Nezadovoljni mladi informatičari

poruka: 171
|
čitano: 46.548
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nezadovoljni mladi informatičari".
15 godina
neaktivan
RE: Nezadovoljni mladi informatičari
Naxeem kaže;
    Opet primjer egotripa. Omalovažavate sve i svašta što ne razmišlja kao vi. Ta velika pamet je očito nusprodukt razmišljanja?

Pamet odnosno inteligencija uistinu jest nusprodukt razmišljanja, razmišljao sam o mnogim problemima kako bih postao inteligentniji i kako bih naučio nove stvari, baš kao i svatko u životu, čak i ljudi koji nisu nikada pohađali osnovnu školu su morali razmišljati o situacijama u životu i tako razvijati 'pamet'. Nemam nikakve veze sa HSIN-om,AZOO-om, DUMP-om..., niti sam ikada imao, ne poznajem osobno nikoga od ovih olimpijaca i natjecatelja tako da nemam nikakav osobni interes u svemu ovome. Moje 'algoritamske' vještine nisu posebno razvijene jer se nisam nikada previše sa time bavio, ipak znam dovoljno da bih mogao objektivno procjeniti što znače ta natjecanja i koliko je truda i pameti potrebno da bi netko postao dobar u tome.  

Svi su se složili u ovoj temi da nam treba i algoritmaša i developera, problem je što bi ti zamjenio algoritamska natjecanja sa nekim developerskim, a matematičarima prepustio da smišljaju algoritme. Kao što su ti već rekli u ovoj temi, cilj algoritamskih natjecanja upravo i je više matematičko-logički nego developerski, ako ti je lakše, možeš onda shvatiti ova natjecanja programiranja kao natjecanje matematičara koji ukucaju nešto u komp(iako ima i strašno zahtjevnih stvari za isprogramirat), a smotre kao natjecanje developera.

AZOO je jedna agencija  koja radi glupe stvari, sustav natjecanja je sve lošiji, i to ne samo iz informatike, jedine osobe koje treba za to kriviti su vjerojatno one, pretpostavljam o kakvim se ljudima tamo radi, siguran sam da nisu nikad čuli ni za stog, teško je očekivat da će oni shvatiti o čemu se radi u ovim natjecanjima i zašto je bitno da HSIN to vodi, pročitao sam negdje da su htjeli izbacit natjecanje programiranja i uvest samo natjecanje iz osnova informatike. O. informatike su natjecanje koje se rješava na papiru i pitanja su što se pojavi na ekranu kad se upale win, što će naredba u excelu napravit, kako sejvat datoteku i slične nebuloze, ja sam uvjeren da oni smatraju da je takvo natjecanje najbolje i jednostavno moram napisati da ih ne smatram kompetentnim. Naravno postoje i kategorije natjecanja; mat. gimnazija, gimnazija i strukovne škole, dodatna glupost.

Problem sa DUMP-om jest što nemaju nijednog izvrsnog bivšeg natjecatelja(imaju jednog člana koji je bio na državnom), teško je očekivati da će napisati zadatke kakvi su potrebni za državno natjecanje jer bi to značilo da ih ni oni sami ne znaju rješiti(a kako će ih onda tek smislit). Dodatni problem u svemu tome je njihova bahatost koja pokazuje da nisu toliko dobronamjerni nego samo sebični, stavili su vijest o održanom natjecanju i napisali kako je bilo sjajno, zatim se skupio vrh naših bivših i sadašnjih natjecatelja i izrazio svoje nezadovoljstvo, razvila se rasprava gdje nitko, ali baš nitko nije bio bahat i obrisali su raspravu jer jer je prerasla u vrijeđanje ( ??? ). Poslje toga su ugasili  mogućnost komentaranja. Ja sam uvjeren da DUMP ne shvaća kompleksnost natjecanja jer su jednom od najboljih natjecatelja odgovorili nešto u stilu 'joj meni je žao kaj se ti i prijatelji ljutite, ali morate shvatiti da su neki bolji pa bolje napišu' . Osoba koja je napisala to je jednom bila na državnom i ponaša se prema natjecanju kao da se radi o izletu, kada netko rješi par tisuća zadataka kako bi se pripremio za natjecanje koje ti organiziraš i koji je zasigurno bolji programer od tebe najmanje što možeš je ne bit tako arogantan i omaložavat njegov trud.

Neke stvari nisam previše precizno objasnio, ali otprilike je to to, ovim tempom propadanja natjecanja uskoro će zadaci bit nacrtaj grafičku karticu, naravno u 2 kategorije; muška i ženska.

17 godina
neaktivan
Ne mogu reći da ti post nije odličan.
O ostalome kad uhvatim vremena, danas mi je "gusto".
Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan
@kalinov: A zašto ne imati više ljestvica? Ako većina najboljih smatra da su zadaci bili prelagani, to nije razlog za opće pljuvanje.
Postoje valjda i drugačije metode?
Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
16 godina
neaktivan
AverageJoe kaže...

Osobno ne poznajem nikoga od natjecatelja (osim jednog). Ali pokušat ću ti odgovoriti, isto sam stavio minus ali ne mislim nešto negativno o postu i tebi, osim da se ne slažem.

Tocno to sam i mislio, ne uzimam ja za zlo ThumbsDownove, ali ako se covjek ne slaze, volio bi znati zasto.

AverageJoe kaže...

Iako to što govoriš općenito vrijedi, još uvijek nisi razumio poantu natjecanja. Po drugi put: sve je objašnjeno među prvim postovima ove rasprave. Bolje je da gledaš na natjecanje kao na natjecanje iz matematike jer vas očito buni ovaj dio s programiranjem. Tako da iz onih kodova ja ne bih zaključivao ništa o njihovim sposobnostima programskog inženjerstva, a čak i da te sposobnosti jesu loše to je zato jer ih PI ne zanima (niti ih treba zanimati) i kad bi trebali nešto naučiti o tome --- mislim da ne bi imali problema :) 

To je dobra poanta, osim zadnjeg dijela.

Mislim da jako, jako omalovazavate software engineering kao takav. U mojem proslom timu imao sam decka koji je magistar, briljantan decko i totalni fenomen za matematiku. Ali sto da radim s njime, kad sve sto nakuca, nitko ne moze procitati, a bogme ni on sam? Na kraju je pisao shadere i funkcije za level progresije... sto drugo da mu dam da radi? Kako da mu dam da izdizajnira persistence layer, napise makar i jedan redak SQL-a, kad covjek ne razumije razliku izmedju nasljedjivanja i kompozicije? Takva forma abstrakcije ne postoji u glavi matematicara, jer matematicari razmisljaju na drugaciji nacin od dizajnera.

I tu nema nicega sto to moze popraviti.

Isto kao sto slikari umjetnici vide svijet drugacijim ocima, kao sto muzicari drugacije cuju muziku od normlanih ljudi, tako matematicari vide problem drugacije od programera.

Ogromni problem je upravo taj, da vjerujes da ako si sposoban/sposobna brati jabuke, da automatski znas zasaditi i uzgojiti stablo. Matematicar nije programer. Ne moze nikako biti. Programer je nesto sasvim deseto. Ne prica ovo moj ego, nego 10 godina iskustva. NARAVNO, NE KAZEM da je NEMOGUCE nauciti, i da ti decki i cure nece to napraviti lakse - pa ocito je da imaju vislji IQ od vecine ljudi. Ali da ne bi imali problema - moje iskustvo govori da itekako imaju problema.

Iskreno, mislim da je taj 'ego' najveci problem od svega... "Ja sam bio po natjecanjima, pa valjda ja znam najbolje".

Nekad mi je taktika bila da takve juniore pustim da pisu i da sami udare nosom o zid. To se na kraju i dogodi, oni zavrse programirati na nacin da im je debugger konstantno otvoren, a ja zavrsim sa codebaseom koji jednog dana treba prepisati ispocetka.

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
15 godina
neaktivan

Ne podcjenjujem programsko inženjerstvo. Ali ne znam zašto bi njihove sposobnosti (koje su dokazali) isključivale da budu dobri i u PI. Razlog može biti da ne znaju i ne razumiju neke stvari potrebne za PI (jer nisu educirani o tome i nisu o tome razmišljali) ali to ne znači da ih ne mogu naučiti. To da su prikovani za matematičko razmišljanje mi zvuči premistično.

Osim toga, priče o PI su potekle od ljudi koji ne razumiju o čemu se radi na natjecanju (čak i nakon što su im pokušali strpljivo i pristojno objasniti), a ne od natjecatelja. Isto tako, zaključivati da će se nužno baviti PI-om ako idu raditi u Google ili Facebook je plitko. No to isto nije tema i ušlo je u nju kao anegdota.

Previše se brinete za njihove metakognitivne sposobnosti. Sposobnosti za koje su DUMP-ovci jasno pokazali da ih nemaju, kao i neki forumaši ovdje. 

15 godina
neaktivan

@Deus ex machina:

Zasto mislis da je brahleov kod ruzan? Mozda nije napisan u stilu koji se koristi u tvojoj firmi ili gdje vec, ali se on sigurno moze prilagoditi bilo kakvim takvih potrebama. Osim toga, pise rjesenje zadatka, ovo nije dio aplikacije od desetke tisuca linija koda. Treba ga napisati kako god on to zeli, i kako njemu to najvise pase, a kod mu zasigurno nije ruzan. Volio bih vidjeti tvoje rjesenje tog zadatka, stil kojim bi ti to napisao.

Inace, ono sto si naveo cime se bavis je stvarno impresivno, bravo :)

@naxeem:

Pitas zasto strucni suradnici HSIN-a nisu ponudili pomoc DUMP-u? Neki cak i jesu, i dali su hrpu primjedbi autorima, nakon cega su ih autori prestali slusati. (npr. jedna primjedba je navodno bila na to sto uopce nisu napisali ogranicenja i slicno) Na kraju, sami vidite na sto lice zadaci. Dva od cetiri zadatka vec vidjena (na hrvatskim natjecanjima, prije 3 godine, doslovno), i to dva najteza.

Vidim da ste tu mnogi softverasi, pa bi vam mozda ova usporedba objasnila koji su nasi problemi. Netko kojemu je krajnji doseg bio Tetris, prigovara vama koji radite UT. Ili ako uvedemo druge likove, ovi sa Tetrisom bivaju jednako nagradjeni kao i vi sa UT-om.

Sve smo to pokusali objasniti u nasem pismu Ministarstvu i Agenciji. Sto i koliko smo uspjeli je upitno, ali definitivno vise nego da smo samo sutjeli.

1 0 hvala 1
16 godina
Adrian Satja Kurdija kaže...

Majstore... Najprije malo prouči problematiku pa onda donosi svoje sudove koji nemaju veze s istinom.

Apstrakcija ima velike veze s kreativnošću. Natjecatelj ti je djelomično odgovorio. Ja nadodajem: kako doći do velike ideje ako nemaš mogućnost apstrakcije? Mogućnost rješavanja općenitih problema (a ne nekih tehnikalija) jest ono što zanima današnje tržište! Kao što je Natjecatelj rekao,:

"Cijela ideja je: tehnologija zastarijeva, znanje postaje neupotrebljivo... jedino umjece razmisljanja i rjesavanja teskih zadataka je svevremeno." - odlično rečeno!

Ova tvoja rečenica o gledanju source koda. Na to su ti opširno prije odgovorili i Natjecatelj i brahle, ako se ne varam. Jesi li pročitao?

[Samo bih dodao da program nije nikako isto što i source code, što se iz tvoje rečenice može zaključiti. Program je ono što zanima ljude. Tebe ne zanima kakav je source od google tražilice ili gmaila, tebi je bitno da dobro radi!]

Pročitaj, pomiri se s time da raspravljaš o stvarima kojima nisi uopće dorastao i o kojima već spomenuti ljudi i ja znamo mnogo više od tebe. I priznaj da si u krivu. Ili nemoj, šta me briga.

Malo sami sebi skačete u usta...

Upravo tako - tehnologija zastarijeva, ali znanje ne postaje baš neupotrebljivo, jer se novo znanje zasniva na starom i da se shvati novo znanje, neophodno je shvaćati i staro znanje.

Programi dolaze i odlaze... Ali programereva mogućnost da korektno iskodira kod ostaje. Ako programer zna svoj posao u određenom programskom jeziku, on će ga vrlo vjerojatno znati i u nekom njemu, sada, neznanom jeziku. Danas je u modi... Ne znam... Mobilne aplikacije na Androidu... Sutra će možda biti na MeeGou. Aplikacije će zastariti, ali programerevo znanje neće. On će moći razvijati i za MeeGo. Ako je kodirao kvalitetne aplikacije za Android, vjerojatno će znati i za druge platforme. Ako nije, vjerojatno će i tamo raditi lapsuse. To što njegova aplikacije radi svoj zadatak korektno, to ne znači da je ona i korektno napisana. Što će meni mobilna aplikacije koja mi doslovno iscjedi bateriju?

Source code... A kako se ocjenjuju umjetnička djela? Ha? Kako znamo da je Mona Lisa remek-djelo? Kako znamo da je Na lijepom plavom Dunavu remek-djelo? Kako znamo da su Ilijada i Odiseja vrhunac epova? 

Osim toga, danas, u znanstvenim krugovima, razvija se i generativno programiranje... Razvijaju se aplikacije čini je jedini zadatak generirati nove aplikacije... Danas se mogu napisati aplikacije koje će provjeravati kako je neki source code napravljen... Aplikacije koje će na temelju crawlanih kodova učiti i razvijati se. Samooptimizirati. 

Al heck... Busate se u prsa sa nekim algoritmima koji su uzduž i popreko sažvakani. Pa dobro, mogu i ja izmisliti novi način skretanja automobilom udesno. Ali zašto bih to išao razvijati? Zašto bih trošio novac, ljude, i što je najvažnije - vrijeme na nešto što već je danas dovoljno razvijeno?

Source code nije isto što i program... Ali je za programera najvažniji dio programa. Što će meni program koji savršeno pretvara inpute u outpute ako je sam source code salata. Što će meni aplikacija ako je source code toliko zapetljan da se meni više isplati v2.0 pisati od nule, nego updateati v1.x? To što vi napišete kod i zaboravite na aplikaciju... E, srećo, to se tako baš i ne radi...

Kad... Ako... Jednom dođeš na poziciju da vidiš kompletnu sliku, onda ćeš shvatiti da je pisanje samog source još daleko najmanji problem... Najveći bloatware na programu mi je kako ga zaštititi od piratizacije... Danas napišeš program za naše podrušje, sutra ti je u BiH i Srbiji lagano piratiziran i tvoj trud odlazi u vjetar... 

Danas se NE smije izmisliti savršena ideja... Što ćeš ti raditi nakon što ju pretočiš u stvarnost? U stvarnom svijetu se razvijaju aplikacije koje će, u početku, biti dovoljno dobre da zadovolje klijenta i da on hoće nastaviti suradnju, a dovoljno loše da on hoće v2...

Iskreno... Meni uopće ne pada na pamet raditi s nekime kome je najbitnije "da to radi". E, stari moj... To se tako ne radi...

Znaš što mene (krajnjeg korisnika) zanima u programu? Ne da radi... To je čak sporedna stvar... Vjerovao ili ne. Da lijepo izgleda. Možeš ti imati super-uber aplikaciju i savršen algoritam u pozadini, ako GUI nije lijep - to propada. S druge strane, ako imaš traljavo napisanu aplikaciju, a klijentu je aplikacije (doslovno) lijepa, ti si na konju...

Naravno da ako ti hoćeš kalkulator, a ja ti dam tekst editor, da nećemo baš nastaviti suradnju, ali... You got my point...

Osim toga, na kraju krajeva, što ćete mi vi? 25 koštate, a radite isti posao kao i onaj srednjoškolac koji dođe tek 1/10 vaše cijene... Čak i debelo manje jer vi tražite i povlastice sa strane... A kvaliteta kodiranja, at the end of the day, će biti prihvatljiva. I zašto onda da vas uzmem? Samo mi nepotrebno radite ogromni trošak... E, vidiš, danas ti to tako izgleda...

Ne znam... Možda nisam dorastao tim stvarima... Možda nemam pojma o njima... Možda ste vi alfa i omega u tome... Ali iz moje perspektive, vi nemate baš previše dodirnih točaka sa realnošću, već vam je doseg školski projekt...

EDIT: Ne znam tko je rekao, ali ovo mi je sinulo... "Svatko može napisati program koji računala mogu razumjeti, ali samo vrhunski programeri znaju napisati program koji ljudi razumiju!"

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 16:57 (Bukva).
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

To je dobra poanta, osim zadnjeg dijela.

Mislim da jako, jako omalovazavate software engineering kao takav. U mojem proslom timu imao sam decka koji je magistar, briljantan decko i totalni fenomen za matematiku. Ali sto da radim s njime, kad sve sto nakuca, nitko ne moze procitati, a bogme ni on sam? Na kraju je pisao shadere i funkcije za level progresije... sto drugo da mu dam da radi? Kako da mu dam da izdizajnira persistence layer, napise makar i jedan redak SQL-a, kad covjek ne razumije razliku izmedju nasljedjivanja i kompozicije? Takva forma abstrakcije ne postoji u glavi matematicara, jer matematicari razmisljaju na drugaciji nacin od dizajnera.

I tu nema nicega sto to moze popraviti.

Isto kao sto slikari umjetnici vide svijet drugacijim ocima, kao sto muzicari drugacije cuju muziku od normlanih ljudi, tako matematicari vide problem drugacije od programera.

Ogromni problem je upravo taj, da vjerujes da ako si sposoban/sposobna brati jabuke, da automatski znas zasaditi i uzgojiti stablo. Matematicar nije programer. Ne moze nikako biti. Programer je nesto sasvim deseto. Ne prica ovo moj ego, nego 10 godina iskustva. NARAVNO, NE KAZEM da je NEMOGUCE nauciti, i da ti decki i cure nece to napraviti lakse - pa ocito je da imaju vislji IQ od vecine ljudi. Ali da ne bi imali problema - moje iskustvo govori da itekako imaju problema.

Iskreno, mislim da je taj 'ego' najveci problem od svega... "Ja sam bio po natjecanjima, pa valjda ja znam najbolje".

Nekad mi je taktika bila da takve juniore pustim da pisu i da sami udare nosom o zid. To se na kraju i dogodi, oni zavrse programirati na nacin da im je debugger konstantno otvoren, a ja zavrsim sa codebaseom koji jednog dana treba prepisati ispocetka.

Morat ću se nadovezati na ovo jer sam i sam nebrojedno puta bio svjedok sličnim situacijama. Zadnja glasi otprilike ovako: treba napraviti parser koji će proći kroz hrpu tekstualnih datoteka (~15 GB) i nešto napraviti s njima (izabivanje dijelova teksta, zamjene, spajanje...) na osnovi nekih varijabilnih pravila. Kolega magistar (inače odličan lik, ali ponekad ga zna zabrijati) je zamislio da se to riješi RegEx izrazima (jer bi baš kewl izgledalo ako se cijela logika takvih operacija može opisati kroz nazovimoihtako apstraktne logičke strukture, po mogućnosti da se svi RegEx strpaju u jedan red). Naravno, meni se instantno zamračilo pred očima jer iz vlastitog iskustva znam da se to NE radi tako. Ali, rekoh - pustit ću ga neka to (pokuša) izvesti, a ja ću paralelno napraviti to isto u VB-u. Naravno, ja sam bio gotov kroz cca 2h (debuggiranje uključeno). Njemu je trebalo cca 2 dana da konačno odustane. Sve se slomilo na  tome da smo nakon 2 dana shvatili da input tekstualne datoteke koje klijent šalje mogu zapravo biti u *nix ili DOS formatu (što njegov RegEx parser nije mogao 'prožvakati') dok je meni trebalo 5 min da dodam još jedan IF...THEN i napravim potrebne konverzije prije parsiranja.

Upravo je taj primjer jako zgodan onome što se događa u stvarnosti. Kod se optimizira do jedne razine, ali čim se pojave naznake da bi mogao biti pretežak za kasnije čitanje i debuggiranje, sa optimizacijama se najčešće staje. U brzim razvojnim okolinama (a koja to danas nije?) je puno važnije moći pravovremeno reagirati i ispraviti problematične dijelove koda u razumnom vremenu nego imati kod koji je maksimalno optimiziran, ali koji je nemoguće debugirati (zbog prevelikog stupnja te takozvane apstrakcije => nečitljivosti). Ako praksa pokaže da se vrijeme debuggiranja smanjuje npr. ponekom redundancijom koda ili smislenijim (a manje optimiziranim) strukturama uvijek će se ići upravo na takvo rješenje. Debuggiranje je uvijekmore time consuming operacija od kodiranja. U svim većim tvrtkama te iste tvrtke, u slučaju otkrivanja greške od strane kupca, plaćaju užasno velike penale ako ne uspiju tu istu grešku otkloniti u ugovorenom vremenu. Koliko ono iznosi? Evo konkretan primjer: Siemens za telefonske centrale velikih operatera koje se vrte na njihovom hardveru / softveru imaju 15-30 min (od slučaja do slučaja) da uklone kvar inače po automatizmu slijede novčani penali (klijent gubi novce svakom sekundom dok sustav ne radi ono što bi trebao i ima pravo na odštetu). I sad zamislite programera koji u ultra-optimiziranom kodu traži bug. Yeah, right. E pa ne bi išlo.

Poanta je - optimizirano, najbrže i najmanje nisu uvijek ključ. Zapravo, u RL poslovnim situacijama to gotovo nikad i nisu prve riječi na ustima Project Managera. U velikim timovima se najčešće ide na sistem 'crnih kutija', tj. 'ovo su ti ulazi, ovo vrati van, za sve ostalo snađi se kako znaš'. Na kraju se sve 'crne kutije' pospajaju et voila! Eventualno se u ovom koraku rade dodatne optimizacije ako se primjeti da su neke 'crne kutije' dosta slične, ali nije riječ o radikalnim optimizacijama nego onim čijom se implementacijom sustav kao cjelina najmanje narušava (a da se pritom doista nešto i uštedi da resursima i dobije na brzini izvršavanja).

Naravno, ovo sve što sam napisao možete smatrati Offtopic, ali vidim da mnogi ovdje imaju pogrešnu percepciju o tome kako se zapravo radi u većim timovima i hijerarhiskim strukturama u tvrtkama koje su u programerskoj (ili sličnoj) branši. Svatite ovo kao dobronamjeran head-up warning, ništa više...

P.S.

U ozbiljim tvrtkama za 'crne kutije' postoje interni dokumenti koji točno opisuju kako bi kod funkcionalno i strukturalno trebao izgledati. Pod 'snađi se kako znaš' mislim prvenstveno na rješavanje konkretnog problema, ali to rješenje uvijek mora slijediti interne preporuke i pravila o pisanju koda inače će vam Project Manager vrlo brzo sjesti za vrat (što je situacija koju bi trebalo svakako izbjegavati). Zamislite kad bi svaki programer svoju 'crnu kutiju' optimizirao do besvjesti i onda nakon 2 god otišao iz tvrtke... To bi bila katastrofa za onoga tko bi ga naslijedio na njegovoj poziciji, a u krajnjoj liniji i za taj konkretan projekt te u konačnici i za samu tvrtku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 17:16 (vlad0).
16 godina
neaktivan
AverageJoe kaže...

Ne podcjenjujem programsko inženjerstvo.

OK, oprosti onda, ucinilo mi se tako kad sam procitao da s time 'Ne bi imali problema". Software inzenjeri su placeni odlicno zato jer vecina ljudi itekako ima problema s time.

AverageJoe kaže...

Ali ne znam zašto bi njihove sposobnosti (koje su dokazali) isključivale da budu dobri i u PI. Razlog može biti da ne znaju i ne razumiju neke stvari potrebne za PI (jer nisu educirani o tome i nisu o tome razmišljali) ali to ne znači da ih ne mogu naučiti. To da su prikovani za matematičko razmišljanje mi zvuči premistično.

Ne iskljucuju, ja sam govorio o predispozicijama. Kao mali sam se igrao lego kockicama, kvalitetan sam u apstrakciji, dizajnu, hijerarhiji - i prirodno je da kad problem sebi predocavam na taj nacin, da ga bolje razumijem i lakse pronadjem rijesenje, koje opet sebi opisujem hijerarhijski. Kad citam o nekom algoritmu, moram sebi u glavi vizualizirati kako to funkcionira, inace zapamtim teskom mukom.

Nisu svi ljudi kao ja. Neki ljudi samo prelete ocima kroz kompliciranu formulu i sve im je jasno. Ja to ne mogu.

Ali zato neki ljudi, cak ni nakon 5 godina, ne razumiju zbog cega je tu potreban interface a ne konkretna klasa (parafraziram). Naravno da ce naucit, za jos par godina - ali meni je to sjelo u roku od odmah. Logicno mi je. Pase uz moj nacin razmisljanja.

Tako mi je gradjen mozak, takvi su mi geni, i ja mislim da sam jednostavno prepoznao svoj potencijal i iskoristavam ga da bi lakse nesto postigao. Apsolutno je prirodno ponasanje da covjek funkcionira u podrucju koje mu je poznato; 'bijeg' u drugaciji nacin razmisljanja i analize je svijestan napor. Vecinom je motiv takvog napora nekakvo samo-poboljsanje ali to je sad druga tema - poanta je da 99% ljudi nadje tocku u kojoj se osjecaju ugodno, i tamo ostaju.

Nema tu podcjenjivanja, mozda sam prebrutalno zvucao u proslom postu... nesto je stvar inteligencije, ali nesto je i stvar prirodnih predispozicija, koje se mogu malo nudgati, ali ne previse - osim ako osoba ne ide za nekom zivotnom filozofijom, pa svjesno napusta stare obrasce ponasanja da bi se naucila novima.

Don't try to undertand if you weren't there... you felt different then - Marching off to War...
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 17:51 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan

Dok sam čitao vladu, imao sam dojam kroz dobar dio posta da ga je napisao Deus, a ne netko od "egoista" (naziv od milja). Mnogo toga prilično je dobro rečeno i u suprotnosti s natjecanjima i većinom toga što su rekli "natjecatelji".

Inače, malo mi je smiješno kada onaj lik gore govori o "nedoraslosti", a vlad0 daje savjete Deusu. Došlo mi je da ROFL-am. Pa ne pričate sa srednjoškolskom dječurlijom ovdje. Mislim da niste svjesni da je u raspravi skroz drugi kalibar.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
ikicic kaže...

@Deus ex machina:

Zasto mislis da je brahleov kod ruzan? Mozda nije napisan u stilu koji se koristi u tvojoj firmi ili gdje vec, ali se on sigurno moze prilagoditi bilo kakvim takvih potrebama. Osim toga, pise rjesenje zadatka, ovo nije dio aplikacije od desetke tisuca linija koda. Treba ga napisati kako god on to zeli, i kako njemu to najvise pase, a kod mu zasigurno nije ruzan. Volio bih vidjeti tvoje rjesenje tog zadatka, stil kojim bi ti to napisao.

I ja bih volio čuti odgovor na ovo.

U zadnje vrijeme se na ovoj temi stvara dojam da ono što mi (natjecatelji) radimo nema mnogo veze sa stvarnim svijetom programiranja. Na to odgovaram da sam od kolega bivših natjecatelja koji su išli na intervjue za Google i Facebook čuo da su im na tim intervjuima postavljali upravo algoritamske ("matematičke") zadatke i da ih više zanima njihov način razmišljanja nego konkretna rješenja. Znaju ljudi koga traže.

16 godina
neaktivan
ikicic kaže...

@Deus ex machina:

U zadnje vrijeme se na ovoj temi stvara dojam da ono što mi (natjecatelji) radimo nema mnogo veze sa stvarnim svijetom programiranja. Na to odgovaram da sam od kolega bivših natjecatelja koji su išli na intervjue za Google i Facebook čuo da su im na tim intervjuima postavljali upravo algoritamske ("matematičke") zadatke i da ih više zanima njihov način razmišljanja nego konkretna rješenja. Znaju ljudi koga traže.

Ja ga necu dati, jer mi se naijiskrenije ne da zamarati niti citanjem zadataka :-)

Odradio sam natjecanja dok sam imao 20, i vise mi se uopce ne da o tome ni razmisljati, a kamoli rijesavati. Nije me naucilo ama bas nista sto prakticno koristim trenutno. Matematika, to je jedna sasvim druga prica - koristi mi dan danas. Na nesrecu, profesor je bio idiot sa egom velicine Velebita koji je kao odgovor na svako pitanje rekao "Zato jer je to tako". Tako da sam vecinu bitnih stvari morao nauciti sam.

Koga interesiraju moji privatni sourcevi, moze odsurfati do http://riot-in-ecity.sourceforge.net/, checkoutati moj hobby projekt sa SVN-a i zabavljati se citajuci - mislim da zadnji commit ima vise veze sa prototype shaderima (parallax mapping), nego sa necim sto bi popravilo aplikaciju da se opet moze pokrenuti.

Ili odsurfati na http://www.petsvsmonsters.com/, skinuti betu i isprobati.

Ili me jednostavno prestati gnjaviti s nekim osobnim potrebama da dokazem ono sto vidim na prvi pogled iz listinga, povjerovati da ne napadam iz zlobe nego samo komentiram, i da valjda komentiram zato jer mi je to posao, i da se susrecem s juniorima takve vrste vec 5-6 godina.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 20:56 (Deus ex machina).
15 godina
neaktivan

Ne moraš čitati zadatak, samo me zanima zašto si rekao da je brahletov kod loš i neupotrebljiv.

15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
ikicic kaže...

@Deus ex machina:

Ja ga necu dati, jer mi se naijiskrenije ne da zamarati niti citanjem zadataka :-)

Odradio sam natjecanja dok sam imao 20, i vise mi se uopce ne da o tome ni razmisljati, a kamoli rijesavati. Nije me naucilo ama bas nista sto prakticno koristim trenutno. Matematika, to je jedna sasvim druga prica - koristi mi dan danas. Na nesrecu, profesor je bio idiot sa egom velicine Velebita koji je kao odgovor na svako pitanje rekao "Zato jer je to tako". Tako da sam vecinu bitnih stvari morao nauciti sam.

Koga interesiraju moji privatni sourcevi, moze odsurfati do http://riot-in-ecity.sourceforge.net/, checkoutati moj hobby projekt sa SVN-a i zabavljati se citajuci - mislim da zadnji commit ima vise veze sa prototype shaderima (parallax mapping), nego sa necim sto bi popravilo aplikaciju da se opet moze pokrenuti.

Ili odsurfati na http://www.petsvsmonsters.com/, skinuti betu i isprobati.

Ili me jednostavno prestati gnjaviti s nekim osobnim potrebama da dokazem ono sto vidim na prvi pogled iz listinga, povjerovati da ne napadam iz zlobe nego samo komentiram, i da valjda komentiram zato jer mi je to posao, i da se susrecem s juniorima takve vrste vec 5-6 godina.

Ja postujem tvoj posao i to sto radis, no mislim da nije u redu postavljati se tako visoko u odnosu na natjecatelje, "ti si to odradio davno, to su za tebe obicni juniori itd". Super.

Ne kazem da se trebas klanjati ikome no malo postovanja bi dobro doslo, vjeruj mi da ti zadaci nisu toliko bezazleni kako ti mislis ( i toliko lagani ). Oprosti mi sto spominjem tvrtke, no moram, ako jedan Google koristi takve zadatke za pronalazenje buducih zaposlenika onda ne bih rekao da su bezazleni, lagani, sablonski. Ti mozda ne zelis raditi za Google, ali cinjenica je da je to cijenjen posao i da bi puno ljudi bilo prezadovoljno obavljati ga, te bi onda svi jednostavno dosli na Google-ovo natjecanje, rjesili te sablonske zadacice i evo ga posao. Ipak bih rekao da nisi dovoljno informiran o tome i sudeci po tvojim izjavama pretpostavljam da te razine natjecanja do kojih si dosao nisu bile visoke, pa mi ni nemozes dati dobar komentar na zadatke. Ne uzdizem ih, samo ti kazem da treba imati neko iskustvo u tome i da nije toliko jednostavno i beskorisno.

15 godina
neaktivan

Pogrešno je izvući kod iz konteksta algoritamskih natjecanja i suditi o njemu s pogleda software inženjera.

Na algoritamskim natjecanjima potrebno je u vrlo ograničenom vremenu napraviti program koji za zadani input daje traženi output. Neka od najprestižnijih algoritamska natjecanja u svijetu: Topcoder, ACM ICPC i Google Code Jam, čak uključuju vrijeme provedeno za kodiranje pojedinog zadatak u scoring formulu.

Dakle, u našem kontekstu bolji je onaj kod kojem je očekivano vrijeme da proradi što kraće. Dakle ne nužno najkraći kod, nego onaj koji je dovoljno čitljiv da ga je lagano po potrebi izdebagirati, a opet dovoljno jednostavan i kratak da ga je lagano brzo napisati.

Još samo da dodam da se ni na jednom (za koje ja znam) algoritamskim natjecanju u svijetu ne gleda source kod. Vi se smijete nama i kažete EPIC FAIL, a mi se smijemo vama jer znamo da se to tako ne radi.

17 godina
neaktivan

S božanstva na žicanje poštovanja...

Moj PC  
0 5 hvala 0
16 godina
neaktivan

@Adrian

Dobro, evo samo par naznaka:

- cstring

- magicni brojevi

- onaj loop pred kraj 'obilazak' funkcije je katastrofa - moram stati, citati i compilirati u glavi sta se tamo odvija umjesto da citam kod. max plus bitwise operacije plus pointer aritmetika. Sta sam ja, compiler?

- drugi zadatak, glavni loop plus funkcije 'query' i 'change' tvore nesto sto se zove spaghetti kod. Nema sanse da netko popravi bug u tome bez debuggera, jer nema teorije da shvati sto se dogadja negdje usred loopa. A dovoljan je jedan segfault.

Argument "to je tako napisano jer zadatak trazi jednostavno rijesenje" nikako ne stoji, jer takav nacin razmisljanja trazi "jednostavno" rijesenje cak i na vecim, kompliciranijim zadacima. Procitaj odgovor malo nize, koji sam dao ikatanicu.

@ikatanic

uopce ne omalovazavam, nisam rekao niti pomislio da su juniori tudumi. Gradacija junior/senior/lead/officer postoji zato da bi se gradiralo iskustvo u odnosu na skolovanje, a negdje u srednjim godinama zaposlenja, iskustvo je puno puno bitnije. Ja cu uskoro zastarijeti, to sam siguran, i neki novi klinci ce me pregaziti sa svojim znanjem, ambicijama i iskustvom, i to je odlicna stvar kod IT industrije - nema starih jaraca koji se prce na pozicijama jer vec godinama rade u toj firmi, a pojma nemaju o poslu.

I nemas se zasto osjecati 'ponizeno' zbog cinjenice da kad izadjes sa faxa, nemas iskustva koje ce ti pomoci donijeti odluke. Dobar lead i dobri seniori ce prepoznati tvoje kvalitete i usmjeriti te prema podrucju koje volis, kao sto sam ja usmjerio onog matematicara iz nekog od proslih postova... decko je naprosto uzivao pisuci shadere, i u cemu je tocno problem? S vremena na vrijeme bi ga oprezno ispipavao da vidim da li je voljan probati nesto drugo, recimo arhitekturu nekih tech dijelova, i njegova reakcija pokazuje da uopce zainteresiran. Cemu onda forsirati? On se ne osjeca lose zato jer ne zna dobro arhitekturirati aplikaciju, vec se osjeca odlicno kad napravi novi screenspace effect. Sad prtlja po SSAO, i uziva.

Evo, dat cu ti primjer od prije samo 15 minuta: jedan decko koji ovdje radi vec 3 godine (pazi, 3 godine je po mojim kriterijima SENIOR)... dobio je task da implementira security, odlucili smo se za three-way handshake i public/private enkripciju. Zato jer sam mu htio dati malo slack timea, i skinuti pressure, dao sam mu 2 dana 'research&prototype'... tj. idi citaj internet kako to drugi ljudi rade, i prototipiziraj malu aplikaciju da vidis da si shvatio kako radi.

Znas sto sam dobio?

Papir sa tri stavke, i odluku da ce implementirati DSA algoritam.

Na fino sam mu poentirao dobre odluke u vezi securitya, uputio ga na javaalmanac.com i rekao da potrazi "public private key".

Pronasao je ekstremno JASNI, komentiran prototip u manje od 30 sekundi. Dakle, trebalo bi mu 2 sata da to implementira u aplikaciju u postojeci pipeline, jos 30 minuta da testira i to je to... meni bi trebalo mozda sat za sve skupa, jer sam vec radio tu enkripciju i znam unaprijed sto mi treba i kako to optimalno rijesiti.

Razumijes li zasto je on junior? Ne zato jer je tupav, ocito nije kad je krenuo implementirati DSA. Nego zato jer ne zna donijeti pravu odluku.

E da, da ne zaboravim :-D

Google je trenutno broj jedan u listi najboljih radnih pozicija na svijetu ;-) Vrlo je lagano prosurfati i potraziti sto sve googleovi zaposlenici u US dobijaju, i uvjeti su stvarno bozanski. Dapace, poticu kreativnost i usmjeravaju ljude u smjeru u kojem ce ti ljudi pokazati svoj puni potencijal. Zbog toga sam savjetovao da bi Google bio bolji izbor od Facebooka, no dobro. Nisam se nikad ni pokusao prijaviti na interviewe, jer sam em prestar, em prelijen za takvu kompetitivnost, i lagano vec zburn-outan od programiranja.

I ono sto uporno ponavljam - drzim palceve svima da ulete na neki dobar posao vani, meni je to bio najbolji potez zivota. Ne omalovazavam nikoga, pogotovu ne ljude koji imaju dovoljno visok IQ da izmisljaju nove algoritme (primjena postojecih je samo visokosofisticirani copy-paste).
Sve sto zelim reci kroz svoje trkeljanje je da svijet NIJE onakav kakav se ljudima cini iz ociju svijezih akademika sa faxa, i da industrija u globalu trazi puno vise od natjecanja. A o tome dokle sam ja dogurao na natjecanjima, samo govori o onome sto vam pokusavam objasniti ovdje - naime, nikad nisam bio politicar. Nisam se znao ulizati, nisam znao na fino pricati. Doduse, tad sam imao ~20.

Pa kao posljedicu, nikad nisam daleko dogurao na osnovu znanja u Hr.

@kalinov

mislim da se nema potrebe smijati jedni drugima u nikojem slucaju, to je naznaka ogranicenog uma koji nije sposoban uciti.

Postoji Daily WTF, a postoji i Coding Horror, Gamasutra i cijeli niz blogova, portala i RSS-ova koji opisuju stanje u svijetu, ono sto je na cijeni i ono sto nije. Cak smo i mi imali temu the daily WTF koja je brzo zamrla.

Cheers!

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 22:11 (Deus ex machina).

3 1 hvala 1
15 godina
neaktivan

Možeš li Deuse još odgovoriti na dva pitanja. 

1. Kažeš da si odradio natjecanja s 20, kakva to natjecanja? Jer zaključujem da o toj tematici baš ne znaš mnogo.

2. Što kažeš na svog kolegu forumaša, npr. http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/nezadovoljni-mladi-informaticari/51991.aspx?page=4&jumpto=889021&sort=asc&view=flat

16 godina

Zaista ne razumijem šta svi se*u po dampu toliko. Ovako sam ja shvatio situaciju: HSIN odustaje od brige za županijsko zbog premalo love, država da idućem koji će to složiti za iste pare.

Oni to naprave i nevalja; nije na istoj razini kao prije. Pa dobro, jel tu kriv damp ili država? I opet, ako je hsin tako super i stoji iza svojih, šta nisu mogli 8 zadataka napisat za manje honorare?

Na raspravu algoritmi vs. RL programiranje uopće se neću niti osvrtat jer ne vidim nikakve veze toga s temom. Nadalje, ne vidim ni problem u postanom kodu. Neka svim project managerima bude jasno da je otkucano u 15-ak minuta s ciljem da radi i da je čitko za kakav debug, a ne s ciljem distribucije biblioteke ili kojeg već vraga.

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
AverageJoe kaže...

1. Kažeš da si odradio natjecanja s 20, kakva to natjecanja? Jer zaključujem da o toj tematici baš ne znaš mnogo.

2. Što kažeš na svog kolegu forumaša, npr. http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/nezadovoljni-mladi-informaticari/51991.aspx?page=4&jumpto=889021&sort=asc&view=flat

Mislim da rasprava nije niti o meni, niti o mojem prijatelju, a takodjer nije pristojno postavljati osobna pitanja ili traziti od mene da komentiram necije misljenje na ovakav nacin. Pitanja ti nisu na mjestu.

Potvrdit cu ti da si zakljucio/zakljucila dobro, o tematici samih natjecanja ne znam bas previse.

No radio sam s dovoljno mladih ljudi da sam jednostavno zelio komentirati taj, po meni vrlo negativan stav "ja rijesavam algoritme, tako da cu nauciti pravilan software engineering bez problema".

15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
AverageJoe kaže...

Mislim da rasprava nije niti o meni, niti o mojem prijatelju, a takodjer nije pristojno postavljati osobna pitanja ili traziti od mene da komentiram necije misljenje na ovakav nacin. Pitanja ti nisu na mjestu.

Potvrdit cu ti da si zakljucio/zakljucila dobro, o tematici samih natjecanja ne znam bas previse.

No radio sam s dovoljno mladih ljudi da sam jednostavno zelio komentirati taj, po meni vrlo negativan stav "ja rijesavam algoritme, tako da cu nauciti pravilan software engineering bez problema".

Dakle, moj post si komentirao da je nepristojan i da nije na mjestu ali onaj ne možeš? 

Edit: Deus mi neće odgovoriti i razumijem to. Ali ni ja ne mogu obrisati ovaj post jer pridonosi čak više raspravi nego post od dotičnog Deusovog prijatelja. I btw. toliko o samokritičnosti u ovoj zajednici.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 23:14 (AverageJoe).
17 godina
neaktivan
vrucajanjetina kaže...

Zaista ne razumijem šta svi se*u po dampu toliko. Ovako sam ja shvatio situaciju: HSIN odustaje od brige za županijsko zbog premalo love, država da idućem koji će to složiti za iste pare.

Oni to naprave i nevalja; nije na istoj razini kao prije. Pa dobro, jel tu kriv damp ili država? I opet, ako je hsin tako super i stoji iza svojih, šta nisu mogli 8 zadataka napisat za manje honorare?

Na raspravu algoritmi vs. RL programiranje uopće se neću niti osvrtat jer ne vidim nikakve veze toga s temom. Nadalje, ne vidim ni problem u postanom kodu. Neka svim project managerima bude jasno da je otkucano u 15-ak minuta s ciljem da radi i da je čitko za kakav debug, a ne s ciljem distribucije biblioteke ili kojeg već vraga.

Zato što možda jesu pametni, ali su ipak arogantni i bahati seronje. Pohlepa je rezultat ispadanja HSIN-a, a ovo preseravanje je opet samo preseravanje i seruckanje oko love.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.4.2010 23:39 (naxeem).
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...
vrucajanjetina kaže...

Zato što možda jesu pametni, ali su ipak arogantni i bahati seronje. Pohlepa je rezultat ispadanja HSIN-a, a ovo preseravanje je opet samo preseravanje i seruckanje oko love.

Ti si arogantan i bahati seronja, a čini se da nisi čak ni pametan. No ne repliciram zato. 

1. u obavijesti koju je HSIN dao je jasno opisana situacija s novcima. I ne radi se o pohlepi. 

2. brahle, koji se izjasnio da je suradnik HSIN-a, ti je jasno odgovorio da su tvoje informacije od 350k vs. DUMP-ovih 15k krive tj. navode ljude (poput janjetine) na netočne zaključke.

3. također je brahle objasnio što je to DUMP krivo napravio. svi su svjesni da DUMP nema veze s ovim i da je AZOO krivac.

Sve što si dosad rekao je ili krivo ili trolanje (tj. provociranje iako ti se nitko ne obraća).

EDIT: pa razumijemo svi da provociraš. Čak mi je i tvoj kolega Deus rekao da te ignoriramo i nastavimo dalje, no ti unatoč tome nastavljaš i sramotiš ovaj forum i sebe. Zamolio sam Deusa da ti nešto kaže, no on je to odbio. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 0:54 (AverageJoe).
17 godina
neaktivan
AverageJoe kaže...
naxeem kaže...
vrucajanjetina kaže...

...

Ti si arogantan i bahati seronja, a čini se da nisi čak ni pametan. No ne repliciram zato. 

1. u obavijesti koju je HSIN dao je jasno opisana situacija s novcima. I ne radi se o pohlepi. 

2. brahle, koji se izjasnio da je suradnik HSIN-a, ti je jasno odgovorio da su tvoje informacije od 350k vs. DUMP-ovih 15k krive tj. navode ljude (poput janjetine) na netočne zaključke.

3. također je brahle objasnio što je to DUMP krivo napravio. svi su svjesni da DUMP nema veze s ovim i da je AZOO krivac.

Sve što si dosad rekao je ili krivo ili trolanje (tj. provociranje iako ti se nitko ne obraća).

Da. Pucaš po šavovima? Reagiraš na vrijeđanje? Bjesniš? No, zašto je HSIN odustao? - Bilo im je malo novca. Zašto je tu kriv AZOO? A sada više ni DUMP nije kriv, nego idioti u AZOO-u? - Moćno.

Da je htio organizaciju, HSIN nebi odustao. Točka.

Pusa?

Dosta mi je ovog mlaćenja prazne slame. Tu i tamo netko kaže nešto pametno (natjecatelj5, vlad0) i zapravo su u pravu, ali tvoj nastup je krajnje iritantan da je pravi užitak provocirati te. Nažalost ni to mi više nije zabavno pa ću te ostaviti da razmišljaš zašto je HSIN sav zajapuren jer ucjena s odustajanjem nije prošla kod AZOO-a koji je umjesto da pristane na tražene uvjete, organizaciju dao DUMP-u.

Takav dojam sam dobio nakon cijele rasprave i to stoji čak i ako zaključimo da su zadaci DUMP-a lakši od zadataka HSIN-a i time pojednostavnili natjecanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 0:53 (naxeem).
16 godina
neaktivan
udri ga,udri ga :)

OT: Ovoliko teksta na jednom mjestu se ne viđa često

OT: a kad budu ti seminari Dump-a jer na webu nema nadolazećih događaja?
15 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Dosta mi je ovog mlaćenja prazne slame. 

Odlično, pozdrav.

17 godina

AverageJoe, mogu razumjeti da si pogođen događajima, ali kod ovakvog (pretežito anonimnog) raspravljanja ti na neki način predstavljaš sve natjecatelje. Ljudi smo, generaliziramo! Ako postoji osnova za protestiranje a ti između ostalog "raspravljaš" udarcima ispod pojasa, promatrači dobivaju lošu sliku o svim natjecateljima (čime ne želim implicirati nešto protiv tebe kao natjecatelja, ali ovdje prelaziš granice dobrog ukusa). Recimo, ikicic je davao postove s argumentima, i takav post zaslužuje pažnju i razmatranje (iako se ja s njima barem zasad ne slažem - rasprava postoji upravo za razmatranje svih strana).

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
itf4n kaže...

AverageJoe, mogu razumjeti da si pogođen događajima, ali kod ovakvog (pretežito anonimnog) raspravljanja ti na neki način predstavljaš sve natjecatelje. Ljudi smo, generaliziramo! Ako postoji osnova za protestiranje a ti između ostalog "raspravljaš" udarcima ispod pojasa, promatrači dobivaju lošu sliku o svim natjecateljima (čime ne želim implicirati nešto protiv tebe kao natjecatelja, ali ovdje prelaziš granice dobrog ukusa). Recimo, ikicic je davao postove s argumentima, i takav post zaslužuje pažnju i razmatranje (iako se ja s njima barem zasad ne slažem - rasprava postoji upravo za razmatranje svih strana).

Ne predstavljam ja nikakve natjecatelje niti sam ja natjecatelj. Razumijem i dobronamjernost tvog posta, no nikakvo provociranje ne opravdava iznošenje krivih informacija i blaćenje. I iznio sam tri jasna argumenta. Većina natjecatelja je isto davala argumente. I to je to.

17 godina
neaktivan
AverageJoe kaže...
itf4n kaže...

Ne predstavljam ja nikakve natjecatelje niti sam ja natjecatelj. Razumijem i dobronamjernost tvog posta, no nikakvo provociranje ne opravdava iznošenje krivih informacija i blaćenje. I iznio sam tri jasna argumenta. Većina natjecatelja je isto davala argumente. I to je to.

A koga ti predstavljaš?

Inače, dobro mi je rekao tvoj kolega u privatnoj poruci da bi bilo dobro da tvoje mišljenje i način komunikacije ne smatram mišljenjem svih ovdje, jer da se ne slažu svi, ali "moraju". Mislim da ću poslušati taj savjet pa ne biti više agresivan prema cijeloj grupi. Možda je i čekić loš pristup.

I nije cifra u pitanju. Zašto te toliko muči cifra? Cifru su dali DUMP-ovci, vi ste dali drugu i tu ste kvit. Ne vidim zašto bi jedna bila relevantnija od druge informacije.

Ako probamo zakopati ratnu sjekiru vrijeđanja i bahaćenja, radi se samo o tome da nitko nije jasno i kratko iznio točan razlog zašto je HSIN odustao i je li odustajanje HSIN-a bio oblik pritiska na AZOO da se dobije određene resurse? Jer ako AZOO-u odbiješ suradnju (a koliko sam pročitao, HSIN je odbio AZOO-u, a ne obrnuto), onda je to ili potpuno povlačenje ili oblik pritiska - obične politike.

E sada, kako sam pročitao HSIN je tražio više novca, novac nije dobio i odbio je suradnju. Logično je da je, dakle, HSIN odbio suradnju da pokuša izvršiti pritisak na AZOO. Kada to nije uspjelo i kada je DUMP preuzeo, HSIN se pokušava vratiti u igru koristeći natjecatelje i članove HSIN-a ili "nezavisne" komentatore kao argumente zašto je DUMP-ov posao smeće, zašto je natjecanje bilo promašaj i zašto bi se natjecanje trebalo dati HSIN-u, uz valjda sada i opravdane financijske zahtjeve.

Možeš li ukratko elaborirati taj dio i tezu?

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 1:25 (naxeem).
15 godina
neaktivan

Ne razumijem, koga bi predstavljao?

I tko mi? Pa nisam ja HSIN lol i rekao sam već prije da ne poznajem osobno nikoga od natjecatelja. I ovaj dio "moraju" također nema smisla.

Razlog zašto je HSIN odustao je objasnio HSIN u svojoj obavijesti. Ne vidim da se AZOO očitovao oko toga, a DUMP je pobrisao sve komentare kad se stvorila rasprava.

---

Pa jesi pročitao obavijest HSIN-a? Ne znam kako bih ja mogao govoriti više u njihovo ime :) I ne trebaš stavljati nezavisni kometatori pod navodnike. To je kao da ja kažem (i jesam u šali) da si ti AZOO-ov komentator.

Rezultati HSIN-a kroz sve ove godine su jasni kao dan. HSIN nije tražio više novaca nego je AZOO sve više smanjivao prihode. Istovremeno trošeći novce na natjecanja poput "osnova informatike". AZOO financiramo mi svi i povjeravamo im jednu važnu stvar: edukaciju. To je i tema ove rasprave. Ako netko poput HSIN-a optuži takvu agenciju, onda bi vjerojatno bilo normalno da se oni oglase javno o tome. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 13.4.2010 1:32 (AverageJoe).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice