Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 361.486
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
neaktivan
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
BDS kaže...

Tvoj prijatelj Dawkins poznaje neki strani jezik?

U svojim sedamdesetima se trudi naučiti njemački. https://richarddawkins.net/2016/11/attempting-to-learn-german/

A prilično sam siguran da zna i nešto latinskog.

Ono što je bitnije, ne pravi se da sve zna ili da je potpuno siguran (za nepostojanje boga je uvjeren 6.9 na skali od 7), a obrazovaniji je od većine svojih osporavatelja.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
18 godina
BDS kaže...
Psiho246 kaže...

Znaci Deus linka na Krugerov efekt, koji kaze da je glup suvise samouvjeren, a pametan pun sumnji.

Na to ti Deusu linkas Degrease Tysona koji govori da je ispravan stav biti agnostikom, ili ne drzati cvrsta uvjerenja vec biti sumnjicav, skeptican.

Razumiješ li ti uopće što pišeš?

Uhmmm, mozda, nisam 100% siguran. 

- Psiho246
18 godina
Deus ex machina kaže...
BDS kaže...

Argument autoriteta, koji je pritom kompletno promasen jer Neil nije ama bas nikakavautoritet na tom podrucju, i link o - agnosticizmu?

I ti ovo definiras kao 'edukaciju'?  

Dokaži!!!

Molim te - suti, citaj, uci i pusti odrasle da razgovaraju. Nije ti jasno ni dva posto ispisanog, a ti bi 'educirao'.

Tvoje prvo obraćanje meni na ovakav način pokazuje da nemaš kulture a ni argumente. Razumijem te da se ljutiš, takav način komunikacije smo već puno puta vidjeli. Ako želiš nešto argumentirati to i dokaži.

17 godina
neaktivan
BDS kaže...

Tvoje prvo obraćanje meni na ovakav način pokazuje da nemaš kulture a ni argumente. Razumijem te da se ljutiš, takav način komunikacije smo već puno puta vidjeli. Ako želiš nešto argumentirati to i dokaži.

Redom:

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Jumping_to_conclusions

2) https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

3) https://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring

Uglavnom, ovaj tvoj post je bijedan, intelektualno neposten pokusaj da me postavis u poziciju u kojoj se sad ja branim (1)  da nisam ljut, te na taj nacin (3) izbjegnes raspravljati o onome sto je tema - da ti je originalni reply na moj post glupav i da ne znas posteno komunicirati.

To je intelektualna defenziva jadno opremljene osobe koja misli da je (2) osporila argument i dokaz napadajuci sugovornika.

Pored toga jos i lazes - dao sam dokaz za svoje argumente u svojem originalnom postu, istrazivanje iz 2000. nagradjeno nobelovom nagradom koje potvrdjuje sto sam rekao.

Ako zelis pobiti to istrazivanje, samo naprijed - iskreno imas moju punu podrsku, dapace, objasnit cu ti na koji nacin se to radi - ali nemoj mene uvlaciti u to.

Ti, s druge strane, nisi ponudio ama bas nista osim logickih pogresaka i nesto popratnog, ispraznog teksta - ali diskutirao bi, na ravnoj nozi, tj. da budem precizniji - spustio bi me na svoju razinu pa da raspravljamo uz pomoc neke tvoje subjektivno sagradjene logike, gdje sve s cime se slazes ima smisla, a sve s cime ne - nema.

Ne pada mi na pamet diskutirati s ikime unutar icije Zemlje Cudesa, gdje vrijedi subjektivna matematika i subjektivna percepcija.

Vrati se natrag na zemlju, gdje postoji formalizirana logika i univerzalni logicki diskurs, pa mozemo posteno raspravljati na ravnoj nozi o tome sto je istina a sto nije.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
13 godina
mbaksa kaže...

Kako ne radiš, kad samo za ateiste tvrdiš da su licemjerni?

Gore tvrdis da je generalizacija "Koji su ti koju su uvjereni da postoji još inteligentnom života? Zašto tu generalizaciju lijepiš na ateiste? "

Sad je zapravo neka druga generalizacija. Moving the goalposts...
Pazljiv sam s jezikom pa bih molio da ne dodajes svoje pretpostavke sto sam ja zapravo mislio i sto ja "implicitno tvrdim".
Ono sto tvrdim je:
Oni ateisti koji su cvrsto uvjereni da inteligentnog zivota ima van Zemlje, a istovremeno su im smijesni argumenti vjernika, su licemjerni. Mozda je licemjerni krivi izraz, rekao bih da imaju dvostruke kriterije, ili da posudim tvoj izraz "intelektualno su neposteni".
Ako pogledas bolje, ja nigdje ne tvrdim vise od toga niti nesto generaliziram na sve ateiste.

Ja mislim da je takvih dosta, jer sam vec bio napadan kad bih gurao skepticizam da "sami smo" nije nezanemariva mogucnost (ne na ovom forumu, vise na starom Iskonu), ne kao nesto u sto vjerujem, vec samo kao nezanemarivu mogucnost. U biti je to motivacija za moj prvi post. Uostalom pogledaj onu temu i generalno misljenje. Na argumente tipa "Fermijev paradoks" se uglavnom odmahuje rukom.
A nije ni vazno koliko posto ateista je cvrsto uvjereno - kritika je na one koji jesu, ako ti nisi, onda se tvrdnja ne odnosi na tebe i nema razloga da se osjecas prozvan. Iz gore navedenih razloga ja smatram da nisu bas rijetka sorta.

mbaksa kaže...

Dakle, znamo da je nastanak života moguć, jer imamo jedan primjer toga. Ne postoje prepreke da se isto dogodilo i negdje drugdje. Koje ti imaš opravdanje implicitno tvrditi da negdje drugdje isto tako nije nastao život? Ako nemaš opravdanja, nemaš opravdanja ni tvrditi da su ateisti licemjerni.

Smatram da nema znanstvene podloge biti uvjeren da inteligentnog zivota ima van Zemlje. I to je sve, to ne znaci da "implicitno tvrdim da negdje drugdje nije nastao zivot". Pa sam si isto rekao da nisi cvrsto uvjeren? Onda i ti implicitno tvrdis to isto?

U pocetku si pricao o "jakim i slabim" ateistima i razlici izmedju "vjerujem da Bog ne postoji" i "ne vjerujem da Bog postoji", dok ovdje izjednacavas na slicnom primjeru: moju tvrdnju "ne vjerujem da postoje alieni" tumacis kao da implicitno govorim "vjerujem da ne postoje alieni".

mbaksa kaže...

Čvrstu uvjerenost si izmislio, kao što smo već utvrdili. A sad - ako je netko čvrsto uvjeren u nešto što je moguće, a istovremeno kritizira nekoga drugoga jer vjeruje u nešto što je u osnovi nemoguće, onda nema ni govora o licemjerstvu. Jer bog kakvim ga opisuju religije je zapravo nemoguć - ima toliko kontradiktornih karakteristika da sam sebe pobija.

Kao sto rekoh, pazljiv sam s jezikom:

CyberK kaže...

"Mislim na filozofsku ideju Boga, ako netko doslovno vjeruje sve sto pise u Bibliji, to je tesko priblizit..."

Ateist, osim u ovakve, recimo to grubo, naivne primjere, ne vjeruje ni u opceniti koncept bozanstva, zar ne?

18 godina
Deus ex machina kaže...
BDS kaže...

Redom:

1) https://en.wikipedia.org/wiki/Jumping_to_conclusions

2) https://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man

3) https://en.wikipedia.org/wiki/Red_herring

Uglavnom, ovaj tvoj post je bijedan, intelektualno neposten pokusaj da me postavis u poziciju u kojoj se sad ja branim (1)  da nisam ljut, te na taj nacin (3) izbjegnes raspravljati o onome sto je tema - da ti je originalni reply na moj post glupav i da ne znas posteno komunicirati.

To je intelektualna defenziva jadno opremljene osobe koja misli da je (2) osporila argument i dokaz napadajuci sugovornika.

Pored toga jos i lazes - dao sam dokaz za svoje argumente u svojem originalnom postu, istrazivanje iz 2000. nagradjeno nobelovom nagradom koje potvrdjuje sto sam rekao.

Ako zelis pobiti to istrazivanje, samo naprijed - iskreno imas moju punu podrsku, dapace, objasnit cu ti na koji nacin se to radi - ali nemoj mene uvlaciti u to.

Ti, s druge strane, nisi ponudio ama bas nista osim logickih pogresaka i nesto popratnog, ispraznog teksta - ali diskutirao bi, na ravnoj nozi, tj. da budem precizniji - spustio bi me na svoju razinu pa da raspravljamo uz pomoc neke tvoje subjektivno sagradjene logike, gdje sve s cime se slazes ima smisla, a sve s cime ne - nema.

Ne pada mi na pamet diskutirati s ikime unutar icije Zemlje Cudesa, gdje vrijedi subjektivna matematika i subjektivna percepcija.

Vrati se natrag na zemlju, gdje postoji formalizirana logika i univerzalni logicki diskurs, pa mozemo posteno raspravljati na ravnoj nozi o tome sto je istina a sto nije.

Nepostojanje argumentacije opravdavaš s klasicima filozofije(naučili ste 10 klasika koje samo vrtite u krug) koje konstantno lupetate po forumu. Na moj odgovor koji ima dvije rečenice koje ukupno sadrže 12 riječi nedostatkom argumenata počinješ lupetati sljedeće pojmove: Intelektualo nepošten, straw man, jumping to conclusions, red herring, logička pogreška, logički diskurs i jošna kraju kažeš da lažem. Vjerojatno si zaboravio i na kognitivna disonanca.

dakle, da ponovimo... selektivno reproduktivno znanje upakirano u filozofiju želite predstaviti kao ultimativnu znanost.

Niti u jednom trenutku nisam osporavao istraživanje iz 2000. koje je nagrađeno Nobelovom nagradom.

Jasno sam ukazao da postoje i agnostici, a jedan od njih je Neil deGrasse Tysonom. I to je sve.

Al još uvijek izbjegavaš odgovoriti i dati dokaz na ovu svoju tvrdnju:"kompletno promasen jer Neil nije ama bas nikakav autoritet na tom podrucju, i link o - agnosticizmu?"

a za ovo: "Molim te - suti, citaj, uci i pusti odrasle da razgovaraju. Nije ti jasno ni dva posto ispisanog, a ti bi 'educirao'... i na kraju lažeš.

Takav način komunikacije smo već puno puta vidjeli, kod nedostatka argumenata nastaje ljutnja i ovakav način ponašanja 

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 0:12 (BDS).
13 godina
MrBlc kaže...

Uzimanje hipoteze na koju upućuju realni podaci kao izglednije i logičnije nije isto što i čisto vjerovanje.

Ne samo da si izveo straw-man, već još imaš obraza i obrazlagati kako si ga izveo. Ti si svjestan da nitko ne vjeruje 100% u postojanje izvanzemaljaca, već u visoku vjerojatnost. Dok nam je postojanje izvanzemaljaca debelo u domeni nepoznatog, vjerojatnost u nekom okviru se može izvući iz domene poznatog. Primjerice, za loto nitko ne zna koji će brojevi biti izvućeni, međutim, vjerojatnost neke kombinacije je čista matematika i ona nam je poznata. Za dana kakav je današnji, nitko ne može sa sigurnošću reći da će pasti kiša, ali imamo modele koji nam govore da je vjerojatnost ogromna.

Prema trenutnim saznanjima, procjene idu od 1 planet u gazilijun svemira pa do gazilijun planeta u jednom svemiru. Kojom matematikom mozes zakljucit da je izglednije i logicnije da ih ima?
Jedino imas "gut feeling". Ali ako netko kaze da mu je logicnije da je svemir netko stvorio, e onda se poteze "burden of proof".

18 godina
CyberK kaže...

Prema trenutnim saznanjima, procjene idu od 1 planet u gazilijun svemira pa do gazilijun planeta u jednom svemiru. 

Ne.

This space for rent!
13 godina
Deus ex machina kaže...

Ova ekipa koja je "na ogradi", gdje oni "ne vjeruju u boga" ali im je neposteno sto "ateisti vrijedjaju vjernike" mi izgleda kao ona sneaky fasisticka ekipe iz druge teme... fasist u dusi, ali kao fol - nije.

Ista pasta, bogobojazan, ali kao fol - nije, nego "sagledava siru situaciju". A znanje, logicki diskurs i kriticko razmisljanje - ubi boze...

A po cemu si zakljucio da sam "na ogradi"? Jer sam se usudio kritizirat odredjeni aspekt odredjene grupe ateista?
Zakljucak ti je ala "ako se ne slazes s ekstremnim desnicarima, to znaci da si prikrivena komunjara".

13 godina
Drago kaže...
CyberK kaže...

Prema trenutnim saznanjima, procjene idu od 1 planet u gazilijun svemira pa do gazilijun planeta u jednom svemiru. 

Ne.

Molim link na izvor koji daje neke konkretne procjene, narocito neke u kojima je (matematicko) ocekivanje vece od 1.

18 godina

https://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation

BTW - ne znam koje je to "matematičko očekivanje veće od 1". Naime 1 (100%) je najveće koje može biti. 

PPS - kakve veze ima ovo s ateistima i teistima?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 0:28 (Drago).
13 godina
Drago kaže...

https://en.wikipedia.org/wiki/Drake_equation

BTW - ne znam koje je to "matematičko očekivanje veće od 1". Naime 1 (100%) je najveće koje može biti. 

Spomenuo sam Drakeovu jednadzbu jos u 2. postu u ovoj temi. Mislis da mi je to novo?

"Criticism of the Drake equation follows mostly from the observation that several terms in the equation are largely or entirely based on conjecture."

"The net result is that the equation cannot be used to draw firm conclusions of any kind, and the resulting margin of error is huge, far beyond what some consider acceptable or meaningful

I kako se to sad kosi s onim sto sam ja rekao?

Matematicko cekivanje: https://en.wikipedia.org/wiki/Expected_value

Koliko planeta u svemiru bi ocekivali da ce imat inteligentni zivot. To u biti daje Drakeova jednadzba, na samom linku ti pise da su procjene od N<<1 (puno manje od 1) do N>>1.

13 godina
Drago kaže...

PPS - kakve veze ima ovo s ateistima i teistima?

Kakve veze ima Casimirov efekt s ateistima i teistima?

(Nikakve samo po sebi i izvuceno iz konteksta...)

18 godina

Nisam to vidio. Odakle ti onda da se procjene kreću (čega?): 

Gdje si ti to vidio u izračunima za Drakeovu jednadžbu? To nije ovo što si sada citirao. Drakeova jednadžba se bavi samo Mliječnim putem.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 0:59 (Drago).
13 godina
Drago kaže...

Nisam to vidio. Odakle ti onda da se procjene kreću (čega?): 

Gdje si ti to vidio u izračunima za Drakeovu jednadžbu? To nije ovo što si sada citirao. Drakeova jednadžba se bavi samo Mliječnim putem.

10% sanse u svemiru je isto sto i ocekivanje od 1 planeta u 10 svemira, cisto da ne koristim frakcionalni broj planeta.
N<<1 znaci "puno manje od 1". Mozes to gledati kao ocekivanje je 1 planet na 1/N svemira.
U svakom slucaju, mislim da je trebalo biti jasno na sto sam mislio - sanse idu od jako male da se jednom desi u svemiru, do hrpe civilizacija u samo nasoj galaksiji.

Trenutna procjena za broj galaksija u vidljivom svemiru je cca 10^24. Nasa je solidne velicine, pa ako je N ne znam, 10^-40, onda svejedno dobijes mizerno male sanse za vidljivi svemir.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 1:17 (CyberK).
18 godina
moderator
CyberK kaže...
Oni ateisti koji su cvrsto uvjereni da inteligentnog zivota ima van Zemlje, a istovremeno su im smijesni argumenti vjernika, su licemjerni.

Nisi rekao koji su ti, koliko ih je.

I objasnio sam ti zašto to nije isto, odnosno zašto nisu licemjerni. Na to nisi reagirao.

CyberK kaže...
Mozda je licemjerni krivi izraz, rekao bih da imaju dvostruke kriterije,

Pa pokazao sam ti da to nije ista situacija pa je za očekivati da svatko ima različite kriterije za ta dva slučaja. Analogija ti ne valja, a onaj koji ima ili zahtijeva (poput tebe) iste kriterije za oba slučaja - griješi.

CyberK kaže...
ili da posudim tvoj izraz "intelektualno su neposteni".

Prvo moraš razumjeti što taj pojam znači, da bi ga mogao posuđivati i ispravno koristiti.

CyberK kaže...
Ako pogledas bolje, ja nigdje ne tvrdim vise od toga niti nesto generaliziram na sve ateiste.

Ne da mi se sad prolaziti ponovno kroz tvoje poruke, no nije ni bitno. Dok nije jasno o kome točno govoriš, a stalno naglašavaš da se radi o ateistima, onda imamo problem. Tim više što uopće nije riječ o licemjerstvu.

CyberK kaže...
Ja mislim da je takvih dosta,

Umjesto da "misliš", daj konkretne podatke na kojima temeljiš optužbe.

CyberK kaže...
A nije ni vazno koliko posto ateista je cvrsto uvjereno - kritika je na one koji jesu, ako ti nisi, onda se tvrdnja ne odnosi na tebe i nema razloga da se osjecas prozvan.

Ne osjećam se prozvan, nego jednostavno ne dozvoljavam da se određenoj skupini ili dijelu skupine lijepi etiketa koja im ne pripada.

Važno je koliko posto - ako je postotak mali, onda se time nemaš pravog opravdanja baviti.

CyberK kaže...
Kao sto rekoh, pazljiv sam s jezikom:

CyberK kaže...

"Mislim na filozofsku ideju Boga, ako netko doslovno vjeruje sve sto pise u Bibliji, to je tesko priblizit..."

Ateist, osim u ovakve, recimo to grubo, naivne primjere, ne vjeruje ni u opceniti koncept bozanstva, zar ne?

Previdio sam da si napisao "filozofsku ideju Boga". Pa tek onda nemaš nikakvog opravdanja nazivati "čvrsto uvjerene" ateiste licemjerima! Kakve veze "filozofska ideja Boga" ima s teističkim idejama boga?

13 godina

E jesi naporan. Potpuno ignoriras poantu, a kacis se na sitnice i semantiku.
Mislim trazis me da ti kazem koji su, koliko ih je i u kojoj mjeri su uvjereni ili da ne generaliziram.
Pa evo kako bi izgledalo kad bih i ja tako. Uzeo sam tvoj post prije mog prvog:

> mbaksa kaže...
> Druga stvar - kad čovjek malo ostari, kad nakupi životnoga iskustva, počne se za milijun stvari pitati zašto prije nije radio ono što radi sad

Koliko to tocno ostari? Kako se moze pitat "milijun stvari"? Koji su to ljudi? I koliko ih je?
Zelim anketu u kojoj se vidi koliko se to ljudi pocelo pitat "zašto prije nije radio ono što radi sada", i o koliko se stvari pocelo pitat.

Inace, da ponovim tvoje rijeci: "ne dozvoljavam da se određenoj skupini ili dijelu skupine lijepi etiketa koja im ne pripada."
Ovdje bi ta skupina bila "oni koji su malo ostarili".

------------------------

Dao sam ti anketu u kojoj vecina ljudi kaze da vjeruje u inteligentni vanzemaljski zivot. Ne, ne pise u kojoj mjeri su uvjereni. Zbilja mislis da je ikome palo na pamet radit anketu i gradirat u kojoj mjeri su uvjereni?
Dao sam ti i onu temu na ovom forumu na kojoj i corav moze skuzit da vecina naginje ka takvom stavu. Zelis znati koji ljudi: pa eno, onih 18 koji se slozilo s prvim citatom + autor. Ne, ne znam "u kojoj mjeri su uvjereni" i koliko su posto ateisti ako su uopce...
Mislim, wtf, dobro da me jos ne trazis da ti i JMBG-ove dam.

Uostalom, zato sam i postavio pitanje za ateiste da kazu zasto su uvjereni u postojanje vanzemaljskog zivota. Razlozi su manje-vise poznati i imas ih u onoj temi: pojavio se jednom, svemir je velik, malo vjerojatne stvari se dogadjaju, prakticki citiram sto si sam rekao u ovoj temi. Cak i ako su svjesni da nemaju cvrstih znanstvenih dokaza, draze im je to vjerovat jer im se cini logicnije. Pa se ne bi trebali cudit ko pura dreku ako je nekom vjerniku logicnije da ima Boga makar ne imao cvrste znanstvene potpore.
(sad ces me trazit da ti nabrojim poimence koji su to sto se cude ko pura dreku, jel da? :))

> mbaksa kaže...
> Previdio sam da si napisao "filozofsku ideju Boga". Pa tek onda nemaš nikakvog opravdanja nazivati "čvrsto uvjerene" ateiste licemjerima! Kakve veze "filozofska ideja Boga" ima s teističkim idejama boga?

Opet cjepidlacis. Mozda da i ja: hoces reci da teisticka i filozofska ideja nemaju veze jedna s drugom?

Pod filozofska ideja mislim na opcenitu ideju bilo kakvog bozanstva. Isus koji hoda po vodi se ocito kosi sa znanoscu.
No recimo entitet koji je stvorio svemir ne da nije lagano oboriv, vec nije uopce oboriv, jedan od razloga sto ga moderna znanost i ne razmatra kao znanstvenu teoriju.

(Isprika za format citiranja, ali vec 20 minuta pokusavam postat i konstantno mi prijavljuje gresku mada ne vidim zasto)

13 godina
mbaksa kaže...

Nisi rekao koji su ti, koliko ih je.

I objasnio sam ti zašto to nije isto, odnosno zašto nisu licemjerni. Na to nisi reagirao.

Promasio sam ovo.

Ne znam tocno na sto mislis da nisam reagirao. Mislis ono: "Jako mali broj puta je i dalje veći od 0, zar ne? Jako mali broj puta ti kaže da je to moguće. Nula ti kaže da je (vrlo vjerojatno) nemoguće. Razlika je 1, ali ta razlika predstavlja nebo i zemlju koliko je velika. Znači, logika ti kaže da je život u svemiru moguć, da je mogao nastati sam od sebe, pa ako je mogao nastati sam od sebe na Zemlji, tako je mogao nastati sam od sebe i negdje drugdje u svemiru, u sličnim uvjetima ako bi se radilo o životu sličnom našem, ili u nekakvim totalno drugačijim uvjetima ako bi se radilo o životu koji je drastično različit od našeg. A statistika i vjerojatnost ti govore koliko planeta pogodnih za život kakvim ga mi znamo postoji i koja je shodno tome šansa da se još negdje razvio život."

Na to sam vec reagirao, rekao sam da nema znanstvene potpore za zakljucit da vjerojatno postoje alieni, jer je to cisto "zvuci mi logicno", sansa da postoji ne znaci da vjerojatno postoji. Radis statistiku i vjerojatnost na osnovu jednog primjera. Ako ne vjerujes meni, evo citat iz knjige "Jesmo li sami u Svemiru" od Heidmann, Vidal-Madjar, Prantzos & Reeves, str. 184 u hr prijevodu (sam citat su rijeci Nicholasa Prantzosa sa Instituta za astrofiziku u Parizu):

"Nezamislivo je da smo sami u Galaktici koja ima sto i pedeset milijarda zvijezda, a vjerojatno još više planeta", rado kažu oni. To je statistički argument koji seže do mislilaca grčke antike. Prema Metrodoru, Epikurevom učeniku, "isto je tako  apsurdno zamisliti polje žita sa samo jednom stabljikom kao i jedini svijet u prostranom svemiru". No, taj argument ima krajnje slabu vrijednost, jer se ne mogu raditi statistike na temelju samo jednog poznatog slučaja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 5:23 (CyberK).
18 godina
Visak kaže...
BDS kaže...

Tvoj prijatelj Dawkins poznaje neki strani jezik?

U svojim sedamdesetima se trudi naučiti njemački. https://richarddawkins.net/2016/11/attempting-to-learn-german/

A prilično sam siguran da zna i nešto latinskog.

Ono što je bitnije, ne pravi se da sve zna ili da je potpuno siguran (za nepostojanje boga je uvjeren 6.9 na skali od 7), a obrazovaniji je od većine svojih osporavatelja.

Dakle, ne zna! A ismijavaš i omalovažavaš druge koji ne poznaju strani jezik. Dvostruka pravila, zar to nije licemjerno od tebe?

Visak kaže: "Ateista ima svakakvih, pa i glupih i licemjernih". U koju grupu ti spadaš? 

17 godina
odjavljen
CyberK kaže...

Gore tvrdis da je generalizacija "Koji su ti koju su uvjereni da postoji još inteligentnom života? Zašto tu generalizaciju lijepiš na ateiste? "

Sad je zapravo neka druga generalizacija. Moving the goalposts...
Pazljiv sam s jezikom pa bih molio da ne dodajes svoje pretpostavke sto sam ja zapravo mislio i sto ja "implicitno tvrdim".

Sad mi je jasno što hoćeš reći. Još malo pažljivije sročena tvoja tvrdnja bi bila: "Oni koji su uvjereni da postoji još inteligentnom života, a istovremeno su ateisti...". Međutim, to nije ono što si napisao, a s obzirom na kontekst i način pisanja, ne možeš nikoga kriviti što te krivo shvatio.

CyberK kaže...

Ono sto tvrdim je:
Oni ateisti koji su cvrsto uvjereni da inteligentnog zivota ima van Zemlje, a istovremeno su im smijesni argumenti vjernika, su licemjerni. Mozda je licemjerni krivi izraz, rekao bih da imaju dvostruke kriterije, ili da posudim tvoj izraz "intelektualno su neposteni".

...

Smatram da nema znanstvene podloge biti uvjeren da inteligentnog zivota ima van Zemlje. I to je sve, to ne znaci da "implicitno tvrdim da negdje drugdje nije nastao zivot". Pa sam si isto rekao da nisi cvrsto uvjeren? Onda i ti implicitno tvrdis to isto?

Zar nije licemjerno kad ti koji smatraš da nema znanstvene podloge prozivaš one koji smatraju da ima licemjernima? Nastavak na kraju posta*

CyberK kaže...

Prema trenutnim saznanjima, procjene idu od 1 planet u gazilijun svemira pa do gazilijun planeta u jednom svemiru. Kojom matematikom mozes zakljucit da je izglednije i logicnije da ih ima?
Jedino imas "gut feeling". Ali ako netko kaze da mu je logicnije da je svemir netko stvorio, e onda se poteze "burden of proof".

CyberK kaže...

Molim link na izvor koji daje neke konkretne procjene, narocito neke u kojima je (matematicko) ocekivanje vece od 1.

Kao što si ti linkao svoj izvor? Nastavak na kraju posta*

CyberK kaže...

U pocetku si pricao o "jakim i slabim" ateistima i razlici izmedju "vjerujem da Bog ne postoji" i "ne vjerujem da Bog postoji", dok ovdje izjednacavas na slicnom primjeru: moju tvrdnju "ne vjerujem da postoje alieni" tumacis kao da implicitno govorim "vjerujem da ne postoje alieni".

Ajmo ovako, prema Dakeovoj formuli, ukoliko je vjerojatnost nastanka inteligentnog života na planetu pogodnom za život veća od 1,7 * 10^-11, za očekivati je da Zemlja nije jedina u našoj galaksiji na kojem se inteligentni život razvio. Za čitav svemir ta brojka je 2,5 * 10^−24. Dakle ako je vjerojatno da 1 od 400000000000000000000000 planeta pogodnih za život razvije inteligentan život, vjerojatno je da Zemlja nije jedini planet u čitavom svemiru koji je barem u nekom trenutku imao razvijen inteligentni život.

S obzirom na to da je ipak malo teže izračunati vjerojatnost nastanka inteligentnog života, tvoj stav da smo VJEROJATNO sami u svemiru nije neopravdan, međutim, ni prema trenutnim saznanjima, nije vjerojatniji od suprotnog ishoda. U najboljem slučaju može biti jednako utemeljen kao i suprotan (iako trenutne indicije na to ne upućuju), međutim, u tom slučaju NEMAŠ pravo prozivati one koji imaju suprotno mišljenje licemjernima.

Činjenica da si povukao paralelu s Bogom je čisto jadna jer tu analogije nema. Za Boga nema ni indicija ni proračuna, pa makar okvirnih. To je bio čisti straw-man - i sam si priznao da si zamijenio teze jer originalnu bi lako pobili:

CyberK kaže...

Da nisam kvalificarao uvjerenost sa "vrlo vjerojatno" onda bi mi se zakacio na to da nitko ne vjeruje 100%.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 8:07 (MrBlc).
18 godina
CyberK kaže...

10% sanse u svemiru je isto sto i ocekivanje od 1 planeta u 10 svemira, cisto da ne koristim frakcionalni broj planeta.
N<<1 znaci "puno manje od 1". Mozes to gledati kao ocekivanje je 1 planet na 1/N svemira.
U svakom slucaju, mislim da je trebalo biti jasno na sto sam mislio - sanse idu od jako male da se jednom desi u svemiru, do hrpe civilizacija u samo nasoj galaksiji.

Trenutna procjena za broj galaksija u vidljivom svemiru je cca 10^24. Nasa je solidne velicine, pa ako je N ne znam, 10^-40, onda svejedno dobijes mizerno male sanse za vidljivi svemir.

Prvo - Drakeova jednadžba se bavi samo Mliječnom stazom našom galaksijom, a ne drugim galaksijama i svemirima.

Drugo - slažem se da je vrlo neodređena. Međutim, nema nikakve analogije između teizma i vjerovanja da postoji mogućnost inteligentnog života na nekom drugom planetu.

Treće, imaš ateista koji vrlo sumnjaju da ćemo ikada stupiti u kontakt s bilo kojom drugom inteligentnom civilizacijom, kao ja, a čini mi se i Dr. Hrupec, (astrofizičar koji povremeno piše za nas), a imaš vjernika koji misle da je vrlo izgledno da u svemiru ima još inteligentnih bića (https://cruxnow.com/global-church/2017/02/23/catholicism-handle-discovery-extraterrestrial-life/ - "Many Catholics have embraced the possibility of life beyond our “pale blue dot.” According to a 2015 study by Joshua Ambrosius, professor at the University of Dayton, Catholics and ‘nones’ are the two groups most optimistic about the possibility of discovering extraterrestrial life in the next 40 years.")

Četvrto - Koristiš istu riječ "vjerovanje" za vjerovanje da je Bog stvorio svemir i za uvjerenje da je moguće da postoji inteligentni život drugdje, premda se radi o različitim kategorijama. Radiš nekoliko logičkih grešaka. Čak i ako smatraš da je "logično" (a nije, tu riječ koristiš samo kao zamjenu za "ja ne mogu smisliti ništa drugo") da svemir mora imati stvoritelja, to uopće ne mora biti Bog. Može biti neki drugi agent, čak i neinteligentni, nesvjesni agent ili agenti. 

Izvorno Kalam (argument) i ne spominje Boga uopće već kaže da sve mora imati uzrok pa tako i svemir mora imati uzrok (što je također argument iz neznanja - argumentum ad ignorantiam). "Uzrok" i "taj uzrok je Bog" nije isto i tko ide tim putem treba dokazati zašto je taj uzrok baš Bog, a ne bogovi, neki nedefinirani ili definirani agent ili nešto deseto.

S druge strane, planeta u našoj galaksiji ima ogroman broj. Trenutno ih je teleskopima otkriveno preko 3.500, a za neke se pretpostavlja da su u tzv. nastanjivoj zoni oko matične zvijezde (https://en.wikipedia.org/wiki/Exoplanet). Kako više ne postoji razlog da smatramo da živimo u jedinom sunčevom sustavu s nastanjivim planetima, nije nelogično očekivati da i na tim drugim planetima ima života od kojeg je možda neki evoluirao do složenih višestaničnih organizama od kojih su neki razvili inteligenciju. 

Za hipotezu o Bogu, imamo točno nula (0) dokaza i primjera u svemiru koji bi nas naveli da to zaključimo.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 11:51 (Drago).
18 godina
neaktivan
@BDS
Ismijavam ljude koji malo znaju, nemaju interes naučiti više, a vrlo su samouvjereni u svoje (nepostojeće) znanje.

Dawkins je upravo suprotno od toga. Natprosječno je obrazovan, ali je svjestan da nije u svemu stručan i spreman je priznati pogrešku.
18 godina
neaktivan

Može li se itko sjetiti lokalne pojave koja se u formiranom svemiru dogodila samo jednom?

Edit:

Nemamo razloga vjerovati da život nije nastao spontano, kao prirodni proces. Ako je to točno nemamo razloga vjerovati da se to nije dogodilo više puta.

Također nemamo razloga vjerovati da postoje bogovi. Stoga je logično biti skeptičan prema postojanju boga, a sklon postojanju vanzemaljskog života.

Ni u jedno od toga ne možemo biti sigurni dok se ne uvjerimo, ali nije realno imati ista očekivanja.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 11:42 (Visak).
18 godina
Visak kaže...
@BDS
Ismijavam ljude koji malo znaju, nemaju interes naučiti više, a vrlo su samouvjereni u svoje (nepostojeće) znanje.

Ne, ti ismijavaš ljude koji ne znaju strani jezik, kao što ne zna ni tvoj prijatelj Dawkins...smiješ li se i njemu ili kod tebe vrijede dvostruka pravila? Jesi li tako licemjeran? dokaz

nisi mi odgovorio na pitanje:Visak kaže: "Ateista ima svakakvih, pa i glupih i licemjernih". U koju grupu ti spadaš? 

18 godina
BDS kaže...
Visak kaže...
@BDS

Ne, ti ismijavaš ljude koji ne znaju strani jezik, kao što ne zna ni tvoj prijatelj Dawkins...smiješ li se i njemu ili kod tebe vrijede dvostruka pravila? Jesi li tako licemjeran? dokaz

nisi mi odgovorio na pitanje:Visak kaže: "Ateista ima svakakvih, pa i glupih i licemjernih". U koju grupu ti spadaš? 

Dawkins govori engleski. Visak je spominjao one koji ne znaju engleski, ne one koji ne znaju strani jezik.

EDIT: BTW, vidim da se pasivno služi (zna čitati) i njemačkim i francuskim: http://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/ban-the-voice-over-foreign-languages-english-education-richard-dawkins

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 17:10 (Drago).
18 godina
neaktivan
Nisam ismijavao ljude na osnovi znanja stranog jezika, nego na osnovi općeg neznanja i nevoljkosti da uče. Engleski je bio samo šlagvort. To sam ti već objasnio, pa zaključujem da ili trolaš ili nisi u stanju shvatiti jednostavne stvari.

Spadam u grupu ateista kojima debili na forumu idu na živce. Spadaš li u tu grupu?

18 godina
moderator
CyberK kaže...

E jesi naporan. Potpuno ignoriras poantu, a kacis se na sitnice i semantiku.
Mislim trazis me da ti kazem koji su, koliko ih je i u kojoj mjeri su uvjereni ili da ne generaliziram.

Kad bacaš drek po ljudima nemoj očekivati da neće biti "napornih" koji će te pitati koje opravdanje imaš za to.

CyberK kaže...

Dao sam ti anketu u kojoj vecina ljudi kaze da vjeruje u inteligentni vanzemaljski zivot. Ne, ne pise u kojoj mjeri su uvjereni. Zbilja mislis da je ikome palo na pamet radit anketu i gradirat u kojoj mjeri su uvjereni?

S kojim pravom onda ti imaš koristiti izraz "čvrsto uvjereni"? Jer je tebi to "čvrsto uvjereni" jedan od faktora za tvrdnju da su licemjeri. Daj se odluči koja konkretno je na kraju tvoja tvrdnja, osiguraj se da tu tvrdnju možeš potkrijepiti argumentima pa da onda vidimo kako stvari stoje.

Ako nikome nije palo na pamet raditi anketu u kojoj će se gradirati u kojoj mjeri su uvjereni, otkud tebi pravo da ih okarakteriziraš licemjerima baš zato jer su "čvrsto uvjereni", a ne znaš da je tako? 

Vjerovati (smatrati) i biti uvjeren su dvije različite stvari.

CyberK kaže...

Dao sam ti i onu temu na ovom forumu na kojoj i corav moze skuzit da vecina naginje ka takvom stavu. Zelis znati koji ljudi: pa eno, onih 18 koji se slozilo s prvim citatom + autor. Ne, ne znam "u kojoj mjeri su uvjereni" i koliko su posto ateisti ako su uopce...

Znači, prvi citat kojio si dao je:

Jep... Od 100milja planeta samo u nasoj neposrednoj blizini nigje nema jedne aminokiseline... Uostalom zivot kako ga mi poznamo ne mora
uopce biti takav. Mozda naidemo na bica koje disu beki drugi spoj ili uopce ne disu.
Razmisljati da smo sami je malo sebicno i nebulozno.

Tako je - ne znaš ni koliko je "uvjeren" autor te poruke, ne znaš koliko su uvjereni ovi koji su opalili palac, ne znaš ni koji su od njih teisti, a koji ateisti.

I na kraju krajeva - što je licemjerno u toj poruci?! Komentar "Razmisljati da smo sami je malo sebicno i nebulozno." je reakcija na teističku tvrdnju da je cijeli svemir stvoren samo za nas - što doista jest malo sebično i nebulozno.

CyberK kaže...

Mislim, wtf, dobro da me jos ne trazis da ti i JMBG-ove dam.

Nemoj sad pretjerivati kako bi sakrio činjenicu da ljude posve neopravdano proglašavaš licemjerima na temelju imputiranih im stavova.

CyberK kaže...

Uostalom, zato sam i postavio pitanje za ateiste da kazu zasto su uvjereni u postojanje vanzemaljskog zivota.

I onda se buniš što sam te upozorio neka ne generaliziraš? Iz ove tvoje rečenice se može zaključiti da ti tvrdiš da su ateisti uvjereni u postojanje vanzemljaskog života. Onda ćeš ti reći da nisi mislio na sve ateiste (al si tako sad napisao), a nit ne znaš ima li ovde ateista koji su uvjereni u postojanje vanzemaljskog života i tko da ti onda odgovara na to pitanje?

CyberK kaže...

Razlozi su manje-vise poznati i imas ih u onoj temi: pojavio se jednom, svemir je velik, malo vjerojatne stvari se dogadjaju, prakticki citiram sto si sam rekao u ovoj temi.

Pazi što sam ja rekao u temi:

Ako me pitaš za male zelene koji posjećuju Zemlju - ne. Ako me pitaš vjerujem li postoji li, postojao je ili će postojati, drugdje u svemiru još neki život (koji nema veze s nama), odgovor je - da. Bilo bi izrazito čudno i neobično da ne postoji, nije postojao ili neće postojati.

Slobodno to dopuniš i s "inteligentnim" za život. Čini li to mene licemjerom? Ne?

Koja je razlika između ovoga što sam napisao i toga da bi netko vjerovao da upravo danas, paralelno s našom civilizacijom, postoji život još negdje u svemiru? Pa zapravo samo u nadanju da su se naše civilizacije vremenski poklopile.

E, a onda ti tu ideš gurati "uvjerenost" kako bi mogao tvrditi da su "ti i takvi" licemjeri jer su u nedostatku dokaza za isto uvjereni, zar ne? Mene optužuješ da se kačim na sitnice i semantiku, a ti na tome temeljiš cijelu svoju optužbu o licemjerstvu! Uopće nije bitno što je riječ o vanzemaljcima - tebi cijeli argument počiva na navodnoj uvjerenosti!

CyberK kaže...

Pa se ne bi trebali cudit ko pura dreku ako je nekom vjerniku logicnije da ima Boga makar ne imao cvrste znanstvene potpore.

Logičnije jer je takvo prema logici ili jer je u skladu s njihovim indoktriniranim svjetonazorom? Upravo si počinio logičku pogrešku ekvivokacije, gdje ti "logično" u jednom slučaju ima jedno značenje, a u drugom sasvim drugo.

CyberK kaže...

> mbaksa kaže...
> Previdio sam da si napisao "filozofsku ideju Boga". Pa tek onda nemaš nikakvog opravdanja nazivati "čvrsto uvjerene" ateiste licemjerima! Kakve veze "filozofska ideja Boga" ima s teističkim idejama boga?

Opet cjepidlacis. Mozda da i ja: hoces reci da teisticka i filozofska ideja nemaju veze jedna s drugom?

Upravo tako - ključne stvari im nisu zajedničke. Teistički bog je osobni bog, u pravilu antropomorfiziran, dočim filozofski apsolut to nije.

Trebao si zapravo prvo s tim početi - o kojem konkretno bogu govoriš. I onda objasniti zašto bi bilo licemjerno vjerovati u vanzemaljce, a ne vjerovati u boga kojeg opisuješ.

CyberK kaže...

Pod filozofska ideja mislim na opcenitu ideju bilo kakvog bozanstva. Isus koji hoda po vodi se ocito kosi sa znanoscu.

Eto sad vidiš zašto je bitno razlikovati filozofski apsolut, deističkog i teističkog boga. Postojanje inteligentnog života drugdje u svemiru ne kosi se za znanošću. I gdje onda tu u igru ulazi licemjerstvo? Aaaaaa... Na "uvjerenosti", jelda? Na uvjerenosti za koju ne možeš pokazati da postoji, ali svejedno bacaš ateiste pod vlak.

CyberK kaže...

No recimo entitet koji je stvorio svemir ne da nije lagano oboriv, vec nije uopce oboriv, jedan od razloga sto ga moderna znanost i ne razmatra kao znanstvenu teoriju.

Kao prvo, ne znamo da je svemir stvoren. Već na tome ti ideja o licemjerstvu pada u vodu.

Kao drugo, ako svemir i jest stvoren, zašto bi to trebao biti teistički Bog, znači neko inteligentno biće, kakvim ga doživljavaju teisti?

A o deističkom bogu ili filozofskom apsolutu rasprava je nepotrebna, beskorisna.

Eto i tu radiš logičku pogrešku ekvivokacije - koristiš riječ "bog", a da ti različito znači u različitim slučajevima. Ateisti odbacuju, zamisli, teističke ideje bogova - a-teisti. Teist-teizam-teistički bog. Vidiš što sam učinio ovdje? To je cijela poanta ateizma. A ne tamo neki filozofski apsoluti i deus.

18 godina
moderator
CyberK kaže...
Na to sam vec reagirao, rekao sam da nema znanstvene potpore za zakljucit da vjerojatno postoje alieni, jer je to cisto "zvuci mi logicno", sansa da postoji ne znaci da vjerojatno postoji. Radis statistiku i vjerojatnost na osnovu jednog primjera.

Stalno od tebe te neke jezične igre, tj. izigravanja. Koji su ti koji su to "zaključili"? Nisu zaključili da vjerojatno postoje alieni, nego su pretpostavili da postoje. Ili su zaključili da postoji mogućnost da postoje. I to oboje je opravdano.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.3.2017 13:25 (mbaksa).
9 godina
protjeran
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

zanimljivo je pratiti ovu temu ta tlane.

po zadnjem popisu stanovnistva Hrvatske od 4.284.889 stanovnika ateista ima 163.375 odn samo 3,81 % dok teista raznih vjera ima preko 4 milijuna  krscana 3.914.900, muslimana 62.977, protestanata 14.653 itd., da ne duljimo.

po ovoj temi bi covjek rekao da je odnos teist vs ateist upravo suprotan.

ne znam koliko je vas bilo kad u bolnicama, fakultetima, znanstvenim ustanovama gdje primarijusi, prof.dr.sc.mr znanstvenici po sobama imaju krizeve i druga vjerska obiljezja.

je li toliki broj ultravisokoobrazovanih vjernika retardiran, umobolan, schizophrenican pa vjeruju u boga ili su mentalno zdravi ?!

kako mentalno zdrav covjek i jos znanstvenik smije vjerovati u boga, kako to ide jedno sa drugim ?

vjerujte mi da niti jedan od znanstvenika vjernika nece doci ovdje niti na bilo kojem portalu, forumu, raspravljati o religiji, svojoj vjeri, jer je to besmisleno iz (ovdje) nametnute pozicije materijalistickog poimanja svijeta.

na ovoj temi citam omalovazavanja, vrijedjanja teista kao da su sugavi i bolesni, i to stalno implicira jedna te ista grupica ateista ?!

dokaz postojanja boga po materijalisticko utvrdjenim empirijskim znanstvenim cinjenicama NEMA, i ne znam hoce li ga ikada biti.

ima bezbroj krcanskih vjerovanja koja evoluiraju, i vjerujem da ce se jednog dana promijeniti i biblija, kuran te ostale vjerske knjige kao realno zaostalo gradivo, na razini znanstvenih spoznaja 15-og stoljeca.

eto...

14 godina
DataX kaže...

po zadnjem popisu stanovnistva Hrvatske od 4.284.889 stanovnika ateista ima 163.375 odn samo 3,81 % dok teista raznih vjera ima preko 4 milijuna  krscana 3.914.900, muslimana 62.977, protestanata 14.653 itd., da ne duljimo.

po ovoj temi bi covjek rekao da je odnos teist vs ateist upravo suprotan.

Taj popis nije bas najrealniji sta se odnosa vjernika tice. U mojoj uzoj obitelji, od 9 clanova 4 su vjernika (od ta 4 dva su "prava"). Na popisu se svi vodimo kao vjernici.

Na ostatak posta nemam komentara jer je, iskreno, glup.

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice