Windows 8 Consumer Preview je build 8250

poruka: 78
|
čitano: 9.966
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windows 8 Consumer Preview je build 8250".
17 godina
neaktivan

Vrlo rado bi u notebook stavio vise od 4GB ali jednostavno ne postoje SODIMM DDR2 sa vise od 2GB. I ti se gotovo vise ne mogu nabaviti. Ako neko ima 4GB slobodno nek mi proda (ako je uopce podrzano).

Sto se tice potrosnje Windowsa ona prvenstveno ovisi o svemu sto se gore vrti. Samo cista instalacija moze biti referentna, sve ostalo ne. Recimo, meni se vrti 90 procesa nakon startupa koji gutaju cca 1.5gb. Ipak, najveci faktor za brzinu Windowsa je HDD. Mozes imati koliko god oces RAMa, ali ce Windowsi uvijek ici na disk. U slucaju da se ima puno rama i da se vrti jedan gladni program zgodno je ubiti swap file.

Problem kod starih kanti je upravo ATA disk. Nemojte zaboraviti da kod ATAe moze samo jedan disk raditi (spajanje dva diska na isti kabel ubija brzinu). U slucaju SCSI (mozda SATA) Windowsi su dovoljno pametni da rade paralelno. Npr, ako imate mirroring (RAID1) i diskove na odvojenim kablovima (kontrolerima) tada nema usporenja.

Za Win8 mislim da su se potrudili i napisali kriticne dijelove bolje, tj optimiziranije (mozda u C++ za razliku od C#). Zivi bili pa vidjeli!

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Jel moj prijatelj jedini kojem se Windowsi 8 nisu srušili, niti pokazali BsoD od dana kada su instalirani ( a to je ujedno i dan kad su izašli na skidanje)? On ga ima instaliranog i doma i na školskom laptopu. Konfiguracija od njegovog računala je izvrsna, dok je školski laptop katastrofa. Neki tamo jednojezgreni od 1,8. Ima oko 500mb RAM-a i neku integriranu gragičku. Ali Windowsi rade besprijekorno. I također ih na oba računala drži kao primarni OS.

[size=13][font=Segoe print][center][color=#5E767E]“Books are for people who wish they were somewhere else.”[/color][/size] [img]http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/374901_330685540278114_15
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Re: Windows 8 Consumer Preview je build 8250
Tonči kaže...

Onome tko nema 89 kuna za kupiti dodatna 2GB ili 149 kuna za 4GB odjednom, novi Windowsi koji koštaju 700-800 kuna ne znači baš ništa. Naravno, onima koji ukradu Windowse možda ne znači cijena, ali opet nemaju ni ostatak hardvera s kojim bi iskoristili prednosti novog sustava tako da im je ionako bolje držati se Windowsa XP.

Daj se uozbilji, bahat si kao Sanader. Umjesto da pogledaš naokolo i kažeš: "svi ostali operativni sistemi rade normalno sa 2GB rama", sprdaš se s ljudima koji sad nemaju 700kn za 16gb rama, pa još 800 za Windowse... zašto? Zato što su svaki slijedeći Windowsi sporiji i zahtijevniji od prethodnika?

Tonči, ti si produkt potrošačkog društva, prototip consumera: "nije bitan iznos, bitno je da se kupi novi proizvod". Samo, zašto druge navlačiš na svoj svjetonazor?

Evo ti protupitanje: Ako će doista Windows raditi jednako na x86 i ARM-u, kako to da su na x86 toliki hardverski zahtjevi?

Envy kaže...

Osim što se u prosjeku jednom u tri dana ruši (BSoD je jako lijep, i to dakle prosjek što znači da se zna rušiti 3 puta dnevno pa onda 7 dana radi besprijekorno, računar radi 24/7) u svim ostalim aspektima enormno povećanje u napretku. Smiješno mi da se OS diže za cca 8 sekundi.

Evo, ovo je tipična autohipnoza. Svaki put kad iznova (re)instalirate windowse, od Win3.1x pa do Win7, NEUSPOREDIVO brže rade. Međutim, počevši od Win XP, unatoč novim hardverskim zahtjevima (koji su rasli za svaku novu verziju gotovo geometrijskom progresijom), stvar se predugo bootala. Prvi trik je bio privid da se sistem dignuo, a u stvari SAKRIVENO u pozadini sistem se i dalje dizao... pa onda nadobudno prerano digneš neki internet preglednik i - srušiš ili zamrzneš sistem.

Onda su se sjetili još "ingenioznije" stvari - stand-by mode.  Danas je to (p)ostao standard, pa ljudi više ni ne računaju koliko je stvarno vrijeme dizanja sistema.

Međutim, takav sistem (bez kompl. restarta) ubrzano postaje nestabilan...

Ekipa, imate besplatnu knjigu "After the Software Wars" (PDF, Epub...) čovjeka koji je radio 11 godina u MS; pogledajte 28. str kako izgleda dijagram sistemskog poziva na MS OS-u (i usporedbu).

http://keithcu.com/wordpress/?page_id=407

Čovjek piše o tome kako svaka nova verzija Windowsa mora imati implementirane zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema, i naravno da je svaka slijedeća sve zahtijevnija. Zato Win8 siječu gordijski čvor - bit će kompatibilni (samo prema gore) "samo" sa Win7. Međutim, i ti zahtjevi su se pokazali presloženima.

Kontinuitet ili novi proizvod, pošten ili heben, hmmm....

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 14:03 (darkborn).
15 godina
neaktivan
darkborn kaže...
Tonči kaže...

Onome tko nema 89 kuna za kupiti dodatna 2GB ili 149 kuna za 4GB odjednom, novi Windowsi koji koštaju 700-800 kuna ne znači baš ništa. Naravno, onima koji ukradu Windowse možda ne znači cijena, ali opet nemaju ni ostatak hardvera s kojim bi iskoristili prednosti novog sustava tako da im je ionako bolje držati se Windowsa XP.

Daj se uozbilji, bahat si kao Sanader. Umjesto da pogledaš naokolo i kažeš: "svi ostali operativni sistemi rade normalno sa 2GB rama", sprdaš se s ljudima koji sad nemaju 700kn za 16gb rama, pa još 800 za Windowse... zašto? Zato što su svaki slijedeći Windowsi sporiji i zahtijevniji od prethodnika?

Tonči, ti si produkt potrošačkog društva, prototip consumera: "nije bitan iznos, bitno je da se kupi novi proizvod". Samo, zašto druge navlačiš na svoj svjetonazor?

Evo ti protupitanje: Ako će doista Windows raditi jednako na x86 i ARM-u, kako to da su na x86 toliki hardverski zahtjevi?

Envy kaže...

Osim što se u prosjeku jednom u tri dana ruši (BSoD je jako lijep, i to dakle prosjek što znači da se zna rušiti 3 puta dnevno pa onda 7 dana radi besprijekorno, računar radi 24/7) u svim ostalim aspektima enormno povećanje u napretku. Smiješno mi da se OS diže za cca 8 sekundi.

Evo, ovo je tipična autohipnoza. Svaki put kad iznova (re)instalirate windowse, od Win3.1x pa do Win7, NEUSPOREDIVO brže rade. Međutim, počevši od Win XP, unatoč novim hardverskim zahtjevima (koji su rasli za svaku novu verziju gotovo geometrijskom progresijom), stvar se predugo bootala. Prvi trik je bio privid da se sistem dignuo, a u stvari SAKRIVENO u pozadini sistem se i dalje dizao... pa onda nadobudno prerano digneš neki internet preglednik i - srušiš ili zamrzneš sistem.

Onda su se sjetili još "ingenioznije" stvari - stand-by mode.  Danas je to (p)ostao standard, pa ljudi više ni ne računaju koliko je stvarno vrijeme dizanja sistema.

Međutim, takav sistem (bez kompl. restarta) ubrzano postaje nestabilan...

Ekipa, imate besplatnu knjigu "After the Software Wars" (PDF, Epub...) čovjeka koji je radio 11 godina u MS; pogledajte 28. str kako izgleda dijagram sistemskog poziva na MS OS-u (i usporedbu).

Čovjek piše o tome kako svaka nova verzija Windowsa mora imati implementirane zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema, i naravno da je svaka slijedeća sve zahtijevnija. Zato Win8 siječu gordijski čvor - bit će kompatibilni (samo prema gore) "samo" sa Win7. Međutim, i ti zahtjevi su se pokazali presloženima.

Kontinuitet ili novi proizvod, pošten ili heben, hmmm....

Pa mogu reć da Win 7 rade isto kao i svi ostali OSovi na 2GB RAM, uzimajući u ubzir da se radi s najpopularnijim desktop environmentima. Ali mogu reći da ni gnome ni kde nisu baš najstablniji. Ostalo je skroz točno. Dok se windowsi   ne rješe registryja i ostalih veza s prošlošću koje ga koče neće biti nekih osobitih promjena prema zahtjevima na duge staze...

17 godina
Trickortreat kaže...

Ne, ne kažem da ne radi brže ali nije ništa spektakularno brži... Ako ćeš koristiti prastare aplikacije, da RAM će jako pomoć. Ali ne vjerujem da su kupci glupi i kupuju procesore od 1000kn i više kada bi RAMom rješili sve svoje probleme.

Pentium M je kud i kamo bolji procesor od P4 i čisto sumnjam da stari P4 laptop s 3GB radi dobro i pri surfanju malo "obilnijim" web stranicama, a kamoli što više...

Naravno da radi, i povremeno zastajkuje, obzirom na zahtjevnost silnih skripti i flasha. No kad otvorim nekolicinu ovećih excel tablica, par word dokumenata i k tome par PDFova, pojede se solidna količina memorije, a switchanje između prozora je trenutno. Tome služi gomila memorije. Ne možeš očekivati od tog proca da glatko tjera fullHD video ili da brzo kodira x264.

Memorija je puno bitnija za brzi odziv sistema od samog procesora, dokle god shvaćaš koje su granice tom procesoru.

makopos kaže...

A kako ti znaš da ga ja imam 4 godine? to si zaključio jer si vidovnjak prve klase ? ja sam svoje kupio prije 3 mjeseca za razliku od vas ekipe koja ih ima ilegalne od prvog dana.

Evo jednog zadatka pošto si stručnjak po svemu sudeći u ribonima, gdje se u Wordu može maknuti ono automatic ispravljanje slova i u I, dakle malo veliko slovo.

Pa to je tvoj problem, ne moj. Imam legalne windowse i office već godinama - a kad dođe nešto novo, trudim se naučiti raditi sa time, da me vrijeme ne pregazi. U jednom trenu to više neću moći / neće mi se dati, no za sada sasvim fino radim sa novotarijama. A kad si već kupio Office, pitanje možeš postaviti Microsoft supportu - a ja ću ti samo reći, u opcijama samoispravljanja. Ako već nisi, instaliraj HR verziju.

I was only mostly dead, try finding that option on government paperwork!
16 godina
protjeran
Trickortreat kaže...

Pa mogu reć da Win 7 rade isto kao i svi ostali OSovi na 2GB RAM

Sve 5, samo nije riječ o Win 7 već o Win 8.

15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
Trickortreat kaže...

Ne, ne kažem da ne radi brže ali nije ništa spektakularno brži... Ako ćeš koristiti prastare aplikacije, da RAM će jako pomoć. Ali ne vjerujem da su kupci glupi i kupuju procesore od 1000kn i više kada bi RAMom rješili sve svoje probleme.

Pentium M je kud i kamo bolji procesor od P4 i čisto sumnjam da stari P4 laptop s 3GB radi dobro i pri surfanju malo "obilnijim" web stranicama, a kamoli što više...

Naravno da radi, i povremeno zastajkuje, obzirom na zahtjevnost silnih skripti i flasha. No kad otvorim nekolicinu ovećih excel tablica, par word dokumenata i k tome par PDFova, pojede se solidna količina memorije, a switchanje između prozora je trenutno. Tome služi gomila memorije. Ne možeš očekivati od tog proca da glatko tjera fullHD video ili da brzo kodira x264.

Memorija je puno bitnija za brzi odziv sistema od samog procesora, dokle god shvaćaš koje su granice tom procesoru.

Ne slažu baš svi konfiguracije tako da mogu glatko raditi u Wordu i Excelu ;)

15 godina
neaktivan

Uf... petak je umor me već uhvatio pa griješim ;)

16 godina
protjeran
master4games kaže...

Jel moj prijatelj jedini kojem se Windowsi 8 nisu srušili, niti pokazali BsoD od dana kada su instalirani ( a to je ujedno i dan kad su izašli na skidanje)? On ga ima instaliranog i doma i na školskom laptopu. Konfiguracija od njegovog računala je izvrsna, dok je školski laptop katastrofa. Neki tamo jednojezgreni od 1,8. Ima oko 500mb RAM-a i neku integriranu gragičku. Ali Windowsi rade besprijekorno. I također ih na oba računala drži kao primarni OS.

OK. Pinokio. A onda je tvoj prijatelj svizac zamotao čokoladu...

16 godina
protjeran
Trickortreat kaže...

Ispovijedit ćeš se na nedjeljnoj misi. Petkom jedeš ribu pa ti fali svinjećih proteina. {#}

15 godina
neaktivan
darkborn kaže...
Trickortreat kaže...

Ispovijedit ćeš se na nedjeljnoj misi. Petkom jedeš ribu pa ti fali svinjećih proteina. {#}

{#}

16 godina
protjeran
raso86 kaže...

Ne, ne bih se nikako složio, stavio sam 4GB RAMa u Pentium M laptop i vuće se ko zaklan. Istu kolićinu RAM imam i u stolnom računalu sa Core2Duo i taj ide super. Nije sve u memoriji....

Hajd molim te objasni mi kako RAM može usporiti komp? Mene baš to zanim.

{#}

XP (32 bit) ne zna "hendlati" više od 4GB RAM-a. Performanse drastično padaju uporabom, jer aplikacije ne otpuštaju slobodnu memoriju natrag, ona se fragmentira... ali to je već klasični problem Windows APi-ja.

Službeni "Memory Limits for Windows Releases": http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778%28v=vs.85%29.aspx

Inače, to je bitan razlog zašto su ljudi prelazili na Vistu (ali i Ubuntu!). Ne Haxori poput tebe.

Netko je naveo i to je točno: usko grlo je HDD, a oko ovog "kokoš ili jaje" (RAM/CPU) nema odgovora: na laptopima su tzv. "low energy" procevi koji imaju slabije performanse; njima ni 16GB RAMA prečesto ne može pomoći. ovisi i o GPU itd hardveru. Ipak, dodavanjem do 2 GB RAM-a bi se performanse trebale pojačavati.

S druge pak strane, ARM motherboards u pravilu dolaze u paketu sa hardverskim akceleratorima za HD video i sl, tako da ovisno o softveru/namjeni nekad RAM diže stvar 100%, a nekad 0%.

17 godina
Trickortreat kaže...

Jest, neki ih slažu i za rad u AutoCADu, Photoshopu, malo video montaže... i tako to... komp slagan za igranje nije komp slagan za multitasking :)

16 godina
neaktivan
darkborn kaže...

Čovjek piše o tome kako svaka nova verzija Windowsa mora imati implementirane zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema, i naravno da je svaka slijedeća sve zahtijevnija. 

1. kao što privatne korisnike nitko ne sili pri odabiru vrste os-a (win/linux/...) tako ih nitko ne sili na upgrade os (sa win xp na win 7/8).....drugim riječima, onaj koji ima slabi komp neće radit upgrade (ili bi sukladno knjizi microsoft uz besplatne windowse treba i besplatno gaming računala davat?)

2. knjiga je više manje smijeh, letimično sam prošao kroz nju i ono tipična knjiga takve vrste (red kukanja, red naricanja, red hvalospjeva, red kletve i standardne prognoze za globalnu dominaciju opensource os-a i propast microsofta već slijedeće godine)

3. naravno da sve nove verzije windowsa vuku " zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema" al isto tako ti isti windowsi vuku i preko 80% programa koji su napisani za nekoliko generacija starije os-ove

kod mene normalno radi.....
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 16:51 (cekpi).
15 godina
neaktivan
Father_Dougal kaže...
Trickortreat kaže...

Jest, neki ih slažu i za rad u AutoCADu, Photoshopu, malo video montaže... i tako to... komp slagan za igranje nije komp slagan za multitasking :)

nigdje ja igranje ne spominjem, ali eto, rekao si autocad nikakva količina memorije ti neće pomoćako imaš slab procesor, to ti je jedan od primjera gdje nije sve RAM kao što si naveo

16 godina
protjeran
cekpi kaže...
darkborn kaže...

Čovjek piše o tome kako svaka nova verzija Windowsa mora imati implementirane zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema, i naravno da je svaka slijedeća sve zahtijevnija. 

1. kao što privatne korisnike nitko ne sili pri odabiru vrste os-a (win/linux/...) tako ih nitko ne sili na upgrade os (sa win xp na win 7/8).....drugim riječima, onaj koji ima slabi komp neće radit upgrade (ili bi sukladno knjizi microsoft uz besplatne windowse treba i besplatno gaming računala davat?)

2. knjiga je više manje smijeh, letimično sam prošao kroz nju i ono tipična knjiga takve vrste (red kukanja, red naricanja, red hvalospjeva, red kletve i standardne prognoze za globalnu dominaciju opensource os-a i propast microsofta već slijedeće godine)

3. naravno da sve nove verzije windowsa vuku " zaostavštine napuštenih verzija operativnih sistema" al isto tako ti isti windowsi vuku i preko 80% programa koji su napisani za nekoliko generacija starije os-ove

1. Kako te ne sili: nemaš više službene podrške za XP (a to je, nota bene, najrašireniji OS na svijetu), aplikacije neće biti kompatibilne???

Kakve veze ima snaga kompa sa efikasnošću/rasprostranjenošću/POŽELJNOŠĆU OS-a? "Wintel duopol" je razvrgnut ako još nisi čuo.

2. Stari moj, ti si mi sav letimičan. Meni se čini da su tebi uopće knjige i pisano štivo nešto za podsmijeh. Kako se ti školuješ uopće...

On Topic:

- Knjiga se ne bavi "dominacijom Open Source-a". Sadržaj knjige nije ni bitan već početak koji rasvjetljuje kako izgleda razvoj softvera u Redmondu.

- Klaun Steven Sinofsky ti je napisao "One Strategy" (One People, One Nation, One Leader), odn. "Microsoft Mein Kampf" pa si KUPI i "letimično" usporedi što je smijeh a što vizija "globalne dominacije"

- Autor (Keith C. Curtis) je godinama radio u MS-u, duže nego li Brandon Watson i Bill Flora zajedno (ako uopće znaš tko su), a dao je otkaz kao i oni :

I worked  as a programmer for 11 years in a variety of different groups — on databases, Windows, Office, MSN, mobility, and research.

- nemaš komentar na ono što sam naveo kao primjer već baljezgaš, a da si "letimično" prolistao BAR početak, vidio bi ono na što se referiram (25. strana):

Microsoft doesn't have a single tree with all the device drivers. Because many hardware companies have their own drivers floating around, Microsoft is obligated to keep the old architecture around so that old code will still run. This increases the size and complexity of the Windows kernel, slows down its development, and in some cases reveals bugs or design flaws that can't even be fixed.  (...) Microsoft has accumulated so much baggage over the years that it could be an air-line. {#}

3. ovo ti je toliko nepismeno i besmisleno napisano da je glupo i citirati. Što si htio reći: nije šija nego vrat? Nije ... već prkno? PA UPRAVO SI SAM POTVRDIO VEĆ REČENO:

Da, 80% je abandonwaremuda windoza koji ti prodaju pod bubreg, ali zato trebaš platiti upgrade OS i "jaki komp" - "gaming računalo" - za tih istih 80% starih programa???

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 18:12 (darkborn).
17 godina
odjavljen
darkborn kaže...
Tonči kaže...

Pokušavam razumjeti o kakvim ti glupostima govoriš, ali ne mogu razlučiti jel' ti nisi razumio tekst ili ne znaš ni čitati. Mislim da bi bilo pametnije da se vratiš na tekst gore i pokušaš više puta. 2GB memorije koštaju 89 kuna, ne 700. Onaj tko ima 700 za Windowse, ima i barem još 89 za 2GB memorije ili čak 150-tak do 6GB. Kao što sam rekao, onaj tko ne treba nove Windowse, ne treba ni dodatan RAM, a onaj tko ih treba i želi i ima uopće platformu, ima i za RAM.

Ti si vjerojatno produkt slabog obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

15 godina
neaktivan

teške riječi počele padati ovdje :)

Windowsi imaju svojih prednosti i mana.

Usko grlo u PCu će biti ona komponenta koju aplikacija koju koristiš najviše opterećuje, tu se nemože generalizirat.

Ae bok, bježim ja dok i teže riječi ne padnu, neću moć spavat od užasa ^^

2 0 hvala 0
17 godina
Trickortreat kaže...

nigdje ja igranje ne spominjem, ali eto, rekao si autocad nikakva količina memorije ti neće pomoćako imaš slab procesor, to ti je jedan od primjera gdje nije sve RAM kao što si naveo

Naravno da nije sve RAM, no ako ti ga usfali, nikakav procesor ti ne pomaže, a puno je jednostavnije nadograditi RAM i pustiti aplikacijama i sustavu da se razmaše te da ne treba često swap.
Onog trena kada ti nedostaje RAM i počne swapanje, nikakav procesor ti neće pomoći da brzo obaviš posao.
A ako čovjek osim AutoCADa (kad smo se već njega uhvatili, no može i excel, jer dobro znam da 90% djece na forumu nije vidjelo excel tablicu koja pojede gigu memorije...) :) ima još ponešto otvoreno, i opet je RAM taj koji igra veću ulogu u prebacivanju iz aplikacije u aplikaciju.

16 godina
protjeran
Tonči kaže...
darkborn kaže...
Tonči kaže...

Pokušavam razumjeti o kakvim ti glupostima govoriš, ali ne mogu razlučiti jel' ti nisi razumio tekst ili ne znaš ni čitati. Mislim da bi bilo pametnije da se vratiš na tekst gore i pokušaš više puta. 2GB memorije koštaju 89 kuna, ne 700. Onaj tko ima 700 za Windowse, ima i barem još 89 za 2GB memorije ili čak 150-tak do 6GB. Kao što sam rekao, onaj tko ne treba nove Windowse, ne treba ni dodatan RAM, a onaj tko ih treba i želi i ima uopće platformu, ima i za RAM.

Fakat si kao Sanader. Kad te se uhvati u bahatosti, onda si još i bahatiji.

"2GB memorije koštaju 89 kuna, ne 700." "700 za Windowse"

A SAD PAZI OVO:

danas u 11:11

Tonči kaže...

Windowsi 8 "zauzimaju" manje od Windowsa 7. Inače prosjek baš i nije 2GB s obzirom da 16GB košta i oko 700kn. Dakle, prilično jeftino.

danas u 11:32

Tonči kaže...

Onome tko nema 89 kuna za kupiti dodatna 2GB ili 149 kuna za 4GB odjednom, novi Windowsi koji koštaju 700-800 kuna ne znači baš ništa.

Citirat ću tebe samog:

Mislim da bi bilo pametnije da se vratiš na tekst gore i pokušaš više puta.

Tvoja Microsoft akademija te čini znalcem jednako kao što ti pamćenje radi. Ako ne možeš upamtiti što si pisao prije 5 (7, mea culpa, ali ne mijenja na stvari) sati (!), nemoj se ni truditi.

OK, tebi je 700kn jeftino, pa još 700-800 za OS koji ti ne treba... Dakle, prilično jeftino. TONČI MNOGO SI JEFTIN.

I opet demagogija umjesto jednog odgovora na pitanje koja zanima narod, PONOVNO:

Ako će doista Windows raditi jednako na x86 i ARM-u, kako to da su na x86 toliki hardverski zahtjevi?

Ja bih vrlo rado odgovor, makar utemeljenu pretpostavku, a ne bahata prepucavanja što je jeftino a što nije. Moja pretpostavka je da WOA (Win On Arm) NEĆE biti kompatibilni sa Win7, kao niti sa dijelom softvera Win8@x86. No big deal. To ne umanjuje kvalitetu & funkcionalnost softvera koji radi. BUDUĆA kompatibilnost (znači, novih aplikacija) će, s druge strane, biti vrlo vjerojatno 98% - od Xboxa pa do WP8 tableta / pametnih telefona.

Pretpostavka je da su hardverski zahtjevi na x86 uzrokovani kompatibilnošću prema Win7. Što znači i to da će, ako se taj dio odreže (u npr Win9), "noviji-novi" Windowsi DOISTA biti brži i funkcionalniji! Problem je samo KAD će se to desiti, i hoćemo li mi i MS to doživjeti/preživjeti :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.2.2012 19:17 (darkborn).
17 godina
odjavljen

Kako Windowsi 7 troše manje od 700 MB, a Windowsi 8 manje od 500 MB, sasvim je suludo pričati o "groznim zahtjevima", jer su zahtjevi smanjeni, a spomenuta potrošnja je ugodna i na Windowsima 7 i Windowsima 8. Ja uredno jedan od Windows Servera 2008 držim na računalu sa 640 MB memorije. Dakle, nikakvih problema nema, zar ne?

Prosjek je nešto što većina kupaca novih računala ugrađuje u računala i ono što većina ima, gdje ulaze i gameri i power useri i sl. Ako pričamo o novom Windows operativnom sustavu, ni ne promatramo socijalnu kategoriju korisnika jer se od njih ni ne očekuje kupovina, a računala solidne klase se mogu smatrati već ona iznad 3 tisuće kuna (i to prijenosnici koji su redovno skuplji), koja imaju 4GB memorije već neko vrijeme. Dakle, većina korisnika ima 4GB memorije. 700 kuna za 16GB je jako povoljno kad se promotri (jako si mlad pa ne znaš?) stanje od prije tek nekoliko godina, kada je RAM koštao znatno više po gigabajtu.

Ako ipak imamo korisnika koji ima 2GB memorije, dakle ispod prosjeka od 4 GB, koji nije sposoban uložiti 89 kuna u dodatna 2 GB (2+2=4), sasvim je nepotrebno i razmišljati da bi takav korisnik kupio Windows 7 ili Windows 8 operativni sustav. Zašto i kako bi? Što će mu? A i da kupi, 2GB je dovoljno.

16 godina
protjeran
darkborn kaže...
- Klaun Steven Sinofsky ti je napisao "One Strategy" (One People, One Nation, One Leader), odn. "Microsoft Mein Kampf" pa si KUPI i "letimično" usporedi što je smijeh a što vizija "globalne dominacije"

Evo, usporedite sliku koju je sam MS CEO Sinofsky stavio kao "stimulacijsku" u svoju knjigu (btw zahvaljujući Google books možete i prolistati knjigu):

http://goo.gl/rsYhl

i jednu od slijedećih:

http://cdn.mmog.asia/game/war2/images/info_ghistory/gowar/05/img05.jpg

http://blogs.theprovince.com/tag/mission/

http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/unser43.htm
http://www.v-like-vintage.net/en/photo_details/39872_photo_Day+of+Potsdam+Hitler+speech/

One OS to rule them all, One OS to find them,
One OS to bring them all and in the Windows bind them
In the Land of Redmond where the Shadows lie.

1 2 hvala 0
16 godina
protjeran
Tonči kaže...

Kako Windowsi 7 troše manje od 700 MB, a Windowsi 8 manje od 500 MB, sasvim je suludo pričati o "groznim zahtjevima", jer su zahtjevi smanjeni, a spomenuta potrošnja je ugodna i na Windowsima 7 i Windowsima 8. Ja uredno jedan od Windows Servera 2008 držim na računalu sa 640 MB memorije. Dakle, nikakvih problema nema, zar ne?

Da, a Win 98 su radili sa 4MB rama... gle, ne moraš provoditi politiku, ok je da OS "troši" prema sadašnjim standardima cca <2GB rama. Nije isto mjeriti "idle" i pokretanje animiranih widgeta. Na svom serveru nemaš Aero, zar ne?

Pitanje je kako stvar diše kad se pokrene internet preglednik, neki Office i neki xvid sa strane.

Ako pričamo o novom Windows operativnom sustavu, ni ne promatramo socijalnu kategoriju korisnika jer se od njih ni ne očekuje kupovina,

To nije istina. Ne kupuješ nešto samo jer si gamer već zato što ti treba. Socijalna kategorija ili ne; studenti valjda ne bi trebali imati nove kompove?

a računala solidne klase se mogu smatrati već ona iznad 3 tisuće kuna (i to prijenosnici koji su redovno skuplji), koja imaju 4GB memorije već neko vrijeme. Dakle, većina korisnika ima 4GB memorije. 700 kuna za 16GB je jako povoljno kad se promotri (jako si mlad pa ne znaš?) stanje od prije tek nekoliko godina, kada je RAM koštao znatno više po gigabajtu.

Nije pitanje je li 700kn/16GB povoljno ili nije (imho je), nego je to 700 kn über 3000 kn, über OS-a kojeg ne želiš ukrasti nego legalno posjedovati.

Ako ipak imamo korisnika koji ima 2GB memorije, dakle ispod prosjeka od 4 GB, koji nije sposoban uložiti 89 kuna u dodatna 2 GB (2+2=4), sasvim je nepotrebno i razmišljati da bi takav korisnik kupio Windows 7 ili Windows 8 operativni sustav. Zašto i kako bi? Što će mu? A i da kupi, 2GB je dovoljno.

Problem je što bi to bilo lijepo da je tako kako si napisao. Međutim, nedostatak podrške i nekompatibilnost naspram novih aplikacija / standarda tjera korisnike da prijeđu na novi OS. XP je prilično izbrušen sistem i provjeren sistem; također radi dobro na starom hardveru (koji sigurno ne podržava DDR3@1,6GHz). Win 7 je ipak zahtijevniji...

Bilo bi lijepo kad bi se izvela (legalna!) Win8 "Lite" verzija, za npr netbookove.

17 godina
odjavljen

Dakle, zaključio si što i ja: 700kn za 16GB RAM-a je jeftino, 2 GB dovoljno za Windows. U čemu je bio problem?

17 godina
neaktivan

Istina je da Microsoft zahtjeva da nove verzije Windowsa ganjaju stare programa. Da nije tako koja bi pobuna nastala. Aj se sjetite pobune kada je dosao XP i kada je hrpa igara prestala raditi. Win9x vrtili su se na DOSu i bili su jako tolerantni. WinNT za razliku je ono sto imamo danas - netolerantan na DOS/Win9x programe. Razlog je vecinom hardwareske prirode jer pod DOS/Win9x mozes direktno pristupati hardwareu (npr io 0x3f8 za com1) dok ostali to ne dozvoljavaju (sto je logicno jer svi pozivi moraju ici kroz os radi multitaskinga).

Backward compatibility ima puno problema ali i pozitivnih stvari. Neka je tako jer ima jos starih programa. Pogledajmo samo x64. Postoje od XPa, a drivera bas i nema tak puno. Tek u zadnje vrijeme ih ima vise.

Inace, 32bit Win mogu adresirati 4gb memorije. Donja 2gb su za korisnika (osim donjih 64k koji su za detekciju NULL pointera), a gornja 2gb za Win. Boot.ini opcijom moze se user memorija dignuti na 3gb (server). Sva ostala memorija ovisi o procesoru. Ako proc podrzava PAE onda se visak memorije moze koristiti kao cache. Probao sam na 32bit XPu vrtiti 8gb i nije bilo nesto spektakularno. Postoji API za njegovo adresiranje ali se uvijek sve vrti oko tih 2gb (mapiranje).

Koliko Win trose memorije jako ovisi i o grafici. Aero trosi enormno puno memorije (ne vidi se direktno) sto se moze vidjeti kada se "skrsi" video driver. Tada se Win7 prebacuju u neAero mod i memorija pada za 500mb - 1gb. Inace, pod Win7 kada kreirate bitmapu ona zauzima sistemsku memoriju, a ne programsku.

Za Win7/8 bilo bi bolje nabaviti graficku sa sto vise RAMa jer Win tamo drze vecinu bitmapa, a Aero je bome hrpa bitmapa. Uz HDD to je jos jedan "swap file".

2 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moj komentar na gore navedeni pdf.

Najveca smrt danasnjeg softwarea zove se Java/C# i slicni nacini programiranja. Druga smrt su vrlo brzi i jaki procesori i enormne (mozemo reci neogranicene) kolicine memorije. Kada imas memorije ko u prici i uzasno brzi CPU zaboli te kako programiras. Velika vecina danasnjih programa uzalud kopira memoriju. Npr stringovi:

string s1 = s2;

Ovo je uzaludno kopiranje memorije kakvih ima na milijarde po programima. Ok, neki jezici ne dozvoljavaju pointere pa je to jedini nacin, ali ako ih jezik podrzava onda je problem na programerima koje zaboli ili ne znaju. Najobicnije citanje fajla je hrpa kopiranja, a moze se u potpunosti izbjeci (memory mapped file). Kao sto rekoh, ako imas enormno brzi cpu i memoriju, zaboli te.

Windowsi imaju tako svojih problema. Jedan velik je guranje C# i zanemarivanje C++. Razlog je u brzini pisanja koda i u znanju danasnjih programera. Java je prica za sebe. Radi univerzalnosti kernel pozivi se izvode preko interrupata, postoje silni layeri koji nesto kopiraju u nesto drugo, itd. Win2k je bila prica za sebe gdje su pametnjakovici hrpu stvari iz kernela prebacili u user mod sto je zahtjevalo prebacivanje iz jednog u drugi. Stariji ce se sjetiti da je na 286/386 prebacivanje kernel/user islo striktno preko reseta!

Nazalost buducnost nije nimalo svijetla. Primjer je Android gdje imamo Linux kernel i Javu koja vrti sve ostalo. Ceka nas WebOS i HTML5 koji ce dodatno zakomplicirati stvari. Pa pobogu, danas mobiteli moraju imati dual core da bi uopce mogli nesto raditi {#}

Nazalost Internet i razne platforme zahtjevaju univerzalnost (HTML5, Java) sto za posljedicu ima sve gore navedeno.

Malo tehnikalija za kraj kojih vecina ljudi nije svijesna. Multitasking znaci da cpu procese izvrsava jedan za drugim odredjeno vrijeme (1-20ms - quanta). Svakih 1-20ms cpu prekida sto je radio, poziva se process scheduler koji sve registre cpua sprema u memoriju i odlucuje koji proces se ide izvrsavati. Preprogramirava se MMU (memory management unit) kako bi u ram "dosla" memorija novog procesa (ako je nema u ramu tada se mora otici na disk po nju), ucitavaju se registri cpua i nastavlja tamo gdje se je stalo. Na to sve jos stavite da se mora ucitati vecina cpu cachea jer je prosli program vecinu potrosio za sebe. Dok podaci iz rama ne dodju u cache cpu stoji! To nije toliko puno, ali...

Sada si zamislite da imate 100 procesa koji se vrte paralelno. U 1 sekundi svaki proces ce se izvrsiti max 10 puta (prioritet se daje aktivnoj aplikaciji). Sto proces trosi vise memorije to ce mu vise vremena trebati da se ucita (nece mu sva memorija stati u ram pa ce morat biti na disku). Sam process switch traje nekih 10uS sto znaci da za rad ostaje 990uS. Sto brzi procesor to brzi process switch. Na ovo sve jos dodajte drivere koji rade neovisno o procesima (obicno reagiraju na interrupte).

Problem je vidljiv kada imate manje rama ili ako neki program trosi jako puno rama. Tada aktiviranje drugog programa traje i popraceno je "lupanjem" diska (ram je morao biti spremljen na disk). Znade se vidjeti i na ekranu jer se window programa polagano (liniju po liniju) mijenja.

Drugim rijecima, sto manje rama program trosi to ce brze raditi. Ako trosi puno moras imati puno rama. No, sve ima svoje granice.

Multi core procesori rade paralelno ali memoriji, obicno, pristupaju sinhrono (jedan mora cekati na drugog). Process scheduler je daleko kompliciraniji i zahtjeva vise vremena da pronadje koji je proces slijedeci. I opet, sve ima svoje granice. Ne znam tocno, ali mislim da je nekih 12 jezgri max da sve radi kako treba. Iznad toga dolazi do usporenja i problema. Samo zasebno pisani programi mogu iskoristiti multi core mogucnosti.

Da, za kraj onih gore 100 procesa. To samo predstavlja da PC ima 100 "programskih memorija". Kod koji izvrsava cpu zove se thread, a njih ima daleko vise. Svaki proces ima barem jedan thread. Kod mene ima 1300 threadova i u sekundi izvrsi 9000 raznih threadova, tj thread se izvsi 7x u sek. Ok, ima threadova koji "spavaju" i oni se ne pozivaju.

Jel vam sad jasno zasto smo svi jadni. Imamo "mrcine" od procesora i spore kompove. A bit ce jos gore. Kad se samo sjetim svog Android tableta kojeg bi tak rado zavitlal u zid kak je polagan (uopce nama govora o multitaskingu kao na PCu).

2 1 hvala 0
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

od kud ovaj zakljucak? ja stvarno ne trebam nove windowse (koji mi sluze za pokretanje aplikacija i sadasnji to jako dobro rade) ali trebam jos RAM-a.

Od novih windowsa ocekujem da imaju bar jednako dobru podrsku za hardware i da vrate fliper. svidja mi se onaj "novi" sistem prebacivanja datoteka da kad nesto zapne on pici dalje i na kraju te pita sta ces sa tim sto je zapelo a ne ko sad da idem prebacit 300GB, vratim se za 2 sata a on na pocetku i pita me sta cu sa fileom thumbs kojeg explorer koristi ko zna zasto (i da li ga uopce koristi).

ne svidja mi se sto cu za tu sitnicu trebati platiti 1000kn a 99,9% vremena za racunalom provodim unutar drugih aplikacija.

Svidja mi se i broj 8 jer me podsjeca na guzatu i sisatu zenu.

16 godina
BlueMax kaže...

Svidja mi se i broj 8 jer me podsjeca na guzatu i sisatu zenu.

Koji car {#}

Old Insomniac
16 godina

Tonči ja imam 2GB rama i guram sedmicu ultimate hoćeš me sada na goli otok?

a kada se već razbacuješ lovom i ne predstavlja ti problem pošaljem ti tip so dimma koji trebam pa se isprsi u praksi

inače čekam te danima da mi odgovoriš na svojoj temi o lte pa ako bi bio ljubazan konačno ništa ne boli,

kada krene u komercijalu budem ja odgovarao ako će netko nešto trebati, hvala ti lijepo

bug caruje, um klade valja

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
BlueMax kaže...
Tonči kaže...

2GB memorije koštaju 89 kuna, ne 700. Onaj tko ima 700 za Windowse, ima i barem još 89 za 2GB memorije ili čak 150-tak do 6GB. Kao što sam rekao, onaj tko ne treba nove Windowse, ne treba ni dodatan RAM, a onaj tko ih treba i želi i ima uopće platformu, ima i za RAM.

od kud ovaj zakljucak? 

U kontekstu zahtjeva samog sustava, NE općenito.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice