Virtualna stvarnost baš i nije za djecu

poruka: 18
|
čitano: 4.689
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Virtualna stvarnost baš i nije za djecu".
17 godina
protjeran

Dobar dio populacije je vrlo osjetljiv na tu lošu VR tehnologiju, ali to se ljudi moji zna jako duuugo; još od prvih eksperimenata američke vojske.

To sam i spominjao, kad je hype oko toga bio na najače.

I zasad tehnologija ne može ništa poduzeti oko toga.

Vidimo se za 20tak godina, kad će bit slijedeća proba.

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
3 2 hvala 0
13 godina

ni meni nije dobro od toga...samo jednom sam to smece stavio na glavu  i gotovo...cekam hologram

0 4 hvala 0
13 godina
protjeran

Daj mi molim te vas dvojica recite sta ste to tocno probali od VR-a da vam je to nesto jako lose i smečasto?

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 8:55 (Stjepanj).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Ne znam za njih dvojicu, no ja sam probao Ocullus i ono Samsungovo, u Legame Studiu.
Bilo mi je mučno nakon toga, a nisu dugo trajali sessioni.

So if God has existed forever, you know, what did he do in his spare time? Like, before he made the Earth and everything?
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Re: Virtualna stvarnost baš i nije za djecu

Vjerojatno su probali Google cardboard.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 12:57 (C4R3ON).
16 godina

kaže john carmack da bi to moglo biti zbog latencije 

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Father_Dougal kaže...

Ne znam za njih dvojicu, no ja sam probao Ocullus i ono Samsungovo, u Legame Studiu.
Bilo mi je mučno nakon toga, a nisu dugo trajali sessioni.

oculus sam poprilicno koristio i nikakvih simptoma i to visesatne sesije(cak mi se nije dalo ni skidati to s glave), kod nekih moze izazvati mucnini no to su ionako "tetkice", šalu na stranu da bi se izbjegli bilo kakvi problemi trebaju biti ispunjeni odredeni hw uvjeti da bi uredaj radio maximalno, ako se nema u svakom naslovu min 90fps-a(oculus radi na 90hz) nemate sta to stavljati na glavu jer ce vam se u suprotnom rasprsnuti mozak.lp

10 godina
ako koristis cistu logiku, kako moze biti dobro nesto sto ti je nabijeno par cm od oka? totalno neprirodno, glupavo, i kad tad ce bit neka posljedica, od vida pa na dalje
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja sam probao jedan put, koliko, 1 minutu ili manje, tako da ne mogu reć ništa za mučninu. Još sam držao oči zatvorene jer sam bio u vlaku smrti iz minecrafta... 

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.10.2017 16:23 (KIKI3ooo).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
KIKI3ooo kaže...

Ja sam probao jedan put, koliko, 1 minutu ili manje, tako da ne mogu reć ništa za mučninu. Još sam držao oči zatvorene jer sam bio u vlaku smrti iz minecrafta... 

Haha, ja sam isto instalirao neki vlak smrti  zvao sve frendove to je bilo za crknut od smjeha i straha, osobno sam skoro umro od straha prvi put(neopisivo) no osjecaj kad stojis i koristis VR je 5x bolji nego kad sjedis.lp

17 godina
neaktivan
memulica kaže...

Dobar dio populacije je vrlo osjetljiv na tu lošu VR tehnologiju, ali to se ljudi moji zna jako duuugo; još od prvih eksperimenata američke vojske.

To sam i spominjao, kad je hype oko toga bio na najače.

I zasad tehnologija ne može ništa poduzeti oko toga.

Vidimo se za 20tak godina, kad će bit slijedeća proba.

Ne znam o kojim davnim eksperimentima američke vojske govoriš ali tek zadnjih godina su razvijeni ekrani visoke rezolucije zahvaljujući smartfonima. VR je prije toga bio katastrofalan. Ekran je ključna komponenta za dobar VR.

Ne treba čekati 20 godina, mali 4k ekrani već postoje, razvijaju se 8k ekrani, HDR ekrani, veći refresh rate, inside out positional tracking je skoro spreman, fovated rendering je već u razvoju. Čitava hardverska i softverska industrija je sada orijentirana na VR pa se razvijaju nove tehnologije koje prije nisu bile potrebne. VR je sada već dobar a biti će odličan za samo par godina. Nakon toga treba proći još koja godina da padnu cijene pa će ljudi prestati pljuvati po dobrom VR-u kada si ga budu mogli priuštiti.

GSP kaže...

ni meni nije dobro od toga...samo jednom sam to smece stavio na glavu  i gotovo...cekam hologram

Ako bolje razmisliš shvatit ćeš da su hologrami glupost. Kladim se da je sadašnji VR već bolji nego što će hologrami biti za 20 ili više godina. VR će nastaviti brzo napredovati jer postoje planovi, tržište, znanje i sva potrebna tehnologija. Hologrami će još dugo ostati u domeni znanstvene fantastike ili obične projekcije na 2D foliji ili magli.

digitall kaže...
ako koristis cistu logiku, kako moze biti dobro nesto sto ti je nabijeno par cm od oka? totalno neprirodno, glupavo, i kad tad ce bit neka posljedica, od vida pa na dalje

Udaljenost nema veze jer VR ima leće koje možeš podesiti za svoju dioptriju pa ti ne trebaju ni naočale. Djeca imaju manju glavu i mali IPD (razmak između zjenica) pa slika nije za njih dobro kalibrirana. VR je prirodniji i zdraviji za oči od monitora i TVa jer ima dubinu pa moraš fokusirati vid na razne udaljenosti kao u stvarnosti. Monitori su jako loši za oči pa je potrebno svakih 20 minuta fokusirati vid na neki udaljeni objekt na 20 sekundi.

16 godina
Nemome smeta,nekome ne smeta...
Netko ne moze ni 3D film pogledat bez glavobolje...

Osobno nemam problema sa virtualnom stvarnosti...eventualno sa virtualnim ljudima
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
DragonShit kaže...
digitall kaže...

Udaljenost nema veze jer VR ima leće koje možeš podesiti za svoju dioptriju pa ti ne trebaju ni naočale. Djeca imaju manju glavu i mali IPD (razmak između zjenica) pa slika nije za njih dobro kalibrirana. VR je prirodniji i zdraviji za oči od monitora i TVa jer ima dubinu pa moraš fokusirati vid na razne udaljenosti kao u stvarnosti. Monitori su jako loši za oči pa je potrebno svakih 20 minuta fokusirati vid na neki udaljeni objekt na 20 sekundi.

ovo za monitore se slazem, i to je cista logika.

ali molim te da na neki nacin dokazes da je za zdravlje 'oka/mozga/percepcije/opceg stanja' vr dobar.

ne samo taj retardirani vr, nego bilo sto sto se nabije pred ljudsko oko, svijetli u njega, daje lazan osjecaj dubine/sirine.. tj. vara ti mozak. tesko da mozes dokazati postoje li dugorocne posljedice ili ne, jer mislim da jos nitko to ne koristi 10 sati dnevno svaki dan.. pa je premalo podataka o tome..

zanemarimo to sto ne postoji 2 ista covjeka, i sto ce netko imati problema nakon 10 sekundi, netko nakon 10 minuta, a netko nakon 10 godina.

ljudi su vec dovoljvno retardirani/pogubljeni sa smarthphoneima u rukama kad hodaju po ulicama, a sto ce biti nakon duzeg vremena koristenja vr-a, padat ce na sred ceste..

17 godina
neaktivan

svi smo mi nečija djeca i nije to za nas. nama trijeba "podnošljiva stvarnost". 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
digitall kaže...

ovo za monitore se slazem, i to je cista logika.

ali molim te da na neki nacin dokazes da je za zdravlje 'oka/mozga/percepcije/opceg stanja' vr dobar.

ne samo taj retardirani vr, nego bilo sto sto se nabije pred ljudsko oko, svijetli u njega, daje lazan osjecaj dubine/sirine.. tj. vara ti mozak. tesko da mozes dokazati postoje li dugorocne posljedice ili ne, jer mislim da jos nitko to ne koristi 10 sati dnevno svaki dan.. pa je premalo podataka o tome..

zanemarimo to sto ne postoji 2 ista covjeka, i sto ce netko imati problema nakon 10 sekundi, netko nakon 10 minuta, a netko nakon 10 godina.

ljudi su vec dovoljvno retardirani/pogubljeni sa smarthphoneima u rukama kad hodaju po ulicama, a sto ce biti nakon duzeg vremena koristenja vr-a, padat ce na sred ceste..

Ne znam. Osobno sam mišljenja da je VR ipak prirodniji ljudima za interakciju sa digitalnim svijetom od tipkanja po ekranu. Leće u VR headsetima odgovaraju fokusu oka na 3m i da problem je kad imaš isti fokus. Mišići leće vjerojatno atrofiraju kad ne rade, s time da imaš isti problem kod gledanja u monitor na istoj udaljenosti. Prednost je jedino što možeš pogledati sa strane. Ima tehnologija za ekrane za razlićite fokalne udaljenosti tako da vjerujem da to neće biti dugoroćno problem.
Što znaći lažan osjećaj dubine i širine? Definirani su parallaxom i fokalnom udaljenosti. S prvim navedenim headsetovi nemaju problema, a za drugo navedeno će mo se malo strpiti.
Ono što je problem kod djece je što se motorika razvija do negdje 12g i sam oculus je stavio tu cifru kao doljnu granicu za korištenje VR-a. Frendica mi je pomenula, koja radi kao teta u vrtiću, kako vidi oćitu razliku u inteligenciji kod djece za koju zna da se veru po drveću i skaću po vani u odnosu na onu kojima roditelji dozvoljavaju da svijet proućavaju razvijajući motoriku palca.
VR nije sretno rješenje, ali bar ukljućuje motoriku cijelog tijela.

16 godina
Angus_Young kaže...

Frendica mi je pomenula, koja radi kao teta u vrtiću, kako vidi oćitu razliku u inteligenciji kod djece za koju zna da se veru po drveću i skaću po vani u odnosu na onu kojima roditelji dozvoljavaju da svijet proućavaju razvijajući motoriku palca.
VR nije sretno rješenje, ali bar ukljućuje motoriku cijelog tijela.

malo ti je frendica subjektivna, možda će razviti bolju emocionalnu inteligenciju ali za drugo se ne bih složio

16 godina

VR je iznimno zanimljiv. Ulovio sam PS VR za 1600 kn za crni petak, a naknadno sam za isti iznos kupio sve dodatke (kameru, 2 Move kontrolera i pušku+Farpoint). Dakle, 3200 kn sveukupno. I u prošli petak sam navečer malo isprobao to sve kroz VR Playroom i nedugo nakon toga Farpoint (sa puškom) i pokreti se vrlo precizno prenose u igru i osjećaj ciljanja i pucanja je odličan. ALI, u Farpointu sam iskusio mučninu i to se najviše osjeti kada se s likom krećete lijevo ili desno (u stranu). Bratu i sestri mi ne smeta toliko. No, problem je što od tada i dalje imam osjećaj nekakve čudne blage vrtoglavice. Koja se "pojača" kada obratim pažnju na nju tj. razmišljam o tome. Čudno zvuči, ali tako je.

Nakon toga u subotu nisam uopće igrao Vr, ali u nedjelju jesam i to Eve Valkyrie, COD: IW i neke tenkove. Te 3 igre ističem zato jer su vrlo pokretne, ali nisu mi smetale. A opet, kažem, od petka i Farpointa i dalje osjećam nekakvu promjenu. I ne bih rekao da se osjećaj pojačao jer sam u nedjelju ponovno igrao VR igre, nego jednako je prisutan. Nadam se da će s vremenom proći...

S tim na umu, koliko god je Vr interesantan, treba biti itekako oprezan! Jer to je varanje mozga i ljudi mogu različito reagirati. Meni su se između ostalog tijekom igranja Farpointa počele ruke znojiti. Očito organizam reagira. Kada se krećete u igri razumljivo je da to stvara neprirodan osjećaj jer vi zapravo stojite/sjedite. Nije to zdravo, a vrijeme će pokazati kakav trag to ostavlja na ljudsko zdravlje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Oćeš tražiti povrat novaca?
You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice