Ovo nije pitanje "poboljšati, optimirati" nego pitanje tko ce u zatvor a tko otkaz. Danas su ovakvi "incidenti" postali normala. "Code monkeys" FTW!
p.s. vjerojatni glavni razlog ovakve katastrofalne situacije je to sto je programeru u USA u prosjeku placa od 2000ih isla poprilicno dolje a managementu poprilicno gore.
Iz jednog najdrastičnijeg primjera si izvukao paralelu da su "takvi incidenti postali normala", i da su "code monkeys zlatni standard na svim razinama".
Ja to ne vidim tako. Pogotovo ne na svim razinama.
Sustavi su sve kompliciraniji i kompliciraniji, sve više povezani međusobno i sa sve više i više techological debta.
A management stišće rokove kao da nema sutra, pa čak i ako se developeri tome usprotive i kažu da nije spremno. Pa tko je onda tu monkey?
Jednog najdrasticnijeg? Znam da te vijesti nisu dio "mainstream" kakice ali kada padne "pola interneta" jer je zastucao aws to se neda zataskati. Primjera ti mogu dati jos jako mnogo ali bilo bi kolegijalnije da sam malo potrazis.
Analogije radi japan zatvorio skoro sve nuklearke radi jedne fukushime. Crowdstrike nastavlja dalje po starome, "nothing to see here move along"...
Dakle programeri su po tome code monkeys jer plesu u ritmu koji gazda udara za sitnis. Niti se protive niti imaju mogucnost se protiviti nego pokorno slusati i trpiti. Inteligentna osoba to nece uciniti.

Tread softly because you tread on my dreams.