

17 godina
odjavljen
Milka30 kaže...

isto je tako Hitleru bilo lakse pobiti onoliko Zidova jer ih jednostavno nije smatrao ljudima!

Lakše je izvršiti zamjenu teza nego dati argumente koji podupiru svoja stajališta. Dijete, plod, fetus i zigota su riječi hrvatskog jezika čije je značenje definirano riječničkom definicijom, a ti ih koristiš izvan značenja definiranog tom definicijom. Nerođeno dijete je po samoj definiciji oksimoron, a eventualno izraz može biti prihvatljiv za plod koji je spreman za porod.

Milka30 kaže...

isto je tako Hitleru bilo lakse pobiti onoliko Zidova jer ih jednostavno nije smatrao ljudima!

Židov je čovjek prema svakom značenju te riječi, tako da ti je usporedba pogrešna i intelektualno nepoštena.

Milka30 kaže...

Kada zivot pocinje? Zacecem ili rođenjem ili mozda negdje u sredini?

Kad se već uključuješ kasno u raspravu, bilo bi pošteno barem pročitati zadnje dvije stranice diskusije jer nema potrebe ponavljati taj dio diskusije.

14 godina
mbaksa kaže...

Jesi ti pismen? Ti znaš da riječi imaju svoja značenja? Uzmi rječnik u ruke i pogledaj što znače riječi koje koristiš. Namjerno korištenje riječi u pogrešnom značenju je intelektualno nepošteno.

A ovo što si sad napisao je ujedno i zloćudno i pokvareno.

-Lijepo sam rekao da smatram da zivot pocinje zacecem,stadiji rasta samoga djeteta su samo pomalo sarkasticni navodi koje(koriste ateisti),samo naveo...da budem sarkastican!

-Zasto je zlocudno?Zar nije zlocesto djete nazvati plodom?

mbaksa kaže...

Nema smisla ovo što ti pišeš. Dijete je ljudsko biće od rođenja do puberteta. Dakle, plod nije dijete. A ako ti plod nazivaš djetetom - radiš krivo.

Po istoj logici je ubistvo i kad braindead osobi isključe aparate. A to ne osuđuješ, zar ne? I to ne smatraš ubistvom. Kontradiktoran si samome sebi.

-Sada cemo opet igru rijeci:Djete pocinje biti djete kada se rodi?A to sto u 8 mjesecu trudnoce u majcinoj utrobi sisa prst,nikome nista?

-Nikada nigdje nisam napisao da ne osudujem iskljucivanje aparata,stovise,napisao sam da nitko nema pravo ubiti!

Kolegica u postu prije je napomenula kako ja namecem svoju vjeru svakome,a pogledajte sta vi radite vjernicima u ovoj temi!

Cvrsto ste uvjereni u svoje tvrdnje i poprilicno agresivno napadate svakoga tko se ne slaze sa vama ili ima drugacija uvjerenja!

Ja zaista ne znam zasto ste toliko u strahu da ce netko vama nametnuti vjeru koju mi vjerujemo,pa zar vi niste samouvjerene osobe koje znaju da su nastale slucajnim mixom zvjezdane prasine?

Da ne bih slucajno nekome nametnuo svoju vjeru,napustam ovu temu,da se ne bi osjecali tako ugrozeno!

18 godina
moderator
Milka30 kaže...
-Lijepo sam rekao da smatram da zivot pocinje zacecem,stadiji rasta samoga djeteta su samo pomalo sarkasticni navodi koje(koriste ateisti),samo naveo...da budem sarkastican!

Koje nebuloze prosipaš. Otvori rječnik!

Milka30 kaže...
-Zasto je zlocudno?

Zato što poistovjećuješ stvari koje nemaju veze jedna s drugom.

Milka30 kaže...
Zar nije zlocesto djete nazvati plodom?

Tko to radi? Ja dijete nazivam djetetom, a plod plodom. Ti plod nazivaš djetetom (i oplođena jajna stanica ti je dijete!?), iako to nije.

Dakle, intelektualno si nepošten. Redefiniraš riječi. Riječi koje koristiš nemaju značenja koja im ti dodjeljuješ.

Milka30 kaže...
-Sada cemo opet igru rijeci:Djete pocinje biti djete kada se rodi?A to sto u 8 mjesecu trudnoce u majcinoj utrobi sisa prst,nikome nista?

A što kad se jajna stanica oplodi?

Kakva igra riječi te spopala? Pa ne možeš izmišljati značenja riječi. Napisao sam ti definiciju riječi dijete kad si već lijen pogledati u rječnik. Ako ti riječ dijete koristiš u drugom kontekstu, koristiš ju pogrešno i rečenice ti onda nemaju smisla. Znači, uporno koristiš riječ dijete, a ne govoriš o djetetu. Besmislica.

Milka30 kaže...
-Nikada nigdje nisam napisao da ne osudujem iskljucivanje aparata,stovise,napisao sam da nitko nema pravo ubiti!

Znači, isključivanje aparata braindead čovjeku smatraš ubojstvom?

Milka30 kaže...
Kolegica u postu prije je napomenula kako ja namecem svoju vjeru svakome,

Nešto slično kao i u ovoj temi, gdje izmišljaš značenja riječi?

Milka30 kaže...
Cvrsto ste uvjereni u svoje tvrdnje i poprilicno agresivno napadate svakoga tko se ne slaze sa vama ili ima drugacija uvjerenja!

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nema pravo na svoje činjenice. Činjenice su činjenice. I kad ti plod nazivaš djetetom, ti govoriš nešto što je činjenično netočno. Tako se argumentirana rasprava ne može voditi.

Ti ćeš nas bez problema razuvjeriti - iznošenjem činjenica i valjanih argumenata. Ali nas nećeš uvjeriti izmišljanjem svojih značenja riječi. I ne možeš se žaliti što pružamo otpor tome.

Još tu sad nas prozivaš poprilično agresivnima, a one koji naprave pobačaj nazivaš Hitlerima! Zar to nije agresivno?! Uz to što je netočno, uvredljivo i pokvareno.

Milka30 kaže...
Ja zaista ne znam zasto ste toliko u strahu da ce netko vama nametnuti vjeru koju mi vjerujemo,pa zar vi niste samouvjerene osobe koje znaju da su nastale slucajnim mixom zvjezdane prasine?

Da ne bih slucajno nekome nametnuo svoju vjeru,napustam ovu temu,da se ne bi osjecali tako ugrozeno!

LOL O čem ti pričaš? Ne osjećamo se ugroženo. Ne kužim odakle ti takva ideja. Mislim, kužim - ne možeš opravdati svoje argumente pa napad na sugovornike iskorištavaš kao izliku za povlačenje iz rasprave. Jadno.

12 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

-Molim te odgovori mi na pitanje o Hitleru:Ti mislis da je to plod i da nije ubistvo!Hitler je mislio da Zidovi nisu ljudi-Dali je Hitler ubica?

Nikome ja ne guram svoju vjeru pod nos,tesko je nekoga uvjeriti tko ne zeli!

Svakako postujem vase odgovore,pogotovo ako su razumni poput tvoga i od mbakse-samo sto ne djelim TU jer se jednostavno ne slazem sa time!

Ne, nema smisla jer picek koji nema perje može preživjeti bez tog perja, neće letjeti ali ako mu roditelji daju hranu on će preživjeti. Kao i dijete dok ne prohoda. Ono će preživjeti ako se roditelji brinu o njemu i dok ne zna hodati. Fetus/plod koji nije navršio dovoljno tjedana NE MOŽE preživjeti bez posteljice majke.

Uopće mi je glupo odgovarati na pitanje o Hitleru jer mi ne ide u glavu da netko može povlačiti paralelu između ubijanja čovjeka koji je potpuno samostalan ili samostalan uz pomoć druge osobe i plod. Pogotovo znajući da do 10 tjedna trudnoće mozak uopće ne postoji. Nema ga. Kako se nešto što nema mozak može izjednačavati sa djetetom koje guguće, jede i spava???

Zašto onda ne braniš ubojstva salate i poriluka ili hrasta? I oni imaju žive stanice, spol i "dišu".

Ma nemoj molim te? Pokaži mi gdje u zakonu piše da je pobačaj prije 10 tjedna trudnoće ubojstvo? Izvoli, nađi mi taj članak. Kad nađeš onda možemo raspravljati o pobačaju kao ubojstvu. 

Možemo raspravljati da li je taj čin moralan ili ne, ali mi ne možeš gurati pod nos svoje vjersko uvjerenje kao nešto što je činjenica.

Milka30 kaže...

-Zasto je zlocudno?Zar nije zlocesto djete nazvati plodom?

Kolegica u postu prije je napomenula kako ja namecem svoju vjeru svakome,a pogledajte sta vi radite vjernicima u ovoj temi!

Opet ti po istom. Zašto bi bilo zločesto nazvati plodom kad je to službeni medicinski termin? Šta sad jel zločesto nazvati muškarca muškarcem zato što ima pimpek ili nazvati hermafroditom nekoga tko je rođen s oba spola?

Tvoje tvrdnje oko ploda/djeteta su čisto nepriznavanje medicinski činjenica. Ne očekuj da će ljudi klimati s odobravanjem kada pod izlikom vjere negiraš medicinske i znanstvene činjenice.

I gdje si pročitao da sam se izjasnila kao ateist? Biti vjernik ne znači dobiti automatski pravo da se negira znanost pod izgovorom "ja tako vjerujem".

Hoy te he vuelto a recordar. Venias hacia mi, te oia sonreir. Hoy me dio por llorar. Me di cuenta que sin ti jamas sere feliz.
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.3.2017 13:05 (ddarknessfairyy).
17 godina
odjavljen
Milka30 kaže...

Život ne počinje začećem. Upadaš u raspravu bez da imaš dovoljno pristojnosti pročitati barem ono što je napisano neposredno prije tvog upada i sad forsiraš nešto što smo prežvakali prije dvije stranice.

Milka30 kaže...

-Zasto je zlocudno?

Jer namjerno korištenje izraza izvan svog značenja u svrhu lažiranja argumenta ili emotivnosti u argumentiranoj raspravi jest zločudno. Nakon što smo eliminirali neznanje, ostaje samo zločudnost.

Milka30 kaže...

Zar nije zlocesto djete nazvati plodom?

Opet ti po svom. Bi li bilo zločesto ljeto nazvati proljećem? Ne bi rekao da je zločesto, ali je pogrešno. Međutim, ti inzistiraš da je 5. mjesec ljeto, a ne proljeće.

Milka30 kaže...

I novorođenče je sposobno imati erekcije, pa ga nećeš smatrati spolno zrelim.

Ne znam da li se tu radi o neznanju ili zlonamjernoj manipulaciji, pa ponovimo gradivo:

Prvo je zigota - oplođena stanica.

Iz zigote se razvija embrij.

Tek od 11. tjedna razvoja govorimo o plodu ili fetusu i tu dolazimo do još jedne pro-liferske manipulacije. Abortus fetusa je zabranjen osim u iznimnim situacijama, a pro-liferi čitavo vrijeme govore o fetusu dok pokušavaju zabraniti pobačaj embrija. Embrij ne može sisati prst, nema razvijene organe i nema moždane aktivnosti.

Milka30 kaže...

Pričamo o isključivanju aparata kad osoba više nema nikakve moždane aktivnosti. Ta osoba je već MRTVA, dok aparati održavaju tkiva da ne propadaju. Prema religijskim interpretacijama, duša je to tijelo već napustila.

9 godina
protjeran

Može jedno jednostavno pitanje, i molim te za izravan odgovor.
Odobravaš li ti pobačaj u 5 mjesecu trudnoće? (jer majka ne želi dijete)

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.3.2017 16:56 (AMD_IT).
17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...

Dakle, pričamo o fetusu koji se normalno razvija i jedini razlog za pobačaj je to što ga majka ne želi? U tom slučaju definitivno ne odobravam. U 5. mjesecu je plod već poprilično razvijen, mozak je razvijen, aktivan i sposoban procesuirati informacije iz okoline. 

17 godina
odjavljen
AMD_IT kaže...

Isto pitanje bih postavio i matrix777-u. 

S obzirom da se ne slažeš s mojim neodobravanjem pobačaja u navedenom scenariju, da li to znači da ga ti odobravaš ili?

11 godina

S obzirom da se radi o "neželjenom" djetetu, pošto ga majka iz nekog razloga ne želi, zamisli kako će se onda odnositi prema tome djetetu. Hoće li biti zanemareno, zapušteno, nezbrinuto?

Taj scenarij je zapravo vrlo rijedak, i ne znam za nijedan sličan slučaj. Da jmsu majka i dijete potpuno zdravi i da nema rizika pri porodu, a da se majka tek u 5.mj. odlučuje za pobačaj. 

Zamisli ti, prijatelju, da si ti to dijete. Želiš li takve roditelje? Takvo odrastanje, djetinjstvo, osjećaj da te roditelji ne žele, dok gledaš drugu djecu kako sretna odrastaju?

Iskreno, da mogu birati, da sam ja to dijete, radije se nebi rodio.

Opet kmečanje za TD? Joj, joj... mišiću...

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.3.2017 13:39 (matrix777).
15 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

S obzirom da se radi o "neželjenom" djetetu, pošto ga majka iz nekog razloga ne želi, zamisli kako će se onda odnositi prema tome djetetu. Hoće li biti zanemareno, zapušteno, nezbrinuto?

Biti će jedno od ta tri, ali može i biti sretno, pošto razlog nije dan. Što ako je majka recimo studentica, i nije htjela zatrudnjeti, ali ipak je? To dijete nije neželjeno u istom smislu kao da osoba ne želi djecu uopće? Sidenote:Ja sam takav da ne želim djecu, no ukoliko dobijem dijete, brinut ću se za njega, pošto moja želja ne može određivati kako ću se ja ponašati prema djetetu. 

Ta studentica to dijete može roditi, zamrznuti godinu i brinuti se o djetetu godinu dana, nakon čega može nastaviti s fakultetom a dijete mogu pričuvati ili baka i djed ili odgajateljica u jaslicama. Iako ona nije htjela zatrudnjeti, ona ipak to dijete voli i ne žali za rađanjem. 

Na kraju to sve ovisi od osobe do osobe. Većinom su djeca koja su došla na svijet "slučajno" (kontraceptivi zakazali, recimo) imaju roditeljsku ljubav, bez obzira na sve. Nažalost, i kod planirane i neplanirane djece dolazi do zanemarivanja. Taj problem se riješava otkad je zanemarene djece, posvajanjem recimo. 

matrix777 kaže...

Taj scenarij je zapravo vrlo rijedak, i ne znam za nijedan sličan slučaj. Da su majka i dijete potpuno zdravi i da nema rizika pri porodu, a da se majka tek u 5.mj. odlučuje za pobačaj. 

Zamisli ti, prijatelju, da si ti to dijete. Želiš li takve roditelje? Takvo odrastanje, djetinjstvo, osjećaj da te roditelji ne žele, dok gledaš drugu djecu kako sretna odrastaju?

Na ovo sam djelomično odgovorio gore, a odgovorit ću još bolje ovdje.

Zamislimo osobu koja je neplanirano začeta, i tijekom prvih par tjedana su roditelji "vagali" obje opcije (zbog financijskih problema itd) i na kraju se odlučili na rađanje. Ta osoba se neće osjećati kao što ti govoriš, jer je svjesna razloga zbog kojih su roditelji vagali opcije, no na kraju su se odlučili na rađanje. Ne znam dobro objasniti, no svaki slučaj je specifičan i treba mu pristupiti drukčije.

Čisto informativno, da se zna moje stajalište oko ovog, ja sam pro-choice, sve do 12. tjedna trudnoće s validnim razlogom. To je sasvim dovoljno vremena za donijeti odluku, preispitati je uzduž i poprijeko te zakazati termine. No vidim da često ljudi misle da su ljudi koji su pro-choice skloniji odabiru abortusa. Kao što sam rekao, pro-choice sam, no osobno, u slučaju da mi djevojka/žena/prijateljica zatrudni a dijete je moje, ne bi htio abortus. Iako je odabir najviše na trudnici, smatram da bi očevi trebali imati neki manji utjecaj na završnu odluku. 

16 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Kao što sam ti rekao, nemoj biti licemjeran i prigovarati drugima oko ovog jer sam najviše kmečiš i šalješ ljudima privatne poruke da zašto su ti dali TD.

U ovom slučaju te MrBlc sasvim opravdano pitao jer tvoj TD nije imao smisla i odgovor ti je također glup i ponašaš se kao najobičniji troler.

http://www.bug.hr/forum/post/predstavljanje/slike-vaseg-hardvera/1959989.aspx
11 godina
footballer kaže...
matrix777 kaže...

Biti će jedno od ta tri, ali može i biti sretno, pošto razlog nije dan. Što ako je majka recimo studentica, i nije htjela zatrudnjeti, ali ipak je? To dijete nije neželjeno u istom smislu kao da osoba ne želi djecu uopće? Sidenote:Ja sam takav da ne želim djecu, no ukoliko dobijem dijete, brinut ću se za njega, pošto moja želja ne može određivati kako ću se ja ponašati prema djetetu. 

Ta studentica to dijete može roditi, zamrznuti godinu i brinuti se o djetetu godinu dana, nakon čega može nastaviti s fakultetom a dijete mogu pričuvati ili baka i djed ili odgajateljica u jaslicama. Iako ona nije htjela zatrudnjeti, ona ipak to dijete voli i ne žali za rađanjem. 

Na kraju to sve ovisi od osobe do osobe. Većinom su djeca koja su došla na svijet "slučajno" (kontraceptivi zakazali, recimo) imaju roditeljsku ljubav, bez obzira na sve. Nažalost, i kod planirane i neplanirane djece dolazi do zanemarivanja. Taj problem se riješava otkad je zanemarene djece, posvajanjem recimo. 

Ček, ti ne raspoznaješ situaciju od neželjenog djeteta gdje majka u ni kojem slučaju ne želi dijete, od situacije gdje ga student nije izvadio na vrijeme pa je došlo do neplanirane trudnoće dok ta osoba možda i želi roditi? (ima majčinski instikt, dok u prvoj situaciji nema).

Period o kojem govoriš isto nema smisla, neke žene nerijetko saznaju da su trudne tek u 3. ili 4.  mj trudnoće, tad je kasno za opciju odabira o kojem pričaš.

Neželjena djeca završe loše u životu. Ako se i rode, završavaju u nekoj korpi na autobusnoj stanici ili kraj kontenera. 

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Ne znam koliko si pratio raspravu, ali do ovog pitanja smo došli na osnovu rasprave bi li i do kad pobačaj trebao biti dopušten. Ovo što si ti naveo su argumenti za dopuštanje pobačaja, ali negdje treba potegnuti granicu, a struka se složila da granica bude prije razvoja mozga i moždane aktivnosti.

Neželjene i zanemarene djece ima i, na žalost, biti će ih, neovisno o pobačaju. Ima i nesretne djece koja su bila željena, ali im roditelji nisu dorasli zadatku, a imaš i neželjene djece koja su imala sreće biti posvojena u dom pun ljubavi.

Imaš i svjedočanstva ljudi koji otvoreno govore da bi im bilo draže da su pobačeni. Međutim, njihovo rezoniranje je upravo suprotno tvom. Ono znaju koliko su njihovi roditelji žrtvovali da bi se oni mogli roditi, znaju koliko su ljubavi primili i koliko je teško bilo. Oni svoje roditelje vole i znaju da roditelji njih vole, ali im nad glavom visi činjenica da su njihovi roditelji mogli imati bolji život da se nisu rodili. Znaju da oni nisu za to krivi i da na to nisu nikako mogli utjecati, ali mi ljudi znamo biti poprilično sjebani po pitanju neopravdanog osjećaja krivnje ili tereta.

U navedenom slučaju čak ne mora biti slučaj da ga majka ne želi, njena odluka može biti temeljena na drugim okolnostima na koje nije mogla utjecati, primjerice nepredviđene financijske okolnosti (recimo nezaposlena trudnica koja nema žive roditelje ostane udovica).

matrix777 kaže...

Taj scenarij je zapravo vrlo rijedak, i ne znam za nijedan sličan slučaj. Da jmsu majka i dijete potpuno zdravi i da nema rizika pri porodu, a da se majka tek u 5.mj. odlučuje za pobačaj. 

Scenarij da žena kasno otkrije da je trudna nije rijedak, ali nije ni nemoguć, pogotovo u zemlji s gotovo nikakvom spolnom edukacijom, u kojoj je već i bilo dokumentiranih slučajeva da mlada cura punije građe dođe u bolnicu s bolovima za koje se ispostavi da su trudovi, a da nije bila svjesna da je trudna. Da se u takvoj situaciji odluči na pobačaj jest nemoguće, ali zato što bi takav pobačaj bio ilegalan. Međutim, pričamo o tome da li je opravdano to što je ilegalan.

matrix777 kaže...

TU i TD su predviđeni za izražavanje slaganja ili neslaganja s napisanim. TD me uopće ne dira, ali me iznenadilo tvoje neslaganje s napisanim jer odudara od slike koju si o sebi stvorio u ovoj raspravi, zato me zainteresiralo koje je tvoje mišljenje po tom pitanju.

P.S. Mislim da nisam dobio ni konkretan odgovor. Dobio sam dogovor da ti ne bi želio biti rođen u tom slučaju, te da misliš da scenarij nije vjerojatan.

17 godina
odjavljen
footballer kaže...

Iako je odabir najviše na trudnici, smatram da bi očevi trebali imati neki manji utjecaj na završnu odluku. 

U teoriji se s ovim slažem, ali mislim da je u praksi neizvedivo. Recimo da kolegici na faksu napraviš dijete, ona želi pobaciti, a ti joj ponudiš da ćeš plaćati sve troškove, dodatnu godinu faksa i slično, te preuzeti skrb o djetetu, te ona na to pristane. To je super rješenje. Međutim, ako on na to ne pristane, takav sustav je ne bi više mogao zaštititi od zlostavljanja, javnog sramoćenja ili bilo kakvog drugog pritiska koji možeš na nju vršiti.

12 godina
neaktivan
matrix777 kaže...

Taj scenarij gdje se žena u petom mjesecu trudnoće odlučuje na pobačaj zdravog ploda su kibi dabi priče servirane od istih forumaša koji izjednačavaju pobačaj do 10(12) tjedna i "pobačaj" u 5 mjesecu. Pogotovo su žalosne takve teorije iz jednostavnog razloga što je pobačaj bez medicinskih indikacija iznad 10 tjedna ilegalan i što "pobačaj" u petom mjesecu više nije pobačaj već inducirani porod. Čak i kod žena koje imaju spontani u petom mjesecu ne radi se o pobačaju(ono klasično grčevi, krvarenje) već plod umire i zatim se daje drip da bi se izveo porod koji se zbog očuvanja psihičkog stanja žene obično izvodi pod anestezijom.

Prema tome pričati o nekoj ženi koja se eto tako odlučuje na pobačaj u petom mjesecu trudnoće je glupo.

Isto tako ne postoji žena(ili ako postoji onda je njena inteligencija upitna) koja 4 mjeseca za redom nema menstruaciju, ima simptome trudnoće i spolno je aktivna i ne padne joj na pamet posjetiti liječnika. Obično spolno aktivne žene koje imaju dva zrna mozga u glavi već nakon izostanka prve menstruacije dulje od 3 tjedna pretpostavljaju da se radi o trudnoći. Drugo ne postoji legalan način na koji bi ta žena izvela pobačaj bez da ozbiljno ugrozi svoje zdravlje jer ga u bolnici sigurno neće napraviti.

Vrijeme od 10, tj 12 tjedana je čisto dovoljno da netko odluči da li želi dijete ili ne. Ono što je problem s ovim zakonom je ono što sam napisala da se zbog neke imaginarne zaštite maltretira žene sa bolesnim plodom koje neće preživjeti ni do poroda sa nekim papirima i komisijama koje znatno produljuju patnju i u krajnjoj liniji tjeraju ženu na inducirani porod umjesto da u sigurno vrijeme(do 16 tjedna) obave pobačaj.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice