Ateisti ili teisti ili nešto treće? zaključana tema

poruka: 3.222
|
čitano: 343.624
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
moderator
Re: Ateisti ili teisti ili nešto treće?
Zemljanin kaže...
mbaksa kaže...
ZeroC00l kaže...
P.S. mbaksa stvarno ti se divim koliko živaca, volje i snage imaš. Ti bi sigurno bio najbolja teta u vrtiču

Hm... Ne znam baš... Ti ne vidiš kako mi krv vri kad pišem neke postove. 

Sorry, ali primjetio sam vise puta da se ponasas kao na slici kad su u pitanju vjera i teorije zavjere...

Netko voli gledati nogomet, netko štrikati, ja volim raspravljati. 

11 godina
ZeroC00l kaže...

Budući da si spomenu sliku pretpostavljam da odgovaraš meni?.

Pa ne znam baš. Ne sudjelujem skoro u ni jednoj temi (100% sam siguran da nisam napisao niti jedan post u temi koja ima veze sa vjerom, 90% u nekoj "hardcore" znanstvenoj temi).

Ne Baksi, editiral cam citat da se bolje vidi :-)

Battlenet - TheProdigy#2234
17 godina
eywa33 kaže...

Ne znači nužno da bih se kao ateist odlučio na suicid. Vjerojatno bi kao i svaki drugi ateist pokušao nekako osmisliti svoj život, svoje djelovanje i odluke... Ali u suštini bi mi sve to u konačnici bilo besmisleno, i varao bih sebe pokušavajući dati smisao tamo gdje ga nema.

Daj mi, kao ateist, razlog za moralno djelovanje.

Znaš, ateisti ne traže smisao života, jednostavno se ne zamaraju s tim stvarima.

A razlog za moralno djelovanje? Pa bolje se osjećaš kad pomogneš nekome nego kad nekoga povrijediš. A i ne želiš ići u zatvor.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 9:06 (dejo6).
10 godina
dejo6 kaže...
eywa33 kaže...

Ne znači nužno da bih se kao ateist odlučio na suicid. Vjerojatno bi kao i svaki drugi ateist pokušao nekako osmisliti svoj život, svoje djelovanje i odluke... Ali u suštini bi mi sve to u konačnici bilo besmisleno, i varao bih sebe pokušavajući dati smisao tamo gdje ga nema.

Daj mi, kao ateist, razlog za moralno djelovanje.

Znaš, ateisti ne traže smisao života, jednostavno se ne zamaraju s tim stvarima.

A razlog za moralno djelovanje? Pa bolje se osjećaš kad pomogneš nekome nego kad nekoga povrijediš. A i ne želiš ići u zatvor.

Ako želiš sudjelovati u razumnoj raspravi, trebaš govoriti u 1.licu jednine. Nisu svi ateisti/teisti isti.

14 godina
eywa33 kaže...

E i kakve veze ima što se ljudi rađaju sa strogim vjerskim predznakom?! Nisi vjernik ako te mama i tata krste, primiš pričest i krizmu, pohađaš vjeronauk... To te ne čini vjernikom. Sam si to lijepo objasnio, dobro primjetivši da postoje "ateisti-katolici" kakav bi i sam bio da nisam, unatoč svim sakramentima koje sam primio bez mog zrelog i promišljenog pristanka, rekao svjesno "da" Bogu kroz čin vjere. Dakle, nisu potrebni sakramenti da postaneš vjernik, već obraćenje ili kako Isus u Ivanovom evanđelju kaže "rođenje odozgo".

Ovo o "zlostavljanju" ne razumijem.

Nisi vjernik, ali si pripadnik religije. Može li se otići u raj svjesno bez primljenih sakaramenata? Npr. Ja ne želim u crkvu, ali molim se svaki dan bogu. Gorim li u paklu u tom slučaju? Što kaže biblija na to? 

eywa33 kaže...

Čin vjere je potpuno osobni čin, samostalan, slobodan. Drugačiji ne može ni biti. Vanjski faktori su mi samo omogućili da upoznam ono na što sam odlučio dati slobodan pristanak u jednom trenutku svoga života, samostalno i slobodno

U vjeri nema slobode. Vjera je - vjera. Religija je nadogradnja koja nalaže točno određen tip vjerovanja. Samim time nikakve više slobode nema. 

Da sutra papa proglasi da je u redu ubijanje nekog zbog X razloga, vi biste mogli ubijati.

eywa33 kaže...

Ne možeš razmišljati emocijama, možeš samo biti pod utjecajem istih i pokušati ih protumačiti, oduprijeti se njima ili ih prigrliti. Odlučio sam potonje + prvo. Zatvoren um? Za što zatvoren? Za mogućnost da Boga nema? To je prevladano vjerom. Mogućnost postoji, ali upravo zato vjerujem, jer znati ne mogu, kao ni ti.

Baš tim što ne možeš znati, ti vjeruješ u postojanje točno jedne vrste boga kojem znaš kako razmišlja, što jede, koga voli i koga ne voli? 

Dakle, ne možemo znati postoji li, ali možemo znati kako razmišlja i što mu je drago?

9 godina
protjeran
dejo6 kaže...

upsss..... i ti ga bas ukaki temu.

dakle, samo vjernici preispituju smisao zivota ?

ateisti su retardi koje ta filozofska tema ne zanima ?

wonderfully

17 godina
NiramX kaže...

7. Ne zaboravimo da se ne tako davno znanost klela da se atom ne može podijeliti. Otuda i naziv. Čak su bili toliko arogantni da su ga zadržali, pa sada imamo "subnedjeljive" čestice. Kako znaš da su sada u pravu?

Ne zaboravimo da nemaš pojma o prirodnim znanostima, pa tako niti o osnovnim pojmovima.

Ideja atoma dolazi iz stare Grčke, pa nije baš tako "ne tako davna". (https://en.wikipedia.org/wiki/Atom)

K tome, atom na grčkom uistinu znači nedjeljiv, ali moderna znanost je u zadnjih 200 godina (ako je i to "ne tako davno") atom promatrala kao osnovnu jedinicu materije koja zadržava svojstva kemijskog elementa, a ne kao nešto nedjeljivo, kao što ime, uzeto iz davnina, sugerira, pa netko tko nema pojma o znanosti, a naprečac bi zaključio nešto, može pomisliti.

Iako, istina, na starogrčkom to znači nedjeljiv, to ne znači da je znanost tvrdila da se atom ne može dalje dijeliti, već da se njegovim dijeljenjem gube svojstva kemijskog elementa toga konkretnog atoma (što je, usput rečeno, posve točno). Primjerice, još 1874. su fizičari pretpostavili postojanje elektrona, a kraj 19. i početak 20. stoljeća je vrijeme kada se stvara kvantna teorija koja itekako barata s česticama manjim od atoma. 

Kakve veze ima znanost s potvrdom nekog boga ili Boga, kojega po definiciji ne traži niti može jer joj je cilj otkrivanje PRAVILA i ZAKONITOSTI, a iz kojih je ovaj po definiciji isključen - to sredi sam sa sobom. 

This space for rent!
14 godina
protjeran
dejo6 kaže...

To nije ovisno o religiji. Svaki čovjek po prirodnoj znatiželji, barem jednokratno, traži smisao života.

14 godina
protjeran
Drago kaže...

Ne zaboravimo da nemaš pojma o prirodnim znanostima, pa tako niti o osnovnim pojmovima.

Ideja atoma dolazi iz stare Grčke, pa nije baš tako "ne tako davna". (https://en.wikipedia.org/wiki/Atom)

K tome, atom na grčkom uistinu znači nedjeljiv, ali moderna znanost je u zadnjih 200 godina (ako je i to "ne tako davno") atom promatrala kao osnovnu jedinicu materije koja zadržava svojstva kemijskog elementa, a ne kao nešto nedjeljivo, kao što ime, uzeto iz davnina, sugerira, pa netko tko nema pojma o znanosti, a naprečac bi zaključio nešto, može pomisliti.

Iako, istina, na starogrčkom to znači nedjeljiv, to ne znači da je znanost tvrdila da se atom ne može dalje dijeliti, već da se njegovim dijeljenjem gube svojstva kemijskog elementa toga konkretnog atoma (što je, usput rečeno, posve točno). Primjerice, još 1874. su fizičari pretpostavili postojanje elektrona, a kraj 19. i početak 20. stoljeća je vrijeme kada se stvara kvantna teorija koja itekako barata s česticama manjim od atoma. 

Kakve veze ima znanost s potvrdom nekog boga ili Boga, kojega po definiciji ne traži niti može jer joj je cilj otkrivanje PRAVILA i ZAKONITOSTI, a iz kojih je ovaj po definiciji isključen - to sredi sam sa sobom. 

Ah... Nisam govorio o grčkim atomistima, već o znanstvenom atomu, a to pripada u "ne tako davno". I da, sasvim mi je jasno da se naziv sada upotrebljava u drugačijem kontekstu, ali misliš li ti zaista da bi ga uopće upotrijebili da barem na samom početku hipoteze nisu smatrali kako su došli do kraja? Naprosto je nelogično pomisliti da su imali pretpostavku kako se nešto nedjeljivo može dijeliti prije nego su imali pretpostavku o nedjeljivom. Slažem se; znanost ne može potvrditi Boga, ali odgovaram na razloge navedene u onom videu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 9:54 (NiramX).
17 godina
moderator

Eto, ti nam reci o čemu su mislili i šta su smatrali znanstvenici kad su birali naziv.

Ja mislim da su bila trojica. Dvojica su rekla ne dijeli više, dok je treći uradio još jedno dijeljenje.

10 godina
Ranko Kukumar kaže...

Nisi vjernik, ali si pripadnik religije. Može li se otići u raj svjesno bez primljenih sakaramenata? Npr. Ja ne želim u crkvu, ali molim se svaki dan bogu. Gorim li u paklu u tom slučaju? Što kaže biblija na to? 

Naravno da se tada ide u raj. Gdje to Biblija kaže da se nužno mora ići u crkvu?! To je stvar pojedinca. Preuveličavaš stvari. Osobno ne idem u crkvu, iz svojih razloga. Jer se crkva mješa u sve i svašta. To je na njima. Niti radim sve strikno kako piše u Bibliji.

Drago 

S ovim se slažem i tako govorim cijelo vrijeme kroz ovu temu.

Postoje istraživanja koja sam naveo u linku na prošloj stranici, na temelju dosadašnjih dokaza.

Gdje su stvari objektivne za sve nas. Dakle nije video "teist vs ateist". Jako zanimljiva priča. Pogotovo kraj koji sam citirao.

Samo ne znam zašto si ateisti ona tvrde da Bog ne postoji jer ga znanost nije dokazala?!

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:05 (matrix777).
17 godina
NiramX kaže...

Ah... Nisam govorio o grčkim atomistima, već o znanstvenom atomu, a to pripada u "ne tako davno". I da, sasvim mi je jasno da se naziv sada upotrebljava u drugačijem kontekstu, ali misliš li ti zaista da bi ga uopće upotrijebili da barem na samom početku hipoteze nisu smatrali kako su došli do kraja? Naprosto je nelogično pomisliti da su imali pretpostavku kako se nešto nedjeljivo može dijeliti prije nego su imali pretpostavku o nedjeljivom. Slažem se; znanost ne može potvrditi Boga, ali odgovaram na razloge navedene u onom videu.

Što je tebi "logično" je posve nebitno jer nemaš znanja o temi koju si odabrao, a na koju sam ti dao link, ali si ga ti shvatio vjerojatno tek kao plavičasti ukras teksta pa ga nisi ni pročitao. 

Grčki filozofi su prije više od 2000 godina pretpostavili da se fizička tvar može dijeliti samo do jedne određene granice do koje ima svojstva koja pripadaju toj istoj fizičkoj stvari, pa su joj dali ime atom - a tomos - nedjeljiv. Moderna znanost koja jedva da postoji 200 godina je prihvatila termin, a fizikalne teorije su još u 19. stoljeću baratale subatomskim česticama kojih je postojanje i dokazanao eksperimentima u tom istom 19. stoljeću. 

Dakle, ono što ti smatraš "logičnim" oni koji se zapravo bave znanošću uopće ne smatraju ni logičnim ni ispravnim, pa se informiraj o temi koju spominješ umjesto "logičarenja".

This space for rent!
17 godina
matrix777 kaže...

Samo ne znam zašto si ateisti ona tvrde da Bog ne postoji jer ga znanost nije dokazala?!

Ja sam ateist pa to ne tvrdim.

Ja tvrdim da nema niti jednog znanstvenog dokaza za postojanje bilo kakvog boga ili Boga, a ideje za koje ne postoji nikakav dokaz načelno ne razmatramo, što je Baksa (ateist) ovdje napisao jedno 213947899823742897 puta. 

S druge strane, za tvog konkretnog Boga (judeokršćanskog) kako je definiran u religiji postoje dokazi da je inherentno nekonzistentan sa samom svojom definicijom pa time i nemoguć (također Baksa na to ukazao par milijuna puta, ali ovdje neki kao da ne čitaju postove na koje odgovaraju), pa je već na idejnoj razini ga potrebno bitno redefinirati da bi uopće njegovo postojanje mogli uzeti u razmatranje. 

This space for rent!
14 godina
protjeran
Drago kaže...

Što je tebi "logično" je posve nebitno jer nemaš znanja o temi koju si odabrao, a na koju sam ti dao link, ali si ga ti shvatio vjerojatno tek kao plavičasti ukras teksta pa ga nisi ni pročitao. 

Grčki filozofi su prije više od 2000 godina pretpostavili da se fizička tvar može dijeliti samo do jedne određene granice do koje ima svojstva koja pripadaju toj istoj fizičkoj stvari, pa su joj dali ime atom - a tomos - nedjeljiv. Moderna znanost koja jedva da postoji 200 godina je prihvatila termin, a fizikalne teorije su još u 19. stoljeću baratale subatomskim česticama kojih je postojanje i dokazanao eksperimentima u tom istom 19. stoljeću. 

Dakle, ono što ti smatraš "logičnim" oni koji se zapravo bave znanošću uopće ne smatraju ni logičnim ni ispravnim, pa se informiraj o temi koju spominješ umjesto "logičarenja".

Znači ti tvrdiš da prije nego što su uopće prvi put imali znanstvenu ideju o atomima, smatrali su kako će ih podijeliti. Kako je to logično?

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:15 (NiramX).
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Ja sam ateist pa to ne tvrdim.

Ja tvrdim da nema niti jednog znanstvenog dokaza za postojanje bilo kakvog boga ili Boga, a ideje za koje ne postoji nikakav dokaz načelno ne razmatramo, što je Baksa (ateist) ovdje napisao jedno 213947899823742897 puta. 

S druge strane, za tvog konkretnog Boga (judeokršćanskog) kako je definiran u religiji postoje dokazi da je inherentno nekonzistentan sa samom svojom definicijom pa time i nemoguć (također Baksa na to ukazao par milijuna puta, ali ovdje neki kao da ne čitaju postove na koje odgovaraju), pa je već na idejnoj razini ga potrebno bitno redefinirati da bi uopće njegovo postojanje mogli uzeti u razmatranje. 

Uvaženi kolega Baksa, za razliku od tebe, tvrdi da ne postoji jer ga znanost nije dokazala. 

Mislim to je ok, da imate razliti pogled barem na dio stvari, što je dobro za raspravu. Zato sam i rekao da nisu svi teisti/ateisti isti.

17 godina
NiramX kaže...

Znači ti tvrdiš da prije nego što su uopće prvi put imali znanstvenu ideju o atomima, smatrali su kako će ih podijeliti. Kako je to logično?

Kve?

This space for rent!
12 godina
odjavljen

mbaksa kaže...

Ili objektivno dobro ne postoji ili je ljudima pokvaren sustav za procesiranje objektivno dobroga ?koje postoji? (znači: savjest) pa ne mogu svi jednako ocijeniti je li nešto objektivno dobro ili ne (pa ti se u osnovi svodi isto kao i da ne postoji?!? wait, what??!?!). Kod psihopata i sociopata je taj sustav defektan - prosječni čovjek će osjetiti kajanje ako je napravio nešto za što je ocijenio da je loše, dok ovi neće (nužno ili u sličnoj mjeri).

Znači čak i kad bi postojalo "objektivno dobro", ljudi se u praksi evidentno njime ne koriste  mogu ne koristiti.

Malo si se zapleo ovdje. Ili objektivno dobro ne postoji, ili postoji ali je ljudima pokvaren sustav za procesiranje objektivnog dobra. Ako je ljudima pokvaren taj "sustav", onda slijedi da ono ne postoji - ovo je potpuno nelogično. Kao da tvrdiš, ljudsko oko nije sposobno vidjeti uv zrake, dakle uv zrake kao i da ne postoje. I ne mislim da je situacija uopće, tako binarno postavljena, realna. Ili ne postoji ili je ljudima savjest pokvarena. Zar nisi primjetio da tvrdim da je savjest alat koji bi trebao voditi objektivnom dobru ako se njime dobro služi, ali kao i svaki drugi alat, može se pokvariti. 

Boldanjem sam nadodao što mi se čini logičnim, jer ovako kako si formulirao mi je potpuno nejasno... 

mbaksa kaže...

Dosad sam te pustio da se poigravaš time jer me zanimalo na koje ćeš sve načine zaobilaziti dokazivanje "objektivno dobrog" - bome si se potrudio, ušao si čak i u omalovažavanje. Nema više. Loptica je na tvojoj strani (i uvijek je tamo i bila) - trebao si početi s dokazivanjem da objektivno dobro postoji pa tek potom gurati taj koncept u ljude.

Dakle, prvo objasni što točno misliš pod "objektivno dobrim", zatim dokaži da objektivno dobro postoji, pa ćemo onda vidjeti kakve to nosi sa sobom implikacije. Izmislio si koncept, ponašaš se kao da je stvaran i tražiš da ga drugi pobijaju. Teret dokazivanja je na tebi.

Opet si me nasmijao, moram priznat. Sori. Nisam siguran ako se uopće pratimo u ovoj temi. Ja tvrdim da postoji objektivno dobro na temelju kojeg svaki čovjek može (nota bene - ali nemora) osuditi neki čin kao objektivno zlo. Da ne postoji, na temelju čega bih mogao prosuđivati je li nešto dobro ili zlo? Smatraš li da ne postoji objektivno dobro/zlo (tvoj onaj filozof koristi riječ standard, za kojeg ekšli tvrdi da postoji!)? Smatraš li da su plinske komore u 2. svj. ratu objektivno zlo ili se u nekom svemiru može reći da nije to zlo?

mbaksa kaže...

To znači da se ni ti zapravo ne vodiš "objektivno dobrim". 

Ne znači! To znači da mogu zanemariti objektivno dobro postavši tako moralna nakaza, objektivno nemoralna osoba. 

mbaksa kaže...

Vidiš, taj "moralni osjećaj" kojeg spominješ vodi i nas sve ostale - samo što nije ništa univerzalno - svatko od nas drugačije ocjenjuje što je moralno, a što ne.

Kako može voditi sve ostale i u isto vrijeme ne biti univerzalno? Misliš da je relativno, odn. da nije apsolutno? I da, naravno da svatko od nas drugačije ocjenjuje što je moralno, a što ne. Ta tvrdnja ni na koji način ne pogađa objektivno dobro već sposobnost čovjeka da živi ignorantno od njega. Apsolutno se slažem.

mbaksa kaže...

A što se tiče tvoje psihoanalize - kolega OriginalEXE je dobro uočio da sebe projiciraš na čitav svijet. 

A nego što ti radiš? Donosiš objektivne apsolutne istine? Ovdje diskutiramo, iznosimo mišljenja i uglavnom se ne slažemo. So what?! Sve je ionako slučajno, arbitrarno i nebitno, zar ne?

Malo sarkazma neće valjda škoditi :)

mbaksa kaže...

Totalni diskonekt od stvarnosti. Opet projiciraš svoje deluzije o ateizmu na ateiste. Daj za promjenu počni slušati što ti ljudi govore o sebi, svojim vjerovanjima i uvjerenjima, a ne da im imputiraš stavove koje bi ti želio da imaju.

Nabrajanje filozofa ti je smiješno. Zašto misliš da će to ikog tko prati ovu temu impresionirati?

Diskonekt od koje stvarnosti? Objektivne? Naravno da projiciram i mogu biti u krivu.Ne vidim problem. Ne želim da drugi imaju stavove koje bi mene morile da sam drugačiji, apsolutno ne želim. Želim da tako ne razmišljaju jer je potpuno mračno mjesto gdje bih se nalazio okružen tim stavovima. Upravo je to mjesto kojeg su jako oštro prikazivali neki od nabrojanih ateista, te bih bio bešćutan ako bih želio da se drugi nađe u tom besmislu, jer im želim objektivno dobro :)

Nemam namjeru nikoga impresionirati. Nabrajam filozofe tek da se dobije percepcija velikana koji su imali dobru i dosljednu filozofiju, u odnosu na one koje smatram smijurijom.

mbaksa kaže...

Nisi precizirao što je to tvoje "objektivno dobro" tako da je u ovom trenutku nemoguće reći priča li on o ovome tvojemu ili ne. Kladio bih se da ne priča o ovome o čemu ti pričaš, jer kao što si uvidio (prema ovome što si naveo u idućem odlomku), Dillahunty ne priča o postojanju nekakog ultimativnog popisa dobrih i loših radnji, nego govori kojim metodama možemo doći do nečeg što ćemo smatrati moralnim. Objektivno moralnim (dobrom ili zlom). Znači govori o metodama i principima. Ne govori o nekakvom pravilniku kojeg propisuje tvoj bog.

Mislim da nije diskutabilno što znači objektivno dobro i Dillahunty je isto takvo što prenio u onom predavanju; primjerice onda kada je tvrdio da apsolutno osuđuje gulage, plinske komore(?)... 

Ako ne postoji ultimativni popis dobrih i loših radnji - gulazi onda u nekom svemiru mogu biti i dobri, tj. nisu nužno loši?

mbaksa kaže...

Super da ti se smije. Nije mi samo jasno zašto onda nisi dokazao da postoji to tvoje ultimativno objektivno dobro i da nam svima ovdje odaš tajnu moralnosti.

Posebno je zanimlijvo što pričaš sve okolo i naokolo, a da ništa ne veliš:

A stvarno ti ide s ruke nasmijati me jutros. Dokazati ultimativno objektivno moralno dobro nemam potrebu, ono je evidentno svaki put kada čovjek pokušavati donijeti ikakav moralni sud nekog djela, u suprotnom bi svaki moralni sud bio potpuno arbitraran i nebitan. Moralni sud bi se, iz perspektive onog koji tvrdi da ne postoji objektivno moralno dobro, svodio na pragmatičnost, korist vrste gdje ja postavljam pitanje: ČEMU? Tvrdim i argumentiram, a tamo gdje ti vidiš da me obaraš i time hraniš svoj gušt (uživajući u diskutiranju), ja ne vidim nikakvu logiku, štoviše, bojim  se da je posrijedi failure to communicate.

mbaksa kaže...

... a o bitnom ne pričaš.

Draginim rječnikom: Kve?

mbaksa kaže...

Evo recimo, umjesto tog virtue signallinga, zašto nisi naveo te dileme koje bi imao kao ateist i napisao kako su ih savršeno oslikali ti navedeni ateisti? Ti znači tu nama pričaš kako je netko drugi nešto pričao, a ne napišeš što! Koja je svrha takvog ispraznog sudjelovanja u raspravi?

Naveo sam dileme, ne čitaš. A da ti idem obrazlagati i crtati nihilizam, nemam toliko vremena. Imašinternet. Ako želiš mogu ti poslati par korisnih knjiga...

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:46 (eywa33).
17 godina
matrix777 kaže...

Uvaženi kolega Baksa, za razliku od tebe, tvrdi da ne postoji jer ga znanost nije dokazala. 

Izmišljaš.

This space for rent!
10 godina
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Izmišljaš.

Čitaj temu.

17 godina
Drago kaže...
NiramX kaže...

Kve?

Stvarno bih volio da jednom uletim u internetsku raspravu gdje se raspravlja s onim što netko (ja) jest napisao, a ne s onim što bi netko volio da je napisano...

This space for rent!
14 godina
matrix777 kaže...

Naravno da se tada ide u raj. Gdje to Biblija kaže da se nužno mora ići u crkvu?! To je stvar pojedinca. Preuveličavaš stvari. Osobno ne idem u crkvu, iz svojih razloga. Jer se crkva mješa u sve i svašta. To je na njima. Niti radim sve strikno kako piše u Bibliji.

Pitam bez sakaramenata. 

Jesi siguran da je to u redu, za tebe kao katolika? 

Možeš li mi dokazati da je neodlaženje u crkvu (kao svjesno kršenje jedne od temeljnih katoličkih odredbe/običaja) sasvim u redu? 

Daj neki link. 

Ili ja to moram tražiti?  

Nisam katolik pa evo ja tebe pitam pošto si bolje(?) upoznat.

14 godina
protjeran
Drago kaže...
Drago kaže...
NiramX kaže...

Kve?

Stvarno bih volio da jednom uletim u internetsku raspravu gdje se raspravlja s onim što netko (ja) jest napisao, a ne s onim što bi netko volio da je napisano...

Ne shvaćam na što ciljaš.

17 godina
matrix777 kaže...
Drago kaže...
matrix777 kaže...

Izmišljaš.

Čitaj temu.

Pa čitam je i nisam vidio. S obzirom da nisi dao ni link ni citat na navodni post gdje to navodno piše, a ja to stvarno ne vidim, mogu samo zaključiti da izmišljaš.

This space for rent!
17 godina
NiramX kaže...
Drago kaže...

Ne shvaćam na što ciljaš.

Daj mi citat gdje sam rekao to što ti tvrdiš da jesam, pa onda možemo. I pročitaj link koji sam ti dao jer su ti uleti besmisleni, ali toga nisi svjestan (jer nisi pročitao link).

This space for rent!
12 godina
odjavljen
Ranko Kukumar kaže...

Može, uz uvjet da se možeš opravdat za zlo koje si radio. Biblija kaže da je kazna za grijeh konačan odmet od Boga kao stvoritelja koji je objektivno dobar. Dalje, s obzirom da svi griješimo, zaslužujemo kaznu. Preostaje pomilovanje koje kršćani vide u činu Kristove smrti kojom je kazna plaćena onima koji taj čin prihvaćaju, vjerom.

Ranko Kukumar kaže...

U vjeri nema slobode. Vjera je - vjera. Religija je nadogradnja koja nalaže točno određen tip vjerovanja. Samim time nikakve više slobode nema. 

Da sutra papa proglasi da je u redu ubijanje nekog zbog X razloga, vi biste mogli ubijati.

Vjera i sloboda nisu pojmovi koji se isključuju. Vjera je čin kojeg netko slobodno odabire. A to da poslije imaš nekakav okvir izvan kojeg nemaš slobodu, to je malo nespretno izraženo ali ajde. Igrač Man. Uniteda nije igrač Liverpoola; stvarno?

Da sutra papa proglasi da je u redu ubijanje, ja bih se oglušio na taj proglas i proglasio papu zabludivim (ako je naučavao ex chatedra) jer bi se tim proglasom izravno suprotstavio onome što predstavlja.

Ranko Kukumar kaže...

Baš tim što ne možeš znati, ti vjeruješ u postojanje točno jedne vrste boga kojem znaš kako razmišlja, što jede, koga voli i koga ne voli? 

Dakle, ne možemo znati postoji li, ali možemo znati kako razmišlja i što mu je drago?

Dakle, filozofiranjem mogu nagađati, a vjerom prihvaćam Njegovu objavu. Naime, kršćanstvo se smatra objavljenom religijom - Bog se obraća čovjeku. Dakle, mogu govoriti kakav je ako prihvatim vjerom da se objavio.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
eywa33 kaže...

Opet si me nasmijao, moram priznat. Sori. Nisam siguran ako se uopće pratimo u ovoj temi. Ja tvrdim da postoji objektivno dobro na temelju kojeg svaki čovjek može (nota bene - ali nemora) osuditi neki čin kao objektivno zlo. 

Da, ja se pitam čemu onda par milenija filozofske etike i pitanja kako razlučiti što je dobro, a što zlo, kad svatko za sebe tako jednostavno može razlučiti dobro od zla i gdje će se svaka dva (ili tri, ili pet ili bezbroj) uvijek suglasiti što je za zadanu situaciju "objektivno dobro"...

Savjetujem da odeš u knjižnice i spališ sve knjige na temu etike, ti si riješio problem u ovom postu.

This space for rent!
14 godina
protjeran
Drago kaže...

Daj mi citat gdje sam rekao to što ti tvrdiš da jesam, pa onda možemo. I pročitaj link koji sam ti dao jer su ti uleti besmisleni, ali toga nisi svjestan (jer nisi pročitao link).

Što još treba?

Drago kaže...

Primjerice, još 1874. su fizičari pretpostavili postojanje elektrona, a kraj 19. i početak 20. stoljeća je vrijeme kada se stvara kvantna teorija koja itekako barata s česticama manjim od atoma.

Drago kaže...
Moderna znanost koja jedva da postoji 200 godina je prihvatila termin, a fizikalne teorije su još u 19. stoljeću baratale subatomskim česticama kojih je postojanje i dokazanao eksperimentima u tom istom 19. stoljeću.
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:46 (NiramX).
10 godina
Ranko Kukumar kaže...
matrix777 kaže...

Pitam bez sakaramenata. 

Jesi siguran da je to u redu, za tebe kao katolika? 

Možeš li mi dokazati da je neodlaženje u crkvu (kao svjesno kršenje jedne od temeljnih katoličkih odredbe/običaja) sasvim u redu? 

Daj neki link. 

Ili ja to moram tražiti?  

Nisam katolik pa evo ja tebe pitam pošto si bolje(?) upoznat.

Na koji sakramenat misliš?? Bez sakramenta ženidbe, naravno da možeš ići. Pa ne moraš se ženiti ako ne želiš.

Bez sakramenta krštenja naravno, ne možeš.

Opet ideš u krajnost i nebuloze. Odlazak u crkvu radi primanja sakramenat ili neodlazak u crkvu općenito radi slušanja o politici tijekom propovijedi (jedan od razloga zašto ne idem) ni u najmanju ruku nije isto.

14 godina
eywa33 kaže...

Može, uz uvjet da se možeš opravdat za zlo koje si radio. Biblija kaže da je kazna za grijeh konačan odmet od Boga kao stvoritelja koji je objektivno dobar. Dalje, s obzirom da svi griješimo, zaslužujemo kaznu. Preostaje pomilovanje koje kršćani vide u činu Kristove smrti kojom je kazna plaćena onima koji taj čin prihvaćaju, vjerom.

Dakle, nemoguće. Ne možeš svjesno ne ići u crkvu i biti uvjeren da si dobar katolik. Jer se za to ne kaješ, niti imaš opravdanje za to što ne ideš. A po propisima neodlaženje u crkvu se smatra grijehom. 

Evo i ovdje nešto. 

eywa33 kaže...

Vjera i sloboda nisu pojmovi koji se isključuju. Vjera je čin kojeg netko slobodno odabire. A to da poslije imaš nekakav okvir izvan kojeg nemaš slobodu, to je malo nespretno izraženo ali ajde. Igrač Man. Uniteda nije igrač Liverpoola; stvarno?

Da sutra papa proglasi da je u redu ubijanje, ja bih se oglušio na taj proglas i proglasio papu zabludivim (ako je naučavao ex chatedra) jer bi se tim proglasom izravno suprotstavio onome što predstavlja.

I time bi bio u krivu jer ne slijediš pravila koja moraš poštovati. 

Dakle, u religiji nema izmišljanja svojih pravila i modificiranja, već religija je takva kakva je. Zato i kršćanstvo ima tisuće raznih izvoda i sekti, svatko sebi uzme nešto, promijeni i nazove to novom religijom.

Ti si samo pripadnik religije i na tebi je da slušaš i poštuješ propise jer vjeruješ bez propitivanja u to sve. 

matrix777 kaže...

Na koji sakramenat misliš?? Bez sakramenta ženidbe, naravno da možeš ići. Pa ne moraš se ženiti ako ne želiš.

Bez sakramenta krštenja naravno, ne možeš.

Opet ideš u krajnost i nebuloze. Odlazak u crkvu radi primanja sakramenat ili neodlazak u crkvu općenito radi slušanja o politici tijekom propovijedi (jedan od razloga zašto ne idem) ni u najmanju ruku nije isto.

Neodlazak u crkvu je grijeh. Nema izgovora. 

Ako je to tako, onda ću i ja biti katolik. Ne vjerujem u bogove nikakve, ne molim se, ali eto biti ću katolik jer mislim da je to super. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.1.2017 10:53 (Ranko Kukumar).
12 godina
odjavljen
Drago kaže...

Da, ja se pitam čemu onda par milenija filozofske etike i pitanja kako razlučiti što je dobro, a što zlo, kad svatko za sebe tako jednostavno može razlučiti dobro od zla i gdje će se svaka dva (ili tri, ili pet ili bezbroj) uvijek suglasiti što je za zadanu situaciju "objektivno dobro"...

Savjetujem da odeš u knjižnice i spališ sve knjige na temu etike, ti si riješio problem u ovom postu.

Jesam li rekao da je jednostavno razlučiti dobro od zla? Štoviše, rekao sam da je glupavo tvrditi da vjernik (ili bilo tko drugi) ima odgovor za svaku moralnu dilemu. Da, dobro primjećuješ, zato postoji filozofska etika, između ostalog. 

https://media.giphy.com/media/TJPQBOfPGpgmQ/giphy.gif

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice