al ce to da se kvari, sto vise ploca vise problema...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
u zivotu sam jedini mehanicki disk promjenio na barracudi sa losim fwom, dok s druge strane sam promjenio jedno 10 ssdova
Mmmm, 6TB, veselo iščekujem da zamijene postojeće 4TB diskove :) Jeftinije je kupiti klasični disk x2 i spremati sve na diskove nego raditi backup na dvd/blueray.
u zivotu sam jedini mehanicki disk promjenio na barracudi sa losim fwom, dok s druge strane sam promjenio jedno 10 ssdova
nazalost kod mene totalno obrnuta situacija...
Stijepanjanj valjda na radost si mislio jer su ssd-ovi osjetno skuplji 
Znači u ovih 2-3 godine nije bilo napredovanja. Njihov revolucionaran potez je dodavanje još jedne ploče hahahha.
Znači u ovih 2-3 godine nije bilo napredovanja. Njihov revolucionaran potez je dodavanje još jedne ploče hahahha.
I šta tomu fali?
Funkcionira, zar ne?
Životni vijek im je ~5 godina, kolko je životni vijek ostalim vrstama tehnologije?
SSD kroz vrijeme se uspori, na ovome izbiju badsectory kroz vrijeme(opet zavisi šta mu radiš), ali i to se da riješiti privremeno, dok npr. SSD kad odluči crknuti, onda ti nema spasa.
I šta tomu fali?
Funkcionira, zar ne?
Životni vijek im je ~5 godina, kolko je životni vijek ostalim vrstama tehnologije?
SSD kroz vrijeme se uspori, na ovome izbiju badsectory kroz vrijeme(opet zavisi šta mu radiš), ali i to se da riješiti privremeno, dok npr. SSD kad odluči crknuti, onda ti nema spasa.
Ja sam rekao da je problem u tome što se godinama ništa konkretno ne radi umjesto da se poprave brzine čitanja , pisanja i da se smanji broj ploča došlo je do zastoja. Znaci u 3 godine nerada netko je došao na ideju ajmo stavit još jednu ploči i bingo evo novog proizvoda.
Ja sam rekao da je problem u tome što se godinama ništa konkretno ne radi umjesto da se poprave brzine čitanja , pisanja i da se smanji broj ploča došlo je do zastoja. Znaci u 3 godine nerada netko je došao na ideju ajmo stavit još jednu ploči i bingo evo novog proizvoda.
Konkretno se i radi, samo ne u ovom segmentu HDD-a. Ovo su obični diskovi za trpanje podataka, ništa ozbiljnije od toga.
Da ne govorim da su takvi diskovi noćna mora bilo kojeg storage admina u ozbiljnom sustavu.
Nikad više Seagate, da mi daju besplatno HDD. Imao sam ga u kompu od 2009-2010 i onda se cijeli disk "zabrikao", tj zaključao (firmware greška od cijele serije Barracuda diskova), otišlo mi hrpa podataka, projekti na kojima sam radio tijekom godinu dana i onda kad sam dao na servis natrag u HG-Šrot jer je još bio pod garancijom, nisu se ni potrudili poslati disk Seagateu da ga otključaju (makar je bilo navedeno na Seagetovim stranicama da svim vlasnicima njihovih HDD-ova kojima se to dogodilo besplatno otključavaju HDD), nego su mi dali WD Black od 640Gb.
ne kužim nekoga tko godinu dana radi neki projekt a nema Backup??, totalni amaterizam,
meni je backup na 1 mjestu i to praktično na svakodnevnoj bazi iako su mi diskovi pouzdani i nikad nisam imao problema, ali si ne mogu dozvoliti da zbog nedostatka backupa ostanem bez važnih projekata i podataka, barem je danas to banalno i jeftino da možeš imat cijelu sliku diska sastrane
O kakvom ti amaterizmu pričaš? Još sam onda išao u srednju, gdje su mi bili novci za 2 diska, jedva kupio i taj jedan. Većina običnih korisnika PC-a su onda imali samo jedan HDD u računalu.
O kakvom ti amaterizmu pričaš? Još sam onda išao u srednju, gdje su mi bili novci za 2 diska, jedva kupio i taj jedan. Većina običnih korisnika PC-a su onda imali samo jedan HDD u računalu.
Zašto bi za backup trebao imati dva diska?
RAID polje.
RAID polje.
RAID nije backup. To se ni u ludilu ne smije miješati.
Nisam ni rekao da je backup, nego preslika podataka na više diskova u svrhu sigurnosti podataka ili povećanja performansi. Bilo je oko 400Gb podataka, što baš ne stane na USB stickove ili na prijenosne HDDove koji su onda imali cijenu od oko 700-800kn za 200gb, što saveova iz igara, što prezentacija i glazbe što se skupljalo tijekom godina na raznih CD-ima, DVD-ovima i normalno da sam pop*zdio, kupio sasvim novi disk i krepa za godinu dana sa svim prebačenim podacima, bemti sreću. Od onda samo Western Digital diskove kupujem.
Nisam ni rekao da je backup, nego preslika podataka na više diskova u svrhu sigurnosti podataka ili povećanja performansi. Bilo je oko 400Gb podataka, što baš ne stane na USB stickove ili na prijenosne HDDove koji su onda imali cijenu od oko 700-800kn za 200gb, što saveova iz igara, što prezentacija i glazbe što se skupljalo tijekom godina na raznih CD-ima, DVD-ovima i normalno da sam pop*zdio, kupio sasvim novi disk i krepa za godinu dana sa svim prebačenim podacima, bemti sreću. Od onda samo Western Digital diskove kupujem.
Nikad se nemoj pouzdati u RAID već bolje složi barem eksterni sync, ako već ne nekakav backup. A za projekte kao što si naveo backup je obavezan.
Pouzdati se u jedan disk je suludo. Znaš onu staru: postoje dvije vrste podataka, backupirani i oni koji još nisu izgubljeni.
A vjerovati disku samo što je WD spada u kategoriju tragikomično.
Frend je kupio Barracudu 3TB čim je izašla i ciknuo je, al srećom je imao backup. Sve je to lutrija.
Nego samo za info. HDDi od stajanja krepavaju sami od sebe. Treba ih se zapali s vremena na vrijeme. Evo frendu dva stara nekoristena HDDa (WDi) stvaraju ogromne probleme.
Nikad se nemoj pouzdati u RAID već bolje složi barem eksterni sync, ako već ne nekakav backup. A za projekte kao što si naveo backup je obavezan.
Pouzdati se u jedan disk je suludo. Znaš onu staru: postoje dvije vrste podataka, backupirani i oni koji još nisu izgubljeni.
A vjerovati disku samo što je WD spada u kategoriju tragikomično.
RAID polja crkavaju (dva-tri diska crknu unutar vremena rebuilda - cca 17h - dešava se). Posve redundantni storage-i crkavaju. Ne samo kontroleri, nego driveri mogu imati grešku. I onda želiš vratiti ne zadnji backup, nego backup od prije 35h jer si ustanovio da je tada instaliran novi driver koji uzrokuje korupciju koju ranije nisi primijetio. I ako nemaš backup iz prošlosti (35h), neće te spasiti niti posve redundantni drugi datacentar u bunkeru ispod polarne kape ako sadrži samo identične, najnovije podatke kakvi su i na prvom storage-u.
Backup glavu (i posao) čuva. Najčešća glupost koji ljudi rade je smjestiti backup na isti storage na kojem je i original. Smjestite backup barem u drugu prostoriju ako već ne na udaljenu lokaciju, to je bar svima ostvarivo. U slučaju požara možda iz jedne od prostorija uspijete izvući uređaj.
nisi, dok se ne zapali aparat za kavu, izgori 300 kvadrata prostora u sto ulazi i radna stanica, i backup stanica, i data server :D
srecom, do data servera nije doslo jer smo bas u tom momentu zalili sve oko racka, ali drugi dan smo razmislili o backupu negdje gdje ne puse, nije hladno, ne pada kisa i ne misli gorit :D
Neznam ja o čemu vi pričate ali u mojoj firmi WD se prodaje najviše jer ga jedino ima stalno na stanju a Seagate/Samsung kad ima se rasproda i iskren da budem u zadnjih 6 mjeseci ako je i jedan bio to je ono a WDa ima mali milojon.. Blackovi najviše
Jedan disk postaviti u Evropi, drugi u Africi i treći negdje u Aziji čisto radi predostrožnosti ako se kojim slučajem Afrika i Evropa ne sudare.
Usput sa svojih 30 godina (kakkve sam diskove mogao imati 1994, nije to bilo ni par stotina MB) nikada mi niti jedan HDD nije crknuo.. Poslije CPU-a (za kojeg smatram neuništivim komadom hardvera) najviše pouzadnaj imam u HDD-ove.. Ne znam zbog čega ali imam osjećaj kada kupim novi HDD da isti nikada neće crknuti. A vidio sam kako u Googlu, Microsoftu imaju zaposlenog čovjeka koji doslovce drobi stare 'istrošene' HDD-ove. Sada čujem vaša iskustva, ja se iskreno nadam da će me ova sreća oko HDD-ova još uvijek služiti. Iskustva sa SSD-ovima nemam, niti mi je još jasna posve (jednostavno se nisam informisao) ta tehnologija.
SSD i PCIe Flash diskovi su mi zanimljivi najviše što ne proizvode buku. Jedinu buku koju mi stvara je ovaj 500 GB WD Blue, (budući da se svi ostali djelovi pasivno hlade) na nekoj stranici proglašen je i najtišim diskom, ali ja ga čujem jednostavno kako 'diše' doksekundarni HDD pali se po potrebi i cvakne svaki put kada se pali, i daleko je galsniji od ovog prvog. Na tom drugom onako samo naslonjen je 2,5" HDD iz Laptopa, oko njega sam stavio neke gume pa nisam sada siguran da li i on se čuje ili samo onaj prvi.
Usput koga zanima najbolji program za analizu diskova je Hard Disk Sentinel Professional, jedini koji će vam reči tkzv. spare sektore, ili tkzv. loše sektore koje u fabrici ne priznaju kao loše. MTBF tablica ih ne računa kao da postoje. A program će vam reći i koliko je HDD radio, kolika mu je maksimalna temepratura bila nekada u životu, koliko će u prosjeu još dana biti živ, zdravlje, ima gro testova (test za buku, test za paljenje, gašenje, test za seek, more testova) moja lična preporuka.
Obično se uvijek dogodi ono što ne očekuješ. 
Jedan disk postaviti u Evropi, drugi u Africi i treći negdje u Aziji čisto radi predostrožnosti ako se kojim slučajem Afrika i Evropa ne sudare.
Usput sa svojih 30 godina (kakkve sam diskove mogao imati 1994, nije to bilo ni par stotina MB) nikada mi niti jedan HDD nije crknuo.. Poslije CPU-a (za kojeg smatram neuništivim komadom hardvera) najviše pouzadnaj imam u HDD-ove.. Ne znam zbog čega ali imam osjećaj kada kupim novi HDD da isti nikada neće crknuti. A vidio sam kako u Googlu, Microsoftu imaju zaposlenog čovjeka koji doslovce drobi stare 'istrošene' HDD-ove. Sada čujem vaša iskustva, ja se iskreno nadam da će me ova sreća oko HDD-ova još uvijek služiti. Iskustva sa SSD-ovima nemam, niti mi je još jasna posve (jednostavno se nisam informisao) ta tehnologija.
Imati sreće ne znači imati i pameti.
* * *
Imati sreće ne znači imati i pameti.
Ne razumijem što želiš da kažeš? Svi važni dokumenti (a najvažniji od svih su slike) su već odavno uploadovani na SkyDrive i Google drive, što se mene tiče možeš sada uzeti čekić izlupat računar, ja sutra kupim novi, instaliram Windows 8.1 sa svojim Windows Live ID-em, logiram se na Googlov account i mene moji podaci već čekaju, pa čak i pozadinska slika i postavke miša.
Jedno vrijeme sam jedino mogao žaliti za muzikom, pa se vuklo sa HDD-a na HDD od 20 do sadašnjih 100 GB muzike, a i to mi je svejedno, jer već oko 40 GB vrhunskih albuma koji su teže dobavljivi sa torrentima (čitaj 1 ili 2 seedera ako imaš sreće) su na Taiyo Yuden medijima i na (meni važnije) dva dodatna Google Drive accounta.
Ne razumijem što želiš da kažeš? Svi važni dokumenti (a najvažniji od svih su slike) su već odavno uploadovani na SkyDrive i Google drive, što se mene tiče možeš sada uzeti čekić izlupat računar, ja sutra kupim novi, instaliram Windows 8.1 sa svojim Windows Live ID-em, logiram se na Googlov account i mene moji podaci već čekaju, pa čak i pozadinska slika i postavke miša.
S jedne strane ti je HDD skoro pa najpouzdaniji uređaj, a onda se ispostavi da imaš backup?
Bilo koja vrsta backupa je bolja od ničega. Podaci su jedino na disku, sve se ostalo može pokvariti bez posljedica, ali disk...