LOOOOL! 
Na kraju će zbilja ispasti da će Radeoni 6xxx ugledati svjetlo dana prije novih GTX-ica 
Thumbs down Nvidia!
LOOOOL! 
Na kraju će zbilja ispasti da će Radeoni 6xxx ugledati svjetlo dana prije novih GTX-ica 
Thumbs down Nvidia!
Kvragu, nije mi jasno koje je to grafičke čipove Nvidia tako uspješno prodavala u zadnjem kvartalu prošle godine? GTX285 sigurno nije - meni se jedna takva pokvarila u prosincu i dobio sam nakon tri tjedna ATI HD5870 u zamjenu. Objašnjenje: trenutno nema Nvidijinih kartica na tržištu. I kako su to TMSC-eve isporuke tako katastrofalno slabe, kada ATI-jevih 40-nanometarskih čipova ima na tone?
OK, ovo je sad već sramota!
Meni se čini da je Nvidiju glave došla vlastita ambicijoznost, drugim riječima pucali su previsoko ovaj puta i sad su se našli u problemima što se tiče masovne proizvodnje.
Badava im odličan proizvod ako ga jednostavno ne mogu proizvesti u dovoljnim količinama 
Na žalost, sad je ATI totalno bez konkurencije u dx11 segmentu i neće tako skoro spuštati cijene..
aaahahahaaaa
Iskreno, čak sam ovo i očekivao...preveliko puhanje s fermijima, a ko zna kad će na kraju izaći...
ATI će ima na kraju 10-ak mjeseci prije grafe s dx11 podrškom na tržištu pa sad računajte koliki su tu gubici...
Sad će se opet pojavit nVidia fan boysi i tvrdit da će to bit najjače, najbolje i sve naj kad konačno ugledaju svijetlo dana.
Sramota za nVidiu, ATI-ju svaka čast, rade izvanredan posao.
Damn! Bas sam gledao negdje oko 4. mjeseca uzimati novi pc i racunam da ce cijene radeonki pasti kad izadje fermi a ono nikad pa nikad da izadje.......
Objašnjenje: trenutno nema Nvidijinih kartica na tržištu. I kako su to TMSC-eve isporuke tako katastrofalno slabe, kada ATI-jevih 40-nanometarskih čipova ima na tone?
Ati je puno prije skočio u 40nm vlak. Ovo im je druga generacija i nije sve išlo tako glatko. Jedno vrijeme su prodavali samo 58-ice kojima su čak i dizali cijenu jer u datom momentu nije bilo druge konkurencije! ATI se, osim toga, češće više igra s proizvodnim procesima s manjim naglaskom na arhitekturu, dok je kod Nvidie obrnuto. Vjerujem da će izbaciti nešto znatno bolje jer se ATI u seriji 5 i nije nešto posebno iskazao; samo dok istjeraju bubice u proizvodnji.
Kvragu, nije mi jasno koje je to grafičke čipove Nvidia tako uspješno prodavala u zadnjem kvartalu prošle godine? GTX285 sigurno nije - meni se jedna takva pokvarila u prosincu i dobio sam nakon tri tjedna ATI HD5870 u zamjenu. Objašnjenje: trenutno nema Nvidijinih kartica na tržištu. I kako su to TMSC-eve isporuke tako katastrofalno slabe, kada ATI-jevih 40-nanometarskih čipova ima na tone?
Čipovi koje je nvidia uspješno prodavala su vjerojatno Tegra, ION i mobilni GPU-ovi. Ipak još uvijek su popularniji od ATi-a u prijenosnicima (ne znam zašto, ali ajde).
Što se tiče TMSC-a, tu je vjerojatno problem u nvidijinom dizajnu čipa jer očito nemaju problem s ATi-evim dizajnom.
ovo je loša vijest za sve one koji kupuju potpuno nove konfe jer svi čekaju nvidiu radi smanjenja cijena ati-a
oni koji imaju nvidie gtx 260 ili jače nemaju potrebe prelazit na ati grafe
i tu su još bogati dečeci(fanboyi) kojima nije problem bacit gtx295 i dat 5k kn-a za fermi
Hoće li uskoro pasti cijene "starijih" nvidijnih kartica tipa gts250, koja mi se cini ok?
Meni se čini da je Nvidiju glave došla vlastita ambicijoznost, drugim riječima pucali su previsoko ovaj puta i sad su se našli u problemima što se tiče masovne proizvodnje.
Badava im odličan proizvod ako ga jednostavno ne mogu proizvesti u dovoljnim količinama 
Na žalost, sad je ATI totalno bez konkurencije u dx11 segmentu i neće tako skoro spuštati cijene..
Sad si malo promijenio priču, prije mijesec dana si nas uvijeravao da čekamo 3. mijesec i da če onda fermi izač i da čemo se iznenadit sa rezultatima i to opet od tvojih poznatih izvora.
LOL
Izgleda da cu ja trebati cekat drugi dio 2010 da cijena mainstream ATI kartica padne, možda i duže. Tko zna kad ce Nvidija izbaciti mainstream Fermi kartice.
Ovo što se tice prodaje, najvjerojatnije su zaradili na ovim karticama kaj su preimenovali u 300 seriju. Puno ljudi kupuje komp a da opce ne gleda performanse.
Zato što je Fermi osjetno veći i kompleksniji nego ATI-jev Cypress. Uz to, Nvidia nema toliko iskustva s 40-nanometarskim TSMC-ovim procesom. ATI je 40nm testirao s Radeonom HD 4770 koji je temeljen na čipu solidne veličine. Nvidijin prvi 40nm čip je GT220 (ako me sjećanje ne vara), low-end igračka.
LOOOOL! 
Thumbs down Nvidia!
LOOOOL 
Na kraju će ispasti da će Nvidia pomesti pod sa Radeon 6xxx serijom kada izađe Fermi, isto kao što dan danas sa starom serijom (recimo 295-icom) mete pod sa većinom 5xxx Radeonki 
Thumbs up Nvidia!
iako je i meni osobno draži ATi, ali jbg, činjenice su činjenice :)
Ne... 5000 serija mete pod sa 200 serijom, cak i 4000 serija ako gledamo koje performanse dobijemo za pare. Trenutne ATI kartice su bazirane na arihitekturu koja je stara nekoliko godina, a 6000 serija ce biti bazirana na novoj arhitekturu, pa ce možda 6000 serija mesti pod sa Fermi 2 i Fermi 3. Necemo znati dok to vrijeme ne dođe. Trenutno ATI ima najacu karticu i jedini ima DX11, ne samo jednu karticu nego cijelu seriju kartica. Da vidimo kakav ce Fermi biti još trebamo cekat, za sada znamo da gadno kasni i ima hrpu problema koje još treba popraviti.
pa meni se ovo cini tipicna nvidia koja uvijek neparne serije nekaj kemija i pusta atiju da kolo vodi i onda ga pomete sa snagom parne serije na dve-tri godine.A i direkt x11 hm tek ima na prste ruke valjda true za desetku igri.Ovaj 11 nije ni zazivel a i nebu ziher do ljeta.Nvidija zema lovu na mobilcima sad jer je to bilo aktualno prosle godine .Neznam ko bi sad kupil ati serije 5 jer nicem ne sluzi.Jedino oni koji moraju kupiti zadnji krik jer podrzava x monitora a uredno budu imali gore 22jku tn matrice komada jedan celi zivot.I platiti 2 puta visu cijenu za 10 posto performanci u ovom trenutku je suludo.Tak da ova odgoda nvidije i nije mozda bez razloga.Fulali su vlak da budu prvi a sad gurat hardware ishitreno bez potrebe za tim jer nema sta upregnut bilo bi jos gore
fermi je najprije krenuo kao neparna sad je parna a na kraju bi se jos moglo desit da ova marketinska sapunjara zavrsi krajem godine kao neparne serija
Novu kartu bi kupil svako ko kupuje novi komp, graficku jer mu je stara zastarjela ili crkla a trenutno nvidijinu postenu kartu i da zeli ne moze kupiti jer najace sto trenutno stancaju je ona tuga od gts250 sa prastarim g92 chipom
Sam directx11 je kod razvojnih timova za novi api veoma dobro prihvacen jer ne samo sta donosi vizualne pomak dosta pojednostavljuje izradu samih igara.
Za usporedbu recimo directx10 dan danas nema (osim mozda crysisa i stalkera cs) igru koje ga postenono iskoristavaju dok je vec sada razvojna lista za dx11 impresivna
Loše za nas kupce, nvidia tek na ljeto izbacuje novi proizvod, cijene atija do ljeta ostaju iste ili rastu za što su veće šanse.
Serija 6 od atija sigurno izlazi zajedno sa nvidijom na ljeto, do tad se priprema proizvodnja i po potrebi štancaju zalihe.
Nvidija treba izbaciti čudo od karte po povoljnoj cijeni, uz proizvodni proces i kompleksnost čipa nemam pojma kako misle napravit.
Nedostatak kartica starije generacije tipa gtx260 barem kod nas.
Ovo za nvidiu liči na famoznu seriju 5...
Serija 6 od atija sigurno izlazi zajedno sa nvidijom na ljeto, do tad se priprema proizvodnja i po potrebi štancaju zalihe.
prerano...vidi!
fermi je najprije krenuo kao neparna sad je parna a na kraju bi se jos moglo desit da ova marketinska sapunjara zavrsi krajem godine kao neparne serija
Novu kartu bi kupil svako ko kupuje novi komp, graficku jer mu je stara zastarjela ili crkla a trenutno nvidijinu postenu kartu i da zeli ne moze kupiti jer najace sto trenutno stancaju je ona tuga od gts250 sa prastarim g92 chipom
Sam directx11 je kod razvojnih timova za novi api veoma dobro prihvacen jer ne samo sta donosi vizualne pomak dosta pojednostavljuje izradu samih igara.
Za usporedbu recimo directx10 dan danas nema (osim mozda crysisa i stalkera cs) igru koje ga postenono iskoristavaju dok je vec sada razvojna lista za dx11 impresivna
Ispravka crysis ne iskoristava dx10, to je bila samo varka jer i u xp mozes imati indeticnu grafiku s modom....
http://www.moddb.com/games/crysis/addons/crysis-dx10-graphic-features-under-dx9-minimod <--- link
A i bilo je dosta igra sa dx10 al ja vecinom nisam primjetio razliku...
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_with_DirectX_10_support
Sta se tice dx11 jos nisam uspio testirat, nado sam se da ce biti na avp demu ali nije bilo :/, sad dok uhvatim vremena pa cu skinut avp igru posto je izasla napokon onda cu malo isprobat(govorim o steam igri da nebi bvze bilo da promoviram torrente)
A sad on topic: Posto sad imam 5870, ja mislim da cu tek graficku mjenjati najesen sa "460gtx" ili "5890" ako izadu ili kak ce se vec zvati ta single gpu rjesnja sve ce ovisiti o tome koja ce biti u rangu 4890 sta je bila u rangu dok je izasla...
Mislio sam da bude tak,tak im treba,a i nikad nisam volio nvidie zbog njihovih cijena i prevelikog napuhavanja tak da mi je svejedno,ali sad ce cijene novih radeona ostati iste 
Aj malo sam ubrza ati. Serija 6 izlazi krajem 2010 početak 2011 po prvim najavama.
To im ostavlja vremena da kloknu čipove ukoliko bude prevelika razlika naspram femija..
Na kraju će ispasti da će Nvidia pomesti pod sa Radeon 6xxx serijom kada izađe Fermi, isto kao što dan danas sa starom serijom (recimo 295-icom) mete pod sa većinom 5xxx Radeonki 
Thumbs up Nvidia!
prvo neka izbace nešto, pa onda komentiraj.... a to šta mete pod, neću, ulazit, samo mi je malo smješno ovo TU nvidia...
veliki problemi za njih te jednostano nemaju odg, za ovo šta je ati napaia... nek serija 2xx mete pod, al koliko se
samo naprodalo ati4xxx puno, mis i previpe to sve govori...
LOOOOL! 
Thumbs down Nvidia!
Koji je ovo? 3. put da si [opet] bio u krivu, a ja u pravu. LOL.
Btw koja to 2xx kartica "mete pod" s radeonkama 5xxx? LOL? Imaš neki suvisli link?
Evo nešto što će obožavateljima Nvidije učiniti ovaj vikend najdužim u životu. Prema upravo ispisanoj obavijesti na Twitteru, Nvidia se sprema objaviti nešto veliko u ponedjeljak u 9 sati (pretpostavljam u 18 sati po našem vremenu) i vjerojatno je povezano s Fermijem.
ARE YOU READY? Check back here on Monday morning at 9:00 a.m. PST for a major announcement!
http://twitter.com/NVIDIAGeForce
Da, ali opet što se nekakvih rokova tiče.. performanse su druga priča.
Bez obzira na sve, trebam ja slijediti svoj dosadašnji ritam kupnje kartica i kupovati (što se Nvidije tiče) svaku 'parnu' seriju -
(*GF256*,GF2,*GF3*, GF4,*GF5*, GF6,*GF7*, GF8,*GF9*, GF2xx, *ovdje se preskače Fermi*, ovu nakon Fermija kupiti) 
Kao što se vidi neparne serije su skoro sve bile nekakvi 'pionirski' modeli (recimo GF256, GF3 i GF5) kojima je trebala dorada ili nabrijaniji modeli prethodne verzije (GF7 i GF9) koji u biti nisu nosili nikakvih novina i nije ih se baš isplatilo kupovat (sa specijalnim naglaskom na fijasko GF5 - poznatijom kao GF-Fx).
Po tom modelu se nadam da će ista stvar biti i sa Fermijem, tj. da će iduća serija nakon GTX4xx biti usavršena Fermi arhitektura koja će vladati tržištem i koju će se zaista isplatiti kupiti.
nes ti firme koja velike novosti objavljuje na twiterru
imenjace gf9xxx ti je bila preimenovana gf8xxx serija tj radilo se o jednom te istom g92chipu tako da ti cijela ova teorija pada u vodu
Da, ali opet što se nekakvih rokova tiče.. performanse su druga priča.
Bez obzira na sve, trebam ja slijediti svoj dosadašnji ritam kupnje kartica i kupovati (što se Nvidije tiče) svaku 'parnu' seriju -
(*GF256*,GF2,*GF3*, GF4,*GF5*, GF6,*GF7*, GF8,*GF9*, GF2xx, *ovdje se preskače Fermi*, ovu nakon Fermija kupiti) 
Kao što se vidi neparne serije su skoro sve bile nekakvi 'pionirski' modeli (recimo GF256, GF3 i GF5) kojima je trebala dorada ili nabrijaniji modeli prethodne verzije (GF7 i GF9) koji u biti nisu nosili nikakvih novina i nije ih se baš isplatilo kupovat (sa specijalnim naglaskom na fijasko GF5 - poznatijom kao GF-Fx).
Po tom modelu se nadam da će ista stvar biti i sa Fermijem, tj. da će iduća serija nakon GTX4xx biti usavršena Fermi arhitektura koja će vladati tržištem i koju će se zaista isplatiti kupiti.
GTX400 je parna serija zar ne? (znam da nije čip/arhitektura,ali po imenu je)
Serija poslje GTX400 će se zvati GTX500 što nije parno. Previše gledaš u budućnost. Može se desiti i da nvidia bankrotira ili se povuče iz biznisa desktop grafičkih kartica ili jednostavno padne meteor na zgradu nvidia-e i poginu svi inžinjeri i CEO.
Što se ovo duže odgađa to meni bolje,a i vlasnicima HD58** serije jer cijene nepadaju, nego samo rastu. Pa čak možemo koji dan prije izlaska fermija prodati te grafičke po istoj,ako ne i većoj cijeni nego što smo je platili. Pa se pričeka 1-2mj da cijene padnu i doda se par sto kuna i uzme neki spermić (u slučaju da bude dobra) ili napumpani cypress vjerovatno HD5890 no nema potrebe.
Ova HD5850 vuče sve, a tako će ostat još neko vrijeme (samo da me teselacija ne shebe jer ruši performanse za 50% ravnam se prema unigine-u).
Moja next kartica će biti vjerovatno nešto iz ergele HD7*** ili GTX5**(6**)