Koliko smo sjebana i usrana drzava da nuitko nece kod nas tvornicu otvoriti.
Znaci uzas, na prste jedne ruke se da nabrojati strane tvornice u hr dok autogiganti i odtali otvarraju po madjarskoj, sloveniji, ceskoj, poljskoj, slovackoj pa cak i rumunjskoj i bugarskoj jbt...
Njemacka i italija nam pod nosom, proizvode sve i svasta, pogotovo njemacka, ali u HR nitko ne zeli otvoriti tvornicu itd... Katastrofa jebena.
Twingo se vraća, ovaj put na struju! Renaultov gra
- poruka: 30
- |
- čitano: 14.184
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Znaci uzas, na prste jedne ruke se da nabrojati strane tvornice u hr dok autogiganti i odtali otvarraju po madjarskoj, sloveniji, ceskoj, poljskoj, slovackoj pa cak i rumunjskoj i bugarskoj jbt...
Njemacka i italija nam pod nosom, proizvode sve i svasta, pogotovo njemacka, ali u HR nitko ne zeli otvoriti tvornicu itd... Katastrofa jebena.
Pa mi smo velesila, tu se "proizvode" Bugati, Rimac, i sigurno još par jakih marki.
na razini romobila, do ducana i natrag za prevesti speceraj.
onda se cude zasto to nitko ne kupuje. jadni eu proizvodjaci sustavno ignorirani od kupaca.
gradski auto za grad u kojem nema infrastrukture (osim ako imas kucu i dvoriste), sa autonomijom do posla i natrag ako zivis na bregu.
Ti si sjeban.
Otvarali su tamo tvornice jer su te države ušle davno prije nas u EU i "mjesta su popunjena.", a radna snaga je bila izuzetno jeftina.
Ti si sjeban.
Otvarali su tamo tvornice jer su te države ušle davno prije nas u EU i "mjesta su popunjena.", a radna snaga je bila izuzetno jeftina.
brzo bi se mjesta oslobodila da ova drzava ima strategiju i viziju. Spizdili su retardi radje milijarde na Rimca i na propala brodogradilista...
Gradski auto mora biti malen, lagan i efikasan. Struja još nije za svakoga i ne treba ju gurati u sve. Ali ovo je idealno.
Kaj će vam fabrike, kada imate nogomet i turizam??
Uživajte i dobar tek!!
Kaj će vam fabrike, kada imate nogomet i turizam??
Uživajte i dobar tek!!
I tomsona.
Dole dodjes s vise baterije neg si imao gore.
Ko onaj kamion za rudnik na planini, nikad se ne puni jer gore ide prazan, dole pun.
na razini romobila, do ducana i natrag za prevesti speceraj.
onda se cude zasto to nitko ne kupuje. jadni eu proizvodjaci sustavno ignorirani od kupaca.
gradski auto za grad u kojem nema infrastrukture (osim ako imas kucu i dvoriste), sa autonomijom do posla i natrag ako zivis na bregu.
Realno za 90% svakodnevnih potreba kao drugi auto u obitelji sasvim dovoljno, otici na posao, odvesti klince negjde, u trgovinu... definitivno ti netreba vise ako imas kucu, dvoriste,,,, sta se sa SUVom moras po gradu vozat 🫣
Realno za 90% svakodnevnih potreba kao drugi auto u obitelji sasvim dovoljno, otici na posao, odvesti klince negjde, u trgovinu... definitivno ti netreba vise ako imas kucu, dvoriste,,,, sta se sa SUVom moras po gradu vozat 🫣
a bogme, rekao bi i za 99% dnevnih potreba...
nek je tih 260 km dosega i 200 u realnoj upotrebi, tko još radi više od 200 km dnevno u svakodnevnim potrebama?
nakon toga ga dovezeš doma i preko noći dopuniš
ofkors, za ljude koji svaki dan ili svako malo negdje putuju po parsto kilometara to nije rješenje, ali koliki je postotak takvih u populaciji
EDIT
primjer, 99% vožnje obavljam po zadru i viru, max 100 kilometara dnevno, riiiijetko kad više
povremeno skočim do ranča u lici, što je opet tamo i nazad 150 km
za onih jednom godišnje do zagreba mogu komotno iznajmit rentacar na jedan dan, isto ko i jednom u pet godina što iznajmim kombi kad mi treba prijevoz većih stvari
kad bi to bilo istina, onda ne bi uopće imali industrije...
a industrija u hrvatskoj zapošljava najviše ljudi od svih sektora, pa i onog turističkog, a isto tako ima i najveće prihode i najveću novostvorenu vrijednost
ta mantra o tome da hrvatska nema industrije je nevjerojatno žilav mit koji nikako da nestane, a bar na ovakvom forumu čovjek bi očekivao da će se ljudi znati informirati umjesto da ko papagaji ponavljaju mitologiju koju su negdje čuli
zemlje poput njemačke, nizozemske ili engleske imaju manji postotak zaposlenih u industriji nego je kod nas - to je doduše posljedica povećanja sektora usluga u razvijenim zemljama i svugdje u svijetu je to trend, što si razvijeniji to je udio zaposlenih u industriji manji
ajmo reć i da mađarska, bugarska ili poljska imaju veći postotak zaposlenih u industriji, ali oni ipak nemaju turizam poput nas, pa je to i normalno
prihodi samo od prerađivačke industrije (da izbjegnemo rudarstvo, komunalije i građevinu koje se po svjetskoj banci također svrstava u industriju) su skoro triput veći od turizma, a veći su i od sektora trgovine i servisa koji je na drugom mjestu ispred turizma
dakle ne, hrvatska nije bez industrije, a to što nemamo autoindustriju vezano je za nešto sasvim treće
da, na 7kwh punjaču jednofazna struja napuniš ga doma do vrha preko noći ispdna te 200 km 1 euro ili tak neš. To je super kad bi auto koštao do max 15000 eura.
da, na 7kwh punjaču jednofazna struja napuniš ga doma do vrha preko noći ispdna te 200 km 1 euro ili tak neš. To je super kad bi auto koštao do max 15000 eura.
Da bi se auto punio kod kuće, treba imati garažu. Da bi se posve napunio preko noći, najbolje bi bilo imati i trofaznu struju. E sad, tko ima garažu i trofaznu struju?
Prije će netko imati dodatni problem zvani limitator, što znači da bi trebao zakupiti snage dovoljno za punjenje auta. A to isto košta.
I kad ništa od toga ne bi bio problem, treba biti prvi u ulici jer će drugi u ulici dobiti obavijest of HEP-a da trafostanica ne može izdržati toliku potrošnju.
Da bi se auto punio kod kuće, treba imati garažu. Da bi se posve napunio preko noći, najbolje bi bilo imati i trofaznu struju. E sad, tko ima garažu i trofaznu struju?
Prije će netko imati dodatni problem zvani limitator, što znači da bi trebao zakupiti snage dovoljno za punjenje auta. A to isto košta.
I kad ništa od toga ne bi bio problem, treba biti prvi u ulici jer će drugi u ulici dobiti obavijest of HEP-a da trafostanica ne može izdržati toliku potrošnju.
Imam kuću, garažu i struju ali uzeo sam benzica, jer su nabili cijene za strujiće i ne isplati mi se jer malo vozim privatni auto.
Ali da je cijena kao kod Kineza, bio bi mi idealan.
Ne puno, npr. ja sam ove godine kupio nivi picanto za 15400 keš, i za mali gradski auto to je previše.
Užasne cijene, kao što rekoh nema šanse da platim mali auto preko 15 bez obzira na pogon. Platio sam ga toliko samo zato jer ga ne namjeravam nikada prodavati, vozim ga dok se ne raspadne a to će meni biti jako dugo vremena. Prije će zbaraniti benzince nego će se meni raspast.
Mi prosle godine uzeli Twingaca, novi iz salona. FULL cijena je 28700 minus 4000 salonskog popusta jer ide ovaj novi, minus 9000 poticaja. Sada imamo 26000km na satu i prezadovoljni, po ljeti 220 domet, zimi oko 140 ali nama dovoljno. Struja me kosta oko 20-25 mjesecno jer imam wallbox i punim po noci u kuci. Po meni savrseno poslozeno.
Vozikanja po grau, klinci, manja putovanja, sve nam bez muke. A super ga ugodno voziti, do 110-120 ide bez problema.
meni se gadi downsizing, gade mi se televizori koje svi stavljaju unutra, micanje gumbića i kotačića...
zato hvatam mazdu 3 ovih dana, zadnji mainstream auto sa motorom od dva ili dva i pol soma kubika, bez televizora i s klasičnim gumbićima i kotačićima
pa nek mi potraje bar 7-8 godina i onda ćemo vidjet što dalje, vjerojatno strujić iza toga
Električni motor: 90% učinkovitosti.
Nisu dizelaši učinkoviti nego dizel gorivo ima veliku specifičnu energetsku gustoću.
Dizelski automobili su u gradu strašno neefikasni + jako zagađuju u tom start - stop načinu rada.
Renault ima tvornicu u Novom Mestu jos od vremena Renaulta 4
Bugarska,Madjarska,Rumunjska imaju povoljnije uvjete,citaj,manje su im place,Madjari tamo sklapaju za novce za koji mi Hrvatine nebi ni izasli iz stana
Srbija proizvodi danas tamo samo elektricnu Pandu,citaj izmedju redaka,nema veze ako se ne bude prodavala,ukinut cemo model,otpustit cemo radnu snagu i prodati tvornicu kinezima bez ikakvih pravnih posljedica
Ako ista, francuzima se mora priznat da im auti stvarno nisu bezlicni i sterilni.
prvi twingo...3000E polovni...evo vrtim ga 12 godina...inače je iz 2001...j ga uzeo sa 64000km....uskoro na njemu 220000km...tih 200km me dođe 16E...bilo -50 ili +50...tih 200 je uvik 16E...punjenje 16 sekundi...nemam garažu niti trofaznu struju...nema servo niti klimu ali ma el podizanje stakala:)...prošli ponediljak...ode desna prednja guma 5 km do Senja iz pravca Rijeke...uspio se dočepati travnatog proširenja od p2-3 metra...pričuvnu gumu iz prtljažnika...prominio i idemo dalje..i ono stavim tu pričuvnu kad ono ona napola napumpana...nisam je provjeravao od kupovije avuta...ali 5km do Senja pa tamo napumpao
Iz prve ruke ti mogu reći da nije baš tako.
Vozim el. auto. Živim na stanu. Nemam garažu ali imam parking, natkriveni. Nemam trofaznu struju, imam zakupljenu min. snagu (nesto manje od 5kW). Na parkingu imam prikljucak, industrijski i schuko. Vozim se s autom minimalno 60km svaki dan (posao), sa čestim izletima (do rodbine, shoping, more...). Apsolutno nijednom dosad nisam imao nikakav problem sa količinom el. energije (odnosno dosegom) nitijedno jutro, odnosno dan. Punim samo noću.
EDIT: Sad vidim da sam zaboravio citirat
Vozim el. auto. Živim na stanu. Nemam garažu ali imam parking, natkriveni. Nemam trofaznu struju, imam zakupljenu min. snagu (nesto manje od 5kW). Na parkingu imam prikljucak, industrijski i schuko. Vozim se s autom minimalno 60km svaki dan (posao), sa čestim izletima (do rodbine, shoping, more...). Apsolutno nijednom dosad nisam imao nikakav problem sa količinom el. energije (odnosno dosegom) nitijedno jutro, odnosno dan. Punim samo noću.
Problem je u tome što su to osobna, ne sustavna rješenja.
Ja imam tri nekretnine pri čemu ni u jednoj nemam opciju punjenja - ili je garaža u kojoj nemam dovoljno sruje ili je kuća gdje sam rijetko (tipa 10-15% vremena godišnje).
Treba potpuno promijeniti način osobnog investiranja, npr. da stavim solare na objekte gdje mogu i prebijati zaradu na njima s troškovima koje imam po ostatku RH.
EDIT: Sad vidim da sam zaboravio citirat
Ukratko, treba zakup snage. Garažu nemaš, ali imaš svoje parkirno mjesto koje većina u starim zgradama nema. A i oni koji ga imaju, nemaju proveden strujni priključak. Jedino što ti ne treba trofazna struja jer se voziš do oko 100 km na dan za što ti je, pretpostavljam dovoljno napuniti bateriju do pola, ako ne i manje. (Ili od pola, ako ti je pola ostalo od ranije.) Ali tko treba napuniti bateriju od, karikirano, 0% do 100% i ako nekome treba veći doseg, onda mu je potrebna i trofazna struja ili mora na javni punjač, a onda je struja puno skuplja.
Koji je moj problem? Živim na dva mjesta i trebao bih imati infrastrukturu na oba. Na jednom bih je mogao imati lako (garaža, sve tri faze u kući, još se HEP nije sjetio postaviti limitator). Na drugom imam svoj parking, ali morao bih i dovući struju i zakupiti snagu. Najmanje to.
I da, ja spadam u onu famoznu skupinu koja u prosjeku napravi 50 do 60 km dnevno, ali... Većinu dana je to između 0 i 15 km, a onda dođe dva do tri puta mjesečno kad moram prijeći 600 km i što mi onda vrijedi onaj prosjek? U redu, ideal bi tu bila dva auta. Jedan na struju, a drugi na dizel (za ova duga putovanja), ali auti su ionako trošak i brzo gube na vrijednosti, a dva auta su dva takva troška.
I koje su šanse da nam HEP pojača priključke zato što neka mjesta imaju 5kW, što je jako malo ?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
I koje su šanse da nam HEP pojača priključke zato što neka mjesta imaju 5kW, što je jako malo ?
Ja sam bio kalkulirao za punjač od 7 kW za garažu (Novi Zagreb).
Projekt, izvođenje, zakup - cca 8.5- 9,5 k€.
Dići s 5 na 7 kW nije samo ogroman problem iz perspektive vozila, problem je iz opće opterećenosti mreže.