Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

poruka: 75
|
čitano: 12.054
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa".
17 godina
neaktivan
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
BlackDog22 kaže...
Barbarosa kaže...

Autor vjerovatno ima jako malo poznavanje religije i vjere kao podrucja koje mu nije bilo u fokusu, sve vjere i sve religije trapa u isti kos, cak se mogu i sloziti sa njim da je vecina religija u svijetu nepomirljiva sa naukom ali vjera u stvoritelja, u stvaranje kao proces neogranicen biblijskim motivima sest dana, ili sintoistickim mjesanjem pramordijalne juhe kopljem ili necim slicnim sa bilo koje strane svijeta, vjera je zaista nesto drugo i u to autor ne treba dirati.

Posto nisam krscanin sa biblijskim vizijama i antropomorfnim predstavama  mogu iz drugog ugla sagledati neke stvari pa samo autoru uputiti dobronamjernu preporuku da prouci i druga stajalista prije nego ih omalovazi i negira. Znam samo da od starih tekstova u Galaksiji, od kosmologije do kvantne fizike, pa do danasnjeg doba dostupnosti naucnih  informacija u momentu kad su nastale,  moje uvjerenje u tvorca je samo bilo vece i vece jer u svemu oko nas mozemo vidjeti dokaze samo ako zelimo gledati.

Po čemu je vjerovanje u stvoritelja (bilo kakvog doživljaja i oblika) nešto posebno i nedodirljivo? Šta je odjednom stvoritelj postao univerzalna istina? Ne čitam dnevnu tiskovinu redovito pa sam očito preskočio taj dokaz koji je vjerovanje u stvoritelja postala nedodirljiva istina.

I kako to točno sve religije ne treba trpati u isti koš i zašto? Gdje je to bitna razlika u kršćanstvu, islamu, hinduizmu ili scientologije da su jedne za jedan koš, a druge za drugi koš? I koja je razlika između tih koševa? Kvalitativna, kvantitativna ili je jedan koš istinit, a drugi nije. I zašto?

Odlicno pitanje, bez pitanja i nema odgovora, a btw. ja nisam za slijepo slijedjenje nego za spoznavanje, zainteresuj se pa prouci sam, vidjet ces da ima razlike izmedju svake od religija u njihovim stavovima i ucenjima po pitanju o kojem raspravljamo a to je nauka i tehnologija, naravno ako te interesuje, mene je interesovalo pa sam postao vjernik praktikant.

17 godina
neaktivan
Friday kaže...
Visak kaže...

Poanta je da se vjernici zgražaju nad suštinski nebitnom intervencijom

Zašto se prosvjedovalo u ZG kad je horvatinčić zidao ono "nešto"?

Prosvjedovalo se zbog uzurpacije vrijednog i korištenog javnog prostora za privatnu zaradu. Ovdje se 'uzurpira' sitni komadić ogromnog javnog prostora zbog opet javnog interesa.

Horvatinčić je 'potrošio' trećinu pješačke zone u Varšavskoj, kojom dnevno prođu tisuće pješaka, ovi grade teleskop na ogromnom brdu gdje i dalje svi mogu normalno hodati.

Mamuzaš mrtvog konja.

Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
13 godina
neaktivan

Izmolio sam 3 lijepe naše i 5 Očenaša u Međugorju za sve forumaše i ovu temu. 

Tražim shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina

Havajske teleskope i astronome treba brutalno bombardirati.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Entry Point kaže...

Havajske teleskope i astronome treba brutalno bombardirati.

Ne znam da li si ozbiljan ili samo ironican, ali doslovno mi je muka kad cujem index.hr forum spiku.

Nemoj zagadjivati ovaj forum.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
neaktivan
autor kaže...

Cesc, hvala na komentaru, no ponovo ne vidim nikakav argument u prilog tvrdnji s kojom sam počeo tekst. Osim pozivanja na autoritete što u znanosti ne funkcionira.

....

A i da je vjerovao, so what? To opet ne bi bio dokaz da se znanost i religija dobro slažu :)

Hvala na vašem komentaru. Uredu, prihvaćam i poštujem vaše mišljenje, budući da se ne bavim profesionalno (a ni privatno) prirodnim znanostima, vjerujem da je vaš opseg znanja puno veći od mojeg. Također, pošto studiram na fakultetu društvenih znanosti, možete vidjeti u mom komentaru otkud ta sklonost ka autoritetima.

Teško je nešto transcedentalno opisivati argumentima Moje osobno mišljenje je da religija i znanost mogu imati skladan suživot. Naravno, kao i u svemu gdje se nalazi više osoba ili tijela, može doći do sukoba mišljenja. Kolege forumaši su iskazali svoje mišljenje o mojim ili sličnim komentarima sa TU/TD, hvala ili uskraćivanjem istog, što je također sasvim uredu. Pošto su Havaji dio SAD-a, poštuju (ili bar bi trebale) se demokratske slobode. Ako je narod za ili protiv projekta, to treba uzeti u obzir. Kako će domorocima pomoći golemi teleskop na vrhu njihovog svetog brda? Da li će im dati potpun pristup ili će to ostati samo za privilegirane osobe (kapital klade valja)? Financiranje, da li vjerska zajednica može prihodovati nešto od tog teleskopa? Iako je kolega forumaš Friday dobro rekao, "sve će se to riješiti" sa određenom svotom novaca. Općenito, koji je interes te vjerske skupine da podrži gradnju teleskopa? Da bolje vide zvijezde? Da li ih uopće i zanimaju zvijezde zumirane na n-tu potenciju? Možda bi taj teleskop opstruirao pogled sa brda ili na brdo. Bezbroj je pitanja koje mogu postaviti, a da imaju istu podlogu. Moj mišljenje je prilično očigledno. 

Što se suživota vjere i znanosti tiče, čudi me da nitko ne spominje Hawkinga, ali dobro. 

Prilikom traženja posla, vjerska (ili bilo koja diskriminacija) i dalje postoji. U nekim bolnicama (njegovalištima) u Njemačkoj (sestra od kolege radi tamo), nije moguće se zaposliti ako nisi vjernik (katolik, pravoslavac, protestant). Da li je slična stvar i u znanstvenim krugovima ne znam, valjda ovisi od financijera. :) Na kraju krajeva, da li se znanosti i religija mogu dobro slagati? Ako osoba A vjeruje da može, onda mogu. Ako osoba B ne vjeruje, očito da ne mogu. Ako njih dvoje mogu nadići te razlike, onda ja vjerujem da je suživot religije i znanosti moguć. 

Why so serious?
11 godina
neaktivan
Friday kaže...
Visak kaže...

Pitajte lokalnog župnika što misli o politeističkim religijama i treba li ih pustiti na miru ili im spasiti dušu i prevesti ih na Kršćanstvo.

Sorry, ali "instaliranje" vjere mačem se ne radi već jako dugo pa ispada da, ako ništa drugo - pretjeruješ!

Silom društvenih prilika metode su rafiniranije. Prije tjedan, dva gledao sam emisiju na HTV o našim vjerskim misijama u Africi. Svećenik na prvu simpatičan lik vodi reporterku u selo gdje između ostalog  lokalni vrač  baca kamenčiće za zdravlje.  Svećenik gleda posprdno i sažalno kao da je u posjeti mentalnoj ustanovi.  Čekao sam da on izvadi svoje kamenčiće nanizane na špagu i počne mantru.

16 godina
neaktivan

Veći problem od vjerovanja u nešto što nije dokazivo je vjerovanje u nešto što je dokazano suprotno vjerovanju. Veliki dio kršćana i danas vjeruje da je homoseksualnost neprirodna usprkos brojnim dokazima i istraživanjim. Dajem ovaj primjer jer su me prije neke dvije godine dočekali i to na ulazu u fakultet, da dam glas za očuvanje "tradicionalnog" braka. I tu se se naravno pozivali na bibliju i njeno definiranje braka. Kakvi licimjeri - kladim se da nitko od tih mladih ljudi nije poštivao onu o sexu prije braka, ali nebitno.

Ono što želim reći je da vjerovati možeš u bilo što. Postoje ljudi koji vjeruju da su krave pa žele operacije da izgledaju kao krave. I dok ste slobodni da vjerujete u to kao i u bilo što drugo, to ne znači da je vaša vjera racionalna. A masa vas uvdje i u drugim sličnim raspravama pokušava racionalizirati vjeru i povući neku praralelu s znanosti. Pokušavate racionalizirati neracionalno. 

SoSlI' bopummeH motlhbogh val.
Moj PC  
4 1 hvala 0
10 godina

Igor101
"Ne postoji Kanarski otok La Palma"

STVARNO?

Zanimljiva je ta ljudska samouvjerenost. A dovoljno je bilo tek malo proguglati.

Inače, ja sam na tom nepostojećem kanarskom otoku La Palmi dosad bio ravno osam puta.

Proveo sam tamo otprilike 200 dana ukupno.

A da uopće nisam bio svjestan da ne postoji.

7 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Igor101 kaže...

Ne postoji Kanarski otok La Palma. Postoji otok Gran Canaria, na kojem je spomenuti opservatorij, a na istom otoku je grad koji se zove Las Palmas de Gran Canaria. Mislio sam prvo daj samo "typo" ali vidim da se isto provlaci kroz druge tekstove (linkane PDF-ove) pa da spomenem.

https://en.wikipedia.org/wiki/La_Palma

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Moj PC  
4 0 hvala 4
16 godina
neaktivan

@autor, potpuna zamjena teza..

Ovdje uopće nije pitanje 'religija vs znanost' ili sukob znanja i vjerovanja kao što se u tekstu tvrdi, već je problem daleko prizemniji. Vlasništvo, pravni odnosi, pa i politika. Nisam baš upućen u detalje kako tamo stvari stoje, ali načelno je tekst, kao i ideja potpuno pogrešna. Lokalno stanovništvo valjda ima pravo odlučivati o svojem teritoriju, pa makar i njihove odluke bile pogrešne. Argument da je znanost 'bolja' od religije (doduše i jest) je potpuno irelevantan u smislu da se bilo što radi na nekom području. Malo ću karikirati; ima kojekakvih religija i kojekakvih đumbeka po svijetu, pa 'ajmo tamo napraviti što mi želimo, bez obzira na stav lokalnog stanovništva ili vlasnika tih područja, jer je znanost cool. A religija nije..

Ako se ne varam, negdje 50-tih su se Havaji 'pridružili' kao 50-ta zvijezdica svjetske demokracije. Nekako čisto sumnjam da su pitali svakog ribara i tetu s palminim lišćem oko bokova i ogrlicom od cvijeća preko cica što oni misle o tome. Ako je danas nakon 50-tak g. svega 5% autohtonog stanovništva, baš im je dobro demokracija donijela.. Tako da je i taj argument od 5% - loš. Kao da sjevernoameričkim indijancima danas kažeš; pa vas je samo 'toliko i toliko', što vi hoćete..

Vjerojatno je tekst inspiriran osobnim frustracijama i željama, ali je krivo postavljen. Evo, meni se baš sviđa susjedovo dvorište i super bi mi leglo jer ima dobar pogled na wifi antenu na koju se spajam. Pardon, susjed je zatucani religiozni lik, a ja se bavim znanošću, pa imam potpuno pravo postaviti svoju antenu u njegovo dvorište jer imam daleko bolji prijem, a on ionako kenjucka kvake..

16 godina
bed kaže...

@autor, potpuna zamjena teza..

Ovdje uopće nije pitanje 'religija vs znanost' ili sukob znanja i vjerovanja kao što se u tekstu tvrdi, već je problem daleko prizemniji. Vlasništvo, pravni odnosi, pa i politika. Nisam baš upućen u detalje kako tamo stvari stoje, ali načelno je tekst, kao i ideja potpuno pogrešna.

Ja ovo ne mogu shvatiti.

Sam priznas da nisi upucen ali kategoricki tvrdis da je autor u krivu.

I onda usporedjujes kruske i jabuke.....

Preporucio bih procitati prethodne dvije stranice komentara.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
17 godina
odjavljen
bed kaže...

Vjerojatno je tekst inspiriran osobnim frustracijama i željama, ali je krivo postavljen.

Nije prvi takav iz istog pera...

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Lokalno stanovništvo valjda ima pravo odlučivati o svojem teritoriju, pa makar i njihove odluke bile pogrešne.

Da, ali pod "svoj teritorij" se broji teritorij gdje žive, ili od kojeg žive. Na obronku vulkana na 4 km visine gdje ništa ne raste, niti žive niti od toga žive. Samo su si eto tako prisvojili da je i to "njihovo", jer oni tako kažu. Problem bi na neki način mogla biti i zavist, jer drugi uspjevaju tamo živjeti, i još imaju koristi/znanja od toga.

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.8.2015 12:49 (DigiMagic).
13 godina

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice