Tehnobiološki dug: ljudi kao daždevnjaci u vlastit

poruka: 7
|
čitano: 2.288
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tehnobiološki dug: ljudi kao daždevnjaci u vlastit".
17 godina
Tehnobiološki dug: ljudi kao daždevnjaci u vlastit

Ima nas koji smo odavno svjesni duga pa ga i vraćamo. Ja, na primjer, dok pišem ovo sjedim u negrijanoj prostoriji, inače ne koristim cjepiva i anti-biotike, koristim probiotike - uglavnom kefir, ali tu i tamo konzumiram i divlje neoprano bilje/gljive. Godinama radim na uzgoju vlastite hrane pokušavajući stvoriti samoodrživo kvalitetno tlo bogato mikrobima i drugim životom, a velik dio posjeda sam ostavio šumi. No nije lako otići u tom smjeru - meni je bila potrebna transformacija svijesti, s kojom je, zanimljivo, nestala i kožna alergija koju sam imao od djetinjstva. Svi mi doživljavamo fiziološke transformacije u određenim godinama života, no ovakve radikalne transformacije su iznimno rijetke. Čovjek se onda zapita koliko može ta nekakva biološka oaza i takav stil života opstati kad većina preferira život u akvariju, a koji klimu i okoliš u akvariju čini pogodnima nauštrb klime i okoliša izvan istoga. Evolucijski gledano pak, nisam siguran koja vrsta ljudi će izumrijeti [prva]. Ako civilizacija kolabira prije potpunog istrebljenja prirode možda opstanu ovakvi kao ja, u protivnom, ovakvi kao ja izumiru.

Amenoum

2 1 hvala 0
14 godina
Re: Tehnobiološki dug: ljudi kao daždevnjaci u vla
Na ovoj planeti priroda je par puta gotovo potpuno kolabirala i regenerirala se iz doslovno fragmenata. Ali eto neki još uvijek snivaju da će upravo čovječanstvo preživjeti neki budući planetarni kolaps. IMHO pusti snovi.
16 godina
PaleRider kaže...

..., inače ne koristim cjepiva i anti-biotike, koristim probiotike - uglavnom kefir,...

Kao što je u tekstu navedeno, izloženi smo sve sterilnijem okruženju, pa naš imusnosni sustav sve više ladi jaja. Ako želiš održati svoj imunosni sustav u formi, jedan od načina je da se cijepiš, a ne suprotno. To će tvojem organizmu dati priliku da se bilda/ vježba.

Naravno, prvo se moraš dobro informirati, a zatim odlučiti što je za tvoj organizam najbolje. 

17 godina
Šta nismo započeli taj proces već odavno, kad smo se npr. počeli oblačiti? Izgubili smo dlaku *i postali ovisni o tehnologiji* stvaranja odjeće. Pa onda prve nastambe...

Lijepo je čitati kuda napredak (?) ide.

1 0 hvala 0
16 godina
PaleRider kaže...

Ima nas koji smo odavno svjesni duga pa ga i vraćamo. Ja, na primjer, dok pišem ovo sjedim u negrijanoj prostoriji, inače ne koristim cjepiva i anti-biotike, koristim probiotike - uglavnom kefir, ali tu i tamo konzumiram i divlje neoprano bilje/gljive. 

Ovaj komentar je sve, znaci gasi internet, motaj kablove, smijao sam se dobrih 20 minuta. 

Članak govori o procesima na razini populacije. Selekcijski pritisak funkcionira tako da jedinke koje nisu adaptirane okolišu jednostavno briše iz genetskog bazena. Ne pita za volju, stavove ili namjere.

A prva rečenica prvog komentara govori o tome kako pojedinac osobno ide "vraćati tehnobiološki dug", kao da evolucijske procese uopće zanima što netko misli da radi, i to tako da se ne cijepi i ne koristi antibiotike.

I sad, ako PaleRider sutra umre jer pokupi bakterijsku infekciju dok konzumira neoprano bilje, odbije antibiotike, sjedi u negrijanoj sobi pa mu oslabi imunitet, i još dobije gripu jer se ne cijepi:
je li to rezultat prirodne selekcije ili njegove individualne volje?

Odgovor je: koga briga, proces je odradio svoje.

Deadpan komedija koja se sama pise.

13 mjeseci
Nijesam siguran kad, no ranije smo izgubili dlaku. Možda negdje već kad je Afrika postajala sve više savana. To što nemamo dlaku je učinilo od nas ultramaratonce. Recimo svi ostali sisavci sa krznom ili dlakom se pregrijavaju na duge staze.
Ono kako Bušmani love gazelu , trče za njom dok se ne sruši 😅

Ali zato zimi se gologuzi tresemo a miško se smanji na sramotne razine.
Tek otkrićem igle i konca (kost i krzno sisavaca) smo počeli invazije u hladne krajeve. Tako dobro obučeni vijali smo mamute čak po Sibiru na -60.
Gadna smo vrsta, adaptivni na sve uvjete , ultimativni evolucijski skok.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
13 mjeseci
Jako dobar članak , nema nam druge , bit ćemo kao ljudi iz crtića Wall-E, zato što većina ne shvaća kako funkcionira ravnoteža i gravitacija na ovoj planeti ili samo odmahuje rukom. Nešto dobiješ , drugo izgubiš- trčiš dobiješ jake kosti , učiš dobiješ jaki mozak ali izgubiš glupavost, slabost i dragocjeno vrijeme 😅
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice