Usability Windowsa 8 razočaravajuć?

poruka: 96
|
čitano: 12.375
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Usability Windowsa 8 razočaravajuć?".
16 godina

Slažem se. Nekako mi se čini da microsoft sa svakim novim windowsima na svaku jednu stvar koju popravi dvije pokvari.

Ne smeta mene metro, to mogu i isključiti, nego opcije koje su nekad bile dostupne na jedan klik, sada moram pet puta kliknut, a u win 8 je to otišlo toliko daleko da i za shutdown moram više puta klikat, a probajte samo promijeniti debljinu ruba prozora... Čemu to skrivanje najjednostavnijih opcija??

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:32 (dastefan).
Moj PC  
22 4 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kad oni žele imati isto sučelje za smartphone i za 24 inchni monitor. Ne ide to.

Što je najgore, Windows Mobile je bio loš jer su smanjili prave Windowse, umjesto da rade poseban koncept za smartphone. Sad idu obrnuto, Windowsi 8 su kopirali dizajn Windowsa Phone 7.5.

29 1 hvala 0
18 godina
neaktivan

Ah, preživio sam bez da sam koristio Vistu, preživjet ću i bez Win8.... 

http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
Moj PC  
56 3 hvala 0
16 godina

Ne znam za tablete ali za desktop je skroz u pravu.

Potpis!
Moj PC  
8 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Čime je osoba s doktoratom na temu interakcije čovjek-računalo, sasvim legitimnog područja znanstvenog djelovanja, zaslužila sarkastične navodnike oko svoje titule?

Novači li Bug svoje  "novinare" (<--opravdana upotreba navodnika) na Indexu?

35 2 hvala 0
18 godina
Re: Usability Windowsa 8 razočaravajuć?
Ezio kaže...

Ne znam za tablete ali za desktop je skroz u pravu.

Ne znam za tablet, ali imam Win8 na 24" desktopu, i Windows Phone.

Windows Phone-om sam, otkako ga imam vec godinu i pol, odusevljen sto se tice usability-a.

Windows 8 Metro na desktopu je upravo grozan.

16 godina

Iskreno win8 je dosta napredniji i optimiziraniji od sedmice. Nisam mogao vjerovat kad sam vidio 1.5Gb rama iskoristeno na racunalu s prosjecnim brojem pokrenutih aplikacija. Ima jako korisnih novosti u njemu i sviđa mi se princip "sve u fullscreenu". Realno ako želite u metro-u mozete provoditi samo 10% vremena a koristiti desktop za ostalo. Da sučelje nije moglo bit bolje JE. Moglo je bit dosta bolje, ali svejedno nose dosta prednosti nad sedmicom i definitivno se isplati prec. Za bozicne praznike ih instaliram. Mislim da se malo previše hejta oko sučelja. Ka sta kazem metro nije bas genijalan na 24 incnom ekranu ali u biti mozete koristit desktop za vecinu stvari i metro ne smeta toliko.  

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Moj PC  
7 4 hvala 0
14 godina

bio sam protiv windowsa 8, ali stavio sam ih i stavio sam startisback, blokira metro i ima identikus start gumb kao na sedmici, milina, radi brze, sve se pali brze, manje zauzima rama, sumnjam da cu se vratit na win 7,.. preporuka

Moj PC  
6 0 hvala 3
15 godina
neaktivan

Osmica je ogrooooomno razočaranje...

Vidim da će 7ica ostati još par godina na mom kompu.

IBM fanboy
Moj PC  
8 9 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sve osim metroa na desktopu je savršeno. A i Metro se moze maknut.
16 godina
Cryogenic kaže...

bio sam protiv windowsa 8, ali stavio sam ih i stavio sam startisback, blokira metro i ima identikus start gumb kao na sedmici, milina, radi brze, sve se pali brze, manje zauzima rama, sumnjam da cu se vratit na win 7,.. preporuka

XoX1 kaže...
Sve osim metroa na desktopu je savršeno. A i Metro se moze maknut.

Točno to, meni iskreno ni metro nije tako loš ali ka sta kazem ako se želi skoro pa ga se ne treba koristit. Mislim da previše hejtaju ljudi koji su prihvatili stereotip da je win8 loš a nisu ga ni isprobali kako spada. Jedan poweruser cijeni optimiziranost + brzinu te neke nove dodatke kao ludilo copy/paste sistem i jos 100 stvari.

13 godina
neaktivan

Pa opce poznato je da svaki OS iz MS koji izadje na pocetku nije za nist do prvog SP, tek tamo se ispravljaju i ispeglaju greske. Osobno sam bio skinuo Win 8 RTM, isprobao 15tak dana, i zaboravio na njega zasada. Meni nije pasao nikako, a prosjecan sam korisnik sto se koristenja tice, sat-dva dnevno maksimalno sam na pc-u.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Osobno nemam ništa protiv 8, samo mi smeta Metro. Na tabletu ga nisam koristio, i ne sumnjam da bi na njemu bilo super raditi na taj način, ali na desktopu... Iskreno, sama ta koncepcija navlačenja i razvlačenja mišem, skakutanja od ugla do ugla itd. mi je smislena kao da sad netko mjenjač u autu stavi pod vozačevo sjedalo: svi bi znali gdje je, al to ipak ne bi bilo to.

Nemam 14 godina
Moj PC  
7 0 hvala 0
16 godina
SlavkecD3 kaže...

Pa opce poznato je da svaki OS iz MS koji izadje na pocetku nije za nist do prvog SP, tek tamo se ispravljaju i ispeglaju greske. Osobno sam bio skinuo Win 8 RTM, isprobao 15tak dana, i zaboravio na njega zasada. Meni nije pasao nikako, a prosjecan sam korisnik sto se koristenja tice, sat-dva dnevno maksimalno sam na pc-u.

Ima i tu nešto istine, s obzirom da ljudi nece objeručke prihvatit novo sučelje vjerojatno ce prvi SP vratit malo stvari na staro i popravit neke greške. Ne treba žurit s instalacijom ali definitivno bi svi trebali prec na osmicu kroz iducih godinu dana.

Btw: za developere - novi visualstudio je također famozan, puno jako korisnih modifikacija i dodataka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:24 (athlon64).
13 godina

Jeste li probali koristiti Windows 8?

Sve je isto što se običnih poslova tiče, jedina je velika glupost što se iz Metro izbornika ne može uključiti više od jedne aplikacije odjednom (morate svaki put paliti metro).

Moj PC  
1 4 hvala 0
18 godina

Koristim Windows 8 već par mjeseci i moram priznati da mi se svidio.

Bilo je u početku problema sa Metrom ali Start8 dodatak je sve to sredio (imam i klasični start i Metro pa mogu otvoriti jedno ili drugo što je dobra stvar). Osim toga mi zasada sve radi (jedino se matlab nije htio instalirati ali i to je sređeno) i sviđa mi se. Svi vi koji imate starije Windowse, a imate nešto slobodnog vremena predlažem da probate u dual bootu pa vidite sviđa li vam se. Treba malo navikavanja ofc ali kad se navikneš je super.

E da, jedina velika mana na koju sam naišao je onaj prokleti UAC kojeg ne možeš ko čovjek ugasiti, a i kad napokon uspiješ blokiraju se Metro aplikacije (a koristim prognozu xD). Zašto gasit UAC? Pa jer je tlaka stalno potvrđivati neke trivijalne gluposti tipa copy paste...

Al osim toga {#}

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/

3 4 hvala 0
16 godina

Osmica je zapravo jako dobra, i sam sam bio protivnik napretka.

Uglavnom windows mobitele koristim već nekoliko godina, s njima sam jako zadovoljan.

Prvo sam bio jako skeptičan za ovu osmicu šta će to meni, nema ono što oduvijek koristim, ovo ono, razne isprike.

Ali kad sam je počeo korisiti iz znatiželje, vidio sam da zapravo sve što su promijenili ima neki razlog zašto su to tako napravili, pa nisu niti oni ludi toliko, ipak puno su ljudi radi na istraživanju i razvijanju te platforme.

Metro stil je ok, posluži ako se dobro sve posloži, ali ne koristi se stalno.  Desktop verzija sve isto kao na 7. do sada, jedino taj start izmjenjen, ali i ovo novo je jako dobro.

I da meni još jako bitnije, puno bolje iskorištava resurse puno brže dizanje sustava, na mom starom laptopu inače cca 2min treba da se sve fino posloži u 7.
U osmici se to odradi za 30sekundi. Tu sam ostao iznenađen.

Sve u svemu, preporučujem ovaj sustav, uz malo korištenja i istraživanja, zapravo će se svidjeti većini.

A oni koji i dalje negiraju kako ne valja, dok ne probaju kao ja, mislim da nema smisla da pljujemo po nečemu, a zapravo nismo probali na svojoj koži.

W8 čista petica.

http://www.demonoid.me/users/franjo15
Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:29 (Franjo15).
Moj PC  
8 12 hvala 0
16 godina

Evo jedno argumentirano mišljenje korisnika koji je proveo nešto vremena ispred osmice. Glavni problem je sta vecina ove ekipe "windows 8 je promašaj/grozan/fail godine"  je sjela za racunalo s win8 vec naoružana stereotipima da je sam windows jako loš i sprema da se nahejta. I nakon 5 minuta su svi zaključili kako je OS očajan/potpuni promašaj... I onda nastave širit stereotip.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:31 (athlon64).
Moj PC  
4 15 hvala 0
16 godina

I ne mogu zamislit da dosta vas nezna cijenit optimiziranost. Pa do sada je uvjek bilo ne pisano pravilo "ako ti je stari windows loše radio novi ce jos gore" i to je ostalo urezano u glave ljudima. Meni prijatelj kaže - pa kako cu ja proc na W8 jedva mi i W7 radi.

Dok je istina skroz obrnuta, osmica je neusporedivo optimiziranija od sedmice. Još kad se vrti na ssd-u pa to je milina jedna. Necu ni spominjat koliko mi znaci optimizacija sta se tice iskoristenja ram-a jer sam korisnik kojem pc radi 24/7 i vrtim 10000 aplikacija, trenutno mi je uptime 51 dan i zauzeto mi je 12Gb ram-a ( win7 )

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:34 (athlon64).
Moj PC  
2 8 hvala 0
18 godina

Meni osobno dobri Windowsi, ugodnije mi je u njima raditi nego na sedmici, a i brže je sve. Metro mi je, istina, malo bezveze nakon dva tjedna korištenja na desktop računalima, tek mi na HTPC-u ima smisla gdje je zabavan uz par korisnih aplikacija i igara za odigrati "s nogu". Zapravo ima par poprilično dobrih aplikacija koje sam si instalirao, jednu sam čak i kupio (WeatherPro). Vjerujem da će s njim bit zadovoljni uglavnom korisnici koji na kompu tek surfaju i čitaju mail, a budimo realni takvih je danas većina. I na tabletima ima smisla. U biti najveći mi je problem metroa skromna baza dobrih aplikacija. Posebno se osjeti nakon korištenja androida. A stari dobri desktop je i dalje tu, i to nabildaniji, s tim sam oduševljen koliko je zapravo dobro posloženo. Start mi ne nedostaje nimalo, postoji Win+X menu koji se može editirati. A i fora su mi "poskrivane" funkcije po uglovima. Brzina bootanja i pokretanja aplikacija je veća nego na sedmici, a tamo je već sve bilo OK. Tu je i hrpica alata out-of-box (npr. mountanje imagea u exploreru, antivirus...), pojednostavljeno spajanje na wifi mreže, jednostavnije dodavanje printera i opreme, velika baza podržanog hardwarea, a za neku egzotiku rade mi i driveri s Viste. Šlag na tortu je to što su izbacili Aero koji mi je bio trn u peti i samo me usporavao u interakciji s kompom. Ali svakom svoje. Ja zadovoljan poprilično, nadasve za te novce {#} .

Deckard
Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
athlon64 kaže...

Evo jedno argumentirano mišljenje korisnika koji je proveo nešto vremena ispred osmice. Glavni problem je sta vecina ove ekipe "windows 8 je promašaj/grozan/fail godine"  je sjela za racunalo s win8 vec naoružana stereotipima da je sam windows jako loš i sprema da se nahejta. I nakon 5 minuta su svi zaključili kako je OS očajan/potpuni promašaj... I onda nastave širit stereotip.

Blah.

Ja sam proveo "nesto vise" vremena ispred osmice (odnosno, koristim ga aktivno, zbog WP 8.0 SDK) , kao i vecina onih koji ga kritikuju. Imam isti taj UI na mobitelu i znam da je tamo dobar. Ali isto tako znam da stoji sve sto je ovaj lik naveo oko usability-a.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:37 (knight).
16 godina

Izuzetno brzo pokretanje bi mi bio jedini razlog da ostanem na W8.

Dodajte tome još i novi Task Manager, ISO mount, ribooni... Razlozi za prelazak (i ostanak) na Windows 8 se samo gomilaju.

Da ne spominjem trenutno pretraživanje, programa, datoteka, postavki.

Metro nije ništa osim velikog Start izbornika, 10 minuta prikivavanja i gotovo.

Većinu metro aplikacija i ne koristim, osim Maila, koji je prilično dobro riješen.

Usability je jednak kao i na 7.

Swedish latin super funk.
Moj PC  
6 6 hvala 0
16 godina
knight kaže...
athlon64 kaže...

Blah.

Ja sam proveo nesto vise vremena ispred osmice, kao i vecina onih koji ga kritikuju. Imam isti taj UI na mobitelu i znam da je tamo dobar. Ali isto tako znam da stoji sve sto je ovaj lik naveo oko usability-a.

Pa dobro, UI nije bog zna šta,metro stvarno nije pretjerano funkcionalan ali vec smo rekli, metro skoro ne moraš koristit a sve druge promjene vezane za UI su super. Kao onaj taskbar što te prati u svakom programu ili sve u fullscreenu filozofija. Mojem oku jako ugodno.

2. stvar pa nije UI jedina nova stvar u vezi osmice. Ima toliko korisnih noviteta da se može i oprostit malo metro fail-a.

18 godina
SlavkecD3 kaže...

Ja sam valjda onda "neprosječan" korisnik, sjedim za kompom u prosjeku 12-14 sati dnevno, i tako godinama, radim i s teškom artiljerijom od softwarea, pa su mi Win8 sjeli ko da sam s komodorca 64 prešao na Amigu {#} . Najozbiljnije {#} . Najjače je to što su opet prstići masovno u igri po shortuctovima, i što sučelje (desktop) opet ima odziv bez previše laga kakvog je Aero (poslije XP-a) imao na kilotone.

Deckard
18 godina

@athlon64
I ne mogu zamislit da dosta vas nezna cijenit optimiziranost.

Tema nije optimiziranost, nego usability. Optimiziranost se mogla postici i bez kvarenja usability-a.

@deckard
A i fora su mi "poskrivane" funkcije po uglovima.

E da, to je bas "fora". Kao i aktiviranje start izbornika samo tipkom ili ganjanjem po uglovima.

Brzina bootanja i pokretanja aplikacija je veća nego na sedmici, a tamo je već sve bilo OK. Tu je i hrpica alata out-of-box (npr. mountanje imagea u exploreru, antivirus...), pojednostavljeno spajanje na wifi mreže, jednostavnije dodavanje printera i opreme, velika baza podržanog hardwarea, a za neku egzotiku rade mi i driveri s Viste

Opet, tema je usability i user interface Win 8. A ne podrska za hardver i sl.

I svi nesto kao, eto metro nije bas poseban, ali naviknes se, ne moras ga koristiti ovo ono...u tom i jeste poenta, sto ce mi balast o koji cu se spoticati, i koji ce mi smetati (a ne mogu ga normalno ukloniti ili iskljuciti prilikom instalacije)? Zasto ne reci da nesto ne valja ako ne valja i ako ga ionako ne koristim? Nisam vidio da se iko bunio protiv brzine bootanja Win8, ili generalno optimizacije, zato sto je to ono sto valja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:48 (knight).

16 0 hvala 0
16 godina
knight kaže...

@athlon64

Tema nije optimiziranost, nego usability. Optimiziranost se mogla postici i bez kvarenja usability-a.

Ja nisam dao komentar na temu nego na komentare drugih ljudi, primjer "preživio sam bez viste, preživjet cu i bez osmice"/  win8 je poptuni promašaj.

Htio sam rec da nije UI jedina nova stvar u windowsima. I da kad se sve zbroji ima više prednosti nego mana = pređite na windows 8.

18 godina
athlon64 kaže...
knight kaže...

@athlon64

Ja nisam dao komentar na temu nego na komentare drugih ljudi, primjer "preživio sam bez viste, preživjet cu i bez osmice"/  win8 je poptuni promašaj.

Htio sam rec da nije UI jedina nova stvar u windowsima. I da kad se sve zbroji ima više prednosti nego mana = pređite na windows 8.

Tu se mozemo sloziti, zato sam usprkos tome sto mi ide na zivce metro, presao. :)

Po meni bi idealno bilo da sa prvim service packom, omoguce lagodno i jednostavno iskljucivanje Metroa, tj. postave ga kao opciju na volju korisnika.

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.11.2012 11:50 (knight).
16 godina
knight kaže...
athlon64 kaže...
knight kaže...

@athlon64

Tu se mozemo sloziti, zato sam usprkos tome sto mi ide na zivce metro, presao. :)

Točno to :)

15 godina
neaktivan
zapravo trebali su onemoguciti metro po defaultu na svemu osim tabletima.
ili upit kod instaliranja / prvog pokretanja.

kao sto je sirka rekao, metro je poboljsani start menu
koga zbunjuje, taj ne zasluzuje kompjuter
http://soundcloud.com/apoteka
16 godina
apoteka kaže...
zapravo trebali su onemoguciti metro po defaultu na svemu osim tabletima.
ili upit kod instaliranja / prvog pokretanja.

kao sto je sirka rekao, metro je poboljsani start menu
koga zbunjuje, taj ne zasluzuje kompjuter

1. Ima istine ali oni su pokušali isforsirat politiku "uzmi tablet/smarphone/laptop/pc" u ruke i imaj isto sučelje. Samo šta im to nije tako genijalno uspjelo.Meni osobno uopce nije loše al eto, to je stvar osobnog ukusa.

2. Potpis {#}

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice