Ovako. Pored svih mogućih monitora 16:9 ja sam se odlučio za staru varijantu 5/4. Zašto? Kao prvo radi prostora. Jednostavno mi ne stane širi na to mjesto. I drugo manji napor za oči jer ne moraju ići previše lijevo desno. Sam ekran monitora 5/4 19" je visok 300, a širok 375mm. Znači de je on ustari gledano po visini isti kao i 16/9 24" sa širinom 543mm i to je tih 543-375=168mm koje fale. Ići na još manje monitore 16/9 nema šense, jer je onda sve manje i manje, od dokumenta do svego ostalog.
Imam Lenono 19" 5/4 i za sada je izvrstan, ali navršio je 10 god. i želim zamjenu za njega radi sigurnosti. Znam da je izbor nikakav 1-2 modela i možda ih se više ne radi, ali jednog sam ukapario novi i čeke me de se odlučim, mada je odluke već donesena. Radi se o DELL-u ma posve istih karakteristika kao ovaj Lenovo, IPS matrica, ma sve isto, osim jednog podatka a to je brzina osvježavanja. Lenovo je 70Hz, a Dell je 60Hz. Ono što mislim i to bi htio da mi netko potvrdi pošto me ne zanimaju igrice i video, da je to onda nebitno. Dell ima na sebi dva USB porta i zvučnike, dok Lenovo neme ništa. i tu vidim neku prednost, jer ću sa time dobiti dodatna dva USB 3.1 porta više na dohvat ruke. No, mene sada zanima samo ovo oko brzine osvježavanja. Sva sreća da sam ga našao. Njega ću spojit radi 3 god. garancije, a Lenovo neka bude rezerva.

Tijelom ja sam čovjek, a duša mi je more