Protis.hr - dojmovi

poruka: 497
|
čitano: 309.603
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: Protis.hr - dojmovi
Damir22 kaže...

vecina ide u prebuildt konfiguracije, servis, iednostavno ceka priliku i svog kupca.

trgovina tu nista ne gubi. 

Krajnje nepoštena praksa. Ima nas koji nismo kriminalci i novac zarađujemo radom i plaćanje svih nameta državi (sviđalo se to nama ili ne). I onda me netko u trgovini dočeka sa smješkom, a ispod pulta mi pokazuje srednji prst. Ne doslovno, nego si misli, gle, stigao je naivac, sada ćemo mu uvaliti konfiguraciju s grafičkom koju su nam vratili, a s njom imamo problem.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.10.2025 12:55 (zelenapaprika).
9 godina
zelenapaprika kaže...
 sada ćemo mu uvaliti konfiguraciju s grafičkom koju su nam vratili, a s njom imamo problem.

Slazem se, ali, pojasni sto podrazumjevas pod "problem"?

sto je tocno problem s tom grafickom, koju je netko kupio, koristio par dana, i vratio, ili kupio, vidio da mu ne stane u kuciste i vratio, ili.....

ne pricam o ekstremima gdje je netko pekao slaninu na grafickoj, ili je koristio kao podmetac za ormar.

osobno s tim nemam problem, naravno da svi mi patimo od skidanja celofana i osjecaja da smo "prvi", ali realno, proizvod ima full garanciju, proizvod je nov, to je jedino sto je bitno. kupac stvarno nije zakinut u tom slucaju.

Ali pazi, kokos jaje situacija. Ok, svoj tesko zaradjeni novac si dao za graficku, stigao ti je paket, i shvatio si da nisi prvi koji je otvorio tu kutiju. Slijedi natezanje s prodavacem, spominjanje familije, prozivanje da ti je uvalio koristenu stvar, opcenito mucna i nepotrebna situacija.

Ali cekaj - pa ja imam pravo na povrat, bez navodjenja razloga. Sorry prodavac, evo ja ti ovo vratim, ti meni pare, i svi sretni i zadovoljni, ti kupis u drugoj trgovini, odusevis se cinjenicom da je celofan djevicanski, i sretan si.

A da to ne mozes, imas prvi scenarij s natezanjem.

Znaci, super je kad se ja kao kupac pozivam na to da mogu vratiti naruceno, iz xy razloga, ali nije mi super kad ja kupim proizvod kojeg je netko vratio iz xy razloga. Tesko je napraviti da svi budu sretni.

Uostalom kod kupovine prebuildt konfiguracija, ili kad ti trgovina slaze konfiguracjiu po tvojim specifikacijama, ti jednostavno nemas nacina da znas dali su svi dijelovi bili novi, zapakovani, ili si dobio mozda neki povrat, ili jos gore, mozda su ti uvalili kakav popravljeni dio, rabljeni duze vrijeme po novi. Tebe kao kupca brine jedino garancija, svasta trgovci rade, slazem se, ima svega, ali opet....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.10.2025 13:54 (Damir22).
5 godina
Damir22 kaže...
zelenapaprika kaže...
 sada ćemo mu uvaliti konfiguraciju s grafičkom koju su nam vratili, a s njom imamo problem.

Problem je da ne radi prema tvorničkim specifikacijama ili ne radi stabilno, a pritom nije u pitanju popratni softver ili je hardver vidljivo oštećen ili se vide tragovi korištenja (od ogrebotina na konektorima do prašine u ventilatoru).

Očekuje da za svoj novac dobijem nekorištene komponente. I točka.

Imao sam donekle sličan problem s mobitelom prije 10 godina. Nakon godinu dana leća na kameri Sonyjevog mobitela se zamutila. I to ne samo meni. Bio je to globalni problem. I ljutili smo se kolektivno na Sonyjevom forumu. Odnio sam mobitel u ovlašteni servis, tamo su pogledali i rekli da kamera radi prema tvorničkim specifikacijama. A svaka fotka je bila mutna kao da imaš glaukom na oku. Ali su se pravili ludi. Onda je netko na Sonyjevom forumu napisao: ljudi, ne gubite živce, uzmite štapić za čišćenje ušiju, umočite ga alkohol i nježno trljajte leću na poklopcu mobitela kako biste skinuli taj sloj koji se zamutio. I stvarno, nakon možda minute ili minute i pol, sloj je otišao dolje, i fotkanje je opet bilo moguće. Hvala lijepo na lažima ovlaštenog servisa, problem je riješio netko drugi, a ja sam i dalje (pod jamstvom) imao neispravan mobitel (do rješenja s foruma).

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.10.2025 14:00 (zelenapaprika).
9 godina
zelenapaprika kaže...
Damir22 kaže...
zelenapaprika kaže...

Problem je da ne radi prema tvorničkim specifikacijama ili ne radi stabilno, a pritom nije u pitanju popratni softver ili je hardver vidljivo oštećen ili se vide tragovi korištenja (od ogrebotina na konektorima do prašine u ventilatoru).

Ako nesto ne radi prema tvornickim specifikacijama ili ne radi stabilno to apsolutno nikakve veze nema s time dali je to roba koja je vracena, ili si ti prvi otvorio kutiju, sanse za tako nesto su jednake u obadvije kategorije.

Vidljivo ostecen hardver nece niti jedna trgovina pustiti u prodaju kao novu robu. Kao rabljenu, uz napomenu da ima kozmeticka ostecenja vjerovatno da, ali kao novo novcato jednostavno nece. Ne znam koliko se prasine u ventilatorima moze nakupiti za par dana koristenja, stvarno nemam pojma, ali pretpostavljam da ce to valjda netko ocistiti prije ponovne prodaje.

Komplicira se bez potrebe, sto se zakona tice, ti si kupio novi proizvod, i kao takav se tretira sto se tice tvojih prava, garanciije i svega ostalog. Sto se ocekivanja tice, u pravu si, ali realno, ti ne znas dali si dobio koristen proizvod ili ne, rijetki su slucajevi gdje se to odmah na oko moze vidjeti i reci -e uvalili su mi.

No, samo se vratis na pocetak price - imas pravo na povrat. Bez obzira na razlog kojeg ti sebi slozis u glavi, bilo to zrnce prasine na kutiji, sto god to bilo, jednostavno vratis. Izgubis nesto vremena, ali zato i postoji komunikacija, pa kad netko kaze da je kupovao kod "negdje", i svaki put dobio robu iz povrata, onaj koga to smeta jednostavno nece tamo ni kupovati....

5 godina
Damir22 kaže...
zelenapaprika kaže...
Damir22 kaže...
zelenapaprika kaže...

Ako nesto ne radi prema tvornickim specifikacijama ili ne radi stabilno to apsolutno nikakve veze nema s time dali je to roba koja je vracena, ili si ti prvi otvorio kutiju, sanse za tako nesto su jednake u obadvije kategorije.

Vidljivo ostecen hardver nece niti jedna trgovina pustiti u prodaju kao novu robu. Kao rabljenu, uz napomenu da ima kozmeticka ostecenja vjerovatno da, ali kao novo novcato jednostavno nece. Ne znam koliko se prasine u ventilatorima moze nakupiti za par dana koristenja, stvarno nemam pojma, ali pretpostavljam da ce to valjda netko ocistiti prije ponovne prodaje.

Komplicira se bez potrebe, sto se zakona tice, ti si kupio novi proizvod, i kao takav se tretira sto se tice tvojih prava, garanciije i svega ostalog. Sto se ocekivanja tice, u pravu si, ali realno, ti ne znas dali si dobio koristen proizvod ili ne, rijetki su slucajevi gdje se to odmah na oko moze vidjeti i reci -e uvalili su mi.

No, samo se vratis na pocetak price - imas pravo na povrat. Bez obzira na razlog kojeg ti sebi slozis u glavi, bilo to zrnce prasine na kutiji, sto god to bilo, jednostavno vratis. Izgubis nesto vremena, ali zato i postoji komunikacija, pa kad netko kaze da je kupovao kod "negdje", i svaki put dobio robu iz povrata, onaj koga to smeta jednostavno nece tamo ni kupovati....

Nećemo se više vraćati nikuda. Nova komponenta je nova komponenta. Ja sam platio novu, a ne rabljenu ili vraćenu. Kao što telekomi imaju crne liste neželjenih korisnika, tako bi i IT dućani trebali imati iste takve popise neželjenih kupaca. A kupci bi trebali znati koji trgovci vode nepoštenu praksu. Jer sam svoj novac zaradio radom, a nisam ništa ukrao.

Da dodam još nešto: 2010. sam kupio jedan uređaj u HG Spotu. Došavši doma, pregledao sam kutiju, pročitao upute za taj uređaj (nije bio PC ili laptop) i shvatio da mi nedostaje jedan dongle. Vratio sam se u HG Sport, rekao to prodavaču koji je tada radio, koji je otišao negdje u skladište i donio mi taj dongle. Da nisam otišao natrag, netko bi se poslužio tim dodatnim dijelom uređaja koji je bio bitan.

Nadalje, naši veliki dućani (Konzum, Kaufland, Lidl, Spar...) u kojima pojedinci vječno otvaraju ambalažu proizvoda. On MORA otvoriti pakiranje papira i popipati papir ili ukrasto 2-3 lista. MORA otvoriti pakiranje usisivača za prašinu itd. Zato neki proizvodi imaju dodatne naljepnice (npr. mobiteli) na kutiji, da se vidi je li netko otvarao originalnu ambalažu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.10.2025 14:42 (zelenapaprika).
9 godina
Protis.hr - dojmovi

i dalje kupujes novi proizvod.....

da recimo ovaj zakon ne postoji, onda bi svi kukali kako mi kao kupci nemamo nikakva prava.

naravno da se isti moze zkoupotrebljavati, bas kao i sve, ali realno, meni kao kupcu odgovara. ne zato da me netko prevesla, vec bas zato da me ne prevesla.

pisao sam relativno davno o jednom aio kupljenom u linksu.

narucio, platio, otvorio kutiju - niti kutija, niti sadrzaj ne odgovaraju onome kako bi trebalo biti, na stranicama proizvodjaca je jedno, oni prodaju nesto sasvim drugo, prastari model aio, kojem su promjenili ventilator. ne kazem da je to links radio, vjerovatno su i oni to tako dobili.

alo majstore, to nije to. pa znate, mozda greska u opisu proizvoda, mozda masoni, mozda vlada, neko me sabotira ...

kuzim ja njih, ali u osnovi, oni ne vide problem. ja vidim. umjesto natezanja s djelatnicima u poslovnici - de isprintaj mi obrazac za raskid ugovora, da ispunim, sve ti ostavim, a ti vrati novce kad stignes... sve rijeseno u tri minute.

da nemam kao kupac to pravo, sto bi ostalo? natezanje, dokazivanje, uvjeravanje, uz mogucnost da niti dobijem novce, niti ono sto sam zelio kupiti.

dakle, nije rijec novo-isprobano, otvoreno-netvoreno, vec da kao kupac imam zastitu od takvih situacija, tiskarskih gresaka, laznog oglasavanja, namjernog podvaljivanja i svega ostalog sto ce nekom trgovcu pasti na pamet.

a sve u svemu, koliko ste stvari kupili u zivotu a da je bilo evidentno da niste prvi kupac?

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Damir22 kaže...

i dalje kupujes novi proizvod.....

a sve u svemu, koliko ste stvari kupili u zivotu a da je bilo evidentno da niste prvi kupac?

Jednom uključeno i isprobano - za mene nije nekorišteno, a ujedno ni novo. Zato npr. na Njuškalu imaš napomenu da je otvoreno, uključeno i isprobano. I košta koliko prodavač misli da treba koštati. Pa tko voli... Recimo, gledao sam Iphone 15, piše novo, a na fotkama otvorena kutija, uključen Iphone i čuveni screen na kojem piše da je baterija na 100% i da je dvaput punjena. Onda nemoj pisati nov, jer je korišten. Pa makar 2 sata.

Jednom sam kupio, svjesno. U Linksu. Neki adapter. Bio je vraćen, ambalaža otvorena. Trebao mi je hitno. Pregledao sam ga na licu mjesta i kupio. Ali to je adapter. Da shvatim da sam kupio korišteni laptop, radije bih platio odvjetnika da to utjera, nego se sam natezao s nekim servisom. To je za mene krajnje nepošteno. Objasnio sam zašto - drljaš po laptopu 10 dana i onda ga vratiš jer si ga kupio online, trgovac ga pregleda, uglanca i proda kao nov i nekorišten. 

9 godina
Protis.hr - dojmovi

ne znam sto bi postigao sa odvjetnikom, odnosno postoji li ikakav zakon po kojem se takvi povrati ne smiju prodavati kao novi, bez napomene da je rijec o robi koja je vec kupljena pa vracena?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 mjeseci
Damir22 kaže...

ne znam sto bi postigao sa odvjetnikom, odnosno postoji li ikakav zakon po kojem se takvi povrati ne smiju prodavati kao novi, bez napomene da je rijec o robi koja je vec kupljena pa vracena?

Kakve su sad to gluposti? Znači sve što izričito ne piše u zakonu se smije raditi, pa tako i prodavati rabljenu robu?

Ne treba ti zakon za zdrav razum, sve što kupuješ u trgovini, bilo fizičkoj, bilo online - mora biti novi proizvod, osim ako nije drugačije naznačeno.

Hrpa proizvođača čak i piše na naljepnicu kojom je plombirana kutija "Do not accept if seal is broken", to treba pisati svugdje.

Ako ti nemaš problema da kupuješ vraćene proizvode to je isključivo tvoja stvar, ali većina ljudi ipak želi za svoje novce novi proizvod, jer to je i svrha kupovine u trgovini.

Kad netko raspakira kutiju i isprobava proizvod te ga vrati, onda više nije novi i kad budem htjeo takav proizvod onda ću ga kupovati na oglasniku po nižoj cijeni.

Problem je što trgovci masovno uvaljuju takve proizvode i idu metodom APP, a kad netko skuži, onda samo kažu "sorry, dogodila se greška, vratit ćemo vam novac", i to tako funkcionira.

9 godina
Protis.hr - dojmovi

sto se odmah propinjes?

pitanje je jednostavno - ako zakon kaze da kupac smije robu kupljenu na daljinu vratiti, samo sam pitao, postoji li kakav zakon koji trgovcu nalaze na koji nacin mora takvu robu prodavati?

Moj PC  
0 2 hvala 0
15 mjeseci

Nisi to pitao i ne izmišljaj, pitao si "postoji li ikakav zakon po kojem se takvi povrati ne smiju prodavati kao novi"?

Samo pitanje je po sebi ultraglupo, normalno da se ne smiju prodavati kao NOVI jer NISU NOVI.

Što će trgovac s tom robom kasnije raditi je njegov problem, a ne stvar zakona.

2 godine
Zaporožac kaže...
millennial kaže...
*nije trgovac s ničim oštećen jer ako utvrdi da artikal nije vraćen u istom stanju u kojem je isporučen ima pravo umanjiti njegovu vrijednost, a zatim ga može staviti nazad u prodaju kao "rabljena roba" sa popustom. ukoliko je proizvod vraćen u identičnom stanju ide u prodaju kao nov proizvod. vrlo jednostavno.

* Odakle ti to? trgovac može staviti jamstvo 1 dan, ako želi.

Za jamstvo 

Nemojte vi slušati ihusha

U zadnje vrijeme je postao agresivan, eno tamo na temi je isprepadao jadnog umirovljenika, dotura kemije dr. Raosa odn Danena 

ovo za jamstvo, loše napisan tekst koji dovodi u zabludu ljude i zato sad mnogi misle da imaju bezuvjetnu dvogodišnju garanciju na sve, a to nije točno. znači ovdje se radi o zakonskom jamstvu koje se odnosi na materijalni nedostatak, a taj materijalni nedostatak treba dokazati. ukratko trgovac ti je dao 12 mjeseci jamstva na laptop, nakon 14 mjeseci laptop prestane raditi i ti se pozoveš na to "dvogodišnje jamstvo" u biti na postojanje materijalnog nedostatka, ukoliko trgovac kaže proizvod je bio u startu potpuno neispravan i nije imao nedostataka, na tebi je angažirati vještaka koji će morati dokazati da je uređaj imao od samog početka nedostatak radi kojeg je prestao raditi nakon 14 mjeseci. good luck with that. 

vezano za novo-rabljeno, trgovac prema EU zakonu mora jasno opisati proizvod koji prodaje i ne smije dovoditi u zabludu kupca, teoretski sve što je otvoreno i vađeno iz kutije je "open box" proizvod i kao takav se ne smije prodavati pod novo. ukoliko te dopadne takav proizvod možeš slobodno nazad u trgovinu i tražiti povrat novaca ili zamjenu. e sad, to je teorija, a praksa kaže da će se malo tko žaliti ako dobije tipkovnicu koja nije u zaštitnoj vrećici... na trgovcu je kao što si napisao kada zaprimi povrat provjeriti je li u "glanc" stanju ili nije, ukoliko nije onda mu može umanjiti vrijednost i tu razliku naplatiti kupcu koji je vratio robu. vrlo jednostavno.

a što se tiče dotura, ovaj put sam na strani ihusha, dotur mi je puno draži kad se drži svoje struke, a ne kad zaluta u nekakve macho tradicionalne konzervativne šovinističke spike, a tek kad krene o Rusima... a joj. 

16 godina
Protis.hr - dojmovi

-zato pravi servis, pakiraona, logistika.. ima sve potrebno, originalne selotejp-oznake, vraćena roba se tad tvorinički pregleda i upakira, tad je to i dalje nova roba.. ne ono što inače rade naši (mali) trgovci pogotovo ne za pc stvari.. no zakon pokriva sve robe-usluge i šire od hr... pa 'to je tako' i razlikuje se po robama, trgovinama, veličini itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
2 godine
Damir22 kaže...

sto se odmah propinjes?

pitanje je jednostavno - ako zakon kaze da kupac smije robu kupljenu na daljinu vratiti, samo sam pitao, postoji li kakav zakon koji trgovcu nalaze na koji nacin mora takvu robu prodavati?

zakon o zaštiti potrošača

čl. 35. zavaravajuće radnje

kupac se može pozvati na njega ukoliko kupljeni proizvod ne odgovara stanju ili opisu koji je trgovac naveo.

isto tako

čl. 84.

(6) Potrošač je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe.

9 godina
Protis.hr - dojmovi

slazem se, u startu sam rekao da se komplicira nepotrebno, i da u iole dobroj trgovini ni neces naletjeti na takvu robu, ili jednostavno neces ni skuziti da si naletio.

a i sve da naletis, opet imas mehanizam pomocu kojeg isto mozes vratiti nazad, tako da zakon je manjkav, ali svakako je za kupca bolje nego da uopce ne postoji.

Moj PC  
2 0 hvala 0
5 godina
Damir22 kaže...

ne znam sto bi postigao sa odvjetnikom

Puno. 

5 godina
millennial kaže...

ovo za jamstvo, loše napisan tekst koji dovodi u zabludu ljude i zato sad mnogi misle da imaju bezuvjetnu dvogodišnju garanciju na sve, a to nije točno. znači ovdje se radi o zakonskom jamstvu koje se odnosi na materijalni nedostatak, a taj materijalni nedostatak treba dokazati. ukratko trgovac ti je dao 12 mjeseci jamstva na laptop, nakon 14 mjeseci laptop prestane raditi i ti se pozoveš na to "dvogodišnje jamstvo" u biti na postojanje materijalnog nedostatka, 

Ukoliko se nešto kupi, to se mora odmah i isprobati. Ako je moguće, u trgovini. Najkasnije po dolasku doma. Opisao sam već u nekoj temi kako sam kupovao TV u Svijetu medija. Trgovac je predamnom otvorio kutiju, uključio TV u struju i zajedno smo pregledali TV, a posebno ekran. I evo ga, TV radi već 7 godina bez problema.

Mene nije sram otvoriti proizvod odmah u trgovini. Pa neka misli tko što želi, uključujući i trgovca. Previše puta sam doživio da me tretiraju poput idiota. Otvoriš kutiju, pobrojiš sve što mora doći s uređajem, uključiš ga (neš problema uključit mobitel, laptop ili tablet, baterija je uvijek djelomično puna). Ako nešto nije u redu, neka si sami nose u servis. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice