Wolfram Alpha u pogonu

poruka: 93
|
čitano: 27.266
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Wolfram Alpha u pogonu".
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Wolfram Alpha, Wolfram kuži spiku…, Najnovija tražilica
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Za sada nije prosla ultimativni test. Google je nasao stranicu s tocnim odgovorom.

Q: What is the airspeed of african swallow?

A by Wolfram Alpha:

there is unfortunately insufficient data to estimate the velocity of an African swallow (even if you specified which of the 47 species of swallow found in Africa you meant)
(asked of a general swallow (but not answered) in Monty Python's Holy Grail.)

A by Google:
http://www.google.ie/search?q=+what+is+the+airspeed+of+african+swallow&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a
Prvi rezultat na Googleu: http://www.style.org/unladenswallow/

Sad, tehnicki gledano Google ne daje odgovor nego link na stranicu gdje odgovor se mozda nalazi no taj link daj tocan odgovor pa efektivno Google je pruzio/pokazao bolji odgovor. :-)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Wolfram Alpha u pogonu
sasa kaže...
ja00022 kaže...
dantex kaže...

ovo je premoćno

al mogu se kladit da će google jednog dana pokušati kupit ovo

vjerojatno al ne vjerujem da ce ju i kupiti jer ovi su neki ambiciozni izgleda
 to ti nisu "neki"

čovjek je doktorirao teorijsku fiziku sa nekih 20 god.!!!!
napravio je najbolji software na svijetu za rad sa matematikom "mathematica"

bolji su oni od googla i yahoo-a....
 Evo malo više o njemu, stvarno je doktorirao sa 20:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Wolfram
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Postavite Wolframu ova pitanja:

Where do you live?

Odgovor

Who Are you?

Odgovor

http://www.njuskalo.hr/oglas380962
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Jako je interesantan odgovor na upit

sin'(2x)

gdje Wolfram|Alpha za sada odgovara s

cos(2x)

0 0 hvala 0
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Zgodna stvar, mnogi su je najavljivali kao "Smrt Googlu" ali tesko da ce to biti. Barem ne u dogledno vrijeme. Zapravo je alpha kompletno drugačiji koncept. Neznam da ju se uopce moze nazvati "pretrazivacem"...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Koliko sam ja do sada vidio tu se radi o fenomenalnom ekspertnom sustavu, a ne o klasičnom pretraživaču. 

S obzirom da je projekt tek u povojima predviđam mu svjetlu budućnost Osmijeh

P.S. kroz nekoliko godina kad se mali razmaše pa postane nešto kao HAL ili Skynet Belji se

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Svakako nije loshe, ne zelim ni razmisljati koliko kotacica i federa ima "ispod haube" da to sve sljaka.

I'm going woo woo
17 godina
protjeran
Wolfram Alpha u pogonu

definitivno su ucrtali granice kak si janezi priželjkuju...

to nam čak možda i govori nekaj...(ishod svih onih silinih arbitraža) i sadašnjih prepucavanja

rješenje je postava M84 na granice, pa nek ih uzmu

www.ddoxy.blogspot.com I am the Lord, master of the sword! my xFire -- ddoxy
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 9:01 (doxy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Dali ima netko ideju kako bi mogao zatražiti da mi se u WA napravi formula za izračunavanje težine role papira.

Primjer:

Rola u početku ima 450kg i dijametar od 90cm, nakon što sam je pola potrošio i stavio na vagu ona ima 225 kg. E sad pošto se rola ne troši uvijek do pola, dali bi mogao nekom formulom ustanovit njezinu kilažu na osnovu mjerenja dijametra role!?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
xilC kaže...

Dali ima netko ideju kako bi mogao zatražiti da mi se u WA napravi formula za izračunavanje težine role papira.

Primjer:

Rola u početku ima 450kg i dijametar od 90cm, nakon što sam je pola potrošio i stavio na vagu ona ima 225 kg. E sad pošto se rola ne troši uvijek do pola, dali bi mogao nekom formulom ustanovit njezinu kilažu na osnovu mjerenja dijametra role!?

hehe
da nećeš napravit situaciju ko u onom vicu
mujo i kompjuter koji sve zna...
kad ga Mujo pitao "šta ima ba?"
www.ddoxy.blogspot.com I am the Lord, master of the sword! my xFire -- ddoxy
17 godina
Zippo kaže...

Postavite Wolframu ova pitanja:

Where do you live?

Odgovor

Who Are you?

Odgovor

ja sam se zaljubio ... http://crunchbanglinux.org/
16 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Upišite "Where am I ? "

I naći će vas po IP

Benzin 20 Kn. Upaljač 7 Kn. Gledati kako škola gori, neprocijenivo ! Za sve ostalo tu je MasterCard.

0 0 hvala 0
17 godina
xilC kaže...

Primjer:

to mozes preko integrala rijesit :)

ces da ti napisem formulu :)

masa = ρ*w*2Π∫(l2 - l1)ldl

gdje je
ρ = gustoca papira (kg/m3)
w - sirina papira
Π - pi = 3,14
a l ti je radijus papira (l2 najsiri dio, l1 najuzi dio)

Nisam siguran jel ti to to, ali pokusaj :)
I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.5.2009 13:21 (tnakir).
16 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

http://www37.wolframalpha.com/input/?i=fuck+you

lol :D

Pretpostavi ti sto hoces :D

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mathmaniac kaže...

sin'(2x)

cos(2x)

nesto si ti krivo upisao meni daje tocan rezultat
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Moram priznati da je ovo zaista impresivno.

I btw da ne otvaram drugu temu:

Zna li netko dobar tutorial (po mogućnosti na hrvatskom) za korištenje programa Mathematica.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mdax kaže...
mathmaniac kaže...

sin'(2x)

cos(2x)

nesto si ti krivo upisao meni daje tocan rezultat
Eto slika ekrana.

Usput, nakon upita na usenetu su mi objasnili da oznaka ' (apostrof, je l' te) kod njih tamo označava derivaciju funkcije s obzirom na njen argument što god argument bio, a ne derivaciju s obzirom na nezavisnu varijablu, kako mi to ovdje intepretiramo.
Kako WA derivira Kako WA derivira
17 godina
neaktivan
zoran010 kaže...

I btw da ne otvaram drugu temu:

Zna li netko dobar tutorial (po mogućnosti na hrvatskom) za korištenje programa Mathematica.

Ne znam postoji li literatura na hrvatskom, ali na Wolframovim stranicama imaš kompletne tutorijale u PDF-u za besplatno preuzimanje:

Ugodno čitanje! :-)
17 godina
neaktivan
mathmaniac kaže...
Eto slika ekrana.

Usput, nakon upita na usenetu su mi objasnili da oznaka ' (apostrof, je l' te) kod njih tamo označava derivaciju funkcije s obzirom na njen argument što god argument bio, a ne derivaciju s obzirom na nezavisnu varijablu, kako mi to ovdje intepretiramo.
 ja sam upisao derivative of sin 2x nisam se ni sjetio stavit apostrof ;)
17 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Zgodna stvar, mnogi su je najavljivali kao "Smrt Googlu" ali tesko da ce to biti. Barem ne u dogledno vrijeme. Zapravo je alpha kompletno drugačiji koncept. Neznam da ju se uopce moze nazvati "pretrazivacem"...

Da, Alpha daje odgovore na pitanja koje nalazi u svojoj bazi, a Google rezultate pretrazivanja i trazi odgovor negdje drugdje. Ali napokon se nesto pametno na netu pojavilo... Ja samo mogu reci da sam ugodno iznenadjen.
17 godina
moderator
Pudge kaže...
Da, Alpha daje odgovore na pitanja koje nalazi u svojoj bazi, a Google rezultate pretrazivanja i trazi odgovor negdje drugdje.
Ja se ne bih bas tako izrazio. To je samo slucaj ako mu pristupas na enciklopedijski nacin pa upises neki pojam (pa nije nuzno cak ni tada) i onda ocekujes da ti ispise sve sto zna o tom pojmu. Za sve ostalo Alpha izvuce neke podatke iz svoje baze podataka i onda napravi neki izracun. Alpha je u biti jako mocan kalkulator s bogatom bazom podataka - nema on gotove odgovore na pitanja, nego ih izracunava u hodu.
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

Slicno sam i mislio rec, ali nismo se razumjeli. Zelim reci npr. ako ga pitamo "what is monitor?" on ce reci ono sto ima u bazi o tome. Tocno? Dok ce Google naci rezultate sa ostalih siteova preko svog search enginea. Takodjer Alpha izracunava kompleksne matematicke zadatke koje Google ne moze.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Pudge kaže...

Slicno sam i mislio rec, ali nismo se razumjeli. Zelim reci npr. ako ga pitamo "what is monitor?" on ce reci ono sto ima u bazi o tome. Tocno? Dok ce Google naci rezultate sa ostalih siteova preko svog search enginea.

Takve stvari neces pitati ni Alphu ni Google - za to imas Wikipediju. Namigiva Ali da, to je tocno - Alpha nije trazilica nego kombinacija kalkulatora i napredne baze podataka.

Pudge kaže...

Takodjer Alpha izracunava kompleksne matematicke zadatke koje Google ne moze.

Alpha skoro sve izracunava - to je poanta cijele price. Upises rijec croatia i dobit ces informacije o nasoj zemlji - vec ce i kod tog enciklopedijskog pristupa raditi neka izracunavanja (rangirat ce zemlju po povrsni, broju ljudi...). Upises countries near croatia i Alpha ce pronaci nase susjede i ispisati jos hrpu statistickih informacija. Mozes upisat countries in europe GDP>croatia ako hoces znati koje zemlje u Europi imaju veci bruto nacionalni dohodak od nas. Mozes tim zemljama pridruziti i recimo Rusiju: countries in europe with russia GDP>croatia. Mozes recimo dodati uvjet i da ne ne uzima u obzir zemlje koje imaju manje stanovnika od Njemacke: countries in europe with russia GDP>croatia and population<germany. Mozes pitati 4th largest country in europe by population. Alpha odgovara i na pitanja koja dotad jos nitko postavio. Drugim rijecima, Alpha "proizvodi" nova saznanja.
17 godina
neaktivan
Wolfram Alpha u pogonu

alpha je zakon, prava enciklopedija :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Alpha skoro sve izracunava - to je poanta cijele price. Upises rijec croatia i dobit ces informacije o nasoj zemlji - vec ce i kod tog enciklopedijskog pristupa raditi neka izracunavanja (rangirat ce zemlju po povrsni, broju ljudi...). Upises countries near croatia i Alpha ce pronaci nase susjede i ispisati jos hrpu statistickih informacija. Mozes upisat countries in europe GDP>croatia ako hoces znati koje zemlje u Europi imaju veci bruto nacionalni dohodak od nas. Mozes tim zemljama pridruziti i recimo Rusiju: countries in europe with russia GDP>croatia. Mozes recimo dodati uvjet i da ne ne uzima u obzir zemlje koje imaju manje stanovnika od Njemacke: countries in europe with russia GDP>croatia and population<germany. Mozes pitati 4th largest country in europe by population. Alpha odgovara i na pitanja koja dotad jos nitko postavio. Drugim rijecima, Alpha "proizvodi" nova saznanja.
  Mene fascinira cinjenica da Aplha "razumije" sto je se pita, daje direktan odgovor na upit. A davidis tek kako rjesava logaritmiranje i integrale. ;)
17 godina
moderator
Pudge kaže...
Mene fascinira cinjenica da Aplha "razumije" sto je se pita, daje direktan odgovor na upit. A davidis tek kako rjesava logaritmiranje i integrale. ;)
I matrice. Vidio. Al to je i bilo za ocekivati posto te zadatke u biti rjesava Mathematica, najbolji matematicki program. Namigiva
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Ne mogu vjerovati kako to zanimljivo radi...

Pitam "How do you do?"

Odgovara "Hello, human."

Dakle zna i da se na pitanja tog tipa ne odgovara doli pozdravom ili ničim.

http://www67.wolframalpha.com/input/?i=How+do+you+do%3F

Treba malo dorade ali je fora.

No skill, just 191x7!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Wolfram Alpha u pogonu

Naravno da "razumije" kad je to zapravo sustav umjetne inteligencije (naravno, sa ogranicenjem, da ne mislite da je usporedjujem sa HAL9000) i baze podataka te matematickih algoritama.

Kao sto rekoh, Alpha i Google - nebo i zemlja, kompletno razliciti koncepti za kompletno razlicitu namjenu. Nice to have them both!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
I matrice. Vidio. Al to je i bilo za ocekivati posto te zadatke u biti rjesava Mathematica, najbolji matematicki program. Namigiva
  Rjesava i matrice?? Kako ih upisivati, da uradim C/P iz worda ili?
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Wolfram Alpha, Wolfram kuži spiku…, Najnovija tražilica
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice