Nešto se svi okreću ARM arhitekturi.
Kad je to jedina koju si mogu priustiti, sto im jos uopce preostaje, POWER, x86, Itanium, Sparc i MIPS od velikih riba...
Da su bar ostali na POWER, e to je bila mrcina...
PowerVR grafika za prijenosnike?
To Zacate E350 pojede pogledom...
Možeš li tu svoju tvrdnju poduprijeti kakvim podacima ili samo lupaš bezveze?!
:-)
HD6310 sa jezgrom na 500 MHz ima fillrate 2 Gpixela/s (prema podacima sa Wikipedije), dok SGX543MP4 (4 jezgre) ima preko 4 Gpixela/s sa jezgrom na 200 MHz (prema Imagine-ovim tvrdnjama sa GameSpot-a).
HD6310 sa jezgrom na 500 MHz ima fillrate 2 Gpixela/s (prema podacima sa Wikipedije), dok SGX543MP4 (4 jezgre) ima preko 4 Gpixela/s sa jezgrom na 200 MHz (prema Imagine-ovim tvrdnjama sa GameSpot-a).
Necu ulaziti u detalje, ali sve ovisi o memoriji, znaci brzina i sirina busa. Naravno i o "velicini" pixela. Koliko god da imas jezgri postoji samo jedna memorija kojoj moras pristupiti. Sama brzina jezgre bitna je ali se ipak podaci moraju nekamo zapisati, a to je memorija.
Proizvodjaci jako puno ka....ka....ju i pisu svasta te vrte vrlo optimizirane testove za vlastite chipove. Sjetite se samo sto je prije bilo sa MIPSovima, a danas se preslo na DMIPSe (DhrystoneMIPS). Cray je mrak komputer ali samo za paralelne zadatke. Na najobicnijem problemu koji se ne moze paralelizirati pada na koljena. Isto tako vrijedi i za graficke procesore. nVidia i ATI razbacivaju se stotinama jezgri koje rade paralelno ali da bi dobile rezultate zahtjevaju ludu memoriju i abnormalno siroke buseve.
Malo u drugi svijet, da li ste ikada uspjeli dobiti potrosnju benzina koju navodi proizvodjac? Kako sam pisao software za to jako dobro znam o kojoj se prijevari radi!
Kaj to oni sve proizvode?
Ja bih ipak rekao da je bitno oboje. Fillrate je maksimalna brzina iscrtavanja bez utjecaja memorije, znaci strogo gledano broj pixela u sekundi koje je cip sposoban iscrtati. Propusnost memorije mjeri kolicinu podataka koja u sekundi moze proci iz memorije u cip. E sad mozes ti imati i 300 GB/s propusnost, ako ti je fillrate ogranicen mozes se je***, vrijedi i obratno. Ako je fillrate monstruozan, a propusnost memorije nedovoljna onda cip sjedi besposlen i ceka na memoriju.
Tehnički detalji u 'ovoj priči' i nisu toliko bitni, samo sam htio reći da je, bez navođenja nekih konkretnih podataka, izjava tipa 'taj i taj GPU će toga i toga pojesti pogledom' obično lupetanje, bezveze i totalno nepotrebno.
Koliko god ovi podaci bili točni ili ne, ipak pokazuju da razlika između ova dva GPU-a i nije toliko drastična.
Ocito se misli na osmišljavanje, dizajniranje i projektiranja vlastitih proizvoda.
Proizvodnju također sami vode, samo fizicki posao za njih odrađuju Kinezi i sl.
A i mislim da je veci naglasak na dizajn. Dizajniraju izgled svojih uređaja, komponente koje ce koristit,
OS, sad dizajniraju i vlastiti ARM procesor po licenci i tako.
Apple je u svakom slucaju prilicno drugaciji od drugih.
Dok se neki bave proizvodnjom (Samsung, Toshiba, LG..), oni se bave razvojem, razradom ideja,
dizajnom i projektiranjem. Slikovito bi se reklo da je Apple arhitekt, a Samsung, Foxconn i ostala ekipa
izvođaci.
Zar je Apple SVI?
A tko još u ovakve svrhe koristi ARM arhitekturu? dakle govorimo o Notebook-ovima i ostalim prijenosnicima. Jedino di je ARM popularan jesu tableti i smartphonovi. Ukratko Apple je trenutno jedini, uostalom i razumljiv je ovaj potez pošto apple drži licencu za ARM arhitekturu.Mada u jednu ruku vrlo riskantan, posebice ako se uzme u obzir da će intel vec 2012,godine usvojiti 22nm proizvodni proces
Zar je Apple SVI?
Trenutno svi tržišno i poslovni relevantni. MS radi Windows 8 za ARM arhitekturu, ne bez vraga. Apple testira ARM za prijenosnike.
Ocito se misli na osmišljavanje, dizajniranje i projektiranja vlastitih proizvoda.
Proizvodnju također sami vode, samo fizicki posao za njih odrađuju Kinezi i sl.
A i mislim da je veci naglasak na dizajn. Dizajniraju izgled svojih uređaja, komponente koje ce koristit,
OS, sad dizajniraju i vlastiti ARM procesor po licenci i tako.
Apple je u svakom slucaju prilicno drugaciji od drugih.
Dok se neki bave proizvodnjom (Samsung, Toshiba, LG..), oni se bave razvojem, razradom ideja,
dizajnom i projektiranjem. Slikovito bi se reklo da je Apple arhitekt, a Samsung, Foxconn i ostala ekipa
izvođaci.
Točnije ne proizvode ništa. Ne vode oni ništa nego daju specifikacije proizvođaču koji onda proizvodi.
Može se reči da su Thinktank ali ne proizvode ništa osim ideja koje onda za njih drugi zapravo proizvode.
Zaključak materijalno ne proizvode ništa.
I'll be back
Niti jedan od njih ne razvijaju svoj operacijski sustav, ako u to ne računamo razne Unixe koji se isporučuju sa high end storage i serverima.
Apple razvija svoj sustav, Microsoft svoj. Hardver, bio on i ultra moćan, ne služi ničemu ako nema OSa i softvera da se na njemu vrti.
U tom segmentu Microsoft i Apple drže tržišni primat. Ako oni odluče da se njihovi OSeve bolje izvršavaju na ARMovima, te daju nekakvu prijelaznu virtualizaciju starog softvera, što misliš, kakve će prijenosnike i računala raditi ASUS, HP, Lenovo, Toshiba i njima slični? :) Apple je već jednom imao tu tranziciju, sa PPC na Intela.
Logično ali ne znam kolko izvedivo. Ne kužim se baš u procesore pa ne znam kolko ARM može u obradi slike konkurirat x86. Makar kak sam napisal primarno prodaju igračke tak da im nije problem izgubit grafičare.
Stavi četiri 4-jezgrena ARMa, svaki nek je na gigaherc i pol, optimiziraj softver za multithreading, pa da vidiš kako može konkurirati.
A vjerujem da bi im i potrošnja bila niža nego jednom 4 jezgrenom Intelu.
Niti jedan od njih ne razvijaju svoj operacijski sustav, ako u to ne računamo razne Unixe koji se isporučuju sa high end storage i serverima.
Apple razvija svoj sustav, Microsoft svoj. Hardver, bio on i ultra moćan, ne služi ničemu ako nema OSa i softvera da se na njemu vrti.
U tom segmentu Microsoft i Apple drže tržišni primat. Ako oni odluče da se njihovi OSeve bolje izvršavaju na ARMovima, te daju nekakvu prijelaznu virtualizaciju starog softvera, što misliš, kakve će prijenosnike i računala raditi ASUS, HP, Lenovo, Toshiba i njima slični? :) Apple je već jednom imao tu tranziciju, sa PPC na Intela.
Microsoft razvija OS, a ne proizvodi prijenosnike bilo koje vrste, tako da Microsoft nije relevantan u tvojoj usporedbi. Nadalje to što Microsoft stavlja podršku u Window 8 sa ARM procesore nikako nije dokaz ili uopšte naznaka da će se ostali prebaciti na ARM.Sa druge strane Apple je proizvođać prijenosnika koji usput drži licencu za ARM i kao takvome mu je mnogo isplativije ugrađivati vlastita rješenja za koje netreba iskeširati ogromnu lovu, nego da Intelu plaća jedan i7 procesor. Toshiba,ASUS,MSI,HP,Lenovo,itd... će sigurno i dalje imati prijenosnike(bilo koje vrste) sa x86 arhitekturom i eventualno u one najmanje zahtijevnije ubacit ARM, no o totalnom prebacivanju na ARM nema ni govora.
(...) Toshiba,ASUS,MSI,HP,Lenovo,itd... će sigurno i dalje imati prijenosnike(bilo koje vrste) sa x86 arhitekturom i eventualno u one najmanje zahtijevnije ubacit ARM, no o totalnom prebacivanju na ARM nema ni govora.
Ostali ce baš kao i svaki put do sada slijepo slijediti Appleov primjer s otprilike godinom kašnjenja.
Kada se uvjere da Appleu ide (ako ce ici) s tim i oni ce se prebaciti vecinom na ARM.
I onda ce netko reci da Apple nije prilicno snažno pokrenuo ARM tržište. U ARM-u zasigurno
sretni trljaju ruke jer neznam jel ikada postojala veca potražnja za njihovim licencama.
Sve to je toliko uzdrmalo IT svijet da cak M$ posustaje pod navalom promjene i ubrzano izbacuje
Win 8, a Intel radi sve štedljivije procesore, a i razmišlja da pocne proizvoditi i neke ARMverzije,
a ova nova definicija koju sad nalažu "ultrabookovi" još je jedan dokaz tomu.
Kad 2 skoro najveca diktatora IT industrije mjenjaju razmišljanja, onda je posredi nemala stvar.
(...) Toshiba,ASUS,MSI,HP,Lenovo,itd... će sigurno i dalje imati prijenosnike(bilo koje vrste) sa x86 arhitekturom i eventualno u one najmanje zahtijevnije ubacit ARM, no o totalnom prebacivanju na ARM nema ni govora.
Ostali ce baš kao i svaki put do sada slijepo slijediti Appleov primjer s otprilike godinom kašnjenja.
Kada se uvjere da Appleu ide (ako ce ici) s tim i oni ce se prebaciti vecinom na ARM.
I onda ce netko reci da Apple nije prilicno snažno pokrenuo ARM tržište. U ARM-u zasigurno
sretni trljaju ruke jer neznam jel ikada postojala veca potražnja za njihovim licencama.
Sve to je toliko uzdrmalo IT svijet da cak M$ posustaje pod navalom promjene i ubrzano izbacuje
Win 8, a Intel radi sve štedljivije procesore, a i razmišlja da pocne proizvoditi i neke ARMverzije,
Kad 2 skoro najveca diktatora IT industrije mjenjaju razmišljanja, onda je posredi nemala stvar.
Koju i ti glupost razvališ. Koliko vidim po tržištu MacBok Air koristi (pazi sad ovo) Intelov Core2, dok pak su ti takozvani kopiratelji na mnogo efikasnijem Atomu. Nadalje jedan ARM sigurno nece biti brži od jednog AMD-ovog bulia ili Intelovog SB-a to si samo zaboravite. I od kuda ti to da Intel razmišlja o licenciranju ARM-a. LOL Pa nije glup kad je vec mobilni SB dostatan da se stavlja u ultrabokove(slično tabletu), a da ne govorimo o nadolazecem 22nm Ivy Bridgeu.
Intel je vec i prije petljao sa ARM-om, pogledaj si XScale. A sve stedljivije procesore rade otkako su pokopali northwood, to je bio logican slijed dogadaja. Sad opet Apple kao radi revoluciju -.-'
Tko zna - zna, tko ne zna - divi se Appleu poradi njihovih "otkrica"
Apple je zapravo majstor u otkrivanju tople vode, sve njihove kampanje zvuce nekako ovako: "davne xxx godine je nitko nitkovic otkrio toplu vodu, no taj nn je nebitan jer danas vam MI prvi u svijetu nudimo toplu vodu, i to sa okusom jabuke"
Microsoft razvija OS, a ne proizvodi prijenosnike bilo koje vrste, tako da Microsoft nije relevantan u tvojoj usporedbi. Nadalje to što Microsoft stavlja podršku u Window 8 sa ARM procesore nikako nije dokaz ili uopšte naznaka da će se ostali prebaciti na ARM.Sa druge strane Apple je proizvođać prijenosnika koji usput drži licencu za ARM i kao takvome mu je mnogo isplativije ugrađivati vlastita rješenja za koje netreba iskeširati ogromnu lovu, nego da Intelu plaća jedan i7 procesor. Toshiba,ASUS,MSI,HP,Lenovo,itd... će sigurno i dalje imati prijenosnike(bilo koje vrste) sa x86 arhitekturom i eventualno u one najmanje zahtijevnije ubacit ARM, no o totalnom prebacivanju na ARM nema ni govora.
Koji to ostali? Ako Microsoft najavi da će Windows 9 biti samo na ARMu, ti stvarno misliš da će Dell i HP i dalje raditi laptope sa Intelovim procesorima? :))) to jest, da će oni reći "gle, Microsoft, ne može ti razvijati OS na ARM procesoru jer mi tako kažemo" :))) malo si pobrkao kako stvari funkcioniraju.
Microsoft, ako poželi, slijedeće windowse radi samo za ARM, proizvođači hardvera, ako žele ostati u biznisu, napravit će novu seriju računala koja će biti kompatibilna sa novim windowsima. Stari hardver će se i dalje proizvoditi neko vrijeme, sve dok ne istekne podrška za OS.
Apple ne drži licencu za ARM. Apple je sudjelovao u osnivanju ARM Holdings, no to ne znači da oni posjeduju licencu. ARM Holdings licencira ARM tehnologiju za izradu procesora tvrtkama koje ga žele proizvoditi ili razvijati dalje.
I opet, uzalud ti hardver ako nemaš OS za njega - osim ako ga sam ne razviješ, kao Sony za Playstation 3.
Što se prebacivanja na ARM tiče, nisam siguran da ne razmišljaju o tome.
Koju i ti glupost razvališ. Koliko vidim po tržištu MacBok Air koristi (pazi sad ovo) Intelov Core2, dok pak su ti takozvani kopiratelji na mnogo efikasnijem Atomu. Nadalje jedan ARM sigurno nece biti brži od jednog AMD-ovog bulia ili Intelovog SB-a to si samo zaboravite. I od kuda ti to da Intel razmišlja o licenciranju ARM-a. LOL Pa nije glup kad je vec mobilni SB dostatan da se stavlja u ultrabokove(slično tabletu), a da ne govorimo o nadolazecem 22nm Ivy Bridgeu.
Atom je dobar u potrošnji, ali ne i performansama. S druge strane kažeš da je Core 2 toliko problematican,
kako onda objašnjavaš da MB Air može izdržat do 7h, koliko (ako ne i više) i ovi sa super štedljivim Atomom?
Osim toga, zar ARM mora biti brži od nekog AMD-a ili Intelovog SB-a? Sam si tu u pricu uveo Atome.
Po tvojim vlasitim izjavama ispada da su Atomi potpuno nepotrebni uz te AMD-ove i Intelove SB proc?
Naravno da nije tako. Razlog tomu je tržište i cista ekonomija. Furka s tabletima im je prošla, pa zašto onda
ne i sa ultrabookovima? Proizvođaci jedva cekaju neko jeftinije rješenje procesora uz približno slicnu zaradu.
ARM je tu logican i siguran korak. Usporedi cijene ARM procesora i ovih najjadnijih atoma, koji su isplativiji?
A koji uz dobro prilagođen OS (npr.iOS), izvode brže i bolje zadace koje se pred njih stavljaju? ARM i mobilni OS.
U svakom slucaju nemožeš reci da je Intel u potpunosti imun na najezdu ARM procesora i raznih uređaja.
Sami njihovi postupci i izjave govore za sebe. Ne bojim se ja za Intel, uvijek se oni snađu, ali da im sad svejedno.
Pa baš i ne..
Intel je vec i prije petljao sa ARM-om, pogledaj si XScale. A sve stedljivije procesore rade otkako su pokopali northwood, to je bio logican slijed dogadaja. Sad opet Apple kao radi revoluciju -.-'
Tko zna - zna, tko ne zna - divi se Appleu poradi njihovih "otkrica"
Apple je zapravo majstor u otkrivanju tople vode, sve njihove kampanje zvuce nekako ovako: "davne xxx godine je nitko nitkovic otkrio toplu vodu, no taj nn je nebitan jer danas vam MI prvi u svijetu nudimo toplu vodu, i to sa okusom jabuke"
Ja nisam rekao da je Apple izmislio ARM ili da se prije Applea nije koristio.
Rekao sam da je Apple napravio pravi boom(kako bi ti rekoa "revoluciju") za ARM.
Uzmi samo podatak o prodanim licencama 2006 (prije iPhonea) i broj onih
od npr.2010 kad je došao iPad, pa mi reci da bi situacija bila uopce približna današnjoj
da se Apple nije ubacio u mobilne vode i ove s tabletima, a sudeci po vijesti uskoro
slicnu stvar nastoje sredit i na tžištu prijenosnika (ultra-prijenosnika).
Ako misliš da Apple nije silno poguro ARM naprijed, molim te potkrijepi mi to nekako
s podacima iz navedenih godina.
Zar je toliko problem priznati da u zadnje vrijeme Apple diktira trendove?
Nakon ovoga sam prestao čitat post i rec cu samo LOL.Dakle po tebi Microsoft i Apple su bog i batina? ponovno LOL EOD
Gle ne zanima me Apple, al' ni najmanje. Apple je spin firma i kao takva trendovi su jedino sto mogu diktirati. Ja se ne bavim spinovima, i ne povodim se za pomodarskim trendovima. To sto su prouzrocili vecu potraznju za ARM-om od uobicajene, samo po sebi nista ne znaci. I Intel i MS pokusiraju sa svacime, sad se je to poklopilo sa onime sto Apple forsira, pa se odmah iz toga iscitavaju neka dublja znacenja. WinCE i XScale su tu bili puno prije ARM groznice. Kad je Apple vrsio prelazak na x86 nije se pricalo kako Intel diktira trendove? Apple uvijek nekako uspije nabaciti spin u vlastitu korist, majstori obmane.
Nakon ovoga sam prestao čitat post i rec cu samo LOL.Dakle po tebi Microsoft i Apple su bog i batina? ponovno LOL EOD
Fala bogu, ionako nisi znao obrazložiti svoju teoriju. Nisi svjestan činjenice da više nema velikih ubrzavanja procesora, nego se sada mora ići na optimizacije izvršavanja instrukcija, ili, što je puno bolja opcija, multicore multithreading.
Toliko si zapeo naintel arhitekturu da ti je apsolutno nepojmljiva promjena arhitekture. Meni se čini da je neizbježna. Ne ove, ne slijedeće, ali kroz nekakvih pet do osam godina sigurno.
Paralelizacija u matematički intezivnim radnjama je već napravljena; postoji multicore mp3 enkoder, postoji CUDA i OpenCL FLAC enkoder koji su prokleto multithreading (eto ti vraga, enkodiranje na ne-intel arhitekturi kroz MS sustav), x264 je multicore, postoji i CUDA verzija... uglavnom, ide se prema tome da se paralelizira čim više softvera.
A tu će ARM briljirati niskom potrošnjom i visokom efikasnošću.