Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.651
|
čitano: 5.769.453
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Re: Koji monitor kupiti
Alfredo nr.2 kaže...
Cryogenic kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Kupio sam LG UltraGear 27GS85Q-B prije deset dana, još imam 4 dana da ga vratim. Gledam da je trenutno gotovo za istu cijenu Xiaomi gaming monitor G Pro 27i. Što mislite isplati li se zamjeniti?

Slika dolje, lijevo običan ips backlight vs desno mini led ips. Oba dva monitora prikazuju crnu sliku.

Po ovome, mini led je vrhunski. Kakav ti je mini led za ostalo, čitanje teksta boje, igranje?

Slika prije nije moja, ali sa dva svoja mini leda prezadovoljan, stvarno vrh vrhova za navedeno, sve oštro, slika i boje top, igranje isto, poigraš se malo sa "local dimming" na monitoru, bojama i kontrastom u nvidia control panelu dok ne nađeš svoj sweet spot i peglaš. Postoji mali bloom samo oko bijelog teksta/slike na full crnoj podlozi ovisno o količini dimming zona, ali ništa pretjerano da smeta i rijetko se primjeti, al obzirom kakav je ips glow bio na starom ips'u, ovo je ništa. Nebo i zemlja vs stari ips backlight.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.8.2025 0:18 (Cryogenic).
12 godina
Koji monitor kupiti

imam Odyssey G7 i gtx 1080 i mogao sam imao 2K rez i 240hz

Kupio sam G9 Monitor i sa tom GPU ne mogu imati 240hz, pa sam ukljucio PIP mode na monitoru da imam kao dva odvojena i "svaki" zasebno na 2K rezoluociji ne moze imati preko 120hz, da li se to može podesiti ili je suđeno da kupim novu GPU?

kolega na svog G9 sa integriranom GPU na procu ryzen 8400G  bez problema ima PIP mode i 240hz 2K rezoluciju.

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
itomic009 kaže...

Imam Xiaomi G Pro 27i Mini LED. Po recenzijama je malo "hit and miss", što bi se reklo. Meni je ispao hit :D. Nemam falinke koje su znali imati neki paneli ili neka serija ili šta već, a oduševljen sam bojama, HDR-om poglavito. Local dimming je vrlo dobar, ne može bit razina OLED-a, naravno jer je tamo per pixel dimming, ali vjeruj mi u igrama i video contetnu gdje gledaš to, ne vidiš neke mane. S druge strane, svjetili je višestruko od mase oled-a, ima "wider color gamut" od manje više skoro pa svih oled-a. Kad ne igram igre, ugasim HDR i LD i onda mi je normalni ali top IPS (radi boja), tako da nema tih problema kao OLED. 

Tako da, meni za HDR gaming top, a kad ne gejmam onda pogasim to i super. Nemam nikakvih mana kao oled, ali naravno, nije sad da je isto kao oled. No kako si neki pisali, imaš ono tipa 90-95% oled iskustvo a 0 minusa oled-a. Isto tako, meni ne paše glossy oled što se forsa jer je to doslovno ogledalo i moraš igrat u mraku i bez da ti šta igdje svjetli, inače sebe gledaš čim je tamnija scena. Meni je to minus, ne znam, nekome ne smeta. 

Moje iskustvo se slaže manje više s ovim iskustvima 

i ovdje

Hvala kolega, prije sam gledao ovaj monitor i stalno favorizirao AOC G3XMN ali kako se približilo vrijeme kupovine monitora tako je cijena Xiaomiju pala na 260e, džabe skoro rekao bih.

Nikako mi nije bilo 80e više opravadno za AOC i jučer odlučivao bi li doplatio 250e za preći sa LG B1 na S90D ili uzeti Xiaomi pošto monitor skoro pa i nemam ali rijetko kad igram na njemu pored OLED-a.

Samo za ovu lovu...da je bilo kakav 2k monitor to je to, a ovako sam uzeo vrhunski nadam se.

Bio sam u dilemi dali napraviti upgrade s LG B1 na S90D (ali isto 55") za 250e ili kupiti monitor i pošto igram skoro isključivo SP igre tv je bio logičan izbor ali monitor nemam uopće i trebat će mi za malo multiplayer igre, a S90D me nije toliko zadivio u trgovini da žrtvujem monitor pošto svakako već imam OLED tv.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.8.2025 9:48 (gelon).
3 mjeseca
Koji monitor kupiti

Koji monitor kupiti do 300 do 400 eura, 1440p . Gaming

Planiram uzeti 9060xt , trenutno imam 5600x i 6600xt 8gb

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.9.2025 18:27 (Ananassb).

1 0 hvala 0
14 godina

Evo ovaj

itomic009
4 godine
itomic009 kaže...

Evo ovaj

Vidio sam da monitor ima gadnih problema s lokalnim zatamljenjem na kursoru miša na crnoj podlozi(halo), ono bas gadno izgleda, skoro sam ga uzeo, iskreno to mu je jedina mana kaj sam nasao za te novce. 

17 godina
Boris grozni kaže...
itomic009 kaže...

Evo ovaj

Vidio sam da monitor ima gadnih problema s lokalnim zatamljenjem na kursoru miša na crnoj podlozi(halo), ono bas gadno izgleda, skoro sam ga uzeo, iskreno to mu je jedina mana kaj sam nasao za te novce. 

I ja sam ga namjeravao uzeti, ali nakon što sam pročitao o “red tint” bugu i da se ne može riješiti te da Xiaomi ne planira ažurirati firmware, odustao sam. Bolje je uzeti neki odličan IPS monitor nego se mučiti s tim modelom ili OLED‑om. Uzeo sam IPS jer mi je stari počeo otkazivati, ali ako se može pričekati, bolje je dočekati bolja vremena i kvalitetnije monitore.

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
14 godina

Što se imaš mučit? Naručiš iz bilo kojeg našeg shopa i ako imaš "red tint", vrati i amen, pa si kupi drugi. Uzgred rečeno, nisam čuo da se itko od naših žali, tko ga je kupio zadnjih mjeseci. Isto tako, s obzirom da je sada samo 260€, potpuno je blesavo uzeti bilo koji drugi u tome rangu jer je razlika apsolutno očita. Ali sad, kako tko hoće, naravno.  Ne postoji "odličan" IPS, ako nije mini LED. Ima samo s više ili manje bleeda/glow-a, odnosno lošom crnom ili lošijom crnom. 

itomic009
11 godina
Ananassb kaže...

Koji monitor kupiti do 300 do 400 eura, 1440p . Gaming

Planiram uzeti 9060xt , trenutno imam 5600x i 6600xt 8gb

Dodaj 150 eura za najeftinijeg oleda ili uzmi miniled za 250 ili neki fast ips.

17 godina
Boris grozni kaže...

Nisam našao ni jedan IPS a da nema nekih mana, niti jedan, jedna sitnica mora postojati na IPSu da bi bacila mrlju tj da bi čovjeka bacilo u razmišljanje da li kupiti ili ne kupiti..

Ovaj Xiaomi koji imam, nemam prigovora, pogotovo dok znam da košta 260€

Btw, ak nekog brine red tint, lako se monitor kupi online i ako uoči neke anomalije, vrati ga nazad i to je to.

17 godina
Koji monitor kupiti

Novodno ako je firmware v06 (stara verzija) moze bit problema, a nova verzija firmware-a v07 nema toga.

Pitanje jem, da li bi se dalo provjerit sa prodavacem prije kupnje koji firmware ima...ne bi bilo lose

http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
zvonac kaže...
Boris grozni kaže...

Nisam našao ni jedan IPS a da nema nekih mana, niti jedan, jedna sitnica mora postojati na IPSu da bi bacila mrlju tj da bi čovjeka bacilo u razmišljanje da li kupiti ili ne kupiti..

Ovaj Xiaomi koji imam, nemam prigovora, pogotovo dok znam da košta 260€

Btw, ak nekog brine red tint, lako se monitor kupi online i ako uoči neke anomalije, vrati ga nazad i to je to.

Nažalost hrpa loših komentara je za ovaj xiaomi, ljudi se najvise žale na red tint u hdr-u i na taj bloom-ing na crnoj poradi lokalnog zatamljenja, ako hoces crnu dobis opaki blooming/halo, ako ga ugasis onda dobis klasicni niskokontrastni ips koji nema tog problema!
Trenutno za 200€ ovaj
https://www.senetic.hr/product/M27Q?utm_source=nabava.net&utm_medium=cpc&utm_campaign=nabava.net

11 godina
djigibao kaže...

Novodno ako je firmware v06 (stara verzija) moze bit problema, a nova verzija firmware-a v07 nema toga.

Pitanje jem, da li bi se dalo provjerit sa prodavacem prije kupnje koji firmware ima...ne bi bilo lose

Firmware se nadogradi bez problema,jel to riješava probleme?

17 godina
Ne možeš nadograditi firmware i nema firmwarea koji riješava problem.
''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
17 godina
Koji monitor kupiti

Da ima onih koji su nezadovoljni s tim monitorom, neki su već probjegli podešavanjem monitora što se tiče red tinta..

Btw običan IPS se nemre mjerit sa miniLED monitorom, razlika je vidljiva.  "Mana" koja je me malo smeta na ovom monitoru je da je manje tamniji na 0, nekad baš stavim na 15-18 s poludignutim roletama u sobi, al ga držim na 0 u većini slučajeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Koji monitor kupiti

Moj (kupljen u HG Spotu) je na toj 1.06 verziji te do sad nisam primjetio red tint, a za blooming na crnoj podlozi...jako minorno i ništa što bi nekome smetalo za korištenje.

Tipa znam primjetiti da malo treperti oko miša kad sam na youtube-u koji je u tamnoj temi. 

Nikakav ogromni blooming i čak veća razlika naspram OLED-a mi je što je tekst na crnoj podlozi ili bilo što jako malo i bijele boje bude zatamnjeno baš zato da ne mora biti veliki blooming oko tih elemenata.

Sve u svemu monitor je toliko blizu oled-u da za 260e se nema što pričati.

E da, jedina zamjerka je što je definitivno presvjetal, redovno ga koristim na 20-30% svjetline kad je SDR u pitanju i čak i tada kad se otvori bug ili nešto veliko i bijelo, zabljesne.

Za red titnt ako se i dogodi piše na RTINGS kako ga se izazove i kako ga se riješi.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:10 (gelon).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
gelon kaže...

Moj (kupljen u HG Spotu) je na toj 1.06 verziji te do sad nisam primjetio red tint, a za blooming na crnoj podlozi...jako minorno i ništa što bi nekome smetalo za korištenje.

Tipa znam primjetiti da malo treperti oko miša kad sam na youtube-u koji je u tamnoj temi. 

Nikakav ogromni blooming i čak veća razlika naspram OLED-a mi je što je tekst na crnoj podlozi ili bilo što jako malo i bijele boje bude zatamnjeno baš zato da ne mora biti veliki blooming oko tih elemenata.

Sve u svemu monitor je toliko blizu oled-u da za 260e se nema što pričati.

E da, jedina zamjerka je što je definitivno presvjetal, redovno ga koristim na 20-30% svjetline kad je SDR u pitanju i čak i tada kad se otvori bug ili nešto veliko i bijelo, zabljesne.

Za red titnt ako se i dogodi piše na RTINGS kako ga se izazove i kako ga se riješi.

Boldano, slično kao i kod mene.. Drugi dio bolda, isto, al nije da me bode u oči to.

Da, ganjaju taj visoki brajtnes, al mislim da bi čist ok bilo i da je 350nits-a, ja ga držim na 0, a nekad podignem na 15.

Kod mene je 1.07

Tandem oled, ovo se čeka, kolko sam pratio, text fringing je reduciran, povisili su osvjetljenje (napokon) i ovi 4th gen oled monitori su napravili napredak na nekim poljima, a usput i cijena će ići dolje.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:41 (zvonac).
16 godina
zvonac kaže...

E sad ono pozitivno, HDR+LD+4k, moram priznat da sam iznenađen lagano

Čak me taj HDR ne vuče tolko kolko LD, dok se stavi na medium to bi trebalo bit tu negdje, znači točno se vidi razlika u igri između LD-off i LD-medium, nema sive boje nego je prisutna crna, onako kak bi zapravo trebalo biti, i dalje to nije oled, al je vidljiv pomak naprijed u odnosu

o kakvom 4k kolega pricas, sta nije taj monitor 1440p?

I knew a man who once said: Death smiles at us all. All a man can do is smile back.
17 godina
Koji monitor kupiti

Da, 1440p je, omaklo se, obično se uz HDR veže i 4k reza

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
ERROR1911 kaže...

Pozdrav, trebam preporuku monitora do 2000€, prvenstveno se bavim obradom fotografije i grafičkim dizajnom, tu i tamo koga igrica. 

Gledao sam model od Della DELL U4025QW, dali ima u tom rangu nesto bolje od njega sto bi preporucili ili? Te dali netko posjeduje taj model Della kako ste zadovoljni?

Pozdrav, jesi li kupio taj model ili neki drugi, iskustva?

Gledam s čime bi zamijenio trenutni 4K 43" IPS koji je sad evo nakon nekih 7 godina na izdisaju (pojavile su se neke svijetle točke), uredski rad (office + autocad).

Ukoliko ostajem na 4K 43", dostupan je Dell U4323QE, IPS, cca 1100E. Od oleda na toj dijagonali i rezoluciji za slične novce sam nekako odustao.

Pa mi je nekako zapeo za oko ovaj U4025QW, 5120x2160, IPS, 120Hz, blagi radijus zakrivljenosti (2500R), iste širine kao 43", a visina kao 32", s tim mislim da bi rješio problem što se na 43" moram ponekad okretanjem glave usmjeriti na dio na rubovima ekran (krajnje lijevo ili desno i gore), iako sam se navikao na to.

Iako mi na 43" odgovara njegov PPI (103) na toj veličini ekrana i koristim bez skaliranja, U4025QW ima 138 PPI, pa će mi možda trebati 125% skaliranje, a onda opet gubim dio radne površine, a monitor plaćam prilično (od 1500E u DE, kod nas od 1700).

Oledi na tim dijagonalama i rezolucijam koliko vidim dolaze s puno većim radijusmo zakrivljenosti (800) što mi baš ne odgovara.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:59 (sosta).
4 dana
Koji monitor kupiti

Razmišljam izmedju QD-OLED i OLED monitor, pa me zanima koji ima bolju sliku

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice