Dal to znači da ćemo i proizvode iz AMD-a (procesore pogotovo), a na osnovu suradnje s TSMC naslijeđene kupnjom ATI-a ugledati prije vremena?
A možda će se AMD direktno prebaciti na 40nm, preskačući 45nm?
Dal to znači da ćemo i proizvode iz AMD-a (procesore pogotovo), a na osnovu suradnje s TSMC naslijeđene kupnjom ATI-a ugledati prije vremena?
A možda će se AMD direktno prebaciti na 40nm, preskačući 45nm?
grafičke idu na 40nm u 3mj sljedece godine i navodno ce nvidija prije preci na 40nm, a procesori se vec rade u 45nm od amd-a!!!
Kako je krenulo, uskoro ce upet ultra-mega-turbo-giga grafe sa dvije miliijarde tranzistora po GPU-u
grafičke idu na 40nm u 3mj sljedece godine i navodno ce nvidija prije preci na 40nm, a procesori se vec rade u 45nm od amd-a!!!
na fudzilli pise da ce na 40nm nvidia i ati otici u prvoj polovici godine 2009 tj. negdje oko 3-4mj. i da ce nevidija prva izdat grafičke sa 40nm i to sa novom arhitekturom gt300?, a ati ce izdat rv870? (1000shadera,odvojeni clockovi jezgre i shadera ko kod nevidije) sad koliko je to istina neznam???
Ma moguce je svasta, ali nevjerujem da ce NVidia prva jer su dosta skoro napravili 55nm,a nije bas jeftino se prebacivat sa arhitekture na arhitekturu, a i nisi bas dosta zaradili na 55nm.
40nm, 45nm, 50nm itd itd... Mislite da nam nesto to znaci. Vidite na internetu zasto to rade. Da poboljsaju produktivnost i energetsku efikasnost.
Mislio sam da Intel CPU od 200eur je mnogo dobar. Vista sa 4GB DDR2 itd itd.
Znate koliko je trajalo uzbudenje. Nekoliko dana dok nisam instalirao sve programe. I onda sve po starom. Opet sporo, i opet zelja za neki jaci CPU.
Mislim da nije problem brzine samo u procesoru. Pre 10-15 godina, sa Intel 386 kom na Xenix (Unix) radilo je preko 20 tak korisnika, preko terminala
i to je bila brzina. A sad, imamo 1000 puta jaci procesor, a brzina je opet ista, uvek moram da se zavalim na stol, i cekam da kompjuter nesto procesira.
Ima sam prilike da radim na SGI Indy prije mnogo godina, e to je bila brzina i arhitektura, mnogo ispred vremena PC arhitekture. Steta sto je slabija arhitektura/platforma
pobedila u ovom natjecanju tehnologija. (Msft/Intel). vs (Mips/Risc/Unix)