Acer odustaje od Thunderbolta

poruka: 7
|
čitano: 1.280
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Acer odustaje od Thunderbolta".
18 godina

Izgleda da Thunderbolt ide stopama FireWirea. Profesionalna primjena za one kojima treba.

1 0 hvala 0
14 godina
Re: Acer odustaje od Thunderbolta
NEW_MAN kaže...

Izgleda da Thunderbolt ide stopama FireWirea. Profesionalna primjena za one kojima treba.

Pa to mu je i funkcija :D

Vise je zamjena za FW i picamica kartice, nego sto bi trebao bit konkurencija USBu.

17 godina
neaktivan

Za ovu "široku rasprostranjenost" FW2 najzaslužniji je sam Apple. Zbog nekakve tobožnje eksluzivnosti samo su oni imali pravo prvu godinu ugrađivati taj TB: Nek si sad tu eksluzivnost ture u khm, zna se gdje već.

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Thunderbolt je u osnovi kombinacija mini display porta i eksternaliziranog PCI busa, dakle nešto kao digitalni port za monitor, e-sata i, recimo, eksterni dock za kartice koje rade na istom clocku kao interni PCI. E sad, koliko to ima smisla za sadašnji hardver, iskreno ne znam, budući da je i USB3 prebrz za moderne eksterne diskove i RAID polja, tako da si mogu zamisliti thunderbolt kao nešto pomoću čega se u budućnosti poveže puno računala na razini busa radi masivno-paralelnog procesiranja, dakle to bi moglo imati smisla kad bi se arhitektura računala promijenila u pasivnu magistralu i hrpu daughterboardova, ali trenutno je to naprosto ispred vremena i predstavlja rješenje koje traži problem. Naime za sadašnje zadatke su i današnja računala uglavnom prejaka pa možemo vidjeti trend izdavanja laptopa s okljaštrenim procesorima.

Thunderbolt za spajanje monitora je totalni overkill u situaciji gdje ja imam dva monitora ukopčana u običnu grafičku karticu s običnim portovima i to sve radi. Ono što je thunderboltu prednost je jedan port na laptopu u koji se može upiknuti monitor koji je TB hub za više uređaja, npr. diskova. Dakle kao dock za laptop stvarno ima smisla. Dakle daleko od toga da je TB loša stvar, izvrstan je, ali je ispred svog vremena.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Recimo što ima smisla: imati TB na laptopu i TB dock u kojem su recimo dodatni CPU i GPU, diskovi i na to prikopčan monitor. Onda prikapčanjem na dock automatski dobiješ još jedan procesor i bržu grafiku za igre, te storage za podatke, a kad ga iskopčaš imaš lagani laptop neopterećen potrebom za napajanje i hlađenje gamerskog hardvera. Problem je što ništa takvo još ne postoji a da i postoji vjerojatno ne bi bilo softverski podržano out of the box, ali generalno gledano stvar nudi strašna obećanja, na razini SF tehnologije iz knjiga Gentryja Leea, koji ima data-port pomoću kojeg može spojiti nekoliko kompjutora i automatski ima na raspolaganju njihove CPU resurse, memoriju i sl.

Cijeli naš današnji mrežni hardver je dječja igra u usporedbi s obećanjem koje nudi thunderbolt, po mogućnosti optički.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
limitedition kaže...

Za ovu "široku rasprostranjenost" FW2 najzaslužniji je sam Apple. Zbog nekakve tobožnje eksluzivnosti samo su oni imali pravo prvu godinu ugrađivati taj TB: Nek si sad tu eksluzivnost ture u khm, zna se gdje već.

Nekako nisam siguran da je to problem, naime tih godinu dana je taman dalo ostalima vremena da pogledaju što bi s tim, a problem je i što je TB na desktop matičnima dosta nezgodna stvar, naime lako ga je složiti da eksternalizira PCI i internu Intel grafiku s matične, ali kad upikneš svoj GPU, to naglo postaje problem. Isto tako, ako ga staviš na grafičku kako bi eksternalizirao GPU, onda eksternaliziraš i PCI i povećavaš si promet kroz bus na kanalu prema grafičkoj, što nije nužno neutralna stvar, inače ne bi bio opći trend držati grafičku na drugačijem busu u odnosu na ostali hardver. Ukratko, TB je super stvar kad dizajniraš svoj hardver u startu pa si posložiš arhitekturu kako ti paše, što znači da je idealni korisnik za to upravo Apple. Ostalima je stvar sasvim upotrebljiva na laptopima, ali za desktop, tu već treba promisliti o arhitekturi cijelog sustava, recimo dizajnirati cijeli stroj oko TB pasivne magistrale i CPU, GPU i sl. imati na daughterboardovima.

12 godina
neaktivan
dturina kaže...
limitedition kaže...

Nekako nisam siguran da je to problem, naime tih godinu dana je taman dalo ostalima vremena da pogledaju što bi s tim, a problem je i što je TB na desktop matičnima dosta nezgodna stvar, naime lako ga je složiti da eksternalizira PCI i internu Intel grafiku s matične, ali kad upikneš svoj GPU, to naglo postaje problem. Isto tako, ako ga staviš na grafičku kako bi eksternalizirao GPU, onda eksternaliziraš i PCI i povećavaš si promet kroz bus na kanalu prema grafičkoj, što nije nužno neutralna stvar, inače ne bi bio opći trend držati grafičku na drugačijem busu u odnosu na ostali hardver. Ukratko, TB je super stvar kad dizajniraš svoj hardver u startu pa si posložiš arhitekturu kako ti paše, što znači da je idealni korisnik za to upravo Apple. Ostalima je stvar sasvim upotrebljiva na laptopima, ali za desktop, tu već treba promisliti o arhitekturi cijelog sustava, recimo dizajnirati cijeli stroj oko TB pasivne magistrale i CPU, GPU i sl. imati na daughterboardovima.

Kad smo već kod toga, pada mi na pamet da bi optimalan dizajn bio imati brzu verziju TB-a kao northbridge, u koji su upiknuti CPU, GPU i RAM, te southbridge/PCI bus kontroler u koji pak onda idu SATA i USB, a u USB idu spore periferije. U osnovi dizajn ne bi bio sastavljen od toliko različitih komponenti, koliko bi bio prilagođen TB-u i omogućavao jednostavno proširivanje, npr. povezivanjem nekoliko matičnih preko northbridgea tako da se njihovi CPU, GPU i RAM resursi pretvaraju u veću cjelinu. O tome se dosta fantaziralo početkom devedesetih ali ništa nije ispalo od toga, vjerojatno zbog male snage tadašnjeg hardvera i sporog busa. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice