Budućnost PC hardvera

poruka: 20
|
čitano: 2.197
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Budućnost PC hardvera".
12 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

Titan Black Edition do OSAM puta brži od 780Ti??

Bit će super ako bude do 80% brži

Moj PC  
0 1 hvala 0
14 godina
Budućnost PC hardvera

Rekao bih, nižem naponu, ne nižoj voltaži.

A to vezano za tehnologiju, sporije ide to sve radi jako malih proizvodnih procesa a oni nemaju u planu ništa revolucionarno nego samo gledamo iz godine u godinu refresh.

Sjetim se prelaska sa ATi 3XXX na ATi 4XXX pa na ATi 5XXX, teška revolucija.

Pa same procesorske linije do SB serije, nakon toga ama baš ništa.

Nakon SB serije procesora i ATi 7XXX serije/Nviidine 6XX serije nemamo ništa revolucionarno u poprilično dugom razdoblju.

iclock2much
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 14:18 (zoharbizo).

10 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest. Novosti i tehnološki napredak su sve manji, odnosno rafiniraju se postojeći proizvodi umjesto da se ide na posve nove, brže i revolucionarnije tehnologije.

jel to sarkazam jer se na "nove, brze, revolucionarnije tehnologije" ne ide dovoljno brzo koliko bi Drago zelio? :)

watch?v=aRdcptG365I Minecon 2013

2 1 hvala 0
16 godina
protjeran
Re: Budućnost PC hardvera
0.o_qwerty kaže...

Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest. Novosti i tehnološki napredak su sve manji, odnosno rafiniraju se postojeći proizvodi umjesto da se ide na posve nove, brže i revolucionarnije tehnologije.

jel to sarkazam jer se na "nove, brze, revolucionarnije tehnologije" ne ide dovoljno brzo koliko bi Drago zelio? :)

"Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest." kao kakav ?

ovaj cijeli bugov tekst cijeli nema nikakvog smisla, osim suhoparnog nabrajanja nanometara, gigabjata i megahertza

13 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

"Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest. Novosti i tehnološki napredak su sve manji, odnosno rafiniraju se postojeći proizvodi umjesto da se ide na posve nove, brže i revolucionarnije tehnologije."

Mislim tj. čini mi se da polako dolazi do procesa minijaturizacije PC-a. Na matične ploče koje su sve manje može se staviti sve više i više GB-a RAM-a. Osobno mi se sviđa koncept Mini PC-a koji je pokrenuo Intel sa svojim NUC modelima, a koji su prihvatili Gigabyte, Zotac i još neki. Naravno, ta su računala još daleko od današnjih modernih snažnih računala.

Vidim da se neke komponente poput SSD-a smanjuju, samo mi je čudno što ne dolazi do smanjenja veličina grafičkih kartica. Valjda će se i njih netko sjetiti.

Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 15:56 (pohana prezla).

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

Sjetim se prelaska sa ATi 3XXX na ATi 4XXX pa na ATi 5XXX, teška revolucija.

Zapravo tehnički gledano R600 tj. HD2xxx je bila teška revolucija, a sve nakon toga je uglavnom bilo pumpanje tranzistora i korištenje brže memorije, a sve to kao posljedica finijih proizvodnih procesa. Izuzev naravno HD7xxx i GCN-a. 

12 godina
neaktivan
pohana prezla kaže...

"Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest. Novosti i tehnološki napredak su sve manji, odnosno rafiniraju se postojeći proizvodi umjesto da se ide na posve nove, brže i revolucionarnije tehnologije."

Mislim tj. čini mi se da polako dolazi do procesa minijaturizacije PC-a. Na matične ploče koje su sve manje može se staviti sve više i više GB-a RAM-a. Osobno mi se sviđa koncept Mini PC-a koji je pokrenuo Intel sa svojim NUC modelima, a koji su prihvatili Gigabyte, Zotac i još neki. Naravno, ta su računala još daleko od današnjih modernih snažnih računala.

Vidim da se neke komponente poput SSD-a smanjuju, samo mi je čudno što ne dolazi do smanjenja veličina grafičkih kartica. Valjda će se i njih netko sjetiti.

Potpisujem

17 godina
neaktivan
abraham kaže...
0.o_qwerty kaže...

"Zaključak priče je da PC kao takav lagano odlazi u povijest." kao kakav ?

ovaj cijeli bugov tekst cijeli nema nikakvog smisla, osim suhoparnog nabrajanja nanometara, gigabjata i megahertza

Valjda je autor mislio "ulazi u povijest" u smislu nečega što svi imaju, prodalo se i prodavat će se u milijardama primjeraka. http://www.worldometers.info/computers/

{#}

17 godina
Budućnost PC hardvera

"...radi na nižoj voltaži..."
A kolika je centimetraža Denisa Arunovića?
;) Htjedoh reći, novinarski izričaj u javnoj, zvaničnoj stručnoj domeni trebao bi biti ipak malo
tehnički pismeniji od forumskih samoukih izjava naučenih na principu pokvarenog telefona:)
Mi smo lijepe jedinice dobijali još u srednjoj elektrotehničkoj, i to na usmenom odgovaranju
za ovakve omaške tipa "omaža, vataža i voltaža" :)

Isprika, tek sad vidio da je to Zoharbizo već spomenuo. Nego nešto je puno praznih stolica bilo?
Trebali ste pozvati neke od tehničkih strukovnih škola na sudjelovanje i gostovanje?

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
Poruka je uređivana zadnji put čet 30.1.2014 17:15 (overhaul).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

WTF?!?  Napredak ne da je sve manji nego sve veći, jedino smo se mi kao konzumenti istoga totalno razmazili i očekujemo sve bržu promjenu.

Tehnološki napredak je eksponencijalan i to je činjenica, trenutačno dobivamo dvostruko više komputacijskih performansi za istu cijenu svakih godinu dana (a i to vrijeme potrebno za dupliranje se polako smanjuje). 

Pročitajte si malo knjige - Abundance, Singularity is near i How to create a mind za steči predodžbu o galopirajućem tehnološkom napretku i promjenama koje nas okružuju.

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

Ako PC odlazi u povijest za koga se onda rade Haswelli, Pirate Islands, Titani, pa DDR4?

Jel mozda za tablete? {#}

Jos bu dosta vode proteklo ispod savskog mosta prije nego sto PC i tablet postanu jedno.

7 1 hvala 0
17 godina
Drazen kaže...

Ako PC odlazi u povijest za koga se onda rade Haswelli, Pirate Islands, Titani, pa DDR4?

Jel mozda za tablete? {#}

Jos bu dosta vode proteklo ispod savskog mosta prije nego sto PC i tablet postanu jedno.

Ma teško da će ikada postati jedno. Da je tako, odavno bi laptop pokopao stolni PC,
on je čak i daleko više multifunkcionalan nego tablet - kojem manjka konekcija, mjesta za
proširenja ili pojačanja i hlađenje za zahtjevnije zadaće. Naravno, 80% ljudi ni ne treba
računalo, i takvi sada pruzimaju lavovski dio tržišta (neki od njih su kupovali ranije PC
koji nisu znali koristiti, osim za email, muziku filmiće i surfanje, sad im je tablet ili smartphoe idealan)
Nema šanse da bih se ja za 8-10satni ozbiljan rad sada spuštao na 10" ekran.
I na 27-30" sam izgubio vid, još mi samo fali i glavobolja od naprezanja:)

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
12 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

To je kompletno pogrešna pretpostavka. Uvijek će biti da će netko pored tableta kupiti desktop pc. Za dodatni budžet ne bih kupio ipad ili tablet već dummy pc/server. Nije mi to tako privlačno jer ionako to zamjenjuje smarphone a i to nije neka svrha jer na linuxu obaviš 80% ono što ne možeš niti 20% na tabletu. Ako bi desktop pc prestali proizvoditi i ako kažeš da je "umro" onda bi potpuno računalna era zaustavila evolviranje.

Prodaja računalnih proizvoda i računala imaju svoj uspon i pad. Kao na dionici burze. Većina ljudi ne bi trenutno kupovali masovno tablete kad imaju smartphone a desktop pc im mogu zamijenti stotinu stvari koji rade. Ne vjerujem da neće kupovati novo računalo samo da imaju uredski alat, obradu i slično. Osim toga desktop pc su tako pojeftinili ali se ne prodaju jer znaju trgovci da su cijene drastično niske i isplatljive pa im se ne isplati prodavati zbog male dobiti. No današnja desktop računala su puno snažnija nego prije 5 godina za male novce.

"To je razlog pribjegavanju "desktop pc" is dead."

Zapravo, reko bih desktop pc nikada neće "izumrijeti". Ono što bi moglo "izumrijeti" je svojstvo tj. veličina, reko bih matične ploče kao raspberry i puno snažniji nego današnji u kojima će se moći instalirati vlastite komponente itd... kao moduli i slično, no to je i dalje nekakav "desktop pc" (tower na stolu).

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Drazen kaže...

Definitivno. Ali vjerojatno ni onda jer će se pojaviti samostalni bootloaderi, samostalne distribucije gdje će se na svaki tablet moći instalirati OS po želji.

15 godina
odjavljen
marin_sagovac kaže...

To je kompletno pogrešna pretpostavka. Uvijek će biti da će netko pored tableta kupiti desktop pc. Za dodatni budžet ne bih kupio ipad ili tablet već dummy pc/server. Nije mi to tako privlačno jer ionako to zamjenjuje smarphone a i to nije neka svrha jer na linuxu obaviš 80% ono što ne možeš niti 20% na tabletu. Ako bi desktop pc prestali proizvoditi i ako kažeš da je "umro" onda bi potpuno računalna era zaustavila evolviranje.

Prodaja računalnih proizvoda i računala imaju svoj uspon i pad. Kao na dionici burze. Većina ljudi ne bi trenutno kupovali masovno tablete kad imaju smartphone a desktop pc im mogu zamijenti stotinu stvari koji rade. Ne vjerujem da neće kupovati novo računalo samo da imaju uredski alat, obradu i slično. Osim toga desktop pc su tako pojeftinili ali se ne prodaju jer znaju trgovci da su cijene drastično niske i isplatljive pa im se ne isplati prodavati zbog male dobiti. No današnja desktop računala su puno snažnija nego prije 5 godina za male novce.

"To je razlog pribjegavanju "desktop pc" is dead."

Zapravo, reko bih desktop pc nikada neće "izumrijeti". Ono što bi moglo "izumrijeti" je svojstvo tj. veličina, reko bih matične ploče kao raspberry i puno snažniji nego današnji u kojima će se moći instalirati vlastite komponente itd... kao moduli i slično, no to je i dalje nekakav "desktop pc" (tower na stolu).

Slažem se - koliko god da je mobilnost danas uzela maha, PC konfa po cijeni Notea 3 po performansama ubije taj Note 3 u pojam. Jest da ga ne možeš nosit uokolo, nema kameru i nisi faca u gradu, i šta sad? Daj mi solidnu konfu, nekakav feature phone (tri tjedna baterije!) i eventualno digitalac i to je to... Nikakvi Exynosi i Snapdragoni ne mogu zamijenit "kockicu s težom željezarijom" kad je pravi posao u pitanju.

17 godina
THK kaže...

Slažem se - koliko god da je mobilnost danas uzela maha, PC konfa po cijeni Notea 3 po performansama ubije taj Note 3 u pojam. Jest da ga ne možeš nosit uokolo, nema kameru i nisi faca u gradu, i šta sad? Daj mi solidnu konfu, nekakav feature phone (tri tjedna baterije!) i eventualno digitalac i to je to... Nikakvi Exynosi i Snapdragoni ne mogu zamijenit "kockicu s težom željezarijom" kad je pravi posao u pitanju.

Pa da, osim toga, funkcije notea 3 pokriva većina smartphonea.
Kompletno duplicirati još jedan skupi gadget sa nikakvom novom
funkcionalnošću u odnosu na dobar smartphone mnogima ipak nije neka želja u životu.
A i na kraju, i sam "kralj nove ere"; apple - uopće ne zapostavlja ni svoje laptope,
niti stolne imace niti radne stanice powerPC-e. Svjesni su da trenutno zarađuju lavovski
dio na iphoneu i ipadu, jer znaju da je više amaterskih korisnika kojima je internet/filmići/muzikica i appsi
sve što trebaju od "kompjutera" u životu, ali sumnjam da računaju da spale mostove i temelj svojeg postojanja - stolno računalo.

17 godina
Budućnost PC hardvera

Kaj se tiče novih AMD Beema i Mullins APU, neče oni dolazit samo u verzijama zalemljenoj za matičnu ploču.Isto se govorilo i za prijašnje Kabini i Temash APU modele, ali evo ipak Kabini APU stiže na normalnu Desktop matičnoj ploču u recimo novi AMD AM1 Socket.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-am1-socket/202850.aspx

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Budućnost PC hardvera

Ta prića se vrtila i davne 2006 godine ,dok smo većina bili na athlonima64 S 939 i starim pentiumima D. Došle su konzole ,tržište je stagniralo i odjednom bum sa sa novom S 775 platformom i poznatom dual core 2 serojom procesora ,recimo svima poznatim E8500 .

Šta bi se dogodilo da par mjeseci nakon izlaska konzola iskoči 5x jači GPU ,kome bi to koristilo ako znamo dewelpore i njihovu filozofiju sa igrama. Povjest se ponavlja !!!

http://www.youtube.com/watch?v=lh6Nf0lBtGw&list=FLjexh4Bc4RXMby_W3cBfW5Q
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Danec kaže...

Ta prića se vrtila i davne 2006 godine ,dok smo većina bili na athlonima64 S 939 i starim pentiumima D. Došle su konzole ,tržište je stagniralo i odjednom bum sa sa novom S 775 platformom i poznatom dual core 2 serojom procesora ,recimo svima poznatim E8500 .

Šta bi se dogodilo da par mjeseci nakon izlaska konzola iskoči 5x jači GPU ,kome bi to koristilo ako znamo dewelpore i njihovu filozofiju sa igrama. Povjest se ponavlja !!!

Krivu si usporedbu našao, E8500 nije bio ni po čemu evolucionaran, ni revolucionaran, izašao tek u siječnju 2008. 
Pravi bum je došao točno GODINU DANA RANIJE sa Q6600 - prvi intelov 4 jezgreni procesor za kućne korisnike,
(procesor koji je upravo ovaj mejsec navršio 7 godina a koji dan-danas drži vodu!)
a prije njega i nakon "starog pentiuma D i athlona64" bili su sasvim relevantni core duo,
core 2 duo na LGA771, i prije svega izvrsni za svoje vrijeme Athlon X2 na istom tom socketu 939 koji si proglasio stagnacijom ;)
Pretpostavljam da "povijest" tipkaš prema osobnim uspomenama, ali to ipak nije bilo ukupno i objektivno stanje stvari:)

Poruka je uređivana zadnji put pet 31.1.2014 0:52 (overhaul).
16 godina
protjeran
pohana prezla kaže...

mac mini postoji vec godinama kao mali format PC-a nista novoga,

NUC ili mac mini kao takav je laptop hardware bez ekrana i tastature, nista novoga i posbnoga,

samo druga ambalaza, a postojeca tehnologija

svakih par godina se stvori novi hype koji gura PC industriju,

graficke, veci ekrani, veca razolucija, 3D printeri, posebniji kontroleri poput Leap motion

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice