Kao razloge/opredjeljenje za ateizam, mnogi su uputili na Hawkinga, kao jedno od "razloga" za ateizam. Zato kažem.
Nisu uputili na osobu/znanstvenika Hawkinga, već na njegova predavanja. Dobro si napravio što si stavio razlog u navodnike jer tamo stvarno i pripada - oni su ta predavanja istaknuli prvenstveno kao materijal koji potiče na razmišljanje i preispitivanje vlastitih stavova. Ali, džabe ja to tebi tumačim kad ti otvoreno priznaješ da nisi spreman preispirati svoje stavove. Ako si tako siguran u svoju vjeru, zašto te toliko strah preispitivanja stavova da ideš napadati osobu koja tek daje materijala za razmišljanje?
Opet, opet i opet: zašto si uvjeren da bi znanost mogla i trebala dokazati Boga, Isusa...? Kojom metodom? Koja grana znanosti? Kojim mjernim instrumentima se traži Bog?
Opet, opet i opet: kojeg boga/Boga/Isusa? Deističkog Boga ne može dokazati niti može tvrditi išta o njemu. Međutim, taj nam je potpuno irelevantan. Teističkih koncepata Boga ima više, a čak i unutar iste religije, jedan te isti Bog doživljava transformacije. Znanost ne može tvrditi da Bog postoji ni da Bog ne postoji, niti je zanima. Međutim, znanost itekako može potvrditi da su neke tvrdnje o teističkom Bogu pogrešne, pogotovo o dijelu koji opisuje interakciju sa svijetom kojim se ta ista znanost bavi.
Gdje sam rekao da nisam spreman preispitivati svoje stavove? Rekao sam da nisam dobio dovoljno razloga da bi se preispitivao.
Prije 15, 20 stranica sam napisao post gdje tvrdim da ne idem u crkvu iz niz razloga, ali da vjerujem u Boga. Jedan razlog je taj što smatram da nijedna religija ne tumači ispravno Boga.
Moje vjerovanje nema veze sa religijom, nužno, jer sam se od nekih stvari ograničio (npr crkva) a to ti je ujedno dokaz za jedno "preispitivanje" gdje sam odlučio ne ići u crkvu osim kad moram, radi sakramenata prijatelja i bližnjih.
Ne želim se kunuti, ali ja ne vjerujem u Boga, radi straha od božje kazne. Niti skupljam poene za ulaznicu u raj. Rekoh već, Isus je polazna točka.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

ovako mozete u nedogled...

Neki će po inerciji ili zato da se ne sramote pred popisivačem/popisivačicom/selom za osobe kojih nema reći da su kršćani. Neki će reći da su kršćani jer ne žele komplicirati, iako to zapravo nisu (kršteni jesu, možda su i vjenčani u crkvi, ali s kršćanostvom nakon toga nemaju nikakve veze), neki će možda reći da su kršćani jer ne žele uvrijediti svoje roditelje ili roditelje roditelja, pogotovo ako su isti jako pobožni.