Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 347.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Ako je ljudska svijet tj život produkt nesvjesnog, slučajnog procesa, zašto bi joj vjerovali.

Evolucija po definiciji, ne kaže nam ništa o nastanku života. Da bi uopće bila djelotvorna i učinkovita, evolucija ovisi o postojanju života.

Ateisti nameću objašnjenje mehanićkih zakona kao jedino važno i isključuje objašnjenje o uzroku postojanja života a to je potpuno besmisleno. Što nema uporište u mehaničkim zakonima to je pogrešno.

Znanstvena objašnjenja su samo jedna razina objašnjenja ali ne i jedina.

Da ne idemo u širinu...postoje brojna istraživanja koja pokazuju da je vjera u Boga povezana s čitavim nizom pozitivnih fizičkih i psihičkih stanja ljudi.

Svakom na njegovu volju...

Hoću reći...sve primjere davat na mehaničkim zakonima je plitko i nije vrijedno diskusije.

Ekipo uživajte.

18 godina
moderator
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
R36 kaže...

Ateisti nameću objašnjenje mehanićkih zakona kao jedino važno i isključuje objašnjenje o uzroku postojanja života a to je potpuno besmisleno. Što nema uporište u mehaničkim zakonima to je pogrešno.

Jesi ti siguran da razlikuješ ateizam i znanost? I da uopće znaš što je znanost?

Kažeš da su znanstvena objašnjenja "samo jedna razina objašnjenja" - no, jesu li neistinita, netočna? Ako nisu netočna, onda ih ne možeš ignorirati.

Koje su druge razine objašnjenja?

14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
R36 kaže...

Jesi ti siguran da razlikuješ ateizam i znanost? I da uopće znaš što je znanost?

Kažeš da su znanstvena objašnjenja "samo jedna razina objašnjenja" - no, jesu li neistinita, netočna? Ako nisu netočna, onda ih ne možeš ignorirati.

Koje su druge razine objašnjenja?

Vjerska objašnjenja...npr začeto dijete - ako si ateist ili znanstvenik onda je to za tebe nakupina stanica, a za mene nastanak novog života. Ti to gledaš kroz fizičko/mehanička/kemijska objašnjenja. 

Ti si svojim roditeljima bio nastanak života., ne vjerujem da te majka nazvala nakupinom stanica.

15 godina
odjavljen
R36 kaže...

Evolucija po definiciji, ne kaže nam ništa o nastanku života. Da bi uopće bila djelotvorna i učinkovita, evolucija ovisi o postojanju života.

Da ne idemo u širinu...postoje brojna istraživanja koja pokazuju da je vjera u Boga povezana s čitavim nizom pozitivnih fizičkih i psihičkih stanja ljudi.

Ove prve dvije rečenice su epic

I idi molim te u širinu jer je to i svrha ove rasprave.

Čija istraživanja ? Daj linkove.

Oči mi krvare od ove teme

Gravediggers Crew
14 godina
neaktivan
bxcounter kaže...
R36 kaže...

Ove prve dvije rečenice su epic

I idi molim te u širinu jer je to i svrha ove rasprave.

Čija istraživanja ? Daj linkove.

Oči mi krvare od ove teme

Nema smisla da se ja nešto dokazujem....tema je o atezimu i sl a ne o vjeri u Boga...

Ti bi meni morao pokazat istraživanje da je vjera u boga loša za psihofizičko stanje.

Onda bi ja mora reći - da slažem se., i reći : e vidiš kao mi je ova tema koristila i prosvijetlila me.

Ako ti krvare oči od ove teme : Onda je trebala tema biti  "kako je lijepo biti ateist", pa se nebi kolege koji vjeruju u Boga uopće petljali u ovu temu. Ova tema se svodi na to "Kako opravdat ateizam na štetu Boga".

ps : ako ti meni ne uspiješ dat ta istraživanje., ja ču ti pokušat objasnit to na vrlo jednostavnom primjeru..

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 14:47 (R36).
18 godina
R36 kaže...

Vjerska objašnjenja...npr začeto dijete - ako si ateist ili znanstvenik onda je to za tebe nakupina stanica, a za mene nastanak novog života. Ti to gledaš kroz fizičko/mehanička/kemijska objašnjenja. 

Ti si svojim roditeljima bio nastanak života., ne vjerujem da te majka nazvala nakupinom stanica.

Pričaš gluposti. Zametak je i začetak/zametak novoga života i nakupina stanica. I odrasli čovjek je "nakupina stanica", kao i bilo koje drugo biološko biće. 

To nije ono što razlikuje znanstveni pristup reprodukciji od teološkog. 

This space for rent!
18 godina
moderator
R36 kaže...
Vjerska objašnjenja...npr začeto dijete - ako si ateist ili znanstvenik

Za ozbač te pitam - ti znaš koja je razlika između ateizma i znanosti? Koja je razlika između etikete ateist i znanstvenik (ili ljubitelj znanosti)?

R36 kaže...
onda je to za tebe nakupina stanica, a za mene nastanak novog života.

Izrekao si nevjerojatnu bedastoću. Ne znam jel trolaš ili misliš ozbiljno.

Zašto ti misliš da su ljudi sposobni promatrati fenomene samo na jednoj razini, samo iz jednog aspekta? Ako si ti sposoban promatrati samo iz jednog aspekta, nemoj po sebi zaključivati da drugi nisu sposobni za više.

R36 kaže...
Ti to gledaš kroz fizičko/mehanička/kemijska objašnjenja.

Ti baljezgaš, izmišljaš.

R36 kaže...

Ti si bio nakupina stanica isto koliko i ja. I što s tim?

14 godina
neaktivan
Drago kaže...

Pričaš gluposti. Zametak je i začetak/zametak novoga života i nakupina stanica. I odrasli čovjek je "nakupina stanica", kao i bilo koje drugo biološko biće. 

Sad si dokazao ono što pobijaš...ti vjeruješ da je začetak/zametak nastanag novog života..., očito da ipak ne gledaš na sve kroz mehanička objašnjenja.

Ti si za mene čovijek a ne nakupina stanica...za znanstvenika si nakupina stanica.

Izrekao si nevjerojatnu bedastoću. Ne znam jel trolaš ili misliš ozbiljno.

Zašto ti misliš da su ljudi sposobni promatrati fenomene samo na jednoj razini, samo iz jednog aspekta? Ako si ti sposoban promatrati samo iz jednog aspekta, nemoj po sebi zaključivati da drugi nisu sposobni za više.

R36 kaže...
Ti to gledaš kroz fizičko/mehanička/kemijska objašnjenja.

Ti baljezgaš, izmišljaš.

R36 kaže...

Ti si bio nakupina stanica isto koliko i ja. I što s tim?

Kolega kakvo je to trolanje ako imao drugačiji pogled na nešto. Bolje mi reci da ne sudjelujem u raspravi i ja ću drage volje otići. Nema smisla da dobivam kartone jer drugačije mislim., kao ni ti.

Ja baljezga i izmišljam - to mogu i ja tebi reći na sve to tvoje. Čekam članke da krščanska vjera loše utječe na psihofizičko stanje čovjeka.

Ja sam svojim roditeljima bio novi život jer su vjerovali., a ne nakupina stanica. 

ps Vi se ljutite na sve što ja kažem., ja se ne ljutim na ništa što Vi kažete.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 15:02 (R36).
15 godina
odjavljen

R36, čovjek je nakupina stanica, stanica koje su različite građe i različite funkcije. To je objektivan stav. Ateisti imaju i objektivan i subjektivan stav. Za mene, kao ateista, je život neprocjenjiv i svaki čovjek je neprocjenjiv. To što mi znamo kako objektivno objasniti čovjeka ne znači da se ne možemo emocionalno vezati za ljude. Kako se uopće usuđuješ na taj način uopće govoriti o nekome o kome apsolutno ništa ne znaš?

Nadalje, na život i živa bića kao što je čovjek je prijeko potreban i objektivan stav. Jedino na taj način možemo doći do lijekova recimo. Ako razumiješ da je čovjek u objektivnom smislu od krvi i mesa, te ako razumiješ rad organa i njihovu povezanost, onda ćeš znati kako doći do određenog lijeka. Vjernički način - molitva, nikom nikad nije pomogla niti ga je izliječila. Za to je sposobna jedino medicina (bilo prirodna bilo farmacija). 

Nadalje, evolucija ne objašnjava nastanak života, nego razvoj vrsta i njihovo porijeklo. Nastanak života objašnjava abiogeneza. 

Kršćanska vjera, i vjera uopće, negativno utječe na psihofizičko stanje osobe. Čitao sam članke gdje su djeca umirala od bolesti jer su im roditelji vjernici odbijali pomoć doktora već su se molili. To je za mene čisti idiotizam i negativan utjecaj na stanje osobe. Isto tako, tvoji postovi su dokaz na negativan utjecaj, jer pišeš gluposti i imaš neke pretpostavke o ateistima koje si vjerojatno čuo od Ken Hama ili nekog od idiota sa njegove stranice. 

Ti si svojim roditeljima bio novi život jer su oni tebe htjeli (nadam se) i imali su spolni odnos, razvio si se u maternici i rodio. Taj objektivan pogled ne oduzima subjektivan pogled tvojih roditelja i obitelji, oni te još uvijek vole i bili su najsretniji ljudi na svijetu kad si se rodio. Bez obzira što je proces tvog nastanka i razvoja te rođenja i života objektivno obrazložen, to još uvijek ne znači da ti subjektivno nisi osoba koja ima svoje osjećaje i potrebe. Ako ateisti na sve gledaju objektivno, zašto se moj prijatelj ateist prošle godine vjenčao nakon 4 godine veze pune ljubavi i poštovanja?

18 godina
R36 kaže...
Drago kaže...

Sad si dokazao ono što pobijaš...ti vjeruješ da je začetak/zametak nastanag novog života..., očito da ipak ne gledaš na sve kroz mehanička objašnjenja.

Ti si za mene čovijek a ne nakupina stanica...za znanstvenika si nakupina stanica.

A gdje to ja, neki znanstvenik ili bilo tko pobija da je zametak - zametak života? Daj link na tu moju tvrdnju gdje sam ja rekao da to nije tako.

BTW - ti uopće ne razumiješ gdje je prijepor. 

This space for rent!
18 godina
moderator
R36 kaže...

Prićaš ne istine. Ćovijek je za znanstvenika isto ono što je i za sve druge ljude. Isto je i za ateistu. Samo s tom razlikom da za ateistu ćovijek nije božije biče.

R36 kaže...
Ja baljezga i izmišljam - to mogu i ja tebi reći na sve to tvoje.

Da, baljezgaš i izmišljaš. Zašto ateiste, znanstvenike, ljubitelja znanosti ili koga već ne pitaš kako oni vide čovjeka, umjesto da im imputiraš to što si napisao?

Recimo ze mene je čovjek misaono živo biće, nakupina stanica, nakupina tkiva i organa, s razvijenim jezikom i kulturom, sposobnosti za apstraktno razmišljanje i koješta drugo. I sve to čovjek jest, i još puno više od toga, i ništa od toga nije u koliziji sa znanošću.

R36 kaže...
Čekam članke da krščanska vjera loše utječe na psihofizičko stanje čovjeka.

?

R36 kaže...
Ja sam svojim roditeljima bio novi život jer su vjerovali., a ne nakupina stanica.

A ti inače nisi i nakupina stanica? Od čega si sastavljen? Od želea?

9 godina

mozda i mogu pushiti tvrdnju da nem je Bog ostavio slijepo crijevo(relikt evolucije koji ima biolosku namjenu samo kod ptica) da bi nas zabolilo i napravilo patnju radi grijeha predaka (od sedmog koljena) ili nasih samih , medjutim koji kuratz nam je ostavio trticnu kost,svi mi imamo u stvari zakrzljali repic ?!

waaagh
18 godina
moderator

Joj, ova debilna rasprava o "nakupini stanica" me sad podsjetila na nešto što je moj profesor sociologije (jednu godinu i etike) iz srednje škole znao reći. Kazao tako on:

Čovek i je, i neje svoje telo.    (Čovjek i jest, i nije svoje tijelo - za one koji ne razumiju zagorski)

Mislim da se to dobro paše u R36-ovu raspravu. Za razliku od razmišljanja R36, koji smatra da se samo na jedan način može gledati na čovjeka, ovo što reče moj profesor lijepo ilustrira kako se na (barem) dva načina može gledati na čovjeka - kao na tijelo ("fizikaliju"), ali i kao na um i ste ostalo što ide s tim - ovisno o potrebi, ovisno o tome što u danom trenutku razmatramo.

Netko tko to nije sposoban shvatiti (a stvarno nije riječ o nečem baš tako jako intelektualno zahtjevnom) se diskvalificira za raspravu - takav jednostavno nema ni minimalne kompetencije za smislenu raspravu o ovoj tematici.

12 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
... 
veliki bebač kaže...

...

2)Ako cvijet ne zaliješ, on će usahnuti. Ako zemlja nije kvalitetna, on će usahnuti ako je ne zagnjojiš, međutim, ako staviš previše agresivnog gnjojiva, i to ga može ubiti. Agronomija je znanost koja je točno odredila optimalne uvjete za rast cvijeta i pokazalo se da ne postoje statistički znajačne varijacije koje bi se mogle objasniti na način da je Bog presudio cvijetu u optimalnim uvjetima ili dopustio rast u uvjetima u kojima ta vrsta ne može rasti. Također, nema statističkih dokaza da su žrtve, molitve ili ceremonije ijedne religije poboljšale prinos.

3)Što se tiče kritičnog razmišljanja unutar vjere i Biblije, jesi ti svjestan da u Bibliji ima hrpa životnih savjeta koji su zapakirani u religijsku priču. Recimo, tebi je lako procesuirati da Islam zabranjuje svinjetinu jer je u području na kojem se razvila njihova religija vruće i ta zabrana ima zdravstvenu pozadinu koju je bilo lakše prenijeti kroz religijski okvir nego kroz neko logičko objašnjenje, međutim, takve primjere u vlastitoj religiji ne vidiš. Problem s takvim primjerima je to što su oni temeljeni na tadašnjem znanju i tadašnjim društvnim normama. Neke stvari smo otkrili da ipak nisu takve kakvim su ih ljudi godinama smatrali, dok su druge u to vrijeme bile nužne za preživjeti, a danas nisu.

4)Primjerice, poštuj oca i majku. Biblija traži bezuvjetno poštovanje roditelja, bez obzira kakvi oni bili. To je tad bilo nužno za preživjeti, ali i općenito za dobrobit društva. Nisi moga unajmiti stan i naći posao sa 16 godina jer te otac tuče, niti je postojala socijalna služba. Šuti, trpi i nađi utjehu u vjeri ili si nastradao.

Vidim da sam ove preskočio, imao prekid u pisanju pa nastavio.

2) Ja sam napisao što Biblija uči, istina nisam naveo citat: "Tako niti je što onaj tko sadi ni onaj tko zalijeva, nego Bog koji daje rasti." 1Kor3:7

3) Jesam, nisam to nikada naveo, ali zakoni koji su dobili Židovi jesu bili praktični životnih savjeti. Oni su nakon izlaska iz egipatskog ropstva stvarali novu "državu" sa svojim zakonima koje im je dao Bog preko Mojsija, do tada nisu imali zakone, po kojima će živjeti u novoj obečanoj zemlji. Ovo što si spomenuo, svinjetina Islam, to je izravno uzeto od židovskog zakona baš zato ovo što ti navodiš "vruće i ta zabrana ima zdravstvenu pozadinu", tako i npr. 'ne učini preljuba' ti je ako si se držao toga nisi sigurno mogao doći u opasnost od pobješnjelog muža koji ti je mogao napraviti tko zna što. Ti zakoni su imali i druge razičite sadržaje vezane za čistoću hrane, socijalne zakone, moralne zakone,...  (opširnije) sve im to dao Bog da imaju u svojoj obečanoj zemlji.

4) Ne piše bezuvjetno. Ako ti je otac pijanica koji te tuče, a majka ništa na to ne mari, mislim da ti Bog neće zamjeriti ako odeš od njih, da nemaš poštovanja prema njima. Nego se ta zapovjed odnosi da ih poštuješ ako su normalni ljudi, a ne da ih pod stare dane šikneš u dom da bi ti moga prodati njihovu kuću, što ćujem sve popularnije. Ili odeš od njih i više ne mariš za njih "ni 5 %", a ljudi se trudili da ti priskrbe sve što trebaš, koliko su mogli.

Prije kojih tri godine sam toliko bio ljut i tužan, bilo u susjedstvu (na ne stigmatiziram državu jer se svagdje moglo dogoditi), otac, ne zna iz kojega razloga, tukao svog sina i to redovito, majka na to ništa nije reagirala, tako da je jadno dijete od četiri godine, ništa krivo niti išta zgriješilo "ni Bogu ni čovjeku ni vragu", od batina preminulo. A kad ga je tukao stavljao mu je povez preko usta da ga nitko ne čuje. Lik je sada u zatvoru. Da li to dijete treba poštovati svoje roditelje bezuvjetno, kako ti navodiš, misliš da će mu Bog zamjeriti ako ih ne poštuje i ne voli.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
14 godina
neaktivan
footballer kaže...

R36, čovjek je nakupina stanica, stanica koje su različite građe i različite funkcije. To je objektivan stav. Ateisti imaju i objektivan i subjektivan stav. Za mene, kao ateista, je život neprocjenjiv i svaki čovjek je neprocjenjiv. To što mi znamo kako objektivno objasniti čovjeka ne znači da se ne možemo emocionalno vezati za ljude. Kako se uopće usuđuješ na taj način uopće govoriti o nekome o kome apsolutno ništa ne znaš? 

Vi znate kako znanstveno objasnit čovjeka (nakupina stanica itd itd)...nisam ni rekao da se ne možete emocijonalno vezati za ljude.

footballer kaže...

Nadalje, na život i živa bića kao što je čovjek je prijeko potreban i objektivan stav. Jedino na taj način možemo doći do lijekova recimo. Ako razumiješ da je čovjek u objektivnom smislu od krvi i mesa, te ako razumiješ rad organa i njihovu povezanost, onda ćeš znati kako doći do određenog lijeka. Vjernički način - molitva, nikom nikad nije pomogla niti ga je izliječila. Za to je sposobna jedino medicina (bilo prirodna bilo farmacija).  

Ti imaš krivu teoriju objašnjenja...znači analiziramo li neki motor u automobilu, fizikalni zakoni će nam objasnit kako taj motor radi, ali nam neće objasnit kako je taj motor nastao, neće nam objasnit ličnost tog znanstvenika koji ga je sastavio.

Ista ti je priča s lijekom...

Svi organi, sve funkcije čovjeka tako su kordinirane da ostvaruj jedinstvo individue i njeno održavanje u životu. Ta finalnost u svemiru nužno pretpostavlja neku inteligenciju koja je cilj i plan zamislila, i volju koja ga je ostvarila a to je Bog.

Kažeš da molitva nitkom nije pomogla - to je čisto subjektivno mišljenje. Nisi ti probao moju molitvu...tako da tvrdiš nešto o čemu ne znaš.

footballer kaže...

Nadalje, evolucija ne objašnjava nastanak života, nego razvoj vrsta i njihovo porijeklo. Nastanak života objašnjava abiogeneza.  

I sve je to nastalo veliki praskom...i sl...i da je...nije mogao sam od sebe nastat. Za sve postoji prvi uzrok koji sam nije ničin uzrokovan i njega ja zovem Bog.

footballer kaže.. 

Kršćanska vjera, i vjera uopće, negativno utječe na psihofizičko stanje osobe. Čitao sam članke gdje su djeca umirala od bolesti jer su im roditelji vjernici odbijali pomoć doktora već su se molili. To je za mene čisti idiotizam i negativan utjecaj na stanje osobe. Isto tako, tvoji postovi su dokaz na negativan utjecaj, jer pišeš gluposti i imaš neke pretpostavke o ateistima koje si vjerojatno čuo od Ken Hama ili nekog od idiota sa njegove stranice. 

Vjera da utječe negativno na psihofizičko stanje. Tu se opet grdo varaš. To su roditelji s psihičkim problemima...jel po tome bi onda svi katolici pomrli. 

Ja za tvoje postove također mogu reći da su glupost ali nema smisla. Meni su tvoji postovi ok.

Ja nigdje ne vidim da je znanost dokazala da Bog ne postoji., ili da ste vi ti nešto dokazali. Vaši dokazi su uvijek pomoću objašnjenja mehaničkih zakona.Neke stvari ne možeš znanstveno dokazat. Primjer ti je ljubav. Sve što kažeš ili napišeš je ništa naspram onogo što osječaš.Osječaji se ne mogu opisat. Najsavršeniji primjer ljubavi ti je ljubav Boga prema čovjeku.

Uopće ne znam tko je taj Ken Ham niti me iskreno zanima. 

Ekipo samo vi nastavite, ja ču se uključit ako ćete imat neke "jače teorije" osim ovih znanstveno-mehaničkih. Uživajte.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 20:45 (R36).
12 godina
neaktivan
footballer kaže...
veliki bebač kaže...

...

1) E bome, ne može, nije OK. Ovo je rasprava, a ne izjavljivanje mišljenja kako tko želi. Ukoliko nisi htio da netko upituje tvoja mišljenja i pobija tvoje tvrdnje, onda se nisi trebao uključiti u nju.

...

2)OK, da preformuliram. Što bi te nagnalo da promjeniš mišljenje (da prestaneš vjerovati u boga, da budeš ateist)?
3)Vjera je puno veći problem i puno veći aspekt života od tih ostalih stvari, nažalost (ili u slučaju alkohola i pucanju iz oružja, nasreću)

4) Zašto je svima "dozvoljeno" mišljenje bez obzira koliko ono nelogično bilo i bez obzira koliko se kosilo s dokazima i realnošću? To "svatko ima pravo na svoje mišljenje" neki put dođe ljudima glave. ISIL-ovci su mišljenja da će dobiti 72 djevice ako se raznesu i ubiju nevjernike u ime Allaha, da li je to validno mišljenje koje bi trebalo biti jednako s mišljenjem osobe koja čitav život pomaže drugima i žtrvuje sebe zbog drugih, a ne da ubije druge? Razumijem i potpuno podupirem pravo odabira svega i mišljenja svih ljudi, ali ta mišljenja bi trebala biti upotporena nečim stvarnim. Moje mišljenje da Noina arka nije postojala je potkrijepljena čvrstim dokazima, dok je tvoje mišljenje "tko kaže da je bilo valova" nije mišljenje, nego samo glupo (oprosti ali je glupo) pitanje koje je odgovoreno i taj odgovor je potkrijepljen dokazima. Znači da ti nemaš validno mišljenje u vezi toga. Naravno, možemo imati i mišljenja bez objašnjenja, npr. u smislu ukusa, jednostavno nam se više sviđa recimo McLaren P1 od Ferrari-ja 458 i tu nemamo nekakvo objašnjenje, no to objašnjenje nije ni potrebno. 
Dok je objašnjenje kod nekakve tvrdnje toliko ogromne kao što je postojanje boga, uskrsnuće Isusa i ostale vezane pripovjetke vrlo bitno, krucijalno. Isto kao što znanstvenici objavljuju radove s ogromnim brojem strana, sa rezultatima istraživanja, svim dokazima i naznakama koje upućuju ka temi koju obrađuju. Oprosti, ali jednostavno "to je moje mišljenje" u ovakvoj tematici neću prihvatiti i tražit ću objašnjenja i argumente. Ponavljam, ovo je rasprava, a ne izjavljivanje mišljenja kako tko želi. 

PS: Da, svjestan sam da ću sada dobiti "jezikovu juhu" od drugih na 4. točku mog posta, jer se vrlo vjerojatno nisam dobro izrazio. Ja sam zagovarač slobode govora, slobode mišljenja, slobode tiska, slobode odabira, ali sve dok te slobode imaju svoje argumente koji nisu van okvira dokazanih stvari i realnosti (pogotovo ako imaju štetan utjecaj na živote). Ne može se tvrdnja "vjerujem u leteće jednoroge s rozim krilima i dlakom u boji duge" objasniti sa "zato što vjerujem". I sa slobodom mišljenja to još uvijek nije opravdano i objašnjeno. 

1) Ne znam ja raspravljati, nemam ja takvu školu završenu da znam ljudima manipulirati (filozovski, politički ili teološki fax). Ja ti iznosim ono što znam što piše o vjeri u Bibliji s moje strane, stajališta, kao vjernika, zato sam ti i napisao "Ti tvrdiš da nije postojala i ja to poštujem i neću te uvjeravati da je postojala". Nemam ja ni želudac za biti "saborski zastupnik" imati beskonačne rasprave o "partizanima i ustašama", niti jeli se nešto desilo ili dogodilo.

2) A zašto da promjenim svoje stajalište da budem vjernik? Što ti nudiš da promijenim svoje stajalište? Kakav "raj" imaš ti za mene?

3) U ovome se dijelom slažem s tobom. Nije vjera najveći problem ovoga svijeta nego 'organizirane religije', Katoličku Crkvu bi stavio na vrh. Njima vjera i Biblija služe kao sredstvo za postizanje cilja, do dolaska do moći i novca. Što misliš zašto KC zalaže za ujedinjenje svih kršćanskih zajednica, Crkava? Misliš da se vrate izvornom učenju jedan Bog, jedan vjera? Njima je do moći i novaca svih tih novaca ne vjernika nego članova Crkava.

Ako ćemo po Bibliji, KC svojevoljno tumači da je Petar prvi papa, a da je papa vođa Crkve, dok Biblija ući da je vođa Crkve Isus: "I ne dajte da vas vođama zovu, jer jedan je vaš vođa - Krist." Mt23:10

4) Kako možeš nekome zabraniti da ima mišljenje o bilo čemu? Što ako ima neko mišljenje koje nije iznio, a po tebi je krivo, kako ćeš mu zabraniti da ima to mišljenje?

O Islamu ti ne mogu pričati jer vrlo malo znam.

Nije bilo valova, pričam ti sa stajališta vjernika o onome što piše u Bibliji, tamo ne piše da je bilo valova. Vjernik vjeruje u nešto što se ne može ili teško može dokazati, ja kao kršćanin u nauk Isusa. Kak da ti još objasnim vjeru? Ovako, ako Boga nema, ne postoji, nikada se ti i ja nećemo probuditi iz smrti, ako se probudimo, Bog postoji. 

P.S. Da dodam, sloboda govora - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno govorimo o svojim stajalištima drugima, sloboda mišljenja - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno iznesemo svoja mišljenja drugima, sloboda tiska - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno o svojim stajalištima pišemo po BOLu, sloboda odabira - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno odaberemo da li ćemo biti ateisti ili teisti.

Svi smo mi djeca i igračke su nam od presudne važnosti za očuvanje duhovnog zdravlja.
18 godina
moderator
veliki bebač kaže...
P.S. Da dodam, sloboda govora - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno govorimo o svojim stajalištima drugima, sloboda mišljenja - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno iznesemo svoja mišljenja drugima, sloboda tiska - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno o svojim stajalištima pišemo po BOLu, sloboda odabira - da ti, ja i bilo tko drugi slobodno odaberemo da li ćemo biti ateisti ili teisti.

Po stoti put - ovu posljednju slobodu nemaš - ne možeš birati. Ti možeš birati hoćeš li se izjašnjavati kao jedno ili drugo, bilo to u skladu ili u suprotnosti s tvojim vjerovanjima, ali ne možeš birati što ćeš vjerovati.

Dao sam matrixu test, pa evo i tebi - odluči (ili "odaberi", ako ti je tako lakše) da je ovo bijeli tekst napisan na crnoj podlozi. Ne možeš? Pa eto. 

###

Ajmo vidjeti i zbog čega vas nekolicina inzistira da je vjerovanje stvar "slobodnog odabira", stvar volje. Na pamet mi padaju dva razloga:

1. Vjeru doživljavate kao vrlinu, pa ako ste odabraili biti vjernici time sami sebi i svojoj okolini pokazujete da ste vrli
  2. Ako je vjera stvar slobodnog odabira, onda je čovjek odgovoran za to. Onda to znači da ateist bira biti amoralan, bira biti onaj koji jede malu djecu, a slijedom svog "odabira" završit će u paklu

###

Pričali smo o tome kako se nitko ne rađa teistom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 21:14 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
R36 kaže...

Svi organi, sve funkcije čovjeka tako su kordinirane da ostvaruj jedinstvo individue i njeno održavanje u životu. Ta finalnost u svemiru nužno pretpostavlja neku inteligenciju koja je cilj i plan zamislila, i volju koja ga je ostvarila a to je Bog.

Bog je u najboljem slučaju postavio početna pravila (jer sva objektivna iskustva govore da su nepromjenjiva), a onda se dalje 'mehanikom' sve razvilo, pa i čovjek. No takav bog je daleko od onog o kojem vi inače pričate.

Radiš logičku grešku da gledaš rezultat koji tebi predstavlja nešto, pa izvlačiš zaključak da takvo nešto mora biti kreirano sa svrhom. Kao da gledaš u oblake i kada vidiš neki koji liči na auto zaključiš da mora biti kreiran od inteligentnog dizajnera, jer nešto sa smislom ne može nastati slučajno. Čovjek je samo malo kompleksniji oblak i oba postoje bez ikakvog smisla i svrhe, kao posljedica brojnih fizikalno-kemijskih procesa. Ključno je prihvatiti ovo 'bez smisla i svrhe'. Kad se s time pomiriš više ti ne treba štaka u obliku religije.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
15 godina
odjavljen
R36, prekasno si se ukljucio u raspravu. To sto ti govoris je vec izreceno i protuargumentirano.

Tvrdis da je bog uzrok velikom prasku. To je netocna tvrdnja, jer se u niti jednoj svetoj knjizi ne spominje veliki prasak. Za veliki prasak imamo dokaze, za boga ne. Znaci bog se metodom eliminacije izbacuje i njegovo postojanje nije moguce.

Isto tako, ukoliko je za nasu egzistenciju potreban visestruko pametnije stvorenje tj kreator (a nasa tijela su vrlo komplicirana), onda je logickim slijedom i tom kreatoru potreban netko tko ga je stvorio. Ukoliko na ovo planiras odgovoriti sa "bog je postojao oduvijek" ili nesto slicno, molim te da ovaj post ignoriras i ne odgovaras na njega, jer mi se ne da objasnjavat kolika je to glupost.

Znanost je dokazala nepostojanje boga. To sta vi negirate i uvijek imate neke svoje izlike i izgovore kao sto su "on je nadprirodan, van prostora i vremena" (sto je btw budalastina jer da nesto postoji mora zauzimati neki prostor, a prostor i vrijeme su "spojeni" - eng. Spacetime). Vi uporno negirate i dajete izlike kao sto su "nevidljiv je, misteriozan, u nekoj drugoj dimenziji". Ne lazete nas, nego sebe.
Dokazivanje negativne tvrdnje se radi trazenjem posljedica te tvrdnje koju se pokusava negirati. Mi nismo nasli niti jedan trag djelovanja boga.
Ukoliko ti to nije dovoljno, daj mi metodu s kojom si ti dokazao nepostojanje Zeusa, Vishne i ostalih bogova.

Osjecaj ljubavi je kemijska reakcija. Ne da mi se objasnjavat, no povezana je s puno hormona i dr.
Sada ovo nemoj shvacati kao da ja nemam taj osjecaj. Ja volim osobe u mom zivotu, na razlicite nacine.

@veliki bebac
Znaci da skratim, ne da mi se odgovarat jer ti usprkos dokazima koji su ti pred nosom vjerujes bibliji jer to pise tako u bibliji.
I da, krivo si shvatio ovo moje o slobodi misljenja. Procitaj pa makar sto puta dok ne shvatis sto sam htio reci.

Ps. Ova tema mi je pocela biti naporna, jer se vrtimo u krug. Sta se mene tice, moze slobodno Lock.
17 godina
odjavljen
veliki bebač kaže...

E da, jučer sam se sjetio zašto sam počeo proučavati Bibliju i počeo vjerovati. 

Tražio sam nešto trajno u ovom životu, jer je prolazno.

Ja sam također shvatio prolaznost života, međutim, to je na mene imalo upravo suprotan utjecaj - shvatio sam da moram iskoristiti svaki trenutak koji imam, te nastojati ostaviti djela koja će me nadživjeti. Nemam potrebu trošiti vrijeme koje mi je preostalo na obećanja vjećnosti. To mi djeluje kao da zadnjih 15 kuna potrošim na loto listić.

R36 kaže...

Evolucija nam ne kaže ništa o nastanku života, kao što nam termometar ne govori ništa o vlažnosti zraka. Evolucija nam govori o nastanku i razvoju vrsta, abiogeneza nam govori o nastanku života.

R36 kaže...

Da, vjera u Boga ti daje jednak efekt kao i vjera da je šećerna tableta novi lijek. To se zove placebo efekt. Da bi se nešto smatralo učinkovitim mora se pokazati statistički značajno efikasnije od placeba.

R36 kaže...

tema je o atezimu i sl a ne o vjeri u Boga... Ako ti krvare oči od ove teme : Onda je trebala tema biti  "kako je lijepo biti ateist", pa se nebi kolege koji vjeruju u Boga uopće petljali u ovu temu.

Tema je "Ateisti ili teisti ili nešto treće?". Pitanje je zašto se u ovu temu petljaju ljudi koji niti ne znaju sve riječi u naslovu teme.

R36 kaže...

Nema smisla da se ja nešto dokazujem....Ti bi meni morao pokazat istraživanje da je vjera u boga loša za psihofizičko stanje.

Ti si iznio tvrnju da je vjera korisna, pa je potkrijepi i dokazima koji će pokazati da je molitva ili vjera u Boga djelotvornija od bilo kojeg drugog vjerovanja, primjerice u novi lijek, točnije da je efikasnija od placeba.

R36 kaže... 

Misliš da pivar koji zna sve o procesu proizvodnje pive, sve o sastojcima i procesima, ne može jednostavno sjesti i uživati u pivi? Ti imaš poprilično crno/bijeli pogled na svijet i pokušavaš to preslikati na druge.

Roditelji koji žele djecu će istu dobiti ili neće dobiti prema mjerljivim i opazivim biološkim zakonitostima, bez obzira na emocionalnu komponentu te želje ili vjere da će im Bog podariti dijete. To je nešto što je mjerljivo i objektivno. S druge strane, biolog može znati kako je dijete nastalo, koje nakupine stanica sadrži i kako one međusobno surađuju, ali to ih ne spriječava da vole to dijete i promatraju ga kao osobu.

Ni znanost ni ateziam ne negiraju misaone i emocionalne apsekte ljudskog bića, samo nastoje objektivno gledati na objektivne stvari bez da u to petljaju emocije, želje i neosnovana uvjerenja.

veliki bebač kaže...

Ja sam napisao što Biblija uči, istina nisam naveo citat: "Tako niti je što onaj tko sadi ni onaj tko zalijeva, nego Bog koji daje rasti." 1Kor3:7

Prema svemu što znamo, nakon više desetljeća i stoljeća istraživanja i statističkih analiza, nema nikakvih dokaza da nešto nemjerljivo utjeće na rast biljaka. Nije problem što nisi napisao citat, već što si napisao nešto za što znamo da je neistinito na temelju izvora koji ničim nije dokazao da je relevantan izvor na području agronomije.

veliki bebač kaže...

Jesam, nisam to nikada naveo, ali zakoni koji su dobili Židovi jesu bili praktični životnih savjeti. Oni su nakon izlaska iz egipatskog ropstva stvarali novu "državu" sa svojim zakonima koje im je dao Bog preko Mojsija, do tada nisu imali zakone, po kojima će živjeti u novoj obečanoj zemlji. Ovo što si spomenuo, svinjetina Islam, to je izravno uzeto od židovskog zakona baš zato ovo što ti navodiš "vruće i ta zabrana ima zdravstvenu pozadinu", tako i npr. 'ne učini preljuba' ti je ako si se držao toga nisi sigurno mogao doći u opasnost od pobješnjelog muža koji ti je mogao napraviti tko zna što. Ti zakoni su imali i druge razičite sadržaje vezane za čistoću hrane, socijalne zakone, moralne zakone,...  (opširnije) sve im to dao Bog da imaju u svojoj obečanoj zemlji.

Opet promašuješ poantu. Mnogo takvih praktičnih savjeta je utkano kroz priče i nije toliko izričito navedeno kao Mojsijevi zakoni. Međutim, i među Mojsijevim zakonima i među onim savjetima utkanima u priče, ima puno toga za što se tada vjerovalo da je točno, a danas, kada znamo znanstvenu pozadinu pojava iza toga, znamo da nije tako. To je nešto što upućuje da su ta pravila i savjete pisali ljudi, a ne Bog.

veliki bebač kaže...

Ne piše bezuvjetno. Ako ti je otac pijanica koji te tuče, a majka ništa na to ne mari, mislim da ti Bog neće zamjeriti ako odeš od njih, da nemaš poštovanja prema njima. Nego se ta zapovjed odnosi da ih poštuješ ako su normalni ljudi, a ne da ih pod stare dane šikneš u dom da bi ti moga prodati njihovu kuću, što ćujem sve popularnije. Ili odeš od njih i više ne mariš za njih "ni 5 %", a ljudi se trudili da ti priskrbe sve što trebaš, koliko su mogli.

Prije kojih tri godine sam toliko bio ljut i tužan, bilo u susjedstvu (na ne stigmatiziram državu jer se svagdje moglo dogoditi), otac, ne zna iz kojega razloga, tukao svog sina i to redovito, majka na to ništa nije reagirala, tako da je jadno dijete od četiri godine, ništa krivo niti išta zgriješilo "ni Bogu ni čovjeku ni vragu", od batina preminulo. A kad ga je tukao stavljao mu je povez preko usta da ga nitko ne čuje. Lik je sada u zatvoru. Da li to dijete treba poštovati svoje roditelje bezuvjetno, kako ti navodiš, misliš da će mu Bog zamjeriti ako ih ne poštuje i ne voli.

Moja poanta je bila to da tad baš i nisi imao nekog izbora otići, a da pri tom ne postaneš društveni problem. Zato je bilo važnije pružiti utjehu onima koji pate, nego dati podršku onima koji se patnji žele suprostaviti.

R36 kaže...

Upravo suprotno. Čovjek je iznimno složeš kemijsko-mehanički stroj u kojem bi neke stvari mogle funkcionirati daleko jednostavnije i stabilnije da su tako dizajnirane, da je rađen planski. S druge strane, evolucija je doslovno pokušaj i pogreška (točnije, greška i filter koji dopušta prolaz pozitivnim greškama), te kao takva rezultira kompleksnijim rješenjima. 

R36 kaže...

Kažeš da molitva nitkom nije pomogla - to je čisto subjektivno mišljenje. Nisi ti probao moju molitvu...tako da tvrdiš nešto o čemu ne znaš.

Može tebi pomoći da se osjećaš bolje jer ti tako vjeruješ, dok će netko isti efekt iskusiti ako provede dan na planini. Međutim, statistika je tu neumoljiva - nema nikakvih pokazatelja da je statistički efikasnija u izlječenju ili produljenju života od "prazne" tablete.

R36 kaže...

I sve je to nastalo veliki praskom...i sl...i da je...nije mogao sam od sebe nastat. Za sve postoji prvi uzrok koji sam nije ničin uzrokovan i njega ja zovem Bog.

Nemam ništa dodati, sam sebe si pobio.

R36 kaže...

Ja nigdje ne vidim da je znanost dokazala da Bog ne postoji. 

Znanost nema potrebe niti dokazivati da Bog ne postoji. Onaj tko nešto tvrdi, taj mora i dokazati, a ja nigdje ne vidim da si dokazao da postoji.

Međutim, znanost je dokazala da nema nikakvih tragova božje intervencije od trenutka samog nastanka svemira, pa do sad.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 21:56 (MrBlc).
16 godina
neaktivan
R36 kaže...

...Čekam članke da krščanska vjera loše utječe na psihofizičko stanje čovjeka. 

Sorry sto upadam kao padobranac, ali ja sam nasao. Znas engleski? Ako ne - uglavnom se radi o duboko usadjenom osjecaju krivnje bez temelja.

Bazicno, uci se da si kriv jer si ziv i jer si ljudsko bice.

Sad, pazi - trazio si CLANKE, i njih ima koliko hoces:

http://mirandacelestehale.net/2011/09/06/the-serious-consequences-of-childhood-religious-indoctrination/

http://ask.metafilter.com/34608/Dealing-with-the-long-term-effects-of-childhood-religious-indoctrination

http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2015/05/15/childhood-indoctrination-religions-greatest-weapon/

http://www.salon.com/2014/11/01/the_sad_twisted_truth_about_conservative_christianitys_effect_on_the_mind_partner/

Ovaj link NIJE - ovo je peer-reviewed research papir! Dakle, autor je Joshua Cuevas, PhD edukacijske psihologije, s 14 objavljenih istrazivanja (https://www.researchgate.net/profile/Joshua_Cuevas)

https://www.researchgate.net/publication/276908414_THE_PSYCHOLOGICAL_PROCESSES_AND_CONSEQUENCES_OF_FUNDAMENTALIST_INDOCTRINATION

Psiholosko razjasnjenje:

To znaci da kad osoba ostari, taj osjecaj krivnje postaje cvrsto vezan uz unutarnji identitet djeteta, sto u produzetku znaci da bi kriticko razmisljanje u zreloj dobi za takve osobe bio uzasan emotivan udarac, jednak "samoubojstvu".

Obraniti se od toga ne moze, jer kao djeca nemamo sposobnost kritickog razmisljanja - to je vjestina koja se mora nauciti. Imas nekoliko nacina i metoda kroz koje se ovo moze ogledavati bez super-snaznih emotivnih udaraca, primjerice kroz maladaptive schema metoda, ili kroz Carl Yungovo ucenje o sjeni.  

Biolosko razjasnjenje:

Kako rastes i ovisis o roditeljima da ti kazu sto je a sto nije, aktivno stvaras i osnazujes iste neuronske veze kao i tvoji roditelji, tako da kad vec dodjes u stadij zivota gdje imas financijske i intelektualne sposobnosti da bi se mogao zapitati tko si i kamo ides - te neuronske veze su toliko snazne da se konstantno aktiviraju i mozak je uzrokovan da misli uvijek na jednak nacin.

Nacin na koji plasticnost mozga objasnim prijateljima je ovaj - treba im malo poezije jer ljudi, nazalost, cesto reagiraju pozitivnije na misticizam nego na cinjenice, ali:

zamisli ogromnu sumu sa jednim ulazom i mnogo ciljeva. Neki ciljevi imaju fontane s vodom, neki drugi, fontane s otrovom. Kad si beba - nema staza kroz sumu, i roditelji, okolina, i iskustvo ti govore gdje i kako hodati.

Put upamtis jer kao dijete - cilj zivota ti je da te roditelji vole - te tako stvaras svoje stazice. Kad si vec utabao neke stazice, onda se uglavnom njima kreces i radis ceste po kojima puno brze hodas. One druge, koje ne koristis, uglavnom zarastu u siprazje.

Zbog toga, kako odrastamo, gubimo "prirodnu" sposobnost generiranja originalnih misli, te je na kreativnosti potrebno aktivno raditi.

Zbog toga, kad smo odrasli, vrlo je tesko promjeniti navike, nacin govora (verbalnog i tjelesnog), nacin kretanja, nacin jedenja... sve ove navike ovise o samo jednoj stvari - nacinu razmisljanja, a nacin razmisljanja je, kako sam upravo objasnio - uzorkovan.

Bitna stavka - nije u pitanju specificno religija (sto se vrlo lijepo vidi iz Yungovih pisanja), vec sam proces indoktrinacije.

Prakticno, kad te mama osamari jer pocnes plakati kad ne mozes dobiti slatkis u trgovini - to je apsolutno jednak proces onome u kojem te svecenik neke religije strasi paklom, da ne propitkujes religiju.

Kad odrastes, suprotstaviti se naucenom u djetinjstvu je jednak emotivan podvig kao suprotstaviti se mami kad si malo dijete. Ako nisam bio jasan - to je prakticno nemoguce, jer djeca imaju jedan instinkt koji je puno snaziji od svih drugih, a to je zelja da ugode roditeljima (ima i razlog zasto, ali da ne offtopicarim)

Duboko savjetujem "What do you say after you say hello". Vrhunska knjiga.

Your woman... so what... she leaves me in doubt.... and it pushes me down... and it leaves me behind....
Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2017 22:13 (Deus ex machina).
17 godina

Ja cu se samo na kratko ubaciti ovdje sa komentarom novinara Petra Štefanića na izjavu biskupa Ratka Perića da se Gospa nije ukazala u Međugorju:

c/p: Nema dokaza da je Gospa viđena u Međugorju. Čvrstih, kao onih o postojanju Boga. 

Da bi nastavio objašnjavati dalje kad su ga prozvali da se sprda sa vjernicima:

c/p: 

Mila: od ateista se očekuje da su indifernetni na pitanja vjere, a kad ono, niti oni sami nisu sigurni u svoju negaciju Boga....

Petar: Mila, ja se sprdam s čim god hoću. Kako misliš da me se ne bi trebalo ticati. Tiče me se šta god ja izaberem. Najbolje mi je kad nas vjernici napadnu da mi više razmišljamo o vjeri nego sami vjernici. Pa zato što nam je navika razmišljanja i inače razvijenija. 

Obje izjave su njegove...i smajlići su njegovi...al je pogodio srž...

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
14 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ovo sve tvoje mi je pomalo smiješno...ekstremni slučajevi kojih u svim sverama života ima... - to nije pravilo nego iznimka.To kao da kažem da su svi muslimani terorIsti jel se oni ekstremni šabani (ISIL) ubijaju u ime Boga.

Hočeš reći da su moji roditelji pogriješili što su me odgajali u katoličkom duhu., i da ja sad ne mogu kritički razmišljat jer mi je to sve usađeno od malena. Pogrešno gledaš na odgajanje. Mene tako nisu odgajali, ali 100 ljud 100 čudi.

Kažem - nisi išao na moju misu, nisi upoznao moga Boga, nisi osjetio moga Boga. Boga i članke koje mi tu stavljaš ne poznam. 

Predlažem ti čitanje kvalitetnog i razumnog štiva G.K Chesterton - Vječni čovjek, ili Lorraine Murray  - "Ispovijest bivše feministice" itd itd... da malo vidiš i drugu stranu.

Ateisti pišu o nečemu o čemu ne znaju. To je isto kao da ti stojiš ispred shopping centra i kažeš meni koji sam unutra. Ma unutra ti ništa ne valja, nema ništa za kupit, sve je bezveze., a ja vidim da to baš nije tako. Ali ti kažeš meni : ali vidi ovog znanstvenika i on potvrđuje da to ništa ne valja, da unutra nema ništa, da je sve bezveze. I ja gledam Vas dvojcu i dalje ne kužim o čemu vi pričate jel niste bili samnom u shopping centru.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2017 11:22 (R36).
17 godina
odjavljen
R36 kaže...

Kažem - nisi išao na moju misu, nisi upoznao moga Boga, nisi osjetio moga Boga. Boga i članke koje mi tu stavljaš ne poznam. 

Ateisti pišu o nečemu o čemu ne znaju.

Jesi li kad probao heroin?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
14 godina

Dzabe raspravljate sa njim od pronalazka DNA dokazano da je svaka biološka vrsta povezana sa drugom sto znaci da nema nikakvog misticnog bica koje je letilo na oblaku i stvaralo specifican život.Zivot je najvjerovatnije nastao evolucijom iz zajednickog predka dok je gandalf jos bio ziv.

Po bibliji zvot je star 10000 godina, a na zemlji zive zivotinjske vrste stare po 500 milijuna godina, fuck logic.

Ako je bog perfektan kao njegovo ruku djelu zasto nasljedujemo tumore?

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2017 12:14 (ivanzu).
14 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
R36 kaže...

Ateisti pišu o nečemu o čemu ne znaju.

Jesi li kad probao heroin?

Ne želim postupat loše s svojim tijelom., tako da nisam probao skočit sa zgrade. Jesi li ikad probao pomoć nekome?? 

17 godina
neaktivan
@r36
U tvojoj prispodobi treba dodati činjenicu da nitko od milijarda vjernika nije nikad uspio iznijeti ništa iz tog shopping centra i pokazati nam. Ako idete po nešto, a uvijek izađete praznih ruku, nije li logično zaključiti da unutra nema ničega?
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
R36 kaže...

Ateisti pišu o nečemu o čemu ne znaju. To je isto kao da ti stojiš ispred shopping centra i kažeš meni koji sam unutra. Ma unutra ti ništa ne valja, nema ništa za kupit, sve je bezveze., a ja vidim da to baš nije tako. Ali ti kažeš meni : ali vidi ovog znanstvenika i on potvrđuje da to ništa ne valja, da unutra nema ništa, da je sve bezveze. I ja gledam Vas dvojcu i dalje ne kužim o čemu vi pričate jel niste bili samnom u shopping centru.

Da, stvarno smijesno, jos bi smijesnije bilo kada bi se svecenici predstavljali kao strucnjaci i autoritet za, na primjer, brak i sex. Zamisli kako bi to bilo komicno. Oh wait...

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2017 12:42 (OriginalEXE).
17 godina
odjavljen
R36 kaže...

Ne želim postupat loše s svojim tijelom., tako da nisam probao skočit sa zgrade. Jesi li ikad probao pomoć nekome?? 

Ma daj, zašto sam ja stekao dojam da impliciraš da ne možeš znati dok ne probaš?

14 godina
neaktivan
Visak kaže...
@r36
U tvojoj prispodobi treba dodati činjenicu da nitko od milijarda vjernika nije nikad uspio iznijeti ništa iz tog shopping centra i pokazati nam. Ako idete po nešto, a uvijek izađete praznih ruku, nije li logično zaključiti da unutra nema ničega?

Zato što u startu imaš takvo stajalište...i da ti iznesem...ne bi vjerovao jel si u startu negativno nastrojen. Primjer ljubavi - ljubav ne možeš iznijet., ljubav možeš osjetit. Znanstvenici mogu opisat kemijske procese koji se događaju u tijelu zbog ljubavi ali ne mogu točno definirat moje osječaje koji mi se pojave kad vidim svoju ženu. Ljubav je više od kemijskog procesa u tijelu kao što je čovijek više od nakupine stanica. A Vam je to nejasno jel Vam se svi vaši stavovi svode na znanstveno mehaničke zaključke. Kad izađete iz sfere znanstvenog i kad uključite svoja osjetila onda če vam ljubav biti više od kemijskog procesa i onda ste na dobro putu shvatit vezu između Boga i čovjeka.

Svjedočanstva ljudi koji su najbolji primjer ljubavi Božije. To možeš osjetit u shopping centru.

Kolege toliko od mene. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2017 13:05 (R36).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice