München se odlučio na djelomični povratak Windowsi

poruka: 52
|
čitano: 7.081
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "München se odlučio na djelomični povratak Windowsi".
12 godina
protjeran
Re: München se odlučio na djelomični povratak Wind

@amd it

Na poslodavcu je da osigura iste alate za svoje zaposlenike koji rade na istom projektu. Ako se dio posla i outsourca, pa valjda neki rukovoditelji prilkom odabira izvodjaca znaju u uvjetima za dobivanje posla staviti striktne zahtjeve.

A na kraju krajeva, uvjek bi trebala biti i neka zavrsna kontrola koja će popeglati dokument prije njegovog pustanja prema van...

Manje vise, teoretski to i je uvjek tako , a to sto netko nije odradio svoj dio posla spada pod disciplinsku odgovornost a ne pod spiku o problemima kompatibilnosti. Kako cjela planeta moze poslovati sa facebookom ili googleom makar isti drze infrastrukturu na linuxu i specificnim rjesenjima.

Glavni kamen spoticanja je u trgovacko-politickim vodama a ne u tehnoloskoj barijeri... Ako se proizvodnja jednog automobila moze razbiti na niz manjih firmica po cjeloj planeti, i kada se taj auto negdje sklopi u jednu cjelinu sve funkcionira... Samo je sve stvar volje, odluke, uprave...
16 godina

da... osim kad se prisjetimo nekih problema (dimenzija krila, inči .. i tak to) :)

nema veze koji os-app, postoje standardi, sve može i već zapravo godinama radi, problem je samo u ovakvim temama nasljeđe flamewarsa i prisječanje na nekompatibilnost iz prošlog desetljeća.. bil obi dosadno da nije tako. :)

pa se vratimo na naslov-temu, dakle vraća se minken.. :) biz as južual.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 12.2.2017 17:41 (ihush).
12 godina
protjeran
A čuj, sad je valjda trend "vraćanja" .
Ak se kod nas vraća ćaća, moze se i minhen vratiti, nebitno kam....

Kako ono rekoše naši susjedi u onom nekom filmu : " ma bitno da se roka" ...

😊
10 godina
neaktivan
ddarknessfairyy kaže...

Može jer im je tak svejedno koji je OS u pitanju kad nisu ni na "vindovzima" sposobni radit bez "otvori mapu, desni klik" uputa poljepljenih po stolovima i monitorima.  

Ako ima solitaire može i MS-DOS. Facebook ionak imaju na mobu

16 godina
neaktivan

zanima me samo jedno...čitajući komentare...

koliko onih koji kometiraju uopće ima iskustva u radu...u nekoj da tako kažemo "birokratskoj" i "uhljebskoj" sredini...

libre i open office su dobri za neku manju firmu ili kućnu upotrebu...

čim zatrebaju neke dodatne mogućnosti osim golog unosa teksta ili neke jednostavne kalkulacije u tabličnom kalkulatoru, sve pada u vodu...

sad samo čekam da neki pametnjaković napiše, a koje to dodatne mogućnosti trebaju...i bit će mi jasno da nikada nisu vidjeli nekog revizora ili financijaša što radi sa tablicama u excellu...ili kako izgleda tijek stvaranja nekog pravilnika, recimo...

a operativno sustav...

štefici iz računovodstva (copyright) je apsolutno svejedno na čemu radi...pod uvjetom da je brzo i jednostavno...nisam primjetio nikakav problem sa migracijom Xp-a na sedmicu ili desetku...sve je jasno...par dana prilagodbe gdje je što i radi se punom parom...

isto vrijedi i za office...sve one koje su se borile sa 2003, 2007 i novije im je mila majka za snalaženje...nikada manje posla nisam imao...

i sad stavi tu istu korisnicu za linux...poslije sat vremena ćeš poželjeti baciti telefon kroz prozor, razbiti mobitel o zid i isčupati mrežni kabel iz zida...

to nije to...jednostavno...

stvar navike...možda...a možda bi bilo sve jednostavnije da je linux bliži windowsima...ovako im je sve naopako...

do something while necrknes

2 1 hvala 0
12 godina
protjeran

@baaab

Jel ti ministarstvo sa tadasnjih cca 18000 zaposlenika dovoljno referentno ?

13 godina

Ova izlika o nekompatibilnosti SAP proizvoda i Linuxa je cisti BS. Sve proizvode vec par godina agresivno guraju u cloud i pristup aplikaciji u browser kako bi bili sto jednostavniji za odrzavanje i imali siru bazu korisnika. Ako im SAP stvara probleme, to samo znaci da koriste (pra)stare verzije koje ce ionako kroz godinu - dvije migrirati na novije (vrlo vjerojatno u cloudu ili hibridnom okrizenju). SuuccessFactors, Ariba, Concur, hybris, c4c, fieldglass ionako rade u cloudu jos od akvizicije, a HANA se vrti na Linuxu!

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
kerum kaže...

.. se vrti na Linuxu!

hint, win/MSO su client side, ne server.. tamo se ništa bitnog ne mijenja.

13 godina
ihush kaže...
kerum kaže...

.. se vrti na Linuxu!

hint, win/MSO su client side, ne server.. tamo se ništa bitnog ne mijenja.

Opaska za HANA DB je bila samo extra napomena da se BE vrti na Linuxu. Ali ako bas zelis, Win nije cak niti za client preduvijet jer, kako sam vec rekao, SVE sto se tice korisnika se mice u web browser koji je 100% OS agnostican.

16 godina

-da.. :)

no MSu je pri tome zapravo svejedno koji OS, bitno je da zarađuje. (zarađuje).

a izbor client OSa/appsa je recimo stvar korisnika (institucija) tj potreba, dok vijest kaže opet MS (win+mso).

edit: u klasičnim OS-warsima, previđa se sitnica, npr moguća situacija, MS-win OS i recimo LO (ako je LO dobar za potrebe). Ako je pak potreba MSO, tad obrnuta kombinacija nije mogući izbor.

Ako MS promijeni način licenciranja, naplaćivanja, s prodaje licence (za institucije je to oduvijek godišnja/4god paušal-VLK) na naplatu usluge, ako je sve u cloudu.. tad je soft sporedan (najavljuju free) ali se naplaćuje usluga (u paketu sve, os+mso+ostalo). Tad je alternativa što? (druga strana ne nudi nešto takvog, osnovni argument je bio free-foss, ako se cijena eliminira što ostaje? Naplata usluge, supporta nema veze s cijenom softwarea i naplaćuje se neovisno o OSu..).

Poruka je uređivana zadnji put pon 13.2.2017 12:07 (ihush).
17 godina
baaab kaže...

zanima me samo jedno...čitajući komentare...

koliko onih koji kometiraju uopće ima iskustva u radu...u nekoj da tako kažemo "birokratskoj" i "uhljebskoj" sredini...

libre i open office su dobri za neku manju firmu ili kućnu upotrebu...

čim zatrebaju neke dodatne mogućnosti osim golog unosa teksta ili neke jednostavne kalkulacije u tabličnom kalkulatoru, sve pada u vodu...

sad samo čekam da neki pametnjaković napiše, a koje to dodatne mogućnosti trebaju...i bit će mi jasno da nikada nisu vidjeli nekog revizora ili financijaša što radi sa tablicama u excellu...ili kako izgleda tijek stvaranja nekog pravilnika, recimo...

a operativno sustav...

štefici iz računovodstva (copyright) je apsolutno svejedno na čemu radi...pod uvjetom da je brzo i jednostavno...nisam primjetio nikakav problem sa migracijom Xp-a na sedmicu ili desetku...sve je jasno...par dana prilagodbe gdje je što i radi se punom parom...

isto vrijedi i za office...sve one koje su se borile sa 2003, 2007 i novije im je mila majka za snalaženje...nikada manje posla nisam imao...

i sad stavi tu istu korisnicu za linux...poslije sat vremena ćeš poželjeti baciti telefon kroz prozor, razbiti mobitel o zid i isčupati mrežni kabel iz zida...

to nije to...jednostavno...

stvar navike...možda...a možda bi bilo sve jednostavnije da je linux bliži windowsima...ovako im je sve naopako...

Excel nema alternative ako se radi o takvim korisnicima koji rade analize i napredne stvari, no sigurno 90% ih nije takvih.

Linux Mint je bliži Windowsima nego Windows 8 i Windows 10 pa ne vidim što je tu naopako.

The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine
16 godina
southy kaže...
..

Linux Mint je bliži Windowsima nego Windows 8 i Windows 10 pa ne vidim što je tu naopako.

- koja (katastrofalna) usporedba.. što izgled ikona minta? Kakve to veze ima s korištenjem-kompatibilnsot/apps? Ili izgled ikona, menija OSa ima ulogu u izgledu appsa, drugačiji print, sejv, mail.. što? Mint može biti sličan ubuntuu ili debianu, može ikona biti slična paradajzu, no time nije ništa bliže nekom OSu.

- drugi dio, ako minken prelazi zbog excela tad je to razlog, tad linux nije alternativa za sad, no ne bi reako da je zbog excela (koji je vodeći spredš. kao i ostatak mso u branši).

12 godina
protjeran

Mislim da je kolega southy htio reci da je linux mint blizi windowsima 7 nego sto su win8-10 bliski win sedmici. Vjerojatno je mislio na koncepciju start menija, nacin ikona na desktopu i sl... No dobro, nebitno...

Te price o ogromnim poteskocama sa korisnicke strane prilikom prelaska sa win na linux su pretjerane. Onaj tko se pogubi ako mu nestane ikona worda sa desktopa, taj se gubi u svim sistemima. onaj tko se zna sluziti start menijem, tko zna upotrebiti search bar u startu ili file manageru, takvome je dosta i dan dva da pohvata konce u novom sustavu.

Isto tako je i kod aplikacija. Ako znas napisati dopis u ms wordu, tih par funkcija koje mu trebaju ce i bez ikakve obuke skuziti u lo writeru. Pa te najosnovnije funkcije su defaultno izvucene na alatnim trakama u vecini aplikacija.

Naravno, govorim o onoj najsiroj bazi korisnika , a ne o strucnjacima koji su koristenje nekog alata isfurali do maksimuma. Iako i takvom netreba nanovo u skolu da bi pohvatao nove menije ili raspored alata i sl...

Moja iskustva sa nezadovoljnim korisnicima se mogu podijeliti u par kategorija :

Znao sam naletiti na takav hardver koji nije podrzan, iako sluzbeno je, u stvarnosti to zeza. Npr printeri odredeni, usprkos cak sluzbenog drajvera u vidu deb filea, neke nikad nisam dobio da prorade sa svim hardverskim funkcijama koje su pod win defaultno podrzane. I tu nemamo kaj filozofirati, tu ide win i kraj muke.

Druga grupa nezadovoljnika su mi bile osobe koje su godinama na win, a karakterno su ljenguze koje vrlo tesko prihvacaju u zivotu bilo kakve promjene. I onda takvima svako iskakanje iz uhodane sablone predstavlja katastrofu. I ta grupa je cak i nepravedna u kritikama. Npr, hoće neku igru koje nema u repozitoriju. I ja ga telefonom navodim , jer je ljen citati guide. I kad mu ja objasnim da prvo treba instalirati ia-lib32 , pa onda treba downloadati instaler i pokrenuti ga. I onda kad se to sve downloada, treba pokretacku datoteku uciniti izvrsnom i izvuci ju na desktop. E tu puknu, pas maters i linuxu i gekovima za koje je namijenjen i sl, da on mora biti linux strucnjak da bi obicnu igricu instalirao. I uzalud mu ja tada pokusavam objasniti da i za gomilu win igara moras rucno odraditi poneki dll, netframework, dx...sve uzalud jer eto, takva kategorija korisnika...cuje samo sebe u tim trenucima frustracije...

Edukacija odmalena mi djeluje kao jedino rjesenje koje kroz generaciju ili dve moze donijeti neka poboljsanja pa da toj teti u racunovodstvu nebu vise bitno jel to word ili writer, niti bu tajnici bitno koji kalendar ili mail klijent koristi.

E a za uci u skolski sistem nije vise dovoljna gomila entuzijasta. Tu bi vec netko morao napisati materijale, netko bi trebao odlobirati pri ministarstvu i agenciji za odgoj i obrazovanje da to odobre ( nagadjam, neznam proceduru )...

Hrpa tehnicara koji bu to odradili na tisucama pca, edukacija edukatora ( ucitelja informatike .. )...

Materijale koji postoje ( tipa neki opći uvod u linux i sl ) su toliko suhoparni, nezanimljivi, preobimni i potpuno neprihvatljivi kako osnovnoskolcima tako i srednjoskolcima. Kad se samo sjetim, na desetke distri, svaka sa svojim wikijem i dokumentacijom, a da je to malo organiziranije i standardizanije, dosad se moglo hrpa udzbenika napisati i prevesti.

I onda bi mozda za 8-12 god imali na trzistu rada osobe koje neovise o odredjenom alatu ili sistemu...

........

1 1 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

Mislim da je kolega southy htio reci da je linux mint blizi windowsima 7 nego sto su win8-10 bliski win sedmici. Vjerojatno je mislio na koncepciju start menija, nacin ikona na desktopu i sl... No dobro, nebitno... 
..

- mislim da je mislio :) a ja mislim, da je on ipak iznad običnog juzera, ipak zna i tad mislim da je takvo banaliziranje oko ikona jednostavno banalno :)

ili, kad bi tako uspoređivali sličnosti, tad bi traktor bio F1, ima auspuh dok plug baš liči na krilca stabilizatora. Laik može tako ocjenjivati, onaj tko zna, ne može. (pri tome ne preferiram OS, svejedno, no čini mi se da je on OSXsaš tad je jasnija zabluda :), što tek da vidi maclike DE na distrama.. a za linux-macos/osx i nije velika razlika tj *nixi ispod haube pa opet biznao zašto neka app ne radi na drugom OSu kao npr photoshop).

17 godina

Naravno da sam mislio da su jednaki po onome što je u pozadini i da im je isti core Ima li netko tko mi može objasniti tu razliku da shvatim koja je razlika između Windowsa i Linuxa?

Budući da smo u jednom trenutku prešli na priču o tome kako korisnici gledaju na tu promjenu spomenuo sam to jer se nekim ljudima bilo lakše se prebaciti sa 7-ice i XP-a na Mint nego na 8-icu koja je, budimo iskreni, bila zbunjujuća za običnog korisnika. Meni osobno 8.1 je ok što se tiče start screena, no većina ljudi nije baš dobro reagirala na to, posebice na 8.0 bez start gumba. Ne vidim po čemu bi se to korisnici trebali teže snalaziti na Linuxu nego kad pređu sa 7-ice na 8-icu ili 10-ku?

Osobno koristim paralelno Mac OS, Mint Linux i Windows 7 i 10 i smatram da je Mint zaista dobar OS za prosječnog korisnika kojem ne trebaju Excel ili Visual Studio, ima vrlo pregledno i "čisto" sučelje (koristim Cinnamon) i ne vidim razloga zašto bi neki takav korisnik plaćao licencu za Windows.

The best is yet to come, and wont that be fine You think youve seen the sun, but you aint seen it shine
Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
southy kaže...

.. lakše se prebaciti sa 7-ice i XP-a na Mint nego na 8-icu ..

- sve pet (malo zezam..) osim ovog. Kontekst? minken? Juzerske apps? OS nema veze s korištenjem (jer se OS ni ne koristi). Tak da, ako je štefica tipkala u wordu, tipka i dalje jednako (nevažno pri tome, xp-linux, MSO-Libre..) ok?

9 godina
neaktivan
southy kaže...

Naravno da sam mislio da su jednaki po onome što je u pozadini i da im je isti core Ima li netko tko mi može objasniti tu razliku da shvatim koja je razlika između Windowsa i Linuxa?

Budući da smo u jednom trenutku prešli na priču o tome kako korisnici gledaju na tu promjenu spomenuo sam to jer se nekim ljudima bilo lakše se prebaciti sa 7-ice i XP-a na Mint nego na 8-icu koja je, budimo iskreni, bila zbunjujuća za običnog korisnika. Meni osobno 8.1 je ok što se tiče start screena, no većina ljudi nije baš dobro reagirala na to, posebice na 8.0 bez start gumba. Ne vidim po čemu bi se to korisnici trebali teže snalaziti na Linuxu nego kad pređu sa 7-ice na 8-icu ili 10-ku?

Osobno koristim paralelno Mac OS, Mint Linux i Windows 7 i 10 i smatram da je Mint zaista dobar OS za prosječnog korisnika kojem ne trebaju Excel ili Visual Studio, ima vrlo pregledno i "čisto" sučelje (koristim Cinnamon) i ne vidim razloga zašto bi neki takav korisnik plaćao licencu za Windows.

Ma potpisujem, pa ja sam migrirao sa 7 na Mint (jedan od najboljih poteza u životu).
I još da spomenem (makar je to već netko ranije činio): glup je argument hvatati se za Libre vs MS Office. Šteficama i Štefekima je sigurno svejedno je li Calc ili Excel (ako baš ne pate za najnovijom verzijom nekog ribbona ali sumljam).

Ako ti je potrebno a problematično otvoriti .ods na MS Office-u jer je, eto, kolega radio u Libre Office-u, a baš taj graf ispada drugačije... - instaliraš Libre na Windows!
Vrijedi i obrnuto:
Ako si na Linuxu, a u firmi inzistiraju na .xlsx problematičnog formata, dignešCrossOver i/ili - VirtualBox.

Kruške i jabuke: MS vs Linux != Libre vs MS Office.

Sad će netko papagajski ponovit: "Da, ali to onda jopet moraš kupit (CrossOver), nisi ništa ušparao, samo kompliciranja... truć bljuć".
Pa ušparao si samim time ako umjesto licence za win antivirus staviš Linux. Neima fejsbuk virusa da očeš. Nemere, ne primaju se, ja se trudio :-D
Btw CrossOver će uskoro i na ChromeOS (i Android). Sad čekam da netko veli: "Ali na ChromeOS-u ne možeš imati SAP" ;-)

Nego jedno ozbiljno pitanje: jel netko primjetio da onaj lik Bilal na svaki (ali svaki!) topic gdje se spomene Microsoft ili Windows 24/7 stavlja thumbsup/down (svakome tko stavlja lovorike ili pluje po ms/win)?

Siroče, ja se nadam da je plaćen po palcu, mora da je gadno biti toliko stalno koncentriran na nešto toliko banalno.
Kako se to radno mjesto zove, "honorarni palčenik"? "editor palčeva po forumima"; "virtualni pediker"?

Poruka je uređivana zadnji put uto 14.2.2017 2:08 (Zechina).
17 godina

Kad netko napiše "sumljam" u tekstu kompletno svi argumenti koje je naveo mi padnu u vodu.

Kao parser fukncioniram... Čitam i kad dođem do riječi kao sumljam, funkcjoniram, kuča i sl. jednostavno prestanem parsirati tekst i izvrtim naredbu "exit" 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

meni su naprotiv, sumnjivi oni koji formu pretpostave sadržaju, smislu foruma ili teme (komunikaciji, želji za razmijenom ideja, misli.. pa i ispravkama, ponajmanje pravopisnih..) no, ako te to veseli, nextaj-exitaj.. no čemu? :)

17 godina
ihush kaže...

meni su naprotiv, sumnjivi oni koji formu pretpostave sadržaju, smislu foruma ili teme (komunikaciji, želji za razmijenom ideja, misli.. pa i ispravkama, ponajmanje pravopisnih..) no, ako te to veseli, nextaj-exitaj.. no čemu? :)

Ma post sam napisao više kao zafrkanciju... 

Ali "SUMLJAM"... ne da je greška... nego je napismenost.   

sumlja, dobija, funkcjonira... 

Nisam grammar nazzi, nit pazim previše na to, no ovakve stvari su mi grozne.

No nećemo u offtopic.

12 godina
protjeran

I ja cesto pisem sa moba, tako da pri nekom većem tekstu mi pravopis ili gramatika baš i nisu prioritet. A ona funkcija samokorekcije i samodovrsavanja rijeci zna biti prava mora, no kod duzeg teksta i nevidim kaj je samokorigirano jer na ekranu vise nevidim taj dio...

Bitniji mi je sadrzaj a ne forma...

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Kad netko napiše "sumljam" u tekstu kompletno svi argumenti koje je naveo mi padnu u vodu.

Kao parser fukncioniram... Čitam i kad dođem do riječi kao sumljam, funkcjoniram, kuča i sl. jednostavno prestanem parsirati tekst i izvrtim naredbu "exit" 

Kad si bukva i bukvalno shvaćaš. Ja recimo "sumljam", "nemere" i sl. pišem isključivo s predumišljajem, iz zeke, da razbijem monotoniju. A sad jbg, to da ima gro nepismenih i da je to indikator koječega, nažalost često stoji.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice