Porezna uprava se oglasila oko sigurnosnih pitanja

poruka: 8
|
čitano: 3.481
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Porezna uprava se oglasila oko sigurnosnih pitanja".
17 godina

Porezna je tu da pobere vrhnje, odgovornost za sve ostalo je na ovcama.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

I što je tu novo?

I do sada je bilo tko mogao poslati uplatnicu na kojoj je moglo pisati bilo što. Na platitelju je da provjeri je li to nešto što treba platiti ili nije.

Svaka pravna osoba treba i sustavu porezne potvrditi svog postrednika pa niti tu ne bi trebalo biti problema s primanjem.

Ali da, ako odobereš bezveznog posrednika, očekuj gluposti.

Znam posrednike koji ne dozvoljavaju registraciju dok OIB nije u sudskom registru, nema mijenjanja imena, i moraju dobiti potpisane ugovore.

Do not approach me unannounced – especially while I am eating!
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 17:24 (Elles D.).
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina

Bitno da kazne idu do 60k eura.

Linux, Arch Linux.

0 0 hvala 0
7 godina

Nema ništa novo, uvijek kada se plaća račun provjeriti zadnje 3 znamenke IBAN-a, naziv primatelja, i iznos.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 18:44 (gpd).

1 0 hvala 0
12 godina

Problem koji ja vidim sasvim je drugi.

Poslati ovakav ili onakav račun nekome - naravno, to se moglo i danas napraviti pa i običnom poštom.
Rješenje je jednostavno: treba provjeravati što se plaća, da sad ne stvaramo velike rasprave.

Međutim, ima jedna važna razlika - fiskalizirani računi automatski se prijavljuju PU (poreznoj).

Zanima me što će se dogoditi ako neka zlonamjerna osoba krene koristiti opisane, ogromne propuste sustava koji se nude korisnicima kako bi nanijela ŠTETU nekoj tvrtki?!

Naime, u scenariju nanošenja štete nije bitno hoće li primatelj računa platiti taj račun ili neće. Štoviše, bolje je da ne plati.

Problem je što se fiskalizirani račun, pretpostavljam, automatski prijavljuje PU i ona će potom očekivati da IZDAVATELJ računa plati PDV!

Dakle, netko tko želi uništiti moju tvrtku može, primjerice, izdati 25 računa po 30 k€ uime moje tvrtke (vrlo jednostavnim postupkom koji je opisao gospodin Rakar) i onda će za par mjeseci PU poslati opomenu da dugujemo 150 k€ PDV-a!

Znajući poreznike, tražit će da se to prvo plati, a onda pustiti neka ih netko uvjerava da ti računi nisu bili ispravno izdani, odnosno da ih nisu izdale ovlaštene osobe. I to u postupku koji može trajati više mjeseci, ako ne i godina.

Zna li netko što je s tim scenarijem, odnosno je li on moguć?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 19:37 (SveZauzeto).

0 2 hvala 0
12 godina
Re: Porezna uprava se oglasila oko sigurnosnih pit
Elles D. kaže...

I što je tu novo?

I do sada je bilo tko mogao poslati uplatnicu na kojoj je moglo pisati bilo što. Na platitelju je da provjeri je li to nešto što treba platiti ili nije.

Svaka pravna osoba treba i sustavu porezne potvrditi svog postrednika pa niti tu ne bi trebalo biti problema s primanjem.

Ali da, ako odobereš bezveznog posrednika, očekuj gluposti.

Znam posrednike koji ne dozvoljavaju registraciju dok OIB nije u sudskom registru, nema mijenjanja imena, i moraju dobiti potpisane ugovore.

U prvom dijelu imate pravo, no u drugom dijelu promašili ste pouku basne - nije bitno kojeg posrednika ja odaberem.

Bitno je da postoje traljavi posrednici koji zlonamjernicima omogućuju prijevare na vrlo jednostavan način!

Niže sam objasnio scenarij u kojem se na taj način može vrlo jednostavno nanijeti ozbiljna šteta pa i uništiti tvrtka koja je predmet nekog zlonamjernog napada. Navedeno ovisi o tome kako će sustav fiskalizacije doista funkcionirati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.11.2025 19:42 (SveZauzeto).
17 godina

Neće, jer ti s druge strane nećeš fiskalizirati taj račun. Dapače, odbiti ćeš ga.

U eRačun svijetu obje strane moraju fiskalizirati račun, pa ako neka tvrta samo fiskalizira račune, a druge strane ne, onda će porezna valjda pokucati na izdavateljeva vrata.

Do not approach me unannounced – especially while I am eating!
Moj PC  
1 0 hvala 1
4 godine

"Informatički stručnjak Marko Rakar otkrio sigurnosti propust" -  je li ovo neka šala?

2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice