Našao sam udaljenost od 100-120m kroz 2-3 zida.
Što treba za to?
Neka ne preskupa antena, na što se spaja antena na PC-u?
Jel može itko malo opisat?
Hvala na odgovorima prije i poslije :)
Što treba za to?
Na toliku udaljenost sam se ja spajao sa svojim laptopom bez ikakve dodatne antene.
Ne, ne hvata.
Želim imat signal, jer će na toj lokaciji bit laptop koji će skupljat određene podatke i slati ih na server zato mi je bitno da mi ne nestaje net. Ipak mi je negodno ići 50km sa sela u grad kako bih vratio nazad dsl.
Što treba za to?
Svaki zid je problem...
Što treba za to?
Svaki zid je problem...
http://www.conrad.at/ce/de/product/974772/DEVOLO-DLAN-WIRELESS-STARTER-KIT/SHOP_AREA_22753
s ovim uređajem koji ja koristim možeš imat 100% signal i preko 20 zidova.
Jest da je skup, ali kolko para toliko muzike
Što treba za to?
Svaki zid je problem...
Nije zid problem. Ja se spajam kroz dvije ploce pune zeljezne armature i dva zida bez ikakvih problema. I to kuci sa lapa a na poslu signal ide krz 6 zidova bez ikakvih problema. I to acces point TPlink najjefitniji i lap sa druge strane.
Veci problem od zida ti je recimo krosnja drveta kad padne kisa. To ne probija nikakav uredjaja a zidovi su manji problem.
Ma nije problem unutar ureda, ali na vecu udaljenost predstavljaju problem. Kod zatvorenih prostora prednost su nekakve refleksije... toga vani nema...
Off topic a možda i nije.
Rodbina me zamolila da im uvedem wireless u njihove apartmane pa me zanima koje bi bilo najisplativije riješenje.
Površina je oko nekih 200 m2 na 3 kata.
e sad da li da idem sa jednom antenom veće izlazne snage omnidirekcionalnom i kojom, također koji router za takvu verziju?
Ili da idem sa više manjih repeatera recimo router AP sa dva repeatera postavljena u nekakav trokut s time da bi ih morao i po visini razmještati?
Hvala
moja kuc aje 8,5x10 na tri etaze sto je nekih 200 m2. Sa jednim routerom tplinkovim najjeftinijim pokrivam cijelu kucu i dvoriste.
Koji model koristiš i koja je cijena, gdje si ga postavio?
staviš bilo kakav router u sred kuce na drugi kat i neces imat problema, jos ce se i susjedi kacit :D
Koji model koristiš i koja je cijena, gdje si ga postavio?
U potkrovlju je a model je tp-link 543 g. Nista specijalno 30 EURA
Omnica ti pokriva samo podrucje koje je okomito na njen pravac. Disipacija u prostoru povise i ispod je jako mala...
Tu bi ti najbolje rijesenje bilo da imas 2 ili vise AP-ova... ili da jednostavno stavis na prvi kat omnicu i da je okrenes tako da pokriva uska podrucja sva tri apartmana...
na routeru mozes odredjivati snagu wifi signala, provjeri jeli ti na max.
stick koji ima wireless i to je to...
USB wireless je najlosije rjesenje. Acces point sa dobrom antenom je rjesenje. Stavis ga na prozor, kabel do kompa i uzivaj ;)
Ali kosta :)
Vise kosta wifi stick koji ne hvata signal blokira, i u principu vise cupa zivce nego sto radi.
Vise kosta wifi stick koji ne hvata signal blokira, i u principu vise cupa zivce nego sto radi.
a koja je to antena ispod cca 150 kn?
acces pint dodje sa antenom. jEdino ako bude slab signal mozes staviti bolju antenu.
Obavezno obavijesti susjeda da mu se planiras zakacit na mrezu i plati mu pola racuna. Pitaj ga dali ima flat, ako nema odustani i njemu reci da stavi neku zastitu. Nadam se da ne planiras i njemu nabit račun^^
Pozdrav svima!
Molim vas, može li mi netko pojasniti; kako bih mogao omogućiti nekolicini korisnika udaljenim od najbližeg rutera cca 4-5 km bežično spajanje na internet?
Naime u tom selu za sada nema mogućnosti za instalaciju ADSL-a, pa bismo im (ako je to uopće moguće) htjeli omogućiti pristup brzom internetu iz općine (ili od mene) na ovaj način.
Vidio sam da spominjete neke jake antene; znači njih bi trebalo postaviti negdje u to selo, a ljudi bi se onda mogli spajati putem AP-a ili USB adaptera (ne znam jesam li si ovo dobro "posložio"). Bi li AP ili neki bežični adapter na toj udaljenosti preko te antene mogli vidjeti neku bežičnu mrežu?
No zanima me i druga stvar; kako pojačati signal rutera? Ili koji bi ruter sa kojom antenom trebalo nabaviti?
Je li to sve uopće moguće, budući da je ovo brdski, šumoviti teren, razlika u nadmorskoj visini je cca 200 m, nema optičke vidljivosti...
Ovo je i pogranično područje, tako da je i GPRS signal za web'n'walk i slične usluge noćna mora, pa bi ovo za te ljude bio spas.
Zahvaljujem vam na strpljenju što ste pročitali ovaj post i nadam se da ćete mi pomoći u mojoj namjeri.
Srdačan pozdrav,
Ako nema optičke vidljivosti zaboravi na antene. To bi se i moglo izvesti sa nekoliko AP-ova, ali to košta pa ti ne preporučujem nikako antene. Nažalost, pomiri se bez DSLa.
I da ne zaboravim, šume ti jaaaaako smetanju jačinu signala.
Hvala Shody,
ne znam koliko bi tih par AP-a koštalo, ali možda postoji mogućnos da općina to sufinancira, a vjerujem da bi i ljudi sudjelovali, tako da sama cijena možda ne bi bila problem (naravno ako ne pričamo o cifri iznad 10 ili 20 000 kn)
momci, da vam iskreno kazem, sa nekoliko ap-ova debelo komplicirate stvar... jedna kantena jacine 24 decibela (otprilike) moze bacat preko 100 kilometara signal... znaci teorija je ovakva... svatko tko hoce internet, usmjeri svoju kantenu prema ap-u koji se ponasa, >primjer< kao satelit... i taj ap isto ima kantenu i ona je usmjerena prema selu... problem rjesen
isti vrag se koristi za gledanje satelitske televizije, sateliti kruze u orbiti na visini izmedju 240 km i 720 km u orbiti....
Hvala, Munjovoz,
što mislite bi li ovo pomoglo?
http://www.ventex.hr/ProductDetails.aspx?id=0560079&pg=G1000206
Umjesto kantena, dvije ovakve antene + 2 AP-a?
Bi li to upalilo?
LP
uf života ti... radilo bi svakako, ali sama izrada kantene uopce nije teska, ja sam napravio 3 komada i rade sasvim dobro... sad davati 2.4 tisuce kuna za 21 decibela usmjerenu antenu kad mozes kupit novi tanjur za 130 kuna i ostatak napraviti za sat vremena....
ali opet, ako nema opticke veze, nemoze se izvesti, wlan signal ne putuje najbolje kroz zemlju, a šume izrazito jako smetaju signalu (ako nije direktna vidljivost) jer su stabla puna vode, a rezonantna frekvencija molekula vode je jednaka frekvenciji wlan signala, što znači izgubio bi 70% signala na prvom stablu, kamoli kroz šumu
ovo se mora rješiti direktnom vidljivošću, drugačije wlan nemože raditi
momci, da vam iskreno kazem, sa nekoliko ap-ova debelo komplicirate stvar... jedna kantena jacine 24 decibela (otprilike) moze bacat preko 100 kilometara signal... znaci teorija je ovakva... svatko tko hoce internet, usmjeri svoju kantenu prema ap-u koji se ponasa, >primjer< kao satelit... i taj ap isto ima kantenu i ona je usmjerena prema selu... problem rjesen
isti vrag se koristi za gledanje satelitske televizije, sateliti kruze u orbiti na visini izmedju 240 km i 720 km u orbiti....
Sto se barem nisi potrudio da procitas sta je covjek napisao nema opticku vidljivost.