To što jedan uređaj namjerno više saturira boje, daje svjetlije slike i koješta drugo ne znači da ima bolju kameru. Ako nešto slikam u sumrak, na mračnijem mjestu ima da bude tamnije jer je tako i u stvarnosti a ne da me pravi budalom da je svjetlo/dan umjesto noć/mrak. Za HTC kameru napredak je sam po sebi da su napravili nebo plavim sve ostalo je gratis. Kamere na S7 i HTC 10 su "u pet deka". Meni osobno, 10 je ljepši od S7, tehnički ne zaostaje, čak štaviše u nekim stvarima je bolji ali to je moje osobno mišljenje.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nitko ne prica o bojama i sl., niti sam sta rekao o ljepoti.
Ako su tebi slike jednako kvalitetne, meni je drago.
Ali meni su slike na G5 i S7 bogatije i detaljnije od onih na Htc10.
Daj mi neki link gdje htc 10 drzi ritam s njima i prvi cu rec da sam u krivu.
S druge strane, mozda su me mrvicu stigle godine, pa me vid ne sluzi kao nekad.
A to za ljepotu uredjaja, to je subjektivnije od lcd vs amoled.
Ali kao što rekoh, jedan i drugi su močni uređaji.
pozdrav ljudi,
ovako prije svega da vam se zahvalim na savjetima pri kupovini izmedju s7 i htc 10.
prije svega mozda je i s7 bolji al sta ce mi koji klinac kad ja moram na njega stavit neku masku koja nervira mislim svakoga.
a kao drugo danas sam za htc se odlucio, izmedju ostalog (najmanje bitan razlog), zbog jednog idota iz telekoma. ja sam iz podgorice, i jbg kod nas stize sve pola vjeka kasnije.
ulazim u zgradu telekoma i pitam momka koji tamo radi hoce li telekom davati htc 10 u postpejd paketima.
on- koji telefon?
ja- htc 10...
on- aha.... ne znam koji ti je to, nikad cuo....
ja- ma sad je izasao, ma nebitno...
on- e nzm ti za taj al ti imamo s7 u ponudi... najaci je...
i eto necu da imam telefon kao i lik koji je nedje u prolazu cuo da je s7 najbolji...
To je opet ono o čem sam pričao, ako ti je tako bitno da drugi nemaju pojma koji mob koristiš, ok. Po meni je to totalna glupost
A što se tiče ekrana, ne znam ali bolji kontrast, čitljivost na suncu i veći brightness su po meni bolji ekran, a ne preferenca Amoled vs Lcd. Također baterija je bolja na S7 u exynos modelu i to za 20-30% od svih mobitela sa S820, a kod nas je dostupan samo exy S7. A kamera je trenutno nijansu bolja na S7. Objektivno gledano tako je
Nitko ne prica o bojama i sl., niti sam sta rekao o ljepoti.
Ako su tebi slike jednako kvalitetne, meni je drago.
....
I ja sam u jednom trenutku to pomislio a i pisao sam o tome u ovoj temi. Nakon malo istraživanja našao sam da sam u krivu. Naime, ne možemo tek tako zdravo za gotovo uzeti fotku koju je tko zna napravio (nestručan ili zlonamjeran). Realno, čini se da su razlike u izlazu senzora te koje čine kamere ovih uređaja različitim.
...
on- e nzm ti za taj al ti imamo s7 u ponudi... najaci je...
i eto necu da imam telefon kao i lik koji je nedje u prolazu cuo da je s7 najbolji...
To je ono o čemu sam pisao u ovoj temi par postova u natrag.
Ma svi ti fotoaparati su podjednako loši. Nema neke ozbiljne razlike između S7, iphone-a, G5 i HTC 10.
Dok ne budu snimali RAW fotografije, neće se moći ozbiljno usporediti.
Probajte Adobe Lightroom, s njim možete drastično poboljšati fotografije.
S time kad se uzme u obzir veličina senzora i leće, rezultati koje ovi telefoni daju su skoro nevjerojatni...
Primjera radi, jedan poznanik koji se bavi fotografijom kaze da nema smisla fotkati u RAWu na G4 jer je previše nekih nesavršenosti tako malog senzora i da jpeg kojeg radi ispada fantastično u odnosu na RAW. A sad, ako se tebi baš da fotkati sa smartfonom u RAWu, izvoli.
youtube.com/mislavbusic
Smartphone-ima ni RAW ne može pomoći. Tek kad se obrade RAW fotografije vidi se koliko su loši.
Vezano za kameru!
Ja ili sam corav ili ne znam, ali na niti jednom linku nisam vidio da je htc 10 u rangu sa s7 i g5.
Gdje god sam gledao usporedbe,gubi bitku od ovog dvojca.
To ne znaci da ne kamera losa, ali je po meni losija od g5 i s7.
Volio bi da me netko uvjeri suprotno.
Za display se slazem da je subjektivno.
Ali je isto tako cinjenica, da je amoled izrazito napredovao i da se sad zaista istice odlicnim performansama.
A na suncu je sigurno ispred lcd-a.
Kazem, najbolje je stavit stvari na papir i odlucit sta kome pase.
Meni osobno, ovo su dva vrhunska, ako ne i trenutno the best uredjaja.
Ja sam se pokušao toga dotaknuti (str. 12) nedugo nakon što je uređaj predstavljen i upravo ukazati na takve stvari. Eto, sada više nema 3 reviewa, nego 30+ i tkogod se uhvatio direktne usporedbe, zaključak je da konkurentski mobiteli u većini uvjeta prave bolje fotke od HTC-a 10, čak i nakon updatea sw.
Ispostavilo se upravo ono što sam i pomislio prije nego je izašao, da HTC unatoč tome što ima napredniji senzor, neće znati (već tradicionalno) softwareski iskoristiti i njegove mogućnosti. Konkurencija tu izgleda ima više iskustva.
I koja je sada poruka za čitatelje? HTC10 ispadne lošiji nego što to zapravo je, jer će ga potencijalni kupci možda olako otpisati zbog nekih 'sitnica'. E sad tu dolazimo do marketinga. Iako nisam neki fan Samsunga, moram im odati priznanje u svezi toga. Izgleda da vrlo dobro slušaju korisnike, kupce i tržište i imaju dobar tajming. Bilo je i prije mobitela sa IP certifikatima, međutim izgleda da je ove godine to must have i reklamira se kao velika prednost. Stvarno ne znam kako su prije ljudi živjeli sa mobitelima i sa vodom/vlagom. Nije bitno što su fotografije preoštre i kad treba i kad ne treba, ponekad sa prenaglašenim bojama i svjetlije u mračnim uvjetima jer to je ono što tržište zahtijeva u 2016. jer dobra fotka je oštra fotka i sa dobim bojama u svim uvjetima i tko uopće kaže da je to loše.
Kakve stručne/nestručne osobe i rukovanje kamerom? Gluposti. Za veliku većinu korisnika, idealna kamera na mobitelu je ona koja napravi najbolje fotke u različitim uvjetima uz što manje pokušaja i najbrže (kada zahtijevaju situacije, eto i tu je i ta dual pixel tehnologija). Za entuzijaste tu je RAW odnosno manual mod gdje se mogu podesiti parametri. Što se tiče dizajna i kvalitete izrade niti Samsung niti LG više nisu plastikare nego odišu i daškom luksuza.
I sad zadnja stvar, HTC puca na premium, luksuz, nabili cijene, što vjerojatno znači ciljana skupina klijentela koja ima para i naravno display se ne vidi sa polariziranim naočalama i to zamislite, u portrait modu. Blago vama HTC. Mislim nije neki big deal, ali sigurno nećete imati više kupaca zbog toga.
Tak da, S7 i G5 sam imao u rukama, za S7 nemam nekih zamjerki, a G5 mi baš nije nekakav display. HTC 10 čekam da dođe u prodaju i mene vjerojatno neće razočarati i kako stvari stoje vjerojatno ću si i nabaviti jedan koji bi lako mogao biti i Last Edition flagship, pred zatvaranje i ključ u bravu što se tiče mobilne divizije.
Iskreno, očekujem da će opet biti tropa jer mobitel se može sviđati ljubiteljima ovoga brenda i po svemu viđenome najbolji njihov do sada koji uopće nije loš mobitel, ali očito za široke mase i neke velike prodajne rezultate nije, niti cijenom i što bi neki rekli jedina krivica mu je što postoji u vrijeme S7, hehe.
Jer ljudi čitaju recenzije, nekima se nameću mišljenja, marketing ubija, i kupci se jednostavno odluče za drugi proizvod jer žele imati najbolje za svoj novac, a većina recenzija je odgovorila na to pitanje direkno ili indirektno.
Da se i ja malo pričestim u ovoj temi, sa svojim obolom oko dojmova u svezi HTC 10 mobitela, uz dodatak generalno uz konkurenciju!
Imao sam u rukama neupaljenog srebrnog u VIP-u, i onako odokativno, mogu samo kazati da mi se skromno subjektivno ne dopada onaj pod 45 pobrušeni rub, jer smatram da su drukčijim dizajnom, mogli recimo imati veću bakteriju!
U ostatku, mobitel je definitivno lijep, podosta ugodan za držanje u ruci, pa i cijeli prednji panel zanimljivo izgleda!
Ono što bih se dotaknuo konkurencije, prije svega LG G5 i Samsunga S7, dizajnom sam bliže onog LG G5, internom verzijom android sučelja LG i HTC su mi interesantni, a kod Samsunga mi pari IP68 certifikat!
U situaciji da imam priliku uzeti jedan od te trojke, ne bih se tako lako mogao odlučiti, stvarno bi detalji bili tu presudni u prevagivanju!
ATJ Lučko
Ja sam se pokušao toga dotaknuti (str. 12) nedugo nakon što je uređaj predstavljen i upravo ukazati na takve stvari. Eto, sada više nema 3 reviewa, nego 30+ i tkogod se uhvatio direktne usporedbe, zaključak je da konkurentski mobiteli u većini uvjeta prave bolje fotke od HTC-a 10, čak i nakon updatea sw......
Već sam i ja pisao o tome dva puta najmanje. I ja sam to pomislio, malo sam istražio i zaključio sam da je većina testova, koje možemo vidjeti kako na youtube tako i na drugim web stranicama, su urađeni apsolutno nestručno.
...mogu samo kazati da mi se skromno subjektivno ne dopada onaj pod 45 pobrušeni rub, jer smatram da su drukčijim dizajnom, mogli recimo imati veću bakteriju!
....
Za 95% populacije ima odličnu kameru. Za nas 5%, mi smo picajzle. U svakom slučaju bolja kamera nego uređaji iz 2014. i definitivan napredak. Ostale sve odrađuju softverski, s vremenom. Ja osobno da sad uzimam uzeo bi HTC-a, i ziher bi bio siguran na 2 godine što se tiče rada i podrške, za ovo dvoje nisam baš toliko siguran zbog jako lošeg iskustva sa top Samsunzima i LGjevima.
Npr. za moje oko (i iskustvo) najbolju kameru među smartphone-ima ima Lumia 950 (XL). Međutim, nejasno mi je kako tako nisko kotira na DxO i drugim testovima i review-ima. Možda ima veze sa ovim što sam pisao da masa nestručnih radi testove?
phoenix2003 kad vec pises tako kako pises, onda barem daj kakav link ili sl., jer ovako cijelo vrijeme izbjegavas konkretan odgovor i igras na kartu "rekla/kazala".
Kakva je to nebulozna izjava, svi testovi su nestrucni, ja sam to istrazio i tako zakljucio.
Mislim wtf., pa nemas valjda 15 godina ?
Izvini ali ne mogu ti ja usađivati zaključke koje sam treba da doneseš kada gledaš neki video, u ovom slučaju review HTC 10. Ne može stručan review da napravi osoba koja osim tog videa na svom kanalu ima još upute o kalemljenju voća i ljepljenju keramičkih pločica (govorim figurativno). Zatim, očigledno je da li su uređaji testirani u istim uvjetima odnosno da li je test bio subjektivan. Malo tko navodi da su kamere na smartphone-ima , obzirom na njihove tehničke karakteristike (otvor blende i sl.), dizajnirane da bolje rade jedan posao od drugog. Jedne imaju pliću dubinu polja od drugih, procesori obrađuju fotografiju drugačije (temperatura boje, oštrina, itd) što nikako ne znači da su jedne bolje od drugih.
Ja ne govorim o recenzijama, nego o testovima kamera, gdje se 4-5 uredjaja testira u istim uvjetima.
Takvih videa imas na youtubeu, a imas i tekstova potkrijepljenjih slikama/videom (koristi google).
Doslovce nisam naisao na niti jedan link, a da je htc u koraku sa s7 ili g5, a kamoli da je nesto vise od toga (kao sto neki spominju).
Koliko je korisnika ustvari briga za specifikacije kamere ??
Koliko je korisnika ustvari briga za specifikacije kamere ??
Pa da. Ja to dugo već govorim ovdje. Većina korisnika ovako testira kameru: Ova daje svjetlike slike u mraku... i bolja je sigurno; ona ima zeleniju travu ....i bolja je od ove sigurno; itd, itd.... Što se tiče testova u "jednakim" uvjetima, nedavno sam negdje čitao test kamere G5, S7 i HTC 10. Na testnoj fotki jednog uređaja za usporedbu se jasno vidjelo da je zgrada koja je fotografisana obasjana suncem i da je nebo u pozadini bilo mjestimično vedro dok u istom kadru fotografisan drugim uređajem nije bilo sunca niti vedrog neba. Tako ne može.
Sve je super na desetki, al ne znam, ove trenutno fotke koje radi i nisam nekaj impresioniran, imam Nexus 5X, oduševljen sam koje brutalne fotke radi do te mjere, da bi čak rekao da je u nekim stvarima i bolji od današnjih flagšipova, a dijele isti senzor sa desetkom..
Nadam se da bu HTC daljnjim izbacivanjem updatea poboljšao fotić do mjere koje imaju 6P/5X, potonji dvojac rastura na tom polju...
Ja u kupe ti u špade, al nema veze.
Taj link si opet ispucao u prazno, jer prikazuje samo slike slikane s HTC 10.
Da li im nešto fali?
Da li im nešto fali?
Fali im to da su nebitne za našu raspravu.
Kao što rekoh, ja u kupe ti u špade.
Čekaj malo: Dobre fotografije su nebitne a loše su bitne?! Pa koliko puta si sam napravio fotku da ne valja iz ovog ili onog razloga?!
Čekaj malo: Dobre fotografije su nebitne a loše su bitne?! Pa koliko puta si sam napravio fotku da ne valja iz ovog ili onog razloga?!
Ne kužim šta ti nije jasno iz onoga ''ja u kupe, ti u špade'' ??
Pričitaj još jednom naš razgovor, pa zaključi tko je fulao loptu.
Ja pričam o usporedbi kamera triju uređaja, ti kažeš da si zaključio kako su testovi odrađeni nestručno.
Ja te pitam da mi daš nekakav link gdje mogu pogledat stručan test, a da dokazuje alpari kameru na htc 10, ti mi daš nepostojeći ''rekla/kazala'' dokaz.
Kažeš da se testovi koji se rade, ne rade u jednakim uvjetima.
Ja ti kažem da pričam isključivo o testovima koji koriste 3-4-5 uređaja u jednakim uvjetima, pa čak i sa nosačem za viđe uređaja, a ti mi staviš link gdje se radi samo o fotografijama htc 10.
Ja pričam o kvaliteti fotoaparata htc 10 vs S7 vs G5, a ti pričaš o kvaliteti fotoaparata htc 10.
Još jednom, ja u kupe, ti u špade i još uz to, nikako da shvatiš priču.
Bavim se fotografijom... i ovi svi testovi su glupost..
Rađe pogledajte same fotografije, i ocijenite sami.
Naučite koristiti lightroom, i tamo poboljšajte slike. Stvarno je jednostavan.
Evo recimo test iz GSM arene Iako po njima HTC daje najbolje fotografije u interijeru, a po testu su svi jednako dobri u eksterijeru, u globalu su razočarani HTC-om??!?
Svi ostali testovi su glupost. HDR je čisto softwerska stvar, za bookeh im je komentar, slika od Samsunga izgleda najbolje, pa nakon toga ocjenjuju prednju kameru, pa panoramu (opet software),
Nakon toga lowlight... pa neki dslr fotoaparati se muče u ovim uvjetima. I po njima je najbolji G5.. sad ne znam da li sam ja ćorav... ali po meni su svi gubitnici, a najmanje loše izgleda Samsung.
I onda testiraju video... to je po meni zasebna kategorija, ne možeš u istom testu uspoređivati video i fotografije.
Meni osobno, sva ova tri aparata daju nevjerojatno dobre fotografije s obzirom na veličinu senzora. I realno nema neke velike razlike u kvaliteti između njih. Sve ovisi o tome kako software ispravi određenu situaciju. oštrina im je svima tu negdje.
Bavim se fotografijom... i ovi svi testovi su glupost..
....., za bookeh im je komentar, slika od Samsunga izgleda najbolje, pa nakon toga ocjenjuju prednju kameru, pa panoramu (opet software),
....
Potpuno se slažem. Samo da dodam da Samsung ima otvor blende 1.7 i zato ima "najbolji" bokeh (ako se u opće može tako nazvati).
Bavljenje fotografijom 
Kad prijatelju koji se bavi fotografijom spomenem mobitel, čovjek mi zavari u facu.
Spominjat mobitel i bavljenje fotografijom je apsurd.
Zna se kakvi se uređaji koriste u te svrhe i ne želim uopće pričat u tom kontekstu.
Poboljšavanje slika??
Koliki postotak korisnika koristi fotoaparat kakav je, a koliki koristi kojekakve điđe za poboljšavanje fotografija ??
Mislim da je smiješno ovo iti komentirat.
Otvor blende??
Nije moja stvar koliki je otvor blende na Samsungu, a koliko na HTC-u.
Tim stvarima se trebaju bavit proizvođaći, a ne korisnici.
GSM arena!!
Od svih testova, vi se uhvatili gsm arene....
Idemo dalje!!
Za video, također nigdje nisam vidio da je htc alpari sa navedenim dvojcem.
Za softver se slažem, on je itekako bitan, a očito HTC tu nije u koraku.
Nitko nije rekao da htc daje loše fotografije, ali gdje god sam gledao, daje najlošije od trojca.
I možete vi tupit do sutra da su testovi glupost, ali nitko od vas nije dokazao suprotno.
I najjači mi je ovaj što je dao TD na moj prijašnji post.
Vas 2-3 ste toliko zaglibili i zabrijali na HTC, da mi je muka uopće raspravljat dalje.
Od sva 3 uređaja, najviše djetinjastog ponašanja ima u ovoj temi.
Zaista smijurija!!!"
.....
Otvor blende??
Nije moja stvar koliki je otvor blende na Samsungu, a koliko na HTC-u.
Tim stvarima se trebaju bavit proizvođaći, a ne korisnici.
...
Naravno da se sa smartphone-ima ne može baviti fotografijom. Oni imaju "dummi" kameru koja treba da bude spremna po defaultu za obično svakodnevno korištenje. Otvor blende svakako jeste i moja i tvoja stvar a posebno bi to trebala biti stvar "stručnjaka" koji testiraju uređaje. Treba objasniti ljudima zbog čega Samsung daje fotografije takve i takve dubine polja, HTC ovakve a iPhone takve. To je do sada rijetko tko pomenuo. Znaju samo napraviti fotografiju i povećavati je do besvijesti. Koja fotka bude svjetlija i sa jačim bojama taj je pobjednik. Pa to je test za djecu u vrtiću. Garantiram da bi sa jednim uređajem mogao napraviti fotke koje se podmeću pod fotke napravljene različitim uređajima u cilju usporednog testiranja.
Ukoliko ti se ne sviđa GSMArena idi na Digital Photography Review pa vidi što tu piše.
Npr. za moje oko (i iskustvo) najbolju kameru među smartphone-ima ima Lumia 950 (XL). Međutim, nejasno mi je kako tako nisko kotira na DxO i drugim testovima i review-ima. Možda ima veze sa ovim što sam pisao da masa nestručnih radi testove?
Khm, tvoje oko i iskustvo je iznad laboratorijskih DxO testova i tamo rade nestrucni ljudi?
Stvar je u tome sto ljudi vole jake kontraste, obogacene boje, jak antialiasing, clarity... HDR look, a to su znacajke kojima danasnji smartphonei uglavnom prikrivaju nedostatke senzora i optike.
Bavljenje fotografijom 
Kad prijatelju koji se bavi fotografijom spomenem mobitel, čovjek mi zavari u facu.
Spominjat mobitel i bavljenje fotografijom je apsurd.
Zna se kakvi se uređaji koriste u te svrhe i ne želim uopće pričat u tom kontekstu.
Ovo je jedna velika zabluda. Bar je internet mjesto na kojem mozes pronaci milijune vrhunskih fotografija snimljenih mobitelom.
Evo samo neki od primjera - http://www.theverge.com/2014/6/12/5802800/iphone-photography-awards-2014
Kod umjetnicke fotografije 99,9% je u fotografu. Naravno da neces sport snimati mobitelom iako bi se iznenadio kakvih fotografija i na tom podrucju ima.
...
Naravno da se sa smartphone-ima ne može baviti fotografijom. Oni imaju "dummi" kameru koja treba da bude spremna po defaultu za obično svakodnevno korištenje. Otvor blende svakako jeste i moja i tvoja stvar a posebno bi to trebala biti stvar "stručnjaka" koji testiraju uređaje. Treba objasniti ljudima zbog čega Samsung daje fotografije takve i takve dubine polja, HTC ovakve a iPhone takve. To je do sada rijetko tko pomenuo. Znaju samo napraviti fotografiju i povećavati je do besvijesti. Koja fotka bude svjetlija i sa jačim bojama taj je pobjednik. Pa to je test za djecu u vrtiću. Garantiram da bi sa jednim uređajem mogao napraviti fotke koje se podmeću pod fotke napravljene različitim uređajima u cilju usporednog testiranja.
Ukoliko ti se ne sviđa GSMArena idi na Digital Photography Review pa vidi što tu piše.
Večinu krajnjih korisnika zaboli neka stvar koliki je otvor blende.
Ja ću ti dovest 10 ljudi što uopće niti ne zna što je blenda, a svake godine uzimaju flagship.
Njima je bitno da uređaj daje dobre fotografije, naravno, koliko to mobitel može ponudit.
Cijela poanta ove rasprave je ta, da se kamera na HTC-u 10 najavljivala kao nekakav boom i iskorak s konkurencijom.
A u stvari je ispala samo nešto lošija od konkurencije.
A najveći apsurd u svemu ovome, što vas 2-3-4 ili koliko vas već ima u ovoj temi, ne vidite dalje od ovoga i ovo je po vama savršenstvo mobilne tehnologije.
Iz tog razloga, ova tema je daleko od konstruktivne rasprave, jer sve što se pokaže u lošem svjetlu, s vaše strane nailazi na negodovanje.
BlueMax Uopće nije pitanje toga dal se mobitelom može snimit dobra fotografija.
Ali stavljanje kamere na mobitelu u isti koš sa bavljenjem fotograijom je ništa drugo nego cirkus.
To će ti potvrdit bilo koji profi fotograf.