AI moderirani "Wiki" mozda ni ne zvuci lose.
Tko još vjeruje Musku?
S obzirom kako je 2022. prelomio, ocekujem isti rezultat.
Grok, grok, grok , grok ...
Pa Wikipediji je nužna revizija.
Načelno da, ali iza svakog AI-a stoje neki ljudi koji ga proizvode, treniraju, usmjeravaju...
Pa onda mogu utjecati i na njegove stavove i njegovu "istinu". Zato sam pomalo sumnjičav u neutralnost i objektivnost.
Još jedan pokušaj da ostvaruje vlastite agende kroz kontrolu nečega što bi trebalo biti javno dobro - opće znanje i informacije. Kao i kroz kupnju twittera pa kasnije izradu AI-ja Musk pokušava nametnuti vlastitu viziju stvarnosti, odnosno onu koja mu u tom trenutku odgovara.
Uz navalu AI-ja koji je sposoban zamijeniti bilo kakav audiovizualni medij, i uz ovakve "kontrolore" realnosti (a wikipedija je to često bila koliko god mana imala), polako, ali sigurno objektivnost kakvu znamo odlazi u povijest.
Načelno da, ali iza svakog AI-a stoje neki ljudi koji ga proizvode, treniraju, usmjeravaju...
Pa onda mogu utjecati i na njegove stavove i njegovu "istinu". Zato sam pomalo sumnjičav u neutralnost i objektivnost.
Na Groku su više puta radili lobotomiju kada se Musku nisu sviđali odgovori koje je Grok davao. Nakon jedne od lobotomija, Grok je za sebe počeo govoriti da je MechaHitler.
Ako pokušaš natjerati AI da ignorira činjenice i počne servirati laži i propagandu kakvu servira Fox News, onda dobiješ parodiju, pogotovo na AI modelu koji konstantno dohvaća nove informacije s interneta.
MAGA pahuljicama se često ne sviđaju Grokove činjenice pa pokušavaju modificirati upite da dobiju odgovor koji se njima sviđa. Kada i to ne uspije, onda moljakaju tatu Muska da reprogramira Groka da bude manje woke.
Na Groku su više puta radili lobotomiju kada se Musku nisu sviđali odgovori koje je Grok davao. Nakon jedne od lobotomija, Grok je za sebe počeo govoriti da je MechaHitler.
Ako pokušaš natjerati AI da ignorira činjenice i počne servirati laži i propagandu kakvu servira Fox News, onda dobiješ parodiju, pogotovo na AI modelu koji konstantno dohvaća nove informacije s interneta.
MAGA pahuljicama se često ne sviđaju Grokove činjenice pa pokušavaju modificirati upite da dobiju odgovor koji se njima sviđa. Kada i to ne uspije, onda moljakaju tatu Muska da reprogramira Groka da bude manje woke.
Mislis da lobotomiju nisu radili drugi?
https://www.theguardian.com/technology/2024/mar/16/ai-racism-chatgpt-gemini-bias
Za razliku od tebe, moj link nije na Reddit (sic!)
Nes' ti argumenta sa linkom na Reddit.
WTF! Koliko godina imas?
Mislis da lobotomiju nisu radili drugi?
https://www.theguardian.com/technology/2024/mar/16/ai-racism-chatgpt-gemini-bias
Za razliku od tebe, moj link nije na Reddit (sic!)
Nes' ti argumenta sa linkom na Reddit.
WTF! Koliko godina imas?
Ovisi o tome što smatramo lobotomijom. Za mene je to treniranje modela da izbjegava dati odgovore koji su problematični ili (puno gore) izbjegavanje davanja objektivnih odgovora.
Svi modeli imaju postavljena ograničenja. Ako upitaš Deepseeka ”što se dogodilo 15 travnja, 1989?”, onda ćeš dobiti ignore. Ostali modeli će ti dati odgovor na to pitanje, ali imaju druga ograničenja vezana za generiranje eksplicitnog ili ilegalnog sadržaja. Ako zatražiš upute za izradu bombe, isto ćeš dobiti ignore. Ako uspiješ zakamuflirati pitanje kao da se radi o znanstvenom istraživanju ili pomoć kod pisanja realističnog scenarija novele, onda nekada uspiješ dobiti nekakav odgovor. AI modeli se treniraju na ogromnoj količini podataka i odgovori koje ćeš dobiti od AI modela su uglavnom objektivni jer proizlaze iz velikog broja znanstvenih članaka, knjiga i ostalog sličnog sadržaja. AI modeli neće ”lagati”, odnosno ili će dati objektivan odgovor ili neće dati odgovor radi zabrane.
Problem Muska i Grokopedije je Muskova objektivnost, odnosno nedostatak iste.
Link na subreddit sam stavio kao primjer gdje se MAGA pahuljice svađaju sa generatorom teksta pokušavajući ga natjerati da im servira informaciju koja ide njima u korist. Cilj im nije nešto naučiti, nego biti u pravu. Kada im to ne uspije (Grok je prilično objektivan i može se ”svađati” do besvijesti), onda se žale Musku da je Grok previše woke (woke = sve što se meni ne sviđa). Musk koristi takve situacije da podesi Groka da bude ”manje woke”, odnosno da širi MAGA propagandu. Grok se s vremenom opet vrati na sredinu jer svakodnevno ”ući” od novih izvora koji većinom nisu Fox News. Evo članak koji nije Reddit.
(Screenshot članka ako traži subscription)
Vezano za tvoj članak:
”Ponašanje” AI modela ovisi o podacima na kojima je treniran. Ako je model treniran na standardnom engleskom jeziku, a korisnik počne pričati Afroameričkim dijalektom, onda AI to može protumačiti kao loše znanje engleskog. Sve ovisi o kontekstu u kojem se jezik upotrebljava. Ako netko priča afroameričkim (ili bilo kojim drugim) dijalektom na poslovnom sastanku, onda to nije profesionalno jer ga drugi možda neće razumjeti. Na društvenim mrežama je svejedno. Ako netko iz HR-a pusti bez provjere da AI selektira kandidate za posao, a AI diskriminira kandidate na temelju poruka koje taj kandidat piše po društvenim mrežama, onda je problem u HR-u i (loše) postavljenim uvjetima.
Za kraj, što fali Redditu? Samo po sebi naginje lijevo, ali ako izbjegavaš defaultne subreddite, prepun je korisnih informacija i zanimljivih rasprava, pogotovo za hobije.
Ako umjesto hobija odem na r/Conservative, onda ću poželjeti da Musk meni napravi lobotomiju da ne moram više čitati takve gluposti.