Pamet odnosno inteligencija uistinu jest nusprodukt razmišljanja, razmišljao sam o mnogim problemima kako bih postao inteligentniji i kako bih naučio nove stvari, baš kao i svatko u životu, čak i ljudi koji nisu nikada pohađali osnovnu školu su morali razmišljati o situacijama u životu i tako razvijati 'pamet'. Nemam nikakve veze sa HSIN-om,AZOO-om, DUMP-om..., niti sam ikada imao, ne poznajem osobno nikoga od ovih olimpijaca i natjecatelja tako da nemam nikakav osobni interes u svemu ovome. Moje 'algoritamske' vještine nisu posebno razvijene jer se nisam nikada previše sa time bavio, ipak znam dovoljno da bih mogao objektivno procjeniti što znače ta natjecanja i koliko je truda i pameti potrebno da bi netko postao dobar u tome.
Svi su se složili u ovoj temi da nam treba i algoritmaša i developera, problem je što bi ti zamjenio algoritamska natjecanja sa nekim developerskim, a matematičarima prepustio da smišljaju algoritme. Kao što su ti već rekli u ovoj temi, cilj algoritamskih natjecanja upravo i je više matematičko-logički nego developerski, ako ti je lakše, možeš onda shvatiti ova natjecanja programiranja kao natjecanje matematičara koji ukucaju nešto u komp(iako ima i strašno zahtjevnih stvari za isprogramirat), a smotre kao natjecanje developera.
AZOO je jedna agencija koja radi glupe stvari, sustav natjecanja je sve lošiji, i to ne samo iz informatike, jedine osobe koje treba za to kriviti su vjerojatno one, pretpostavljam o kakvim se ljudima tamo radi, siguran sam da nisu nikad čuli ni za stog, teško je očekivat da će oni shvatiti o čemu se radi u ovim natjecanjima i zašto je bitno da HSIN to vodi, pročitao sam negdje da su htjeli izbacit natjecanje programiranja i uvest samo natjecanje iz osnova informatike. O. informatike su natjecanje koje se rješava na papiru i pitanja su što se pojavi na ekranu kad se upale win, što će naredba u excelu napravit, kako sejvat datoteku i slične nebuloze, ja sam uvjeren da oni smatraju da je takvo natjecanje najbolje i jednostavno moram napisati da ih ne smatram kompetentnim. Naravno postoje i kategorije natjecanja; mat. gimnazija, gimnazija i strukovne škole, dodatna glupost.
Problem sa DUMP-om jest što nemaju nijednog izvrsnog bivšeg natjecatelja(imaju jednog člana koji je bio na državnom), teško je očekivati da će napisati zadatke kakvi su potrebni za državno natjecanje jer bi to značilo da ih ni oni sami ne znaju rješiti(a kako će ih onda tek smislit). Dodatni problem u svemu tome je njihova bahatost koja pokazuje da nisu toliko dobronamjerni nego samo sebični, stavili su vijest o održanom natjecanju i napisali kako je bilo sjajno, zatim se skupio vrh naših bivših i sadašnjih natjecatelja i izrazio svoje nezadovoljstvo, razvila se rasprava gdje nitko, ali baš nitko nije bio bahat i obrisali su raspravu jer jer je prerasla u vrijeđanje ( ??? ). Poslje toga su ugasili mogućnost komentaranja. Ja sam uvjeren da DUMP ne shvaća kompleksnost natjecanja jer su jednom od najboljih natjecatelja odgovorili nešto u stilu 'joj meni je žao kaj se ti i prijatelji ljutite, ali morate shvatiti da su neki bolji pa bolje napišu' . Osoba koja je napisala to je jednom bila na državnom i ponaša se prema natjecanju kao da se radi o izletu, kada netko rješi par tisuća zadataka kako bi se pripremio za natjecanje koje ti organiziraš i koji je zasigurno bolji programer od tebe najmanje što možeš je ne bit tako arogantan i omaložavat njegov trud.
Neke stvari nisam previše precizno objasnio, ali otprilike je to to, ovim tempom propadanja natjecanja uskoro će zadaci bit nacrtaj grafičku karticu, naravno u 2 kategorije; muška i ženska.