Android – piratski raj

poruka: 64
|
čitano: 17.477
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Android – piratski raj".
16 godina
neaktivan
Re: Android – piratski raj
Ezio kaže...
Od negdje 2008. sve aplikacije na ajfonu sam platio. Nastavio istu politiku na androidu uz jednu iznimku. Aplikaciju za navigaciju na ajfonu sam kupio prvi dan kad je izasla po masnoj cijeni. Sad kad sam presao na android pisao sam developerima pitanje mogu li prebaciti licencu. Kazu, ne moze se, sorry. I otidjoh lijepo na ipmart...

Kompletan idiotluk sa strane developera. Ovo osobno ne bi ni smatrao piratstvom.

Nikad mi nije bilo jasno zasto software, ako je vec u pitanju licenciranje, moras platiti za svaku platformu posebno, ie. ako imas PC verziju - ne mozes automatski otkljucati i xbox i vice versa.

They say freak, when you're singled out...
15 godina
neaktivan
Steam rješava problem donekle (Mac OS, Windows , Linux ). Igre koje se prodavaju po bundleovima (Humble Bundle, Indie Gala, Indie Royale ...itd) isto donekle rješavaju problem jer ih se može naći da ponekad podržavaju dosta platformi
Interested in all thing Android, also freelance programmer!
16 godina
neaktivan
Videnje softwarea i njegove krade je tesko razumjeti sve dok sami nesto ne kodirate. Ljudi jednostavno ne razumiju kolicine koda koje se nalaze iza svake aplikacije. Da su ikada sami nesto napravili shvatili bi da to uopce nije lak posao i iziskuje predanost i trud. Tek kad vama nesto ukradu ili bespravno kopiraju suosjecali bi s developerima koji od toga zive i trude se
e.BugaTeam @ebugateam.vacau.com
14 godina
neaktivan
Fixcar kaže...
Videnje softwarea i njegove krade je tesko razumjeti sve dok sami nesto ne kodirate. Ljudi jednostavno ne razumiju kolicine koda koje se nalaze iza svake aplikacije. Da su ikada sami nesto napravili shvatili bi da to uopce nije lak posao i iziskuje predanost i trud. Tek kad vama nesto ukradu ili bespravno kopiraju suosjecali bi s developerima koji od toga zive i trude se

Nije ni lak posao fizikalija. Ako čemo uspoređivat čija je satnic jača reko bi da su programeri u debeloj prednosti i da imaju privilegiju biranja posla. Još nisam upoznao programera kojeg bi mi bilo žao zbog načina života.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.5.2013 17:19 (Angus_Young).
13 godina
neaktivan
Android – piratski raj

Piratiziranje samo donosi popularnost nekoj igri!

Recimo ako se neka igra krene mnogo piratizirati, to znaci da samo dobija na popularnosti. A developeri samo mogu vise zarditi od piratiziranja. Kako? Pa ko piratizira igre?

1. Neko ko zeli isprobati igru i ako bude dobra odluci je kupiti.

2. Neko ko uopste ne zeli kupiti igru!

Znaci zbog ovih pod 1. mogu samo dodatno zaraditi, ako je igra dobra i ako se neki odluce da je kupe. A ovi pod 2. je svakako ne bi ni kupili. Ona prica je preglupa da su izgubili toliko i toliko na odredjenoj igri, kad saberu broj piratiziranih igara...

5 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
Anubis22 kaže...
Makavelii kaže...
Anubis22 kaže...

Piratluk igri koje su jedan $  {#}. Jasno mi je za 50$, nema svatko te novce, ali da kradeš igru koja je gotovo besplatna je sramotni čin.

kopiranje nije jednako kradi.

"Krađakazneno djelo krađe po članku 216. Kaznenog zakona čini onaj tko oduzme tuđu pokretnu i nepokretnu imovinu s ciljem da je protupravno prisvoji."

Kod software-a se dakle ne radi o kradi jer se prilikom kopiranja software ne oduzme njegovom autoru/vlasniku nego se napravi njegova kopija. ;)

Kao da se zakon ne može proširiti tako da uključuje i software. Kopiranje = krađa ako ti umnažaš software bez dopuštenja autora, a što bi to bilo nego protupravno prisvajanje.

Kad ukrades auto, ali ga ne prodas, onda se to tretira kao "posudba", a ne kradja. (Bar je bilo tako prije, mozda sam van toka). Ali kad korporacije zele klasificirati ilegalno  kopiranje softwarea  (i to je to sto je, nista vise, nikakva kradja!) kao kradju, kao ovce pristajemo na taj "newspeak". Zasto to nitko ne vidi?!?

15 godina
neaktivan
Angus_Young kaže...

Nije ni lak posao fizikalija. Ako čemo uspoređivat čija je satnic jača reko bi da su programeri u debeloj prednosti i da imaju privilegiju biranja posla. Još nisam upoznao programera kojeg bi mi bilo žao zbog načina života.

Programeri su uglavnom visoko obrazovni i imaju jako puno znanja koje nadopunjuju stalno. Fizikalac može biti bilo svatko sa ulice i naučit ono što radi za 10 min. Isključujem zidanje i malterisanje za koje treba ipak neka vještina ali se ipak nauči relatino lako.

I inače je mentalni rad bio uvijek plačeniji od fizičkog još od pamtivjeka!

14 godina
neaktivan
igy kaže...
BlueMax kaže...

Piratstvo je promocija. Vjerujem da se neki osjecaju zakinuto jer se njihova aplikacija piratizira no cisto sumnjam da bi vise zaradjivali da piratizacija ne postoji.

Ovaj post nije pravdanje piratstva.

glupost

Zasto je glupost? Da nisam isprobao par piratskih aplikacija sigurno ih ne bi kupio. Na iPhoneu nisam koristio piratske aplikacije pa sam u 2 godine koristenja kupio samo jednu. Na Androidu sam do sad isprobao stotine piratskih aplikacija pa sam ih kupio petnaestak.

14 godina
neaktivan

Bar ne u ovakvoj drzavi gdje gde svi kradu sakom i kapom......

16 godina
odjavljen
Android – piratski raj

Te idiotske ideje o piratstvu kao promotivnoj komponenti valjda više nisu smiješne ni Mladeži HDZ-a...

A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him. ~ Winston Churchill ~
Moj PC  
3 2 hvala 3
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Te idiotske ideje o piratstvu kao promotivnoj komponenti valjda više nisu smiješne ni Mladeži HDZ-a...

Zanima me koje je mišljenje na forumu na temelju čega ja PlayStation 1 preuzeo vodstvo na tržištu konzola gdje su SEGA i Nintendo bili puno ječi?
Za referencu, točka 11

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 15:25 (Angus_Young).
14 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Iako si mi na ignore listi zbog ranijih idiotskih komentara, tu i tamo te netko citira (najcesce da dokaze kakve gluposti tipkas), pa sam pocascen procitati pokoju tvoju novu argumentiranu umotvorinu. Ako ljudi koji su znacajno ime u proizvodnji softwarea, autori glazbe i renomirane institucije u svojim istrazivanjima trzista mogu pricati o piratstvu kao promociji, savjetujem ti da odes njima i kazes im kako su idioti a ti si genijalac koji koji se razumije u sve (a u biti u nista) i u stanju je prepisati clanak za bug sa malo gresaka.

Nadam se da ces ovo ispod moci procitati bez translatora (jer lose djeluje na "tvoje" clanke) i da ces skuzit da na svijetu osim mene koji je u ranijem postu govorio o vlastitom iskustvu, postoje i "idioti" koji slicno razmisljaju.

http://carpanatomy.earlhaig.ca/the-non-existent-threat-of-online-piracy-may-actually-help-sales

Ovo sa mladezi HDZ-a je pokusaj humora?

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 15:06 (BlueMax).
16 godina
odjavljen

Kaže osoba s desecima crvenih i drugih kartona za trolanje, vrijeđanje i beskonačne svađe po forumima. Potpora piratstvu? Mudrost? HDZ?

A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him. ~ Winston Churchill ~
Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 17:20 (Tonči).
16 godina
odjavljen
Angus_Young kaže...
Tonči kaže...

Zanima me koje je mišljenje na forumu na temelju čega ja PlayStation 1 preuzeo vodstvo na tržištu konzola gdje su SEGA i Nintendo bili puno ječi?
Za referencu, točka 11

Točka 11, koju navodiš, govori u prilog šteti od piratstva: 

11. Sony Playstation - This console was the king of piracy. People needed to have a mod chip, or do the swap technique, but CD burners came down in price, right when the PS1 was hitting it's stride. I'm sure Sony lost a helluva lot of money to piracy with the ps1.

Inače, uspjeh na tržištu PlayStation duguje prvo marketingu, imenu tvrtke (Sony) i pristupu kakav ima Apple, ali i kasnijem nevjerojatnom rastu broja dobrih igara zbog dobrog razvojnog kita (čak se u nas mogao nabaviti PAL dev kit krajem devedesetih). Hardverski je PS bio jako dobar, a cijenom pristupačniji od Saturna koji je koštao 400 dolara. Kasnije je išlo po incerciji.

Pogledaj, primjerice, tržišne udjele "lako piratiziranog Xboxa 360" i PS3:

http://www.vgchartz.com/article/250810/2013-year-on-year-sales-and-market-share-update-to-march-2nd/

Piratstva ima, svugdje. Nije to ništa isključivo vezano za siromašne zemlje trećeg svijeta, ali u njima je prevladavajuće. Kao takvo ne služi za reklamu niti je korisno, više kao opravdanje onima koji piratiziraju. Uglavnom nanosi štetu, a ostalo su gluposti, pogotovo u slučajevima kad imamo one koji su spremni baciti preko 600 eura na mobilni uređaj, a piratiziraju aplikacije od nekoliko eura. To je više problem mentalnog sklopa i edukacije (manjka iste) od financija. Tko će ukrasti nešto od 500 kuna, ukrast će i nešto od 5, sasvim je svejedno. Cognitor je gore dobro objasnio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 17:18 (Tonči).
17 godina
BlueMax kaže...

Zasto je glupost? Da nisam isprobao par piratskih aplikacija sigurno ih ne bi kupio. Na iPhoneu nisam koristio piratske aplikacije pa sam u 2 godine koristenja kupio samo jednu. Na Androidu sam do sad isprobao stotine piratskih aplikacija pa sam ih kupio petnaestak.

Iako sam se mislio petljati opet ma k vragu petljat ću se.

Zato što kompletan software koji ima svoju cijenu stoji na tržištu roba i usluga koji imaju svoju cijenu. Gledajući s tog aspekta (da vlasnik softwarea predvidio je način korištenja softwarea pod određenim uvijetima) kriv je način gledanja da bi piratiziranje trebalo biti okosnica kvalitete softwera. Sama kvaliteta određenog proizvoda i usluge vrlo je lako vidljiva po ekonomskom pokazatelju kao što su ponuda i potražnja za proizvodom ili uslugom.

Primjer iz prakse: Devedesetih Wolkswagen vozila bila broj 1 po broju krađa. Ujedno su bila među skupljim i kvalitetnijim vozilima. Da li se za kupovinu takvih vozila koristila godišnja statistika ukradenih vozila ili se koristio Automoto, iskustva korisnika, testovi? Zapravo primjera ima milijun. Na tržištu roba i usluga nema razilke između softwarea i automobila. Intelektualni rad i njegov proizvod smatraju se vlasništvom i zaštićen je jednakim zakonom kao bilo koja roba i usluga na tržištu.

Zašto se to smatra suprotnim? Zato što odgovara da se smatra suprotnim i zato što je mehanizam kontrole puno složeniji te je tako lakše pribjeći zlouporabi.

14 godina
neaktivan

Piratstva ima, svugdje. Nije to ništa isključivo vezano za siromašne zemlje trećeg svijeta, ali u njima je prevladavajuće. Kao takvo ne služi za reklamu niti je korisno, više kao opravdanje onima koji piratiziraju. Uglavnom nanosi štetu, a ostalo su gluposti, pogotovo u slučajevima kad imamo one koji su spremni baciti preko 600 eura na mobilni uređaj, a piratiziraju aplikacije od nekoliko eura. To je više problem mentalnog sklopa i edukacije (manjka iste) od financija. Tko će ukrasti nešto od 500 kuna, ukrast će i nešto od 5, sasvim je svejedno. Cognitor je gore dobro objasnio.

Nintendo i Sega su bili jača imena stvorena sa dužom tradicijom u igrama od sony-a.

Pristup Apple-a ga je zadržao na američkom tržištu i jedan microsoft koji ga je kopirao preuzeo je ostatak.
http://www.deviceseeker.com/2012/09/windows-7-most-popular-operating-system/

Wii u sporedbama je izašao 4 g. kasnije pa je logično da bi trebao biti puno boji omjer u njegovu stranu što po statistici baš i nije.

Komentar Cognitor-a navodi kao argument linux s time da ne krivi malu bazu korisnika za taj eko sustav.http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp.

Ne mogu reči da si u krivu, ali po nekim argumentima ni da si u pravu. Jedino što sam primjetio kroz razvoj IT-a je da je bitan broj korisnika. Tipa jedan Google i facebuk su danas giganti a politika im je ne naplačuj od korisnika ništa.

14 godina
mar123 kaže...
nex987 kaže...

ja evo sve piratiziram, nikad u životu kupio neki software ni igru, dok nisam kupio prvi smartfon...onda sam nastavio piratizirati. :)

Sve dok jednom nisam naišao na besplatnu aplikaciju koja me oduševila, nije bila ograničena na nikakav način samo je u kutu pisalo "please donate" i donirao sam taj jedan dolar jer su ga stvarno zaslužili, a sada nastavljam piratizirati :)

heh sad bi ti najradije naso ip adresu i prijavio ovo murji pa nek ti kucaju na vrata {#}

inace, nikad nisam piratizirao nista na mobu, imo sam jb na iphonu ali ne zbog pirata nego zbog neceg drugog. sve sam kupovo(vecinom igrice a ostalo sam pokuso nac free)

na kompu imam sve free programe, a igre koje igram uzmem orginal(prvo skinem a ako mi se svidi kupim, ako ne obrisem i bok)

Pa ti si mama Tereza, dosadno zivis i bezveze nas lazes. Nex987 je car, legenda, kralj. 

16 godina
odjavljen
Angus_Young kaže...

Tipa jedan Google i facebuk su danas giganti a politika im je ne naplaćuj od korisnika ništa.

Griješiš u podebljanome. Zašto misliš da Google i Facebook ne naplaćuju ništa? A kome misliš da naplaćuju mail, drive, apps, adsense i hrpu API usluga? Njihova veličina im omogućava da ne naplaćuju onima čiji bi im iznosi bili manje bitni. Naplata korisnicima ide za one cifre koje im donose stvarni profit, a reklama koju dobiju preskakanjem naplate korisnika koji su nebitni je odlična. Kad ti mail naraste (a to kod iole aktivnijih korisnika dođe brzo) ili odlučiš stavljati slike na Picasu (zgodan backup), tada će ti tražiti 30 kuna mjesečno za osnovnu nadogradnju. U mom slučaju je to već 60 kuna mjesečno za samo dva računa... Facebook naplaćuje oglašavanje, a mogao bi uskoro i druge stvari.

14 godina
neaktivan
igy kaže...
BlueMax kaže...

Zato što kompletan software koji ima svoju cijenu stoji na tržištu roba i usluga koji imaju svoju cijenu. Gledajući s tog aspekta (da vlasnik softwarea predvidio je način korištenja softwarea pod određenim uvijetima) kriv je način gledanja da bi piratiziranje trebalo biti okosnica kvalitete softwera. Sama kvaliteta određenog proizvoda i usluge vrlo je lako vidljiva po ekonomskom pokazatelju kao što su ponuda i potražnja za proizvodom ili uslugom.

Primjer iz prakse: Devedesetih Wolkswagen vozila bila broj 1 po broju krađa. Ujedno su bila među skupljim i kvalitetnijim vozilima. Da li se za kupovinu takvih vozila koristila godišnja statistika ukradenih vozila ili se koristio Automoto, iskustva korisnika, testovi? Zapravo primjera ima milijun. Na tržištu roba i usluga nema razilke između softwarea i automobila. Intelektualni rad i njegov proizvod smatraju se vlasništvom i zaštićen je jednakim zakonom kao bilo koja roba i usluga na tržištu.

Zašto se to smatra suprotnim? Zato što odgovara da se smatra suprotnim i zato što je mehanizam kontrole puno složeniji te je tako lakše pribjeći zlouporabi.

Ne govorimo o moralnoj i zakonskoj opravdanosti piratiziranja nego o efektu koji proizlazi iz njega. Bar sam ja o tome govorio. Dokazano je da mnogi ljudi kupuju aplikacije, igre ili glazbu nakon sto prvo isprobaju piratsku verziju a da isti ti ljudi sigurno ne bi bili kupci da nisu isprobali sadrzaj.

Usporedjivati kradju Golfa i nakon isprobavanja kupovine novog i legalnog je malo neozbiljno. Ipak drukciji profil ljudi krade automobile i skida aplikacije ili glazbu.

Cinjenica je da je na trzistu aplikacija za mobitele, od pustih milijuna aplikacija velika vecina tesko sr**nje. Prevare od strane developera i izdavaca koji obecaju brda i doline a prodaju smece cine nekih 99% play storea. Ja ne koristim piratske aplikacije. Skinem ih, isprobam i ako mi pasu kupim. To je samo nacin kako doskociti prodaji macka u vreci i zastititi sebe. 

15 godina
neaktivan
Tonči kaže...

Pa sad, nisam ni u mladeži ni u HDZ-u, ali smatram da postoji i promotivna komponenta piratstva.

Puno puta sam naletio na marketu na neku aplikaciju koja je po opisu djelovala super, ali nanizala loše ocjene.

Sad, vjerovati samopromociji developera u opisu ili vjerovati možda gremlinima koji su popljuvali aplikaciju (jer aplikacija traži root, pa njemu ne radi, jer misli da je root korjenje koje raste u zemji) ?

Ako developer nije stavio neku free/lite/demo/trial verziju, prvo pretražim piratske siteove i ako je aplikacija piratizirana, onda je i dobra tj. vrijedna kupovine. Naime, loše aplikacije ne piratiziraju.

17 godina
BlueMax kaže...

Ne govorimo o moralnoj i zakonskoj opravdanosti piratiziranja nego o efektu koji proizlazi iz njega. Bar sam ja o tome govorio. Dokazano je da mnogi ljudi kupuju aplikacije, igre ili glazbu nakon sto prvo isprobaju piratsku verziju a da isti ti ljudi sigurno ne bi bili kupci da nisu isprobali sadrzaj.

Usporedjivati kradju Golfa i nakon isprobavanja kupovine novog i legalnog je malo neozbiljno. Ipak drukciji profil ljudi krade automobile i skida aplikacije ili glazbu.

Cinjenica je da je na trzistu aplikacija za mobitele, od pustih milijuna aplikacija velika vecina tesko sr**nje. Prevare od strane developera i izdavaca koji obecaju brda i doline a prodaju smece cine nekih 99% play storea. Ja ne koristim piratske aplikacije. Skinem ih, isprobam i ako mi pasu kupim. To je samo nacin kako doskociti prodaji macka u vreci i zastititi sebe. 

Čekaj malo po čemu je neozbiljno?! Po vrijednosti? Otkad vrijednost proizvoda ili usluge kvalificira što je zakonito, a što ne? O čemu pričaš? O moralu uopće ne govorim.

Efekt piratiziranja nigdje nije ekonomski pokazatelj niti pokazatelj vrijednosti. Takav pokazatalje je stvorilo društvo i (ne)mogućnost sankcije.  Potražnja za proizvodom može biti jednak kriterij za kvalitetu proizvoda, ako ne i bolji od samog piratiziranja.

Primjer. Kupio sam jučer budilicu kojojm sam nezadovoljan. Ne mogu regulirati glasnoću iritantnog zvona. Na koji ću način i po kojem kriteriju otići kupiti drugu? Pokušati vidjeti specifikacija, prodavača, proizvođača, internet? Maznuti jednu pa ću je sutra platiti ako mi odgovara? Maznuti pa proizvođača potaknuti kupnjom drugog proizvoda? Zašt bih određeni proizvod na tržištu uopće platio ako možda neće biti prilagođen mojim potrebama?

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 21:37 (igy).
16 godina
odjavljen

igy, neki softver košta i mnogo više od automobila kakve neki voze, sve ovisi o trudu i korisnosti proizvoda. Testiranje je i kod softvera dostupno dosta često.

Igre, mini aplikacije za mobitele i sl. oslanjaju se najviše na broj prodaja, jer je inače nemoguće isplatiti troškove. Izrada manje aplikacije za mobitel može koštati nekih 4k eura, a ako istu prodaješ za 1 eur, moraš prodati oko 6k primjeraka za samo pokriti dug. Teško je uhvatiti takvu prodaju.

Recimo, paketić softvera i ova Insignia su neravnopravni, jer je Insignia jeftinija. {#} S tim da softver imaš samo na 12 mjeseci, a auto trajno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 20.5.2013 23:39 (Tonči).
14 godina
neaktivan
igy kaže...
BlueMax kaže...

Čekaj malo po čemu je neozbiljno?! Po vrijednosti? Otkad vrijednost proizvoda ili usluge kvalificira što je zakonito, a što ne? O čemu pričaš? O moralu uopće ne govorim.

Efekt piratiziranja nigdje nije ekonomski pokazatelj niti pokazatelj vrijednosti. Takav pokazatalje je stvorilo društvo i (ne)mogućnost sankcije.  Potražnja za proizvodom može biti jednak kriterij za kvalitetu proizvoda, ako ne i bolji od samog piratiziranja.

Primjer. Kupio sam jučer budilicu kojojm sam nezadovoljan. Ne mogu regulirati glasnoću iritantnog zvona. Na koji ću način i po kojem kriteriju otići kupiti drugu? Pokušati vidjeti specifikacija, prodavača, proizvođača, internet? Maznuti jednu pa ću je sutra platiti ako mi odgovara? Maznuti pa proizvođača potaknuti kupnjom drugog proizvoda? Zašt bih određeni proizvod na tržištu uopće platio ako možda neće biti prilagođen mojim potrebama?

Napisao sam ti po cemu je neozbiljno. Po profilu ljudi koji cine jednu i onih koji cine drugu stvar. Sanse da ti netko ukrade automobil koji prodajes, provoza ga malo, svidi mu se i za par dana ti donese novac za njega su...kolike tocno?

Druga stvar je da si kao kupac aplikacije za mobitel jako slabo zasticen u odnosu na kupca automobila. Kupis aplikaciju koja obecava brda i doline a u biti je tesko smece i sta onda? Kome se zaliti i ko ce te obestetiti? U normalnim drzavama ako kupis auto koji se lazno reklamira drzava je iza tebe i sigurno ces dobiti novac natrag. Ako preko interneta kupis neki proizvod imas 7 dana (cak i kod nas) da utvrdis da li ti taj proizvod pase ili ne. Cak i ako proizvod radi ti ga, posto si kupio na nevidjeno, imas pravo vratiti uz povrat novca samo zato sto ti se ne svidja. To je vezano uz tvoju budilicu. Ako je kupujes osobno u ducanu prodavac ti je duzan demonstrirati kako radi. Ako nece, to je do prodavaca i ti mozes otici u drugi ducan.

Kod kupovine digitalnih sadrzaja je potpuno druga stvar. Kupio si i ko te j*be. Bez obzira sto kupujes na nevidjeno,  aplikacija uopce ne radi na tvom mobitelu iako nije na listi nepodrzanih uredjaja, ili ako ne radi ni priblizno onome kako se reklamira, mozes plakati ili cekati update koji nikad nece doci. Ista stvar i ako si kupio glazbeni album na kojem samo jedna stvar valja.

Pitanje intelektualnog vlasnistva. Ono sto ja prodajem je takodjer intelektualno vlasnistvo. Ako netko kopira moj rad ja ne mogu nista po tom pitanju. Proizvodjaci softwarea, glazbe i sl. su dosta dobro zasticeni i u takvim situacijama. Takodjer imam i odgovornost prema svom produktu. Ako nesto gadno zahebem, osim gubljenja ugleda i placanja odstete najvjerojatnije cu izgubiti mogucnost rada u struci a mozda me i zatvor ceka. Proizvodjac softwarea, ako napravi neki teski fail, to se samo moze financijski lose odraziti na njega. Veliki problem je to sto mnogi racunaju s tim. Prevarit cemo 100 000 ljudi, pa kad se ispostavi da je nas produkt sr*nje, promijeniti cemo ime i idemo zahebati jos 100 000 ljudi. Na playstoreu su uglavnom takve aplikacije.

potraznja za odredjenom aplikacijom i recenzije su dosta dobar pokazatelj. Ukazuju na aplikaciju koju treba skinuti, isprobati i ako ti se svidja kupiti.

15 godina
Android – piratski raj

Od kupljenih imam Tapatalk i Playerpro Music Player(jer mi jedini dizajnom odgovara).

Mislim da bi se broj prodanih aplikacija udvostručio kad bi recimo mogli direktno sa računa skinuti pare.

Želiš aplikaciju, 50kn bon, kupi ciao ciao. Ovako maloljetnici stvore naviku piratiziranja i kasnije im se plaćanje čini kao bacanje novca u vjetar.

Iako ova ideja da odmah ide sa računa je teško ostvariva jer je telekom posrednik, a to smeta Googletu jer ne manipulira sumom 100%tno što bi kasnije smanjilo ili njihovu djelnu dobit ili dobit developera.

Pingu ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
igy kaže...
BlueMax kaže...

Nisu se Volkswageni kupovali zato sto su se puno krali, nego su se krali bas zbog toga sto su kvalitetni i sto se mogu dobro prodati. Kao sto se igra piratizira ako dobije dobre kritike. Ali ne mozes ti sracunati koliko ti je neko puta skinuo piratsku verziju igre i reci da si toliko izgubio. Vec sam ranije rekao, od onih koji su piratizirali igru imas one koji je nisu ni mislili kupiti, i imas one koji su je piratizirali da je isprobaju. I ako su zadovoljni onim sto su vidjeli, neki ce i platiti. Od toga samo moze biti korist za developere.

A kradju softvera ne mozes nikako porediti sa kradjom auta. To bi bilo kao da ti kupis igru i onda je neko tebi ukrade, jer tako to ide kada je kradja auta u pitanju. Ne kradu ih lopovi od Volkswagena ili nekog drugog proizvodjaca, nego od kupaca. Zapravo bi mogao porediti, ako bi kradja auta bila sa proizvodne trake, a tako stvari ne funkcionisu...

17 godina
BlueMax kaže...

Napisao sam ti po cemu je neozbiljno. Po profilu ljudi koji cine jednu i onih koji cine drugu stvar. Sanse da ti netko ukrade automobil koji prodajes, provoza ga malo, svidi mu se i za par dana ti donese novac za njega su...kolike tocno?

Druga stvar je da si kao kupac aplikacije za mobitel jako slabo zasticen u odnosu na kupca automobila. Kupis aplikaciju koja obecava brda i doline a u biti je tesko smece i sta onda? Kome se zaliti i ko ce te obestetiti? U normalnim drzavama ako kupis auto koji se lazno reklamira drzava je iza tebe i sigurno ces dobiti novac natrag. Ako preko interneta kupis neki proizvod imas 7 dana (cak i kod nas) da utvrdis da li ti taj proizvod pase ili ne. Cak i ako proizvod radi ti ga, posto si kupio na nevidjeno, imas pravo vratiti uz povrat novca samo zato sto ti se ne svidja. To je vezano uz tvoju budilicu. Ako je kupujes osobno u ducanu prodavac ti je duzan demonstrirati kako radi. Ako nece, to je do prodavaca i ti mozes otici u drugi ducan.

Kod kupovine digitalnih sadrzaja je potpuno druga stvar. Kupio si i ko te j*be. Bez obzira sto kupujes na nevidjeno,  aplikacija uopce ne radi na tvom mobitelu iako nije na listi nepodrzanih uredjaja, ili ako ne radi ni priblizno onome kako se reklamira, mozes plakati ili cekati update koji nikad nece doci. Ista stvar i ako si kupio glazbeni album na kojem samo jedna stvar valja.

Pitanje intelektualnog vlasnistva. Ono sto ja prodajem je takodjer intelektualno vlasnistvo. Ako netko kopira moj rad ja ne mogu nista po tom pitanju. Proizvodjaci softwarea, glazbe i sl. su dosta dobro zasticeni i u takvim situacijama. Takodjer imam i odgovornost prema svom produktu. Ako nesto gadno zahebem, osim gubljenja ugleda i placanja odstete najvjerojatnije cu izgubiti mogucnost rada u struci a mozda me i zatvor ceka. Proizvodjac softwarea, ako napravi neki teski fail, to se samo moze financijski lose odraziti na njega. Veliki problem je to sto mnogi racunaju s tim. Prevarit cemo 100 000 ljudi, pa kad se ispostavi da je nas produkt sr*nje, promijeniti cemo ime i idemo zahebati jos 100 000 ljudi. Na playstoreu su uglavnom takve aplikacije.

potraznja za odredjenom aplikacijom i recenzije su dosta dobar pokazatelj. Ukazuju na aplikaciju koju treba skinuti, isprobati i ako ti se svidja kupiti.

Opet ti o vrijednosti. Vrijednost je nebitna. Ona ne kvalificira postojanje kršenja odredbi već o vrijednosti ovisi sankcija. Koji će proizvod namijenjen širokoj masi ljudi koji potpuno može zadovoljiti tvoju potrebu? Postoji li takav? Ako si ti zadovoljan određenim proizvodom tvoj susjed s njim ne mora biti. Zašto? Zato što je to subjetkivan dioživljaj. Za aplikaciju koju kupiš rijetko se možeš kome žaliti kao što se ni ja ne mogu žaliti za budilicu. "U normalnim državama gdje ćeš dobiti novac nazad" također se piratizira. "Ako je kupujes osobno u ducanu prodavac ti je duzan demonstrirati kako radi. Ako nece, to je do prodavaca i ti mozes otici u drugi ducan" - isto možeš i s softwareom. Ako su na playstoreu aplikacije na koje išta ne valjaju koristi samo one koji ispod imaju dobru kritiku, proguglaj, potraži svoju demonstraciju ili ju zahtjevaj od nekog. U prvom postu si rekao da se ne raspravlja o tome što je zakonito, a onda od nezakonite stvari praviš marketing pokraj drugih zakonitih pokazatelja uspješnosti proizvođača ili proizvoda  - to je smiješno i izmišljotina onih kojima odgovara piratizirati.

Bilal kaže...

Nisu se Volkswageni kupovali zato sto su se puno krali, nego su se krali bas zbog toga sto su kvalitetni i sto se mogu dobro prodati. Kao sto se igra piratizira ako dobije dobre kritike. Ali ne mozes ti sracunati koliko ti je neko puta skinuo piratsku verziju igre i reci da si toliko izgubio. Vec sam ranije rekao, od onih koji su piratizirali igru imas one koji je nisu ni mislili kupiti, i imas one koji su je piratizirali da je isprobaju. I ako su zadovoljni onim sto su vidjeli, neki ce i platiti. Od toga samo moze biti korist za developere.

A kradju softvera ne mozes nikako porediti sa kradjom auta. To bi bilo kao da ti kupis igru i onda je neko tebi ukrade, jer tako to ide kada je kradja auta u pitanju. Ne kradu ih lopovi od Volkswagena ili nekog drugog proizvodjaca, nego od kupaca. Zapravo bi mogao porediti, ako bi kradja auta bila sa proizvodne trake, a tako stvari ne funkcionisu...

Pa o čemu ja pričam?! Korištenje određenog proizvoda koji na tržištu roba i usluga ima određenu vrijednost mimo zakonskih odredbi, ugovora, licenciji, volje prodavača odnosno proizvođača.... itekako se može usporediti. To što vama takva usporedba ne odgovara i ne baratate materijom s područja zakona, prava vlasništva, licenciji... te sve svodite na vrijenost već filozofirate o piratiziranju kao marketingu to je druga stvar.

Piratluk se ne sankcionira u većini slučajeva samo zato što je mehanizam provjere, zaštite i sankcije kompleksan i zato što uključuje veliki krug ljudi. Budimo realni i ajmo reći zašto bi platili nešto ako nas sustav ne kažnjava za suprotno. I ajmo to svesti još banalnije. Da polica iz trgovine stoji kod kuće kao što stoji računalo bila bi stopa kriminala veća. Mislim da sam svoje rekao.

16 godina
Android – piratski raj

Ja sam u početku piratizirao na Androidu, razlog je lijenost. Prvo, nisam imao tada karticu koju bi mogao povezati sa Google Walletom, a drugo pa kome se to da raditi?? Proizvođači igara a i sam Google se trebaju truditi da nas natjeraju na to. Aplikacija koja je mene natjerala da počnem kupovati je PSone emulator. Skinuo piratsku i stalno mi je tokom igre iskakao neki warning da se ne može spojiti na Google Play da provjeri dal imam kupljenu licencu. To mi je užasno smetalo i tad sam već imao karticu pa sam se nekako natjerao spojit tu karticu i kupit.

Odsad kupujem ALI samo one aplilkacije koje to stvarno zasluže i koje koristim svakodnevno. S obzirom da danas ima masu dobrih besplatnih aplikacija i s obzirom da se lako piratizira, developeri plaćenih aplikacija se zbilja moraju žestoko potruditi, aplikacije koje se plaćaju moraju biti savršene, pune opcija, ispolirane i maksimalno optimizirane, fluidne i pouzdane, jednostavno rečeno - dijelo profesionalca. Da možeš reći da je razlika između te aplikacije i besplatne joj alternative dan i noć. A ne da mi svaka budala neku glupost naplaćuje, ma vozi.

Ja prvo skinem piratsku verziju i isprobam app. Ako je odlična i jako korisna, kupujem. Tako sam tapatalk prvo probao besplatno i na kraju kupio. Najkorisnija app, koristim ju 100 puta dnevno i naravno da ću ju platit. Odlična i korisna. Isto tako PowerAMP, odličan player, probao i na kraju kupio jer sam stalno imao problema s licencom. I nije mi žao. Onda recimo Vignette, rekao frend da slika puno bolje od stock aplikacije, uzo piratsku i mjesec dana isprobavao i uspoređivao. Vidio sam da stvarno radi puno čišće slike i kupio. Ali neću odmah kupit i zaletat se. Zapravo, mislim da bi svaka app trebala imati barem 15 dana trial verziju, gdje su sve opcije dostupne.

A o cijeni, pa nije baš jeftino ako imaš puno aplikacija i igrica. Kolike sam samo ja dosad imao na mobu plaćene aplikacije/igrice, kupio bi class 10 SD karticu od 64 GB za tu cijenu. Glavno je pitanje, prije kupnje, "što ću ja dobiti VIŠE nego što sam imao s besplatnom alternativom ako kupim". Zato sam kupio tapatalk jer nema uopće alternative, ili ako ima nije tako dobra. PowerAMP isto; nijedan besplatan player mu se ne može suprostaviti s kvalitetom zvuka i mogućnostima. I to je JEDINI razlog da nešto platiš.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
igy kaže...

Pa o čemu ja pričam?! Korištenje određenog proizvoda koji na tržištu roba i usluga ima određenu vrijednost mimo zakonskih odredbi, ugovora, licenciji, volje prodavača odnosno proizvođača.... itekako se može usporediti. To što vama takva usporedba ne odgovara i ne baratate materijom s područja zakona, prava vlasništva, licenciji... te sve svodite na vrijenost već filozofirate o piratiziranju kao marketingu to je druga stvar.

Zasto onda preskaces moju usporedbu sa kupovinom npr tehnicke robe, hardwarea, i slicnih materijalnih roba na nevidjeno (kupovina na internetu) kod kojih imas rok od 7 dana za ispravnu robu vratiti ako ti se ne svidja? Meni se cini da upravo ti selektivno gledas na te stvari. Kad je u pitanju kradja onda je software isti kao automobil ili budilica no kad je u pitanju jamstvo, povrat novca, preprodaja... onda iznenada vise nisu u istoj kategoriji??

Sama cinjenica da je moguce (a i dogodilo se ljudima koje poznajem, konkretno kolegi iz ureda nakon zadnjeg sluzbenog updatea mobitela navigacija koju je platio 40$ vise ne radi dobro, rusi se kad ide unijeti rutu i komentari na playstoreu govore koliko je to cesta pojava)) da kupim aplikaciju koja uopce nece raditi na mom mobitelu, iako to nigdje nije navedeno, mi daje za pravo da robu prije kupovine provjerim.

Piratizacija kao oblik marketinga je nevezana uz ovo i imas link na opsezno istrazivanje relevantnih nezavisnih organizacija i medija te teme u jednom mom postu povise.

17 godina
BlueMax kaže...

Zasto onda preskaces moju usporedbu sa kupovinom npr tehnicke robe, hardwarea, i slicnih materijalnih roba na nevidjeno (kupovina na internetu) kod kojih imas rok od 7 dana za ispravnu robu vratiti ako ti se ne svidja? Meni se cini da upravo ti selektivno gledas na te stvari. Kad je u pitanju kradja onda je software isti kao automobil ili budilica no kad je u pitanju jamstvo, povrat novca, preprodaja... onda iznenada vise nisu u istoj kategoriji??

Sama cinjenica da je moguce (a i dogodilo se ljudima koje poznajem, konkretno kolegi iz ureda nakon zadnjeg sluzbenog updatea mobitela navigacija koju je platio 40$ vise ne radi dobro, rusi se kad ide unijeti rutu i komentari na playstoreu govore koliko je to cesta pojava)) da kupim aplikaciju koja uopce nece raditi na mom mobitelu, iako to nigdje nije navedeno, mi daje za pravo da robu prije kupovine provjerim.

Piratizacija kao oblik marketinga je nevezana uz ovo i imas link na opsezno istrazivanje relevantnih nezavisnih organizacija i medija te teme u jednom mom postu povise.

Ako zakon daje mogućnost povrata robe za 7 dana ja to podržavam. Podržavam i borbu protiv onih koji odredbe za kupovinu na daljinu ne poštuju. Protiv toga nemam ništa jer si tu u pravu, zato nisam ni komentirao jer nemam što poreći. I sama činjenica da se software ruši nije u redu i sigurno ide veliki minus za kuću koja ga je napravila. Dali to daje pravo ne platiti software? Ne bih se složio, pogotovu u vrijeme kada je update na dnevnoj razini. Na takav sam slučaj naletio možda jednom i žalio sam se supportu. Greška je ispravljena.

Masa softwarea ima ili trial ili demo ili djelomični trial. Ja ne branim nijednog tvorca softwarea koji nije dao mogućnost da se njegov proizvod isproba. Osobno volim kada mogu mjesec dana isprobati potpuni software. Ako ne mogu ili sam vrlo sumnjičav da će to valjatii neću ga kupiti. No nije li tako za svaki proizvod?! Naravno da ni ja ne kupujem sav software koji bi mi dobro mogao doći jer nemam novaca da bih sve to mogao isfinancirati, ali zato ga neću ni koristiti legalno ni ilegalno.

16 godina
odjavljen
igy kaže...
Dali to daje pravo ne platiti software? Ne bih se složio, pogotovu u vrijeme kada je update na dnevnoj razini. 

Masa softwarea ima ili trial ili demo ili djelomični trial. Ja ne branim nijednog tvorca softwarea koji nije dao mogućnost da se njegov proizvod isproba. Osobno volim kada mogu mjesec dana isprobati potpuni software. Ako ne mogu ili sam vrlo sumnjičav da će to valjatii neću ga kupiti. No nije li tako za svaki proizvod?! Naravno da ni ja ne kupujem sav software koji bi mi dobro mogao doći jer nemam novaca da bih sve to mogao isfinancirati, ali zato ga neću ni koristiti legalno ni ilegalno.

Poznaniku Volvo XC90 ima nekih problema i već je par puta bio na servisu, ostavio ga na cesti. Ipak, platio je automobil. Čudno. :) No, servis riješi problem, on se strpi. Proizvodi nisu i ne mogu biti savršeni, softver je nemoguće napisati bez bugova, pogotovo kad se radi o brojnim uređajima različitog hardvera.

Svakako podržavam dobar stav u drugom dijelu. Trial mora biti dostupan.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice