Mala savjetovanja, sto, kako i slicno

poruka: 34
|
čitano: 4.509
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovako...

Do sada sam bio vjeran Windowsima, na linuxu nisam nikad radio (iako ovo tipkam sa Live CD distribucije Ubuntua). Svi kazete da je linux brzi od Windowsa, ima manju glad za resama i slicno. E pa to bi meni trebalo konkretno u obradi fotki (eventualno ako prodje kodiranju videa)

Imam Q6600 oc 3.0

2 GB OCZ Gold

X1950 512Pro

Gigabyte P35

Naveo sam konfiguraciju jer nisam siguran kakav je linx sa driverima.

Takodjer me zanima postoji li mogucnost mountanja NTFS particija u linx. Postoji li verzija photoshopa za linux (ne zelim ici preko neke emulacije windowsa ili slicno, onda mi nema smisla prelazit, a treba mi nesto sta cita PSD fajlove, plus sta se ne zelim navikavat na novi SW)

Koju distribuciju i GUI mi preporucujete (potrebno bi mi bilo vise desktopa ako je moguce). Ne zelim all in one pakete, Radije instaliram komponentu po komponentu. Znam da sam novi i da cu se slomit ali volja za ucenjem je jaka, budem se snasao (google is my friend too)

Ajd me malo usmjerite ako vam nije problem.

Thnx!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nemam baš neka iskustva s linuxom, ali ti mogu ovo reći:

Ne postoji Photoshop za Linux, najbliža stvar je GIMP (koji je opet preslab prema photoshopu)

Ati se jako poboljšao u zadnje vrijeme s linux driverima, ostalo bi trebalo raditi bez problema

Kada su meni preporučivali linux vaćina savjeta je bila ovakva - ubuntu zbog velike zajednice pa imaš mnogo tutoriala, veća šansa za pomoć itd... ako želiš nešto što doslovno nema ničega u sebi i sve sam dodaješ i konfiguriraš - arch linux, ali su me upozorili da je težak za početnike i dosta zahtjevan

Windows XP is a 32-bit shell for a 16-bit extension to an 8-bit operating system designed for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand one bit of competition Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali balkan nikako iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sri 29.4.2009 18:21 (Paolo2612).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Mala savjetovanja, sto, kako i slicno
tnakir kaže...

Ovako...

Do sada sam bio vjeran Windowsima, na linuxu nisam nikad radio (iako ovo tipkam sa Live CD distribucije Ubuntua). Svi kazete da je linux brzi od Windowsa, ima manju glad za resama i slicno. E pa to bi meni trebalo konkretno u obradi fotki (eventualno ako prodje kodiranju videa)

Imam Q6600 oc 3.0

2 GB OCZ Gold

X1950 512Pro

Gigabyte P35

Naveo sam konfiguraciju jer nisam siguran kakav je linx sa driverima.

Takodjer me zanima postoji li mogucnost mountanja NTFS particija u linx. Postoji li verzija photoshopa za linux (ne zelim ici preko neke emulacije windowsa ili slicno, onda mi nema smisla prelazit, a treba mi nesto sta cita PSD fajlove, plus sta se ne zelim navikavat na novi SW)

Koju distribuciju i GUI mi preporucujete (potrebno bi mi bilo vise desktopa ako je moguce). Ne zelim all in one pakete, Radije instaliram komponentu po komponentu. Znam da sam novi i da cu se slomit ali volja za ucenjem je jaka, budem se snasao (google is my friend too)

Ajd me malo usmjerite ako vam nije problem.

Thnx!

Dakle, evo mozes pogledat moju konfu - maticna, RAM, CPU su slicni / isti. Uglavnom, jedino sam imao problema s onboard HD Audio-om od Realtek-a, tako ozbiljno da jedino je reinstall je pomogao nakon nekog vremena (te jos imam USB zvučnike) pa sve skupa je to komplicirano no s 9.04 prije par dana izgleda da problem nije strasan, sad vecinom radi a ako ne radi sam iskopcam i ukopcam :) S grafickom koja nije bas od jucer mislim da neces imati problema no nVidia je bolja trenutno sto se tice toga jer imaju drivere za Linux (no Ubuntu koristi ipak nesto starije jer se testiraju, trenutno 180).

Mountanje NTFS? Kak da ne, upravo imam 400 GB particiju, no, barem kod mene, particiju prvo moras otvoriti te ce onda ona tek mountat - to npr. nije pozeljno ako imas torrent koji ti se boota s OS-om te nece moci nastaviti DL na tu particiju (no ako sve u jednom komadu ili mountas prvo onda ok). U principu mount je double-click na ikonu i traje mozda 300 milisekundi!

Video? Pa, ffmpeg ima dosta toga, radi preko konzole i za mene je odlican no, moram reci, NISAM strucnjak za to niti se bavim time!

Za GUI / OS - Ubuntu (KDE ili Gnome -  svakako, ja sam trenutno na Gnome-u i OK je, i da, imam 3 Desk(top)a koje mozes switchat), vjerujem posto je tu najveci community da ce ti ljudi na ubuntuforums.org-u odgovoriti na to sto te zanima eventualno te pomoci, za Photoshop nisam siguran jer mi ne treba.
17 godina

Hvala na info...

Znaci da si skinem najnoviju verziju ubuntua. Sta se tice KDE cuo sam (i citao okolo) da se ljudi dosta zale na njega (pojma nemam zasto)... Dakle gnome. Ok. Ak bude jos kakvih pitanja slobodno ja... ???

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Hvala na info...

Znaci da si skinem najnoviju verziju ubuntua. Sta se tice KDE cuo sam (i citao okolo) da se ljudi dosta zale na njega (pojma nemam zasto)... Dakle gnome. Ok. Ak bude jos kakvih pitanja slobodno ja... ???

To je stvar prošlosti. KDE 4.2.x u svim distrama osim Ubuntua radi odlično. Ubuntu ima najgoru implementaciju KDEa od svih distri. Ako hoće KDE pričekaj 26.5 onda izlazi Fedora 11 sa KDEom 4.3.0.

Gnome - minimalistički, malo resursa troši, ružnije od KDEa.
KDE - moćno, iznimno konfigurabilno, dizajn iznimno dobar, ali troši nekih ~500 MB ram.

Inače bih ti ja preporučio Fedoru. Da si ikada probao Ubuntu 7.10 vidio bi koliko su sve sljedeće verzije nestabilnije od prethodnih. Fedora ti je isto jednostavna, a za razliku od Ubuntua implementacija KDEa je odlična, isto vrijedi i za Gnome.
Kamo loš Linuxaš ide nakon smrti? /dev/null
17 godina

@Tux: Da... iman live cd Ubuntu 7.10... znaci da pricekam. Koliko sam vidio sa live cd-a sve mi uredno radi, mreza, grafika, zvuk...

Nadam se da ce bit tako i sa instalacijom :)

Znaci da pricekam. A redhat? Debian? Koja je uopce razlika izmedju distri. Sta jedna distribucija ima a druga nema (nemojte se ljutit sta ispadam tupko, na windowsima sam od win 3.11, nisam nikad na linuxu radio)

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

@Tux: Da... iman live cd Ubuntu 7.10... znaci da pricekam. Koliko sam vidio sa live cd-a sve mi uredno radi, mreza, grafika, zvuk...

Nadam se da ce bit tako i sa instalacijom :)

Znaci da pricekam. A redhat? Debian? Koja je uopce razlika izmedju distri. Sta jedna distribucija ima a druga nema (nemojte se ljutit sta ispadam tupko, na windowsima sam od win 3.11, nisam nikad na linuxu radio)

Imaš dvije struje kod Linuxa.

Red Hat -> softverski div. Kreator rpm paketnog sustava na kojemu se bazira stotine distribucija. Red Hat nema više za desktop kompove. Također Red Hat košta. Fedora ti je sponzorirana od strane Red Hata. Sve probleme oko sistema rješavaju Red Hat inžinjeri i dobrovoljci.

Debian -> Nema softverskog diva iza sebe, ali ako je nešto stabilno onda je to Debian. U 15 godina izašlo samo 5 verzija Debiana - toliko Ubuntua izađe u 2 godine. Isto tako Debian tim je stvorio deb paketni sustav kojeg koriste stotine distribucija. Ubuntu je baziran na Debianu, ali toliko se odvojio od njega da tu više nema neke povezanosti osim istog paketnog sustava - deb.
16 godina
neaktivan

Da, Ubuntu je mozda tehnicki i po dizajnu vrlo diskutabilan no zaista je lagan za prvi put - u svakom slucaju neces nista izgubiti i svakako je stabliniji od Viste/XP-a!

Feodora je također dobra te ako Tux Slave vec nju preporuca mozda cu si i ja nabaviti KDE izvedbu :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Jos jedno pitanjce, driveri, software i slicno, jel ovise o distribuciji i verziji ili je jedino bitno da je linux, pa sad nema veze koji je build kernela, koja je distribucija linuxa i slicno.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Jos jedno pitanjce, driveri, software i slicno, jel ovise o distribuciji i verziji ili je jedino bitno da je linux, pa sad nema veze koji je build kernela, koja je distribucija linuxa i slicno.

Nemaš brige oko drivera. Tvoja konfiguracija radi bez problema na Linuxu. Linux kernel sadrži drivere, a ne distribucija! Jedino je razlika kod grafičkih kartica kad ti distribucija instalira drivere jer nisu otvorenog koda.
16 godina
neaktivan

Kao prvo moram priznati da o Linuxu nemam pojma.

Imam jedan PC (stara kanta) koji ima neku distribuciju Linuxa (Fedora) i neki specijalni soft za industriju. Kako se bojim da racunalo ne zvekne da li postoji mogućnost izrade image-a diskova koji imaju Linux na sebi. Znate ono instaliram copm na windowsima, skinem image preko ghosta i kad nastane problem vratim početnu konfiguraciju za 10 min.

Nadam se da ste me shvatili.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo sad sam instalirao Debian Lenny 5.0 i mogu reci da je graficki superioran Ubuntu i jako mi se svidja te da se on i Ubuntu, barem meni, cine jednako zahtjevni odnosno lagani za uporabu. Ono sto neces na Debianu znati vjerojatno neces ni na Ubuntu takoder te evo, i Debian preporucujem.

ck_kiki: ne bih znao :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@ autor,

moje mišljenje o photoshopu, ne os-u...

niti ja ne znam baš puno o linuxu, još imam 8.10 u vm-u na xp-u... ali bavim se photoshopom i to je jedini razlog što nisam prešao na linux, a da photoshop troši resurse, uopće nije istina, tvoj proc bi trebal to vrtjet bez problema, samo bi još trebao stavit memorije, a photoshopu ionak odrediš kolko ti želiš da ti troši... ja na jednojezgrenom procu i 2 rama radim i nef fileove i batch i komplicirane actionse bez grede...

Intel 486DX2/66 MHz Processor, 90MB Hard Drive - no OS, 8MB Memory,5.25" & 3.5" Floppy drives, 8 ISA Slots, Speakers, Keyboard and Mouse
17 godina
neaktivan

Imam problem s ubuntuom. Naime na svim acc.ovima na ubuntuu je određen free space od nekih 8.1 GB. Kako da ga povećam?

Nadalje, kod instalacije WotLK-a mi neće aktivirati ikonicu agree kod dokumenta. Evo slike...

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
Poruka je uređivana zadnji put ned 3.5.2009 11:03 (momak).
17 godina
neaktivan

Svakako probaj ArchLinux i sam izgradi distribuciju kakvu god želiš. Stavi ono što želiš, verziju koju želiš, imaj apsolutnu kontrolu nad sistemom.

Međutim, ako želiš brzo korištenje, ja bih ti za takvu upotrebu preporučio OpenSUSE. Stabilan, bogat...

A za Photoshop digni Sunov VirtualBox i instaliraj Windowse. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2009 9:09 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
momak kaže...

Nadalje, kod instalacije WotLK-a mi neće aktivirati ikonicu agree kod dokumenta. Evo slike...

wow i bc si instaliral?
People who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.
17 godina

Onda mi nema smisla ni stavljati linux. Radim na velikim tiffovima reda nekoliko stotina megabajta, zato mi je potrebna brzina.

Edit: znam da CS4 radi preko graficke (u koliko podrzava) ida to ubrzava rad, ali mislio sam da bi preko linuxa stvar isla brze. Isto kao i kodiranje videa (isprogramirao bi radnu stanicu na linuxu koja kad se posalje na nju u folder npr /avi da mi sve sta dodje u taj folder iskodira u nekakav divix, a ako se stavi u /mpeg folder da iskodira u mpeg2 preko nekakvog eksternog programa). Nije mi sad bitan dio problema kako to isprogramirat vec brzina kojom bi trajalo kodiranje jer su tu u pitanju materijali od par sati.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2009 10:30 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zašto želiš uopće Linux onda? Nemoj stavljati Linux ako ti Linux ne treba samo zato jer je cool biti na Linuxu. To je smiješno i djetinjasto.

17 godina

Ma briga mene hocu li radit na win, linux ili dos. Ne patim ja za tim, meni treba usteda vremena.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Linux najmanje štedi vrijeme. Koristi ono što trebaš. Ako ti je Photoshop najvažniji korisit Mac+OSX. Ako ti treba i nešto drugo koristi Windows, ako ti treba nešt baš na Linuxu koristi Linux...

17 godina

Znaci razlika u brzini i nije bash tolika kad se radi na nekakvom konkretnom problemu (obrada videa i fotoobrada) na istoj mashini...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.5.2009 11:03 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dakako da nije. Dapače, Windows verzija Photoshopa je i brža od one za OSX, pogotovo 64-bitna kakve nema za OSX.

17 godina
neaktivan
ck_kiki kaže...

Kao prvo moram priznati da o Linuxu nemam pojma.

Imam jedan PC (stara kanta) koji ima neku distribuciju Linuxa (Fedora) i neki specijalni soft za industriju. Kako se bojim da racunalo ne zvekne da li postoji mogućnost izrade image-a diskova koji imaju Linux na sebi. Znate ono instaliram copm na windowsima, skinem image preko ghosta i kad nastane problem vratim početnu konfiguraciju za 10 min.

Nadam se da ste me shvatili.

Možeš sa Clonezillom. To ti je LiveCD sa alatima za backup, kloniranje, restore...
Podržava i Linux i Windows particije. A uz to je i besplatna :)
Jaunty user :)
17 godina
neaktivan
Aki kaže...
momak kaže...

wow i bc si instaliral?

Da. Neznam koji mu je...

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
17 godina
Tux Slave kaže...
KDE - moćno, iznimno konfigurabilno, dizajn iznimno dobar, ali troši nekih ~500 MB ram.

Inače bih ti ja preporučio Fedoru. Da si ikada probao Ubuntu 7.10 vidio bi koliko su sve sljedeće verzije nestabilnije od prethodnih. Fedora ti je isto jednostavna, a za razliku od Ubuntua implementacija KDEa je odlična, isto vrijedi i za Gnome.
  Kako KDE troši ~500 MB? Ja ga koristim čak i na malom Acer Oneu i jedva pojede 180 MB zajedno sa cijelim sustavom (netinstall Fedora 10).

A na samu temu - ukoliko je uvjet Photoshop onda Linux definitivno otpada... i eto, nemaš brige: ili Win ili OS X Namigiva 
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
17 godina
neaktivan
4ndY kaže...
Tux Slave kaže...

Kako KDE troši ~500 MB? Ja ga koristim čak i na malom Acer Oneu i jedva pojede 180 MB zajedno sa cijelim sustavom (netinstall Fedora 10).

Kubuntu: ~500 MB
Fedora: ~500 MB
openSuse: ~500 MB

Sve na defaultnim postavkama. Evo da se točnije izrazim: Komp troši 500MB od čega 90% ode na KDE.

S kompom je sve uredu da nebi bilo "komp ti nevalja".
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Isto kao i kodiranje videa (isprogramirao bi radnu stanicu na linuxu koja kad se posalje na nju u folder npr /avi da mi sve sta dodje u taj folder iskodira u nekakav divix, a ako se stavi u /mpeg folder da iskodira u mpeg2 preko nekakvog eksternog programa). Nije mi sad bitan dio problema kako to isprogramirat vec brzina kojom bi trajalo kodiranje jer su tu u pitanju materijali od par sati.

Nešto slično postoji u win izvedbi i zove se canopus procoder.
Možeš napraviti svoje profile i zatim ih jednostavno dodavati. Program ima 'queue' manager koji se ponaša kao server, tj. bolje rečeno kao spool server, pa može zaprimati više job-ova koje odrađuje redom kako ih zaprimi.
I ono najbolje, može u isto vrijeme kodirati i u divx i u mpeg2 u vrlo solidnoj brzini..
Jedini minus je da košta..
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Onda mi nema smisla ni stavljati linux. Radim na velikim tiffovima reda nekoliko stotina megabajta, zato mi je potrebna brzina.

Edit: znam da CS4 radi preko graficke (u koliko podrzava) ida to ubrzava rad, ali mislio sam da bi preko linuxa stvar isla brze. Isto kao i kodiranje videa (isprogramirao bi radnu stanicu na linuxu koja kad se posalje na nju u folder npr /avi da mi sve sta dodje u taj folder iskodira u nekakav divix, a ako se stavi u /mpeg folder da iskodira u mpeg2 preko nekakvog eksternog programa). Nije mi sad bitan dio problema kako to isprogramirat vec brzina kojom bi trajalo kodiranje jer su tu u pitanju materijali od par sati.

Ne vidim kako bi na Linuxu to išlo brže. Nema teorije da su gfx driveri na Linuxu napisani toliko bolje da čine bitnu razliku, a CPU je isti na svakom OS-u...
17 godina

Mislio sam radi drugacije arhitekture linuxa..

Nista, stavit cu jos 6GB rama i dignut Win x64 i to je to...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Tux Slave kaže...
4ndY kaže...
Tux Slave kaže...

Kubuntu: ~500 MB
Fedora: ~500 MB
openSuse: ~500 MB

Sve na defaultnim postavkama. Evo da se točnije izrazim: Komp troši 500MB od čega 90% ode na KDE.

S kompom je sve uredu da nebi bilo "komp ti nevalja".

a nije ni gnome daleko. na ubuntu 8.04  ~450 MB.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice