Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 330.667
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
moderator
RE: Pušiona
bed kaže...
mbaksa kaže...

Da, ja se nadam da ce jednog dana cigaretni dim biti potisnut u "ilegalu" .Razlog tomu je sasvim jasan - cigaretnim dimom stetis i drugim ljudima, a ne samo sebi. Osobno mene nije briga sto netko radi u svojoj kuci ili stanu, sve dok to ne utjece na mene. Dakle, ovo sto si napisao je posve neopravdana insinuacija.

Potpuno je meni jasno da ti cigaretu ne možeš vidjeti niti nacrtanu i imaš misiju prosvijetliti narod.

Zanimljiv komentar, pogotovo ako imamo u vidu da sam pred koji tjedan predao kao seminarski rad iz kolegija Vizualna kultura brošuru nazvanu Cigareta - agonija ili užitak?, na čijoj se naslovnici nalazi - iznenađenje! - opušak, koji se prostire na 60% visine naslovnice i 60% sirine. Belji se Pa eto - samo još jedna tvoja nebulozna insinuacija.

Zar je zaista tako teško prihvatiti činjenicu da se nepušači zalažu za zabranu pušenja u javnim prostorima zato i samo zato što je cigareta otrov koji može prouzročiti teške bolesti i smrt, što njome ovisnici truju ni krive ni dužne osobe, te što im usmrđuju odjeću i tijela? Baš me zanima koje si sve razloge sposoban smisliti, samo da ne bi prihvatio realnost.

bed kaže...
Razlog je zapravo posve nejasan ako govorimo o otvorenim javnim prostorima. Je'l to dim od cigarete šteti na 10 m na otvorenom prostoru? Nemoj me nasmijavati. Ovi argumeti već poprimaju oblik slikovnica za malu djecu. Ti kad dođeš na Trg Bana Jelačića i netko na suprotnom kraju zapali cigaretu smatraš da te truje? Teška paranoja, jer to tebe muči i kad ne utječe na tebe..

Eto, jos jedna tvoja nebulozna konstrukcija. Zbog čega si ignorirao zadnji odlomak poruke na koju si odgovarao a u kojem sam objasnio svoju poziciju?

bed kaže...
mbaksa kaže...

Vezano uz djecu, da - zaista me muci to sto roditelji cigaretnim dimom truju svoju vlastitu djecu, u zajednickom domu. Tebe to ne muci?

O čemu ti briješ? Svi u svom privatnom prostoru imaju djecu i puše? Pa ćeš ti činjenicu da postoji netko tko truje svoje dijete iskoristiti da svima ukineš pravo da puše u svom privatnom prostoru?

O čemu ti briješ? Gdje sam ja tako nešto napisao? Još jedna tvoja nevjerojatna insinuacija. Jasno sam rekao da me baš briga što svatko radi u svom domu, sve dok to ne utječe na mene. Komentar vezan uz djecu je replika na tvoj komentar vezan uz "dizanje kose" - meni se ne diže kosa "čim si i zamislim da susjed možda u svojem stanu puši" (takve stvari si ni ne zamišljam - koja je to po redu insinuacija?) - meni se diže kosa kad vidim ili čujem da roditelj vlastito dijete truje cigaretnim dimom. Smatram da bi takve roditelje trebalo kazniti i spriječiti ih da to djeci dalje čine - bez obzira što ih truju u vlastitom domu - nitko nema pravo kršiti tuđa temeljna ljudska prava, čak ni u vlastitom domu.

bed kaže...

Pravo vrijeme za ustav RH, čl. 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Eh, vidiš ja sam slobodan i želim zapaliti cigaretu u svojem privatnom prostoru. Time ne trujem nikoga osim sebe i ustav RH mi jamči slobodu kao i slobodu izbora želim li to raditi.

OK, a sad lijepo pojasni gdje sam ja rekao da ti treba ukinuti to pravo. Belji se Citat molim (ne izvađen iz konteksta).

Koja je to po redu nebulozna insinuacija? Peta? Šesta? Ubuduće kad raspravljaš s ljudima, nemoj im imputirati svoju fikciju kao njihove stavove - čitaj što su napisali, pitaj ako ti nešto nije jasno. Ovo što radiš je čista perverzija. Logička "pogreška" (teško je reći da je to pogreška, jer se ne radi o pogrešci nego o prozirnom pokušaju manipulacije) straw man iliti tuđe stavove prikazuješ drugačijima nego što jesu, pa pobijaš to svoje izmišljeno viđenje tuđih stavova i praviš se da si pobio njihove stavove. To ti ovdje neće proći.

16 godina
neaktivan
Tony kaže

ja kada želim zapaliti travu moram se sakrivati i strahovati od pandura, a samo zato jer je netko to proglasio ilegalnim. pa ako je to ilegalno onda želim da duhan ima isti kriterij. a trava nema ni blizu štetne čimbenike kao duhan, te se negdje čak i propisuje na recept lječnika. zašto pušači duhana mogu usmrditi i zagaditi sve živo, a ja koji zapalim 3 jointa na godinu smatram se kriminalcem? ma zajebi ti to, triba onda isti kriterij za sve i amen. dok sam bio u amsterdamu svidio mi se njihov sistem coffeshopova, tamo pušiš joint a duhan i alkohol su zabranjeni. a konobar ti nesmi poslužit piće tamo di se puši nego ga sam sebi doneseš. e moj sinek, to je prava država.

da samo zaboravljaš jednu "sitnicu" od cigarete se ne kesiš ko blesav,a u tom istom amsterdamu te dileri i svodnici salijeću na ulici..
to je druga krajnost od ove naše zabiti..mjera je negdje na sredini..

17 godina
Pušiona

Mbaksa jesi li ti ikad šta konzumiro jače od čaja???????????????

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pušiona

Što rekla jedna baba kod mene u susjedstvu: Tko cigarete puši, sebi život ruši!

a.k.a MindFreak MSN: ivan_babic_95@hotmail.com - E-Mail: ivan.stoposto@gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Promatrač kaže...

Mbaksa jesi li ti ikad šta konzumiro jače od čaja???????????????

Mislim da bi svrsishodnije pitanje bilo - Je li mi netko bez mojeg dopustenja nalijevao niz grlo nesto jace od caja? Namigiva Shodno tome, vidis da nije bitno koliko je jako nesto sto sam ja konzumirao, nego je bitno je li me netko prisilio da to konzumiram samo zato jer sam se nasao na odredjenom mjestu.

17 godina
neaktivan
Pušiona

Ok, ako mislite da je u redu da ljudi kod sebe( u svojem vlasništvu puše), zašto nije u redu da vlasnik ugostiteljskog objekta odluči jel to u redu ili ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Ige kaže...

Ok, ako mislite da je u redu da ljudi kod sebe( u svojem vlasništvu puše), zašto nije u redu da vlasnik ugostiteljskog objekta odluči jel to u redu ili ne?

Pa vlasnik ugostiteljskog objekta kod sebe doma moze odluciti hoce li se pusiti ili ne. Njegov ugostiteljski objekt nije njegovo privatno, osobno mjesto, nego javna povrsina.

17 godina
neaktivan
seneka kaže...
Tony kaže

ja kada želim zapaliti travu moram se sakrivati i strahovati od pandura, a samo zato jer je netko to proglasio ilegalnim. pa ako je to ilegalno onda želim da duhan ima isti kriterij. a trava nema ni blizu štetne čimbenike kao duhan, te se negdje čak i propisuje na recept lječnika. zašto pušači duhana mogu usmrditi i zagaditi sve živo, a ja koji zapalim 3 jointa na godinu smatram se kriminalcem? ma zajebi ti to, triba onda isti kriterij za sve i amen. dok sam bio u amsterdamu svidio mi se njihov sistem coffeshopova, tamo pušiš joint a duhan i alkohol su zabranjeni. a konobar ti nesmi poslužit piće tamo di se puši nego ga sam sebi doneseš. e moj sinek, to je prava država.

da samo zaboravljaš jednu "sitnicu" od cigarete se ne kesiš ko blesav,a u tom istom amsterdamu te dileri i svodnici salijeću na ulici..
to je druga krajnost od ove naše zabiti..mjera je negdje na sredini..

možda si ti davno bio u amsterdamu pa neznam kako je tada bilo, ali ja sam bio ima nekoliko mjeseci i cili grad im je sređen ka apoteka, a to uključuje i crvenu četvrt. ni traga dilerima i svodnicima, sve funkcionira ka po špagu. i panduri se vozaju kroz crvenu četvrt na biciklama i sve nadgledaju, bog te pita koliko ih ima još i u civilu. nego naletio sam tako na par crnčića koji ti ka fol idu prodat neke droge, ali pošto nisam naivni turist ne padam na te šeme, a i nisam vidio ikoga da ih je iti pogledao. u njih je opće poznato da su to obične navlakuše (lik ti proda neku bezvrijednu kemiju i odere te ka majmuna).

moja preporuka svakome da ode tamo turistički i vidi na svoje oči taj fenomenalan grad i kulturu.

Konzolitis - destroying games since PS 2
16 godina
neaktivan
Pušiona

Ovog bozica sam prvi put na aerodromu vidio 'odjeljke' za pusace. Izgledaju kao neka oveca telefonska kabina, s dvije stolice i sankom.

Bas me podsjetila na karantenu.

Uglavnom, bistro u kojem smo sjedili je bio pun ljudi koji bi citali knjigu ili se bavili sobom - vecina ljudi koja bi usla u pusionu bi se upoznavali, smijali, i ovako izvana gledajuci, fino zabavljali...

Tamo je ekipa ;-) Tako da makar ima nesto dobro u toj izolaciji ;-)

Refuse is our inspiration, terrorism our trade, sabotage and piracy, chaos our mental state / In the age of super-boredom, hype and mediocrity, celebrate relentlessness - menace to society
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 10:42 (Deus ex machina).

4 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ovog bozica sam prvi put na aerodromu vidio 'odjeljke' za pusace. Izgledaju kao neka oveca telefonska kabina, s dvije stolice i sankom.

Uglavnom, bistro u kojem smo sjedili je bio pun ljudi koji bi citali knjigu ili se bavili sobom - vecina ljudi koja bi usla u pusionu bi se upoznavali, smijali, i ovako izvana gledajuci, fino zabavljali...

..da o tome sam nešto već pisao,ima svoje ime  smirting,novi način druženja..(pušenje/flert)
http://en.wikipedia.org/wiki/Smirting
 http://www.guardian.co.uk/world/2005/oct/30/smoking.sarahhughes

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 11:21 (seneka).
17 godina
moderator
Deus ex machina kaže...

Kladim se da su vecina njih vecinu vremena "u karanteni" "raspravljali" o tome kak ih drzava i nepusaci tlace. Namigiva U tom smislu cigareta je conversation starter. Doduse, pokretac glupih "rasprava", ali dobro... Zalosno je samo to sto si ljudi ne mogu nista drugo pronaci o cemu bi raspravljali ili zbog cega bi zapoceli razgovor... To je jedan od razloga zbog kojeg se pusaci boje potpunih zabrana pusenja - izgubit ce jedan pokretac rasprave.

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Isuse koji si ti lik, ti sad pretpostavljaš da su oni ionako raspravljali o zabranama pušenja i da se pušači boje zabrana jer će izgubit temu za razgovor!?! Ne mogu vjerovati, sasvim su jednake šanse da su pričali o tome kako su im smiješni svi ovi puritansko-snobovsko-samozadovoljno-dosadni protivnici pušenja koji se uvijek nešto mršte itd. Ili su jednostavno pričali o vremenu, koga boli briga. Ovo me podsjeća na onu "u raju je lijepo, al u paklu je ekipa".

Poanta mojeg posta je bila ta da bez cigarete ti ljudi ne bi ni pokusavali stupiti u kontakt jedni s drugima, vec bi bili isti kao oni dosadnjakovici koji su ostali izvan "karantena".

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 11:41 (mbaksa).

0 0 hvala 0
17 godina
Tony kaže...

možda si ti davno bio u amsterdamu pa neznam kako je tada bilo, ali ja sam bio ima nekoliko mjeseci i cili grad im je sređen ka apoteka, a to uključuje i crvenu četvrt. ni traga dilerima i svodnicima, sve funkcionira ka po špagu. i panduri se vozaju kroz crvenu četvrt na biciklama i sve nadgledaju, bog te pita koliko ih ima još i u civilu. nego naletio sam tako na par crnčića koji ti ka fol idu prodat neke droge, ali pošto nisam naivni turist ne padam na te šeme, a i nisam vidio ikoga da ih je iti pogledao. u njih je opće poznato da su to obične navlakuše (lik ti proda neku bezvrijednu kemiju i odere te ka majmuna).

moja preporuka svakome da ode tamo turistički i vidi na svoje oči taj fenomenalan grad i kulturu.

Tako je, to je fenomenalan grad. Odvedi svoju ćerku u tu crvenu četvrt i objasni joj kako je fenomenalno bit kurva, drogirat se, napušit se i nalit se, ma zakon, jer svi znamo kako nema zabave ako nisi pod utjecajem nečeg od gore navedenog. Tio sam navest da ima stvari koje treba zabranit isto jer smetaju čovjeku iako ne direktno (kao npr. dim cigarete) ali utječu na odgoj naše djece i poimanje što je ured a što ne, ako im dadnemo doznanja da je uredu sve gore navedeno, nemožemo ni očekivat bolje sutra.

Ali mislim da ćemo još dugo slušat izreke tipa "Što smo se nalili pive (rakije) nismo mogli hodat, je zakon bilo", i onda sutra naletiš na ovakav video na youtube

Samo u njemu prepoznaš i svoju facu ili facu nekog bližnjeg. ^^

PS. To što nema ni traga dilerima ni svodnicima je razlog to što su tu dobili ured, nemoraju više trčat uokolo i skrivat se od policije, ali gamad je još tu, nije nigdje otišla, samo bolje živi.

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...

PS. To što nema ni traga dilerima ni svodnicima je razlog to što su tu dobili ured, nemoraju više trčat uokolo i skrivat se od policije, ali gamad je još tu, nije nigdje otišla, samo bolje živi.

Pa to je naprosto skandalozno, zamisli dileri i kurve plaćaju porez i imaju zdravstvenu zaštitu. Puno bolje je kad to obavljaju na cesti a murija ih lovi, kao kod nas.. Bolje u svakom pogledu, ekonomskom, zdravstvenom, kulturološkom..

17 godina
bed kaže...

Pa to je naprosto skandalozno, zamisli dileri i kurve plaćaju porez i imaju zdravstvenu zaštitu. Puno bolje je kad to obavljaju na cesti a murija ih lovi, kao kod nas.. Bolje u svakom pogledu, ekonomskom, zdravstvenom, kulturološkom..

Da bolje ih je priznat kao zanimanja, kurvanje, dilanje droge... to je puno bolje napravit, nek se otvaraju radna mjesta... još malo pa ćemo i ured za ubojstva otvorit i legalizirat (naručiš jedno, dobiješ dva), jer bolje je da ubice plaćaju porez i imaju zdravstvenu zaštitu... što i nebi kad jedna gamad može što ne i druga.

16 godina
neaktivan
Pušiona

pokajnički priznajem da je opasna po zdravlje više nego što sam mislioNeodlučan
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/02/03/0357006.html?pos=n1

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
seneka kaže...

pokajnički priznajem da je opasna po zdravlje više nego što sam mislioNeodlučan
http://danas.net.hr/svijet/page/2010/02/03/0357006.html?pos=n1

Veličina odštete je zakon :P

16 godina
neaktivan

Rasprava je stavrno dugačka i opširna koliko vidim,bivši sam pušač i sretan zbog toga i zato me čudi da na forumu ima još uvijek onih koji recimo dim cigarete smatraju manje štetnim ili bezopasnim.Pušenje je smrt i stvar izbora ,kazne moraju biti ali i sloboda odluke.Da pušači smrde,smrde.Ne može netko sa žutim smrdljivim prstima od nikotina reći da miriši LOL.Probajte nalkapati na njuškicu psa dvije do tri kapi koncentrata nikotina od par cigareta i pas će vam blaženo uginuti...morbidno zar ne?

Private
16 godina
neaktivan
Private kaže...

Probajte nalkapati na njuškicu psa dvije do tri kapi koncentrata nikotina od par cigareta i pas će vam blaženo uginuti...morbidno zar ne?

Ma neeee, sasvim je normalno kapati koncentrat nikotina psu na nos, da bi se uvjerio u stetnost istog.

Refuse is our inspiration, terrorism our trade, sabotage and piracy, chaos our mental state / In the age of super-boredom, hype and mediocrity, celebrate relentlessness - menace to society
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.2.2010 15:03 (Deus ex machina).
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...

(...)

Poanta mojeg posta je bila ta da bez cigarete ti ljudi ne bi ni pokusavali stupiti u kontakt jedni s drugima, vec bi bili isti kao oni dosadnjakovici koji su ostali izvan "karantena".

Izbrisao si mi post zbog navodnih vulgarizama. Ajde da ponovim. Tvoja poanta nema veze s vezom jer ti ni na koji način ne možeš utvrditi da bi ti ljudi bez cigareta ostali ujedno i bez tema za razgovor, to ne možeš utvrditi niti induktivno niti deduktivno. To nije ništa doli pretpostavka, a svi znamo čega je pretpostavka majka...

Idemo ovako - sto im je omogucilo da stupe u kontakt? To sto su zapalili cigaretu u sobici 2x2 metra (ili koje je vec velicine). Njih sigurno povezuje (najmanje) jedna stvar - a to je da su pusaci i, posebno bitno za ovaj primjer, da su jedan drugog identificirali kao pusace. Kad nisu u toj sobici, kad su medju svim ostalim ljudima, nema takve stvari koja bi ih na ocigled povezivala s osobom pored, pa da samo tako zapocnu razgovor. Kad nisu u toj sobici, onda su u istoj kaši kao i svi ostali.

I to je posve valjana reakcija na Deus Exov post, u kojem (mozda nenamjerno) aludira da se pusaci bolje zabavljalju, da su drustveniji, na takvim mjestima. Normalno da izgleda da su drustveniji kad se u toj sobici nalazi njihovo pusacko drustvo. Stavi na aerodromu u Bangladesu na kabinu hrvatski grb i natpis "Hrvatska" i da vidis kako ce se svi Hrvati koj se nadju na tom aerodromu sjatiti u tu kabinu i kako ce odmah poceti pricati jedni s drugima, mada se prvi put u zivotu vide.

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...

Idemo ovako - sto im je omogucilo da stupe u kontakt? To sto su zapalili cigaretu u sobici 2x2 metra (ili koje je vec velicine). Njih sigurno povezuje (najmanje) jedna stvar - a to je da su pusaci i, posebno bitno za ovaj primjer, da su jedan drugog identificirali kao pusace. Kad nisu u toj sobici, kad su medju svim ostalim ljudima, nema takve stvari koja bi ih na ocigled povezivala s osobom pored, pa da samo tako zapocnu razgovor. Kad nisu u toj sobici, onda su u istoj kaši kao i svi ostali.

Sve što ti govoriš su pretpostavke (aproksimacije), i govore istovremeno sve i ništa. Njih također povezuje da su ljudi, da svi imaju usta na koja puše, da većina imaju četiri uda, da se svi nalaze na istom planetu, da svi imaju svijest, da svi zauzimaju neki prostor i troše neki (zadimljeni) zrak, da se svi nalaze u istoj prostoriji itd. (pošto se radi o pretpostavkama mogu unedogled).

Zasto bi isao unedogled, kad si zapeo vec na prvome? Kazes da ih povezuje to sto su ljudi, a prema prici Deuxa to nije dovoljno, jer oni izvan kabine (a to su takodjer ljudi) se nisu druzili, nego su "citali knjigu ili se bavili sobom".

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Ige kaže...

Pa vlasnik ugostiteljskog objekta kod sebe doma moze odluciti hoce li se pusiti ili ne. Njegov ugostiteljski objekt nije njegovo privatno, osobno mjesto, nego javna povrsina.

Ok, ajmo ovako. Većina ljudi su nepušači. Većini ljudi znači ili ne odgovara da se puši ili je svejedno. I sad, ako ti misliš  da većina treba uvijek o svemu odlučivati, ja to gledam ovako: ne većina, nego svi su vjerojatno za besplatnu kavu i piće u kafićima, ajmo to uvest :D

17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...

a u hrvatskoj je to sve ilegalno pa opet imaš pristup svemu što i oni (kurve,droga), razlika je šta je to u njih sve pod kontrolom države. to što je u njih legalno ne čini automatski od države sodomu i gomoru. ljudi su donili zakone koji rješavaju neke probleme, a ne da čovika koji zapali par jointa strpaju u zatvor, a sa druge strane truješ me duhanom di god stigneš.

prodaja maloljetnoj osobi se u njih kažnjava te panduri nadgledaju i prate sve živo. to ti je organizcija sinek.
i neboj se, nećeš u njih viditi prodavačicu na ulazu u pekaru kako puši duhan, ustvari nećeš u cilome gradu nać opušak na ulici. baš je ono jako teško zaključiti čiji su zakoni bolji i logičniji. evo pročitao sam da se čak i u americi prvi put otvara coffeshop, a svi znamo kako su oni rigorozni što se tiće duhana.

17 godina
Tony kaže...
Vakaka kaže...

a u hrvatskoj je to sve ilegalno pa opet imaš pristup svemu što i oni (kurve,droga), razlika je šta je to u njih sve pod kontrolom države. to što je u njih legalno ne čini automatski od države sodomu i gomoru. ljudi su donili zakone koji rješavaju neke probleme, a ne da čovika koji zapali par jointa strpaju u zatvor, a sa druge strane truješ me duhanom di god stigneš.

prodaja maloljetnoj osobi se u njih kažnjava te panduri nadgledaju i prate sve živo. to ti je organizcija sinek.
i neboj se, nećeš u njih viditi prodavačicu na ulazu u pekaru kako puši duhan, ustvari nećeš u cilome gradu nać opušak na ulici. baš je ono jako teško zaključiti čiji su zakoni bolji i logičniji. evo pročitao sam da se čak i u americi prvi put otvara coffeshop, a svi znamo kako su oni rigorozni što se tiće duhana.

Nisu u nas problem samo zakoni nego i ljudi koji ih donose i oni koji bi ih trebali provodit . Slažem se s tebom ako ovi mogu duvan dudlit što ti nebi moga joint, pročitaj čitav moj tekst i vidit ćeš da sam ubacija i alkohol, duvan i droge. Da se zakon provodija kako treba i da ima nekog smisla, nebi bilo ni ovih afera po tv-u, nisam rekao da su u nas zakoni ured ali brate mili sve ima svoje granice a legalizacija prostitucije i legalno prodavanje droga... ma daj molim te, mogu tek zamislit koji je sljedeći korak.

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

Radi se o dvije različite skupine ljudi i jedni su se (možda slučajno a možda zbog nekog nama nepoznatog razloga) bavili sobom a drugi pričali, no neovisno o tome ne možeš tvrditi da cigarete imaju ikakve veze sa druženjem ovih ljudi. Deus je htio reći da su se ovi zabavljali jer su očigledno imali nešto zajedničko (najvjerojatnije pušenje)

LOL! Tko je tu lud? Sto je na kraju - imaju cigareta/pusenje veze s tim ili nemaju? Ili malo imaju pa malo nemaju? Imaju dok ti to ide u korist za argumentiranje, nemaju kad ne ide, jelda?

M_dipl. kaže...

a ti tvrdiš (dakle bez sumnje, a ne najvjerojatnije) da su se počeli družiti jer su jedni druge identificirali kao pušače, a to je samo pretpostavka.

Budi oprezan s apsolutnim tvrdnjama. Zasto bih ja tako nesto tvrdio? Napisao sam ovo:

Kako si ti iz toga (ili iz nekog drugog mojeg komentara?) izvukao tvrdnju da su se bez (ikakve) sumnje poceli druziti jer su jedni druge identificirali kao pusace? To je izvan svake pameti. To je nelogicno. Tipicni straw man - moj stav prikazes drugacijim nego sto jest i onda to pobijas, umjesto da pobijas ono sto sam zaista rekao. A to je jadna taktika.

Iz tvojeg komentara ispada da ja tvrdim da su se morali poceti druziti zato jer su jedni druge identificirali kao pusacel. A to je totalna nebuloza. Tvrdim da im je pusenje, kao stvar koja im je zajednicka (cega su bili svjesni, posto su svi to radili u toj sobici od 2x2 m), omogucilo da stupe u kontakt. I mislim da sam to dosad dovoljno jasno izrekao.

Ige kaže...
mbaksa kaže...
Ige kaže...

Ok, ajmo ovako. Većina ljudi su nepušači. Većini ljudi znači ili ne odgovara da se puši ili je svejedno. I sad, ako ti misliš  da većina treba uvijek o svemu odlučivati, ja to gledam ovako: ne većina, nego svi su vjerojatno za besplatnu kavu i piće u kafićima, ajmo to uvest :D

Ja mislim da o takvim stvarima treba odlucivati struka. A struka je rekla svoje - zabrana u svim (zatvorenim) ugostiteljskim objektima. Samo je kod nas problem sto se struka nikad ne slusa.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.2.2010 9:56 (mbaksa).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Ovo se vec odavno pretvorilo u mlacenje prazne slame. Ako si se zelio baviti doslovnim shvacanjem, apsolutnim tvrdnjama i formalnom logikom, mogao si to napomenuti. Jasno sam, za slucaj da netko nije shvatio sto sam zelio reci (ili da je netko napisano namjerno, poput tebe, shvatio sve u apsolutnome smislu i kao da izvodimo logicke sudove) napisao pojasnjenje:

Ako se s tim ne slazes, objasni zasto. Ako i dalje mislis tjerati mak na konac, ako i dalje mislis sve doslovno i apsolutno shvacati, jel ti odgovara ova verzija: "Poanta mojeg posta je bila ta da mnogi od tih ljudi bez da su dosli u kabinu pusiti ne bi ni pokusavali stupiti u kontakt jedni s drugima, vec bi bili isto onoliko (ne)drustveni kao ostali koji su ostali izvan kabina za pusenje"?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

I šta je naravoučenje u ovoj priči, ljudi pušite da ne bi bili dosadni? Pa ne mogu vjerovati, sad ti je krivo i što se pušači zabavljaju stjerani u pušione..

Ja se uopće ne bih složio s tom teorijom, prije su to ljudi drugačijih svjetonazora, opušteniji, otvoreniji i samim time lakše ostvaruju kontakt. A cigareta je samo popratni dio osobnosti, poput izbora odjeće. A vjerojatno igra i revolt prema karanteni u velikoj mjeri jer se ljudima u zajedničkoj 'nevolji' daleko lakše indetificirati, nego kada su 'nevolje' različite. Pa ne bih rekao da je cigareta razlog kontakta..

17 godina
neaktivan
Pušiona

zna li itko kada će ponovno zabrana pušenja u nas da se više prestane ovo teroriziranje smradom. ja mislim da će mi i mater bit sretnija jer će bit na tone manje robe za prat, jebiga nemoš sve ni prozračit, a oni smrad ulazi u sve pore da je to čudo. kad mi prijatelj pušač dođe u kuću brajo njegov smrad se čuje skoro i u drugoj prostoriji. njemu nesmeta, navika čovik na to. onda koji je datum?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...

...jel ti odgovara ova verzija: "Poanta mojeg posta je bila ta da mnogi od tih ljudi bez da su dosli u kabinu pusiti vjerojatno ne bi ni pokusavali stupiti u kontakt jedni s drugima, vec bi vjerojatno bili isto onoliko (ne)drustveni kao ostali koji su ostali izvan kabina za pusenje"?

Eto, sad kad sam ovo ubacio mi odgovara. :)

Inace, vecina ljudi je poantu shvatila, jer se neke stvari u normalnom razgovoru podrazumijevaju. Naime, isto tako kako si ti sad istaknuo eksplicitna ublazavanja ("vjerojatno"), tako bih ja mogao napomenuti da u recenici nisam koristio eksplicitne apsolutne kvalifikacije (poput "svi ljudi", "sigurno", "100%", "ni u kom slucaju"... - ili da se matematicki izrazim - "onda i samo onda"), pa bih mogao pitati zbog cega si ti u mojoj izjavi implicirao apsolutne kvalifikacije, kad ih ja nisam napisao, i jos sam svojim komentarima i objasnjenjima jasno to dao do znanja - ali nema veze, glavno da si ti zadovoljan, da ne nastavljamo ovu besmislenu trakavicu. Ja bih ovo "vjerojatno" postrozio u "vrlo vjerojatno", jer sam dovoljno puta bio na aerodromima i iz prve ruke posvjedocio koliko su ljudi tamo, na mjestima na kojima nije dozvoljeno pusenje (dakle, svim mjestima osim kabinama; u koje, usput receno, ljudi znaju ulaziti u grupicama jer im se ne da samima tamo biti i pusiti), nedrustveni, odnosno vecina njih ni ne pomislja o tome da stupi u kontakt s drugom (njemu/njoj nepoznatom) osobom.

bed kaže...
Ja se uopće ne bih složio s tom teorijom, prije su to ljudi drugačijih svjetonazora, opušteniji, otvoreniji i samim time lakše ostvaruju kontakt.

Nisam to primijetio na aerodromima. Kad nemaju cik u ruci, odnosno kad se ne stiscu u kabini, ne razlikuje se od nepusaca. Tako da mi nije jasno cime potkrijepljujes takvu generalizaciju da su pusaci "drugačijih svjetonazora, opušteniji, otvoreniji"... Tim vise sto pusaci kad im padne razina nikotina u krvi, postaju nervozniji. Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona

Po zdravlje je štetno ne samo boraviti u prostoriji u kojoj se puši, već i u onoj u kojoj se pušilo jučer.
Sagorijevanjem duhana oslobađa se nikotin koji se u zatvorenim prostorijama nakuplja na zidovima, podu, zavjesama i namještaju i tu može ostati prisutan čak i mjesecima. Istraživanje koje je proveo Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) je pokazalo da ovaj nikotin reagira s nitritnom kiselinom (dušičastom kiselinom, HNO2) iz okoline i pri tom nastaju kancerogeni duhanu specifični nitrozamini (tobacco-specific nitrosamines ili TSNAs). Najveći dio nitritne kiseline u stanovima i drugim zatvorenim prostorijama potječe od izgaranja plina prilikom kuhanja ili zagrijavanja prostorija. Istraživanje je pokazalo da se tijekom prvog sata do 0,4% prisutnog nikotina pretvori u TSNA. Provjetravanje prostorije tijekom pušenja ne pomaže previše. Budući da najvećio dio kancerogenog TSNA ulazi u organizam udisanjem prašine ili kontaktom kože s odjećom, namještajem ili podom, TSNA predstavlja najviše opasnost za djecu. Pušenje na otvorenom je manje loše od onoga u zatvorenim prostorijama, međutim i tada pušač ostatke nikotina na svojoj koži i odjeći unosi u stan. 
Nakon pušenja cigareta, da bi se odstranile štetne tvari, nije dovoljno samo prostoriju dobro prozračiti, nego je treba i temeljito oribati.

Study reveals dangers of nicotine in third-hand smoke

0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice