Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa

poruka: 75
|
čitano: 12.021
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa".
17 godina

Sustinski, ovo nema veze sa konceptualnim sukobom religije i znanosti, osim u ocima autora koji se i inace ponasa kao nekakav ateisticki evandjelist (pa je odmah na pocetku nam iznio sva svoja (ne)vjerovanja i ubjedjenja, tek da se zna...).
Medjutim, ovo je vise stvar sukoba oko teritorije...kakav moze nastati i izmedju ekologa i naucnika i sl.

Ne kanim ulaziti u dalju raspravu, jer toliko nekulture, bezobrazluka, neuvazavanja se ne moze naci nigdje kao na ovom forumu kada se zapocne neka diskusija znanost vs religija.

1 8 hvala 0
13 godina
neaktivan

Lmao ova tema, i jedni i drugi bi trebali nešto povaliti. 

Tražim shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Aloha protiv tridesetmetarskog teleskopa
knight kaže...

Ne kanim ulaziti u dalju raspravu, jer toliko nekulture, bezobrazluka, neuvazavanja se ne moze naci nigdje kao na ovom forumu kada se zapocne neka diskusija znanost vs religija.

Prosječan vjernik dođe na BUG forum, počne pričati kako je vjetar božiji dah, kiša božije suze itd., netko ga vrati u stvarni svijet, vjernik se naljuti. 

Vidio sam to tisuću puta. 

Tražim shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
17 godina
neaktivan

Autor vjerovatno ima jako malo poznavanje religije i vjere kao podrucja koje mu nije bilo u fokusu, sve vjere i sve religije trapa u isti kos, cak se mogu i sloziti sa njim da je vecina religija u svijetu nepomirljiva sa naukom ali vjera u stvoritelja, u stvaranje kao proces neogranicen biblijskim motivima sest dana, ili sintoistickim mjesanjem pramordijalne juhe kopljem ili necim slicnim sa bilo koje strane svijeta, vjera je zaista nesto drugo i u to autor ne treba dirati.

Posto nisam krscanin sa biblijskim vizijama i antropomorfnim predstavama  mogu iz drugog ugla sagledati neke stvari pa samo autoru uputiti dobronamjernu preporuku da prouci i druga stajalista prije nego ih omalovazi i negira. Znam samo da od starih tekstova u Galaksiji, od kosmologije do kvantne fizike, pa do danasnjeg doba dostupnosti naucnih  informacija u momentu kad su nastale,  moje uvjerenje u tvorca je samo bilo vece i vece jer u svemu oko nas mozemo vidjeti dokaze samo ako zelimo gledati.

3 8 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kad već iznosimo osobne stavove (ciljam na autora), da se odmah deklariram - vjernik/vjerojatno atipičan (znatiželjan)/otvoren prema drugima/drugačijima. A za razliku od ljudi koji traže dokaz da Bog postoji, ja još nisam vidio dokaz da Bog ne postoji... temeljem mojeg životnog iskustva upravo suprotno. 

Međutim smeta me pristup autora u članku koji spada u kategoriju Znanost i tehnologija, u kojem nisam naučio ništa novo osim da gajite određeni antagonizam prema onima drugačijeg mišljenja. Za razliku od vaših drugih članaka koje sam rado čitao (iako često ne razumijem sve o čemu pišete, ali to je pretpostavljam i bila bit ove kolumne - citiram "Predano se bavi promocijom i popularizacijom prirodnih znanosti"). Vaš osobni stav spram religije mi je apsolutno nebitan, kao što Vas vjerojatno nije briga za moj stav (a vidim i za stav nekih tamo 5% domorodaca na Havajima). 

Netko je lijepo napisao u prethodnim postovima, vjerujem da bi se tim ljudima moglo približiti što se to točno radi tamo (čitaj educirati ih). Možda tada uvide da to i nije tako strašno - mene osobno takva iskustva približavaju Bogu. Ali kao što tražite da oni budu otvoreni znanosti (odnosno vjerojatno bi htjeli da promijene svoj stav spram ovih teleskopa), trebali bi i vi biti otvoreni prema drugačijem stavu - ne morate niti pokušati razumijeti ih, bitno je samo da ih uvažavate.

3 8 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ja vjerujem u supermana i nek me netko uvjeri da on ne postoji..
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
17 godina
neaktivan
Nixon kaže...

Kad već iznosimo osobne stavove (ciljam na autora), da se odmah deklariram - vjernik/vjerojatno atipičan (znatiželjan)/otvoren prema drugima/drugačijima. A za razliku od ljudi koji traže dokaz da Bog postoji, ja još nisam vidio dokaz da Bog ne postoji... temeljem mojeg životnog iskustva upravo suprotno.

Zato što se ne dokazuje da nešto nije, nego da nešto jest. Teret dokazivanja je na onome koji iznosi tu tvrdnju, a ne da drugi moraju dokazivati da to nije. Kao što je rečeno izvanredne teorije zahtijevaju izvanredne dokaze. Nepouzdana ljudska svjedočanstva ne spadaju u tu kategoriju.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 10:50 (ROADRUNNER).
16 godina

Dario je nekada pisao prekrasne tekstove koje je bilo gušt čitati a ovo je tekst kakv inače pretpostavljam mogu pronači na stranicama "24 sata", Dario kaj se desilo???

Nema 3 znanstvene činjenice u tekstu ovo je kao nekakva polukolumna... možda tekst iz osobnog bloga autora koji je na stranice Bug-a došao greškom?

Površnim istraživanjem dotičnog incidenta može se doći do činjenica da im ta planina služi za rasipanje pepela pokojnika i mjesto gdje ceremonijalno ostavljaju pokojnikove stvari, dakle to je prvenstveno groblje (tu ima nekih vjerovanja vezano uz planinu, ali pretpostavljam da za većinu Havajskog stanovništva to nije toliko bitno).

Nisam religiozan, ali da mi netko na groblju gdje su mi zakopani (dijete, žena, mama, tata, sestra...) ide graditi teleskop ili akcelerator ili nešto treće bome bi i ja sudjelovao u tim protestima, zamišljam veselog astronoma kako rokne pivicu ili dvije dok promatra nebo čisto da mu vrijeme brže prođe, pa mu se pripiša i malo se olakša na grob nečijeg djeteta ili majke... ma krasno!

Dario za tekst sva moja četiri palca dole da ih imam više i njih bi dobio...

0 17 hvala 0
14 godina
neaktivan
Nixon kaže...

Međutim smeta me pristup autora u članku koji spada u kategoriju Znanost i tehnologija, u kojem nisam naučio ništa novo osim da gajite određeni antagonizam prema onima drugačijeg mišljenja. Za razliku od vaših drugih članaka koje sam rado čitao (iako često ne razumijem sve o čemu pišete, ali to je pretpostavljam i bila bit ove kolumne - citiram "Predano se bavi promocijom i popularizacijom prirodnih znanosti"). Vaš osobni stav spram religije mi je apsolutno nebitan, kao što Vas vjerojatno nije briga za moj stav (a vidim i za stav nekih tamo 5% domorodaca na Havajima). 

Netko je lijepo napisao u prethodnim postovima, vjerujem da bi se tim ljudima moglo približiti što se to točno radi tamo (čitaj educirati ih). Možda tada uvide da to i nije tako strašno - mene osobno takva iskustva približavaju Bogu. Ali kao što tražite da oni budu otvoreni znanosti (odnosno vjerojatno bi htjeli da promijene svoj stav spram ovih teleskopa), trebali bi i vi biti otvoreni prema drugačijem stavu - ne morate niti pokušati razumijeti ih, bitno je samo da ih uvažavate.

Boldano - uvijek me iznova iznenadi nedostatak logike vjernika.
Nije na nevjernicima da dokažu da bog ne postoji. Dokaz da bog ne postoji nam ne treba. Što bi ljudi rekli da ih tražim dokaz da Harry Potter ne postoji? Oba lika su dio jedne knjige, (ne)znanstvene fantastike. Samo što je prvi oko sebe stvorio veći kult.

The burden of proof is on him who declares, not on him who denies. Bilo bi lijepo kada bi se ljude moglo tužiti za krađu ili ubojstvo ili bilo koje drugo nedjelo pa bi onda ti isti trebali dokazivati svoju nevinost.

p.s. ne bi bilo lijepo.

That's a job for... Lance Nutthrust!
17 godina
neaktivan

Vidim da me sada neki forumaši pokušavaju uvjeriti da je moje vjerovanje krivo - neću se spustiti na tu razinu i neću odgovarati na vaše postove. To je moj osoban stav, a napisao sam ga u kontekstu iznošenja autorovog osobnog stava o kolumni, koja je za mene promašena.

3 8 hvala 0
17 godina
D0mag0j kaže...
Nisam religiozan, ali da mi netko na groblju gdje su mi zakopani (dijete, žena, mama, tata, sestra...) ide graditi teleskop ili akcelerator ili nešto treće bome bi i ja sudjelovao u tim protestima, zamišljam veselog astronoma kako rokne pivicu ili dvije dok promatra nebo čisto da mu vrijeme brže prođe, pa mu se pripiša i malo se olakša na grob nečijeg djeteta ili majke... ma krasno!

Prosut pepo nije grob, astronom ne promatra nebo "čisto da mu vrijeme prođe", a u zgradi bi uredno bio (ili će biti) isprojektiran i izveden WC.

Imaš li iti jedan zdravorazumski razlog za sudjelovati u tim svojim protestima, ili bi to radio čisto da ti vrijeme prođe?

@Nixon - ne pokušavaju te uvjeriti da je tvje vjerovanje krivo, nego ti dobronamjerno ukazuju na greške u razmišljanju. ne moraš se odmah vrijeđati, ako si u krivu.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 11:12 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Barbarosa kaže...

Autor vjerovatno ima jako malo poznavanje religije i vjere kao podrucja koje mu nije bilo u fokusu, sve vjere i sve religije trapa u isti kos, cak se mogu i sloziti sa njim da je vecina religija u svijetu nepomirljiva sa naukom ali vjera u stvoritelja, u stvaranje kao proces neogranicen biblijskim motivima sest dana, ili sintoistickim mjesanjem pramordijalne juhe kopljem ili necim slicnim sa bilo koje strane svijeta, vjera je zaista nesto drugo i u to autor ne treba dirati.

Posto nisam krscanin sa biblijskim vizijama i antropomorfnim predstavama  mogu iz drugog ugla sagledati neke stvari pa samo autoru uputiti dobronamjernu preporuku da prouci i druga stajalista prije nego ih omalovazi i negira. Znam samo da od starih tekstova u Galaksiji, od kosmologije do kvantne fizike, pa do danasnjeg doba dostupnosti naucnih  informacija u momentu kad su nastale,  moje uvjerenje u tvorca je samo bilo vece i vece jer u svemu oko nas mozemo vidjeti dokaze samo ako zelimo gledati.

Po čemu je vjerovanje u stvoritelja (bilo kakvog doživljaja i oblika) nešto posebno i nedodirljivo? Šta je odjednom stvoritelj postao univerzalna istina? Ne čitam dnevnu tiskovinu redovito pa sam očito preskočio taj dokaz koji je vjerovanje u stvoritelja postala nedodirljiva istina.

I kako to točno sve religije ne treba trpati u isti koš i zašto? Gdje je to bitna razlika u kršćanstvu, islamu, hinduizmu ili scientologije da su jedne za jedan koš, a druge za drugi koš? I koja je razlika između tih koševa? Kvalitativna, kvantitativna ili je jedan koš istinit, a drugi nije. I zašto?

16 godina
Veliki Brat kaže...
D0mag0j kaže...

Prosut pepo nije grob, astronom ne promatra nebo "čisto da mu vrijeme prođe", a u zgradi bi uredno bio (ili će biti) isprojektiran i izveden WC.

Imaš li iti jedan zdravorazumski razlog za sudjelovati u tim svojim protestima, ili bi to radio čisto da ti vrijeme prođe?

@Nixon - ne pokušavaju te uvjeriti da je tvje vjerovanje krivo, nego ti dobronamjerno ukazuju na greške u razmišljanju. ne moraš se odmah vrijeđati, ako si u krivu.

Nije samo prosut pepeo nego ostavljaju pokojnikove stvari na planini tako da se radi o grobu odnosno groblju.

Ti stvarno vjeruješ da će raditi kanalizaciju na planinu od 4200 m nadmorske visine???

A što se tiče veze između astronomije i pivice i čekanja očigledno je nemaš nikakvih pravih iskustava s time, jel da?

17 godina
odjavljen

Vjerojatno će određena količina novčanica ipak nekako "uvjeriti" lokalce da to i nije tako strašno. Isto kao što obiteljski liječnici za određenu svotu gorljivo preporučuju neki lijek, isto kao što pravnici brane kojekakve sanadere, isto kao što policajci uzmu mito, isto kao što političari rade na štetu društva, isto kao što znanstvenici naprave atomsku bombu... Ajde, tko će baciti kamen prvi?

Freak Show Inc.

12 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Nixon kaže...

Pa ni ja nisam vidio ni jedan dokaz da jednorozi ne postoje, tako da ne razumijem tvoju poantu osobnog iskustva. Čak štoviše, na nebrojenim iskustvima susretanja konja i povremenog viđenja roga, s vrlo velikom vjerojatnošću mogu izjaviti da postoje. Mislim ako postoji ovo: 

http://a3dbdeb.ca/esquisse/files/2013/01/1001337-Narval.jpg

ne znam zašto ne bi bilo moguće ovo:

http://www.computing.co.uk/IMG/776/321776/digital-unicorn.jpg

pogotovo ako uzmemo u obzir dokaze:

http://img.memecdn.com/how-unicorns-were-made_o_753246.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_wwwrtFBnwrU/TJz0Ssgt2WI/AAAAAAAAACA/6n1n10h_LpA/s1600/2069921769_fad72e658a_o.jpg

http://www.wickandtallow.com/blogs/news/13277949-unicorn-sighting-in-scotland

Ali da ne mislite slučajno da sam lud ili smiješan ja nisam religiozni sljedbenik koji vjeruje u one antropomorfne predstave da jednorozi mogu letjet ili da su roza boje, prde duge i sl. pa stoga ja mogu iz drugog kuta sagledati tematiku.

16 godina
BlackDog22 kaže...
Nixon kaže...

Ali da ne mislite slučajno da sam lud ili smiješan ja nisam religiozni sljedbenik koji vjeruje u one antropomorfne predstave da jednorozi mogu letjet ili da su roza boje, prde duge i sl. pa stoga ja mogu iz drugog kuta sagledati tematiku.

no krasno, izazivam te,  izreci svoju MLP-hulnu izjavu u lice mojoj kćerkici...

sram te budi i fuj!... MLP da ne postoje....

na lomaču s njim !!, dajte benzina, sad je jeftin !!

Ju je je? Je ju je!
17 godina
neaktivan
Vidim da je zavladala velika zabrinutost za lokalne politeističke religije, pa da onda vidimo tko ih to zapravo sustavno ugrožava. Ne bih rekao da su to astronomi, jer oni nemaju nikakvu namjeru utjecati na tu religiju. Teleskopi već ionako tamo postoje i iako možda nekome nisu dragi, ni na koji način ne utječu na nečiju religioznost. S druge strane znamo da su kršćani stoljećima osvajali nove zemlje i ognjem i mačem pokrštavali domoroce. To nije bilo nešto što se događalo usput, već je to bila zadaća dana osvajačima i misionarima od samog vrha (Pape), važna poput skupljanja zlata ili osvajanja novih teritorija. Havaji tu nisu bili nikakav izuzetak:

Missionaries arrived in 1820, and most of the aliʻi
converted to Christianity , including Kaʻahumanu
and Keōpūolani, but it took 11 years for
Kaʻahumanu to proclaim laws against ancient
religious practices. “Worshipping of idols such as
sticks, stones, sharks, dead bones, ancient gods
and all untrue gods is prohibited. There is one God
alone, Jehovah. He is the God to worship. The hula
is forbidden, the chant (olioli), the song of pleasure
(mele), foul speech, and bathing by women in
public places. The planting of ‘awa is prohibited.
Neither chiefs nor commoners are to drink
‘awa.”

Pitajte lokalnog župnika što misli o politeističkim religijama i treba li ih pustiti na miru ili im spasiti dušu i prevesti ih na Kršćanstvo. Stoga ako su vam politeisti toliko dragi usmjerite svoj pravednički gnjev prema onima koji doista žele zatrti te religije (i velikim djelom su već uspjeli), jer astronomi to nisu.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
17 godina
neaktivan
Stric_Jura kaže...

no krasno, izazivam te,  izreci svoju MLP-hulnu izjavu u lice mojoj kćerkici...

sram te budi i fuj!... MLP da ne postoje....

na lomaču s njim !!, dajte benzina, sad je jeftin !!

O takvim jednorognohulnim stvarima uopće ne želim raspravljati...MLP sljedba su religiozni frikovi koji predoslovno shvaćaju svete crteže i ne prilagođavaju se s vremenom i razvojem znanosti. Kažem ja sam više netradicionalni vjernik koji vjeruje da jednorog postoji, ali smatram da su sveti crteži samo djelo ljudi koje danas trebamo promatrati s vremenskim odmakom i da ne smijemo predoslvno shvaćati kako su oni u tim crtežima prikazani.

17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Pitajte lokalnog župnika što misli o politeističkim religijama i treba li ih pustiti na miru ili im spasiti dušu i prevesti ih na Kršćanstvo.

Sorry, ali "instaliranje" vjere mačem se ne radi već jako dugo pa ispada da, ako ništa drugo - pretjeruješ!

Freak Show Inc.
13 godina

Koja testička solidarnost! Nema veze što se radi o nekim poganim mnogobošcima, valja ih obranit od zlih znanstvenika.

2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Friday kaže...
Visak kaže...

Pitajte lokalnog župnika što misli o politeističkim religijama i treba li ih pustiti na miru ili im spasiti dušu i prevesti ih na Kršćanstvo.

Sorry, ali "instaliranje" vjere mačem se ne radi već jako dugo pa ispada da, ako ništa drugo - pretjeruješ!

Da, napretkom znanosti napredovali su i teistički načini širenja religije, tako recimo ovi ISILovci koriste kalašnjikove i RPG-ove umjesto mačeva i ognjeva...

13 godina
BlackDog22 kaže...
Friday kaže...
Visak kaže...

Da, napretkom znanosti napredovali su i teistički načini širenja religije, tako recimo ovi ISILovci koriste kalašnjikove i RPG-ove umjesto mačeva i ognjeva...

Zanimljivo kako testi koriste znanost u širenju svojih uvjerenja. Nikako da se pouzdaju u svoga boga/ove da im u tome pomognu.

17 godina
odjavljen
BlackDog22 kaže...

Zaboravljaš da se ostatak muslimanskog svijeta ogradio od njih. Isto tako bih ja mogo uzeti pušku od starog, sa prozora pobit 10 ljudi i reći da je to u ime ginekologije...

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
Friday kaže...
Visak kaže...

Pa cijela Zemlja je istražena i pokršteno je gotovo sve što se moglo, ali dok je trajalo radilo se na takav način. Što misliš zašto je na južnoameričkom kontinentu katoličanstvo dominantno, dijelili su im bombone? Gore sam ti naveo kako su gušili politeizam upravo na Havajima, a sada se zgražaju zbog izgradnje teleskopa.

Uostalom, što to ISIL radi, ako ne širenje vjere doslovce mačem? A i po Africi se rade slična sranja od strane muslimana ali i kršćana.

16 godina
Friday kaže...
BlackDog22 kaže...

Zaboravljaš da se ostatak muslimanskog svijeta ogradio od njih. Isto tako bih ja mogo uzeti pušku od starog, sa prozora pobit 10 ljudi i reći da je to u ime ginekologije...

...i ne bi bio nista vise nego poremeceni ludjak.

Malo si se izgubio u relativiziranju.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2015 12:56 (syncmaster245b).
13 godina
Friday kaže...
BlackDog22 kaže...

ISILovci ne šire islam. Oni šire svoju verziju islama. Ali zašto je njihova vjera lošija od neke druge? Samo zato jer su zakasnili koju stotinu godina u njenom širenju? 

17 godina
neaktivan
Friday kaže...
BlackDog22 kaže...

Hvataš se nebitne detalje i odvlačiš raspravu na krivi kolosjek. Poanta je da se vjernici zgražaju nad suštinski nebitnom intervencijom, jer se ne narušavaju ničije vjerske slobode, već samo 'smetaju' nekome tko želi ekskluzivu nad planinom (a vidimo da je zapravo problem što im je 1M$ premalena kompenzacijska svota), dok je istovremeno osnovna misija njihove vlastite religije zatiranje tog politeizma, nekoć mačem, danas uglavnom drugim sredstvima.

17 godina
neaktivan
Friday kaže...
BlackDog22 kaže...

Pa nisam ni rekao da su svi muslimani, isto kao što onda nisu bili svi kršćani. S tim da bi bilo vrlo zanimljivo napraviti istraživanje s pitanjima u ovim "razvijenim zemljama i religijama" da li bi u nekim slučajevima i kojima odobravali i nasilno "uvjeravanje" kod širenja vlastite religije.

17 godina
odjavljen
Visak kaže...

Poanta je da se vjernici zgražaju nad suštinski nebitnom intervencijom

Zašto se prosvjedovalo u ZG kad je horvatinčić zidao ono "nešto"?

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan
D0mag0j kaže...

Nije samo prosut pepeo nego ostavljaju pokojnikove stvari na planini tako da se radi o grobu odnosno groblju.

Ti stvarno vjeruješ da će raditi kanalizaciju na planinu od 4200 m nadmorske visine???

A što se tiče veze između astronomije i pivice i čekanja očigledno je nemaš nikakvih pravih iskustava s time, jel da?

S druge strane, nevjerojatno je i da bi lokalci nosili posmrtne ostatke na preko 4 km visine; kao i da su spontano razvili zapadnjački tip kanalizacije. Dosad barem, praktično sve visinske rekorde su napravili "zapadnjaci"; "nativci" naprotiv generalno žele znati što manje kako o vlastitom tako i o drugim planetima.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice