Ima li pilota u avionu? I previše...

poruka: 190
|
čitano: 88.490
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ima li pilota u avionu? I previše...".
14 godina
neaktivan
RE: Ima li pilota u avionu? I previše...
Drago kaže...
ggrruunnff1 kaže...

Moje pozivanje na moje iskustvo je moje pravo, i moje tvrdnje samim tim imaju određenu težinu, za razliku od drugih koji ovdje tvrde nešto, a nemaju to iskustvo... Dakle moja prednost u točnijem rasuđivanju činjenica u odnosu na g. Galića je samim tim što imam iskustvo i vojnog i civilnog pilota, što on nema, a u odnosu na tebe što imam iskustvo više kao bivši vojni pilot. Ako je ovo rasprava stavljena na javni forum onda imam svo pravo da se osvrnem na nju ako mislim da nešto nije točno, a mislim da završni citat g. Galića ne stoji. Što se tiče Insbrucka, svaka škola letenja stacionirana u ovom dijelu evrope koja iole  drži do sebe napravi jedan od LOWI Special LOC app sa svojim studentima pilotima u školovanju za IR, a ti i ja ćemo moći ravnopravno raspravljati tonom kojim si krenio jedino kad u letačkoj knjižici budeš imao upisano nešta od ovog KLAX, KRLA, KSMF, KMHR, KSLC, KBJC, KAPA, KDEN, KLAS, KLSV, OMDB, OMDM, OMAA, OMDB, RPUR, RPLL, RPUW, RPVP, cessna 172, 182, 206, caravan 675, CJ1, DA40, Gulfstream G50, G350, 737, u-75, J-2, G-4, PC-9M... makar kao putnik...

A do tad, štuj buraz...

Buraz ovo i buraz ono, ali tvoje tvrdnje, anonimnog korisnika foruma s hendlom ggrruunnff1, imaju jednaku težinu kao bilo kojeg drugog korisnika na ovom forumu. Ti bi se, međutim, pozivao na autoritet koji sam tvrdiš da imaš, a mi nikako ne možemo ustanoviti da li je imaginaran, umjesto da kreneš argumentirati svoj stav, pa da nam na taj način dokažeš svoje znanje. Tako se to radi na forumima gdje smo manje-više svi, s izuzetkom nas par, ovdje potpisani nickovima i praktički anonimni.

Nije jasno na koji ti to način "točnije rasuđuješ činjenice", jer do sada samo ponavljaš jedno te isto - da imaš iskustvo, ali nisi dao niti jedan podatak koji bi bi kontraargument:

- broju udesa vojne avijacije s obzirom na broj sati letenja i/ili broj letova

- mizernom godišnjem naletu vojnih pilota, posebice kod nas, ali i drugdje u Evropi

- činjenicu da vojna zrakoplovstva koriste zrakplove koji ni u ludilu zbog neispunjavanja sigurnosnih standarda ne bi mogli biti korišteni za civilni transport

- činjenicu da je oprema civilnih zrakoplova neusporedivo naprednija od one u vojnim, s izuzetkom specijaliziranih sustava koji civilima ne trebaju (oruužni sustavi, npr.)

Ti možeš ponoviti 1000 puta da to što sam rekao ne stoji, ali iz svoje anonimne pozicije pozivati se na vlastiti autoritet je besmisleno. Kažem ovo bez ikakve namjere da vrijeđam, već te samo podučavam kako se diskutira na forumima.

Što se pak drugog dijela tiče - mislim da si bio uvjerljiviji prije nego si počeo nabrajati sve tipove. Ono - više zvuči kao da si pobrojao svaki avion kojeg si se sjetio da si vidio na stajanci ili na kojem si dobio đir od frenda. Naime, baš razgovaram s prijateljem koji je kapetan, instruktor i certificirani examiner na nekima od ovih tipova koje si nabrojao i ne pada mu na pamet nitko koga je poučavao, a da ima toliko ekstenzivno iskustvo...

...ma Drago nije vrijedno truda ni rasprave, evidentno je da se radi o kopilotu CTN-a, koji je po "babi i stricevima" dosao u CTN.

Nazvao sam i neke vojne koji su letjeli u bivsem "SIV-u" (za neupucene Savezno Izvrsno Vece bivse nam drzave), a niti ovi decki sto lete CJ ne znaju za njega, a vidis i da ima 67 Type ratinga  {#}

Osim toga kada vidis njegov post vidis i gdje mu je prica suplja (da ne ulazimo u detalje).

To je jedan od onih sto po VL i JL komentira i tumaci vrhunsku uvjezbanost pilota HRZ-a, i objasnjava da su svi Klostermani, ma pusti....

Nego da okrenemo malo

..kao "druga, borca i staresinu" uvijek me zanimalo kako me drugi ljudi vide.........

.. napokon sam saznao.....

{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 21:18 (daxp).
15 godina

Samo da dodam, jos jedna nesreca Poljskog  zrakoplovstva iz 2008 - http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20080123-0

Kad se procitaju uzroci necrece, sve previse podsjeca na nesrecu Tu-154. izgleda da nisu naucili lekciju!

A sto je najgore, vracali su se sa konferencije o sigurnostu u zrakoplovstvu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
antet kaže...

Samo da dodam, jos jedna nesreca Poljskog  zrakoplovstva iz 2008 - http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20080123-0

Kad se procitaju uzroci necrece, sve previse podsjeca na nesrecu Tu-154. izgleda da nisu naucili lekciju!

A sto je najgore, vracali su se sa konferencije o sigurnostu u zrakoplovstvu...

To su komentirali i na PPRUNE.org-u.

Drugi avion, ali identična nesreća.

BTW, tu su već izgubili tadašnjeg šefa avijacije, plus podosta viših časnika poljskog zrakoplovstva, tako da je s ovom nesrećom razgrnut put mlađim časnicima da brzo napreduju u hijerarhiji što možda i nije loše.

Najtužnije je u svemu tome što naši političari imaju civilne pilote, čini mi se...{#}

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 21:18 (Drago).
14 godina
neaktivan

... i to je tamo par krasnnih decki (da ne spominjemo imena), koji jako dobro znaju svoj posao

respect!

17 godina
daxp kaže...

Mrak ti je slika,

ili što bi mi u Dalmaciji rekli "daj mi Bože ono što mi žena misli kako mi je, a ne ono što mi mati misli"{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 21:51 (Drago).

3 0 hvala 0
17 godina
Drago kaže...
Floki kaže...

Mrak ti je slika,

ili što bi mi u Dalmaciji rekli "daj mi Bože ono što mi žena misli kako mi je, a ne ono što mi mati misli"{#}

{#}

Dugo tu nisam čuo!

istinita je, što jest, jest

nisu naši stari ludi{#}

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Molim vas gospodine Drago, u biti više gospodin daxp, smanjite wannabe pilot lovačke priče, malo je gadno za čitati, mi i stjuardese, magla, ponoć u pilotskoj kantini, nova godina u Ramsteinu a na Herculesu nam curi ulje...

Ostavite seanse u redakciji u ili u podrumu na: 

War vs Us: http://www.youtube.com/watch?v=1tyhN7Us-F8&feature=related /// - REVOLUTION -
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

.....ejjjjj nice FNPT

to si sam napravio,ili ti je netko pomogao?{#}

sad, na drugi pogled vidim da se radi o mockupu

Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 22:36 (daxp).
17 godina
neaktivan

Možda Drago tebe i drugog anonimusa sve zahebava Tino Jelavić :P

Pravi znak inteligencije nije znanje, već mašta - Albert Einstein
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Možda Drago tebe i drugog anonimusa sve zahebava Tino Jelavić :P

ili onaj drugi lik .....sto ga isto progone {#}

17 godina

Sjetio sam se što fali ovom threadu!

Nosi tetki lek Nosi tetki lek
Heroj a ne zločinac
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 22:05 (Zli Luđak).

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Zli Luđak kaže...

Sjetio sam se što fali ovom threadu!

{#}  ,

ovo sve vise lici na birtiju za nespavalice (22h-06h),

17 godina

cija tema duze izdrzi u kvaliteti ontopic dijaloga.

9 Dragina
8 Olegova
Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.1.2011 22:24 (torrente).
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
torrente kaže...

cija tema duze izdrzi u kvaliteti ontopic dijaloga.

Zar ne bi trebalo pisati Dragina a ne Dragova? Mislim, znaš da je Drago pravopis nazi{#}

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Zar ne bi trebalo pisati Dragina a ne Dragova? Mislim, znaš da je Drago pravopis nazi{#}

{#}

Pc.1 @ Avira IS + Emsisoft Mamutu = 3years Pc.2 @ OA++ =1year ko je kome kriv sto nemoze! btw comodo je vjeciti BETA shit na kvadrat. Fanovi su im tek fantomi svoje vrste :))
15 godina

Ne zanm jeli spomenuto, ali poljski amabasadaor u Moskvi kaze da su Rusi predlagali drugi aerodorom, posto se Smolesnk nije duze vrijeme koristio.

Uz to Rusi su davali svog navigatora. Poljaci su sve odbili.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Bila je i neka priča da su Poljaci mislili kako ih Rusi hoće osramotiti tako da zakasne na komemoraciju. Pa su im pokazali...

I ne bih previše osuđivao vojne pilote, jer oni su trenirani da po zapovjedi riskiraju svoj život. Obično su oni koji im to naređuju na toplom i sigurnom, tako da je ovo bilo još teže odbiti. Rijetko koji vozač će pred svojom ženom stati u magli i reći da ga je frka voziti, a nekmoli voni pilot pred vrhovnim zapovjednikom. Naročito uz spoznaju kako je prošao prethodnik koji se to usudio učiniti.

daxp kaže...

Drago Galic je napravio clanak prema izvjestajima ruskih zrakoplovnih vlasti (MAK), te prema tome članak ne može biti subjektivan i pogrešan.

Ne razumijem zašto članak napisan prema bilo kojem izvještaju ne može biti subjektivan ili pogrešan? Izvještaj je jedno, članak je drugo. Ne kažem da je članak pogrešan (naprotiv), nego da logika ne štima.

daxp kaže...
Ne radi se o zaključku, već o činjenici da su standardi civilnog zrakoplovstva NE VIŠI, nego NEUSPOREDIVI   sa standardima vojnog zrakoplovstva. Ne radi se tu samo o te dvije nesrece. Matematicki se to zove AKSIOM, odnosno cinjenica koja se ne dokazuje.

Ocigledno si zaboravio i na nedavnu nesrecu 2 MiG-a, i svi vojni i bivsi vojni (etc.) su se kleli u vrhunsku uvjezbanost VOJNIH pilota. Ljudi koji lete 30 (slovima 30) sati godisnje (AKO!!!).   Pa molim te malo ozbiljniji clan aerokluba naleti vise u godini dana.

Usporedjivati kolicinu letenja civilnog zrakoplovstva (broj sati, broj polijetanja,....) i vojnog, ne bi napravio niti najveca noobicna i LOLCINA na ovom forumu.

O sigurnosnim standardima uopce mi ne pada na pamet diskutirati jer sam vec napisao da se radi o cinjenici o kojoj se nema sta raspravljati.

Takodjer o situaciji u vojnom zrakoplovstvu nije potrebno raspravljati, osim toga, imao sam dovoljno bivsih vojnih hrvatskih, njemackih i po kojeg talijanskog kopilota sa desne strane, tako da je u svim tim zrakoplovstvima

situacija generalno slicna ili ista (da ne ulazimo u detalje ili price)

Cinjenica je da je Drago Galic napravio apsolutno najkvalitetniji clanak na ovakvu temu u novijoj povijesti hrvatskog novinarstva. TOCKA

Da lockamo topic jer je sve objašnjeno aksiomima i TOČKAMA?

I na kraju malo dosljednosti:

daxp kaže...
To što se ti pozivaš na to da si ti bivši vojni i sadašnji civilni pilot je potpuno irelevantno, te na taj način pokušavaš

dobiti na težini svojih riječi.

------

I da ne mislim dalje ulaziti u ovakve rasprave i polemike, kada budes bio certificiran i kvalificiran kao Commander odletjeti u Innsbruck, Sion, Bolzano, Samedan, La Mole, London City, te kada budes zaista imao malo ozbiljnijeg zrakoplovnog

iskustva od ovog na koje se pozivas moci cemo raspravljati

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
daxp kaže...

...ma Drago nije vrijedno truda ni rasprave, evidentno je da se radi o kopilotu CTN-a, koji je po "babi i stricevima" dosao u CTN.

Počeli smo se šamarati...{#}

Želiš li reći da su civilni piloti cijepljeni protiv upliva raznih "faca" na natječajima kompanija?

I jedna opaska za Dragu...

Nije fora uspoređivati statističke podatke nesreća vojnih i civilnih zrakoplova u jednakom omjeru. Ako već to želiš raditi, uzmi samo vojne letove koji su izvršeni u svojstvu GATa. Samo u tom segmentu se može ravnopravno uspoređivati sigurnost letenja u civilnom i vojnom sektoru. Tako da oni navodi gdje spominješ operacije na nosačima aviona i slično ne stoje.

LP

17 godina
WHO2fckru kaže...

I jedna opaska za Dragu...

Nije fora uspoređivati statističke podatke nesreća vojnih i civilnih zrakoplova u jednakom omjeru. Ako već to želiš raditi, uzmi samo vojne letove koji su izvršeni u svojstvu GATa. Samo u tom segmentu se može ravnopravno uspoređivati sigurnost letenja u civilnom i vojnom sektoru. Tako da oni navodi gdje spominješ operacije na nosačima aviona i slično ne stoje.

LP

Slažem se i nisam htio miješati kruške i jabuke, niti ja imam nešto protiv vojnih pilota. Dapače, iz moje perspektive neostvarenog pilota naklon do poda i jednima i drugima. Radi se o tome da se iz ggrruunnffovog pisanja može zaključiti da je jednako sigurno letjeti na vojnim avionima, bilo kojim i civilnim.

Spomenuo sam ove statistike i primjere samo kao ekstremne slučajeve očekujući  neki konkretan podatak od njega,a ne samo pozivanje na vlastiti autoritet. 

Također znam i da se u oba tipa zrakoplovstva najnormalnije leti ispod minimuma za pilota, avion i aerodrom i da u 99,999% slučajeva to sasvim sretno završi. 

Moja teze su, pak: 

1) Vojni letovi u svojstvu GAT-a su potencijalno manje sigurni jer: 

a) vojni transporti mogu biti daleko slabije opremljeni od civilnih i imati plovidbene dozvole koje da su civilni transporti, ne bi dobili iz sigurnosnih razloga

b) većina vojnih posada ima daleko manje sati naleta od komercijalnog pilota neke kompanije i manje su istrenirani

2) Mislim da prisustvo nadređenih u vojnom avionu s vojnom posadom ima daleko veći pritisak i težinu (ukoliko su ti nadređeni tako raspoloženi) i utjecaj na odluke posade nego u slučaju civilne avijacije.

Iskreno, ne znam koliko vojnih transporta, gledano po broju sati letenja, ima manje i veće incidente  ne računajući tu neprijateljsko djelovanje, i kakve su relacije u odnosu na civilnu avijaciju.

Podaci koje sam našao su mješavina svega, istina je, a dok su brojevi nesreća po milijunima sati letenja za civilne kompanije javno dostupni, takvu statistiku za vojne transporte ne mogu nigdje naći. 

Moja je pretpostavka da bi u američkom slučaju gdje im (vojni) piloti neprestance lete broj nesreća na vojnim transportima vjerojatno bio veći od najgore komercijalne kompanije, ali možda usporediv, a za zrakoplovstva gdje, kao kod nas ili u Poljskoj (i svim "trazicijskim" zemljama i ostalim sirotinjskim zemljama, ali ne samo njima) bitno gori i posve neusporediv. 

Ako tko ima kakve statistike koje dokazuju da sam u krivu, rado ću priznati grešku.

This space for rent!
17 godina

Ovaj avion ne spada niti u kategoriju civilnih, niti vojnih aviona, on je bio prvi avion jedne države,

neobjašnjivo je da predsjednički avion jedne zemlje nema najbolji kadar koji ta zemlja ima,

a to da će vojni časnik poslušati nadređenog, bez obzira što misli o tome naređenju, to je u većini slučajeva tako,

zvuči grubo i sirovo, ali je to bit vojske, nesumnjivo je da bi svaki us časnik lansirao strateške rakete čim bi mu Obama pročtao šifre,

ne bi uopće mislio o tome da će mu vlastita obitelj u roku od pol sata dobiti sličnu raketu natrag. (vrijedi za sve vojske svijeta)

1 0 hvala 0
15 godina

Mozda su i ovi koji su letjeli najbolji kadar koji im je ostao?

Prethodni pilot koji je letio sa Tu-154 pokazao je da ima muda reci NE vrhovnom zapovjedniku (predsjedniku Poljske) kad se od njega zahtjeva ugrozavanje sigurnosti zrakoplova i ljudi u njemu.

Od tog dogadjaja (Gruzija 2008, opisan dogadaj i u ovom izvjescu) vise nije letio s njima, ali vojni vrh mu je dao za pravo u njegovoj odluci da ne sleti u Tbilisi, cak je dobio i order za to.

Zanimljivo na tom letu su kopilot i navigator bili pilot i kopilot na kobnom letu u travnju 2010!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Političarima i generalima nikad neće biti jasno da nisu svemogući

sposobniji ljudi su obično i manje poslušni, a hijerarhija to ne trpi, ni civilna,

a kod vojne hijerarhije se to može dignuti na n-tu potenciju,

primjer je i smjenjeni us general u Afganistanu s mjesta zapovjednika,

omiljen među vojskom, zvjezdice zaradio u borbi, međutim, čim je političarima rekao što ih ide,

poslali su ga u mirovinu, što je mjesto sposobnijeg časnika zauzeo poslušniji, who cares

Poruka je uređivana zadnji put pon 17.1.2011 13:39 (Floki).

0 0 hvala 0
17 godina
Floki kaže...

Ovaj avion ne spada niti u kategoriju civilnih, niti vojnih aviona, on je bio prvi avion jedne države,

neobjašnjivo je da predsjednički avion jedne zemlje nema najbolji kadar koji ta zemlja ima,

a to da će vojni časnik poslušati nadređenog, bez obzira što misli o tome naređenju, to je u većini slučajeva tako,

zvuči grubo i sirovo, ali je to bit vojske, nesumnjivo je da bi svaki us časnik lansirao strateške rakete čim bi mu Obama pročtao šifre,

ne bi uopće mislio o tome da će mu vlastita obitelj u roku od pol sata dobiti sličnu raketu natrag. (vrijedi za sve vojske svijeta)

Krivo - to je bio vojni avion Poljskog ratnog zrakoplovstva, a let je vođen kao državni/vojni (state/military - oznaka "M" u planu letenja). Takozvani "prvi avion" jedne države je najčešće pod vojnom ingerencijom i s vojnom posadom, ali može biti i civilni avion i civilna posada (kao kod nas). 

Ne postoji avion koji je "ni vojni, ni civilni".

This space for rent!
17 godina
Drago kaže...

Krivo - to je bio vojni avion Poljskog ratnog zrakoplovstva, a let je vođen kao državni/vojni (state/military - oznaka "M" u planu letenja). Takozvani "prvi avion" jedne države je najčešće pod vojnom ingerencijom i s vojnom posadom, ali može biti i civilni avion i civilna posada (kao kod nas). 

OK, spada u jednu kategoriju, međutim ipak je vozilo šefa države, daleko značajniji od ičeg što leti zračnim prostorom te države. Air force One je vojni (samo ime kaže), međutim on je jedinstven u zračnom prostoru USA

Bome ja da sam predsjednik , pobrinuo bi se da sam siguran, ili je poljski predsjednik (kako vojska voli raditi) dobivao frizirana izvješća o spremnosti posade pa u samouvjerenosti donosio krive odluke, a možda su ga

generali i tamo lagali, bojeći se reći "ne možemo" jer su ga prije filali friziranim izvješćima

17 godina
Floki kaže...
Drago kaže...

OK, spada u jednu kategoriju, međutim ipak je vozilo šefa države, daleko značajniji od ičeg što leti zračnim prostorom te države. Air force One je vojni (samo ime kaže), međutim on je jedinstven u zračnom prostoru USA

Bome ja da sam predsjednik , pobrinuo bi se da sam siguran, ili je poljski predsjednik (kako vojska voli raditi) dobivao frizirana izvješća o spremnosti posade pa u samouvjerenosti donosio krive odluke, a možda su ga

generali i tamo lagali, bojeći se reći "ne možemo" jer su ga prije filali friziranim izvješćima

S čim imaš, s tim klimaš.

Ja bih isto očekivao da šefa države vozi tip s 15.000 sati, a da je avion opremljen FLIR kamerom za gledanje u magli, noću, po nevremenu, kroz dim itd. Pretpostavljam da AF One ima to i tonu drugoga (mamce, primjerice), ali malo država na ovom svijetu si to može priuštiti. 

This space for rent!
17 godina
Drago kaže..

S čim imaš, s tim klimaš.

Gospon Rene, ste to vi?

Heroj a ne zločinac
16 godina

Ali jedna stvar mi nikako ne drži vodu...

Nedugo sam gledao dokumentarac o Super Hornetima (lovac na carrierima) i tamo su kazali da taj lovac je toliko zafrknut da ukoliko elektronika otkaže ili se počne blesaviti da pilotu jedino preostaje da iskoči. Jednostavno zbog nekih mogućnosti koje on mora imati (malo karaikiram, ali da može sa nosom poljubiti guzicu ukoliko je to potrebno) avion je izuzetno teško za kontrolirati. Očito, samo najbolji piloti mogu njime pilotirati.

Nadalje, samo slijetanje na carrier je zafkrnuti u 3.14, jel... Vrhunski piloti prolaze obuku na slijetanje i polijetanje sa nosača i dosta njih ih ne uspije proći.

Ako tako gledamo, znači, najbolji piloti će biti smješteni na carrieru, lovce će dodijeliti vrhunskim pilotima, najskuplju opremu (tipa F-117 Nighthawk) će dati visokorankranim iskušanim pilotima itd., itd. 

Drugim riječim, transportera će dobiti neki tukac  koje je nesposoban raditi igdje drugdje... 

I sad uspoređivati njih i najbolje pilote što civilno nudi... Malo mi slika, jeli, ne drži vodu...

Mislim, nekako mi ovaj topic djeluje kao da ismijava vojne pilote...

"You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility." - Kevin Mitnick
17 godina
neaktivan

...ili što je još gore, da oni sami sebe ismijavaju.

(ako ćemo vjerovati pojedincima koji se logiraju i upuštaju u raspravu).

{#}

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
17 godina

Pa i Mister No je najprije bio vojni pilot!

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
neaktivan

forumas ksoric je to lijepo napisao.  {#}

Situacija u vojnom zrakoplovstvu je katastrofalna. Sa brojem sati letenja koji oni imaju ne moze se govoriti niti o uvjezbanosti, niti

o trenazi, niti o sigurnosti. To nije njihova greska, ali oni imaju potrebu prikazati se cijelom svijetu kao Klostermani, zaboravljajuci

pri tom da im je ukupni godisnji nalet 30 sati (ako).

Buduci da vecina ljudi ovdje ne zna kako se u HRZ-u bira tko ce sto letjeti (tip aviona), opisati cu proceduru. Naprave sastanak i kazu

danas trazimo pilote za Canader (ili transportnu, ili Mig-ove, ovisno o potrebama) tko se od vas zeli prijaviti. I to je tuzna i zalosna istina.

Cinjenica je da je Drago napravio na temelju objavljenih podataka, zakljucaka  sluzbene istrage, i istraznog povjerenstva jedan

odlican clanak na kojem mu treba odati priznanje (za vrlo korektno obavljen posao, i poznavanje materije).

Ono sto je posebno zelio istaknuti je

- da u zrakoplovu bez obzira tko se u njemu nalazio, zapovjednik zrakoplova je ta osoba sa najvisim cinom i autoritetom

(bez obzira radilo se o vojnom ili civilnom, i tko bili putnici unutra)

- rezultati nepostivanja normi, pravila struke, neuvjezbanosti i nedovoljna skolovanost vode u tragicne slucajeve

Drago je svjestan toga da su sva pravila u zrakoplovstvu pisana krvlju, neduznih ljudi koji su stradali u nesrecama i da je SAFETY jedna od

najvaznijih stvari u zrakoplovstvu (bez obzira bilo ono civilno ili vojno). Te da su ta pravila donesena da se takvo sto vise ne bi ponovilo.

Takodjer je zelio istaknuti sto se dogadja kada kompanija, vlasnik, putnik (vodja puta - glavni putnik - leading pax) pokusava izvrsiti pritisak

na zapovjednika zrakoplova.

Nije problem niti poletjeti, niti sletjeti. To je posao kao isvaki drugi. Ucenici letenja ( a to mozete biti i vi u nekom aeroklubu) naprave prvi

samostalni let (bez instruktora) obicno izmedju 7 i 10 sati leta. UMJETNOST zapovjednika zrakoplova je da zadrzi integritet i ne mijenja svoju

odluku (ne znaci ne) bez obzira na zelje vodstva kompanije ili vlasnika   koji mu naredjuju da leti sa  neispravnim zrakoplovom, ili  ispod minimalnih

meteoroloskih, ili da ne postuje radno vrijeme pa napr. na duznosti provede preko 12 sati (da ne ulazimo u detalje).

Ono sto svakako niste znali je da se skoro svi kvarovi zrakoplova (pogledajte statistike) dogadjaju pri povratku u bazu. Kako je to moguce?

Odnosno i statisticki je nemoguce! Pa jednostavno, posadama se zabranjuje da prijavljuju neispravnosti i prisiljava ih se da lete sa neispravnim

avionima jer je kompanijama preskupo da avion ostane negdje i popravljaju ga izvan vlastite tehnicke baze (da ne ulazimo u HIL liste i problematiku).

A Drago direktno ili indirektno govori o tim stvarima, da li je pri tom povrijedjen ponos vojnih uopce nije vazno (no i pocelo se spamat kad se javio povrijedjeni

vojni ponos)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice