Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.611
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
eywa33 kaže...

Može, uz uvjet da se možeš opravdat za zlo koje si radio. Biblija kaže da je kazna za grijeh konačan odmet od Boga kao stvoritelja koji je objektivno dobar. Dalje, s obzirom da svi griješimo, zaslužujemo kaznu. Preostaje pomilovanje koje kršćani vide u činu Kristove smrti kojom je kazna plaćena onima koji taj čin prihvaćaju, vjerom.

A što s onima koji taj čin ne prihvaćaju, a nisu neki veliki grešnici i kaju se za to što su napravili... Ali ne vjeruju u Isusa i nisu katolici??? Što s njima?

Zar nije grijeh osuditi takve ljude? Barem po ljudskom shvaćanju stvari... Jel to onda znači da je bog grešan ako ih osudi na vječnu muku radi nekih lakih grijeha?

Ja u takvog boga ne želim uopće vjerovati, ne želim imati posla s njim... ne želim uopće prisustvovati takvom sudu...

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:56 (lllnuclearlll).
17 godina
eywa33 kaže...

Jesam li rekao da je jednostavno razlučiti dobro od zla? Štoviše, rekao sam da je glupavo tvrditi da vjernik (ili bilo tko drugi) ima odgovor za svaku moralnu dilemu. Da, dobro primjećuješ, zato postoji filozofska etika, između ostalog. 

Pa na osnovu čega onda tvrdiš, "Ja tvrdim da postoji objektivno dobro na temelju kojeg svaki čovjek može (nota bene - ali nemora) osuditi neki čin kao objektivno zlo.", kad još ne znamo kako utvrditi što je "objektivno dobro", ako to uopće postoji?

Po osjećaju za filing?

Jer je "logično" kao i Niramu?

This space for rent!
17 godina
NiramX kaže...

Što još treba?

Drago kaže...

Primjerice, još 1874. su fizičari pretpostavili postojanje elektrona, a kraj 19. i početak 20. stoljeća je vrijeme kada se stvara kvantna teorija koja itekako barata s česticama manjim od atoma.

Drago kaže...
Moderna znanost koja jedva da postoji 200 godina je prihvatila termin, a fizikalne teorije su još u 19. stoljeću baratale subatomskim česticama kojih je postojanje i dokazanao eksperimentima u tom istom 19. stoljeću.

Gdje tu ja tvrdim: "Znači ti tvrdiš da prije nego što su uopće prvi put imali znanstvenu ideju o atomima, smatrali su kako će ih podijeliti. Kako je to logično?"? Ja to uopće ne tvrdim u ovim navedenim citatima. 

Ti si ustvrdio da je "znanost ne tako davno" (laž) tvrdila da se atom ne može dijeliti (također laž). Ja sam rekao da je znanost ne tako davno znala da se atom može dijeliti na subatomske čestice. 

Dakle - ti bi trebao dokazati da je "znanost ne tako davno" tvrdila da se atom ne može podijeliti, što nisi dokazao. Dapače, ja sam dokazao sasvim suprotno (doa sam ti link) da je "znanost ne tako davno" (19. stoljeće) bila svjesna da se atom može podijeliti. 

Ukratko, izmišljaš da tvrdim nešto što uopće ne tvrdim, što te stavlja u kategoriju intelektualno nepoštenih sugovornika. 

Osobno kod mene takvi tipovi izazivaju istu emocionalnu rekaciju kao netko tko krade od prosjaka na cesti - tip bez ikakvog karaktera i moralnih normi. Naravno, možda se ne radi o stvarno istom tipu karaktera, ali ja intuitivno naslućujem da se ipak radi. Ako želiš raspravljati sa mnom, izvoli raspravljati s onim što sam napisao, a ne izmišljati i imputirati mi stvari koje nisam niti napisao niti mislio. 

U protivnom se nemoj zamarati.

This space for rent!
14 godina
protjeran
Drago kaže...

Gdje tu ja tvrdim: "Znači ti tvrdiš da prije nego što su uopće prvi put imali znanstvenu ideju o atomima, smatrali su kako će ih podijeliti. Kako je to logično?"? Ja to uopće ne tvrdim u ovim navedenim citatima. 

Ti si ustvrdio da je "znanost ne tako davno" (laž) tvrdila da se atom ne može dijeliti (također laž). Ja sam rekao da je znanost ne tako davno znala da se atom može dijeliti na subatomske čestice. 

Dakle - ti bi trebao dokazati da je "znanost ne tako davno" tvrdila da se atom ne može podijeliti, što nisi dokazao. Dapače, ja sam dokazao sasvim suprotno (doa sam ti link) da je "znanost ne tako davno" (19. stoljeće) bila svjesna da se atom može podijeliti. 

Ukratko, izmišljaš da tvrdim nešto što uopće ne tvrdim, što te stavlja u kategoriju intelektualno nepoštenih sugovornika. 

Osobno kod mene takvi tipovi izazivaju istu emocionalnu rekaciju kao netko tko krade od prosjaka na cesti - tip bez ikakvog karaktera i moralnih normi. Naravno, možda se ne radi o stvarno istom tipu karaktera, ali ja intuitivno naslućujem da se ipak radi. Ako želiš raspravljati sa mnom, izvoli raspravljati s onim što sam napisao, a ne izmišljati i imputirati mi stvari koje nisam niti napisao niti mislio. 

U protivnom se nemoj zamarati.

Kako ne shvaćaš? Čak i ako su imali hipotezu o djeljivosti atoma (što u prvoj iteraciji svakako nisu imali, a teško da je prva znanstvena iteracija nastala u 19. stoljeću, i sam si rekao zašto) to nisu mogli znati dok nisu dokazali. Jedno je što su oni pretpostavljali, drugo je što su znali. Jednako tako je i Hawking tvrdio da se postojanje Higgsovog bozona nikada neće dokazati. I ne shvaćam kako na temelju nekih stavova možeš raditi tako infantilnu pogrešku i zaključivati o cjelokupnosti nečijega karaktera.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 11:18 (NiramX).
10 godina
lllnuclearlll kaže...
eywa33 kaže...

Može, uz uvjet da se možeš opravdat za zlo koje si radio. Biblija kaže da je kazna za grijeh konačan odmet od Boga kao stvoritelja koji je objektivno dobar. Dalje, s obzirom da svi griješimo, zaslužujemo kaznu. Preostaje pomilovanje koje kršćani vide u činu Kristove smrti kojom je kazna plaćena onima koji taj čin prihvaćaju, vjerom.

A što s onima koji taj čin ne prihvaćaju, a nisu neki veliki grešnici i kaju se za to što su napravili... Ali ne vjeruju u Isusa i nisu katolici??? Što s njima?

Zar nije grijeh osuditi takve ljude? Barem po ljudskom shvaćanju stvari... Jel to onda znači da je bog grešan ako ih osudi na vječnu muku radi nekih lakih grijeha?

Ja u takvog boga ne želim uopće vjerovati, ne želim imati posla s njim... ne želim uopće prisustvovati takvom sudu...

Rekao sm već ranije. Bog ne osuđuje ljude koji u njega ne vjeruju jer npr nisu nikad čuli za njega, niti svjedočenja Isusa Krista.

Za one koji su čuli, a odbacuju ga, je grijeh. Zašto bi išao Bogu poslije smrti u kojeg nisi vjerovao a čuo si za njega ili znao.da postoji?

To je bitna razlika. Znati za Boga i ne vjerovati nije isto što nikad čuti za Boga. 

Ti, koji si čuo za njega, pročitao si Bibliju (ako jesi), poslušao Isusova svjedočanstva, i na temelju toga odlučio da ne želiš vjerovati u Isusa, nećeš ga nikad ni vidjeti nakon kraja svog ovozemaljskog života. Jer imao si priliku sam odlučiti u što ćeš vjerovati a u što ne. Za razliku od nekoga tko nikad nije čuo za Boga.

14 godina
matrix777 kaže...

Rekao sm već ranije. Bog ne osuđuje ljude koji u njega ne vjeruju jer npr nisu nikad čuli za njega, niti svjedočenja Isusa Krista.

Za one koji su čuli, a odbacuju ga, je grijeh. Zašto bi išao Bogu poslije smrti u kojeg nisi vjerovao a čuo si za njega ili znao.da postoji?

To je bitna razlika. Znati za Boga i ne vjerovati nije isto što nikad čuti za Boga. 

Ti, koji si čuo za njega, pročitao si Bibliju (ako jesi), poslušao Isusova svjedočanstva, i na temelju toga odlučio da ne želiš vjerovati u Isusa, nećeš ga nikad ni vidjeti nakon kraja svog ovozemaljskog života. Jer imao si priliku sam odlučiti u što ćeš vjerovati a u što ne. Za razliku od nekoga tko nikad nije čuo za Boga.

Nemoj izmišljati. 

Dakle, stvar je u tome da morate poštovati propisana pravila religije. Ne možete izmišljati svoje. Možeš se ne slagati sa osobnim stavom svećenika vezanim uz politiku, ali tvoja je obaveza kada god nisi zdravstveno sprječen otići na misu.       

Pokajanje za grijeh (neodlazak na misu) je nevaljano ako to nisi učinio tkz. "skrušeno", odnosno poslije toga opet radiš istu stvar i misliš da je u redu.               

Osoba koja nikad nije čula za boga niti vjerovanje je po definiciji ateist (nema vjerovanja). Dakle, ateisti idu u raj?

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 11:26 (Ranko Kukumar).
12 godina
odjavljen
Ranko Kukumar kaže...

Dakle, nemoguće. Ne možeš svjesno ne ići u crkvu i biti uvjeren da si dobar katolik. Jer se za to ne kaješ, niti imaš opravdanje za to što ne ideš. A po propisima neodlaženje u crkvu se smatra grijehom. 

Evo i ovdje nešto. 

Nisam rekao da je nemoguće, već da se moraš opravdat za zlo, pod uvjetom da se može. Za odlazak u crkvu nisam ni argumentirao ništa. Dobar katolik osjeća potrebu za odlaskom u ckrvu.

Ranko Kukumar kaže...

I time bi bio u krivu jer ne slijediš pravila koja moraš poštovati. 

Dakle, u religiji nema izmišljanja svojih pravila i modificiranja, već religija je takva kakva je. Zato i kršćanstvo ima tisuće raznih izvoda i sekti, svatko sebi uzme nešto, promijeni i nazove to novom religijom.

Ti si samo pripadnik religije i na tebi je da slušaš i poštuješ propise jer vjeruješ bez propitivanja u to sve. 

Bio bih u krivu iz perspektive takve Crkve i takvoga pape za čiji proglas o ubijanju smatram pogrešnim, nemoralnim, iskrivljenim, neutemeljenim u vjeri koju zastupa... Na meni je da vjerom prihvatim i razumom obrazalažem. Ako vidim da ono što sam vjerom prihvatio nema logike u onome što papa proglašava, prvi bih se suprotstavio, pa i pod cijenu ekskomunikacije.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
16 godina
neaktivan
Kolega NiramX se lagano počeo hvatati za slamke... Ovo što ti navodiš nema nikakve veze. Pa sve i da su bili sto posto sigurni u to da je atom nedjeljiv, unaprijeđenjem znanosti se došlo do toga da je ipak djeljiv. U tome i je cijela stvar, napredak i razvoj svake od grana znanosti. To je za neke očito jako težak pojam za shvaćanje. I tu je ona osnovna razlika, vjera nema napretka i razvoja ni u jednoj svojoj inačici, sve je onako kako je zacrtano prije 3-4-10 tisuća godina. Znanost ima manjih problema sa egom pojedinaca pa joj nije problem rušiti teorije ako se dokaže da je neka druga teorija točna. To što si se uhvatio atoma je žešća nebuloza. Mogao si isto tako izvrtati riječi i uhvatiti se automobila.
10 godina
Ranko Kukumar kaže...
matrix777 kaže...

Nemoj izmišljati. 

Dakle, stvar je u tome da morate poštovati propisana pravila religije. Ne možete izmišljati svoje. Možeš se ne slagati sa osobnim stavom svećenika vezanim uz politiku, ali tvoja je obaveza kada god nisi zdravstveno sprječen otići na misu.       

Pokajanje za grijeh (neodlazak na misu) je nevaljano ako to nisi učinio tkz. "skrušeno", odnosno poslije toga opet radiš istu stvar i misliš da je u redu.               

Osoba koja nikad nije čula za boga niti vjerovanje je po definiciji ateist (nema vjerovanja). Dakle, ateisti idu u raj?

Ti si puko stari. Zar je Isus osnovao kršćansku crkvu i odedio Crkvene zakone??

Zašto bi ja vjerovao u "čovjeka" koji je završio teologiju i propovijeda u crkvi riječ Božju? Što nužno ne znači da to čini loše i neispravno, tako da je moja stvar hoću li svetkovati nedjelju kod njega( u crkvi) ili doma. Pročitaj malo o svetkovanju dana Božjeg.

Vjera i religija ne idu nužno jedno s drugim. Možeš biti vjernik i bez religije. Nadam se da ti je barem ovo shvatljivo. Jer ja sam se u ovoj temi izjasnio kao teist, ne kao katolik ili druge vjeroispovjesti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 11:32 (matrix777).
14 godina
protjeran
Manzi kaže...
Kolega NiramX se lagano počeo hvatati za slamke... Ovo što ti navodiš nema nikakve veze. Pa sve i da su bili sto posto sigurni u to da je atom nedjeljiv, unaprijeđenjem znanosti se došlo do toga da je ipak djeljiv. U tome i je cijela stvar, napredak i razvoj svake od grana znanosti. To je za neke očito jako težak pojam za shvaćanje. I tu je ona osnovna razlika, vjera nema napretka i razvoja ni u jednoj svojoj inačici, sve je onako kako je zacrtano prije 3-4-10 tisuća godina. Znanost ima manjih problema sa egom pojedinaca pa joj nije problem rušiti teorije ako se dokaže da je neka druga teorija točna. To što si se uhvatio atoma je žešća nebuloza. Mogao si isto tako izvrtati riječi i uhvatiti se automobila.

Samo navodim kako je znanost pogrešiva, ne nepopravljiva. Ne znam što ste se svi uhvatili atoma kada sam ionako samo opovrgavao sedam "dokaza" navedenih u videu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 11:32 (NiramX).
17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...

Ok, znači, ako ja nisam čuo za Boga ili Isusa, to ne može biti moja greška. To je logično.

Međutim, ako hipotetički pretpostavimo da Bog postoji i da je u davnoj prošlosti nekim ljudima prenio svoje zakone, te se to prenosilo s generacije na generaciju, prevodilo s jezika na jezik, te smo u konačnici došli do toga da imamo religijsku priču koja se kosi s logikom i sa nekim znanstvenim spoznajama. Zar nije onaj tko je čuo vijest u toliko iskrivljenom obliku da u nju ne može povjerovati u potpuno istoj situaciji kao onaj tko je nije ni čuo?

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Pa na osnovu čega onda tvrdiš, "Ja tvrdim da postoji objektivno dobro na temelju kojeg svaki čovjek može (nota bene - ali nemora) osuditi neki čin kao objektivno zlo.", kad još ne znamo kako utvrditi što je "objektivno dobro", ako to uopće postoji?

Po osjećaju za filing?

Jer je "logično" kao i Niramu?

Pa na osnovi njegove bezuvjetnosti. Smatram da je svaki moralni sud ako ne postoji objektivno dobro/zlo - arbitraran, relativan, a onda naposljetku i nebitan. Zapravo, ne smatram, to logički slijedi jedno iz drugoga.

Evo, wiki (nije priručnik iz etike, ali ako baš želiš, mogu se potruditi i pronaći ovo u nekoj od):

Dobro u sebi ne zavisi od drugog bića, nema vanjsku svrhu, nema za cilj neku korist ili interes. To je čisto dobro. Kada govorimo o dobru u sebi, mislimo na vrijednost, vrlinu, ono čemu se teži, ideal dobra. Korisno dobro ima za svrhu neku korist, neki interes.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina
matrix777 kaže...

Zašto bi ja vjerovao u "čovjeka" koji je završio teologiju i propovijeda u crkvi riječ Božju? Što nužno ne znači da to čini loše i neispravno, tako da je moja stvar hoću li svetkovati nedjelju kod njega( u crkvi) ili doma. Pročitaj malo o svetkovanju dana Božjeg.

Vjera i religija ne idu nužno jedno s drugim. Možeš biti vjernik i bez religije. Nadam se da ti je barem ovo shvatljivo. Jer ja sam se u ovoj temi izjasnio kao teist, ne kao katolik ili druge vjeroispovjesti.

Dobro, crkvu nije ustanovio isus krist. 

Možeš izmišljati svoja pravila unutar toga i biti katolik. 

Hvala ti što si me preobratio, od danas sam katolik. Ne vjerujem u nikakva božanstva, ali sam katolik. Prakticiram seks prije braka i mislim da je to super, ali sam katolik. Neumjeren sam u piću, ali sam katolik. 

Ima magični restart gumb koji sve to poništi na nulu (ispovijed), pa je sve 5. Odoh se restartirati (ispovijediti), reći da sam ateist i da me briga za sve to, ali opet idem u raj, jer sam taman stisnuo restart gumb. Jeee!  

/gubim se iz ove teme, previše se živciram s ovakvim likovima. 

10 godina
MrBlc kaže...
matrix777 kaže...

Ok, znači, ako ja nisam čuo za Boga ili Isusa, to ne može biti moja greška. To je logično.

Međutim, ako hipotetički pretpostavimo da Bog postoji i da je u davnoj prošlosti nekim ljudima prenio svoje zakone, te se to prenosilo s generacije na generaciju, prevodilo s jezika na jezik, te smo u konačnici došli do toga da imamo religijsku priču koja se kosi s logikom i sa nekim znanstvenim spoznajama. Zar nije onaj tko je čuo vijest u toliko iskrivljenom obliku da u nju ne može povjerovati u potpuno istoj situaciji kao onaj tko je nije ni čuo?

LOL, tebi je odbacivanje tvrdnje da Bog postoji (jer si čuo za njega i sam donio takav zaključak) i nemogućnost donošenja takvog ili suprotnog zaključka jer nisi nikad čuo za njega isto?

16 godina
neaktivan
Pa nitko ne tvrdi da je znanost 100% nepogrešiva u startu. Ali prikupljanjem očitih dokaza o svijetu, to je dovodi jaako blizu tog pojma. Ti sam poričeš postojanje gravitacije, a gle čuda, opet ne lebdimo u zraku ili nas Zemlja ne ostavlja za sobom dok prolazi svemirom. Crkva u startu nastupa kao organizacija koja ima odgovore na sva pitanja koji su sastavljeni u knjizi. S druge strane, do polovice te kniige Bog je osvetoljubivo biće koje kažnjava šakom i kapom, a od polovice je miroljubiv i dobrostiv... Čudno malo... A za sve ostale, s obzirom da se danas sve lako sazna, mi praktički poznajemo sve vjere, zar to onda ne znači da imamo samo šansu od (1/koliko vjera postoji) da završimo u "raju" po klasičnom predavanju Crkve ili smo toliko oholi da ni jednu drugu vjeru ne priznajemo?
17 godina
NiramX kaže...

Kako ne shvaćaš? Čak i ako su imali hipotezu o djeljivosti atoma (što u prvoj iteraciji svakako nisu imali, a teško da je prva znanstvena iteracija nastala u 19. stoljeću, i sam si rekao zašto) to nisu mogli znati dok nisu dokazali. Jedno je što su oni pretpostavljali, drugo je što su znali. Jednako tako je i Hawking tvrdio da se postojanje Higgsovog bozona nikada neće dokazati. I ne shvaćam kako na temelju nekih stavova možeš raditi tako infantilnu pogrešku i zaključivati o cjelokupnosti nečijega karaktera.

Pokušavaš se izmigoljiti ili stvarno ništa ne razumiješ?

Ti si TVRDIO da je "do nedavna znanost tvrdila" da je atom nedjeljiv. Znanost apsolutno to nije tvrdila, nedavno ili davno. Filozofi su tvrdili da postoji najmanja nedjeljiva količina tvari KOJA ZADRŽAVA SVOJSTVA te tvari i nazvali je atom, a koliko je meni poznato ni filozofi ni znanstvenici nisu nikada tvrdili da se atom ne može dalje dijeliti (bez da zadržava svojstva kemijskog elementa). 

Nađi mi link na nekoga znanstvenika u zadnjih 100 godina koji tvrdi da se atom ne može dalje dijeliti, da skratimo ovu debilnu rasrpavu.

This space for rent!
17 godina
matrix777 kaže...

Ja uopće ne govorim o ovima koji za boga ne znaju... Pročitao sam ja i Isusova svjedočansta, i Alahova i Hinduistička i svašta nešto... Svaka od tih religija ti jamči da ako nisi s njima da si protiv njih i da ćeš gorit u paklu...

Kak ti znaš da je ta tvoja religija ispravna? Možda je Islamska ispravna, ili mormonska? ili scjentološka??? Kolika je to vjerojatnost da ćeš i sam gorit u paklu? 

Pa kakav je to bog koji te strpa u pakao ak si bio dobar ko kruh na zemlji, ali nisi mogao prihvatiti nešto što nema apsolutno nikakvih dokaza, vjerovati organizaciji koja živi na tuđoj patnji i uzima novac za otkup grijeha i jednoj sumnjivoj knjizi punoj suludih priča... ma daj molim te... pa kakav je to bog onda??

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 11:57 (lllnuclearlll).
14 godina
eywa33 kaže...

Iznosim mišljenje, moj neslobodni prika:) Imaš svako pravo izraziti neslaganje. 

Ne tvrdim da ste fakeri i mlakonje jer nemate samoubilačke tendencije, već da ateizam kako ga ja shvaćam - a rekao sam da ga shvaćam kroz nekolicinu prilično uvaženih povijesnih ličnosti koji su prštili ateizmom - vodi apsurdu, besmislu. Ne znači nužno da bih se kao ateist odlučio na suicid. Vjerojatno bi kao i svaki drugi ateist pokušao nekako osmisliti svoj život, svoje djelovanje i odluke... Ali u suštini bi mi sve to u konačnici bilo besmisleno, i varao bih sebe pokušavajući dati smisao tamo gdje ga nema.

Hajd razmisli malo. Na bilo koji tvoj razlog za bilo koje moralno djelovanje, bilo koju zamislivu katastrofu, postavi pitanje "e, i?". Svemir je nekim čudom nastao ni iz čega, na jednom tamo planetu u zabačenom kutku svemira je igrom slučaja formiran planet na kojem je slučajnim i bezumnim procesima nastao život, koji je kroz par milijardi godina evoluirao u (neslobodna :-) bića koja će nedvojbeno izumrijeti... I ta se bića brinu o nekakvom moralnom djelovanju? Moralno djelovanje slučajnih bića je potpuno nebitna stavka u svemiru koji sam nema nikakvu svrhu. Traženje moralnosti u besmislu postojanja bi bila najobičnija iluzija i izmišljotina da se "osjećamo bolje" dok hrlimo ka smrti svi zajedno sa svemirom... Pesimistični ateist vidi besmisao, a optimistični ateist ima iluziju o smislu i svrsi postojanja, moralnom djelovanju... Tako ja vidim ovu priču. Probaj me razuvjerit, ali najiskrenije te pitam, nikakav sarkazam ni trolanje. Daj mi, kao ateist, razlog za moralno djelovanje. Ovaj tip kojeg mi je baksa linkao mi ništa nije konkretno rekao osim da ljudi mogu služiti razum prije nego naprave neko djelo... lol, stvarno?

Da bismo odredili sto je moralno, prvo moramo odrediti nekakav cilj koji imamo kao covjecanstvo. Taj cilj na primjer moze biti: "Ajmo vidjeti do kud mozemo dogurati kao vrsta u svemiru u kojem su sve sanse okrenute protiv nas". I sad, ako nam je to cilj (subjektivno), onda prema tome odredjujemo moralne vrijednosti (koje su u tom slucaju objektivne s obzirom na subjektivno odabran cilj).

Znaci uopce nije bitno da li zivot ima smisla ili ne, niti se imam potrebu zavaravati da ima da bih se osjecao dobro. Jednostavno sam se igrom slucaja pridruzio ovoj igri zivota, igraci prije mene su skuzili da je co-op najbolji nacin za napredovanje kroz lvl-e, i poucen njihovim iskustvom sam im se i ja odlucio pridruziti. A zasto zelimo napredovati kroz lvl-e? Pa jer se prema svim dokazima cini da nema respawna, a ako suradjujemo, imamo tendenciju dulje ostajati u igri. I sad, posto se igra cini zanimljiva, to nam je onda i nekakav cilj.

A na pitanje "e, i?" odgovor je "i nista". Zar te to toliko plasi? Ocito dovoljno kada si to ne mozes niti zamisliti.

Uostalom, niti tvoj smisao ne zvuci nista bolje. Kazu ovi tvoji da kada umres i odes u raj, vjecno ces hvaliti Boga. Vau, zvuci kao super aktivnost :) Sta tocno po tvojoj teoriji rade oni koji su vec umrli i bili dovoljno dobri da otidju u raj? S obzirom na to da im se molite (barem nekima), pretpostavljam da mislite da oni gledaju ovu sapunicu "odozgora"? Pa covjece popiz*ili bi jadni ljudi kad vide kakve sve gluposti radimo :D A i velim, sta kad dodjes gore? Kaj onda. Sta neces i Boga pitati "e, i?"?

(╯- , -)╯︵ ┻━┻
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 12:48 (OriginalEXE).
17 godina
eywa33 kaže...

Pa na osnovi njegove bezuvjetnosti. Smatram da je svaki moralni sud ako ne postoji objektivno dobro/zlo - arbitraran, relativan, a onda naposljetku i nebitan. Zapravo, ne smatram, to logički slijedi jedno iz drugoga.

Evo, wiki (nije priručnik iz etike, ali ako baš želiš, mogu se potruditi i pronaći ovo u nekoj od):

Dobro u sebi ne zavisi od drugog bića, nema vanjsku svrhu, nema za cilj neku korist ili interes. To je čisto dobro. Kada govorimo o dobru u sebi, mislimo na vrijednost, vrlinu, ono čemu se teži, ideal dobra. Korisno dobro ima za svrhu neku korist, neki interes.

Tvoj prvi dio je čista tautologija, a citat je dječje kategorije. Valjda iz hrvatskog ogranka Wikipedije? 

U pravu si, Skviki nije priručnik iz etike, pogotovu ne hrvatski skviki.

This space for rent!
10 godina
lllnuclearlll kaže...
matrix777 kaže...

Ja uopće ne govorim o ovima koji za boga ne znaju... Pročitao sam ja i Isusova svjedočansta, i Alahova i Hinduistička i svašta nešto... Svaka od tih religija ti jamči da ako nisi s njima da si protiv njih i da ćeš gorit u paklu...

Kak ti znaš da je ta tvoja religija ispravna? Možda je Islamska ispravna, ili mormonska? ili scjentološka??? Kolika je to vjerojatnost da ćeš i sam gorit u paklu? 

Koja to "moja" religija? Daj čitaj temu.. Post prije sam napisao da sam teist no i ne da pripadam bilo kojoj religiji. Jel ti to opcenito smeta ili?

17 godina
matrix777 kaže...

Buraz, gdje je, onda, link na taj Baksin citat?

This space for rent!
17 godina
moderator
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Čeka da ga Baksa napiše. Čim bude, linkaće ga in your face!

10 godina
Ranko Kukumar kaže...
matrix777 kaže...

Dobro, crkvu nije ustanovio isus krist. 

Možeš izmišljati svoja pravila unutar toga i biti katolik. 

Hvala ti što si me preobratio, od danas sam katolik. Ne vjerujem u nikakva božanstva, ali sam katolik. Prakticiram seks prije braka i mislim da je to super, ali sam katolik. Neumjeren sam u piću, ali sam katolik. 

Ima magični restart gumb koji sve to poništi na nulu (ispovijed), pa je sve 5. Odoh se restartirati (ispovijediti), reći da sam ateist i da me briga za sve to, ali opet idem u raj, jer sam taman stisnuo restart gumb. Jeee!  

/gubim se iz ove teme, previše se živciram s ovakvim likovima. 

Pa ti nisi čitao nijednu svetu knjigu niti si informiran. Ovo su jos vece gluposti.

Gdje to pise da sa činom ispovijedi iskupljuju svi grijesi???

Ovisi kakav je to tvoj grijeh. Ti se ispovjedas ali to ne znaci ds ti je i oprosteno. To ces saznati kasnije.

Ako cu odgocoriti na tvoj nacin, onda taj tvoj restart moze zapeti negdje u BIOS-u.

Tko kaze i gdje pise da je čin ispovjedi apsolutno oprost grijeha?!? Daj link.

17 godina
odjavljen
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

LOL, tebi je odbacivanje tvrdnje da Bog postoji (jer si čuo za njega i sam donio takav zaključak) i nemogućnost donošenja takvog ili suprotnog zaključka jer nisi nikad čuo za njega isto?

Ajde čitaj s razumijevanjem. Ako za nešto nisam čuo, ne mogu donijeti sud o tome, taj dio se slažemo.

Međutim, ako sam za nešto čuo, onda o tome mogu donijeti sud. Naravno, ako na osnovu točnih i konzistentnih informacija donesem pogrešan sud, za to sam odgovoran. Međutim, ako informacije koje su mi prezentirane nisu točne, potpune i/ili konzistentne, kako me to stavlja u položaj odgovornosti za pogrešan sud donesen na osnovu takvih informacija. Da li je sudac odgovoran ako oslobodi silovatelja jer policija nije poštovala protokol postupanja s dokazima? Ne, odgovorna je policija koja je dokaze učinila nevjerodostojnima i time uzrokovala pad optužnice i nove žrtve.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
11 godina
protjeran
Ateisti ili teisti ili nešto treće?

Kada smo kod veće ovakve teme, zanimalo bi me da mi netko preporuči neku knjigu koja je izdana kod nas, a da govori o razlozima ateizma(da, propitkuje), te zašto sumnjati u službene verzije priča dilera zagrobnih života?

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Rekao sam Baksa govori na takav način, ne u određenom postu. I to ne samo on. Hvala što si čitao.

17 godina

Intelektualno si nepošten i nevrijedan sugovornik.

This space for rent!
17 godina
moderator
PzKpfw kaže...

te zašto sumnjati u službene verzije priča dilera zagrobnih života?

A zašto ne sumnjati? Kakvu težinu imaju osim argument iz (upitnog) autoriteta? Propitkivanjem ćeš profiltrirati jake argumente od bullshita.

Samo postojanje blasfemije pokazuje kako se ta religijska materija drži odnosno da je na klimavim nogama ako se propitkuje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 12:19 (DrNasty).
11 godina
protjeran

@DrNasty

Pa, frende Nasty, slažem se sa tobom. Zato i pitam.

Samo tražim neku preporuku sa Vaše strane.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.Leaving or dead, always ahead...
10 godina
MrBlc kaže...
matrix777 kaže...
MrBlc kaže...

Ajde čitaj s razumijevanjem. Ako za nešto nisam čuo, ne mogu donijeti sud o tome, taj dio se slažemo.

Međutim, ako sam za nešto čuo, onda o tome mogu donijeti sud. Naravno, ako na osnovu točnih i konzistentnih informacija donesem pogrešan sud, za to sam odgovoran. Međutim, ako informacije koje su mi prezentirane nisu točne, potpune i/ili konzistentne, kako me to stavlja u položaj odgovornosti za pogrešan sud donesen na osnovu takvih informacija. Da li je sudac odgovoran ako oslobodi silovatelja jer policija nije poštovala protokol postupanja s dokazima? Ne, odgovorna je policija koja je dokaze učinila nevjerodostojnima i time uzrokovala pad optužnice i nove žrtve.

Zar nisu dokazi postojanja Boga, što kroz Bibliju ili druge stvari pred svima ISTI. Jedino ako zelis reci da si procitao do 79.stranice i nisi dalje. 

Svatko sam sebi sudi u ovom svijetu. Dakle, ako si procitao, cuo, saznao, sam preSUĐUJEŠ u sto ces vjerovati ili neces. Svi donose odluke pod ISTIM uvjetima, tko je za Boga cuo.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice