U ratu je bio stabilniji napon nego tebi u miru.Zali se HEP-u zbog toga.Ako ti nesto rikne u kuci zbog nestanka struje mozes ih po zakonu tuzizi.
Žali se pola sela pa svejedno ništa ne poduzimaju. Službeno obrazloženje ukratko: ČVORCI i da će poslati tim da provjere. To kažu svakom kad nazoveš telefonom.
Prošle godine mi je zbog toga (isto u ovo vrijeme nestajalo struje tak na momente) riknuo mjesec dana star Corsair CX 400W.
Što se tiče tuženja, ko se može nositi s državnom firmom u našoj državi. Nema tu opcija. Možda poslati mail u potrošački kod?
Što je još zanimljivo, UPS mi pokazuje napon ulaza od 234 V do 245 V (uglavnom ili 238 V ili 241 V). Skoro stalno radi u AVR modu (automatska regulacija napona).
Nije ni čudo što nam često znaju žarulje pregorit ako je istina da je napon toliki. Mislim trebalo bi normalno biti 210 - 230V, 220V ideal...
Slučajno san naletija na ovu temu dok san tražija neke stvari o upsovima.
Samo da se nadovežen na ovu visinu napona.
U Hrvatskoj je zbog standarda EU povišen napon sa 220V na 230V (točnije 231, 400V trofazno podijelimo sa korijenon iz 3). Oscilacije u visini napona se mogu dogodit zbog dotrajale opreme / loših vodova / viših napona u trafostanicama. Tolerira se +/- 5-6% na ovih 230V.
Tako barem nas u školi uče.
Znan da je offtopic ali može bit korisno.