Ima tu jedan bitniji 'što sa hardverom' momenaat koji je Bugu izmako - HP TouchPad je u utorak (ovaj utorak, da) pušten u prodaju u Europi - a jučer je objavljeno da se program škartira.
Impresivno, zar ne?
Ima tu jedan bitniji 'što sa hardverom' momenaat koji je Bugu izmako - HP TouchPad je u utorak (ovaj utorak, da) pušten u prodaju u Europi - a jučer je objavljeno da se program škartira.
Impresivno, zar ne?
Sad ih Nokia može tužiti zbog krađe povrede patenta koji opisuje markentiški način za uništavanja vlastitog uređaja!
Može li mi iko dati link od stranice gdje otprilike piše neki trenutni omjer broja PC-a i tableta kad su svi već tako sigurni u budućnost tableta.
Može li mi iko dati link od stranice gdje otprilike piše neki trenutni omjer broja PC-a i tableta kad su svi već tako sigurni u budućnost tableta.
Nije bitan omjer PC-a i (multimedijalnih) tableta, jer bi te on mogao dovesti u zabludu (s obzirom da je tržište PC-a već odavo ustaljeno, a tržište tableta u samom začetku), nego je bitna stopa rasta i potencijalna veličina tržišta.
Očito Steve Jobs nije tako glup kako neki forumaši misle, i shvatio je da je broj potencijalnih korisnika tableta puno veći nego broj potencijalnih korisnika PC-a. S bzirom da je znatno veći broj informatički nepismenih (i polupismenih) ljudi, nego ljudi kojima je za rad (ili zabavu) neophodan 'punokrvni' PC, jasno je da je matematika na strani tableta.
Nije bitan omjer PC-a i (multimedijalnih) tableta, jer bi te on mogao dovesti u zabludu (s obzirom da je tržište PC-a već odavo ustaljeno, a tržište tableta u samom začetku), nego je bitna stopa rasta i potencijalna veličina tržišta.
Očito Steve Jobs nije tako glup kako neki forumaši misle, i shvatio je da je broj potencijalnih korisnika tableta puno veći nego broj potencijalnih korisnika PC-a. S bzirom da je znatno veći broj informatički nepismenih (i polupismenih) ljudi, nego ljudi kojima je za rad (ili zabavu) neophodan 'punokrvni' PC, jasno je da je matematika na strani tableta.
Nitko nije ni rekao da je glup :) Nego radije bi htio viditi brojeve i sam zakljuciti nego otvoriti neku vijest na internetu koja započinje rečenicom : " Znanstvenici su ustanovili..." ili slicno...
Procitao sam ija 100 puta negdje da je prodano puno više tableta negoli računala prosle godine nego nigdje dosad nisam vidio brojke kako bi mogao vidjeti kojom to brzinom ide.
Evo bar kakve takve brojke. Radi se o 10 miliona iPada što nije mala brojka, pogotovo ako uzmemo da prave konkurencije još nema i da je tržište u povojima.
Ljudi su još nepovjerljivi prema tome, ali s vremenom ce nestat i ta barjera. Rekao bi da je Jobs našao nacin da napadne PC segment s leđa - preko mobitela,
do tableta i zabavne elektronike u samu srži PC-biznisa.
Naravno za profesionalan rad još je nužno "pravo racunalo", ali ipak treba stvari sagledat realno.
Ne stvaraju svi informaticki, graficki i slican sadržaj. Po mojoj procjeni tek 10-20% ljudi doista treba racunalo.
Dovoljno je da se osvrnete oko sebe i pogledate clanove obitelji, susjede, rodbinu.. Koliko njih doista treba "pravo racunalo",
a koliko njih sputava baš to "pravo" i onda vas gnjave kad imaju probleme s njima? Koliko njih bi jedan prosjecan tablet bio dovoljan?
Funny stuff! HP znači sve svoje nade polaže upravo u WebOS za razliku šta strani portali prodaju. Igraju na kartu da če proizvođači preć na njihov OS umjesto androida koji je postao magnet za tužbe... Da su na hardwareu marže slabe zna se odavno ali takav rez nisam očekivao...
Koje brojke trebate? http://www.guardian.co.uk/technology/2011/apr/11/tablet-ipad-sales-growth-gartner
Evo bar kakve takve brojke. Radi se o 10 miliona iPada što nije mala brojka, pogotovo ako uzmemo da prave konkurencije još nema i da je tržište u povojima.
Ljudi su još nepovjerljivi prema tome, ali s vremenom ce nestat i ta barjera. Rekao bi da je Jobs našao nacin da napadne PC segment s leđa - preko mobitela,
do tableta i zabavne elektronike u samu srži PC-biznisa.
Naravno za profesionalan rad još je nužno "pravo racunalo", ali ipak treba stvari sagledat realno.
Ne stvaraju svi informaticki, graficki i slican sadržaj. Po mojoj procjeni tek 10-20% ljudi doista treba racunalo.
Dovoljno je da se osvrnete oko sebe i pogledate clanove obitelji, susjede, rodbinu.. Koliko njih doista treba "pravo racunalo",
a koliko njih sputava baš to "pravo" i onda vas gnjave kad imaju probleme s njima? Koliko njih bi jedan prosjecan tablet bio dovoljan?
10 miljuna???...i to ti ideš uspoređivati sa ukupnim brojem PC-a na svijetu...???O kakvoj konkurenciji i u čemu je konkurencija tablet PC-u???..Budi ozbiljan....Nisu ljudi nepovjerljivi,no moraš shvatiti da ipak velika većina se ne baci stvrima za koje im je potreban tablet.Tablet je gadget,uređaj koji NADOPUNJUJE neke funkcije PC-u..o koliko je KORISNIM funkcijama riječ,ipak govori to,da ljudi sigurno neće masovno bacati PC-e u kante za smeće..tablet je dodatak..ne zaokružena cijelina.pazi vrhunske nebuloze koju si napisao: JOBS JE NAŠAO NAČIN SA NAPADNE PC SEGMENT S LEĐA-PREKO MOBITELADO TABLETA I ZABAVNE ELEKTRONIKE...U SAMU SRŽI PC-BIZNISA..hajde se dogovori jel govorimo o biznisu,zabavi,dangubljenju ili nečemu trećem..???
napisao si: NE STVARAJU SVI INFORMATIČKI,GRAFIČKI I SLIČAN SADRŽAJ......oke,kakav se sadržaj može još stvarati,pošto si sve naveo onim INFORMATIČKI...?čovječe pa ti ne znaš složiti 10 smislenih rečenica..
..
Po tvojoj procijeni..e baš si naveo eksperta....
napisao si: POGLEDAJTE ČLANOVE.......Sada ja tebe pitam..Koliko njih treba tablet?..Danas većin svake obitelji ima djecu,djeci su potrebni PC,za igru,učenje,pisanje zadaće,a oni ća sad svakako,jer je to Alen-C rekao,pohrliti baciti PC-e u ropotarnicu prošlosti i krenuti osigurati mjesto u redu za kupovinu tableta..i to ne bilo kakvog,obavezno iPada..
napisao si: A KOLIKO NJIH SPUTAVA....a zašto bi sputavalo?Problemi u svemu,NJIHOVO RJEŠAVANJE,doprinose stjecanju znanja i njegovom fundusu..zato imamo mlade i kreativne dečke(i cure) koji redovno pometu svjetsku konkurenciju u IT znanju..
GNJAVE???...zašto bi nekog gnjavilo,ako netko traži pomoć za problem u IT-u??Čovjek pokazuje želju da rješi problem,da nešto nauči..Ne bježe svi od problema kao vi Jabučari,a ako se pak ukaže,onda vrištite poput curica i čupate si kosu.....
kažeš: PROSJEČAN...tja,možda je Jabučar prosječan,i sve što zahtijeva angažiranje kognitivnih sposobnosti preko tog PROSJEKA,je neprihvatljivo,ali treba uvažiti i činjenicu da postoje i NAPREDNI,ili oni koji to žele postati...i da se radi njih cijeli jedan segment IT tehnologije i dalje razvija,i da će se i dalje razvijati..tebi na tugu..
Dakle Alene,prvo stekni potrebito znanje oko IT tržišta općenito,potom nauči smisleno slagati rečenice,potom malo pogledaj kako svijet funkcionira izvan toga stanja hipnoze i opčinjenosti iProizvodima..pa ćeš možda za kojih 10-15 godina moći shvatiti i umom obuhvati cjelokupnu sliku IT i sve što je vezano za to...A još poduže vremena nemoj dijeliti savjete,jer ionako samo potvrđuješ globalno mišljenje o PROSJEČNOM kognitivnom kapacitetu,PROSJEČNOG iFunnboy-a.Ajde,živ ti meni bio..
10 miljuna???...i to ti ideš uspoređivati sa ukupnim brojem PC-a na svijetu...???O kakvoj konkurenciji i u čemu je konkurencija tablet PC-u???..Budi ozbiljan....Nisu ljudi nepovjerljivi,no moraš shvatiti da ipak velika većina se ne baci stvrima za koje im je potreban tablet.Tablet je gadget,uređaj koji NADOPUNJUJE neke funkcije PC-u..o koliko je KORISNIM funkcijama riječ,ipak govori to,da ljudi sigurno neće masovno bacati PC-e u kante za smeće..tablet je dodatak..ne zaokružena cijelina.pazi vrhunske nebuloze koju si napisao: JOBS JE NAŠAO NAČIN SA NAPADNE PC SEGMENT S LEĐA-PREKO MOBITELADO TABLETA I ZABAVNE ELEKTRONIKE...U SAMU SRŽI PC-BIZNISA..hajde se dogovori jel govorimo o biznisu,zabavi,dangubljenju ili nečemu trećem..???
napisao si: NE STVARAJU SVI INFORMATIČKI,GRAFIČKI I SLIČAN SADRŽAJ......oke,kakav se sadržaj može još stvarati,pošto si sve naveo onim INFORMATIČKI...?čovječe pa ti ne znaš složiti 10 smislenih rečenica..
..
Po tvojoj procijeni..e baš si naveo eksperta....
napisao si: POGLEDAJTE ČLANOVE.......Sada ja tebe pitam..Koliko njih treba tablet?..Danas većin svake obitelji ima djecu,djeci su potrebni PC,za igru,učenje,pisanje zadaće,a oni ća sad svakako,jer je to Alen-C rekao,pohrliti baciti PC-e u ropotarnicu prošlosti i krenuti osigurati mjesto u redu za kupovinu tableta..i to ne bilo kakvog,obavezno iPada..
napisao si: A KOLIKO NJIH SPUTAVA....a zašto bi sputavalo?Problemi u svemu,NJIHOVO RJEŠAVANJE,doprinose stjecanju znanja i njegovom fundusu..zato imamo mlade i kreativne dečke(i cure) koji redovno pometu svjetsku konkurenciju u IT znanju..
GNJAVE???...zašto bi nekog gnjavilo,ako netko traži pomoć za problem u IT-u??Čovjek pokazuje želju da rješi problem,da nešto nauči..Ne bježe svi od problema kao vi Jabučari,a ako se pak ukaže,onda vrištite poput curica i čupate si kosu.....
kažeš: PROSJEČAN...tja,možda je Jabučar prosječan,i sve što zahtijeva angažiranje kognitivnih sposobnosti preko tog PROSJEKA,je neprihvatljivo,ali treba uvažiti i činjenicu da postoje i NAPREDNI,ili oni koji to žele postati...i da se radi njih cijeli jedan segment IT tehnologije i dalje razvija,i da će se i dalje razvijati..tebi na tugu..
Dakle Alene,prvo stekni potrebito znanje oko IT tržišta općenito,potom nauči smisleno slagati rečenice,potom malo pogledaj kako svijet funkcionira izvan toga stanja hipnoze i opčinjenosti iProizvodima..pa ćeš možda za kojih 10-15 godina moći shvatiti i umom obuhvati cjelokupnu sliku IT i sve što je vezano za to...A još poduže vremena nemoj dijeliti savjete,jer ionako samo potvrđuješ globalno mišljenje o PROSJEČNOM kognitivnom kapacitetu,PROSJEČNOG iFunnboy-a.Ajde,živ ti meni bio..
linuxjuzer za pocetak pogledaj svoj post i na što lici pa komentiraj moj. Ponekad se stvarno pitam jel znaš pisati ili to radi u efektu ljutnje ili cega vec.
Onaj link koji sma dao jasno govori da Apple u tom segmentu vodi. Ostalo su price za malu djecu.
Za srž PC-biznisa sam mislio u srž zarade te industrije, a ti sad misli što hoceš..
Obican si ugroženi fanboy
Da, obično pojava konkurentskog uređaja POVEĆA prodaju! Mislim da si zapravo želio reći da će pojava konkurencije povećati izbor i, što je još važnije, spustiti cijenu (možda ne iPada, ali prosječnog uređaja u toj kategoriji da). Međutim, to zapravo znaći da ipak većini ljudi tablet ne treba kao zamjena za računalo veća kao dodatak računalu, a trenutna cijena im je prevelika za jedan takav uređaj. Jedini scenarij u kojem tablet može zamijeniti računalo je dodatno računalo u višečlanoj obitelji koje se koristi samo za najosnovnije stvari kad je glavno računalo zauzeto, a ako je staro računalo još ispravno i prostor ne predstavlja problem i taj problem je pokriven.
Tablet će možda samo umanjiti tendenciju da svaki član obitelji ima vlastito računalo, ali opet oni članovi kojima računalo gotovo pa uopće nije potrebno imaju tendenciju žicati drugog člana obitelji, a ne kupovati.
Mislim da brkaš profesionalan i ozbiljan rad. I moj stari koji je s računalima na ti ponekad treba poslati nekakav skenirani dokument. Mislim da mu lakše objasnim kako skenira dokument i pošalje ga mailom nego da mu za iPad treba adapter za USB, ali ipak prvo moram na netu provjeriti da li taj adapter podržava i skenere ili je namijenjen isključivo za fotoaparate. Tu naravno govorimo o problemima koje imaju informatički nepismeni ljudi, ali takvih je sve manje. Sve više raznih upravnih postupaka možeš riješiti online, računalna pismenost postaje nužan dio svakodnevnice, a Jobs će, ako računa na skupinu računalno nepismenih ljudi iPad4 predstavljati u staračkom domu.
I na kraju, mislim da si malo preumanjio postotak ljudi kojima računalo treba (možda ne u Hrvatskoj s našom demografskom slikom, ali u prosjeku za dio svijeta u kojem su ljudi mogu priuštiti barem jedno od toga dvoje - računalo ili tablet), mislim da je taj postotak bliže 30-40% s tim da je razdioba takva da se to na kraju svede na preko 85 % obitelji pa opet dolazimo na argument koji sam iznio i obrazložio u prvom dijelu posta.
Alene,pošto se pozivaš na "pismenost" definitivno znam koliko imaš "jake" argumente..
napričao si ti malo više toga,a ne o nekom vodstvu..očito tebi jako bitnom,zanemarujući činjenice koje čine život.
Usput,ne spamaj temu jer je topic nešto drugo i nema veze sa tvojim Appleom famoznim..usput..
Kad će tvoj genijalni Apple moći proizvesti ovako dgotrajnu bateriju za lap??...voč link
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/321957-321957-64295-3740645-3955549-5056942.html
Prirodna evolucija tehnološki zaokruženih i tehnički potkovanih firmi su put kojim je otišao IBM,a što se tiče odijeljivanja PC segmenta od ostatka firme,ne znači i gašenje proizvodnje PC-a..dakle,HP ide stepenicu više..
@alen-c
Moraš li ti baš u svakoj temi promovirati svoj voljeni apple.
Pogledaj si listu postova na profilu,od kada si registriran tj. od 2009. godine,imaš sveukupno oko 1000 postova i svi su u temama vezanim uz apple ili njegovu konkurenciju.
Svi znamo da si uživljen u stevu i ostalu kompaniju ali netrebaš nam to već na stotoj temi nabijat na nos i govorit nam o isplativosti iShita.
Nisam hater ,naprotiv mislim da su appleovi proizvodi kvalitetni i isplativi, ali znaš nije apple jedini na svijetu te je konkurencija sposobna ponuditi jednaku kvalitetu kao apple pa možda čak i više nego ta obsesivnost o brandu je zadnjih par godina prešla svu granicu pa svaki fanboy ima 10 appleovih uređaja te im veliki prihodi omogućavaju napredak samo zato što je stevo tako rekao.
""10 miljuna???...i to ti ideš uspoređivati sa ukupnim brojem PC-a na svijetu...""
U prvih šest mjeseci prodano je 7 miliona iPad-a što na godišnjoj razini, bez uračunatog rasta, daje 14 miliona komada godišnje, a ukupno prodanih PC-a (nije specificirano na što se sve misli, ali vjerojatno uključuje desktop-e, notebooke, tabletPC-e, netbooke i td.) u Americi 2010 je bi 360 miliona. E sad ako tebi ne zvuči impresivno činjenica da jedan proizvođač proda jedan uređaj u količini od 4% od ukupnog broja svih prodanih uređaja različitih proizvođača (a imaš desetke uređaja od više desetina proizvođača), i da istovremeno zbog prodaje tog jednog uređaja pada prodaja PC-a u određenim segmentima, onda stvarno ne znam što bi se trebalo dogoditi da te impresionira.
BTW Ukupan broj prodanih PC-a na svijetu nema nikakve veze sa ovom diskusijom, bitno je ono što se prodaje i ono što će se prodati, a ne ono što je već prodano.
""O kakvoj konkurenciji i u čemu je konkurencija tablet PC-u???..""
Media tableti su konkurencija svim netboocima, stolnim računalima skromnih mogućnosti i laptopima do 4000 Kn. Većina ljudi koji kupuju kompjuter za 2500-4000 Kn (a u zadnje vrijeme radi se mahom o netbook i notebook računalima, jer stlona vieše nisu 'cool') koriste od njih upravo onoliko mogućnosti koliko im daju media tableti.
""ljudi sigurno neće masovno bacati PC-e u kante za smeće..tablet je dodatak..ne zaokružena cijelina""
Nitko ne očekuje da će sad ljudi početi bacati kupljene kompjutere i masovno kupovati tablete. Međutim, kao i sve drugo, i kompjuteri imaju vijek trajanja, i kada se nekome tko koristi kompjuter za surfanje, pisanje e-mailova, povremeno igranje i sl. pokvari kompjuter, vjerojatno će prije kupiti tablet nego notebook, isto tako kako danas većina ljudi kojima se pokvari desktop kompjuter kupuju laptop, a ne desktop (iako je desktop snažniji i jeftiniji za održavanje od notebooka).
""pazi vrhunske nebuloze koju si napisao: JOBS JE NAŠAO NAČIN SA NAPADNE PC SEGMENT S LEĐA-PREKO MOBITELADO TABLETA I ZABAVNE ELEKTRONIKE...U SAMU SRŽI PC-BIZNISA..hajde se dogovori jel govorimo o biznisu,zabavi,dangubljenju ili nečemu trećem..???
Jeli ti shvaćaš uopće što je biznis?!! Proizvodnja i prodaja kompjutera (dekstop, notebook, tabletPC, media-Tablet) je BIZNIS, bez obzira da li se pethodno navedeni uređaji koriste za zabavu, biznis ili dangubljenje. Ako nisi shvatio što čovjek htio reći, onda ću ti objasniti ovako. Apple je prvo napravio iPhone, mobitel kojemu su se svi smijali jer se 'ne može poslati MMS sa njega', koji je u relativno kratkom vremenu postao broj 1 po prodaji u svijetu, sa velikom bazom programa prilagođenih 'tabletodinim' uređajima, tj. interakcji sa programima putem prsta (kasnije i žiroskopa). Kada se stvorila velika baza programa za iOS, i kada su svi očekivali da će Apple izbaciti netbook uređaj (jer je to tada bio hit), oni izlaze na tržište sa iPad-om, koji je u startu u velikoj prednosti nad svim konkurentskim uređajima (kojih tada još nema) zbog toga što može koristiti sve programe za iPhone. Danas je jasno da tržište netbook.a polagano odumire, a da media tableti sve više 'nagrizaju' PC tržište u segmentima koje sam prethodno naveo.
""napisao si: NE STVARAJU SVI INFORMATIČKI,GRAFIČKI I SLIČAN SADRŽAJ......oke,kakav se sadržaj može još stvarati,pošto si sve naveo onim INFORMATIČKI...?čovječe pa ti ne znaš složiti 10 smislenih rečenica..
..""
Ovdje se očito misli na programere, grafičke dizajnere, profesionalne muzičare i sve one profesije kojima je za rad nužan punokrvni PC, naravno takvi neće imati puno koristi od media-tableta, ali to nitko ni ne tvrdi.
"" postoje i NAPREDNI,ili oni koji to žele postati...i da se radi njih cijeli jedan segment IT tehnologije i dalje razvija,i da će se i dalje razvijati..tebi na tugu..""
Broj tih 'naprednih' je puno manji od broja prosječnih i ispodprosječnih čije potrebe može zadovoljiti i media-tablet. Možeš biti prilično siguran da se u svijetu i danas prodaje puno više kompjutera za prosječne korisnike, (bez bjesne grafičke kartice, terabajtnih diskova, i core i7 procesora) nego onih koji zadovoljavaju potrebe 'naprednih'.
Alene,pošto se pozivaš na "pismenost" definitivno znam koliko imaš "jake" argumente..
napričao si ti malo više toga,a ne o nekom vodstvu..očito tebi jako bitnom,zanemarujući činjenice koje čine život.
Usput,ne spamaj temu jer je topic nešto drugo i nema veze sa tvojim Appleom famoznim..usput..
Kad će tvoj genijalni Apple moći proizvesti ovako dgotrajnu bateriju za lap??...voč link
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF05a/321957-321957-64295-3740645-3955549-5056942.html
Kakva dugotrajna baterij? Sa obicnom baterijom ovaj radi 4 sata, nakon pola godine odprilike 4 minute. ;-) Ovi iz HP lazu sami sebe pod Overwiev pisu nesto drugo a pod Specifications nesto trece.
Koliko je tvoj omiljeni HP dobar vidi se iz ovog poteza.
""10 miljuna???...i to ti ideš uspoređivati sa ukupnim brojem PC-a na svijetu...""
U prvih šest mjeseci prodano je 7 miliona iPad-a što na godišnjoj razini, bez uračunatog rasta, daje 14 miliona komada godišnje, a ukupno prodanih PC-a (nije specificirano na što se sve misli, ali vjerojatno uključuje desktop-e, notebooke, tabletPC-e, netbooke i td.) u Americi 2010 je bi 360 miliona. E sad ako tebi ne zvuči impresivno činjenica da jedan proizvođač proda jedan uređaj u količini od 4% od ukupnog broja svih prodanih uređaja različitih proizvođača (a imaš desetke uređaja od više desetina proizvođača), i da istovremeno zbog prodaje tog jednog uređaja pada prodaja PC-a u određenim segmentima, onda stvarno ne znam što bi se trebalo dogoditi da te impresionira.
BTW Ukupan broj prodanih PC-a na svijetu nema nikakve veze sa ovom diskusijom, bitno je ono što se prodaje i ono što će se prodati, a ne ono što je već prodano.
iPad ne drži 4% tržišta već preko 50% tržišta (ne znam točnu brojku) jer se tu radi o različitim tržištima. PC tržište, stabilizirano sa hrpom različitih proizvođača jasno definiranim kategorijama kupaca i njihovim potrebama i tržište tableta koje je tek u začetcima bez nekog velikog izbora.
Mislim da je apsurdno tvrditi da je baš iPad uzrok određenog pada prodaje, pogotovo u vrijeme krize i tisuće drugih faktora. Stručnjaci se takvim analizama bave čitavi život i nekad ne mogu biti sigurni ili barem znaju da postoji određena vjerojatnost da je nešto uzrok pada prodaje.
""O kakvoj konkurenciji i u čemu je konkurencija tablet PC-u???..""
Media tableti su konkurencija svim netboocima, stolnim računalima skromnih mogućnosti i laptopima do 4000 Kn. Većina ljudi koji kupuju kompjuter za 2500-4000 Kn (a u zadnje vrijeme radi se mahom o netbook i notebook računalima, jer stlona vieše nisu 'cool') koriste od njih upravo onoliko mogućnosti koliko im daju media tableti.
Tablet je konkurencija netbook računalima i to vrlo slična kao što su notebook računala konkurencija desktopu. Tablet nije zamjena za računalo, već je dodatak. Istina je da možda postoji šaćica ljudi kojima bi mm tablet bio dovoljan, ali takvi opet imaju na raspolaganju računalo nekog ukućana kojem tablet nije dovoljan, pa im je s te strane gledano nepotrebni trošak.
Piši kući, propalo je ...
Zvučalo je kao da želiš time pokazati konkurentnost tableta na tržištu računala.
Slična rasprava je vođena pojavom netbooka, samo onda nije postojao igrač za tako okorjelim fanovima, pa su se te rasprave brzo gasile. Isto tako je i tržište PC-a doživjelo lagani pad. Oscilacije na tržištu su normalna stvar, pogotovo kada se pojavi novi segment iako on nije direktna konkurencija.
Što se budućnosti tiće, tko ima para kupit će laptop ili računalo za rad i igranje, te media tablet za razonodu u vertikali, a tko nema para kupiti će najpovoljniji uređaj koji adekvatno pokriva sve njihove potrebe. Otprilike, kao priča motor i auto. Osobi koja živi u gradu, ne putuje van grada i ima sve svakodnevne rute kvalitetno pokrivene javnim prijevozom, auto nije nužno, čak uzrokuje više problema (veći trošak goriva - veća masa uređaja, problem parkiranja - hrpa kablova i sl). Ako takva osoba treba prijevoz isključivo za ljetne mjesece i nema više od jednog suputnika, motor zadovoljava te uvjete. Međutim, ako je osobi auto potrebno, a nema za auto i za motor, kupiti će auto. Ako ima para, može kupiti i jedno i drugo.
@alen-c
Moraš li ti baš u svakoj temi promovirati svoj voljeni apple.
Pogledaj si listu postova na profilu,od kada si registriran tj. od 2009. godine,imaš sveukupno oko 1000 postova i svi su u temama vezanim uz apple ili njegovu konkurenciju.
Svi znamo da si uživljen u stevu i ostalu kompaniju ali netrebaš nam to već na stotoj temi nabijat na nos i govorit nam o isplativosti iShita.
Nisam hater ,naprotiv mislim da su appleovi proizvodi kvalitetni i isplativi, ali znaš nije apple jedini na svijetu te je konkurencija sposobna ponuditi jednaku kvalitetu kao apple pa možda čak i više nego ta obsesivnost o brandu je zadnjih par godina prešla svu granicu pa svaki fanboy ima 10 appleovih uređaja te im veliki prihodi omogućavaju napredak samo zato što je stevo tako rekao.
Ja u svakoj temi izražavam svoje mišljenje. Ako je to nekome problem i ako mene vidi kao reklamni pano,
onda ima onaj x-ic kraj mog posta i može me u roku odmah blokirati
Što je problem s mojom listom od preko 1000 postova i gotovo 2 gdone registracije?
Sudjelujem u vecini vijesti koje me zanimaju (osim grafickih kartica, igrica, poslovnih rješenja/servera i slicne tematike
koja me ne zanima), također ne sudjelujem u nekim drugim društvenim temama (poput one Kuda ide naše društvo, Birc i ostalo)
jer mi je draže društvo uživo. Pošto je u zadnje vrijeme najviše tema vezanih uz Apple i one su opcenito najciranije, najaktivnije,
najkomentiranije, a mene Apple zanima i koristim njihova riješenja na gotovo svim informatickim pordrucjima,
vrlo rado dajem komentar iz prve ruke i svoja iskustva s navedenim proizvodima cemu ovaj forum i služi.
Zato, ako te to sve skupa smeta, blokiraj me i prici je kraj.
I nije da konkurencija ima loše proizvode. Cesto su na razini Appleovih, nekad i bolji, a vrlo cesto i lošiji.
Ovisno o kojem podrucju govorimo, ali ono što je meni fascinantno kod Applea je njihova uspješnost
koja, ma šta god vi uporno kvocali o marketingu, nije samo to. Apple je firma koja se jednostavno gotovo savršeno kuži u biznis i to je to.
Da imam firmu, volio bi da posluje bar upola ko Apple, a mislim da bi istu stvar i sve druge firme volile.
Hvala što si mu detaljno odgovorio da nemoram ja...
(...)Što se budućnosti tiće, tko ima para kupit će laptop ili računalo za rad i igranje, te media tablet za razonodu u vertikali, a tko nema para kupiti će najpovoljniji uređaj koji adekvatno pokriva sve njihove potrebe. Otprilike, kao priča motor i auto. Osobi koja živi u gradu, ne putuje van grada i ima sve svakodnevne rute kvalitetno pokrivene javnim prijevozom, auto nije nužno, čak uzrokuje više problema (veći trošak goriva - veća masa uređaja, problem parkiranja - hrpa kablova i sl). Ako takva osoba treba prijevoz isključivo za ljetne mjesece i nema više od jednog suputnika, motor zadovoljava te uvjete. Međutim, ako je osobi auto potrebno, a nema za auto i za motor, kupiti će auto. Ako ima para, može kupiti i jedno i drugo.
U tom i jest poanta. Tableti za sad ni ne mjenjaju neko centralno racunalo u kuci, ali imaju toliko prostora za napredak da bi kroz par godina to i mogli.
Zapravo vec danas gotovo da mogu dijelu ljudi. Tableti su za sad još uvijek motor i neka vrsta luksuza za one koji nisu pri parama a imaju komp relativno novijeg datuma.
Ali s vremenom bi se i to moglo promjeniti.
U tom i jest poanta. Tableti za sad ni ne mjenjaju neko centralno racunalo u kuci, ali imaju toliko prostora za napredak da bi kroz par godina to i mogli.
Zapravo vec danas gotovo da mogu dijelu ljudi. Tableti su za sad još uvijek motor i neka vrsta luksuza za one koji nisu pri parama a imaju komp relativno novijeg datuma.
Ali s vremenom bi se i to moglo promjeniti.
Motor je uvijek bio motor i uvijek će biti motor, a svi dosadašnji pokušaji da se od motora napravi zamjena za auto su rezultirali vozilom koje nema toliko prostora koliko ima auto, a izgubilo je sve prednosti motora.
Što se tableta tiće, mislim da bi jedina dostojna zamjena za laptop ili stolno računalo (čak i za najosnovnije radnje) temeljena na tabletu mogla biti kombinacija tableta i nekakvog docka (slično kao što je, ako se ne varam lenovo napravio, samo puno naprednije).
Piši kući, propalo je ...
Znao sam ja prije 5 godina da će to tim putem :) pošta je tamo negdje '95-96 kupila hrpicu Digital Servera, njihove terminale i tako to da bi Digital par godina kasnije rasprodo poslovanje i nesto sa tržišta. Negdje u to vrijeme su kupljeni i Packard Bell desktopi - 5 godina kasnije Packard Bell nestaje sa tržišta, onda je nabavljeno nešto SIDUSa, i ti su se rasprodali... onda je šefovima došlo nešto IBM laptopa pa je par godina kasnije se prodano Lenovu, onda je oko '99 godine počela dolazit Compaq oprema, pogađate, 3-4 godine kasnije Compaq se "udružuje" sa HPom i nestaje kao brand, postaje samo jeftiniji brand HP uređaja.
e, da korišteni su i USR Courier modemi koji su nakon par godina rasprodani pa se poslije nabavljalo 3Com Couriere, od '97-2000 su kupovani Tally šalterski pisači - Tally se utopio u Genicomu pri udruživanju 2003 godine :)
i da se ne prisjećam dalje :) uglavnom:
Prije 5 godina kupljeni HP serveri i sad HP razmišlja o rasprodaji proizvodnje hardvera :)
Impresivno, zar ne?
pokazuje da je trulo iznutra.
Motor je uvijek bio motor i uvijek će biti motor, a svi dosadašnji pokušaji da se od motora napravi zamjena za auto su rezultirali vozilom koje nema toliko prostora koliko ima auto, a izgubilo je sve prednosti motora.
Što se tableta tiće, mislim da bi jedina dostojna zamjena za laptop ili stolno računalo (čak i za najosnovnije radnje) temeljena na tabletu mogla biti kombinacija tableta i nekakvog docka (slično kao što je, ako se ne varam lenovo napravio, samo puno naprednije).
Da ali ovdje su drugaciji uvijeti, tu doista "motor" može evolvuirat u dostojnu zamjenu za "auto". Naravno ne onaj trkaci, ne autobus, niti kamion ili kombi, ali auto da.
Jer dodavanjem procesorske snage i širenjem mobilnih mreža velikih brzina dock nece biti ni potreban, dapace, možda nece trebat ni kabel za napajanje jer ce to raditi indukcijom
ili se možda do tad usavrši i bezicno napajanje na razini sobe/stana. U svakom slucaju metafora s motorom je skoro dovoljna ali nije potpuna.
Motor nema taj prostor manevracije kao tableti. U samoj vijesti se spominju tableti("HP-ov CEO Leo Apotheker izjavio je (...)da je efekt tableta stvaran")
ali smo se malo previše sada usmjerili na tablete, a i mislim da ima dovoljno o njima u drugim temama.