Nisam znao da su neki ljudi toliko zaljubljeni u "doživljaj pravog desktopa". Doduše, nisam ni ja mnogo daleko, ali mi je "pravi desktop" bitan na desktopu (i laptopu). Na "ličnom komunikatoru", tj smartfonu, mi je nekako prednost da sve vidim na što manje ekrana i sa što manje klikova i ulaženja i izlaženja iz aplikacija.
Utoliko je WP imao dobru ideju, jer je nudio unificirani interfejs za prikaz svega. Meni je bitno da znam da imam poruku od X i da vidim njen sadržaj. Da li je stigla SMS-om, Viberom, ili mailom, to je manje bitno. Ok, ako želim da odgovorim, moraću da otvorim aplikaciju, ali je super samo otključati telefon i dobiti prikaz poslednjih updatea svih aplikacija, odnosno svega što je za mene relevantno (zapravo, sve nešto mislim da bi bilo sjajno da su pločice stavili i na lockscreen). Dakle, više informacioni hub nego desktop. A možda je čak i reagovanje na poruke moglo da se unificira, kao što mi npr na Androidu, ako sam u nekoj aplikaciji i stigne mi poruka preko SMS-a ili Vibera, iskoči popup da mogu da uradim quick reply. Slično je na WP mogao da se napravi neki quick reply interface koji bi implementirale korisničke aplikacije, koji bi mogao da se postavi kao defaultna akcija kada se klikne na pločicu. Time je korisnik praktično u aplikaciji (i to ne u jednoj, nego u svima istovremeno) onog momenta kad otključa telefon: odmah vidi preview pristiglih poruka i klikom na neku otvara reply. Intuitivno, ergonomično, efikasno.
Drugačije od ostalih? Da, no to samo po sebi nije loše. Svi se pomučimo dok ne naučimo da vozimo auto, ali se posle toga efikasnije transportujemo.
A kome se to baš ne sviđa, neka, kao što W10 omogućava, postavi male pločice i namesti da im pozadina bude providna, isključi live tile opciju za aplikacije koje je imaju i eto mu standardnog grida sa ikonicama kao na iOSu, MIUIju i gomili drugih UI-ja bez standardne "fioke" za aplikacije (app drawer). Ili neka izabere drugu platformu, ne mora svima da se svidi.
Ovo piše neko ko je krajem prošle godine kupio WP uređaj i u roku od nekoliko meseci totalno po***deo. Po mom mišljenju, implementacija je užasna i nedovršena (i podrška 3rd party developera je slaba, pa čak i 1st party - MS pravi bolje aplikacije za iOS i Android nego za WP), ali su dobre ideje i potencijal postojali.