Ne bacajte stari mobitel, donosimo 5 genijalnih na

poruka: 32
|
čitano: 15.115
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ne bacajte stari mobitel, donosimo 5 genijalnih na".
2 godine

Već duže vrijeme nitko ne prikuplja elektronički otpad. Negdje je zapelo oko dogovora tih firmi s državom. Isto je i za staklo. Glavno da je u cijeni svakog uređaja naknada za zbrinjavanje el otpada, a u cijeni boce, povratna naknada. Glodari!!!

Mučko Đubre
Moj PC  
11 0 hvala 0
5 godina
suspendiran

Teska glupost, to je isto kao da sad odem kupiti extra navigaciju za auto, walkman, jos jedan daljinski itd a to sve vec imamo, na taj nacin bi bas jos vise cuvali i radili el. smece umjeto da ga se rijesavamo

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 mjeseci
Re: Ne bacajte stari mobitel, donosimo 5 genijalni
Štrumpf Nazgul kaže...

Već duže vrijeme nitko ne prikuplja elektronički otpad. 

O čemu ti pričaš?

Možeš odnijeti stari mobitel u doslovno svaku poslovnicu operatera koja će ga zbrinuti, a i u bilo koju trgovinu koja prodaje tehničku robu.

Također, sve trgovine su dužne zbrinuti EE otpad prema pravilniku o gospodaranju otpadom:

https://www.bigbang.hr/prikupljanje-ee-otpada

https://www.pevex.hr/prikupljanje-ee-otpada

https://www.emmezeta.hr/kontakt-i-usluge/ee-otpad

itd...

11 godina
kućna nadzorna kamera je zapravo loša ideja. baterija bi s vremenom počela bubriti zbog stalnog napajanja i pregrijavanja uređaja što bi predstavljalo rizik za požar.

ista stvar kao i kada bi ga koristili kao hot spot 24/7, 365 dana u godini, sa stalnim napajanjem.

1 2 hvala 0
7 godina
raychica kaže...
kućna nadzorna kamera je zapravo loša ideja. baterija bi s vremenom počela bubriti zbog stalnog napajanja i pregrijavanja uređaja što bi predstavljalo rizik za požar.

ista stvar kao i kada bi ga koristili kao hot spot 24/7, 365 dana u godini, sa stalnim napajanjem.

Izvadi se baterija i spoji se direktno na napajanje?

12 godina

jedna od boljih stvari za koju možete iskoristit stari mob je napraviti od njega web kameru (za android DroidCam app premium + Windows app)

čak i ispod prosječan mobitel će vam dati bolju sliku od nekih skupljih dediciranih web kamera - naravno, podrazumjeva se da imate nekakav stalak za mob...

isprobao više puta s nekim starijim mobitelima (LG G2, Huawei Mate 20 Lite, Huawei P Smart,...)

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
SharkZ kaže...
Štrumpf Nazgul kaže...

Već duže vrijeme nitko ne prikuplja elektronički otpad. 

O čemu ti pričaš?

Možeš odnijeti stari mobitel u doslovno svaku poslovnicu operatera koja će ga zbrinuti, a i u bilo koju trgovinu koja prodaje tehničku robu.

Također, sve trgovine su dužne zbrinuti EE otpad prema pravilniku o gospodaranju otpadom:

https://www.bigbang.hr/prikupljanje-ee-otpada

https://www.pevex.hr/prikupljanje-ee-otpada

https://www.emmezeta.hr/kontakt-i-usluge/ee-otpad

itd...

na emmezeti ti doslovno piše:
"Zbrinuti ćemo vaš stari EE uređaj uz uvjet da je isti obavljao primarne funkcije kao i isporučena novokupljena EE oprema."

što u praksi zapravo znači: "zbrinut ćemo tvoj stari tv, samo ako si od nas kupio novi tv".

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 13:40 (raychica).
11 godina

gpd kaže...

raychica kaže...

probaj.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 13:31 (raychica).
4 godine
raychica kaže...

Da, bolje bi bilo izvaditi bateriju a koristiti lažnu "dummy" bateriju povezanu s utičnicom. (edit: ne znam koliko je ovo izvedivo na današnjim uređajima)

Puno bolje: Tražiti od proizvođača da podrže način rada koji nakon što se baterija napuni prekida punjenje i direktno napaja uređaj - na primjer neki RedMagic mobiteli i njihov "charge separation" ili Samsungov "Pause USB power delivery"

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 13:41 (Ribnjak2048).
7 godina
Ribnjak2048 kaže...
raychica kaže...

Da, puno bolje bi bilo izvaditi bateriju a koristiti lažnu "dummy" bateriju povezanu s utičnicom.

Možemo i tražiti od proizvođača da podrže način rada koji nakon što se baterija napuni prekida punjenje i direktno napaja uređaj - na primjer neki RedMagic mobiteli i njihov charge separation:

https://eu.redmagic.gg/blogs/tutorial/extend-protect-redmagic-battery-life-guide

Uzmeš adapter , makneš bateriju i zalemiš + žicu adaptera na +, i - na -

11 godina
Ribnjak2048 kaže...
raychica kaže...

Da, puno bolje bi bilo izvaditi bateriju a koristiti lažnu "dummy" bateriju povezanu s utičnicom.

Možemo i tražiti od proizvođača da podrže način rada koji nakon što se baterija napuni prekida punjenje i direktno napaja uređaj - na primjer neki RedMagic mobiteli i njihov charge separation:

https://eu.redmagic.gg/blogs/tutorial/extend-protect-redmagic-battery-life-guide

hmm...vidiš, vidiš... možda postoje "dummy baterije" (poput eliminatora baterije) za pojedine stare modele koje bi samo bile spojnica između dva dijela na mobitelu. al sumnjam.

ili - uzmemo staru bateriju, skinemo vanjski omotač, odvojimo litijsku ćeliju od pločice i nju iskoristimo - tamo gdje je bila spojena ćelija na ploćicu zalemimo žice koje vode do vanjskog izvora napajanja.

al to nije praktično za bilo koga.

imam jednu motorolu (noviju, al se još koristi) koja ima ovaj način rada koji spominješ, ali to nije široko dostupno na starijim uređajima.

4 godine
gpd kaže...
Ribnjak2048 kaže...
raychica kaže...

Mobiteli očekuju povratne informacije od baterije (BMS - battery management system). Bilo bi dobro da jednostavno spajanje na istosmjernu struju funkcionira ali nisam siguran.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 13:42 (Ribnjak2048).
11 godina
Ribnjak2048 kaže...
gpd kaže...
Ribnjak2048 kaže...
raychica kaže...

Mobiteli očekuju povratne informacije od baterije (BMS - battery management system). Bilo bi dobro da jednostavno spajanje na istosmjernu struju funkcionira ali nisam siguran.

u pravu si. stvar je puno kompliciranija. trebalo bi odvojiti litijsku ćeliju od ploćice na vrhu baterije i nju iskoristiti. ali onda na to treba zalemiti stari adapter od routera (9V ili 12V), a ne USB adapter. a treba nam i DC-DC step-down konverter (da spustimo voltažu na 4.1V - 4.2V) i kondenzator (npr. 1000 µF) da drži napon kad mobitel povuče jaču struju.
možda ovo isprobam jednog dana kad mi bude dosadno. nekada volim takve projektiće, osim momenta kad sve spojim i prvi put gurnem u struju i čekam da eksplodira :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.12.2025 14:14 (raychica).
12 mjeseci

Ja redovito svoje stare mobitele "ugradim" u nečije armirano betonske temelje

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Staviti custom ROM i koristiti ga za neograničen backup fotografija i videa na Google Photos.

Ako ima IR blaster može stojati u dnevnom boravku i služiti kao daljinski za sve uređaje.
Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup.

0 0 hvala 0
17 godina
raychica kaže...

Ja bome ne znam nijedan mobitel da nastavlja punjenje toliko da se prepuni i riskira eksplozija i pošar kada se baterija napuni... glupost. A znam neke koji su mobitel koristili za hot spot i duže od godinu dana pa nikad problema - ono kad si podstanar a ruter koji imaš radi lošije od mobitela pa na kraju staviš mobitel kao prvremeno rješenje koje ostane trajno dok ne preseliš.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.12.2025 2:07 (Gnjavator).
17 godina
gpd kaže...
raychica kaže...

Paaaa. baš i nisam vidio da se neki mobitel da upaliti bez baterije... osim ako mu spojiš nešto da glumi bateriju...

17 godina
gpd kaže...
Ribnjak2048 kaže...
raychica kaže...

koliko korisnika to zna napraviti? a pogotovo onih kojima je ovakav članak namjenjen?

16 godina

Ovo šta kolega kaže je istina i dobro upozorenje. Nije mi jasno kako autor teksta tako nešto i može predlagati i slučajno dovesti do eventualne opasnosti. Baterije koje su stalno na punjaču, napuhnu se i može se svašta dogoditi, tijekom noći, kad nema nikoga doma...Ne znam kakakv managment po tom pitanju imaju noviji mobiteli, a li sobno sam se uvjerio u mane starijih (a takve bi koristili kao eventualne zamjene za nadzornu kameru). Imao sam starog Sony-a iz 2014 i koristio ga tako neko vrijeme, dok mu poleđina nije počela izgledati kao Čiko iz romana o Zagoru! Doslovno se prepuhala i ko zna šta bi dalje bilo da nisam vidio! Kasnije sam taj mobitel odnio direkno na smeće i nikad mi više tako nešto nije palo na pamet. Imam jednog starog iphone7, za tako nešto trebalo bi mu izvaditi bateriju i spojiti direktno na neki punokrvniji adapter nego šta je obični punjač iste voltaže. Međutim, dva problema su nepremostiva: Otvoriti iphone i izvaditi mu bateriju je praktički nemoguće "na divlje", a drugo, uređaj bez baterije ne bi radio. Da proradi na taj način, osim zavidnog znanja i spretnosti, treba imati i sofisticirani alat, inače sve ide prema krajnjem uništenju uređaja. Nemam više živaca, zdravlja, a ni godina za takve radnje, a ne želim riskirati požar u stanu zbog gluposti. Dakle, nula bodova!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
2 0 hvala 1
7 godina
BlackMoon kaže...

Ovo šta kolega kaže je istina i dobro upozorenje. Nije mi jasno kako autor teksta tako nešto i može predlagati i slučajno dovesti do eventualne opasnosti. Baterije koje su stalno na punjaču, napuhnu se i može se svašta dogoditi, tijekom noći, kad nema nikoga doma...Ne znam kakakv managment po tom pitanju imaju noviji mobiteli, a li sobno sam se uvjerio u mane starijih (a takve bi koristili kao eventualne zamjene za nadzornu kameru). Imao sam starog Sony-a iz 2014 i koristio ga tako neko vrijeme, dok mu poleđina nije počela izgledati kao Čiko iz romana o Zagoru! Doslovno se prepuhala i ko zna šta bi dalje bilo da nisam vidio! Kasnije sam taj mobitel odnio direkno na smeće i nikad mi više tako nešto nije palo na pamet. Imam jednog starog iphone7, za tako nešto trebalo bi mu izvaditi bateriju i spojiti direktno na neki punokrvniji adapter nego šta je obični punjač iste voltaže. Međutim, dva problema su nepremostiva: Otvoriti iphone i izvaditi mu bateriju je praktički nemoguće "na divlje", a drugo, uređaj bez baterije ne bi radio. Da proradi na taj način, osim zavidnog znanja i spretnosti, treba imati i sofisticirani alat, inače sve ide prema krajnjem uništenju uređaja. Nemam više živaca, zdravlja, a ni godina za takve radnje, a ne želim riskirati požar u stanu zbog gluposti. Dakle, nula bodova!

Ti si onaj koji je izazvao požar na Jakuševecu prije par godina? 

17 godina
BlackMoon kaže...

Neznam ja kakvi su to mobiteli... Imo sam svašta, od Nokie 7110, Nokie 5800XM, Samsung Galaxy S Plus, par Xperia, Jiayu, Redmi, Xiaomi... svi su proveli na punjačima na 100% poprilično vremena i nijednom se baterija nije napuhala "prije vremena"... Ajd dobro, onom prvom Sasmungu se napuhala nakon 3 godine, ostalima uglavnom nisu jer sam ih se rješavo nakon 2 godine, Jiayu - baterija se napuhala nakon 8 godina korištenja...

Pa nije to glupi punjač da nabija struju u bateriju dok ne eksplodira osim ako je punjenje nije napravljeno tako da mobitel strada što prije kad istekne garancija.

Instaliraj si Accubattery ako imaš android mob pa vidi kolika je snaga punjenja, kada se približi 100% uspori se punjenje, a kada dođe do 100% lijepo napiše da je pun i da više ne puni. A ako puni i dalje, onda bjež od tog proizvođača.

2 godine
raychica kaže...

kako onda funkcioniraju uređaji s baterijom, a koji imaju stalni izvor napajanja (iz mreže ili preko solara)?

znaš li koliko ljudi drži laptope na stolu spojene 24h na punjač. kad bi to bilo tako kako ti misliš imali bi požare od tih uređaja svakih sat vremena.

14 godina

Od npr. starijih Samsunga se može napraviti funcionalno računalo, media player ili konzola zahvaljujući Dexu

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

.. djuro & kućne čarolije :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 1
16 godina

znaš li koliko ljudi drži laptope na stolu spojene 24h na punjač. kad bi to bilo tako kako ti misliš imali bi požare od tih uređaja svakih sat vremena.

Da, znam. Jedan od njih je i moj ćaća, kojem sam mali milijun puta rekao da to ne radi, jer će sjebati bateriju na nekom jeftinom Aceru. Jednom mu je crkla tipkovnica na njemu i nakon mukotrpnog otvaranja te krntije imao sam što vidjeti: Baterija se napuhala kao balon, pritisnula matičnu i napravila kratki spoj! Izbacio sam mu tu bateriju, oslobodio matičnu (imao je sreće šta nije sve crklo ili eksplodiralo) i rekao da sad može i mora držati punjač koliko ga je volja. To vam je tako kad se laptopa late ljudi koji na njemu samo pregledavaju kataloge od Konzuma ili Plodine da vide gdje su popusti i akcije!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
17 godina
BlackMoon kaže...

Da, znam. Jedan od njih je i moj ćaća, kojem sam mali milijun puta rekao da to ne radi, jer će sjebati bateriju na nekom jeftinom Aceru. Jednom mu je crkla tipkovnica na njemu i nakon mukotrpnog otvaranja te krntije imao sam što vidjeti: Baterija se napuhala kao balon, pritisnula matičnu i napravila kratki spoj! Izbacio sam mu tu bateriju, oslobodio matičnu (imao je sreće šta nije sve crklo ili eksplodiralo) i rekao da sad može i mora držati punjač koliko ga je volja. To vam je tako kad se laptopa late ljudi koji na njemu samo pregledavaju kataloge od Konzuma ili Plodine da vide gdje su popusti i akcije!

u toj priči ti je bitna stavka "jeftini ACER"... kada me neko pita kakav laptop da uzme prva stvar koju kažem je "nemoj ACER" a onda idemo dalje u priču.

Eto imam kod kuće jednog HP Elitebook 2560p sa procesorom i5 druge generacije... znači ima blizu 15 godina. Od toga je kao kasa u bjuti salonu radio zadnjih 10 godina i cijelo vrijeme je na struji. Dobio sam ga proljetos da ga zbrinem jer je otišao CPU cooler... i vidi vraga, original baterija nema nikakivh problema... Neću spominjati Lenovo na kojem imam uključeno da ne puni preko 85% koji je također većinu vremena na struji ali zbog ovog podešavanja ne ulazi u tu priču. Drugim riječima imaš proizvođače koji znaju isključiti punjenje na vrijeme i imaju kvalitetnije baterije i one koji to ne znaju :)

2 godine
BlackMoon kaže...

osobna anegdota, nema to nekakvu vrijednost kad se ne znaju svi uvjeti i zašto je došlo do toga. znam lika koji je zapalio stan s mobitelom kojeg je stavio puniti preko noći, ali isto tako znam i uvjete u kojima se to desilo, a to mijenja kompletnu priču...

13 mjeseci
Uskoro će mi trebati ideja što učiniti sa starim tabletom , imam neki sirotinjski tablet huawei 2G RAM užasno spor procesor , ali ipak odziv brži neg u autima , na njemu android 7 ili 8 i odnedavno mi u tacx aplikaciji iskače obavijest uskoro neće podržavati aplikaciju.

Iskreno trune, služi samo za gledanje utakmica na poslu preko HRTi i gol.hr možda tri puta godišnje i upravljam trenažer šnjime.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Sirotanovic kaže...
Uskoro će mi trebati ideja što učiniti sa starim tabletom , imam neki sirotinjski tablet huawei 2G RAM užasno spor procesor , ali ipak odziv brži neg u autima , na njemu android 7 ili 8 i odnedavno mi u tacx aplikaciji iskače obavijest uskoro neće podržavati aplikaciju.

Iskreno trune, služi samo za gledanje utakmica na poslu preko HRTi i gol.hr možda tri puta godišnje i upravljam trenažer šnjime.

dodatni ekran za komp? za neke widgete, notifikacije, sys info itd...

11 godina
Gnjavator kaže...
raychica kaže...

Ja bome ne znam nijedan mobitel da nastavlja punjenje toliko da se prepuni i riskira eksplozija i pošar kada se baterija napuni... glupost. A znam neke koji su mobitel koristili za hot spot i duže od godinu dana pa nikad problema - ono kad si podstanar a ruter koji imaš radi lošije od mobitela pa na kraju staviš mobitel kao prvremeno rješenje koje ostane trajno dok ne preseliš.

ja govorim o 24/7, 365 dana u godini hotspota - iz svog iskustva. 3 nabubrene baterije, 2 mobitela, svaka baterija po godinu dana prije nego što je nabubrila - jer su 5G modemi preskupi, a stari mobiteli s 5G-om koji mi ne trebaju - iskoristivi.
zato sam 3 godine koristio hotspot 24/7, spojen na router koji je služio kao home network. i na kraju sam ipak kupio modem.

ako hotspot povremeno koristiš na svom uređaju koji nosaš sa sobom, naravno da nemaš problema :) problem nastaje ako je on konstantno upaljen i spojen na struju - i samo tome služi. za cijelu obitelj.
tema su stari mobiteli koji se mogu iskoristiti za nešto - za 24/7 hotspot nakon godinu dana, črast mi - riskiraš eksploziju ili mijenjaš bateriju :)

da bi shvatio, moraš gledati iz mog kuta koji nisam pojasnio - ovdje gdje sam se ja preselio (pobjegao iz centra grada) - nema bakra, nema kabla, nema optike - a net treba cijeloj obitelji. i jedva da ima signala. a i dalje sam u gradu zagrebu. tako da je najbolja opcija bila mobilna tarifa s flatom (a ne ograničeni "homeboxovi") i ne volim ugovorne obveze, ali bi se vezao kad bi bilo optike :)

ništa nije eksplodiralo, ali se na oba mobitela zadnja strana odlijepila jer je baterija toliko nabubrila. to je tempirana bomba pa zapravo ne bih riskirao :)
sve baterije su sada zamijenjene i mobiteli su opet iskoristivi. ali to su 3 baterije sa istom reakcijom (na 2 uređaja) u 3 godine. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.12.2025 7:15 (raychica).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice