Strah od komentara

poruka: 102
|
čitano: 34.954
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Strah od komentara".
17 godina
RE: Strah od komentara
Zli Luđak kaže...
BMT kaže...

Ovaj puta ne bih komentirao način izražavanja, ali bih komentirao sadržaj. Naime, ako se radi o Miljenku Jergoviću (a vjerojatno da) kao osobi koja ne dopušta komentare na svoje tekstove, to naprosto nije istina. Istina je, možda, da ih ne dopušta u Jutarnjem listu, ali ga se u, npr., Politici može komentirati.

Prvo, pogledaj što si sam napisao: "naprosto nije istina", a onda odmah zatim sam kažeš da je istina.

Podatak da Jergović ne dopušta komentare u JL dolazi iz samog Pavičićevog teksta koji je glavni poticaj za moj drobež. Evidentno je da komentara pod Jergovićeve kolumne na JL nema, a čija je to odluka - autora, uredništva ili nekog desetog ja i ne bi znao, ali sam Pavičić kaže da je to Jergovićeva odluka ("Neki moji kolege, kao Jergović, zabranili su da se njihovi tekstovi komentiraju") pa se ja te informacije držim.

To što isti autor (ili drugo uredništvo) dopuštaju komentare na webu Politike posve je irelevantno. Dakle, u nogometnim metaforama koje toliko volim, to je kao da igrač traži da ga se izolira od publike na stadionu X ali ne i na stadionu Y. Tko nam kaže da mu jednog dana neće zasmtati i publika na stadionu Y pa će i tamo tražiti izuzeće?  

1. Dakle nije istina da ne dopušta da ga se komentira uopće, nego je možda istina da ne dopušta da ga se komentira u Jutarnjem listu (da li je on to sam tražio ili nije, to ne znamo; ukoliko je sam tražio, onda ono "možda" možemo izostaviti). Čisto sumnjam da mu u Politici ne bi dopustili isto da ih je tražio, tj. da je tražio od Politike da čitatelji iste ne smiju komentirati njegove tekstove, sumnjam da mu Politika to ne bi i omogućila, odnosno da ne bi onemogućila čitatelje da komentiraju.

2. Ja nisam ni rekao da ste vi rekli da je ovaj to zabranio. Poanta je trebala biti da je vaš tekst, dijelom, nastao na (dez)informaciji koju nam je svima Pavičić krivo i/ili nepotpuno prenio. To Pavičiću nije prvi put, ali od vas sam očekivao da ćete dotičnika "razapeti" i zbog poluinformacije. To je ujedno i moja jedina kritika na vaš tekst.

3. Sa zadnjim pasusom se slažem. Napokon on je u skladu s onim što sam napisao pod 1.

17 godina
Strah od komentara

OK, ne branim ja ni Pavičiću,ni Olegu da se izjašnjavaju "venecijancima"

Pa eto,po Pavičiću mi Hrvati ispadosmo divljaci jer smo imali uskoke,a "čak" su se

eto i dvije talijanske gospođe zgražale kad su čule da je Šenoa Hrvat, čule su i one za naše uskoke.

Naravno, da se te dvije talijanske gospođe nisu zgražale ako su slučajno čule kako su mlečići zapalili Zadar

kad je bio pod vlašću hrvatsko-ugarskog kralja i kako su lukavo za tu rabotu upotrijebili francuske križare.

Vjerojatno se te iste gospođe nisu zgražale niti nad činjenicom da im i danas Veneciju krase spomenici koje su

mlečići pokrali iz Konstantinopola, vidi vraga, ponovno mlečići u križarskom ratu poharaše kršćanski grad (nije Zadar jedini).

A kako ono venecijanci napadoše Austriju u prvom ratu, lukavo joj glumeći saveznika, pa onda promijeniše stranu kad su im Englezi i Francuzi obećali Dalmaciju kad se plijen bude dijelio.

Ma Vulić je definitivno dobro rekao, za nas dalmatince (barem većinu) i jest uvreda kad nam netko kaže "venecijanac", to jest uistinu simbol laži, prevare i pijetvorstva. O Pavičiću neću trošiti riječi, takve ne čitam, pa se ne mora bojati mog komentara ispod članka. A Olegu mogu reći samo jedno: "u vrijeme uskoka je bolje bilo biti uskok nego rob na mletačkoj galiji"

I Nazor, i Šenoa i Kumičić i Aralica su valjda bili blesavi kad su pisali o "venecijancu" u negativnom kontekstu, a valjda treba čitati tog stanovitog Pavičića i d'Annuzia, Musolinijevog prethodnika.  Konačno, postavka talijanskog iredentizma i jest uvijek bila u kojem su se Talijani vidjeli kao širitelji kulture i civilizacije na istočnu obalu Jadrana. Ma lažu i oni i njihov istomišljenik Pavičić. Kad je Pavičićev Split dobio vodovod? Pa za vrijeme francuskog maršala Marmonta, koji je otpuhao venecijance iz Dalmacije. Više je Marmont napravio u Splitu za 10 godina, nego svi venecijanski duždevi za tristo godina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 19:03 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
BMT kaže...

1. Dakle nije istina da ne dopušta da ga se komentira uopće, nego je možda istina da ne dopušta da ga se komentira u Jutarnjem listu (da li je on to sam tražio ili nije, to ne znamo; ukoliko je sam tražio, onda ono "možda" možemo izostaviti). Čisto sumnjam da mu u Politici ne bi dopustili isto da ih je tražio, tj. da je tražio od Politike da čitatelji iste ne smiju komentirati njegove tekstove, sumnjam da mu Politika to ne bi i omogućila, odnosno da ne bi onemogućila čitatelje da komentiraju.

2. Ja nisam ni rekao da ste vi rekli da je ovaj to zabranio. Poanta je trebala biti da je vaš tekst, dijelom, nastao na (dez)informaciji koju nam je svima Pavičić krivo i/ili nepotpuno prenio. To Pavičiću nije prvi put, ali od vas sam očekivao da ćete dotičnika "razapeti" i zbog poluinformacije. To je ujedno i moja jedina kritika na vaš tekst.

3. Sa zadnjim pasusom se slažem. Napokon on je u skladu s onim što sam napisao pod 1.

1. JL je njegova matična redakcija i ona za koju daleko najviše objavljuje. Osim toga, kakve to veze ima - čim frajer traži zabranu komentara u jednom od izdanja za koje piše, a koje (izdanje) inače ima komentare kao normalan "fičer", to je dovoljno da ide u kategoriju onih koji ne podnose komentare (i toga se čak i ne srame).

2. Gdje je Pavičić prenio dezinformaciju oko Jerge? Rekao je da Jerga ne dopušta komentare pod svoje tekstove i gdje je tu "dezinformacija"? Koga boli kua za Politiku (koja se čak i ne izdaje u granicama RH) i to što su mu tamo komentari slučajno dozvoljeni? Irelevantno.

Heroj a ne zločinac
17 godina
Floki kaže...

OK, ne branim ja ni Pavičiću,ni Olegu da se izjašnjavaju "venecijancima"

Pa eto,po Pavičiću mi Hrvati ispadosmo divljaci jer smo imali uskoke,a "čak" su se

eto i dvije talijanske gospođe zgražale kad su čule da je Šenoa Hrvat, čule su i one za naše uskoke.

Naravno, da se te dvije talijanske gospođe nisu zgražale ako su slučajno čule kako su mlečići zapalili Zadar

kad je bio pod vlašću hrvatsko-ugarskog kralja i kako su lukavo za tu rabotu upotrijebili francuske križare.

Vjerojatno se te iste gospođe nisu zgražale niti nad činjenicom da im i danas Veneciju krase spomenici koje su

mlečići pokrali iz Konstantinopola, vidi vraga, ponovno mlečići u križarskom ratu poharaše kršćanski grad (nije Zadar jedini).

A kako ono venecijanci napadoše Austriju u prvom ratu, lukavo joj glumeći saveznika, pa onda promijeniše stranu kad su im Englezi i Francuzi obećali Dalmaciju kad se plijen bude dijelio.

Ma Vulić je definitivno dobro rekao, za nas dalmatince (barem većinu) i jest uvreda kad nam netko kaže "venecijanac", to jest uistinu simbol laži, prevare i pijetvorstva. O Pavičiću neću trošiti riječi, takve ne čitam, pa se ne mora bojati mog komentara ispod članka. A Olegu mogu reći samo jedno: "u vrijeme uskoka je bolje bilo biti uskok nego rob na mletačkoj galiji"

I Nazor, i Šenoa i Kumičić i Aralica su valjda bili blesavi kad su pisali o "venecijancu" u negativnom kontekstu, a valjda treba čitati tog stanovitog Pavičića i d'Annuzia, Musolinijevog prethodnika.  Konačno, postavka talijanskog iredentizma i jest uvijek bila u kojem su se Talijani vidjeli kao širitelji kulture i civilizacije na istočnu obalu Jadrana. Ma lažu i oni i njihov istomišljenik Pavičić. Kad je Pavičićev Split dobio vodovod? Pa za vrijeme francuskog maršala Marmonta, koji je otpuhao venecijance iz Dalmacije. Više je Marmont napravio u Splitu za 10 godina, nego svi venecijanski duždevi za tristo godina.

Pazi što pišeš, sjest ćeš mi na volej.

Mi ne ispadamo divljaci (samo) zato jer smo imali Uskoke, mi smo divljaci nažalost po mnogo više kriterija od samo toga. Biti "divljak" ne mora biti nužno loša stvar, ali da se zna.... dok su druge imperije imale organiziranu upravu, državnost, pravosuđe, koliko-toliko demokratski način odlučivanja (da, Venecija je i tu među prvima), zar je jedino čime se mi možemo ponositi je banda pirata, onodobna Somalija?!

Sramota buraz, no nema frke, jer da se razumijemo meni su i somalski pirati nekako simpa, ali nemojmo se onda tu pretvarati i od gowna mijesiti pitu, nazovimo stvari pravim imenom. Uskoci, osim toga, nisu bili nacionalno jedinstveni niti su spomenik nekog "hrvatstva" - bilo je i Talijana (Venecijanaca), čak i Engleza koji su uskočili - jednostavno im se svidio taj piratski život harrrrr!! a Uskoci nisu nikog pitali za domovnicu - ako si znao veslat, klat i bio za malo dobre pljačkaške akcije, uskači brate, već ćemo se nekako sporazumjeti sve i ako ne govoriš "slavenski". To je cool ali da se zna šta je šta.

Zadar, odakle sam rodom, 1202. nije bio pod vlašću "hrvatsko ugarskog" kralja, već ugarskog kralja. Već rekoh da je pacta conventa lažni dokument kojeg priznaju samo neki HR historičari, a čak ne niti svi, a svjetski nam se zbog toga smiju, što je samo jedna u nizu stvari radi kojih nam se smiju. Prvi koji nam se zbog toga smiju jesu sami Mađari (!!!) dakle ekipa s kojom smo šatro bili u "savezu" i imali istog "kralja"! Mi smo zbilja ponekad urnebesni. Mađosi ne smatraju da su Koloman, Bela i ostatak te ekipe bili "hrvatsko ugarski" kraljevi, već samo ugarski, a Hrvatska osvojena i vojno zauzeta zemlja, nešto kao RSK nama danas. Zamisli da ti dođe Mile Martić i kenja o "hrvatsko-srpskom" nečem, da sakrije to što je poražen i napucan nogom u dupe?

Dakle, može li jadnije od toga - naše vlastite okupatore (Mađare) ispada da kakti molimo da nas "uzmu" kao ravnopravni element svog kraljevstva a oni nam se smiju? Zamisli da na takav isti način molimo Srbe (Talijane i Austrijance, te Turke neću ni spominjati).

Još jednom - Zadar nije bio "hrvatsko ugarski" grad već samo ugarski, osvojen je, kao i svaki drugi grad u srednjem vijeku. Venecijanci su u četvrtom križarskom pohodu bili pacovi prvenstveno prema Bizantu, što je povijesni biljeg koji će nositi koliko treba. Zadar je samo zanimljiva notica - ja osobno nemam ništa protiv biti pod Venecijom, ako je JEDINA druga mogućnost Mađarska. Daj mi digiće any time (even now) ako su alternativa Mađarci. Zagreb je tada bio selendra i opet pod tim istim Mađarima. Što bi ti odabrao?

Što se tiče Bizanta i Konstantinopolja rekoh da sam veliki obožavatelj istih - oči su mi se natopile suzama dok sam gledao ukradene konje na pročelju San Marca i one prave, sakrivene unutra (koje ne daju slikati, ali sam ih ja ipak slikao a ta slika je negdje i na mom Flickru). I jednako su se natopile suzama dok sam gledao poharani Carigrad, Hagiu Sofiju i Dandolov grob u istoj. Trepti pitanje: zašto? Povijesna neminovnost, imperiji propadaju a povijest nam se smije. I SSSR je otišao, a i Amerika možda neće dugo Plač Učenik (Venecija) je pobjedio i uništio učitelja (Bizant), kojem ionako nije bilo spasa. Ima u filmovima takvih, ponekad polu tragičnih epizoda (Kill Bill?). Emotivno bremenito, no i poučno, za one koji ispravno čitaju povijest.

BTW kad je Konstantinopolj padao, po posljednji put, uz Bizantskog cara u odlučnoj i posve beznadežnoj obrani sudjelovao je tko? Venecijanci.

I da, Aralica i Nazor su sramota HR pisane riječi, da - makar bi se obojica vjerojatno uvrijedili da ih netko ovako stavlja u isti paket (Nazor stara komunjara i Aralica stari nacionalist vlaškog kova). Obojica bezveznjaci teški. Šenou i Kumičića ne bi komentirao ovom prigodom, ali kao purgeri nisu pozvani da komentiraju priobalje, neka se raspišu o svojim Mađarima i Beču kojima su služili vjekovima. Marmont je OK, općenito Francuzi su OK. Prvi svjetski rat, d'Annunzio i ostalo nema veze s vezom i s Venecijom ima veze koliko mi danas s Kolomanom i Belom. Inače, govori o nama da nam je takav operetni lik oduzeo Rijeku pod nosom (ili govori o Fjumanima)? Još nešto?

Heroj a ne zločinac
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 1:59 (Zli Luđak).
17 godina
Strah od komentara

Za tebe je Nazor sramota, ali bome za mene nije, za tebe je i Aralica sramota ,ali za mene bome nije

Eto tebi D'Annunzia pa uživaj u njemu, jer bi D'Annnunzio potpisao taj Pavičićev tekst o venecijancima, a Nazor, Aralica, Šenoa i Kumičić ne bi. Ja stvari volim nazvati pravim imenom, a teza o venecijancima kao širiteljima kulture na istočnu obalu Jadrana je teza talijanske iredente, temeljna teza kojom oni vide svoje povijesno poslanje u širenju kulture "barbarima" na istočnoj obali Jadrana, temeljna teza kojom oni izvode i svoje "pravo" na teritorij istočne obale Jadrana.

I sad bi po tebi valjda djeca u hrvatskim školama  trebala preko tog Pavičićevog venecijanca učiti temeljne postavke talijanske iredente.

I ne nameći mi tezu da se ja trebam kao Hrvat nečega stidjeti, pa ni uskoka. Što se Talijani ne stide Maria Roatte, koliko me povijest uči i od kaznenog progona su ga zaštitili.

i purgeri su pozvani da komentiraju priobalje, sve je to naša hrvatska zemlja

i da mi je znati što je to "nacionalist vlaškog kova", ja jesam vlaj, pa što,da ti nisi bolji od mene što nisi

A sve te Pavičićve tlapnje o razvoju infrastrukture u Dalmaciji u vrijeme Venecije su jednostavno rečeno laž, Razvoj infrastrukture u Dalmaciji je započeo dolaskom Francuza, a nastavio se tokom 19 stoljeća pod Austrijom. Početkom 19 stoljeća jednostavno rečeno nije u Dalmaciji bilo jedne jedine ceste.

Ja kao završetak ove polemike (jer oko Pavičićevih teza talijanske iredente više polemizirati neću) navodim stihove velikog Vladimira Nazora :

"Vi ste uvijek bili roblje i vaša povijest nalik je na groblje . . .

. . .Da, to nam kažu, a sve u meni na to kliče: LAŽU!"

Lijepo je naš fetivi splićo Boris Dvornik izrecitirao te stihove u onom spotu.

E, to su naši hrvatski kulturni velikani, Nazor i Dvornik. A Pavičić??? piskaralo i luzer, tko ga šiša, demokracija je, ima čovjek i na glupost pravoCool

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 13:03 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina

A, idemo opet..... prvo ne pratiš diskusiju jako dobro pa me tjeraš da se ponavljam....

Nazor je svakako sramota, ali po svim kriterijima. I stih koji citiraš je sramota: "Vi ste uvijek bili roblje i vaša povijest nalik je na groblje . . ." to je po onoj svak se svrbi di ga češe. On si je sam umislio da nas netko zove robljem, pa kao, tom nekom, imaginarnom neprijatelju, odgovara. Ma budala stara i ulizica. To su stare prokušane sheme izmišljanja "narodnih neprijatelja" čega je bilo i kod komunjara u SFRJ i kod nacionalista u HR. Mene osobno nitko ne zove robljem, pa nekako i nemam potrebe da tom nekom odgovaram i vičem u facu. Tip je to koji je spjevao naj-ulizičkije pjesme u povijesti HR književnosti, Titu, a prije toga Paveliću, ej kakav obraz za to trebaš imati, ali neka je on dobro odgovorio svima koji nas zovu robljem, ne?

Aralica je već više stvar ukusa - meni je predvildjiv, neduhovit i dosadan, ali shvaćam da paše ognjištarskim nacionalistima, pa neka im ga. Inače, i on je jedan fini ulizica, kojeg mogu zamisliti da bez pol frke živi i radi i pod Venecijom, Austrijom i ne znam kime sve ne i ne digne ni glasa protiv toga, nego se gura pod skute trenutnom gazdi kako se gurao Tuđmanu.

Iredenta je smijurija, jer OPET preslikavaš termine u krivi vremenski period!!! Iredenta je izum kraja 19. i početka 20. stoljeća, koje to veze ima s Venecijom koja je NESTALA krajem 18.?? Kad ja govorim o Veneciji, govorim o imperiju iz cca 12.-13. st. pa tamo do 17. Pojam iredente s time ima veze koliko i pojam robovlasništva danas, dakle odgovaraš u vjetar.

D'Annunzio je budala, a to što ga se redovito izvlači je smiješno kao kad ekipa redovito izvuče Pavelića kao da je jedini Hrvat koji je ikad živio i najbolji predstavnik hrvatstva, a u pitanju su ljudi koji su sramota naroda. Makar i opet, Annunzio nema veze s Venecijom o kojoj ja govorim.

Infrastruktura - ne sjećam se da sam je ikad spomenuo. Venecija jednostavno nikad u Dalmaciji nije imala dubinu teritorija dovoljnu za razvoj cesta, sve do 1718. a tada su već bili imperij na zalazu, jadni i nikakvi. Nitko nije razvijao infrastrukturu u današnjem značenju tog pojma do 19.st. BTW

Također, i ja sam hrvatski Vlaj po materi. Nema tu ništa loše. Venecijanci su cijenili Vlaje i Morlake, i općenito su nas tretirali mnogo bolje nego nas "naša" hrvatska vlast tretira i dan danas (osvrni se oko sebe).

Heroj a ne zločinac
17 godina
neaktivan
Strah od komentara

Super tema.

Nisam se nadao da ću kao student povijesti pronaći povijesnu temu na ovom forumu. Kažite da mu se ulizujem, boli me john- ali Oleg hvala ti što uništavaš mitove o hrvatskim prostorima(zapravo općenito o povijesti). Što više učim i čitam, to veće gluposti i zablude saznajem.

EDIT: Jel predaješ povijest ili?

Μολὼν λαβέ! "Daj mi dim da ugasim svijetlo dana, daj mi jedan dim."
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 16:06 (reservoir dog).

0 0 hvala 0
17 godina
Strah od komentara

Nikakvi to mitovi nisu da se talijanska iredenta s kraja devetnaestog stoljeća pozivala baš upravo na Veneciju, i preko Venecije i "širenja" njezine kulture ovdje i svojatala istok Jadrana i dokazivala kontinuitet talijanskog prava na istok Jadrana upravo preko Venecije. A Nazorove stihove treba čitati u kontekstu ondašnjeg vremena borbe između narodnjaka i talijanaša u Dalmaciji za prevlast (kraj 19 i prve dvije dekade 20 stoljeća), tada su itekako bili aktuelni. Ma dobro je da ti Nazorovi stihovi nisu danas aktuelni, dobro je da i talijanska iredenta skoro pa ne postoji, dobro je da se to vrijeme i zaboravlja pomalo. A onda, kad već te talijanske iredente skoro pa nema, kad je od tog vremena pomalo i pristojan vremenski odmak, iskoči taj Pavičić i de facto iznese u tom članku temeljne teze taljanske iredente, i još nas koji smo na to zarežali proglasi natražnjacima i ognjištarima. E,hebi,ga, previše malo za moj ognjištarski ukus.

0 0 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

Nikakvi to mitovi nisu da se talijanska iredenta s kraja devetnaestog stoljeća pozivala baš upravo na Veneciju, i preko Venecije i "širenja" njezine kulture ovdje i svojatala istok Jadrana i dokazivala kontinuitet talijanskog prava na istok Jadrana upravo preko Venecije. A Nazorove stihove treba čitati u kontekstu ondašnjeg vremena borbe između narodnjaka i talijanaša u Dalmaciji za prevlast (kraj 19 i prve dvije dekade 20 stoljeća), tada su itekako bili aktuelni. Ma dobro je da ti Nazorovi stihovi nisu danas aktuelni, dobro je da i talijanska iredenta skoro pa ne postoji, dobro je da se to vrijeme i zaboravlja pomalo. A onda, kad već te talijanske iredente skoro pa nema, kad je od tog vremena pomalo i pristojan vremenski odmak, iskoči taj Pavičić i de facto iznese u tom članku temeljne teze taljanske iredente, i još nas koji smo na to zarežali proglasi natražnjacima i ognjištarima. E,hebi,ga, previše malo za moj ognjištarski ukus.

Pa kakve to veze ima što se šaka nacionalističkog ološa pozivala na Veneciju??? Na šta su se drugo mogli pozivati, kad je ta Venecija bila svjetla točka. I mnogi se Hrvati pozivaju na kralja Tomislava - od našeg ustaškog ološa, preko, ne znam, nekih kvalitetnih ljudi i pokreta. Svi se napajaju iz istog izvora, što je nekako shvatljivo.

Znači li to da je Tomislav loš jer je bio heroj jednom, recimo, Paveliću? Naravno da ne znači. (Ne znači zapravo ništa jer o Tomislavu vrlo malo znamo ionako.)

Znači li da je Venecija loša jer se neka banda iredentista poziva na nju DVA STOLJEĆA nakon što je zadnji element državnosti Venecije nestao??? Naravno da ne znači.

Znači li da je Bizant loš ako se banda srpskih nacionalista - inače bez ikakve razumske i povijesne osnove - proglašava slijednikom Bizanta i uzima od njih grb sa četiri ocila? Naravno da ne znači.

Znači li da je Rimsko carstvo, svjetionik civilizacije u mnogim segmentima, loše ako se Mussollini proglašavao njegovim nasljednikom? Naravno da ne znači.

Osim u očima sljepaca i kompleksaša kao Nazor.

Jedna od glavnih lekcija suvremene povijesti (20. st.) jest da će najveći seronje uzeti za idole svijetle točke iz povijesti svog naroda - nišra čudno uostalom.

Heroj a ne zločinac
17 godina
Strah od komentara

Evo ti malo o Nazoru, nema kome taj nije lizao dupe

http://p104.ezboard.com/Vladimir-Nazor-Nazzaro-18761949-/fistorijabalkanafrm39.showMessage?topicID=55.topic

Dno dna!

Heroj a ne zločinac

1 0 hvala 0
17 godina
reservoir dog kaže...

Super tema.

Nisam se nadao da ću kao student povijesti pronaći povijesnu temu na ovom forumu. Kažite da mu se ulizujem, boli me john- ali Oleg hvala ti što uništavaš mitove o hrvatskim prostorima(zapravo općenito o povijesti). Što više učim i čitam, to veće gluposti i zablude saznajem.

EDIT: Jel predaješ povijest ili?

Ne predajem, samo čitam puno povijesnog svačeg ičeg koječeg Iznenađen

Heroj a ne zločinac
17 godina

Nećemo sada još iznostiti i netočne povijesne činjenice. Talijanska iredenta nije bila nikakva "malobrojna šačica luđaka", nego je to bila politika i generalni smjer talijanske države od Garibaldija do pada Musolinija 1943. Hvala Bogu da danas nije, tako da bi tvoja ocjena prema sadašnjoj talijanskoj iredenti bila točna. Pa naravno da je onoj talijanskoj iredenti od sredine 19 stoljeća do četrdesetih godina dvadesetog kad je upravljala talijanskom državom trebao nekakvi kontinuitet da bi opravdala prodor na istok Jadrana, stari Rim je ipak bio povijesno predaleko. E oni su taj kontinuitet našli u Veneciji, talijanska država je od svog osnutka pa sve do 1943. godine polagala pravo na teritorije koje je Venecija posjedovala, ili ako ti je draže, gdje je Venecija širila kulturu.

Druga stvar, kad je rekao da bi bio radije mletački trgovac u Splitu, nego uskok u Senju jer su uskoci remetili pomorski promet, Pavičić jednostavno vadi uskoke iz njihovog povijesnog konteksa, i navodi čitatelje na pomisao da je tadašnja trgovina bila nalik današnjim trgovačkim centrima, a da su uskoci bili nešto više surovi od drugih toga doba, a u tom povijesnom vremenu uskoci su bili slika i priika svog doba, ništa više od toga, konačno i mletačka vojska na granici sa Turcima (a koja je bila sastavljena od naših predaka vlaja mahom) je imala metode slične uskočkim, službeno poticane od Mletačke države i dakako i nagrađivane i odobravane od Venecije.

A o turskoj surovosti tog doba ne treba ni govoriti.

Da bi i uskoke i mletačke trgovce tog doba stavio u njihov povijesni konteks, i time ne zavaravao čitateljstvo Pavičić je trebao napisati: "Radije bi bio mletački trgovac u Splitu u to doba, i između ostalog trgovao i robovima za galije, nego uskok i ometao pomorski pomet tih galija. Ali trebam još napomenuti da se niti metode ni mletačke ,ni turske vojske u to vrijeme nisu razlikovale od uskočkih"

Zašto Pavičić vadi uskoke iz tog povijesnog konteksa, ja ne znam, ali vidim da time vara čitatelje pružajući im krivu sliku vremena.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 23:04 (Floki).
17 godina

Jedini koji vadi stvari iz povijesnog konteksta si ti, jer svaka diskusija o Veneciji prestaje sa 1797, sve spike o iredenti, Garibaldiju, Mussolliniju i fašistima, dakle stvarima koje su došle od pola do cijelog stoljeća kasnije, pa i više, nemaju s tim veze. Niz socijalnih revolucija, a tehnološke da i ne spominjem, učinio je svijet posve drugačijim mjestom. Venecija je u svoje vrijeme bila najslobodnija, najbolja, najnaprednija zemlja Mediterana, na radost svih svojih građana (kojima etnička podjela prije 19. st ionako nije bila bitna). Hrvatska nije postojala, a Austrija i Mađarska za Veneciju su bile šest stupnjeva niže. Turska je bila deset stupnjeva niže. Iz današnje perspektive, nitko gore ne upravlja Hrvatskom nego Hrvati, pa skoro da bi i Turke odabrao kao bolje rješenje Nevinašce

Kad već spominješ Garibaldija i iredentu, mada nema veze s Venecijom..... Nica u Francuskoj (za Talijane Nizza) je rodno mjesto Garibaldija i jedan od izvornih, prvih ciljeva talijanske iredente. Naravno, nisu je uspjeli trajno osvojiti, mada su pokušavali, i za Drugog rata je anektirali. Sada je Nica normalan francuski grad, ALI jedan od dva glavna trga se zove po Garibaldiju, na kojem se nalazi i kip dotičnog!

Dakle, možeš li zamisliti da se u Puli nalazi kip bilo kojeg Talijana (recimo tog istog Garibaldija ili nekog venecijanskog dužda) i da se trg zove po čovjeku kojeg su iredentisti koristili kao motiv da taj grad osvajaju?

Ne možeš, ali tako se stvari rješavaju u civliziranim zemljama. Bez gorčine, ljutnje i nazorovskog bijesa, uz veličanje nekoga tko je bitan za taj grad, čak i ako je državljanin tuđe zemlje i na određen način neprijatelj. Nazorovske reakcije karaklteristične su za male, frustrirane i jadne narode i pojedince (od njega me to i ne čudi, jer je i bio malen frustriran i jadan).

Neću dalje, jer bi se samo ponavljao, sve piše u prethodnim postovima (njih milijun).

Heroj a ne zločinac
17 godina

Da li si Zli Ludjace ikada citao i barem neko vrijeme pratio te tzv. komentare citatelja?

Probaj. I volio bih mozda procitati u nekom tvom buducem clanku komentar i tih "komentara" citatelja. Redovno citam kolumne i Pavicica i Jergovica i Tomica i ostalih a odnedavno sam prestao citati "komentare" citatelja na te kolumne jer to u 99% slucajeva nisu komentari nego cisti izljevi iracionalne mrznje prema svemu i svacemu i svakome. Cak u vecini slucajeva uopce nemaju veze sa onime sto se pise u kolumni. A iza onih 1% obicno slijedi rjecca ali ... pa opet mrznja. Prema svima koji su drugaciji i koji drugacije misle. Komunjarama (komunistima), zidovima, pederima (homoseksualcima), venecijancima, turcima, englezima, slovencima, EU itd .. itd.. . I mene uopce ne cudi sto je neki od tih novinara odustao od objavljivanja takvih komentara ispod svojih kolumni. Pozivas se na civilizirane zemlje. A koliko znam u takvima se govor mrznje sankcionira. A usporedba sa nogometnim stadionima nije potpuno korektna jer se u tim civiliziranim zemljama na koje se pozivas govor i manifestiranje mrzne sankcionira ako ne od onih 22 na terenu onda od organizacija koje brinu o natjecanju.  

17 godina
neaktivan
Strah od komentara

HAHAHA iživcirali ste ga.........iskreno kakve mi danas Hrvati imamo veze sa Venecijom ili Nazorom.....eto vidim 30 točaka koje su mi pripremili Zli ludjak i ostala forumska ekipa...pa da definitivno imaju doticaja s nama i zbog njih mi danas jesmo....ali njihov utjecaj na naš život je jednak utjecaju ragbijaša na leptira koji nadlijeće tihi ocean....

Venecijanci  mislim sto je sad ovo...venecijanci, mađari....pa mi nemamo veze sa njima uopće....

A što se tiče neslaganja oko Nazora...vaš osnovni imperativ za to je što je istinitije i korisnije to je dobro? Za koga istinito i za koga korisno...za vas? 

Po meni ja bi volio da svi slušaju Thompsona i neka se diče nacionalizmom, bolje to nego se međusobno klat zato što netko sluša cajke ili metal...i moja teorija je DOBRA po svim definicijama ali za mene i moju percepciju a za vas.....zato postoji oblik koji s zove demokracija ali mogu i ostali....čak i talasokracija ako se mora...nešto nije uredu s vama stvarno....toliko govora mržnje nisam vidio od 1 razreda osnovne....Ovaj mi piše s uskličnicima da sam nepismen...pa koji k...ocu ti sad vratit kao na stadionu? Nije mi to sve bilo jasno....i čitam 1 put 2 put i evo zaključaka...

1. Uspjeli ste iživcirat zlog ludjaka tj on se uspio iživcirat....

2. Ja sam nepismen sudim to po broju produženih trotočja....

3. TO što sam nepismen uopće nije bitno stoga što moji tekstovi ne vrijeđaju realno nikoga niti pružaju bunt tj inat ikome...

4. Vaši tekstovi to rade....ne znate se koristit upitnicima i uskličnicima...(piše se koristit-I ali ja sam iz Dalmacije i na to su utjecali talijani te im ja ovim pružam bunt ...jesam vraga. :) )svaki vaš tekst objektivno je pisan u brzini sa mukotrpnim ispravljanjima gramatičkih greška te vaši tekstovi su remek dijela hrvatskih profesora hrvatskog..hh...ali se ne znate izražavat i to dovodi do eto do povijesti....sve vam je jasno..

5. Ne možete očekivat da samo zato što ste vi nešto rekli da će druga osoba promijenit mišljenje.....

6. Da mi itko uleti kao Zli ludjak koji je POČEO PISAT DUPLE POSTOVE,  ovako citiram: " Pazi što pišeš, sjest ćeš mi na volej."

"I stih koji citiraš je sramota: "Vi ste uvijek bili roblje i vaša povijest nalik je na groblje . . .""

Da mi itko uključujući apsolutno sve, ja bih tu osobu probio šakom isti sekund..

"Ne nego se radi o pismenosti, onoj koju ti ne posjeduješ! Sjedi jedan!"

Tebe bi da si mi rekao ovo na ulici, licem u lice skinio šakom...pa jesi ti normalan...? Vičeš me zbog suprotnog mišljenja....nije me puno briga ako sam krivo shvatio...pa nemoš tako okolo ljudima....stani na loptu....promisli...čak uzmi u obzir da sam kreten ali ponašaj se razumno kad pišeš...nije ovo stadion...jer bi te u pravom životu srušio na pod i otišao ća....

Ko je vidio ovo govorit nekome...pa niste u srednjoj školi više...aj smirit ćemo se i ustanovit tko je bio u pravu....olegova wikipedia ili forumska wikipedija...da mislim wikipedija jer eto oleg nije povjesničar nego koje kakav amater sa ipak zavidnim znanjem povijesti...iako povijest nema veze sa ovom temom u užem smislu konekcije onog što jest sa onim što jest...ne dirajte mi se u kazualitet......

E i stvarno bi volio vidit za tvoj sljedeći članak kritiku tvoje kritike na tvoj članak.....tj samo komentiraj naše postove...i potpadni pod autokritiku :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.9.2009 13:43 (Tale).

1 2 hvala 0
17 godina
odjavljen
Tale kaže...

Tebe bi da si mi rekao ovo na ulici, licem u lice skinio šakom

Momak aj se ti vrati slušanju thompsona...

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Tale kaže...

bla bla bla bla

Evo ti jedan ofucan LINK!

Edit: Evo uspio sam pročitati sve što je Tale nadrobio. Nije vrijedno truda.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.9.2009 18:15 (ksoric).
17 godina
Strah od komentara

Moram priznati da me Zli luđak potaknuo na pretraživanje povijesti i razmišljanje. Naročito me trgnilo ono o Nazoru (pjesme o Poglavniku, pa pjesme o Titu). Kurvin sin, taj Nazor. Ali pjesnici su, za mene, ionako srolje (izuzev Baudelaire-a). Daleko je to od toga da Venecijance ne smatram gamadi (ko i Mađare, Turke, Austrijance - iz prošlih vremena), ali nije sve onako kako su me stari učili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Strah od komentara

Da, kao Venecija nam je po tebi i Pavičiću donijela civilizaciju i infrastrukturu u Dalmaciju.

Već sam sve rekao o izgradnji cestovne infrastrukture u Dalmaciji u vrijeme Venecije : Nula

Ajmo analizirati malo izgradnju infrastrukture u dalmatinskim gradovima u vrijeme Venecije, ajmo tu infrastrukturu i građevine usporediti sa Dubrovovačkom Republikom. Ma što je to Venecija više napravila u Splitu, Zadru ili Šibeniku nego Dubrovačka Republika u Dubrovniku koja je u cijelo to vrijeme od mlečića bila neovisna. Ma u čemu su to mlečići prednjačili u Splitu ili Zadru pred samostalnim Dubrovnikom, ni u čemu. Nije li i danas Dubrovnik turistička meka no1 na hrvatskoj obali. A izgradii su ga dubrovački Hrvati, neovisno i posve samostalno od Vencije. Što nam je to onda Venecija posebno donijela, kad se na primjeru razvoja Dubrovačke Republike jasno vidi da smo mogli i bolje od nje. I ja prekidam ovu polemiku, sve smo rekli, možemo se samo ponavljati.

p. s. nemoj se što naljutiti, ništa osobnoCool

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.9.2009 14:11 (Floki).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ma kakva venecija, kakvi mađari, da ste gledali zadnju emisiju 'na rubu znanosti', David Icke bi vam ljepo objasnio da se u stvari radi o Habsburgovcima..Namigiva

17 godina
neaktivan
Strah od komentara

LOL :)

Čovjek koji smatra da nama vladaju gušteri.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
reservoir dog kaže...

Ne moraju biti gušteri u fizičkom obliku. Dovoljno je pogledati kako mala šačica ljudi ima veliko bogatstvo (novac=bogatstvo, bogatstvo=moć), ali da je sve to na račun njihove inteligencije i sposobnosti, to je smiješno. Po tome bi Nikola Tesla (trebao biti) bio najbogatiji čovjek na svijetu, samo on je igrao druga pravila igre koja nisu bila spremna u njegovo vrijeme i danas nailaze na otpor, zbog ljudske sebićnosti, želje za vlašću i kontrolom.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...I'm not your friend, buddy! I'm not your buddy, guy! He's not your guy, friend! I'm not your friend, buddy! We're not your buddies guy
17 godina
neaktivan
the_tux kaže...
reservoir dog kaže...

Ne moraju biti gušteri u fizičkom obliku. Dovoljno je pogledati kako mala šačica ljudi ima veliko bogatstvo (novac=bogatstvo, bogatstvo=moć), ali da je sve to na račun njihove inteligencije i sposobnosti, to je smiješno. Po tome bi Nikola Tesla (trebao biti) bio najbogatiji čovjek na svijetu, samo on je igrao druga pravila igre koja nisu bila spremna u njegovo vrijeme i danas nailaze na otpor, zbog ljudske sebićnosti, želje za vlašću i kontrolom.

Jedan od najvecih OT u zadnje vrijeme... De vratite se na temu, ak cete raspravljat o glupostima otvorite novu temu.

Nothing is true, everything is permitted...
17 godina
neaktivan
Strah od komentara

Ja mislim da Oleg ima strah od mojih komentara....hahahahaha (šala)

0 0 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

Da, kao Venecija nam je po tebi i Pavičiću donijela civilizaciju i infrastrukturu u Dalmaciju.

Već sam sve rekao o izgradnji cestovne infrastrukture u Dalmaciji u vrijeme Venecije : Nula

Ajmo analizirati malo izgradnju infrastrukture u dalmatinskim gradovima u vrijeme Venecije, ajmo tu infrastrukturu i građevine usporediti sa Dubrovovačkom Republikom. p. s. nemoj se što naljutiti, ništa osobno

Ne ljutim se uopće, sve u svemu dobra diskusija, jedino me smeta kad uporno neke stvari ne želiš pročitati ili mi stavljaš u usta što nisam rekao, pa me stalno tjeraš da se ponavljam, i opet uključujem.

Primjerice - infrastruktura tj ceste, nikad nisam to rekao za Veneciju, a ceste nisu ni mogli graditi jer nisu imali stratešku dubinu teritorija prema Turcima da bi to imalo smisla (sve do zadnjih ratova 1718. IIRC a Venecija je tada već bila na zalazu i jako slaba - zapravo da nije, čak i tako slaba, uzela taj teritorij, danas bi imali Bosnu odmah iza Klisa! - dakle hvala ti Venecijo, još jedan put Nevinašce).

Nije se ni Dubrovnik nekih silnih cesta nagradio jer je također jako tanak. Dubrovnik nisu izgradili "Hrvati", nego Dubrovčani, ili da budemo precizniji, ljudi koji bi za sebe, da si ih tada pitao, rekli da su iz Raguse. Ne bi se zvali Hrvatima ni pod razno, ne bi ni znali što taj termin znači, do negdje sredine 19. st. što je period o kojem ja uopće i ne diskutiram ovdje. Dubrovačko plemstvo je govorilo među sobom gotovo isključivo talijanski, moto grada je bio Libertas - što ti govori koliko su uopće glupe preslike suvremenih nacionalnih i jezičkih kriterija na ono doba.

Osim toga, meni su iskreno i Zadar i Split i Šibenik i Rovinj, Istra itd zanimljiviji od Dubrovnika koji je turistički gledano debelo precijenjen. No to je moje subjektivno mišljenje, koje obzirom da sam Zadranin možete odbaciti Cool

I ne kažem da su "donijeli civilizaciju", smiješan termin. Bili su, jednostavno, napredna, liberalna zemlja, sa sustavom vrijednosti u kojem bih ja, tada, volio živjeti. Da se netko rađa sutra, stave ga pred globus i kažu "biraj di ćeš se roditi" - većina bi birala Nizozemsku, Švicarsku, Norvešku.... vrlo malo ljudi bi odabralo Rusiju ili Hrvatsku (možda netko i bi da nas vode pametniji ljudi), a recimo Burkinu Faso ili Kamerun ne bi odabrao gotovo nitko. E pa tako bi ja, recimo 1480, pred globusom odabrao Veneciju. Nije posao narečenih zemalja da "šire civilizaciju" niti to rade, njihov je "posao" da jednostavno svojim građanima budu ugodna mjesta za život bez obzira na nacionalnost. Nizozemska i Norveška su to danas. Venecija je to bila nekad, davno. Hrvatska tada nije postojala. Danas postoji, pa opet nije previše ugodno mjesto za život jer nas vode imbecili.

Heroj a ne zločinac
17 godina
Strah od komentara

za dubinu teritorija se slažem

ali za obranu priobalja od Turaka i povratak teritorija natrag nismo mi baš toliko dužni Veneciji, vojska Venecije je bila koncipirana tako da su je na našem prostoru činili isključivo morlaci (kako bi venecijanci rekli) i oni iz priobalja, dakle ginuli su isključivo naši ljudi. A postoji i danas ona klapska pisma Kod Lepanta sunce moje, izgleda i da nam je bitka kod Lepanta dobro ispraznila otoke. Nitko nama nikad ništa nije poklonio, sve smo mi dobro platili.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.9.2009 20:53 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

za dubinu teritorija se slažem

ali za obranu priobalja od Turaka i povratak teritorija natrag nismo mi baš toliko dužni Veneciji, vojska Venecije je bila koncipirana tako da su je na našem prostoru činili isključivo morlaci (kako bi venecijanci rekli) i oni iz priobalja, dakle ginuli su isključivo naši ljudi. A postoji i danas ona klapska pisma Kod Lepanta sunce moje, izgleda i da nam je bitka kod Lepanta dobro ispraznila otoke. Nitko nama nikad ništa nije poklonio, sve smo mi dobro platili.

Sve pošteno, bili smo dio jednog većeg, uspješnog imperija, i sudjelovali smo u vojnim pobjedama, a i porazima tog istog imperija. Obzirom da smo se u tim sudjelovanjima borili protiv Turaka (kao univerzalnih negativaca u ovim krajevima oko čijeg neprijateljstva nadam se da nema dvojbi), te na taj način u krajnjoj liniji sačuvali ili osvojili teritorij koji imamo i dan danas, ne vidim što je tu sporno?

Bitka kod Lepanta, možda najvažnija bitka u evropskoj povijesti - da tu nije pobijedila Venecija i saveznici, Turska bi bila zaustavljena možda negdje kod Trsta, a možda ni tu. Kompletna južna Hrvatska dijelila bi od tada pa vjerojatno do danas, sudbinu Bosne. Po meni je to vrijedno sudjelovanja. Umjesto da se time ponosimo, ulogom u sastavu velike evropske koalicije protiv Osmanlija, našu književnost o Lepantu tvori uglavnom cvilež nazorovskog tipa. Time pokazujemo jadan nacionalni karakter, nažalost posve očekivano.

Neke od najslavnijih stranica naše vojne povijesti su tu ispisane. O tome je pisao i Andrija Kačić Miošić, kojeg opet spominjem, valjda već deseti put. Malo više čitati njega, a manje Nazora, i steći će se ispravnija slika!

Heroj a ne zločinac
16 godina
neaktivan
Strah od komentara

Zao mi je sto nemam nista konstruktivno za dodati na temi, jer nisam nikad previse volio povijesti, ali zelim reci da mi vas je bas gust citati decki.

Nevjerojatno mi je kako mi rusite neke predrasude i 'znanja' koja su mi usadili u srednjoj skoli i koja sam do nedavno (nesto prije ove teme) uzimao zdravo za gotovo.

Iz mojeg primjera, jedan Svedjanin mi je objasnjavao moju povijest iz sasvim drugih ociju, i to sto se moje i njegovo poimanje iste puno razlikuju me nije nimalo iznenadilo, ali me iznenadilo KOLIKO se poimanja razlikuju.

@Zli ludjak

zelim samo jednu stvar ispraviti: Skandinavija na balkanu zivi na debelim mitovima. Vjeruj mi na rijec. Neke stvari jesu istinite, ali vecina bajki koje se narodno predaju o Norveskoj i Svedskoj - nisu.

Da ne duljim dalje, svaka cast, samo nastavite.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Strah od komentara

Meni je Oleg pao kada je napisao u 200-tom BUG-u da je Denis Kuljiš "Legenda I Car", od tada razmišljam da prestanem kupovati časopis, a kupujem ga od 1. broja.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Strah od komentara

???

Želiš reći da bi prestao kupovati časopis o software/hardware-u itd zbog jedne kolumne koja ni ne dodiruje te točke?

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.9.2009 0:42 (reservoir dog).

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice