Moze li moj komp (bilo koji) podrzat 4TB?? Ovisi li to o maticnoj ili?? I jel moze bar kao externi?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
dzabe meni i 10TB ako radi ko floppy :S
Onaj kome treba toliko memorije sigurno ne mari previse za performanse vec je takvim korisnicima najbitniji kapacitet .
Najidealnije bi bilo uparit takav 4TB disk + SSD pa imas i performanse, a i ogroman prostor za pogranu podataka :) .
Moze li moj komp (bilo koji) podrzat 4TB?? Ovisi li to o maticnoj ili?? I jel moze bar kao externi?
Potrebna ti je matična ploča sa EFI biosom (u osnovi, to je sasvim novi BIOS s novom arhitekturom, podrškom za miša i dosta novosti). Takvih ploča je još malo i skupe su, stoga neki proizvođači supplyaju svoje diskove sa posebnim kontrolerom koji podržava te nove UID particijske tablice (> 2.2 TB).
Takav je primjer WD-a koji sa svojim 3+ TB diskovima daje upravo takav dodatni kontroler. Uz to, potreban ti je i x64 operacijski sustav i, najzad - u slučaju da koristiš takav kontroler, s tog diska nećeš moći raditi boot.
dzabe meni i 10TB ako radi ko floppy :S
De malo skontaj se zbog čega je tako.. Na današnjim diskovima gustina zapsia daleko je veće od onih prije tako da i uz manue brzinu obrtaja glava više "preleti" nula i jedinica i na taj način naravno je i brži.. tako da na smanjenu brzinu okretaja gledam samo kao plus.. Manje se zagrijavaju, (valjda manje troše) i što je najbolje.. manje se čuju ;))
Tako da ne brineš.. neće da rade kao floppy ;)))
Potrebna ti je matična ploča sa EFI biosom (u osnovi, to je sasvim novi BIOS s novom arhitekturom, podrškom za miša i dosta novosti). Takvih ploča je još malo i skupe su, stoga neki proizvođači supplyaju svoje diskove sa posebnim kontrolerom koji podržava te nove UID particijske tablice (> 2.2 TB).
Takav je primjer WD-a koji sa svojim 3+ TB diskovima daje upravo takav dodatni kontroler. Uz to, potreban ti je i x64 operacijski sustav i, najzad - u slučaju da koristiš takav kontroler, s tog diska nećeš moći raditi boot.
Moja ploča sa EFI-jem je koštala 790kn...skupa sa procesorom :)
Moja ploča sa EFI-jem je koštala 790kn...skupa sa procesorom :)
O? Dakle, ima ih na tržištu već? Bit će da je onda prošlo već neko vrijeme otkako sam čitao o tome :)
Ne znam, doduše, kakva je situacija s Gigabyte MB-ovima, nešto su kenjkali oko toga da još neće prelaziti na EFI.....
EDIT: Thx, Cele. Evo i službene objave Hybrid EFI-ja, pa za one koje zanima zašto su baš to tako napravili, a ne kao svi ostali proizvođači -> http://gigabytedaily.blogspot.com/2011/01/gigabyte-hybrid-efi-technology.html
O? Dakle, ima ih na tržištu već? Bit će da je onda prošlo već neko vrijeme otkako sam čitao o tome :)
Ne znam, doduše, kakva je situacija s Gigabyte MB-ovima, nešto su kenjkali oko toga da još neće prelaziti na EFI.....
EDIT: Thx, Cele. Evo i službene objave Hybrid EFI-ja, pa za one koje zanima zašto su baš to tako napravili, a ne kao svi ostali proizvođači -> http://gigabytedaily.blogspot.com/2011/01/gigabyte-hybrid-efi-technology.html
Btw, radi se o ovoj ploči:
Btw, radi se o ovoj ploči:
I jesi zadovoljan? Vidim da je po nekim testovima 452% brža od svih ostalih ploča :))
Kakva je stabilnost? Overclocking? Cijena? Kvaliteta izrade?
I jesi zadovoljan? Vidim da je po nekim testovima 452% brža od svih ostalih ploča :))
Kakva je stabilnost? Overclocking? Cijena? Kvaliteta izrade?
Jesam zadovoljan sam...imam na njoj u raidu 5 četiri komada Samsungovih 2TB diskova i sasvim lijep HTPC složen, upravo ovih dana krcam podacima.
XBMC ftw, bolje od bilo kakvog playera