Vrlo rado bi u notebook stavio vise od 4GB ali jednostavno ne postoje SODIMM DDR2 sa vise od 2GB. I ti se gotovo vise ne mogu nabaviti. Ako neko ima 4GB slobodno nek mi proda (ako je uopce podrzano).
Sto se tice potrosnje Windowsa ona prvenstveno ovisi o svemu sto se gore vrti. Samo cista instalacija moze biti referentna, sve ostalo ne. Recimo, meni se vrti 90 procesa nakon startupa koji gutaju cca 1.5gb. Ipak, najveci faktor za brzinu Windowsa je HDD. Mozes imati koliko god oces RAMa, ali ce Windowsi uvijek ici na disk. U slucaju da se ima puno rama i da se vrti jedan gladni program zgodno je ubiti swap file.
Problem kod starih kanti je upravo ATA disk. Nemojte zaboraviti da kod ATAe moze samo jedan disk raditi (spajanje dva diska na isti kabel ubija brzinu). U slucaju SCSI (mozda SATA) Windowsi su dovoljno pametni da rade paralelno. Npr, ako imate mirroring (RAID1) i diskove na odvojenim kablovima (kontrolerima) tada nema usporenja.
Za Win8 mislim da su se potrudili i napisali kriticne dijelove bolje, tj optimiziranije (mozda u C++ za razliku od C#). Zivi bili pa vidjeli!