Nestašica memorije prijeti mobitelima sa 16 GB RAM

poruka: 21
|
čitano: 4.444
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nestašica memorije prijeti mobitelima sa 16 GB RAM".
17 godina

ćestitamo, prvo nam rudarenje kriptovaluta zezne cijene i dobavljivost grafičkih, sada AI zezne cijene i dobavljivost memorija za sve vrste uređaja... šta je iduće?

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Re: Nestašica memorije prijeti mobitelima sa 16 GB
16GB je overkill, ali zasto ne ako se moze. Moj Mate 20 pro sa svoji 6GB radi ko beba na Androidu 10 vec 5, a vjerojatno i vise godina. Uvijek ima bar gigu+ slobodne memorije. Ja sretan ko prase u blatu.
Brkoni

6 1 hvala 0
12 godina

Prodajem 64GB DDR5 za 1500 eur 

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Gnjavator kaže...

ćestitamo, prvo nam rudarenje kriptovaluta zezne cijene i dobavljivost grafičkih, sada AI zezne cijene i dobavljivost memorija za sve vrste uređaja... šta je iduće?

Durex žvakaće gume, kad izadju roboti u anatomski realnom izgledu

LOL
17 godina
Brk kaže...
16GB je overkill, ali zasto ne ako se moze. Moj Mate 20 pro sa svoji 6GB radi ko beba na Androidu 10 vec 5, a vjerojatno i vise godina. Uvijek ima bar gigu+ slobodne memorije. Ja sretan ko prase u blatu.

problem je što nisu samo mobiteli u problemu... svim uređajima poskupljuju memorije zbog potražnje AI sustava, A pitanje je kada će ti neka aplikacija koja ti treba porasti toliko da 6GB postane neupotrebljivo malo.

17 godina
Brk kaže...

Je da, ali kolko si ti platio taj novi mob sa "samo 6gb Rama" tu je kvaka.

Pogleč ovaj primjer, kolko ja vidim trenutno samo Motorola nudi ovakve ramom natrpane mobove za oko 100eura. 8GB/256GB je šašavo za tu cijenua niti 8GB/128gb nije za baciti na gnoj.S obzirom na malo stariji SoC hardver, to su ipak i dalje ok mobovi za svakog normalnog korisnika.

Što nam je sad činiti, brzo pokupovati te Motorole pa kasnije prodavati po 200-300eura, ili čupati van Ram memoriju iz Motorola pa skupo prodavati kad krene kriza.

https://www.protis.hr/products/index/mobiteli/256?filter=09MwAwADIANQB8AH4AfAAxADYAMAA2ADUAMwB8AH4AfAA4ACAARwBCAHwAfgB8AFIAQQBNAA%3D%3D

AMD,........is that Epyc or what?
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.12.2025 14:41 (rambox).
14 godina

Ko moze, nek se sad podmiri flagshipom jer ce cijene svega ici gore, a pitanje je kad ce se vratiti u neku normalu ili hoce li se vratiti u normalu. Ljudi svakako kupuju ma koliko to bilo skupo. Danas je normala postala da se izvali za telefon preko 1000 eura. Kao da ce biti problem dati vise. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

1 0 hvala 0
7 godina

kupio u veljači izložbeni iphone 12 pro...sve leti...za 90% korisnika flagship iz 2020 sasvim dovoljan...

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
7 godina

Kakva mu je baterija? 

16 godina
Platio sam ga 3500kn bez PDV-a. Kostao je cca 7k, pa mislim da nije orevise za, tada, najbolji mobitel na svijetu po mnogima. Puno znam, zaradio sam neku kovu, i jednom se zivi, i ovo i ono, al sam ja sebi u glavi opravsao tu cifru 😁
Brkoni
16 godina
Gnjavator, to je za PC-e tocno, ali kad bi developeri malo smanjili apetite za memorijom, ne bi bilo ni toolike potrebe za memorijom. Tu ne mislim na neke strogo namje ske strojeve konih je malo, nego na kucne i uredske strojeve. Sta ce Mari iz opcine 16GB RAM - a?! Pogotovo ne na mobitelima. Moj je prvi Windows PC imao 32 MB RAM--a, a da ne spominjem ranije. Npr moj C64, ili kasnije 386-ticu 😄
Brkoni
17 godina
Brk kaže...
Gnjavator, to je za PC-e tocno, ali kad bi developeri malo smanjili apetite za memorijom, ne bi bilo ni toolike potrebe za memorijom. Tu ne mislim na neke strogo namje ske strojeve konih je malo, nego na kucne i uredske strojeve. Sta ce Mari iz opcine 16GB RAM - a?! Pogotovo ne na mobitelima. Moj je prvi Windows PC imao 32 MB RAM--a, a da ne spominjem ranije. Npr moj C64, ili kasnije 386-ticu 😄

Windows OS pozdere za reklame i spijuniranje... a i Start menu cujem da ne stedi memoriju...

16 godina
Aldo, mislis da gugletovo cedo ne spijunira!? 🤣 😂
Pitao je netko za bateriju. Mijenjao sam ju jednom. Huawei je imao akciju 240kn originalna baterija sa zamjenom u Huawei servisu na Zagrebačkoj.
Brkoni
17 godina
Brk kaže...

nekad je i mobitelu bilo dovoljno 200-300Mb RAM-a, pa je mobitel sa 1GB je bio "nešto" i "kom to toliko treba" a probaj sad raditi nešto sa mobitelom sa 1-2GB RAM-a a da ne poludiš... a programi samo rastu.

17 godina
Aldo kaže...
Brk kaže...

Windows OS pozdere za reklame i spijuniranje... a i Start menu cujem da ne stedi memoriju...

Srećom pa na mobitelima nema reklama i špijuniranja...

4 godine
rambox kaže...

Pogleč ovaj primjer, kolko ja vidim trenutno samo Motorola nudi ovakve ramom natrpane mobove za oko 100eura. 8GB/256GB je šašavo za tu cijenua niti 8GB/128gb nije za baciti na gnoj.S obzirom na malo stariji SoC hardver, to su ipak i dalje ok mobovi za svakog normalnog korisnika.

Što nam je sad činiti, brzo pokupovati te Motorole pa kasnije prodavati po 200-300eura, ili čupati van Ram memoriju iz Motorola pa skupo prodavati kad krene kriza.

https://www.protis.hr/products/index/mobiteli/256?filter=09MwAwADIANQB8AH4AfAAxADYAMAA2ADUAMwB8AH4AfAA4ACAARwBCAHwAfgB8AFIAQQBNAA%3D%3D

To su mobiteli s 4 GB rama i 4 GB neke virtualne memorije.

Educiši se malo.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put uto 16.12.2025 15:29 (Zaporožac).
17 godina
Zaporožac kaže..

To su mobiteli s 4 GB rama i 4 GB neke virtualne memorije.

Educiši se malo.

Malo morgen, to tak ne bi išlo kad bi samo izlistal fake 8GB rama za određeni mob.Jesi čuo za Amazon, pogledaj kaj se tam prodaje/razni modeli po sličnim cijenama kao kod nas.

https://www.gsmarena.com/motorola_moto_g15-13507.php

https://www.amazon.de/s?k=Motorola+Moto+G15&crid=2AYRGWPLCLT8V&sprefix=motorola+moto+g15%2Caps%2C96&ref=nb_sb_noss_1

Malo oftopičarenja, zašto je tak sitna razlika u cijeni+koji mob zapravo i nema 8GB Ram, ovaj iz Protisa ili Linksa!

https://www.protis.hr/products/details/motorola-edge-50-fusion-17-cm-67-dual-sim-android-14-5g-usb-typec-8-gb-256-gb-5000-mah-blue/275141

https://www.links.hr/hr/mobitel-motorola-edge-50-fusion-67-8gb-256gb-android-14-tamno-plavi-0103011073

https://www.gsmarena.com/motorola_edge_50_fusion-12871.php

Smanji alkohol za 90%, pa onda eto dođi na forum pisat poruke.

AMD,........is that Epyc or what?
7 godina
FiTop kaže...

Kakva mu je baterija? 

dugo su ga prodavali i onda da ne stave manju cijenu stavili glanc novu bateriju....ono za 300E iphone 12 pro izložbeni...glanc ko ispod čekića plus nova origigi baterija...apple ga bude podržavao do 2028...inače prvi smartphone još tamo 2004(nokia-n gage)...pa iphone 3gs...prvi android je bio 2012 galaxy note...nisam vezan uz pastira:)...nego gledam best buy...i sad ispada da je iphone best buy u odnosu na galaxy s seriju

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
4 godine
rambox kaže...

Smanji alkohol za 90%, pa onda eto dođi na forum pisat poruke.

Ne alkoholišem se, naivan si kao sobarica, lako ti je k.. prodati 

Ovo je česta i pomalo kontroverzna marketinška praksa u svijetu pametnih telefona koju koristi i Motorola kod modela Moto G15.
Evo glavnih razloga zašto se to događa i što to zapravo znači za vas:
1. Marketinški trik ("povećanje RAM-a")
Proizvođači često na pakiranju ili u oglasima ističu ukupnu brojku (8 GB) jer zvuči privlačnije kupcima. U stvarnosti, uređaj ima:

4 GB fizičkog RAM-a: Pravi memorijski čipovi na matičnoj ploči koji su brzi.
4 GB virtualnog RAM-a (RAM Boost): Dio vašeg sporijeg prostora za pohranu (128 GB memorije) koji se "posuđuje" i koristi kao da je RAM.

2. Razlika u brzini
Virtualni RAM nije ni približno brz kao pravi RAM.

Pravi RAM je dizajniran za trenutni pristup podacima.
Virtualni RAM koristi "swap" tehnologiju. Pomaže u održavanju više aplikacija otvorenih u pozadini, ali ne ubrzava procesor niti poboljšava performanse u zahtjevnim igrama.

3. Kako to provjeriti na mobitelu?
Ako želite vidjeti stvarno stanje ili isključiti tu opciju, idite na:
Postavke (Settings) > Sustav (System) > Performance > RAM Boost.
Tamo ćete vidjeti da je fizički RAM 4 GB, a dodatna 4 GB su opcionalna "virtualna" nadogradnja.
Što to znači za Moto G15?
Budući da Moto G15 koristi MediaTek Helio G81 procesor, koji je osnovni (budget) čip, on se može mučiti s multitaskingom. Motorola dodaje virtualni RAM kako bi Android 15 radio malo glađe dok skačete iz aplikacije u aplikaciju, ali to ne pretvara mobitel u uređaj s pravih 8 GB RAM-a.
Zaključak: Piše 8 GB jer proizvođači zbrajaju fizičku i virtualnu memoriju kako bi telefon izgledao konkurentnije na papiru, iako je u hardverskom smislu to uređaj od 4 GB.
Ako planirate kupnju, uvijek provjerite sitna slova ili službene Motorola specifikacije gdje je obično navedeno "4GB + 4GB RAM Boost".

Kupi jedan, pogledaj u postavkama.

Ima u Canadi i Indiji s 8 Gb, ali koštaju preko 250€.

合気道 五段 Me, myself and I
13 mjeseci
Brk isto imadem huawei mate 20 pro (zvijer od mobitela i istina bio je najbolji na svijetu i to za koplje iznad konkurencije). Ja sam svog platio 8000kn., bio je tek izašao , ti si zaista vrhunski prošao za takvu pilu.

Htio sam napisati za ovo što je pisao kolega komentar iznad , naš mate ima 6GB RAM + virtualnih (ipak je to Linux- SWAP memorija) moguće isto 6GB ali nisam siguran koliko ima ali znam da ima.

Uglavno mobitel definitivno nije još za mirovinu nakon 7 punih godina, isto sam imao ponudu da za 20 eura promijenim bateriju u servis no original se dobro drži.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.12.2025 13:50 (Sirotanovic).
17 godina

Na početku godine sam kupio 64 GB RAM-a za 254 €, a sad ta ista memorija košta 1.065 €. 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice