Pola milijarde Tesli

poruka: 48
|
čitano: 8.322
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pola milijarde Tesli".
17 godina
neaktivan
RE: Pola milijarde Tesli
Rajko kaže...

To je buducnost auto industrije,trebalo bi sto vise ovakvih atomobila da se proizvode.Zamislite da vozite auto kome nesipate gorivo,nemjenjate ulje i filtere nije potreban antifriz a voznja za predjenih sto kilometara je oko 1 euro!!!Namigiva

a auto mehanicari više nebi imali prljave ruke i radili bi ko inzenjeri, baš me interesira kako ce se automobilste utrke prilagodit ovome...jedno je sigurno ljudi kojima srce kuca za klipovima i zvuku konja past ce u depresiju!

Bolje biti 100 godina bogataš nego 7 dana siromah .............Slažem se!!!
16 godina
neaktivan
teratogen kaže...

mislio sam na termo elektrane, a i otpad iz nuklearki treba smjesti negdje petrova gora papuk ili nesto slicno. opet ni uran ne lezi pored ceste. i obama je nesto zabrijao na nuklearke pa su mu rekli a odakle i uran klempavi crn.ugo.

a i hidroelektrane  opet treba pregradit neku rijeku, promjenit pokoji  ekosustav. i sl.

Treba tebi u podrum a ne meni na petrovu goru!

17 godina
neaktivan
sk8 4 life kaže...

...jedno je sigurno ljudi kojima srce kuca za klipovima i zvuku konja past ce u depresiju!

Imati ćeš digitalno samplirane zvukove, pa ti biraj na pritisak gumba hoćeš da ti auto zvuči k'o ferrari ili wartburg..

18 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...

Na prvi pogled cool ali zapravo bezveze- previse para za samo 20k auti godisnje koliko ce se proizvoditi tamo.

Znam da je loan, ali sumnjam da ce ga uspjeti vratiti.

20.000x60.000=1.200.000.000

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
18 godina
neaktivan
dd.inc kaže...

Dalmatinac pričaš gluposti. Baterije traju najmanje 100.000 km. Najveći problem jedino može biti vrijeme punjenja.

i sta je 100 000km....200 punjenja sa autom koji moze prec 500km sa jednim punjenjem na "optimalnoj" brzini...

tj...opet trebas minjat bateriju u roku max 4 god. koja dodje skuplje nego novi auto....jer ce padat cijene tim el.automobilima....

Moj LOCKERZ tutorial: http://www.youtube.com/watch?v=XbKPNuLjsUg
16 godina
Dalmatinac kaže...
dd.inc kaže...

Dalmatinac pričaš gluposti. Baterije traju najmanje 100.000 km. Najveći problem jedino može biti vrijeme punjenja.

i sta je 100 000km....200 punjenja sa autom koji moze prec 500km sa jednim punjenjem na "optimalnoj" brzini...

tj...opet trebas minjat bateriju u roku max 4 god. koja dodje skuplje nego novi auto....jer ce padat cijene tim el.automobilima....

Ne laprdaj. Koliko napraviš kilometara godišnje? Po RH nekakvom vožnjom svakodnevno po gradu na posao i natrag, i par puta godišnje na nekakav dulji put na more ili u inozemstvo možeš napraviti 15.000-20.000km. To je 5-8 godina trajanja baterije. Za to vrijeme kupiš već novi auto.

16 godina
Zoidberg kaže...

Na prvi pogled cool ali zapravo bezveze- previse para za samo 20k auti godisnje koliko ce se proizvoditi tamo.

Znam da je loan, ali sumnjam da ce ga uspjeti vratiti.

To je dugoročni kredit. Čak i da imaju zaradu od "samo" 2000$ po proizvedenom komadu, ispada da bi kredit u potpunosti vratili u 10-15 godina. A da ne spominjem zaradu na rezervnim dijelovima, baterijama i (vjerojatnoj) ekspanziji prozivodnih kapaciteta i smanjenim troškovima proizvodnje.

18 godina
neaktivan
Pola milijarde Tesli

sta ako nestane litija ?

evo vam odgovora na to pitanje

http://www.bug.hr/vijesti/silicij-umjesto-litija/99757.aspx

LASER FAN [url=http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=781378][img]http://valid.canardpc.com/cache/banner/781378.png[/img][/url]
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.1.2010 22:53 (viper).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
Pola milijarde Tesli

Mislim da je litij samo privremeno rješenje.

U konačnici će prevladati cink.

Zašto? Zato što može spremiti više energije po masi.

Da li će to biti cink-kisik ili cink-nikal baterije, vidjet ćemo.

Inače cink-nikal baterija je još prije pola stoljeća pokretala vlakove u Irskoj (Drumm battery).

Mrežice od čelika su služile kao spužva za cink, dok je druga ćelija nosila nikal (tj. neki hidroksid).

Trajanje tih baterija je bilo oko 8000 ciklusa, a ako se ispod nikla (između čelika i nikla) uvede sloj kroma, broj je ciklusa gotovo neograničen. Taj profesor Drumm je registrirao 2-3 patenta i detaljno opisao izradu u njima.

Naravno, ovakve stvari neće nitko proizvoditi, kao što nitko neće bežično slati energiju, što je Tesla predlagao, ali za te pojave vam znanstvenici ne mogu dati odgovor. To treba pitati političare i ekonomiste...

Ja osobno sanjam (iako sumnjam da ću to doživjeti) o kući sa npr. Nanosolar solarnim ćelijama umjesto crijepova, gdje bi automobil bio dio tog sustava (pokretni backup1 akumulator), a invertori koristili gradsku mrežu kao backup2 (brojilo vrti u oba smjera). Kuća bi se grijala kombinirano sa vakuum cijevnim kolektorima i toplotnim pumpama u kombinaciji. Inače, svaki klima uređaj koji troši 2-3 puta manje energije u odnosu na standardne grijače, mogao bi grijati još 50% jeftinije, kada bi koristio noćnu energiju spremljenu u dobre akumulatore (backup1).

Nakon traganja za mnogim rješenjima, ti Drumm akumulatori mi obećavaju najviše, a kada bi se čelični nosači za tanke slojeve cinka i nikla zamjenili sa lakšim materijalima, imali bi još funkcionalnija rješenja.

Ali za te je stvari potrebna politička i ekonomska volja...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.1.2010 8:34 (branko).

1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
branko kaže...
Naravno, ovakve stvari neće nitko proizvoditi, kao što nitko neće bežično slati energiju, što je Tesla predlagao, ali za te pojave vam znanstvenici ne mogu dati odgovor. To treba pitati političare i ekonomiste...

Ti stvarno mislis da firme nece proizvoditi dobre baterije samo zbog naftnog lobija? Ne razumijes ti da onaj koji pronadje i patentira dobru bateriju ce postati novi Bill Gates, a njegova kompanija novi Microsoft? To ti je kao da kazes da neka mala firma ne zeli izmisliti nove, najoblje Windowse zbog Microsoftovog lobiranja.

18 godina
protjeran
Pola milijarde Tesli

A kako to da se profesor Joseph Drumm James, koji je 1929. patentirao nickel-cink bateriju nije obogatio?

I gdje da ja kupim ovu bateriju danas?

Odmah bih ih naručio nekoliko komada...

http://www.pat2pdf.org/patents/pat2004552.pdf

Pojavi se poneki proizvođač Ni-Zn baterije npr. AA tipa. Imaju ćeliju od oko 1.6 volti što je bolje od 1.2, kapaciteti su bolji od NiMH tehnologije, ali životni vijek im je namjerno ograničen (broj ciklusa). Mislim da će uskoro istisnuti NiMH tehnologiju...

Samo da se u ovoj tehnologiji primjene lagani vodljivi nosivi elementi za cink i nikal, imali bi jeftinu, laganu i gotovo vječnu bateriju.

Još je 1929. svijet imao bateriju koja u najjednostavnijem obliku ima 8000 ciklusa, a ubacivanjem kroma između čeličnih nosača i nikla, dobiva se life-time baterija. I ta je baterija u Irskoj pokretala nekoliko vlakova između dva rata. Ako je pokretala vlakove, onda može pokretati i automobile, zar ne?

Mislim da bi jedan automobil od kompozitnih materijala (karoserija ne smije biti teška), uz ove baterije (koje traju duže od samog automobila) bila dobitna kombinacija. I ne bi nam trebao skupi litij, kojeg i nema za sve automobile dovoljno.

Čudan je ovo svijet prijatelju moj... Nije slučajno Nikola Tesla morao 50 godina se povlačiti po sudovima, da bi mu tek nakon smrti priznali radio patente i uzeli lopovu Markoniju (kome je Tesla kao studentu pokazao svoj laboratorij i aparate na kojima je radio).

50 godina mraka za ovu planetu, a da nije bilo tako, mogli smo već letjeti među zvijezdama.

Do kada će trajati ovaj mrak, pitam ja vas?

Ah da, ipak imamo struju u kući (koju skupo kupujemo) i naftu (koja će nas pokopati)...

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

4 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
branko kaže...

A kako to da se profesor Joseph Drumm James, koji je 1929. patentirao nickel-cink bateriju nije obogatio?

Da vrijedi onda bi se i proizvodila.

18 godina
neaktivan
Rajko kaže...

To je buducnost auto industrije,trebalo bi sto vise ovakvih atomobila da se proizvode.Zamislite da vozite auto kome nesipate gorivo,nemjenjate ulje i filtere nije potreban antifriz a voznja za predjenih sto kilometara je oko 1 euro!!!Namigiva

Haluciniraš... kao i ostala ekipa koja veliča električne aute. Razmisli samo koliko faza prođe energija dok ju konačno ne pretvoriš u mehaničku (tj vožnju)... od elektrane pa sve do tog auta... koliko tu ima gubitaka. Dok s druge strane koliko ja znam iz prerade nafte se sve iskoristi. Dobro ajde, malo ima nekih plinova iz auspuha, ali zašto bi to mene bilo briga.

A ovo o 1euro - 100km?  Ti misliš da uz cijene struje bi došao blizu tome? mislim da bi bio možda bliže nekih 10eura - 100km.  I još platit 60000$ za tako nešto?

Ovo nije nikakva alternativa današnjim autima, to je standardni Kalifornijski ispljuvak... oni svi tamo nešto dižu noseve u zrak, umišljajući si da su bolji od svih ostalih jer voze električne aute. Šteta na okoliš jednog takvog auta je veća nego nešto "klasično" što se proizvodi već 100 godina.

Vrijeme punjenja od 45 minuta? netko tu s*re a to nisam ja... ako je blizu 5-6 sati onda bi već bilo normalno, ali opet koliko se energije potroši dok se tako nešto napuni. E i ove kerefeke 5.5 sekundi do 100kph... ma ako je obiteljski auto koga briga. Bolje da stave manji motor pa nek sporije ubrzava, ali valjda će i manje trošit?

I zadnja primjedba, zašto niti jedna firma koja gura takve aute ne zna napravit nešto što donekle ne izgleda neopisivo ružno? Pa ja takav auto ne bi kupio samo na temelju toga da mi se ljudi ne smiju kako gadan auto imam.

18 godina
virtualAThome kaže...
branko kaže...

Da vrijedi onda bi se i proizvodila.

Pa i Windowsi ne vrijede, pa se prodaju. (posebice ne 200-300$)

Nije bitno jel nešto vrijedi nego jel ti možeš zakamuflirati kao dobar proizvod i uvjeriti ovčice s novcem da je to tvoje jedino što trebaju... (što opet nije problem ako se ima para)

Lightning kaže...

Haluciniraš... kao i ostala ekipa koja veliča električne aute. Razmisli samo koliko faza prođe energija dok ju konačno ne pretvoriš u mehaničku (tj vožnju)... od elektrane pa sve do tog auta... koliko tu ima gubitaka. Dok s druge strane koliko ja znam iz prerade nafte se sve iskoristi. Dobro ajde, malo ima nekih plinova iz auspuha, ali zašto bi to mene bilo briga.

A ovo o 1euro - 100km?  Ti misliš da uz cijene struje bi došao blizu tome? mislim da bi bio možda bliže nekih 10eura - 100km.  I još platit 60000$ za tako nešto?

Ovo nije nikakva alternativa današnjim autima, to je standardni Kalifornijski ispljuvak... oni svi tamo nešto dižu noseve u zrak, umišljajući si da su bolji od svih ostalih jer voze električne aute. Šteta na okoliš jednog takvog auta je veća nego nešto "klasično" što se proizvodi već 100 godina.

I zadnja primjedba, zašto niti jedna firma koja gura takve aute ne zna napravit nešto što donekle ne izgleda neopisivo ružno? Pa ja takav auto ne bi kupio samo na temelju toga da mi se ljudi ne smiju kako gadan auto imam.

Zbog takvih stavova kakvi su tvoji, mogli bi lijepo onda još na ugljen i paru voziti.

A vidi sad ovu jednostavnu matematiku.

Uzmi da benzin nema nikakvog gubitka od bušotine, prerade, pa do tvoj vozila. Iskoristivost energije benzina u tvom vozilu je oko 40% (moderni turbo benzinci npr),. dok ostalo se gubi na termičku energiju, i ispušne plinove. Dakle od 1€ potrošenog za auto 60 centi bacaš u smeće.

Gubitak stuje od npr hidroelektrane do tvoje kučne utičnice za auto je oko 10-15% (u HR oko 20%), s time da se većina gubi na lokalnoj trafostanici, pa do   tvoje kuće/stana.

Sad uzmi tih 20% gubitka, te uzmeš u jednadžbu da je iskoristivost elektromotora oko 90% (i više ali neka bude zaokruženo), te tome oduzmi izgubljenih 20% i dobiješ da za 1€ samo 30 centi bacaš u smeće, dakle duplo manje.

Još sve zaokružiš da će nafte biti još jedno 20 godina u "normalnim" količinama i da će cijena drastično rasti, tvoje tvrdnje nemaju zdrave logike.

Šteta jednog elektro auta je trenutno jednaka običnom autu ili malo veća, no kada se kompletno pređe na elektro aute, a to sigurno bude i to ubrzo, bit će višestruko manja.

I na kraju, da imam Teslu parkiranog na svom dvorištu, nikada se nebi sramio takvog auta. :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.1.2010 0:02 (gkelekov).
17 godina

Gkelekov, sve si dobro rekao.

Covjek kaze iznad "ide malo nesto iz auspuha, zasto bi to mene bilo briga" - za ne povjerovati da se to moze cuti u 21. stoljecu. Iznenađen

18 godina

Sto se tice potrosnje. Prema specifikacijama, Tesla roadster trosi oko 18kWh/100km (gledano iz uticnice). Cijena elektricne energije kod nas je 0.92kn/KWh (skuplja tarifa, za kucanstvo, sa PDV-om).

100km vas kosta 16.56kn. Za taj novac mozete kupiti 2.2L benzina. Dakle, imate auto koji financijski gledano, trosi 2.2L benzina na 100km.

Ako automobil punite samo po noci, po jeftinijoj tarifi, tada je cijena upola manja, dakle potrosnja oko 1.1L na 100km, ili 8.25kn/100km. Mozda nije euro/100km, ali nije niti puno vise. Namigiva

Think locally, act globally...
17 godina
SupremeCommander kaže...

Ako automobil punite samo po noci, po jeftinijoj tarifi,  

-nema 'noćne' tarife na benzinskim (strujnim?) stanicma. Naravno, neće to bit klasičan EU-220V konektor, nego neki special, uber-super.. samo na 'ekološkim' stanicama za 'dotakanje' struje. Kao što kava u restoranu može (i košta) više od jedne kune, tako nemožeš znati koja će biti cijena. Dodatak, i cijena plina je bila niža, pa ipak poskupljuje....

- tako da nema nikakve 'buduće' računice o isplativosti. (inače, sve pet.)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
18 godina
ihush kaže...
SupremeCommander kaže...

Ako automobil punite samo po noci, po jeftinijoj tarifi,  

-nema 'noćne' tarife na benzinskim (strujnim?) stanicma. Naravno, neće to bit klasičan EU-220V konektor, nego neki special, uber-super.. samo na 'ekološkim' stanicama za 'dotakanje' struje. Kao što kava u restoranu može (i košta) više od jedne kune, tako nemožeš znati koja će biti cijena. Dodatak, i cijena plina je bila niža, pa ipak poskupljuje....

- tako da nema nikakve 'buduće' računice o isplativosti. (inače, sve pet.)

Ovo prvo nije istina, auto se puni u svojoj kući. Razlika je samo da li se puni na EU-220V ili posebnim punjačem koji se za 3000 eura (toliko košta u EU otprilike) nabavlja kao dodatna oprema. Ako se puni na kućnoj običnoj mreži punjenje traje čak 8 sati (što je neopisivo dugo, zamislite da vam treba hitno auto a vi ga morate puniti još 4 sata da možete voziti cca 200 km). Ako se puni na taj specijalni punjač mora se zatražiti i jači priključak u kući kako bi se srednjovoltažnom strujom potpuni prazna baterija napunila za 3.5 sata. Doseg je oko 380 ku (točnije 387 km u Range modu-to je slabiji modu a u sport modu je oko 280 km). Ovo se sve odnosi na Teslu Roadster sport koji je dostupan u EU.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice