Preveliko korištenje RAM memorije u Windowsima

poruka: 16
|
čitano: 8.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Ovako, prije pola godine dok sam imao staru maticnu imao sam problem kada bi upalio komp, i krenuo nesto igrat, nakon pola sata bi postalo ne izdzivo koliko bi zapinjao i zvuk i cijeli sistem... maticnu sam mjenjao, a tu jednu plocicu od 4gb rama zadržao i imam ju sad u kucistu + jos jedna od 4gb koju sam ubacio prije tjedan i pol... i nisam imao taj problem od onda.

Sinoc igram BF4 i skuzim da najednom takav fps drop imam, i freezeve svako malo (a inace 130fpsa), zanemarim reko do servera je mozda. Danas po youtubeu malo gledam, najednom krene zapinjanje zvuka i lagani lag slike (isto kao prije pola god na staroj maticnoj).

Odem Ctrl+alt+delete, cpu usage ono 2-3%, RAM 55% od 8gb... Nemoram bit genije da znam da za win 7 netreba bas preko 4gb rama da vrti firefox i youtube samo... procesa upaljenih oko 50 sto nije nista zapanjujuce... moram naglasit da mi je to krenulo otkako sam reinstalirao win7, jer prije neki dan sam instalirao win 8.1 (samo sam c: formatirao kao i uvijek kada mjenjam win.) i jucer se odlucim vratit na sedmicu, i taj problem mi krene. Pa sam mislio da je zbog svih updatea koje je windows stavio, mozda mu nesto smeta, i napravio fresh instalaciju ponovo ali bez updatea, igram bioshock infinite, pogledam ram usage 88%. Izađem iz igre, pogasim steam, sve zivo ostalo mi samo firefox, jos uvijek 6,75GB... 84% rama koristi NAJ OBICNIJI DESKTOP

Probao sam googlat malo, vrlo cest problem, ali naravno svi odgovori su "pa možda nemaš dovoljno rama", "pogasi ostale programe" i ostali cpt. obvious savjeti. Baš me nanervira, sumnjam da je hardwareski problem jer sam igrao sve do neki dan normalno, nikakvi lagovi, a ram usage na desktopu ako bi bio 20% max.

Molim vas za pomoc, neznam sta da radim, jel neki virus, malware ?! nekuzim ali jedno znam, ako frend sa 1gb rama gura win7 bez beda, nemogu ja sa 8gb koristit 7,5 za naj obicniji sustav, pa da imam 500 programa upaljenih, sta ce mu skoro 8gb konstatnog koristenja...

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.3.2014 4:13 (D3lBoy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Podr procesima koji program( servis ) ima high usage ?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Re: Preveliko korištenje RAM memorije u Windowsima

nijedan u tome i je stvar, naj vise firefox, ali opet ne toliko da bi ovoliko rama povuklo.

Usput, prije kad sam imao taj problem kad bi restartao komp sve bi bilo ok, samo prvi puta kad ga upalim u danu tad nakon koji sat krene to divljanje sa ramima, resetiram, 1,8gb sa puno vise otvorenih programa. Tako da sumnjam da je hardwareski, onda bi tako se opterecivali cijelo vrijeme, a ne da se popravi nakon restarta. Kad bi formatirao cijeli HDD onda bi i svi moguci virusi/malwarei nestali jel ?

Razmisljam mozda sam pokupio neki ovih dana pa je prešao na d: disk a njega nisam formatirao par godina, iako sumnjam

17 godina
D3lBoy kaže...

nijedan u tome i je stvar, naj vise firefox, ali opet ne toliko da bi ovoliko rama povuklo.

Testiraj malo koje aplikacije "povuku" više memorije i da li nakon toga zauzeće ostane isto.

Velika potrošnja memorije nije problem, dapače, to je standardan i poželjan rad sustava. Pitanje je da li što radi toga "pati", po opisu nema neke direktne veze s memorijom.

15 godina

Ja bi bi pogledao po device manageru čisto da provjerim ima li koji uskličnik.

Stručnjak za odmaganje...
11 godina
neaktivan

Pogledat cu, al vec sam gledao pise oko 50 procesa poredam ih po velicini koristenja, i uvijek bude prvi firefox, pa steam i to, ali mi je fascinatno kad pogasim i firefox i steam, i sve zive programe, ostane mi samo avira upaljena i ovo osnovno za sistem, a on koristi skoro 90% memorije od 8gb. I sa puno vise procesa i svega mi uvijek bude oko 1,3gb tj oko 20% memory usage, al kad se dogodi taj nagli rast (naj cesce na youtubeu i u igrama) vise ne opada kada pogasim sve od tog. Kao sto sam rekao jucer bioshock 90% memorije, a inace pod bf4 bi bilo mozda 50%, i bilo bi logicno kad bi ugasio da bi se smanjilo, al ne i dalje ostane abnormalno visoko.

Brine me jako da nije nesto sa tom starom plocicom rama u fizickom kvaru, iako neznam zasto onda preko pola godine nije bilo tih problema, vec bas kad sam reinstall windowsa. Probao sam anti malware bytes u safe modu i našao je par "trojanaca" ala crackove za Sony Vegas haha ali to vec imam dugo dugo, al obrisao sam svejedno. Sad sam upalio Aviru full scan pa cemo vidjet kad zavrsi

17 godina
D3lBoy kaže...

Pogledat cu, al vec sam gledao pise oko 50 procesa poredam ih po velicini koristenja, i uvijek bude prvi firefox, pa steam i to, ali mi je fascinatno kad pogasim i firefox i steam, i sve zive programe, ostane mi samo avira upaljena i ovo osnovno za sistem, a on koristi skoro 90% memorije od 8gb. I sa puno vise procesa i svega mi uvijek bude oko 1,3gb tj oko 20% memory usage, al kad se dogodi taj nagli rast (naj cesce na youtubeu i u igrama) vise ne opada kada pogasim sve od tog. Kao sto sam rekao jucer bioshock 90% memorije, a inace pod bf4 bi bilo mozda 50%, i bilo bi logicno kad bi ugasio da bi se smanjilo, al ne i dalje ostane abnormalno visoko.

Hm, no to je - normalno ponašanje. Windoze to čiste ako memoriju zatraže druge aplikacije.

11 godina
neaktivan

Evo primjetio sam da mi svchost.exe jako puno uzima (neznam zasto) znam da je to normalno i da mora, ali prije su bile price kako postoji svchost.exe virus koji blokira komponente samo ima isti naziv pa ga je tesko primjetiti, al locirao sam ga i vodi u system 32, nebi trebao onda biti virus ili ?

Sad je memory usage ok, al kazem nakon nekoliko sati poludi, pa taman da imam 10 procesa on i dalje 80% koristi...

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.3.2014 16:32 (D3lBoy).
15 godina
neaktivan

poz ekipi

zadnje vrijeme sam nešto češće puta otvorio task manager i primjetio da mi  komp u idle-u nešto više prikazije potrošnju i rad rama i cpu-a,koristio sam neke alate za provjeru gamadi i redovito se održava ccleanerom pro i glaryem pro i nema nikakvih neželjenih virusa i malwera,komp nije usporen boot je 20-30 sec., aplikacije se brzo otvaruju,internet je brz ali me to kopa pa bih volio čuti vaše komentare i prijedloge

dnl
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.8.2016 15:17 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
roki kaže...

poz ekipi

zadnje vrijeme sam nešto češće puta otvorio task manager i primjetio da mi  komp u idle-u nešto više prikazije potrošnju i rad rama i cpu-a,koristio sam neke alate za provjeru gamadi i redovito se održava ccleanerom pro i glaryem pro i nema nikakvih neželjenih virusa i malwera,komp nije usporen boot je 20-30 sec., aplikacije se brzo otvaruju,internet je brz ali me to kopa pa bih volio čuti vaše komentare i prijedloge

-kreni od (ispravne) formulacije, korištenje, ne potrošnja.

-moderni OSevi, appsi, takvi su requirementsi i OS odavno pametno KORISTI raspoloživ RAM.. dok neki pozadisnki proces (npr defrag, update i sl.) vjerojatno radi, jer si recimo malware eliminirao provjerom, nemaš simptome usporavnje i sl.. dakle, OS radi onako kako je predviđeno jer ovo je 2016ta.. i minimalna podrazumijevana količina RAMa je 4GB..

btw, npr korištenjem CCa, možda upravo kao uzrok opterečenje CPUa, jer brisanjem raznih temp-cache podataka tjeraš OS na rebuildanje tih podataka, beskorisno-dvostruki posao. CC nije kriv, ali treba znati što i kako neki alat radi (ili se čuditi..).

+ naravno, može biti neki opaki virus (uzima se tvoja izjava da je vjerojano čist kao relevantna), neki za kojeg još nema AVa-fixa.. možda i neki noramalan proces kao capture kojeg radiš za sliku, update ne samo OSa nego ostatka softa.. indexacija, optimizacija tko zna što. Upravo zato postoje antivirus soft i osjećaj koji imaš da sve radi OK, temperatura i sl. podaci koji nam kažu da je vjerojatno sve OK. 'lažna uzbuna'.. vjerojatno :)

-jednostavniji odgovor: zauzeće u idlanju cca 2GB od 8 je OK, normalno-prosječno. S 2GB na raspolaganju bi bilo cca 800MB, s više to raste do cca 3-4GB (ne dalje), formula nije linearna i ovisi o bezbroj postavki, tj OS balansira tako da ima dovoljno raspoložive memorije ako neka app zatraži dok 'višak' pametno koristi za keširanje svega i svačega (i to objašnjava rad diska-cpua.. kao index). .. i opet podsjetnik što radi CC :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.8.2016 15:54 (ihush).
15 godina
neaktivan

hvala na odgovoru,jasno mi je šta želiš reći a i za upotrebu cca

dnl
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

mislim da je bio problem u creckanom eset nodu,vratio sam se na novi Avast free i vrijednosti su se vratile ajmo reć u neku normalu isti rad isto vremensko korištenje upotreba ccleanera i u idlu je sad ova situacija

dnl
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.8.2016 12:45 (roki).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
roki kaže...

mislim da je bio problem u creckanom eset nodu,..

- s ove strane možemo znati samo ono što nam kažeš.. novi podatak mijenja stvari, zaključke.. (uzrok). Da je mat. formula bilo bi isto, PC je calculator :)

- korištenje crackanog AV? Strašna ideja, do granice bola. Koji je smisao? Ili pitanje, ako znaju sve malwaree zaustaviti, jesu li toliko nesposobni zaštititi svoj interes-soft od kojeg žive? Defender je tu, jel dobar sporedno.. svakako je i bez AV bolje nego s ovakvim.

Zapravo, ima ljudi koji ne koriste AV, njih čak razumijem.. imaju neku svoju logiku-razloge, npr upravo manje petljanje po OSu i računaju da neće naletiti na virus, crack je baš suprotno. Sys stvari moraju bit ispravne-dobre, tu spada i AV (ne brine me korištenje piraterije.. obični appsi i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
protjeran
roki kaže...

poz ekipi

Super ti je alat za uklanjanje malwarea Glary i CCleaner 

15 godina
neaktivan

napisao sam da je komp ODRŽAVAN glaryem i ccleanerom iiiiiiiiiiiiiiiii da nema malvera i virusa,nisam ja viruse i malwere čistio sa tim alatom ja se virusa rješavam usisavačem,mokrom krpom ,čajem i antibioticima

dnl
9 godina
protjeran

Ispričavam se, ali malo ti je stil pisanja neobičan, pa čitajući što si napisao ispada ono što sam napisao....

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice