Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa

poruka: 142
|
čitano: 20.153
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windowsa ".
2 tjedna

Ja sam isto uradio prije 3-4 godine , prelaskom sa Windowsa na Linux Mint koji je najsličniji i ima " user friendly experience".

Tad sam zavolio Linux i naučio osnovne naredbe u terminalu, te nisam ni palio više Win 10 u dual boot...

Igrice se također mogu naštimati u Wine, kao i Office u cloudu kome nije dovoljan Libre Office..

Poslije sam radio distro hopping sa Debian i Fedora, čisto da vidim koliko je Linux dobar i iznenadio se kako je sve ispeglano i napredovalo, te nema nekoh većih problema sa drajverima i slično..

Sad sam na klasičnom Ubuntu i preporučio bih ga svim početnicima ...  Upališ komp i nemaš problema sa nekim naprednim stvarima kao recimo u Arch..

P.S. Jedva čekam novi Bug sa dojmovima malo stručnijih profesionalaca sa svim prednostima, ali i manama Linux-a.

typing... scrolling...
Moj PC  
16 0 hvala 1
17 godina
Re: Topla ljudska priča o trajnom prelasku s Windo
Ja sam još uvijek na win jer se bavim ozbiljnim stvarima pa mi osim OS-a trebaju i programi, ali sam zato prešao u Jehovine svjedoke. Spreman sam za Bug napisati Premium članak o tome.

57 8 hvala 14
16 godina

Molim post iznad dodati u komentar dana 

Moj PC  
9 0 hvala 0
7 godina

Vijest od masovnom prelasku s Win 10 na Linux je pomalo pretjerana. Je, i ja sam skinio Zorin OS koji se broji u statistiku masovnog preuzimanja i nakon jednog dana sam ga izbrisao i vratio Linux Mint. Znači dva preuzimana, a nisam primarno ni na jednom.

Doslovno obožavam samo postojanje Linuxa i neizmjerno cijenim trud zajednice i što je sve postignuto s tom ideologijom. Mint instaliram jednom godišnje na vanjski SSD i onda se malo igram u njemu. Taj užitak istraživanja novog je jak i s 46 godina na leđima i sve skupa stvano impresivno izgleda o radi, ali za zezanciju.

Na poslu koristim Photoshop i Illustrator, Office 365 i ostalo. Vodim web institucije i društvene mreže i to ide OK preko weba, pomažem službenom sistemskom adminu kad treba i sl.

Jednostavno nemam vremena za učiti GIMP i npr. Inkspace, nisam mogao instatalirati printer preko wi.fi, iako da program za instalaciju pronađe, u jednom trenutku izbaci grešku i to je to. Imamo 3D printere i ima Bambu studio u Software Manageru, ali čim ga pokreneš izbacije info da je blokirao i da li želim pričekati ili ugasiti. Čekanje par minut, klik na nešto i opet isto. Preuzmem Bambu preko njihove stranice u aplet obliku. Uspijem nekako instalirati uz pomoć AI jer ne poznam naredbe u Terminalu. Proradi, ali sve nekako sporo, a i ikonu treba dodati ručno i to opet preko terminala.... Jednostavno nemam vremena za svaki korak tražiti i riješavati probleme jer moj problem je kad nešto zapne, u stanju sam do 5 ujutro istraživati i pokušati riješiti i onda ode masu vremena uzalud. Nakon svega, neda mi se uopće upuštati u Wine (za sada, dok me znatiželja opet ne pogura)

S druge strane ima Win 11 kojeg koristim od datuma puštanja. Imam ga doma, na poslu na nekoliko računala. Nikad problema. Bloatware problem kojeg svi nemilosrdno istiću - nemam problem s tim. Maknem što mi ne treba...  Iako prilikom zadnje instalacije, nisam odabrao niti jednu kategoriju kada te pita za što ti je komp., pa se nije ništa ni instaliralo.

Sve je user friendly, sve radi tip-top. Od resellera možeš naći skoro sve po 10-15 eura.

Ponavljam, ovo nije hateanje Linuxa, volim ga, podržavam ga i dalje ću se igrati s njime, ali da mi može zamijeniti sve što mi Windowsi pružaju - za mene ne.

8 1 hvala 1
17 godina
Jedva čekam pročitati. Također sam dojma da windowsi tj MS, previše ulaze u domenu korisnika i pokušavaju ga lišiti kontrole nad računalom. Možda to nekima, možda čak većini odgovara, ali meni ne. Vrhunac bješe prebacivanje aplikacije OneNote u read only način i forsiranje preuzimanja nove inačice. U životu se treba čuvati ljudi koji bolje od tebe znaju što je najbolje za tebe, a pogotovo kompanija.
It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Moj PC  
5 0 hvala 1
5 godina

Za moje potrebe - uredski programi i GIS, linux i ostali FOSS programi su mi sasvim dovoljni.

5 0 hvala 0
17 godina
rjakopec kaže...
Ja sam još uvijek na win jer se bavim ozbiljnim stvarima pa mi osim OS-a trebaju i programi, ali sam zato prešao u Jehovine svjedoke. Spreman sam za Bug napisati Premium članak o tome.

Ja sam instalirao Linux, ali sam ostavio Windows u dual boot jer najozbiljnija stvar za koju mi trebaju Windowsi je casual gaming.

17 godina

Preko 20 godina sam korisnik Windowsa. Nekad davno, prije preko 15 godina sam probao SuseLinux i koristio primarno nekih 6 mjeseci, ali odustao zbog nedostatka aplikacija koje su mi trebale i nekih hardverskih problema.

U zadnje vrijeme sam na Macbook Pro na sluzbenom laptopu, pa iako je stvarno vrhunska platforma za posao, pogotovo hardverski, ipak nije to to.

Tako da sam kupio privatni Asus Zenbook. I po defaultu, dolazi sa Windows 11. Bio sam zgrozen koliko je Win nazadovao i koliko su gluposti utrpali otkako sam ih zadnji put koristio (a koristio sam i Win 11 ranije). Hajd copilot i AI gluposti u notepadu, ali druze - da mi utrpas Windows Recall u taskbar, e to je previse. Deinstalirao sve i svasta, debloatao, podesavao, napatio se oko svega i opet to nije to.

I stavim Fedoru u dual boot, onako brinuci se sta ce sve biti nepodrzano kako sam vec navikao na Linuxu, pogotovo sto Asus nije briga za Linux.

Medjutim, doslovno je sve radilo out of the box. Sound, bluetooth, grafika...ono sto nije podrzano je auto-brightness (mada vjerovatno se moze podesiti), te Windows hello i iris kamera za autentikaciju (sto je i bolje s obzirom da se bas i ne smatra sigurnim nacinom autentikacije.
Gnome je dosao barebone, uz malo tweakanja (koje se svodi da zagooglas i preuzmes ekstenziju), dotjerao sam da izgleda ljepse nego MacOS.
VS Code, Jetbrains alati, Rider, sve radi...jednostavno odlicno.
Zauzece procesora u iddle mnogo manje, potrosnja RAM-a manja, temperatura niza nego na Win.

I sto je fakat zadivljujuce, da je sve to napravljeno trudom zajednice i dato na koristenje besplatno.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2025 11:00 (knight).

7 0 hvala 3
7 godina

Da, rjakopecov komentar "osim OS-a trebaju mi i programi" je savršeno sažeo i moju situaciju. Sam Linux OS izgleda i radi fino, i sam imam jednu instalaciju u virtualnoj mašini.

Nedavno sam organizirao live streaming za svoj sportski klub. Kupio sam Reolinkovu kameru i upogonio svoj stari laptop, koji je još uvijek pristojno radi, ali nema TPM 2.0 pa se ne mogu instalirati Win11. Pa sam misio ajmo uzet Linux. Prvi problem: Reolinkova client-aplikacija uopće ne postoji za Linux. To se još da zaobići ako se setup kamers napravi preko mobitela, pa se kameri iiz Linuxa pristupa direktno preko RTSP protokola. Ali OBS (program za streaming) mi se par puta srušio prije nego što sam uopće došao do toga za započnem stream. I mnogi na forumima kažu da OBS za Linux nije dobro optimiziran. Budući da utamice traju satima, povremena rušenja OBSa nisu nikako prihvatljiva, a slaba optimizacija je problem na staroj ragi. Pod Win10 tijekom streamanja imam CPU opterećenje na oko 80%, znači već je na granici.

2 1 hvala 2
17 godina

Pa Linux si bar mogao instalirati na tu masinu, sto se ne moze reci za Win 11.

3 1 hvala 0
15 godina

Od dečka koji obećava (prije par godina by Drago) do tople ljudske priče pri prelasku na Linux (by mbaksa). Nadam se da će se zaraza proširiti i na ostatak redakcije. BUG kao časopis koji popularizira računala i sve vezano uz njih (i malo šire od toga) bi trebao više pisati o svijetu Linuxa.

Čekam da nam ihush pojasni kako je sve to nekakva zavjera.

P.S. mbaksa odlično napisan članak. Pitko štivo koje se pročita u jednom dahu i realno objašnjava sitaucije s kojima se susreće netko tko od Linuxa želi dobiti nešto više. Listanje časopisa diže iskustvo na viši nivo.

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2025 11:34 (mario.L_hr).

9 0 hvala 6
16 godina

-obična provokacija :) .. ili što reč, koju posluku.. :)) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Ma kakvi masovni prelazak na Linux. Prosječnom win korisniku problem je preći sa starijih na novije win. Pratim to od kada im je bio problem prvo s win 98 ili tako nekako preći na win xp, a kad su jednom prešli onda se 10 godina nisi htjeli skinuti s win xp. Sad će oni masovno na Linux. Moš mislit, da i žele, većina ne zna kako to napraviti.
6 godina

Uz duboko štovanje prema autoru teksta i svima koji su komentirali, što se mene osobno tiče moj izbor je Windows 11 uz moje saveznike :

1. 1.) Rectify 11 (još malo pa verzija 4) da dobijem dark mode svuda i uvijek
  2. 2.) Winaero tweaker (za razna podešavanja)
  3. 3.) vivetool (za disableanje raznih featurea kako meni paše, npr vraćanje Start menija u normalno stanje, premještanje widgeta na lijevu stranu bla bla)
  4. 4.) Sljedeći third party alati : CTT, Windows 11 Debloat Master i Wintoys (da izbacim sve appove koje ne želim, da ubijem telemetriju, ads i AI).

Trenutno na verziji 25H2, sve uredno, brzo, stabilno, konzistentan black user interface, igrice rade bez stutteringa ili screen tearinga, 

nema reklama, skoro da nema prikupljanja podataka, nema viška programa, nema Copilota nigdje na vidiku, just plain old simple Windows.

Ko voli umjetničko dotjerivanje u maniru macOS-a ili šta želite ima Seelen, ima milion zamjenskih Startnih menija, dobri i prepošteni Windhawk,

Retrobar, Mica for Everyone, StartAllBack, ExplorerPatcher, TWC Ultimate Windows Tweaker, saso mange, samo izvolite, izvolite.

Isključio Windows Update tj. imam 25H2 RTM. Sigurnost ? Da ne budem prost bolje da ne komentiram. 

Imam računalo koje radi. Mirna glava. Ništa više ne diram dok ne izađe 26H2 RTM. 

Dotle će oni da ispleglaju novitete koji moraju ući u 26H2. Kad izađe, skinem ,instaliram na VM-u vidim

šta je novo, skontam kako da izbacim sve što mi se ne sviđa, ono što mi se svidi naučim kako se koristi.

Kad to bude gotovo ide in place upgrade mašina na 26H2 ispeglam šta mi treba, ažuriram drivere, aplikacije, napravim image,

opet ugasim Windows Updatee i prst u uho do narednog Win 11 AC-a.

I šta ? Ništa. Nije kraj svijeta.  Treba li mene sad osuditi zbog nedostaka entuzijazma za Linux ? Ako želite samo izvolite. Unaprijed vam opraštam.

Sretna svima Nova (Linuxova) Godina.

4 3 hvala 6
17 godina

Čekamo tokom dana onog Džehova pingvina, Upisničara "upisa".

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
1 0 hvala 0
10 godina
Eno novog Buga doma, čeka čitanje.
Nego, o Linuxu.

Prije jako puno godina probao sam tadašnji Caldera 2.x Linux (negdje oko 2000. g.), potrošio nekoliko dana da ga upogonim, natjeram da proradi GUI, miš i mreža. Uspio se spojiti na file server (tada Novell Netware) i zaključio da je stvar još uvijek nezrela. Da, imali smo i tada Star Office, ali je bilo problema s kompatibilnošću, podrškom za kodne stranice itd.

Kasnije sam se malo igrao sa SuSe Linuxom 8.x, koji je već bio znatno zreliji, ali i dalje to nije bilo to. I onda sam ostavio Linux do daljnjega.

Ove jeseni, dakle nakon jako puno godina, konačno sam probao Ubuntu, na Virtual Boxu. Sad je to već prilično ozbiljna stvar i skoro bi se na prvu moglo reći da je Linux spreman za svakoga... Osim što nije. Prosječan korisnik (a gotovo svi su korisnici Windowsa) imat će ozbiljnih problema ne samo instalirati ga, nego i pronaći i instalirati odgovarajuće zamjenske aplikacije. I trebat će ulagati trud i vrijeme za prilagodbu.

Većina nas ovdje koji komentiramo i čitamo Bug nismo prosječni korisnici. Znamo puno više od njih, imamo puno iskustava s različitim softverima i uvijek se nekako možemo snaći. Razmislite malo kako će se snaći npr. vaša mama, ili teta u vrtiću ili bilo tko tko "ne živi" IT.

Iako smo većinom prilično ljutiti na ono što Microsoft radi i čini zadnjih godina (ne samo Windowsima nego i ostalim njegovim sustavima i softverima), teško ćemo se bez većeg ulaganja vremena i truda ohrabriti na bježanje u Linux svijet. A nisam ni spomenuo poslovna okruženja koja zbog različitih razloga imaju još većih problema u potencijalnoj migraciji.

Tako da sumnjam da će tako skoro doći "godina Linuxa". Na serverima Linux je "doma", ali na desktopima korisnika - još uvijek je gost (a često i nerado viđen gost).
Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
7 1 hvala 1
17 godina
mario.L_hr kaže...

Od dečka koji obećava (prije par godina by Drago) do tople ljudske priče pri prelasku na Linux (by mbaksa). Nadam se da će se zaraza proširiti i na ostatak redakcije. BUG kao časopis koji popularizira računala i sve vezano uz njih (i malo šire od toga) bi trebao više pisati o svijetu Linuxa.

Čekam da nam ihush pojasni kako je sve to nekakva zavjera.

P.S. mbaksa odlično napisan članak. Pitko štivo koje se pročita u jednom dahu i realno objašnjava sitaucije s kojima se susreće netko tko od Linuxa želi dobiti nešto više. Listanje časopisa diže iskustvo na viši nivo.

Bila bi zavjera da je nekome stalo. A ihush je vezano za to generalno u pravu
Linux je realno ili hobi ili posao, a ako nije nijedno onda je nebitno. Iliti -- Ko da neku bakicu sto klikce na internetu, i netko drugi joj je slozio komp, briga jesu u pozadini Windowsi, MacOS ili Linux dok god to zna koristiti.

A osobno nikad nisam cuo da su desktop verzije Linuxa nekome posao, tj. desktop (GUI) apilkacije gotovo nikad nisu iskljucivo za Linux, pa samim time desktop Linux nikada i nije potreba. Tako da Linux je posao u serverskim verzijama, a to opet nema veze sa ovom temom jer je to neki drugi svijet.

Osobno koristim mac, i to iskljucivo jer uvijek radi, battery life, monitor quality, build quality i touchpad su jednostavno van konkurencije pokraj bilo kojeg Windows laptopa, a ti isti windows laptopi su jos gori sa Linuxom 

I to govorim kao DevOps koji je godinama koristio Arch i i3, a u svoje vrijeme sam se igrao i sa Gentoo, FreeBSD itd.

10 godina
bernibug kaže...

Uz duboko štovanje prema autoru teksta i svima koji su komentirali, što se mene osobno tiče moj izbor je Windows 11 uz moje saveznike :

....

Sretna svima Nova (Linuxova) Godina.

E vidiš - ovo je primjer kojega prosječni smrtnik ne može ni razumjeti, a kamo li sam napraviti. 

Zato korisnik vulgaris mora živjeti s Windowsima kakve je MS zamislio i sa svim dobrim i lošim stvarima koje donose.

S druge strane taj isti prosječni smrtnik jedva da je čuo za neki tamo Linux (jel se to maže na lebac?).

Pa kako onda da krene u avanturu migracije na Linux i pripadajuće zamjenske programe?

Nema šanse.

Pa zato nema šanse ni za godinu Linuxa (još dosta godina).

Sretna nova!

15 godina

Stvar je u tome da je on u isto vrijeme u pravu i u krivu. Možda, kad bi pisao kraće uratke, ne bi bilo tako.

Svi mi gospodarimo svojim radnim i slobodnim vremenom. Netko pije, netko kocka, netko voli brze automobile i slično a ima i onih kojima nije teško potrošiti nešto vremena na Linux.

14 godina

Linux je dosta napredovao unazad par godina, i moj otac koji je nekad davno probao mint pa se vratio na win, se sad uspješno prebacio na ubuntu, sa time da postoji nekoliko gnome tweakova koji ga čine sličnijim windowsu, iako mi je ljepši u stock formatu. Kad se malo izvježba, prebacit ću ga na fedoru workstation šta je i moja preferenca i to će biti top.. A da ne pričam kako lakše diše mobilni intelov procesor 5. generacije....

Međutim, aplikacije.....

Dan kada će DaVinci Resolve i Adobe postati dostupni u Linux-u je dan kada brišem Windows sa računala.

Moj PC  
3 0 hvala 1
7 godina

Na jednom stroju doma imam Windowse 10, radim ozbiljne stvari tamo , igram Ozbiljnog Sema.

Na ostalim strojevima Linux.

9 0 hvala 1
6 godina

Ono što sam ja uspio primijetiti radeći sa kolegama Linuxašima dakle

ljudima koji imaju u malom prstu tu materiju je ovo :

- Ipak je malo slabija driver podrška što nije do Linuxa nego do proizvođača računara

i rezervnih dijelova. Svjedok sam bio da kolega recimo nije mogao podesiti neki

bezvezni Wi Fi USB adapter iz prodavnice koji košta npr 20 eura,nema drivera.

Ja sam bio impresioniran šta je jadnik sve morao ukucati u Terminal da bi radilo

i ništa. Bilo je slučajeva sa zvučnim karticama itd. Ljudi meni je ovo velika

neizvjesnost. Ja sam vrlo često za neke starije uređaje npr printere ili MFU ove

ili neke adaptere hladno koristio drivere koji su napisani za win 7 x64 na win 11.

Kad pripremate mašinu instalacija drivera mora biti izvjesna. Mene je ovoga

najviše strah. 

- Kažu nema aplikacija. Pa koliko ima ima, koristi šta je dostupno. Mene uopće

ne zanima nikakvo emuliranje Win aplikacija na Linuxu. Ne pristajem ni na šta

osim na instaliraj i koristi, odnosno native pokretanje aplikacija.

- Kad sam vidio šta sve treba napraviti da se srede neke igrice malo sam bio zatečen.

Mislim na krvavi posao koji u nekim slučajevima i za neke Windows igrice 

treba provesti na Linuxu da bi radile. Meni je to puno posla i živaca.

Eto to je otprilike to.

4 3 hvala 1
15 godina

Poanta cijele priče je da koristiš ono što ti odgovara kao korisniku. Nitko ne tvrdi da nešto moraš napraviti. Pametno je uvijek razmatrati i alternative. Moj kućni stroj je HP-ova radna stanica Z400 iz 2009 i služi mi za isprobavanje raznih distribucija. Časna starina se još uvijek dobro nosi s onim što isprobavam.

Unutra su dva SSD-a (jedina nadogradnja u odnosu na originalno stanje) i jedan SATA HDD. SSD-ovi služe za za isprobavnje pri čemu je na prvom uvijek nešto na čemu sam dulje a na drugi ide ono što isprobavam. Držim se jednostavnog pravila a to je da kod instaliranja uvijek ručno slažem particije i pod obavezno imam /home. Ako sustav ode k vragu pregazim ga a sve što sam radio lokalno je na /home.

Zašto isprobavam? Zato što me zanima i vjerujem da čovjek uvijek mora širiti svoje vidike i nadograđivati znanje. Profesionalno se ne bavim nikakvim IT poslom ali sve što ima ikakve veze s IT-om, u uredu gdje radim, sam ja složio/odabrao/postavio.

6 godina

Da u pravu ste, tko ima mentalnu snagu ili volju za istraživati nešto drugo.  Ja sam oprezniji i mislim da mi je pametnije uložiti vrijeme i energiju u utvrđivanje i produbljivanje znanja i vještina u postojećoj oblasti gdje sam ponikao umjesto u najboljem slučaju rasipanja te energije na izučavanje nečega što mi ni privatno ni poslovno nitko ne traži a to je Linux.  Kakav god da je Windows a u suštini nijedan OS nije savršen ja tu igram na domaćem terenu, Linux je za mene tuđa zemlja, tuga pregolema.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2025 16:25 (bernibug).
16 godina
Strm kaže...

..

Međutim, aplikacije.....

Dan kada će DaVinci Resolve i Adobe postati dostupni u Linux-u je dan kada brišem Windows sa računala.

-davinci? odavno je tu.. 'ali' problem nije soft, nego vlasništvo ostatka koji su šefovi u toj branši, uključivo adobe, apple, sony.. vlasništva kodeka-standarda-svega.. pa do cuda-nvidia, a to nije linux-os stvar nego vlasništvo-odluke.. ili nije šija nego vrat, rezultat je isti.

-lin=server-mreža, win=desktop, kućni-prosječni, za naše krajeve +90%, dok u usa mac drži pola-trećinu..

-u doba računala je stvar bila 'jednostavna', i samo što nije, dečko koji obečava kao i bezbroj prekretnica.. ćorak-proročanstva :) .. no sad je doba mobača, mob+andorid-ios.. koji dominira i postavlja smjer-trend.. više za e-m-online banking nije važan pc, os-win.. dirveri čitača kartica, java itd.. nego mob koji zamjenjuje token-id-sve.. pa i dokumente kao osobna-vozačka ili covid potrvda, aviokarta itd... mob sve to radi, pc s tim skoro da nema veze.. os? .. hu-kers :)

** ... tema, članak i mbaksa na žutoj stazici u oz, uz naravno likove kao lav-limeni i slamnati.. lav traži hrabrost, limeni srce, slamnati pamet.. a dorica ima crvene cipelice :) .. približno ono što-kako pojedini juzer vidi računalo, os, appse i želje ..

-krenuo tako mbaksa.. na prvu, dobrim putem, no pošto svaki vodi u rim, tad nije svaki za oz :) .. elementarna logika rekao bi šerlok, na što se dodaje, no šit..

-krenuo je ekšli lošim putem, tj nije lako izabrati dobru distru, prigodnu-pogodnu za neke vlastite potrebe, a za ostatak svijeta je praktički nemoguće nešto izabrati-preporučiti-znati, čak ni cipele-broj ili ukus sladoleda kao banalni primjeri.. tj zašto je baksin put pogrešan? kriterij..

-krenimo od onog što znamo, raspoloživi resursi i neki cilj-želja-potreba pa do ideal-sveti gral.. da je đabe-jeftino a da radi sve + kuha-pere ..i vrti krizu na max :)

-što-tko je mbaksa? juzer? averagejoe? prosječan? .. on zna, dugogodišnji iskusni korisnik, klasa guru.. ne početnik ili laik čak ne hobist-povremeni, jer od tog živi.. dakle profić. .. i jel to išlo lako-glatko? .. a kakve su šanse tad prosječnom juzeru vs naprednom-znalcu? .. za bilo što, ne samo računala-os-apps-soft, kuhanje, vožnja, nogomet, bela.. u bilo kojem poslu-zanimanju-svrhi .. početnik i profić?

-zatim koja distra? i koji su kriteriji za distru? rpm ili deb? gnome ili kde? što s fedorinim ubijanjem x11? .. odnosno tko prati, može primjetiti da već duže vrijeme zagovaram kde kao prednost u odnosu na ostale DE.. no što od tog može juzer-početnik iskoristiti? što ako mu kažemo probaj kde ili probaj mint.. podignuta obrva?

-danas, google, čapt-ai.. i juzer početnik, laik, noob, može.. ako želi, sve je dostupno, pa ako ne zna, može kroz čapt-google do cilja.. ili čitati teme tu ili negdje tamo.. tak da neke isprike nema, može se, ostaje samo onaj 'ali' .. i to već na izboru distre, tj može i korak prije, izbor osa, win-lin-mac-and.. nešto peto?.. može i izbor hw-a-računala.. s kojom namjenom je kupljeno, za što.. za koji os.. ili očekivati banalne probleme kao da ne radi integriran BT modul, jer oem ne daje support-driver.. mada radi, kad se ubode stikić.. onak, kriterij, izbor-namjena i ne samo osa.. no ok, u duhu teme je već izabran linux, pa sad ostaje pitanje ukusa-distre.. dizel-benzin? fedora-debian?

-moj prvi je bio mandrak, doba kad je preduvjet bio dos jer lin nije imao ni fdisk.. post u blizini kronološki već spominje calderu, suse.. doba kad ubuntu nastaje i postaje 'prava' standard-distra, s razlogom.. no to je doba kad je kde tek papirnati-teoretski, nedovoljno razvijen hw.. desetljeće bauljanja gui-de, mrvljenja bezbrojnih gurua-smerova, dok su win-mac po jedan os, koji radi-rade.. lin su stotine varijacija na temu koje ponekad rade, češće nešto ne.. a što.. ovisi, razno, pri čemu je nevažno juzeru zašto ne radi BT ili nv-cuda.. no posljedice su tu, to osjeti. .. možemo braniti lin, reći nije on kriv.. točno, no što s takvom obranom? što dobijemo time ako kažemo nije kriv os? .. i dalje imamo problem, da nešto i dalje ne radi.. a smisao nije da ne radi ili da to opravdamo, nego da radi.. ili nam ne treba a tad nam ni računalo-soft-os ne treba.. :)

-cijena.. jer ms je komercijala, cijena osa, mso paketa.. skupo.. ok.. više nije, može đabe, ne govorim o pirateriji, crack.. nego čisto-origigi, win-os, install, key-licenca nije uvjet, može bez.. jedini problem je onemogućena customizacija.. radi. .. mso? .. mso365-free.. naravno, skriven, ne reklamira se.. jer se reklamiraju-guraju oni koji se plaćaju.. no tu je, pa ni libre nije više u onom free-đabe razlogu, uz googledocse i sl. .. tj svi imaju free za juzere-kućne-osobno.. pa tako osnovne apps ili office pakete više ne moramo brojati kao nešto što ima cijenu kao kriterij.. a tad je to jedan minus za lin, tj ako je zbog cijene bio plus, tad je s đabe to minus.. tj nema razloga da juzer ne izabere win-mac .. pa i android.. npr neki tablet kojeg možemo kupiti na kiosku tiska za 'šaku kuna' (kako bi naglasili nisku cijenu) .. :)

-što to može više-bolje ili jeftinije npr ubuntu vs takvog kupljenog tableta na kiosku tiska za recimo 100€? .. upališ, radi.. ima internet, sufraš, googledocsi, yt, netflix.. igre? appsi? ..

-igre.. npr steam serivs, nije stvar u free igrama nego u naplati usluge, servisa, .. svaki biz želi naplatiti-zaraditi.. multipayer i server uvjetuju, pa tad juzer ne može u pirateriju po jeftinije, plaća.. a to s osom skoro da veze nema, tj u primjeru steamdecka ili sličnih virtualizacija-clouda itd računalo postaje glupi terminal-browser koji služi samo za spajanje online, ostalo je 'tamo, na serveru'.. nema veze računalo, kao tv koji prikazuje program-sadržaj.. samo ekran i internet kao medij.. terminali i serveri.

-snaga? mogućnosit? specifične potrebe kao video-davinci.. koje tad traže i hw.. tad već linux-desktop suxa.. već rečeno, ne zbog osa, nego svega ostalog, interesa-vlasništva-biza.. oni koji kontroliraju branšu i to ne dozvoljavaju.. nije problem davinci nego vlasništvo. 

-realnost.. npr što je macos-mac računalo? .. do nedavno (prelaz na m-arm cpu) je apple-mac bio intel-cpu, tj skoro običan-jeftikaner pc-kompatibilac.. x86.. kao i hakintoš. .. tad smo imali tri osa na jednom-istom hw.. win-lin-mac.. isti hw.. tj ovisi, firmware-čip i kextovi za konfiguraciju izvan standardnog mac-modela..

-macos je derivat *nixa, brat-rođak linuxa.. bsd.. uz to je i sony-PS ista stvar ali konzola za gaming.. onak braća-blizanci.. mac-lin.. isti korjeni, iste naredbe, .. 'isti' os.. no mac je jedan, specificiran hw, jedan šef-guru.. a lin je tisuću gurua, tisuću-babica.. kilavo dijete.. :) .. mac ima metal-graphics, lin ima.. par desetaka gui-de, npr fedora nudi 13 na izbor.. win ima jedan-aero, win-mac su jedan os, linux su distre, os, osevi.. tj nakupine softa i filozofija tko što radi, jel ovaj font bolji od onog, jel button treba biti lijevo ili desno.. i sve umnoženo 'izborom' appsa-ukusa, audiomixeri, x11-gui.. sve.. dok juzerske apps na de za juzera koriste gui, kako bi prikazale ono što juzer želi vidjeti, klikati itd..

-mac, za rad, video-grafika.. linux mada je isti, nije.. licence-vlasništva..

-pleyka.. za igre.. linux, mada je isti, nije.. kilavo, zbog DE, razmrvljenost.. svaka šuša (i njen brat) naprave svoju distru, fork-forka.. i kao put u oz, uz dobre želje, put u pakao tj dll-hell.

-win? nasuprot maca-pleyke.. to je običan zdelanac, jeftikaner, odvojen hw od sw, os je samo os, tj dio, kao svaka komponenta, kao miš.. tj sve nam treba da bi računalo bilo funkcionalno, trebamo i struju.. i ekran i tipkovnicu i zvučnike.. a to spaja soft, bios, os, driver, apps.. soft. .. i ono što je pc-kompatibilac evolucijski napravio, omogućio, omasovio.. pojeftinio.. tj da nije bilo ere pcja i win, ne bi bilo ni interneta-mreže, mobitela.. tj možda bi .. možda za 100god.. pa do tog da sad svi imamo eu-usb standard kao usb-c za punjače ili roaming.. a bez pc-win-dosa bi to bilo bliže nikad ili samo za direktore.. 

-win-lin? oba su samo os, nisu hw, tj rade na svakom x86 kompatibilnom hw koji ispunjava uvjete, banalno, ako želimo govoriti, izdavati glasovne naredbe, moramo imati mikrofon-mic.. tj ulaznu jedinicu za zvuk, kao što imamo i izlaznu-zvučnike.. ako ih nema, nema zvuka.. nemamo printer? -nema printanja na papir.. nemamo tinte, struje, papira? .. rezultat je isti.

-što radi os, što driver a što app?

-os spaja hw+driver i daje na raspolaganje resurse appsu koja ih traži.. ok?

-gejmer želi igrati neku igru.. npr tetris, naravno postoji za sve zamislive platforme.. free ili komercijala.. ako postoji za neki os, kompatibilno, tad radi.. u čemu je problem linuxa? .. pa nema problema, osim što nema ni neke ponude, tj sve igre primarno nude za konzole, komercijala.. dok je iz doba evolucije pc-hw-sw win bio alternativno-jeftiniji, pirat-crack.. odbacimo konzole kao zatvorene i jasne razloge zašto postoje, piraterija na pc-ju danas uz online skoro eliminirano, tj nema nekog posebnog razloga zašto nisu sve igre za maca osim samog interesa proizvođača tj tržišnih pravila.. pa tako sve važno postoji za mac, bilo koji soft, sve što ima za win vjerojatno ima i za mac, msoffice, warcraft, tetris, minecraft, video-audio.. photoshop je tu doma .. no recimo da nije zanimljiv gaming bizu jer se mac primarno korisit za rad, ne za gaming.. dok se pc korisit za oboje, čak više za gaming gledajući kućne-masovno..

-lin? promil promila.. mada je isti mac-pleyki, kao i win osu.. po oba kriterija-različitosti.. tj kao win lin os radi na raznom hw, x86.. i naravno ovisi o supportu, dirveru, dok sam prozvođač odlučuje što će proizvoditi, za koji os-platformu... kako mu se isplati. .. da želi, proizvodio bi za lin, no većina ne želi, previše problema, a komercijala, ono kad se nešto plati, ne trpi da to tad ne radi ili možda radi.. i problem razmrvljenosti disri, različitosti.. nestandarda-divljeg zapada.. može sve, no to se svede na skoro ništa.. jer ako radi jedno ne znači da će i drugo.

-koliko puta se kritizira win-reg, centralizacija? .. dok linux nudi 'slobodu'.. svaka app je svijet za sebe.. no i problem, lijeva ruka ne zna što radi desna.. tj ili je nešto jedan os, uređaj, platforma ili je svatko za sebe.. linux je divlji zapad.. možda sloboda u kosi-mislima, no u reali samo problem, veći nego što sloboda donosi.. to nije sloboda, to je kaos.. tj jednako bi bilo u prometu bez cesta, pravila.. divlji zapad i madmax :) ..

-a gdje je linux jak? car. .. mreža, mrežni rad.. i pitanje, što je mreža, server, file.. i razlika za gaming i sl. juzerske namjene? .. pa u DE, guiju.. ono što juzer gleda-klika.. sama apps kao frontend juzera, spoj juzera i hw.. i sad.. šbbkbb.. bi li jedan gui kao win-aero i mac-metal bili bolji za lin i širenje frontend ovisnih appsa ili je bolje sadašnje stanje tisuću istih-različitih distri-de? .. realnost.

-tj jednako bi bilo sranje (književno pristojnije reći problem) da umjesto jednog mrežnog standarda-protokola imamo razne, nestandardne.. kao nekad npr raspoded slova-kodnih stranica i prikaza .. ok ako si usa, loše ako nisi.. i to za sve, ne samo za font-čšž.. za sve što radi, audio-video, multimedija.. + vlasništvo, koje to ne dozvoljava, kontrolira, brani.. i to iz razloga što ne žele stvoriti konkurenciju i sl.

-linux za juzere? .. što je npr prosječan juzer, prosječno računalo ili prosječna upotreba? postoji li definirano, standard, benč? :) .. ok, širi pojam no nekako znamo što se podrazumijeva.. no što je prosječno, juzer i računalo.. ili potreba-želja?

-prosječno svi-većina muškaraca želi sexati bezbroj žena, djevica, manekenki.. no realno samo poneki će to i moći-ostvariti, jer i druga strana se pita.. bira. kakve tad veze imaju želje ili prosječno mišljenje, ankete.. npr anonimna anketa koja će ići gradom i bez kriterija pitati ljude žele li npr win ili lin os? .. jesu li to kvalitetni odgovori? prvo moramo znati metodologiju kreiranja pitanja koje već utječe na rezultat.. ovisi što se i kako pita, šira rečenica, kontekst i ponuđeno na izbor.. npr a-b-c odgovori .. pa do te mjere da statistika zna koji će wc-toalet-pisoar biti češće korišten čistim pravilima ponašanja ljudi, ne prvi box, ne posljednji .. predzadnji ako je slobodan 80%, prvi ispod 5%.. i to za izbor stvarno istog, samo je stvar u rasporedu-broju boxa i navikama-ljudima.. a što kad u to dodamo i neku želju, ton-začin.. kad poguramo izbor u neki smjer.. npr želimo progurati neki zakon pa kažemo u zaštitu djece, delfina, prirode.. i svi su tad 'za'.. 

-što želi prosječan juzer? .. a što koristi? što treba? .. u temi s problemom, zorin-fedora, problem s bt-om.. ako ne koristi bt, nije važno.. ako koristi, riješit će, kupnja stikića ili nešto treće.. no taj problem ne postoji pod win-mac osevima, androidom.. ne postoji problem ni na jednoj normalnoj platformi, osm na lin, jer nema supporta jer oem nije zainteresiran tj i ono što bi želio je razmrljveno pa mu se ne isplati tj više problema s desetcima distri nego support za dva dominantna osa, win.. tj u desktop svijetu je i dalje odnos 90% win, 2% lin.. i kad se tih 2% podjeli na distre tad je jasno zašto se oem ne želi time baviti, isplativost.. a ako se maknemo u nove-mobilne vode, opet nije lin u fokusu nego android-ios.. tj kao u serverskom svijetu, u mobilnom i ms suxa, dok je ms ugasio odavno svoj wp os za mobilne, kao i ubio browser-ie i koristi edge-chrome.. i to firma koja može, koja ima-posjeduje i licence-standarde, milijarde.. spušili u mobilnom bizu, mada su zakupili nokiju, kupili skype.. imali sve i sad ih nema, mrtvo u desetljeću evolucije.. a lin nikad nije ni promil tog imao .. no eto, sad će.. samo što nije.. -neće.

-iz očiju ili pera mbakse to čak zvuči moguće.. no nije realno-vjerojatno.. nije za većinu, tj on može-zna.. no da je objektivan, da želi, .. ili se treba dosjetiti, .. mogao je i ovako: ..

-priča o prelazu s win na lin kreće s guranjem ms lažnih-izmišljenih uvjeta kompatibilnosti za win11 .. i gašenje supporta win10, ok?

-koliko truda-traženja treba znalcu za izbor distre koja će odgovarati njegovim potrebama? .. koliko bi mu trebalo vremena da baypasira taj lažni uvjet? po uputama ms-a, to nije hack-crack.. ne modificira se os, file, iso.. ni jedan byte u nekom sys-dll-fileu .. sve je isto, identično.. modificira se besmislen-lažan uvjet u winreg-zapisu.. true-false.. tj installer rutina ima lažni uvjet kao tpm, dok se taj uvjet može isključiti-preskočiti, tj nije uvjet i ostaje moguća opcija.. i to izmišljeno za win11, home-pro-kućne-desktop juzere.. no win-os je jedan, nema dva.. no ima dvije licence, tj više .. ima i IoT.. koji zato što je namjenjen uređajima koji ne moraju biti pc, pa time ne mora imati npr bios, tpm.. tablet-kasa-kiosk.. isti os, ali nema taj uvjet, tj ima opciju.. može-ne mora.. i isti os se tad instalira, radi, .. no ta verzija nije dostupna juzerima, pa juzer može korištenjem rufusa ili ms uputa to riješiti..

-koliko treba vremena za napraviti install stikić rufusom bez tih lažnih uvjeta? .. isto kao i 'origigi' s lažnim uvjetima, tj u kreiranju je to samo opcija-klik.. samo treba znati.. ili pribaviti iot.

-usporediti s vremenom izbora distre i riješavanja problema.. uz ono što mbaksa nije riješio, jer ne može, jer nije stvar koja o njemu ovisi.. a koristi davinci, video, nvidia-cuda.. tj blackmagic nas tu svake godine malo podigne, spašava.. nešto rade, no i dalje ostaje problem da ista gpu-nv neće jednako raditi, ne svi fičeri, kodeci a time performanse u tom dijelu taska, pod lin.. jer naprosto nvidia ne otvara, ne daje driver, dok vlasnici s druge strane ne daju licencu lin .. tu licencu win ima, mac ima.. pa npr mp3 kodek može legalno raditi.. bez tog soft-proizvođač kao blackmagic ima izbor, ili će kršiti zakon i biti kažnjen tužbom ili neće distribuirati taj dio, kodek.. siva zaona... tj ono zašto recimo canonical u ubuntuu ne želi ništa tuđe, ni font, ni drivere.. a zato juzer preferira mint jer sve to donese distra.. tj juzer ne zna da je to prvano-komercijalni kriterij i da može jednim klikom instalirati potrebno, dok to canonical ne smije distribuirati bez dozvole jer bi postao pirat...

-ako je problem-razlog promjene osa gašenje supporta, iot 10-11 ima support do 2032... duže od običnih home-pro 11 koji će se gasiti od 2027. tj 24-36mj ciklusi..

-ako je kriterij jednostavnost, cijena.. što je kriterij, performanse? u video-davinciju? -win je boji izbor ili mac.. naprosto jer podržavaju fičer, tj licenca-driver.. stvar koja nije krivica linuxa no posljedica ne pita za pravnu osnovu, tj rezultat je šija-vrat.. ono što juzer vidi.

-tako da je mbaksa želio biti objektivan, širim pogledom, .. tad bi i to napravio, usporedio, objektivno ili objektivnije zaključio izbor osa za sebe i svoje potrebe.. tj jedno je što nam svima dopizdilo kako se biz-soft ind odnosi prema juzerima, no možemo reći za ratove, glad, nesreće.. pa ne očekujemo da to riješi izbor osa ili da smo time nešto primijenili.. onak, idem na lin ne zato jer je bojli .. inat? .. linusov srednji prst nvidiji? .. kul, baš su ga osjetili :) ..

-testira li tko performanse na macu? .. ne, tj tamo naravno sve radi, tj nitko iz video branše na mac ne instalirava linux-dualboot i sl. isključivo win-mac moguć par.. no tamo sve radi, nema problema licence, zabrana, ograničenja.. i napomena, davinci-free .. prvo je bila win verzija, no free nema izbor multi gpu, samo jednu koristi, tj svi koji se time bave vrlo rado plate vrlo jeftinu licencu za studio-punu verziju .. neovisno o osu, win-lin-mac.. tj tek kućni-hobisti možda ne trebaju i taj fičer.. a kad ga treba tad mora i licenca... uz ostale free-đaba nepostojeće razlike ni ovo nije nešto što bi bilo prednost lin osu, naprotiv.. prednost ima win.. a za ostale juzere koji ne koriste video alate no recimo žele gejmati jednako vrijedi.. win ima prednost, lin najgore.. čak i s izborom neke 'spec' distre kao steamos..

-s novim macovima m3-4 arm nema više smisla direktno uspoređivati hw računala win-lin vs mac.. no svi stari-intel macovi su i dalje tu, isti.. ovisno o macos verziji i kextovima može i novij macos.

-za zvjeri, teške projekte koji traže puno ram-vrama, mac je u prednosti s unified memorijom.. na gpu to ovisi o količini vrama, dok ima ok, slično kao mac, kad ponestane mac ima prednost dok ima rama..

-ako task radi gpu tad o njoj ovisi koliko može + koliko vrama ima.. npr 16gb kao i projekt-rezolucije 4-8k itd..

-gameri ne primjete takve razlike, tj igra ne traži višestruke instance, traži koliko traži i tad radi.. video soft ili ai koristi više, koliko god može za ostale taskove, x-puta više od igre ako je dostupno.. za usporedbu teži projekti u davinciju i sl će s 8gb vrama lako otići u nedovoljno-rušenje.. tek s 16 naviše to prolazi no kako rezolucije i glad za resursima rastu tako to ide dalje.. nema kraja, igre su ipak ograničene stanjem na tržištu prema čemu proizvođači prilagode opcije-rezolucije .. naravno u oba slučaja se misli na top-zvjer klasu računala npr 5080 i jače.. 

-gejmer.. prosječan gejmer, u prosječnom hr dućanu-trgovini za pc pokupuje prosječne komponente, složi računalo.. instalira neki os, win-lin.. i krene gejmati.. koliko će prosječno biti zadovoljan do panic-bosd-greške? koliko će se mučiti s bt čipom-driverom ili namještanjem refresha monitora, radi li zvuk.. koliko će ih nakon tjedan (muke) na lin ostati na lin? .. koliko ih je nezadovoljno na win? .. tj osim kvara ili malwarea koje probleme ima win juzer? muči se s nekim driverom? možda neogdovarajući hdmi kabel?

-stotine računala svaki dan odu iz trgovina, koliko ih se javi da im igra ne radi ili da se ruši x-puta dnevno? .. koliko ljudi iz videoekipe koji cijeli dan rade na projektu pod win-mac imaju prijava u temi problemi win? .. a računala rade cijeli dan.. nema bsod-rušenja.. radi.. ne jedno računalo, ne moje ili zato jer sam ja čudotvorni guru koji čarobnim prahom od govna čini tortu i računalo koje radi usprkos win osu :) .. tj da je tako tad bi istim čudotvornim prahom činio i pod lin .. no tamo ne rade fičeri, čime trpe performanse, i to kad se sve posloži, natjera da radi.. ne da klik-nextom sve radi i da se čudimo kad ponešto ponekad neće.. tj na lin je u ovom kontekstu pod klasom čudo da sve radi.. i bt. .. :)

-naravno.. nije to krivica linuxa, valjda je svima jasno da nisam protiv ili za neki os, .. no ako nije krivica, tad ne može biti ni zasluga.. ili-ili.. a podsjetnik.. razlog za lin je .. win? tj koji je ono razlog-okidač 'masovne' tranzicije win juzera na lin? ... support? .. kul, osim što nije, tj support je ono čeg na lin nema, nvidia, kodeci, licence.. od drveta ne vidi šumu?

-support i gašenje od 10tog mj .. tjeranje na win11, silovanje gluparijama, bloatom-smećem.. da sve to radi ms, biz-interesi.. i to je tako, loše, ja sam protiv.. no uzaludno kao i pišanje protiv vjetra, tj što je jedna od definicija ljudi, intelekta.. prilagodba... i tko će kome, ja njima ili oni meni? .. da sam car-šef, ali nisam.. pa moram ja njima.

-razlika je samo u tome što neki juzer zna kako se prilagoditi.. drugi ne zna, treći je čoban, četvrti gleda sise pete.. :) ..

-što da je mbaksa u traženju riješenja-bijega od ms silovanja umjesto na lin-os pogledao u smijeru iot-a i debloatanja? .. što je lakše, što je vjerojatnije.. za prosječne juzere? što je čak pogrešno u mbaksinoj odluci? jer ako neki fičer nije podržan na lin, dok na win-mac je.. ok, ne želi win, .. a mac? hakintoš? .. ok, licence-legalnost, no za kućne koji s tim nemaju problem? .. i opet zašto ne win, jer sam os nije loš .. već rečeno, nije stvar u osu, nego vlasništima, interesima (množine).. biznisima.. i lin je naprosto pogrešna niša dok se to ne promjeni, a naznaka da bi uskoro moglo nema.. tj više naprijed ide mobilni dio pa su sad mobači već postali dobri video editori... možda uskoro neki tabletić za 100€ umjesto macpro :) .. možda na lin, no opet, zašto bi os bio lin.. tj da nema komercijalno-licenčnih sranja, ograničenja, da se samo bira najbolji, što bi smo izabrali.. lin na kojem skoro ništa ne radi? .. jer je što? lijep de-gui-thema ili buttoni? .. ili zato što je za mir u svijetu ili je gates reptil? .. ok u paralelnom svemiru-priči zamislimo scenarij da b.gates poklanja ms (živom) jobsu.. i tad je masama ms-win ok-kul kompania.. ili pokonimo apple trumpeku-musku-gatesu i tad postane omrznuta.. tad govorimo o osu ili o ljudima? .. appsi rade na čarobni prah, driveri su samoniklo bilje dok jednorozi prde tratinčice :)) .

-apple, sony, ms, ibm, oracle.. su velike kompanije, koje posjeduju svašta.. pri tome je ms relativno mala girica u moru kitova.. no ipak nešto posjeduje, može.. dok je linux samo os, nakupina softa, kernel+gui.. distra koju neki guru složi po svom ukusu i želji.. ponekad radi. ... a onaj biz-vlasnik s početka rečenice želi naplatiti, kontrolirati i ostati the-boss-važan i sutra zarađivati na istom bizu pa svoje poluge vlasništva ne prepušta ostalima kao stallman-foss ili open.. jači su, pošteni-dobri .. što je pitanje? :)

14 godina
Jebote...
“But in the end it's only a passing thing, this shadow; even darkness must pass.”

30 1 hvala 0
10 godina
U jbt, ja napišem petnaestak redova i mislim - pretjerao sam, tko će to čitat.
A ovo?! Život je prekratak. Sorry.
Moj PC  
24 0 hvala 0
16 godina

-klasično štivo za ferje.. onak, idilični krajolik tipične zimske razglednice, brvnara, snijeg, .. i lavina koja odsječe od civilizacije pa ostaje jedino čitanje, par dana u hipu se svlada postić uz kinderjaje-tripleefekt istovremeno može služiti kao benč scrolla miša-rezolucija i osjetljivost kao.. ok, ne znam treću svrhu, no sinergijski nešto jamačno je.. :) .

10 0 hvala 0
17 godina

Opet ostavljaš stravičan ugljični otisak.

Svaki AI crawlanjem se trenira i dok proguta tvoj sadržaj sa bug foruma, potroši tri bazena vode i izgori mu klaster nvidia.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na Bol-u.. WindowsPhone die hard fanboy koji ne napušta brod.
Moj PC  
29 0 hvala 2
2 tjedna

Ja uzeo ihush post i metnuo ga u ČetDžipiti : jadnik se zbunio ..

Probao je dešifrirati i dati neki zaključak na osnovu cijelog teksta u svom ollama modelu, ali džaba...

Ne može AI ni procjenuti psihički a ni socijalni profil autora,

Vidi da kuži i Linux i juzere i čekić i sve , ali opet džaba..

Iako ima te if-elif-elif-else petlje te navodno i može: sam rezonirati i imati osjećaje i svijest, ali ga je ihush rasturio u ovom slučaju: 1:0..

Kao Kasparov nekoć protiv Deep Blue...

Ovaj forum bez ihushovih postova bi bio kao Titanik sa 13 Oscara, ali bez osebujne Kejt Vinslet...

typing... scrolling...
Moj PC  
18 1 hvala 5
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice