meni je pala potrosnja memorije s 1 gige na 650mb. i dalje puno al super je sto rade na tome. 
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Firefox kao takav ne trosi puno memorije (rama) vec ABP
Opera ima click to play vec godinama. Fascinantno mi je koliko je stvari inovativnih Opera donjela korisnicima, a tako mali udio na trzistu drzi..
na 6 tabova i Adblock-om mi Firefox troši 100 mb više. Tako da ima istine. Mogu zamislit koliko onda iznosi na 20 tabova koliko ih inače imam otvorenih.
Meni se Firefox zna popeti i do 1,3GB memorije, tako da pozdravljam bilo kakvo smanjivanje 
meni sad samo sa jednim tabom i to ova stranica trosi 283Mb
zbog adblocka
Meni se Firefox zna popeti i do 1,3GB memorije, tako da pozdravljam bilo kakvo smanjivanje 
točno to, nekad se valjda toliko zna zblesirat sa par otvorenih tabova da zauzece memorije zna nenormalno skočit
živi bili pa vidjeli
Don't even care koliko troši koristi, RAM je tu da ga se koristi a ne za ukras, sa 4GB u računalu nek Firefox komotno zauzima 1,5.
Opera ima click to play vec godinama. Fascinantno mi je koliko je stvari inovativnih Opera donjela korisnicima, a tako mali udio na trzistu drzi..
Click to play, i to vrlo lako podesis pravila koja vrijede od stranice do stranice. Da ne spominjemo ostale naprednije funkcije + nevjerojatno mogucnost customizacije. Ni jedan browser nije nikad bio ni blizu toga, cak ni sa addonsima. I onda budale iz Opere odluce sve to ubiti jednim potezom. Cestitam im :(
P.S.
Nakon 10+ godina Opere, trenutacno sam na Safariu. Da, brzi je od presta, da stabilniji je. No imam osjecaj da je Opera jedini pravi 'internet kit'. U usporedbi sa tom Operom, ovaj Safari je jedna obicna mala igracka :(
Click to play, i to vrlo lako podesis pravila koja vrijede od stranice do stranice. Da ne spominjemo ostale naprednije funkcije + nevjerojatno mogucnost customizacije. Ni jedan browser nije nikad bio ni blizu toga, cak ni sa addonsima. I onda budale iz Opere odluce sve to ubiti jednim potezom. Cestitam im :(
P.S.
Nakon 10+ godina Opere, trenutacno sam na Safariu. Da, brzi je od presta, da stabilniji je. No imam osjecaj da je Opera jedini pravi 'internet kit'. U usporedbi sa tom Operom, ovaj Safari je jedna obicna mala igracka :(
Misliš naravno na Operu 12.
P.S.
Misliš naravno na Operu 12.
Naravno. Ova nova 'Opera' (ustvari nekakav ljepsi shell chromea) je uzasna.
Jesu li popravili uništeni / zgužvani izgled fontova pod Windowsima 8.1?
Detalji: http://support.mozilla.org/en-US/questions/974756
Evo uz otvorenih 9 tabova meni je pala potrošnja memorije sa nekih 650mb na 290mb ajde barem za ovo palac gore.
Naravno. Ova nova 'Opera' (ustvari nekakav ljepsi shell chromea) je uzasna.
Prikaz web stranica je relativno dobar, ali ništa više od toga. Fali brdo stvari, navodno ih pomalo vraćaju pa će valjda kroz iduću godinu biti nešto bolje stanje.
amater sam na tom području, no zanima me jesu uvjek stvarno utrošeni toliko rama, mislim hoču reći može pisati da je utrošeno 600mb rama a zapravo nije toliko utrošeno nego više je rezervirano, ne govorim za firefox nego oopenito za svaki program, dali je moguče da neki program rezervira više rama a zapravo ne treba toliko. Ajmo recimo prikažimo to kao prijevoz tereta recimo vreče cementa. Treba prenjeti otprilike 35tona cementa, zna se otprilike da recimo da je za to potrebano tri velika kamiona, i na kraju jedan kamion nije potpuno poopunjen nego je to otprilike izračunano koliko je potrebno.
Nisam programer, ali imam teoriju da to tako fukcionira, neka mi netko tko se razumije u programiranje ispravi ako nije tako.
Detalji: http://support.mozilla.org/en-US/questions/974756
Popravili su (ima status fixed): "Text Rendering Issues on Windows 7 with Platform Update KB2670838 (MSIE 10 Prerequisite) or on Windows 8.1 (812695)"
Detalji: http://www.mozilla.org/en-US/firefox/26.0/releasenotes/
Zanimljivo kako svi primjećuju manje zauzeće memorije kad su vidjeli graf. Ja osobno sam iskusio poboljšanje od možda par desetaka MB. To je do sadržaja koji otvarate u browseru, očigledno otvarate stranice koje su prepune slika. Firefox sada odbacuje sve dekodirane slike koje nisu trenutno vidljive i dinamički ih dekodira kada postanu vidljive (bilo skrolanjem stranice ili prebacivanjem na neki drugi tab).
U prethodnoj verziji (25) je bilo slično ponašanje samo što su se sve slike dekodirale pa onda odbacile što je uzrokovalo privremeni memory spike. A u verziji prije te (24) su se sve dekodirane slike držale u memoriji neovisno o tome jesu li vidljive ili nisu, to je bilo najbrže rješenje i ovo je dobar pokazatelj kako uvijek postoji kontrast između memorijskog zauzeća i zauzeća procesorskog vremena. To je jedan kompromis, ili jedno ili drugo.
Glede click to playa, flashblock postoji već jako jako dugo, a to je no.1 plugin koji većina želi blokirati. Sada sa ovime isti je postao suvišan.
amater sam na tom području, no zanima me jesu uvjek stvarno utrošeni toliko rama, mislim hoču reći može pisati da je utrošeno 600mb rama a zapravo nije toliko utrošeno nego više je rezervirano, ne govorim za firefox nego oopenito za svaki program, dali je moguče da neki program rezervira više rama a zapravo ne treba toliko.
Svakako da je moguće. Kada program alocira memoriju, ne mora značiti da doista program i koristi tu memoriju (odnosno da je stavio neke svoje podatke tamo). Ali operacijski sustav je zabilježio tu memoriju kao zauzetu što znači da drugi programi imaju manje dostupne memorije.
No uvijek se u pravilu radi o alokaciji u virtualnom adresnom prostoru, to se onda pomoću virtual memory managera i procesora prevodi u stvarne memorijske adrese. Odnosno samo zato što je komad virtualnog adresnog prostora zauzet, ne mora značiti da je to komad memorije koji je trenutno u fizičkoj radnoj memoriji, on se može nalaziti i u swap datoteci ili biti prebačen tamo ako mu dugo nije pristupano i nekom programu zatreba više radne memorije.
Virtualna memorija nije baš jednostavna stvar za objasniti laiku. U sustavu virtualne memorije RAM postaje kao nekakav cache za najčešće korištene komade memorije.
Sumnjam da pod Javom bas ima sve te mogucnosti.
Sto se tice grafike tu ima nekih novih mogucnosti. Npr slike se mogu spremit u memoriju graficke kartice ili na disk pa po potrebi prebacit u GPU.
Da ali ti to sve u konačnici izađe na isto. Jedino što odskače od ostatka ekipe su memorijske stranice koje nikako ne smiju završiti u page datoteci (to su recimo neke komponente kernela).
Imaš samo dva stanja: tražena memorijska stranica je ili u radnoj memoriji, ili je u page datoteci. Ova međustanja kao što je recimo rezerviranje virtualnog adresnog bloka sa VirtualAlloc, su ni vamo ni tamo, dok ih ne commitaš i pokušaš im pristupiti, tada ih VMM utrpa tamo gdje je prikladno u tom trenutku (RAM ili page datoteka). Memorijski mapirane datoteke funkcioniraju u biti kao i page datoteka.
Sve ostalo su varijacije na temu.
Uz navedeni VirtualAlloc (znaci low level funkcija) postoje i heapovi. Kada OS kreira proces tada zanj kreira i default heap. Taj heap pak nema puno veze sa C/C++ heapom koji koristi malloc (odnosno new indirektno). Metode GlobalAlloc i LocalAlloc pozivaju HeapAlloc. Osim default heapa proces moze kreirati dodatne private heapove. Npr, C library za malloc moze kreirati private heap i u njemu radit alokacije. Za razliku od Jave ili C# koji memoriju alociraju na jednom mjestu i pustaju garbage collectoru da ju brise C/C++ mogu napravit svoj private heap i sve alocirano pobrisat u tren oka (razlika se vidi kada se gasi Java/C# onda to traje i memorija polagano pada).
Kao sto sam spomenuo, C/C++ heap nema veze sa OS heapom (default ili private). Heap metode nisu previse brze pa C library koristi vlastite heap metode i algoritme. Oni stariji mozda se sjete da je VS5 bio vrlo polagan u alokaciji memorije, pa su u VS6 napisali svoj vlastiti.
Ono sto je bitno, 32 bit proces moze linearno adresirat max 4GB. Pod x64 limit je nekih 3.5GB (dio odlazi na dlle i nesto WoW64) dok pod x86 je nesto ispod 2GB (odnosno 3GB ako se upali 4GT). Kako je FF 32 bit limitirani smo Javom i programerom koji mogu limit stavit na 2GB. Programerom zato jer jako puno njih ako ima adrese iznad 2GB (bit 31 je 1) smatra da se radi o sistemskoj memoriji, a da ne kazem da puno njih casta pointere u int/long i tada sve adrese iznad 2GB postaju negativni brojevi!
Opcenito browseri mogu biti vrlo tricky jer XML parser vrlo lako moze kompletan web page (HTML je verzija XMLa) pretvorit u objekte koje sve drzi u memoriji, npr famozni MSXML parser. U tom slucaju potrosnja je ogromna, a oslobadjanje memorije polagano jer se mora objekt po objekt brisat.
Kompromisi postoje i kod zauzeca memorje i brzine. Npr anim gif moze sve frameove dekomprimirat (pretvorit u bitmape) te tako zauzet vise memorije ali i osjetno brze radit.
Svaka cast sto se ovi sa FFom trude optimizirat program i ne bi skodilo Googlu da se ugleda u njih i optimizira Android, a ne da proizvodjaci trpaju tone RAM.
Kako je ono išlo "algorithms are for people who don't know how to buy more RAM"? 
Pratim dečke iz Mozille kako se bore sa memorijskim zauzećem, praktički su sve poznate rupe već odavno pokrpane, i realno ovo je sada preljevanje iz šupljeg u prazno. Sve su toliko skresali do krajnjih granica (recimo čačkali alignment raznih struktura kako bi bile kompaktnije, znači već smo na razini brojanja bajtova), a neinformirani korisnici i dalje pootvaraju hrpu gluposti u browseru i onda se žale kako Firefox ždere RAM.
Najbolje onda isključiti javascript JIT i ostaviti interpreter i odmah će biti 'slim'. Ali ne, onda će biti spor a Chrome će biti munjevit u usporedbi. Korisnici su kao žene, ne možeš s njima, ne možeš bez njih. 
Čini se da nisu. Kod mene na Windowsu 7 na nekim stranicama ovako izgledaju slova u Firefoxu 26:
Tako su meni izgledala slova u Firefoxu 25 pod Windowsima 8.1. Pročitaj sadržaj linka kojeg si citirao, tamo ti je opisan način kako se riješiti toga problema odlaskom u about:config i promjenom jednog parametra. Meni je to pomoglo u slučaju Firefox 25. Firefox 26 tek moram isprobati.