Poboljsavanje kvaliteta slike. Da li je moguće?

poruka: 9
|
čitano: 16.463
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Mozda je pitanje malo i komicno, ali da li je moguce postici bolji kvalitet slike nekim alatom. Konkretno, posjedujem Nokia X2 telefon pa me zanima kako slike nacinjene tim modelom uciniti da prezentuju boji kvalitet, za oci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Poboljsavanje kvaliteta slike. Da li je moguće
mornar kaže...

Mozda je pitanje malo i komicno, ali da li je moguce postici bolji kvalitet slike nekim alatom. Konkretno, posjedujem Nokia X2 telefon pa me zanima kako slike nacinjene tim modelom uciniti da prezentuju boji kvalitet, za oci.

Ovisi što smatraš pod "kvalitetom". Obradom fotografije možeš postići realnije boje, možeš izvući detalje (pogotovo u tamnijim područijma) koji inače nisu uočljivi, možeš pojačati kontrast, možeš općenito korigirati tonalitet slike (pojačati/smanjiti kontrast na pojedinačnim tonalnim rasponima), možeš nekim alatima smanjiti količinu šuma, izoštriti sliku... Možeš dobiti bolju atmosferu promjenom balansa bijele. Možeš svašta.

Jesi li ti time poboljšao kvalitetu fotografije? Nije da si dobio informacije kojih na fotografiji i inače nije bilo. Hoće li takva fotografija biti ljepša, ugodnija za oko? Može biti. Daj neku fotografiju koju bi volio imati poboljšanu pa da vidimo što se da s njom napraviti.

16 godina
neaktivan

Sigurno i nije pravi izbor rijeci s moje strane, ali i mislio sam na to o cemu si ti govorio. Jer stvarno ne poznajem te alate za takvo korigirinaje, uopsteno se u to ne razumijem. Mislim, pozna mi je Photoshop u kojem ne znam ni pomaket. Eto primjer slike, eto cisto da je preuredim kako bi bar djelovala da je uslikana nekim kvalitetnijim uređajem...

17 godina
moderator

Ovako nešto?

Nauči se raditi s krivuljama (curves) ili barem s levels. Ovu obradu sam napravio u Gimpu, jednostavno sam se poigrao tonalitetom - povećao kontrast, tako da su najtamniji tonovi na slici postali crni, malo sam digao srednje/srednje-visoke tonove i kod svijetlih sam radio "brjegove", da malo povećam kontrast, a da ne bude previše toga spaljenog. To se odnosilo na cjelokupnu sliku, odnosno na sve komponente. Potom sam se poigrao pojedinačnim kanalima - smanjio sam srednje tonove crvene boje i malo podigao zelenu u cjelini.

Potraži tutorijale za curves ili levels za Photoshop ili Gimp (skoro pa ti je svejedno - ti alati funkcioniraju na isti način u većini programa). Ili isprobaj Adobe Lightroom - on je namijenjen upravo korekciji fotografija, što je dovedeno na jako visoku razinu (vrlo moćan, a vrlo jednostavan) i ujedno ima hrpu gotovih presetova.

16 godina
neaktivan

Znaci prporucujes najprije ovaj Adobe Lightroom za pocetak i neki duzi period dok ne uhodam najprije. Svakako da je Photoshop vjerovatno najbolji, ali meni ce za pocetak biti dovoljan i taj neki "obicni", da ga tako nazovem, alat

17 godina
moderator
mornar kaže...

Znaci prporucujes najprije ovaj Adobe Lightroom za pocetak i neki duzi period dok ne uhodam najprije. Svakako da je Photoshop vjerovatno najbolji, ali meni ce za pocetak biti dovoljan i taj neki "obicni", da ga tako nazovem, alat

Photoshop i Lightroom su programi različite namjene. Mogao bi reći nešto u stilu da je Lightroom "Photoshop" za korekciju i organizaciju fotografija. Lightroom omogućava iznimno jednostavnu, brzu, moćnu i kvalitetnu korekciju fotografija no on staje na tome - za složenije zahvate je potreban Photoshop, međutim takvi složeniji zahvati u pravilu ne trebaju običnim korisnicima, kojima je cilj samo "srediti fotografiju".

13 godina
neaktivan

Imam jedno pitanje, možete li mi reci dali je moguće izoštriti sliku, tj poboljšati njezinu kvalitetu. Nedavno sam imao prometnu nezgodu i čovjek koji ju je skrivio  dok je došla policija svoj auto pomaknuo, ali sam ja prije toga uslikao auto kako je zapravo stajao, no ne vidim tablice na slici. Žena bila sva izvan sebe nisam u tome trenu niti pomislio da odem jednostavno bliže i da posebno uslikam tablice. Također policajac koji je obavljao očevid nije uopće tog čovjeka zapisao kao sudionika, već da je samo uhvaćen da vozi u pijanom stanju, mada postoje svjedoci... Pa bi vam bio jako zahvalan na pomoći..

Poruka je uređivana zadnji put sri 18.4.2012 0:47 (paradiivek).

0 0 hvala 0
14 godina

Pajdo, ovo ti je nemoguća misija....

Auti su slikani predaleko, nema teoretske šanse da se očita bilo što iz takve daljine, pogotovo jer je slikano mobitelom, ja bih rekao da je ovo 1 ili 2 mpix-a fotić...

Daklem, nema pomoći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mornar kaže...

Sigurno i nije pravi izbor rijeci s moje strane, ali i mislio sam na to o cemu si ti govorio. Jer stvarno ne poznajem te alate za takvo korigirinaje, uopsteno se u to ne razumijem. Mislim, pozna mi je Photoshop u kojem ne znam ni pomaket. Eto primjer slike, eto cisto da je preuredim kako bi bar djelovala da je uslikana nekim kvalitetnijim uređajem...

Kao što ti je i mbaksa rekao možeš nešto malo popravit što se tiče boja, svjetline, oštrine, šuma... i ajmo reć da takvu fotku možemo nazvat kvalitetnijom ali ne očekuj čuda od fotke tako male rezolucije i kvalitete kakva je ova što si ju postao...

Evo ispod imaš i moju verziju nabrzaka napravljenu ali nije baš nešto i teško da možeš izvuć nešto više...

paradiivek kaže...

Imam jedno pitanje, možete li mi reci dali je moguće izoštriti sliku, tj poboljšati njezinu kvalitetu. Nedavno sam imao prometnu nezgodu i čovjek koji ju je skrivio  dok je došla policija svoj auto pomaknuo, ali sam ja prije toga uslikao auto kako je zapravo stajao, no ne vidim tablice na slici. Žena bila sva izvan sebe nisam u tome trenu niti pomislio da odem jednostavno bliže i da posebno uslikam tablice. Također policajac koji je obavljao očevid nije uopće tog čovjeka zapisao kao sudionika, već da je samo uhvaćen da vozi u pijanom stanju, mada postoje svjedoci... Pa bi vam bio jako zahvalan na pomoći..

Sve je rečeno, nema nikakve šanse izvuć toliko detalja da se vide tablice (osim u CSI-u... {#}), jednostavno predaleko i preslaba kvaliteta....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice